Paavst Benedictus XVI tunnistab evolutsiooni

Paavst Benedictus XVI (paremal) ja Georg W BushMitte küll edikti, bulla või millegi muu ametlikuga (ex cathedra), vaid kõnega puhkusel olles 400 preestrile Põhja-Itaalias, aga asi seegi.

Ta ütles, et Ameerikas ja ka Saksamaal on raju vastasseis kreatsionistide ja evolutsionistide vahel, aga tema meelest need ei välista üksteist. Evolutsiooni kohta on meil piisavalt teaduslikku tõendusmaterjali, et seda reaalsuseks pidada, aga evolutsioon ei vasta siiski kõikidele küsimustele ega välista jumalat, lisas paavst.

[Tegelikult ei ole ju mingit raju vastuseisu – lihtsalt mõned häälekad usklikud kisavad nii kõvasti, et võib jääda mulje, nagu oleks kreatsionistidel või intelligentse disaini teoreetikutel midagi olulist öelda, kuid bioloogia vallast, kuhu evolutsiooniteooria kuulub, peaks kreatsionisti leidmine väga raske ülesanne olema.

Evolutsiooniteooria polegi oma ülesandeks seadnud universumi päritolu tuvastamist. Sellega tegelevad kosmoloogia, osakestefüüsika ja küllap veel mõni teadusharu. Seega ei puuduta see ‘etteheide’ ja selle varjus loomisõpetusele koha jätmine sugugi evolutsiooniteooriat.

Mis jumala välistamisse puutub, siis sama loogikaga ei suuda me välistada veel miljoneid asju, mida me aju võib välja mõelda, aga mille olemasolu kohta reaalses füüsikalises maailmas mingit tõendit pole, nende hulgas näiteks Russelli teekann, Lendav Spagetikoletis, nähtamatu roosa ükssarvik, kapsahaldjas jne jne.]

Uudise vahendas Austraalia uudisteportaal news.com.au

Olgu veel lisatud, et eelmine paavst Johannes-Paulus II ütles evolutsiooni kohta, et see on “midagi enamat kui hüpotees”.

Posted in usk

15 Replies to “Paavst Benedictus XVI tunnistab evolutsiooni”

  1. See on ju vana nali, et katoliiklased on viimasel ajal palju kaasaegsema maailmavaatega, kui protestandid (mõned nüansid ehk välja arvatud)… Keskmine veendunud luterlane on kümne küünega Piiblis kinni, unustades säält siiski mõned talle sobimatud kohad…

  2. Eesti keeles on servapidi samal teemal ilmunud palju huvitavat materjali, mis lisalugemiseks igati sobilikud:

    Jean Guitton, Griška Bogdanov, Igor Bogdanov “Jumal ja teadus. Teel materialismi poole” (2001)

    Steven Weinberg “Esimesed kolm minutit” (1988)

    ..ja siis on tõlgitud eesti keelde ka artikleid Edouard Bone´lt.

  3. Ei ütleks just, et katoliiklased niiväga kaasaegse maailmavaatega oleks. Eriti kena on Vatikani kondoomivastane propaganda Aafrikas, mille asemel propageeritakse seksist loobumist. See on loomulikult niivõrd ebareaalne nõudmine, et isegi tsölibaadivande andnud preestrid ei suuda mõnikord end altaripoistest eemal hoida.

    Ning hiljuti üritasid katoliikliku Iirimaa tervishoiuorganid sundida 17-aastast tüdrukut sünnitama anentsefaliitset loodet, nõudes, et Iiri politsei arreteeriks ta, takistamaks teda Suurbritanniasse aborti tegema minemast. Õnneks politsei keeldus seda tegemast.

    Evolutsiooni kohta ütleks niipalju, et paljude mõõdukate ususektide “jumala suunatud” evolutsioon on pea sama ajuvaba teooria kui kreatsionism. Evolutsioon läbi loodusliku valiku välistab kategooriliselt nii suuna kui suunamise vaid põhineb kohandumisele. Sellest aru saamata ei ole minuarust võimalik üldse evolutsioonist aru saada. Point pole ju niiväga selles, et liigid muutuvad teisteks liikideks, vaid kuidas ja miks nad seda teevad.

    Jumala uskumine on inimese ülim nartsissism – see nõuab eelkõike universumit, mille keskpunktiks on meie pisike planeet ning sellel toimuvat mittedarvinistlikku evolutsiooniprotsessi, mille lõpp- ja tipptulemuseks on Homo Sapiens.

  4. [Tegelikult ei ole ju mingit raju vastuseisu – lihtsalt mõned häälekad usklikud kisavad nii kõvasti, et võib jääda mulje, nagu oleks kreatsionistidel või intelligentse disaini teoreetikutel midagi olulist öelda, kuid bioloogia vallast, kuhu evolutsiooniteooria kuulub, peaks kreatsionisti leidmine väga raske ülesanne olema.

  5. Alles see oli, kui kõmises skandaal holokaustieitajast preestri asjus. Nüüd on veel üks asjaolu lisandunud.

    Vatikan sattus holokausti eitamise skandaalis taas tule alla
    Postimees

    Rootsi piiskop Anders Arborelius kinnitas täna piiskopkonna internetileheküljel avaldatud teates, et Willamson eitas gaasikambrite olemasolu juba kaks kuud enne skandaali puhkemist Rootsi riigitelevisioonis SVT eetrisse jõudnud intervjuus. Arboreliuse sõnul teavitas ta sellest koheselt ka Vatikani

  6. Vatikanilt nõutakse, et Vatikan hindaks holokaustieitamist rängemaks patuks kui mitmeid ammust ajast katoliku doktriini kohaselt hukka mõistetud tegevusi.

  7. Evolutsioon – Mittemidagi plahvats, siis tekkisid tähetolmust kivid, kivide peale sadas vihma ja kivid imasid hapniku mida ei olnud, siis sai kividest supp ja supp ärkas ellu ning arenes ahviks ja nii edasi.
    Peab päris rumal olema et sellist jama uskuda:D

    Evolutsioon on muinasjutt, puhas lollus, seda ei saa teaduseks nimetada kuna teadus on tõestatud teadmine aga evolutsiooni ei ole tõestatud.

    Jumal lõi maailma 6 päevaga ja 7 puhkas, umbes 6000 aastat tagasi.

  8. Omaette huvitav uurimisteema oleks, mis taustaga inimesed Eestis jumalikku loomist ja Noort Maad usuvad ning evolutsiooni eitavad. Ja kui suur nende osakaal ühiskonnas üldse on. Viimasel ajal paistab toda juttu kommentaarisabades varasemast rohkem, aga pole muidugi välistatud, et seda kirjutab, nagu Wikipediatki, üksainus väga pühendunud orav.

  9. aga kas siis inimene tekkis ikkagi kivist ja meil on nt kõrvitsaga ühine esivanem?:D

    Muide, see eelmine, esimene komentaar üldse selle teema kohta kuna hakkas huvitama.

  10. GigaHiir ütles:

    aga kas siis inimene tekkis ikkagi kivist

    mis selles kivist tekkimiseski nii väga kummalist ja uskumatut oleks kui ollakse valmis silmagi pilgutamata uskuma versiooni, et inimene hoopistükkis mullast (põrmust – aga mis see põrmgi muud ole kui üks kivi vorm) tekkis?

    aga just selliste küsimuste puhuks on head inimesed (loe: mina) üllitanud imepärase raamatu nimega Ateistlik Universum (http://noriabooks.com/est/?lid=1&sid=1) mida saab osta poest või tellida viidatud kodukalt.

  11. GigaHiir ütles:

    Evolutsioon – Mittemidagi plahvats, siis tekkisid tähetolmust kivid, kivide peale sadas vihma ja kivid imasid hapniku mida ei olnud, siis sai kividest supp ja supp ärkas ellu ning arenes ahviks ja nii edasi.
    Peab päris rumal olema et sellist jama uskuda:D

    Täiesti õigus. Sellepärast ongi mõistlikum jama uskumise asemel uurida, mida reaalne teadus evolutsioonist räägib. Ülaltsiteeritud jama on umbes sama taseme jutt nagu

    Arvutid — Kivid jahvatati veskis peeneks ja aeti pajas keema ja vormiti küpsisteks ja pandi plaadi peale. Kristallid pandi ka sisse. Siis hingas Bill Geits saatanlikku hingust masina peale ja masin ärkas ellu. Kui loll jutt!

    või

    Lennuk — Wrightid hüppasid tugitooliga ringi ja tugitool lehvitas tiibu ja Punane Parun lõi vänta, kuni lennuk ellu ärkas ja tiibu lehvitama hakkas. Jama! Nii suur lind ei saagi lennata!

    Kui Sa seda minu läkitust kätte ei saa, siis ära muretse. Ilmselt on süüdi Interneti mitte-olemasolu, kuna kirjatuvide elektroonilisi bitte õigesse kohta tassima õpetamine on jabur absurd.

  12. GigaHiir ütles:

    … kuna teadus on tõestatud teadmine …

    Teadus? Tõestatud? Jama! Ei mingit kommunistlikku ümberjagamist, tõestamine kuulub matemaatikutele! (Kui loogikud head olnud on, lubavad matemaatikud neil ka natuke tõestada.)

    Teadlased tegelevad tõendamise ning tõendite tõlgendamisega.

  13. Ei näe mingit mõistlikku seost kahel usul.
    Üks ütleb, et maailm on jumala(te) loodud.
    Teine ütleb, et see loomine on Piiblisse üksipulgi kirja pandud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga