Kuu ja inimene – ühe astroloogilise müüdi lõpp

loodejõu skeemAprillis ilmus Loodusringi kirjalistis ja Eesti Ekspressi võrguväljaandes mu kirjutis astroloogiast, kus palusin lugejatel võimaluse korral öelda kas ja miks argument

Kuu tekitab loodejõududega meredes tõusu-mõõna laineid. Inimene koosneb üle 70% veest, inimaju 77%. Järelikult on mõistlik arvata, et Kuu (ja teised taevakehad) mõjutab inimkeha ja veel rohkem tema aju.

töötab või ei tööta.

Tagasiside oli tagasihoidlik. Reageerijateks olid astroloogiasse soosivalt suhtuvad inimesed. Peale tavapärase ‘psühhoanalüüsi’ ning ähmaste viidete kusagil peituvale ‘päris’ astroloogiale midagi uut või valgustavat need paraku ei sisaldanud. Küll aga võis taaskord veenduda, et pole võimalik teha sellist katset või analüüsi, mis lõplikult ja üheselt tõestaks astroloogia toimimatuse. Selline omadus jätab aga astroloogia vastavalt Popperi falsifikatsionismile teaduse ja pseudoteaduse vahelise demarkatsioonijoone teisele poolele. Selgemalt öeldes – astroloogia on pseudoteadus.

Aga kuidas ikkagi selle Kuu ja tõusu-mõõnaga lood on? Kas suuri veehulki meetrite võrra tõstev loodejõud ka enamuses veest koosnevat inimest mõjutab?
Minul isiklikult tekitas esimese küsimuse hoopis asjaolu, et peamiselt räägitakse Kuu poolt tekitatud tõusust-mõõnast, kuigi oma väiksema panuse lisab sellesse ka Päike. See tundus imelik, kuna Maa tiirutab ju ümber Päikese ning Kuu ümber Maa ja kui tõusu-mõõna tekitab taevakehade külgetõmbejõud, siis peaks ju Päike see peamine mängur olema või vastasel juhul peaksid Maa ja Päike ümber Kuu tiirlema.

Kui arvutada Kuu, Päikese ja Maa vahel valitsevaid külgetõmbejõudusid, siis selgub, et Päikese ja Maa vaheline külgetõmbejõud on 179 korda suurem kui Maa ja Kuu vahel. Ometigi näeme me seda, et Kuu on see, mis kõrgemaid tõusulaineid tekitab.

Milles asi?

Asi on aga selles, et maakera eri osad on Kuust eri kaugusel. Ookeani kuupoolsel pinnal olev vesi on Kuule lähemal kui ookeani põhjas olev vesi (sama kehtib muidugi ka atmosfäärile ja maakera tahkele osale). Kuu külgetõmbejõud sikutab Maad enda poole, Maa inerts seisab sellele vastu. Kuust teiselpool olevat Maa osa sikutatakse väiksema jõuga (jääb rohkem paigale) kui Maa keskpunkti või Kuu poole jäävat külge. Seepärast ongi loodejõududest põhjustatud tõusulaine korraga mõlemal pool maakera.

See jõudude erinevus, millega Kuu (või mis iganes massiga keha) Maa (või mille iganes massiga keha) eri sügavuses olevaid osasid tõmbab, ongi loodejõud.

Loodejõud
Kuu on paremal. Mustad nooled näitavad Kuu poolt tekitatud gravitatsioonijõudu. Kuu tõmbab tema poole jäävat maakera külge tugevama jõuga kui Maa keskpunkti ja seda külge, mis teisele poole jääb. Võib öelda ka nii, et Kuust kaugemal olev maakera külg jääb rohkem paigale kui maakera keskpunkt või Kuu poole jääv külg. Valged nooled näitavad gravitatsioonilise külgetõmbejõu erinevusi suhtes Maa keskpunktiga.

Teisenduste käigus jõuame seoseni, et loodejõud on pöördvõrdelises seoses kehadevahelise kauguse kuubiga (külgetõmbejõud on pöördvõrdeline kehade kauguse ruuduga). Ja sellest pöördkuupseosest saamegi arvutada, et Kuu poolt põhjustatud loodejõud on u 2 korda suurem kui Päikese poolt põhjustatud loodejõud.

Tegelikult pole asi muidugi nii lihtne, kui sedagi lihtsaks saaks nimetada. Kui Maa oleks kaetud ühtlase veekihiga, siis tõmbaks Kuu Maa 50 cm võrra pikemaks – 26 cm kuupoolsest küljest ja 24 cm tagaküljest. Maakera ehitus on aga kaugel ideaalsest ning reaalselt esinevad tõusud-mõõnad sõltuvad maakera eri osade elastsusest – vesi meredes tõuseb rohkem kui maapind kõrbes; veel mängivad kaasa maakera pöörlemine ümber oma telje, merepõhja profiil ning rannikujoone topograafia, mille tõttu võib mõnes kohas veetaseme vahe olla lausa 15 meetrit.

Nüüd inimese juurde.
Oletame, et meie inimene kaalub 80 kg ja on 1,8 m pikk.
Kuu poolt sellele inimesele mõjuv loodejõud on suurusjärgus 2,5×10 astmel -11 N, kui Kuu asuks inimese pea kohal. Samasuguse loodejõuga mõjutaks inimest temast poole meetri kõrgusel asuv hernetera (või 10-tonnine sõiduk 200 meetri kaugusel). Järelikult kaob võimalik Kuu loodejõuline mõju inimestele või taimedele teiste massiga kehade poolt tekitatud loodejõudude sisse nii ära, et seda pole võimalik reaalses elus ja olemises mitte ühestki otsast hinnata.

Eelolevale toetudes julgen üsna kindlalt järeldada, et paljude poolt armsaks peetud analoogia Kuu ja Päikese poolt tekitatud tõusulaine ning selle vahel, et sama jõud mõjutab ka inimesi ja taimi, on alusetu, põhjendamatu, asjatundmatu, vale, väär, sisutu, eksitav jne.

Lisavaatamist:
* http://burro.astr.cwru.edu/Academics/Astr221/Gravity/tides.html
* http://csep10.phys.utk.edu/astr161/lect/time/tides.html

20 Replies to “Kuu ja inimene – ühe astroloogilise müüdi lõpp”

 1. Olen südamehaige.Läbi teinud 3 südamelihase infarkti.Mina tunnen ennast halvasti täiskuu ajal ja kuu viimases veerandis.Esinevad südame rütmihäired ja vererõhu kõikumised.Eriti halvaks läheb enesetunne,kui täiskuu ja kuu viimases veertandis esinevad ka äikesetormid või väga tugev madalrõhkkond.Kui ma veel terve olin ei mäleta,et kuu faaside vahetus oleks minule kuidagi mõjunud.Haigeid aga ilmselt kuu mõjutab,sest minul on selles juba 10.aastane kogemus

 2. hr martin vällik. ma tõesti ootan endiselt vastust oma küsimusele – miks peavad inimesed tõestama väidet, mida nad kunagi väitnud pole?

 3. Kas tasub igasuguste mõttetute steitmentide ümberlükkamisega vaeva näha?
  Ja kuskohas seda viidatud mõttekäiku tihti kuuleb?

  Mõtleme vaenlase välja ja teeme tümaks?

 4. ech,
  kas sina pole siis sellist arutluskäiku kuulnud? Kui sina pole sellist arutluskäiku kuulnud, siis tähendabki see seda, et sina pole kuulnud.
  Mina olen ja isegi muidu päris mõistlike inimeste suust.
  .
  Seda hirmu muidugi pole, et sellega kogu astroloogia ümber oleks lükatud. Selline ülesanne on põhimõtteliselt võimatu.

 5. nii… teie olete sellist väidet kuulnud, mina ei ole, samas tean vägagi mitut astroloogi, neist kaks astroloogide liidu liikmed. seega siis inimesed, kes astroloogiaga tõesti tegelevad ja tõsiselt.

  nemad minu teada kõik naeravad suure häälega, kui keegi tuleb välja väitega stiilis ‘taevakehad mõjutavad inimesi’. sellest oskan mina isiklikult järeldada ainult seda*, et säärased asjad ei ole need, mida oleks vaja kellelgi uskuda, väita või tõsiselt võtta, et astroloogiaga tegelda. tõsiselt tegelda.

  millest tekib mul endiselt küsimus – mida te siis tõestasite nüüd? astroloogia kohta?

  * aga eks teie ju olete parema loogikaga kui mina

 6. Astroloogiat mis ei uuri taevakehade mõju inimestele, vaid taevakehade ehitust, liikumist, arengut, nimetatakse … astronoomiaks.

 7. Parem-halvem on tõesti selline inimlik määratlus, mis teooria tõepärasuse kohta ei ütle mitte midagi.
  .
  Samas, kui defineerida teooria paremust kui võimet katse- ja vaatlusandmeid paremini seletada ning sõnastada prognoose tuleviku kohta, siis võib mõnda teooriat siiski parem-halvem skaalal kuhugi paika panna.
  .
  Selles mõttes on näiteks teooria, et maakera pöörleb ümber oma telje, tunduvalt parem kui teooria seisvast Maast ja ümber selle pöörlevast taevast. Või ei ole?

 8. Milvi,
  Seda, et südamehaiged või näiteks vaimselt ebastabiilsemad inimesed täiskuud ei kannata, ma täitsa usun. Kuidas see toimib ja miks, seda ei tea.
  Siin oli aga juttu hoopis loodetest, st tõusust ja mõõnast, millel ei ole Kuu faasidega mingit pistmist.
  Tõsi, tõusul ja mõõnal ei ole seost ka astroloogiaga :-P

  Saan aru küll, et loodete näidet kasutati vaid võrdluse jaoks, kui vähe Kuu meid mõjutab. Paraku tõestas seee vaid, et Kuu gravitatsiooniline mõju meid ei mõjuta. Samal ajal ei tõestanud autor, et mingit mõju üldse ei ole. Lihtsalt ta välistas ühe faktori, ja kõik.

 9. Kasvava kuu ajal tapetud sea liha on mahlasem,ega kuiva pannil kokku.Kõik seakasvatajad,keda tean,väidavad seda,kui ühest suust!!!Kui olen proovinud juhtida tähelepanu maiste asjade,palju suurematele mõjudele,pole ma leidnud mingit toetust teiste poolt.Seda peetakse eesti rahvatarkuseks,mis kriitika alla ei käi.Mida niisugusest asjast arvata?

 10. Noorkuu ajal on ööd pimedamad. Kas on äkki võimalik, et siga magab pimedas paremini, on vähem stressis ja sellepärast on liha mahlasem?

 11. naine on viljakas selles kuu faasis kus ta ise on sündinud. Nii väidavad arstid.(kahjuks ühtki teadusuuringut ei oska nimetada, kuid ju seda ikka uuritud on.)

 12. Läbi akna paistev täiskuu teeb toa ikkagi päris valgeks. Minuarust on täiesti selge et see mõjutab vähemalt mõnede inimeste und märkimisväärselt ja liiga vähene magamine mõjutab muidugi ka üldist enesetunnet.

 13. mida teksti :D mis on astroloogial üldse pistmist Kuu ja planeetide gravitatsiooniliste mõjudega? lolliga võib vaielda mõnikord igavuse pärast, aga idioodiga…

 14. Kuulus ameerika teoloog ja astroloog Bryan Fischer, uhkuse poolest American Family Association‘i kõneisik, räägib, kuidas Saatan ja täiskuu üksteisesse suhtuvad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga