James Randi: Steorn, iridoloogia, Lõuna-Aafrika, Šoti auranägija

James Randi. Pilt: JREF.James Randi selle nädala uudiskirjas sellised teemad:

* Steorn on üks Iiri firma, mis lubas tööstuslikult vaba energia masinaid tootma hakata. Steorn kutsus teadlasi üle maailma nende kontseptsiooni teaduslikult pädevalt maha tegema. Avaldas lausa leheküljelise reklaami juhtivas majandusajalehes The Economist. Nüüdseks on nad peaaegu valmis. Vidina, mis peaks tootma vaba, puhast ja lõputut energiat, nimi on ORBO ja see pidi avalikult demonstreerimisele tulema 4. juulil. Võttes arvesse ka eri ajavööndeid, ei ilmunud lubatud kuupäeval veebiülekandesse midagi sellist, mis näitaks lõputut vaba energiat tootvat masinat. Ega ka 5. juulil. Pidavat olema väiksemaid tehnilisi raskusi…

Kui võtta arvesse, et nende väited on vastuolus energia jäävuse seadustega ning nende tehnoloogia põhineb magnetitel, siis pole järelduse tegemine kuigi keeruline.

* Vana ebausk nimega iridoloogia (haiguste diagnoosimine silmaiirise mustri järgi) tõstab pead Kanadas. Väidetakse, et selle abil saavat diagnoosida varajast vähktõbe.

* Taas on pikemalt juttu Lõuna-Aafrikast. Võitlus ebausu ja ratsionaalsuse vahel tähendab sealmaal otseses mõttes inimelusid. Üks probleemidest on AIDS ja leidub mõjukaid arvamusliidreid, kes eitavad HIVi ja AIDSi seost ning pakuvad raviks küüslauku või suguühet neitsiga.

Isegi nende tervishoiuminister üritab teaduse ringidefineerimisega nurgaarstide surmatoovat tegevust õigustada.

* Minu jaoks veidi segane teadaanne Austraalia SETI jumalaotsinguist, Fatimast kui tulnukate külaskäigust, paavstist…

* Mustkunstnikud heategevuses.

* Šoti riigiametnikele korraldati koolituspäev pealkirjaga Elustiili juhtimine (Lifestyle Management). Algus olla olnud igati mõistlik – stressist, normaalsest toitumisest ja muust, aga mingil hetkel keeras aurade nägemisele ja nende põhjal kursusel osalenute ‘diagnoosismisele’.

* Lõpuks mõni teadaanne, kus Randit esinemas võib näha.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga