Teoloogid ja teadlased hülgavad “intelligentse disaini”

Kes lõi maailma?Suurbritannias baseeruv mõttekoda Rahvusvaheline Teaduse ja Religiooni Selts (International Society for Science and Religion (ISSR)), mis on pühendunud dialoogi edendamisele teaduse ja eri religioonide vahel, tuli välja avaldusega, milles öeldakse, et “intelligentne disain” pole teadus ega teoloogia.

Intelligentse disaini (ID) pooldajad väidavad, et kuna mõned bioloogilised struktuurid paistavad taandumatult keerulised (irreducibly complex) ja on seega võimetud kujunema evolutsioonilisel teel samm-sammult ja loodusliku valiku toimel, siis peavad need asjad olema loodud targa kavandaja poolt.

Selline järelduskäik on aga teaduse lõpp. Peale selle pole ID pooldajad algatanud mitte ühtki teaduslikku uurimisprogrammi. Valdav enamus bioloogidest kinnitavad, et ID pole suutnud esitada mitteühtainsamatki näidet “taandumatu keerukuse” kohta, mida ei saaks seletada looduslike ja teadusele mõistetavate protsesside kaudu. Mis mingil ajal võis tunduda taandumatult keerukas (nt selgroogse silm), seletub täna või homme naturalistlikult.

Teaduslikud seletused on alati ebatäiuslikud. Teoloogia ja loodusteadus tegelevad eri asjadega, seetõttu arvavad ISSR liikmed, et ID pooldajad ei peaks nõudma, et nende ettevõtmist võetaks tõelise teadusena ja samas ei peaks teadust tõstma kõikehõlmavaks maailmavaateks (nn saientism).

Täistekst ISSR kodulehelt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga