Detox — libatervendajate rahamasin

Detox - kindel märk libateraapiast! Kvant-Detox - topelt ei kärise.Tänaseks päevaks on vist peaaegu iga inimene kuulnud sõna “detox”, mis on lühend sõnast detoxification ja tähendab keha vabastamist mürkainetest. Mürkainetest vabanemisega tegeleb elusorganism kogu aeg, see on loomuliku ainevahetuse loomulik osa. Detoksifikatsioon on ka meditsiiniline termin, kui räägitakse nt alkoholimürgituse või narkootikumide tarbimise tagajärgede likvideerimisest.

Tänapäeval on aga sõna “detox” vallutanud mitmesuguste salongi- ja spa-protseduuride ning nn toidulisandite kirjeldusi ja olgu kohe alguses öeldud, et enamus kui mitte kõik nende poolt pakutavast on sulaselge tarbija lollitamine pseudoteaduslike teooriatega ning raha küsimine tarbetute, kasutute ja teinekord lausa ohtlike asjade eest.

Refereerin järgnevalt blogija WhiteCoat Underground sissekannet Detoxification—the pinnacle of quackery (Mürkide väljutamine—nurgaarstluse tippsaavutus).

Arstist autor kostitab meid lühida sissejuhatusega peamistest organismi toimepõhimõtetest. Kere on keerukas biokeemiline masin, mis vajab enda elushoidmiseks energiat, mille genereerimiseks peame manustama või tootma vajalikke osiseid – vett, hapnikku, lipiide (rasvu), süsivesikuid, valke – neid ära kasutama ja tekkivatest jääkainetest lahti saama.

Ainevahetuse ning jääkide väljutamisega tegelevad organismis järgmised elundid:

Kopsud
Ainevahetuse üks peamisi jääke on süsihappegaas. Kopsudel on lisaks hapniku manustamisele vähemalt sama tähtsaks ülesandeks organismi vabastamine süsihappegaasist (CO2).

Neerud
Süsihappegaas toimib keres happena ning kopsud ja veri on puhvriteks, mille abil saab happesust täpselt reguleerida. Isegi väike kõrvalekalle pH tasemes annab tulemuseks väga haige inimese. Neerud aitavad organismist väljutada rida teisi happeid ja kui neerud üles ütlevad, siis on tulemuseks atsidoos ehk vere liigne happesisaldus. Neerud kõrvaldavad organismist liigse vee, mis on samuti üks peamisi ainevahetuse jääke. Vesi toimib ka lahustina ehk kaarikuna liigsetele elektrolüütidele ja teistele mürgistele jääkidele, nt uurea.

Maks
Maks on kui hiiglaslik keemiatehas, mis vastutab selle eest, et vees mittelahustuvad mürgid muutuksid vees lahustuvateks, et need seejärel neerude kaudu õue saata. Maks toodab ka sapinõret, mis võimaldab osadel ainetel väljuda väljakäigus käies.

Soolestik
Soolikad ei toimeta mitte niivõrd mürkidega kui jääkainete väljutamise ja vee imamisega. Kui sool katki läheb, siis haigestub inimene bakterite tõttu, mis sooltes rahumeelselt elavad, aga mujal palju kahju teevad, mitte aga sooltes olevate mürkide pärast. Soolte sisu võib tunduda ebameeldiv, aga see ei ole mürgine.

Iga osakond peab hästi töötama, et organism oleks terve. Kui oma kopsud millegipärast enam ei toimi, pannakse meile sundventilatsiooni, maksakahjustus lõpeb surmaga, kui asendust ei leia, puudujäägid neerude töös viib atsidoosini, elektrolüütide tasakaalutuseni, ureemiani ja vee ülekülluseni.

Tänapäeval on naisteajakirjad, ajalehtede terviserubriigid, tervisekeskuste ja spaade protseduuride kirjaldused nendeks peamisteks kohtadeks, kus sõnaga “detoksifikatsioon” või “detox” kohtuda võib. Ja rääkijateks ei ole üldjuhul mitte arstid, vaid ilusalongide pidajad, toidulisandite müüjad ja teised isehakanud tervisetargad, sekka teinekord isegi mõni päris arst. Nende juttudel ei ole üldjuhul mittemingisugust mõttekat alust ning nende tooted ja teenused on parimal juhul lõõgastavad ja ohutud, aga mittemingisugust erilist mürkidest vabastamist need esile ei kutsu. Ainus, millest te vabanete, on raha (seda võib hea tahtmise korral mürgiks tõlgendada küll). Kogu nende arusaam “mürkidest” on vildak ja protseduurid kasulikud ainult nende osutajatele, kuna raha, millest teid vabastati, liigub neile.

Seega, kui keegi pakub teile teenust, milles väidetakse, et see vabastab teid mürkidest või sisaldab sõna “detox”, siis võite 99% kindel olla, et teid tahetakse tüssata. skeptik.ee küljel on juttu olnud lihtsast elektrolüüsi katsest, mida Ionic-Detox nime all terviseprotseduurina pakutakse.

Samasuguste kasutute, kuid potentsiaalselt eluohtlike protseduuride hulka kuuluvad nt colon-hüdroteraapia ehk jämesoole veepesu ehk klistiir, väidetavalt raskemetalle väljutav kelaatravi (chelation therapy), maksa detox (liver detox) jne.

Omaette teema on vabade radikaalide püüdmine igat masti antioksüdantidega. Tegelikult ei ole vabad radikaalid nii pahad, et neid taga peaks ajama. Need on meie organismi toimimiseks vältimatult vajalikud, nt tapavad nad sissetungijaid ja on oluline osa meie immuunsüsteemist. Vabade radikaalide tasakaalu hoidmisega saab organism ise kenasti hakkama. Pealegi näitavad värskemad uuringud, et inimesed, kes tarvitavad regulaarselt toidulisandeid, mida antioksüdantideks nimetatakse, hoopistükkis surevad kiiremini kui need, kes ei tarvita. Seega toimivad antioksüdandid tõepoolest vananemist ennetavana, aga seda hoopis musta huumori mõttes.

Rääkimata siis veel sellest vastuolust, et osad müüjad üritavad teile müüa “looduslikku” keemiat, mis peaks organismi hapnikusisaldust suurendama, kuna see tõstvat “energiataset”, vastupidavust ja vähendavat väsimust, teised jälle vastupidi üritavad müüa antioksüdante, mis vabad hapnikuosised omakorda kinni peaks püüdma.

One Reply to “Detox — libatervendajate rahamasin”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga