Eesti Ekspressis teadusuudised tagasi

Teadus on ilusAlo Lõhmuse äraliikumisega Eesti Ekspressist kadus sealt ka teadusuudiste rubriik. See-eest on Postimees nüüd ühe hea kirjutaja võrra rikkam. Vikerraadiost kadus hea raadiohääle Priit Enneti teadussaade Labor, kus teadusuudistest väheke pikemalt ja sügavamalt kuulda sai. Priit on küll Vikerraadios alles, kuid vahendab maailma teadusuudiseid nüüd ka Eesti Ekspressi veergudel. See on hea.

Olen kuulnud arvamusavaldust, et humanitaariakeskne ajakirjandus pole eriti võimeline tänapäeva teadusest aru saama ja seda adekvaatselt vahendama. Seda siis Eestis. Ja nii on see ääretult oluline ja progressiivne eluvaldkond paljuski vaeslapse osas ja alaesindatud. Uudiskünnise ületavad kurioosumid (nt Jessica Alba puusanõks, kohvi on tervisele kasulik/kahjulik), mis ei kajasta teaduse tegelikku sisu ja kui mõnd asjalikumat teadusteemat käsitletaksegi, siis õhukese kultuurikihi tõttu kukub seegi püüe tihtipeale nigelalt välja. Ja nii võibki jääda mulje, et teadusega tegelevad veidrikud, kes uurivad ääretult elukaugeid teemasid või jõuavad naeruväärsetele järeldustele, mis “tervele mõistusele” vastu räägivad ja tegelikud tegijad ja teadjad on ikka sensitiivid, nõiad, püramiidiehitajad, kullaketrajad, silmamoondajad. Nii hull see asi muidugi pole. Või on?

Teadusliku kirjaoskuse puudumine hakkab inimestele otseses mõttes rahakoti ja halvemal juhul ka elu ja tervise peale. Ionic-Detox on üks leebematest näidest, kuidas teaduskaugeid inimesi lohku tõmmatakse ja vastava kirjaoskuseta ajakirjanikud suure suuga takka kiidavad. Mõned teleprogrammid tegelevad otse lolli- ja surmakultuse edendamisega. Ei oska neid sensitiivide ja nõiasaateid kuidagi viisakamal moel nimetada. Miks ei tule siin ajakirjanikud inimestele appi ja ei ütle, et tegu on ülehinnatud libateenusega või oma tervise usaldamine ilma igasuguse meditsiinilise koolituseta posijale võib lõppeda surmaga?

Ühest küljest on hea, et meil siiski on neid, kes toovad teaduse töömailt arusaadavaid ja sisukaid teateid nagu Tiit Kändler ja teised Eesti Päevalehes ja nüüd Priit Ennet Eesti Ekspressis, teisalt on siiski aegajalt vaja ka meelde tuletada seda, kuidas asjad kohe kindlasti ei ole.

Eestis julgen teaduse teemadel kirjutajatest veel esile tõsta Mareki teadusuudiste blogi, Äripäeva teadusuudiste portaali Novaator ja Tiit Kändleri teadus.ee.

Võibolla on veel keegi, palun andke teada.

Meenutan veel hea sõnaga ajakirja Horisont, mille lugeja ma olen vist lausa sünnist saati :-) Kui Sa oled teadushuviline ja pole veel Horisondi tellija, siis on viimane aeg see puudus kõrvaldada.

Head lugemist ja palju jõudu tegijatele!

One Reply to “Eesti Ekspressis teadusuudised tagasi”

  1. Olen siinkirjutatuga väga nõus.

    Veel 1 tähelepanek: kui mõni teadlane või muidu reaalset maailmavaadet omav tegelane kusagil sõna võtab või kirjutab, siis kõikvõimalikke arve, nähtuste olemust, seoseid ja muud süsteemsust välditakse iga hinna eest, isegi vabandatakse kui igavatest arvudest räägitakse ja lubatakse et rohkem igavate arvudega kuulajat/vaatajat/lugejat ei tüüdata. Ja sellest ehk tekibki teaduse müütilisus? Mille poolest erineb põhjendusteta, selgitusteta teadus soolapuhujate hämast? Eemalt vaadates ei erinegi ju.

    Meie ajal on ebateadust nii palju ja seda osatakse paremini müüa, et kuidagi tuleks lollustega võistlema hakata. Ehk siis, ajakirjanikud, laskem teadlastel veidi rohkem asjast rääkida ja teadlased, ärge kartke nö igavaks muutuda. Arve ja graafikuid ei tohiks vältida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga