Liis Arujärv kirjutas Delfis hea loo posijausust

Liis Arujärv. Pilt Delfist.Liis Arujärv: Imetohtrite kuldne põli

Miks kipuvad eestlased posijate, ennustajate, ravitsejate, tervendajate juurde?

Üks seletus on muidugi see, et sensitiivi juures käimine on eestlastele omamoodi religiooni aseaine.

Teise seletusena võiks ilmselt väita, et sensitiiv on osale eluraskustest räsitud rahvale pigem midagi psühholoogi taolist. Ta hoiab kätt, vaatab silma ja ei täida lakkamatult pabereid — nagu mõni meedik.

Osakese eestlaste ravitsejalembusest võib kindlalt kanda ka meditsiinisüsteemi õlgadele. Eks paljud tõsise tervisemurega inimesed on ilmselt just mõne suhtlemisraskustega arsti tõttu otsustanud nn altrernatiivse suuna kasuks.

Üks on aga kindlalt selge. Väga suur roll tervendajate-sensitiivide täiesti kriitikavabas promomises lasub kindlalt meedial.

Nahutada saavad nii SLÕhtuleht, Kahvel, Vahur Kersna, ETV Terevisioon.

Küll aga paneb autorit imestama asjaolu, et muidu nii kriitiliselt meelestatud ajakirjanikud on sensitiividega suhtlemisel nii aupaklikud:

Kõige imelikum ongi see, et enamikust sensitiividega tehtud lugudest vaatab ajakirjaniku hoiakuna vastu sügav aukartus ja imetlus. Kui muidu on ajakirjanikud kriitilised kõige muu suhtes — alates arstidest ja lõpetades poliitikutega —, siis sensitiividega kõneldes on neil otsekui suu vett täis.

Muidugi, eks kartus on õigustatud — kui küsid mõne terava küsimuse, siis äkki nõiub veel kirbud kubemesse. Ent isegi läbi huumoriprisma ei suudeta neid teemasid käsitleda.

Aga kuna tegu on usuküsimusega, siis sellega ometigi nalja ei tohi teha ning ratsionaalsusega irratsionaalsusele läheneda ei saa.

Väike kalle ka võimalikule vandenõule võimalike põhjuste otsimisel:

Inimene, kes arvab, et elu juhivad pigem tumedad jõud, energiaväljad, saatus jms, ei oota ka riigiisadelt midagi ega ürita osaleda elukeskkonna parandamise ratsionaalses avalikus debatis. Selline inimene on valitsejatele ohutu.

Kommentaarid loo taga on muidugi lugu omaette. Kuulda saame stampseisukohti, et ega teadus ju kõike ei tea, mul oli tuttav, kes sai abi, inimest ümbritseb energiaväli ja teadus ka kinnitab seda, arstid on ravimifirmade käepikendus…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga