James Randi: udumeister Geller, nõidade linn, nõid vangi, ohtlikud nägemused, Sam Harris

James Randi, JREFEelmise nädala Randi uudiskirjast saame teada:

* Meedia rõhuasetused Uri Gelleri tegevusele on muutumas. Palju kasutatakse skeptilisust väljendavaid jutumärke seal, kus veel mõni aeg tagasi laiutas naiivne usk tema üleloomulikesse võimetesse. Lisaks pikitakse teksti omadus- ja määrsõnu, mis ei jäta kahtlustki, et mees võib enda kohta väita mida iganes, aga uskujaid on aina raskem leida.

Uri üks viimasemaid etteasteid oli püüe kõrvaldada YouTube portaalist tema suhtes kriitilised videolõigud. Need sealt küll eemaldati, aga on saadaval mujalt, nt siit.

* Millised nõiad on päris ja millised isehakanud?
Massachusettsi osariigis asub kurikuulus Salemi linn, kus 1692. aastal nõiajahi massihüsteeria käigus hukati 20 inimest.
Tänapäeval on sellest ajaloolisest õudusest turismiatraktsioon vormitud. Väidetavalt olla lausa 10% Salemi elanikest nõiad ja oma kunsti harrastamiseks on neil rajatud Nõialinn (Witch City). Kohalikud ‘päris’ nõiad on mures, et turg on liiga avatud ja et peaaegu igaüks võib nõiaks hakata. Linna vastav komisjon peaks igale uuele nõiakunstiga alustajale tegema taustauuringu ning eksami tõendamaks tema tuleviku ennustamise võimekust.

See eksam kuluks muidugi kõigile ära ja kui keegi selle edukalt läbib, siis ootab teda Randi miljon dollarit.

* Needusest vabastamisega rikkaks ja vangi.
Lollidelt tulebki nende raha ära võtta, onju? See aga ei vabasta seda äravõtjat vastutusest.

Proua Grace Uwanawich kasutas sellist skeemi – jagas flaiereid ja reklaamis oma selgeltnägemise võimeid, kergeusklik klient kutsus ta enda juurde, kus selgeltnägija tuvastas ettevalmistatud mädamuna abil needuse kohalolu. Kui needuse eemaldamise teenust koheselt ei tellita, siis ootab peret või suguvõsa kellegi surm. Ja nii makstigi talle kümneid ja sadu tuhandeid dollareid (sadu tuhandeid ja miljoneid kroone).

Kohus mõistis ta 18 kuuks vangi ning ta peab ohvritele maksma 275 000 dollarit (üle 3 miljonit krooni) kahjutasu.

* Tahad näha Neitsi Maarjat? Vaata palja silmaga otse Päikesesse!
No idiootlikumat soovitust on raske välja mõelda. Nii võib saada jäädava silmakahjustuse ja nii jäidki mitmed Lõuna-Aafrika usklikud pimedaks, kui üks ‘tarkpea’ soovitas neil oma usu kinnitamiseks Päikesesse jõllitada.

Teine teada asi on see, et mõned teismeealised tütarlapsed kipuvad omale tähelepanu tõmbama mida kummalisemate asjaoludega (Eestist meenub see Risti tänava poltergeist, mida meie udupreester Kersna mitmeid kordi Pealtnägijas näitas). Sealsamas Lõuna-Aafrikas hakkas üks tüdruk omaarust Neitsi Maarjat nägema ja kohalikud usklikud kipuvad muudkui tema juurde, et õnnistust saama.

* Valedetektor valetab.
Valedetektor pole paljastanud ühtki spiooni, küll aga on rikkunud paljude ausate ja pühendunud inimeste karjääri.

Lugeja Charles Gullede jutustab loo USA Kaitseministeeriumi insenerist.

* Kummaliselt käituvad telekate kaugjuhtimispuldid.
Lugeja jutustab oma loo, kus tema infrapunalainetel töötav kaugjuhitav televiisor iseenesest sisse-välja hakkas lülima. Selle asemel, et hakata kummitusi, tonte ja poltergeiste taga ajama, uuris Gary asja veidi asjalikumal moel ja jõudis lõpuks järeldusele, et segadusttekitava signaali saadab päevavalguslamp, kui see on üles soojenenud.

* Association of Human Detoxification Specialists ja International Academy of Detoxification Specialists on saientoloogide ettevõtted riikidelt ja omavalitsustelt raha väljapetmiseks.

* Kas Sam Harris on uduusklik?
Sam Harris on üks nendest ateistlikest suurkujudest, kelle raamatud on praegusel ajal prominentselt samas reas Daniel Dennetti, Richard Dawkinsi, Christopher Hitchensi, Victor Stengeri ja mõnede teiste suurepäraste raamatutega. Skeptilist lugejat aga teeb ettevaatlikuks mõned Sam Harrise märkused, kus ta arvab, et justnagu oleks alust väidetel, nagu peituks paranormaalsete nähtuste taga midagigi, justnagu oleks õrnu viited reinkarnatsiooni reaalsusele. Nende arvamuste allikaks paistavad olevat Dean Radini ja Rupert Sheldrake raamatud, mis lähemal vaatlusel osutuvad sama sisutihedateks ja faktipõhisteks nagu Piibel sellele, kes üritab jumala olemasolu tõestada.

* Eelteismeline jumalanna ja ootamatuid signaale püüdev beebimonitor.

* Tänud aastate tagant.
64-aastane lugeja meenutab vanu aegu ja tänab James Randit ning lahkunud Long John Nebelit harivate raadiosaadete eest.

* Jumal ütles, et tuleks muru niitvat meest paluda, et ta palvetamise ajal muru ei niidaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga