Huumorinurk: homöopaat räägib tarka juttu (video)

Kui nii hea huumor tänu moodsale tehnoloogiale mugavalt koju kätte tuleb, siis miks mitte seda samas tõsist hoiatavat näidet pseudoteaduse olemusest teistegagi jagada. Ise leidsin selle video Ben Goldacre blogist.

Siin räägib arstiharidusega homöopaat Sharlene Werner energiast ja homöopaatiast. Jätan selle esialgu ilma omapoolsete lisakommentaarideta, sest ilusamini kui siin videos pole vist võimalik neid asju enam väljendada. Lihtsalt fantastiline!

Ja kujutage ette, et sellesisulisi loenguid peetakse Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis meie tervise eest hoolt kandvatele meditsiiniõdedele ja meie laste sündimist aitavatele ämmaemandatele.


(Video on kahjuks Youtubest maha võetud)
24. oktoober: ja nüüd taas tagasi! Aitäh, Ivar!

21 Replies to “Huumorinurk: homöopaat räägib tarka juttu (video)”

  1. Njaa… kahtlustan, et tegemist oli pigem mingi erandliku juhtumiga, kus inimene täiesti tõsimeeli ei tea, et massi all ei peeta silmas AINET, kui seesugust, vaid hoopis jõudu, mis avaldub gravitatsiooni näol.

    Lisaks muud pisikesed faktivead, ent üldkokkuvõttes saab sarnase tulemuseni jõuda ka tõeseid väiteid kasutades – homöopaatiline preparaat kannab endas esialgse aine energiat (mitte energiat, mida aine omandab Einsteini valemi järgi.)

  2. Celtic kirjutas:

    Njaa… kahtlustan, et tegemist oli pigem mingi erandliku juhtumiga, kus inimene täiesti tõsimeeli ei tea, et massi all ei peeta silmas AINET, kui seesugust, vaid hoopis jõudu, mis avaldub gravitatsiooni näol.

    Jama. Mass ei ole kindlasti mitte jõud.

    Küll aga võib massi vaadelda aine hulga mõõduna.

    Tegelikult on see video täis paljusid muid probleeme kõikvõimalistes seostelistes küsimustes, mis reedavad, et rääkija tegelikult ei füüsikat, bioloogiat ega teadusajalugu ei mõista. Aga küllap ei ole sellest lugu, kuna tema kuulajad tõenäoliselt kah ei mõista; neid huvitab üksnes “lektor ajas keerulist juttu” faktor.

  3. Ma pooldan seda, et selliseid inimesi lastakse loengut pidama koolidesse. Peamiselt selleks, et siis saaks pärast arutada, et kuidas sellisele lollusele vastu seista. Know your enemy..

    Muidu oli päris naljakas video. Mu füüsikateadmised on ammu tillukeseks kulunud, aga tema demagoogiavõtteid oli selle võrra lahedam jälgida :)

  4. Täpsustuseks siis, et kui diskussiooni loengule ei järgne, siis loengut ei taha. Jääb veel mõnele rumalale vale pilt…

  5. Ja seda ka veel (sry, et spämmimiseks läks, aga ma ei saa postitusi ju muuta :(), et diskussioon peaks üldse kõigile loengutele järgnema. Ilma selleta pole niisama kuulamisel ja tõe pähe võtmisel mõtet.

  6. No praegu on levinud ka sellised arvamused , et kuna mateeria on vaid vibreeriv energia ja elu on usutavasti vaid unenägu (või nn matrix) siis seega saame me oma mõtteid muutes muuta maailma.Ning seega olevat kõik võimalik.Aga mida need inimesed siis jahuvad sellest ? Muutku siis seda kuradima maailma ja olgu vait ;)

  7. Argentiina päkapiku pärast pole tarvis muretseda, küllap varsti saab Chupacabra ta kätte.

    Tegelikult kuulub too Delfi foonmüra piiridesse ja ei vajaks tõenäoliselt isegi reageerimist.

  8. Mateeria ongi vaid vibreeriv energia (vähemalt teoorias), ent see ei tähenda et me kohe üleöö hakkaks ruumi painutama ja energiaid baastasemel muutma. Selleks, et säärane toime töötaks, tuleks meie mõistus/aju/mis iganes meid juhib viia samale tasemele, kus asub muudetav energia. Ehk siis lahustada inimene stringideks ja braanideks.

  9. Celtic kirjutas:

    … energiaid baastasemel muutma …

    Ma ei leia linki (ja Google ei aita), aga mõned aastad tagasi oli ühes USA lõunaosariigis (Alabama?) kristlik legislaator, kes arvas, et nõiakunst on paha ja tuleks ära keelata. Loomulikult mõistis ta, et otse seda tehes naerdakse ta välja — ja nii otsustas ta esitada seaduseelnõu, mis keelanuks ja karistanuks rahatrahviga igasuguseid põnevaid asju, mille hulgas oli ka “energiate manipuleerimine”.

    Kohalik insenere esindav organisatsioon, kelle liikmed päevad läbi energiaid manipuleerisid — olgu siis mootoreid käitades, vedrudega mängides või tuumareaktoreid projekteerides –, avaldas loomulikult üldist nördimust. Seadus ei läinudki lõpuks läbi.

    Tarkvarainsenerid loomulikult manipuleerivad erilist peenenergiat, mida iseäranis raske näha on. :-)

  10. Ahhoi, on saabunud teade, et algses artiklis oleva loo juutuubi ülespanijat on tabanud juristi hoiatuskiri, milles “soovitatakse” see video ära kustutada. Ei, meie ei saa seda lubada, et nii suurepärane materjal bitikalmistule pannakse. Palun, kui keegi oskab seda homöopaadi tarka juttu salvestada, kopeerida, jäädvustada, uuesti üles panna, levitada, siis palun tehke seda.

    Nii on ikka — kui umbluumeister soovib kedagi vaiki sundida või oma jälgi peita ja juristidelt hakkab huvitavaid kirju tulema, siis on tulemus täpselt vastupidine — lisaks sellele, et umbluumeistri umbluu saab kuulsamaks, tabab teda ka netineedus paljundamise kujul.

    Palun paljundama :)

    Pharyngula
    Mike’s Weekly Skeptic Rant

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga