Soome arstid: posimine seadusega kontrolli alla!

SeadusehaamerSoome Arstide Liit tuli 28. juunil välja avaldusega, kus teevad ettepaneku posimine ja muud uskumusravitsemised seaduse silma alla võtta.

Uskumusteraapiad ei ole tervishoiuteenuste osa. Nende ravitsemiste mõju kohta ei ole teaduslikku tõendusmaterjali, aga nõudmine nende järele suureneb. Tarbijate kaitsmiseks nõuab Soome Arstide Liit (Suomen Lääkäriliitto) vastavat seadusandlust, mis muu hulgas piiraks uskumusteraapiate kasutamist lastel ja tõsiselt rasketel haigetel.

Seadused uskumusteraapiate kohta on Põhjamaades erinev. Näiteks Rootsis, Norras ja Taanis on reeglid selle kohta, millistele patsiendirühmadele ja milliste haiguste korral selliseid ravimeetodeid kasutada ei tohi. Rootsis on tehtud selge vahe professionaalsel ja tõenduspõhisel ravimisel ning uskumusteraapiate vahel, kuid uskumusteraapiate pakkujaid ei registreerita.

Soomes vastavat seadusandlust alles kavandatakse. Arstide Liidu arvates ei tohiks seadustesse lisada nõuet uskumusteraapiate praktiseerijate registreerimist. See nõue annaks vale pildi selle kohta, et ühiskond justkui tunnustaks registreeritud inimeste professionaalsust ja ravimeetodite ohutust. Lisaks oleks selliste ravimeetodite pakkujaid võimatu kontrollida, kuna nende meetodite mõju ja praktika on uurimata.

Uskumusteraapiate pakkujad peaks kohustama hüvitusvastutusele, kui nende meetodid põhjustavad kahju või raskendavad patsiendil pöördumist päris ravi poole. Kindlasti tuleks piirata uskumusteraapiate kasutamist lastel ja raskesti haigetel patsientidel.

Arstide Liit on mures posijate võimaluse pärast anda kattetuid lubadusi oma teraapiate võimaluste kohta. Patsientidele peab andma adekvaatset teavet ravimeetodite turvalisuse ja mõju kohta.

Uskumusteraapiate pakkujatele peaksid kehtima reeglid oma teenuste reklaamide avaldamisel ning kontroll patsientidele antavate lubaduste osas. See võiks toimuda samamoodi nagu tervishoiuteenuste eetika ja turustamise järelvalve: Arstide Liidu reklaamikomisjon seab reeglid ja teostab järelvalvet tervishoiuteenuste reklaamimise üle.

Tekst soomekeelsena kogu pikkuses on siin, kuid teemast kirjutatakse lisa Suomen Lääkärilehti 29. juuni numbris.

Lühike artikkel Soome juhtivas päevalehes Helsingin Sanomat:
artikkel
ja YLE sõnastuses

One Reply to “Soome arstid: posimine seadusega kontrolli alla!”

  1. Huvitav, mida on nendel “arstidel” karta? Võibolla ainult seda, et enam ei saada ravimifirmadelt nii suuri toetusi ning ravimifirmad ei suurenda oma käivet lollide haigete arvelt, kes kõike hirmkallite tablettidega ravida soovivad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga