Jumalateotuse keeld Britis tühistatud

jumalateotus
Briti ülemkoda tühistas iidse seaduse, mis karistuse ähvardusel keelas blasfeemia ehk jumalateaotuse. Kunagi karistati selle eest keele läbitorkamise, rahatrahvi, ihunuhtluse või vangistusega, hiljem piirduti lühiajalise vangistusega.

Tänapäeval oli see seadusepügal niiehknaa oma sisulise jõu kaotanud, sest inimõiguste ja sõnavabaduse sätted tegid blasfeemia täiesti sisutuks ja mõttetuks mõisteks.

Nüüd lihtsalt vormistati see reaalsus ka seadusloomes.

Veidi arutleti selle üle, et kuivõrd blasfeemiaseadus kaitses anglikaani versiooni kristlikust usust, siis äkki tuleks seda kaitset laiendada kõigile religioonidele, sh islamile (Salman Rushdie juhtum). Õnneks jäi terve mõistus peale ja otsustati see anakronism üldse ära kaotada.

Mõned sealsed kristlased juba ähvardavad jumala karistusega, mis nüüd paratamatult Briti saartele osaks saab.

Euroopas on jumalateotus karistatav veel Soomes, Norras, Austrias, Saksamaal, Kreekas, Itaalias, Hispaanias, Šveitsis, Hollandis, Islandil, Iirimaal, Taanis, kuid paljudes neis pole seda pügalat reaalselt juba tükk aega rakendatud. Aga nt Norras keelati selle seaduse alusel Monty Pythoni film Briani elu.

Lisalugemist:
bbc
wikipedia
guardian comment-is-free

5 Replies to “Jumalateotuse keeld Britis tühistatud”

 1. “Euroopas on jumalateotus karistatav veel Soomes, Norras, Austrias, Saksamaal, Kreekas, Itaalias, Hispaanias, Šveitsis, Hollandis, Islandil, Iirimaal, Taanis”

  tekib küsimus, et kas on ka märgitud, millise jumala teotamine on keelatud? raske uskuda, et ongi kohe otse öeldud, et kristliku jumala/jahve/jehoova/jeesuse. ehkki…ei imestaks mitte üks raas.

 2. Mitmetes nendest riikidest on mingisugune kirik ametlikult riigikirik. Vanad jumalateotuse-vastased seadused viitavad tavaliselt, kus ilmutatult, kus vihjamisi, just tolle kiriku jumala(te)le. Ka artiklis räägitakse just anglikaani kiriku jumala teotamise keelu tühistamisest.

 3. seda küll aga kui seadusepüõgal ütleb näiteks “jumalateotuse eest saab 10 aastat”, siis kehtib see kõigi jumalate kohta, kui seaduse eelnevates paragrahvides pole öeldud a’la “jumal selle seaduses mõistes on konreetselt see ja see tegelinski”

 4. See oleneb õiguskultuurist, tavadest, ja mõnel pool ka pretsedentidest.

  Brittide 1697. aasta seadus nägi välja üsna konkreetne:

  Be it declared and enacted by the lieutenant-governor, council and representatives, convened in general court or assembly, and it is enacted by the authority of the same, that if any person shall presume willfully to blaspheme the holy name of God, Father, Son, or Holy Ghost, either by denying, cursing, or reproaching the true God, his creation or government of the world, or by denying, cursing or reproaching the holy word of God, that is, the canonical scriptures contained in the books of the Old and New Testament, namely, Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers, Deuteronomy, Joshua, Judges, Ruth, Samuel, Samuel, Kings, Kings, Chronicles, Chronicles, Ezra, Nehemiah, Esther, Job, Psalms, Proverbs, Ecclesiastes. The Song of Solomon, Isaiah, Jeremiah, Lamentations, Ezekiel, Daniel, Hosea, Joel, Amos, Obadiah, Jonah, Micah, Nahum, Habakkuk, Zephaniah, Haggai, Zechariah, Malachi, Matthew, Mark, Luke, John, Acts, Romans, Corinthians, Corinthians, Galatians, Ephesians, Philippians, Colossians, Thessalonians, Thessalonians, Timothy, Timothy, Titus, Philemon, Hebrews, James, Peter, Peter, John, John, John, Jude, Revelation, everyone so offending shall be punished by imprisonment, not exceeding six months, and until they find sureties for the good behavior, by sitting in the pillory, by whipping, boring through the tongue with a red-hot iron, or sitting upon the gallows with a rope about their neck, at the discretion of the court of assize, and general gaol delivery, before which the trial shall be, according to the circumstances, which may aggravate or alleviate the offense.

  Provided, that no more than two of the forementioned punishments shall be inflicted for one and the same fact.

  (Allikas, mida leida ei olnud triviaalne: atheists.org.)

 5. Uups. Tuleb välja, et see pole brittide, vaid New Jersey kolonistide 1697. aasta seadus. Seda mittetriviaalsem on brittide seaduse teksti leidmine :-P

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga