James Randi: Waldorf-koolid, Kevin Trudeau, nõiavitsandus, külm lugemine, refleksoloog, jumal kohtus, homöopaatia…

James Randi, JREFSelle nädala James Randi uudiskirjas on hulk huvitavaid ja meie Eesti eluga seotud teemasid:

* Austraalias on haridusametnikud ette võtnud sealsete maksumaksjate rahadega ülalpeetavate Waldorf-koolide inspektsiooni, kuna väga palju on laekunud kaebusi lastevanematelt ning õpilased ei täida oodatud lugemis- ja arvutamisoskuse taset. Lisaks kurdetakse, et Steiner-koolide õppekavad ei ole kooskõlas sekulaarse avaliku haridusega.

Üks lapsevanem kirjeldab, mille põhjal otsustasid õpetajad, miks tema last ei saa järgmisse klassi edasi viia:

arenguvestlusel, mis toimus lapsevanema ja õpetaja vahel, sain teada, et mu poja hing ei olnud täielikult inkarneerunud. Õpetaja võttis välja mõned lapse joonistused, mis arvatavasti kujutasid vaateid ülalt ja õpetaja pidas seda piisavaks tõendusmaterjaliks, et lapse hing alles hõljub Maa kohal ja vaatab ülalt alla ning seetõttu pole vist mõistlik last järgmisse klassi edasi viia…

Ma soovin haridusosakonnalt teada saada, millistes juhendites on kirjas, et reinkarnatsioon on kriteeriumiks lapse järgmisse klassi edasiviimisel.

* Austraaliast veel
Koolide keskastme (11-14-aastased) ajaloo õppekava tehakse ümber. Enam ei tehta juttu sellistest ajaloo suurkujudest nagu Churchill, Stalin, Hitler, Mahatma Gandhi, Henry VIII ja Elizabeth I. Õnneks oli William Wilberforce alles jäetud.

* Kevin Trudeau on ‘tarbijate kaitsja’, kes valgustab meid ‘kaalu langetavatest meetoditest, millest ‘nemad’ ei taha meile teada anda’. USA Ravimi- ja Toiduamet (FDA) on küll keelanud tal oma kasutute toodete müümise teleturu tüüpi saadete kaudu, aga raamatute kirjutamist ja müümist muidugi keelata ei saa. Nüüd ta siis promob oma raamatut, kus on kirjas, et ostetagu tema kaupu.

Trudeau ütleb end reklaamides, et raamatus kirjeldatud kaalulangetamise meetodid on lihtsad järgida, neid saab teha kodus ja lugeja võib süüa mida iganes ta soovib. FDA aga on ta väidetele pilgu peale visanud ja tõdeb, et Trudeau meetod on keeruline, kurnav viis, mis nõuab tõsiseid dieeditamisi, sugugi mitte kergelt kättesaadava retseptiravimi igapäevast süstimist ja mõningate toiduainete tarbimise eluaegset piirangut.

* Lapsed on nutikad
Lapsevanem kirjeldab, kuidas ta tütred nägid telekast saadet, kus näidati mitmesuguste ‘võimetega’ inimesi, sh vitsaga pildajaid. Noorem tütar tahtis aga kangesti teada, et ‘miks’ ja ‘kuidas’.

Lapsevanem ei sekkunud algul kuidagi, aga kui laste jutt kuhugi edasi ei viinud, siis rääkis ta neile oma loo, kus ta isegi oli uskunud nõiavitsa imevõimesse vett leida. Inspireerijaks ei keegi muu kui lusikaväänaja Uri Geller omaaegsete teleesinemistega.

Lapsevanemal reageeris vits tooli all peidus olevale veeklaasile, mis veenis ilmekalt pildamise võimalikkuses. Pani vee tooli alt ära, kadus ka reaktsioon.

Läksid siis koos lastega seda kohta vaatama. Hmm, mis on tooli juures oleva radiaatori sees? Vesi. Miks vits siis sellele veele ei reageerinud?

* Veel üks olmeline lugu, kuidas tekivad arvamused, et selgeltnägemine toimib.

* Refleksoloog pani tarka
Noortelaagi juhendaja käis esmaabi kursustel ning elupäästvad kunstlik hingamine ja südamemassaaž (CPR) olid ka jutuks. Küsimuste-vastuste ajal tõstis üks naine käe ja soovis teha avalduse:

Olen refleksoloog ja ma olen suuteline südant mõjutama läbi jalatalla.

* Nebraska osariigi senaator Ernie Chambers kaebas jumala kohtusse.

* Sylvia Browne’i uus raamat
räägib sellest, et me oleme manipuleeritud salaorganisatsioonide poolt. Telli see raamat ja sa võid võita reisi, et näha Sylviat elusast peast!

* Homöopaatiline lahjendus
Terves universumis pole nii palju aatomeid, mis oleks 80x lahjenduse korral vajalik, et selles leiduks üks algse aine molekul. Lisaks peaksid vee molekulid olema üsna segaduses, millist infot ‘mäletada’, sest maapealne vesi ju ringleb ja puutub kokku väga erinevate kemikaalidega.

2 Replies to “James Randi: Waldorf-koolid, Kevin Trudeau, nõiavitsandus, külm lugemine, refleksoloog, jumal kohtus, homöopaatia…”

  1. Selle lapse joonistuste kohta: lapsed joonistavad kõiki asju ühes vaates, s.o inimesi otsevaates ja autosid külgvaates.Selgus et viieaastased ei teagi, mis on viies vaates joonistamine ja mis on ristprojektsioon, nad ei oska joonistada seda,mida nad näevad vaid joonistavad seda, mida teavad.Lasin lapse ronida toolile ja vaadata ülevalt alla (nukunurka)ja siis joonistada seda,mida ta nägi.Ta joonistas o),s.paistis nuku pea pealtvaates ja toolileeni serv.Lastele ei õpetata oluliselt ja eluliselt vajalikku,niisama olen seisukohal, et lapsed kasvatavad ikka meid, mitte meie neid…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga