James Randi: kuldkõrv nõustus testiga, Gary Schwartz PhD, loomisteaduse klubi, kriitilise mõtlemise õppetund…

James Randi, JREFSelle nädala uuendatud kujundusega uudiskirjas palju põnevat lugemist:

* Isegi meie ajakirjanduses leidis kajastamist James Randi väljakutse, kus ta seab kahtluse alla väite, et inimene suudab oma kõrvakuulmisega vahet teha, kas võimendi ja kõlarite vahel on tuhandeid dollareid (!!!) maksev kaabel või “tavaline” kõlarikaabel. Tundub, et vähemalt üks “kuldkõrv” on nõus testi läbi tegema. Aga see jutt on seda väärt, et natuuris läbi lugeda :-)

* Hämmastav, kui küüniliselt haavatavaid inimesi kottida üritatakse! Lugu sellest, kuidas Harvardi haridusega Arizona Ülikooli psühholoogiaprofessor Gary Schwartz (PhD) üritas perekonnalt, kes oli õnnetuses oma armastatud poja kaotanud, miljoneid dollareid välja petta. Pereliikmed, kes olid valmis peaaegu mida iganes välja käima, et saada hauatagust ühendust kaotatud pojaga, on ekstrasenssidele liiga tihti liialt kerge saak. Kuid antud juhul oli 3,3 miljoni dollari küsimine ilmselt liiga palju.

Kõrgem haridus, professorikoht, doktorikraad, usk hauatagusesse ellu ei tee kedagi targaks ega eetiliseks, küll aga annavad need kolm esimest omadust piisavalt usalduskrediiti, millega inimestele ligi pääseda.

* Internetiteenuseid pakkuvaid firmasid kummitab kaebuste laine, kus subjektid väidavad endil olevat ühe või teise materjali osas autoriõigused ning nõuavad ühe või teise materjali kõrvaldamist. Paraku pole subjektil tihtipeale selliseid õigusi, kuid teenusepakkujal puudub kiire võimalus iga väitja väiteid kontrollida ja lihtsam on vastav materjal kiirelt kõrvaldada kui laskuda pikkadesse vaidlustesse. Õiglus saab aegajalt siiski jalule seatud, kuna fair use korras tsiteerimine on täiesti seaduslik ja Uri Gelleri trikke paljastavad videod on taas internetis vaadatavad.

Tihti juhtub, et materjali mahavõtmist taotlevad need, kelle ideid ja tegevusi kritiseeritakse – religioossed grupid, homöopaadid ja USA-s on valimised lähenemas…

* Missouri Osariigi Kaguosa Ülikool (Southeast Missouri State University) jagab religioossest üritusest osavõtu eest akadeemilisi punkte. Neil on ka ‘loomisteaduse klubi’.

* Vigade parandus.

* Kuidas valed mürgitavad meeli. Laste ja täiskasvanute.

* Tervitus peahaldjalt Zacharia_Andrew_Pain Andrew Floyd Strasser.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga