Hea õppematerjal pseudotarkuse metodoloogiast

Pudipõll: Ütle oma sõpradele, et MMR on turvaline. badscience.netVäändunud arusaam maailmast, teaduslikust meetodist, andmete analüüsist, seostest, põhjustest-tagajärgedest võtab mida eripalgelisemaid vorme.

Seekordseks harjutustekstiks on Delfis avaldatud artikkel, mille autor on refleksoloog Anu Hermlin:
Kaua veel mürgitame lapsi?

Küllap leiab tähelepanelik lugeja sellest tekstist iseseisvalt hulganisti valesid, väärtõlgendusi, alusetut süüdistamist, asjadest mittearusaamist, vaenu õhutamist, laimu ja muud meeldivat, mis on rüütatud igiõilsasse laste kaitsmise ürpi.

Refleksoloogid üritavad endast jätta muljet, et nemadki tegelevad inimese tervise parandamisega. Refleksoloogid ja homöopaadid on üldiselt sõbralikes suhetes ja see iseloomustab nende taset teaduslikus plaanis.

Lugege ikka kommentaare ka. Ühest küljest muidugi naljakas, aga samas ääretult traagiline, kui nakatumisvõimelised on pseudoteaduslikud viirusmeemid.

Kui halvast asjast siiski midagi õpetlikku otsida, siis hea on see, et ametlikult ennast refleksoloogiks nimetav isik on oma tõelise palge paljastanud. Nüüd teavad tervishoiuametnikud ja teised vastutus- ja mõtlemisvõimelisemad inimesed refleksoloogide eest hoiatada ja viidata sellele tekstile kui allikmaterjalile, mis näitab ilmekalt, et selle “professiooni” esindaja ei ole võimeline tervisest, inimese toimimisest ja maailma asjadest adekvaatsel moel aru saama.

Samas ei saa jätta märkimata, et sama MTÜ Eesti Refleksoloogid üks liikmetest on Ülle Liivamägi, kes kohe täitsa ametlikult õpetab Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis täiendkursuseid, mille üheks teemaks on homöopaatia ja aroomiteraapiaga vaheldumisi ka refleksoloogia. Kursuse sihtrühmaks on märgitud õed ja ämmaemandad.

See Delfi artikkel on aga üks paljudest müügiedendusabinõudest, mida Stelior ajab. Alles tegid nad Tartus selleteemalise “teadus”konverentsi, ajakirjanduses on ilmunud sellesisulisi artikleid nüüd hulgem ja lisa on tulemas. Stelior müüb või vahendab vastavaid testipakette ning mis võiks veel tõhusamalt mõjuda kui lapsevanemate hirmutamine laste võimaliku autismiohuga.

Üks selline täiesti vastutustundetu artikkel aga võib teha korvamatut kahju. Näiteid pole vaja kaugelt otsida – Rootsis, Hollandis, Suurbritannias on vaktsiinivastaste hingel kümnete laste elud, suures maailmas on suurusjärk suurem.

Lollus tapab, aga ehk on seegi darvinliku evlolutsiooni paratamatu osa.

6 Replies to “Hea õppematerjal pseudotarkuse metodoloogiast”

  1. nojah, kuidas võtta. kõige rängem vaktsineerimise kõrvaltoime on anafülaktiline šokk (tõenäosus üks juhus miljonist), aga seegi tüsistus pole viimastel aastakümnetel küll kellegi surma põhjustanud.

  2. Noh, Duhh. Sinu kategooriline vaktsiinidtapavad-väide (ehk siis “kõik ju teavad”) vaid kinnitab autori mainit ohtu “kui nakatumisvõimelised on pseudoteaduslikud viirusmeemid”. Inglismaal, muide, tekkis hiljaaegu paanika, kui ühe (vaid 12 lapse) uurimise alusel leiti, et vaktsineerimine tekitab lastel autismi. Uuringust endast avastati muidugi hiljem tõsiseid metodoloogilisi vigu ja selgus, et need tulemused olid ekslikud, kuid paanika oli tekkinud, paanikatekööride õhutusel loobus suur hulk vanemaid vaktsineerimisest ja selle tagajärjel tekkis üle 40 aasta esimene leetrite epideemia.

  3. Selle artikli kommentaari aadress on nüüd selline
    http://www.ligimesele-kaitseks......php?t=386
    (Aga … praegult on sellel lingil olev foorum millegi pärast väliskülalistele suletud seoses foorumi juhtkonna vahetusega … kui on siiski huvi lugeda peab registreeruma … vabandused ebameeldivuste pärast … ehk uuel juhtkonnal kah mõistus pähe tuleb)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga