SLÕhtuleht keedab nõidadest seepi

Kalmar Kalam kadus. Foto: Aldo Luud, SLÕhtulehtSLÕhtuleht on justnagu hakanud oma mineviku pattusid lunastama. Olles aastaid igat masti nõidu, posijaid ja astrolooge kriitikavabalt ühiskonnale esitlenud kui lugupeetud ja austusväärseid ettevõtjaid, on viimasel ajal lausa ridamisi ilmunud lugusid, kus susserdiste susserdusi nende tõelises ilus välja tuuakse.

Alles oli Katrin Pautsi lugu Vollist, kus rahulolematu klient oma pettasaamise loo pajatas. Nüüd on lugu sellest, kuidas Kalmar Kalam oletatavasti võlgade pärast plehku on pannud:

Heauskselt Kalami manipuleerimisvõime võrku langenud Elo ütleb, et pendlimees võttis oma firmale (osaühing Kalmari Nõuandetuba) mitu laenu. Üheks käendajaks on ta ise kui firma ainuomanik ja teiseks alati mõni eraisik.

Nüüd nõuab pank võlga käendajailt sisse.

Pendlimees kadus salapäraselt, Eve Heinla

Samas on ka nupuke, kuidas teised ravitsejad Kalmarisse suhtuvad:

“See inimene on vaimust nõrk. Teised ravitsejad, kellega olen rääkinud, on sama meelt. Pean teda natuke napakaks ega pööra tema tabelile tähelepanu,” ütles ravitseja Viktor.

Koostas hävitava nõidade välimääraja, Eve Heinla

Pada sõimab katelt.

Jõudu, SLÕhtuleht! Soovin julgust ka inimestele, et oma lugusid rääkida tihataks, sest esimene sõimulaviin ei taba mitte petisest-manipulaatorist nõida, vaid hea- või kergeuskset inimest, kes ise kõiges süüdi olevat ja kellelt tulebki liigne raha ära võtta. Ma pole sellise suhtumisega lõpuni nõus, sest inimene oma üldloomult ongi pigem kaasinimest usaldav ja nõiad-manipulaatorid elavad selle usalduse seljas kui parasiidid. Usaldus inimeste vahel on loomulik, selle kuritarvitamine aga taunitav.

15 Replies to “SLÕhtuleht keedab nõidadest seepi”

  1. Tegelikult on see lugu pettusest ja petisest. Ei ole oluline , kas väidab ennast nõid olema. Petisi on ka muude elukutsete esindajate seas. Enamus ajab legaliseeritud pettusskeemidega raha kokku. Ja ka skeptikud aitavad neid igakülgselt teiste inimeste seas.
    Miks ma ei näe juba artiklit teemal “Loll Elo võttis võõrale laenu.”
    Miks kirjutatakse,et on heauskne, kui on lihtsalt loll. Ja miks on alati nii, et nõid tehakse kõigepealt inimese “ärategemises” süüdi ja siis väidetakse otsa, et tegelt ta ei oskagi “ära teha”. Kuidas nüüd siis on ikkagi: oskab või ei oska?

  2. Kati kirjutas:

    Tegelikult on see lugu pettusest ja petisest. Ei ole oluline , kas väidab ennast nõid olema. Petisi on ka muude elukutsete esindajate seas.

    Jah. Aga kas Euroopas pesitsevate nõidade seas mitte-petiseid on?

    Kolmandas Maailmas on ehk veel usutav, et iidseid tavasid järgiv külanõid põhikoolist ega tolle füüsikakursusest undki näinud pole. Meie kandis on aga haridus oluliselt paremal järjel. Eestist ausat nõida otsides tuleks ilmselt 19. sajandisse tagasi ronida.

    End nõiaks väitvat petist on lihtsam ära tunda, kui end näiteks arstiks väitvat petist.

  3. ainult iidsete tavadega pole tänapäeval enam palju peale hakata. ei meditsiinis ega ka nõianduses.
    selles mõttes, et vundamendiks need iidsed tavad ju sobivad aga päris sinna kinni jääda on otstarbetu. lihtsalt inimesed ja nende vajadused on teised.
    pealegi kust tuleb küll selline arvamus ,et teadus ja nõiandus üksteisest ringiga mööda käivad? vat see paneb mind jätkuvalt imestama.

  4. kas nõiad on tänapäeval siis kaasaja teadus. ja tehnoloogiasaavutusi kasutama hakanud?

    s.t. mitte petmise vaid oma tulemuslikkusele suunatud NÕIAtegevuse efektiivsemaks muutmise? mida siis nimelt?

  5. nohh mingisugused tegelased teevad aurapilte näiteks. ise pole küll kokku puutunud ja lähemalt uurinud. see on vist midagi sellist,mida siin näiteks oodatakse.
    ma pole tegelt päris aru saanud,et kes on skeptik.ee kontekstis nõid.
    minule teada olevad nõiad ei käi aga teaduse saavutustest kuidagi mööda. ikka uuritakse meditsiiniraamatuid ja füüsika-keemia kohta kah teatakse ühteist. mõni raip teab kohe palju isegi. :)
    probleem on vist hoopis selles,et nad kasutavad neid asju enda uuringutes. kasutavad, mitte ei lähtu pimesi. nagu muarust üks õige teaduseinimenegi tegema peaks.

    ja pealegi sõidavad nad autoga, kasutavad mobiile ja arvutit. mis veel tahad? ikka tulemuslikkuse tõstmise nimel. et jõuaks rohkem ja kiiremini ja mugavamalt ja… :)

    a ikkagi. miks petistest nõiad on nagu rohkem petised kui muud petised? miks on selline suhtumine,et kui on nõid siis on elementaarne ,et on petis?

  6. eks meditsiini ja muid teadusi uuritakse rohkem ikka selleks, et vajadusel oleks “teaduslikke” termineid ja fraase varrukast võtta. see tõstab ju usaldusväärsust.

    aurapildid aga on…noh…minu teada on siin neist varem juba kirjutatud.

  7. Tegelikult see ka , et osad lood mängvad pigem nõidade kasuks kui kahjuks , sest mängivad neile kätte trumbid.See lugu Vollist igatahes on Vollile pigem kasulik , kui ta seda ära suudaks kasutada sest seal ju väideti , et asi nagu toimiks.

    “Sirje tunnistab, et vahetult pärast Volli külaskäiku läinud temal ja kogu ta põdural perekonnal olemine tõesti väheke paremaks. Kohapeal pannud Volli Sirjele ja tema pereliikmetele käed seljale ja rinnale, et haigeid kohti ravida. Pärast seda olevat Sirje krooniline kopsuhäda leevenenud – aga ainult korraks.”

    Siit saab hr. Volli aga välja luged ja vastavalt väita , et asi toimib aga vähe sai ravitud! Et tema tegi endast parima.Mis 5000 krooni puutub , siis seda ta eitab niikuinii ja ütleb et tema nii suuri summasid ei võta :D

    Nii ,et ettevaatlikud olge , mida kirjutate.Muidu keerate neile trumbid kätte veel!

  8. Või siis “”Ta lubas, et saan sellest lahti. Aga tõved taandusid vaid nädalaks-kaheks – nüüd on palju hullem seis kui enne!”

    No isegi vihke , et tõved taandusid annab heausklikele või naiivsetele rohelise tule nõidade juurde minekuks.Sest nad ei hooli kas asi on teaduslik või mitte teaduslik.Inimene ei otsi tõde , vaid seda “midagi” mis kinnitab neile et imed võivad juhtuda ja imevõimed on olemas.Pealegi on ju laialt levinud see vandenõu teema kuidas teadus meelega valetab ja kammib rahvast ja on illuminaatide tööriist! Juba usk sellesse paneb alateadlikult teadlaste juttu ignoreerima , juusiis kardavad et neile pannakse mingi needus peale või midagi , et jumala pärast ära kuula seda doktorit , ta on kurjade anunakide käsilane! Inimene loeb asjades tihti välja vaid seda , mida ta tahab lugeda ja ignoreerib kasvõi alateadlikultki ülejäänut.

  9. a muidu jumalast on ka midagi ikkagi siis või?:)
    nojah. ja ikka saab nõudlust juhtida. nii nagu vaja on. kellelgi. :)

    iseasi kas sellisel juhul terve mõistus ja muud siin välja käidud põhjused asjaga seotud on. ses mõttes ,et skeptik.ee ju ei kutsu inimesi ülesse mitte ise mõtlema vaid õigesti mõtlema. umbes,et skeptik ütleb ette,et kuidas on õige ja siis teised hakkavad nii mõtlema. :)

  10. kuna rumaluse inimkonnast lõplikult väljajuurimine pole kahjuks mõeldav, siis tuleb tõepoolest tunnistada, et turg jätkab religioonide, nõidade ja paravärgi nõudmist.

  11. takkajärgi viiteks, et tänases õhtuleles suur atikkel vääriskivide ja kristallidega ravimisest. vaatamata pingutustele ei suutnud seda võrguväljaandest leida. tegelikult ma väga pikalt ei üritanud kah. kui keegi viitsib, võib aidata.

  12. ma päris ei ütleks, et nõidus, para, religioon ja rumalus kõik üks ja seesama asi oleks. rumalust ei saa ka nõiduse ja religiooni vohamises süüdistada. tarbijaskond ei iseloomusta tarbitavat kraami.vat kui keegi nii arvab, siis arvan mina, et see keegi on rumal.
    sest loeb see,kuidas tarbitakse. üle panna saab kõigega. btw.siin näen ma meeleheitlikku paanilist ülepanemist skeptik olemises igal pool. ja lollide ärakasutamist leiab igas valdkonnas. egas point ju ongi see,et propageeritav maailmapilt pooldajate poolest aina rohkem jõudu saaks. ja laias laastus on “õige mõtteviis” see mismoodi enamus mõtleb. sobiv ja haakuv. tead ju küll,kuidas ajupesu töötab.

    mind ennast rohkem huvitab hoopis see, et millal skeptilisest inimesest saab põhimõtteline vastuolija? siin on ju vahe sees.

    kristallide koha pealt ei oska kaasa rääkida. pole fänn.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga