Stephen Novella: tulevik on alternatiiv-insenerteaduse päralt

Uljas uus ilm. Pilt: Ian Britton

Maailmas kogub hoogu uus nähtus, mis köidab võrdselt nii tarbijaid kui ka tootjaid. Olles aina enam vabanemas moodsa tehnoloogia külma metallilise maailma lummusest, otsivad inimesed looduslikumaid alternatiive. Teaduslikku ja ajakirjanduslikku tunnustust on kogumas valdkond, mida nimetatakse alternatiivseks insenerteaduseks – kogum uusi ja iidseid meetodeid.

Alec Waterstone on üks nendest isehakanud alternatiiv-inseneridest. Tal pole insenerteadustes kraadi ega ka vastavat koolitust, kuid tema sõnul on see suur eelis:

Mu mõtlemine pole matemaatika, loogika ega kivistunud mehhanistliku paradigma poolt piiratud. Mul pole vaja kummardada Newtonit ega teisi meessoost Lääne pedagooge. Mu täielik ettevalmistuse puudumine vabastab mu arutlemaks enneolematute ja uuenduslike insenertehniliste lahenduste üle, mida ei ahelda tüütu “reaalsuse” piirangud.


Aleci viimane projekt on poolekilomeetrine mitterippsild. Ta väidab, et sild on võimeline sellise vahemaa katma ilma tugisammaste või rippkonstruktsioonideta ning toetub vaid iidsele Feng Shui kunstile.

See tuhandeid aastaid vana tarkus kasutab ära energiaid, mis saadakse läbi disaini ja vormi. See energia on võimeline kandma poolekilomeetrist ja isegi pikemat silda.

Linnaplaneerijad on mõistagi elevil, kuna sellised sillad maksaksid üle poole vähem kui konventsionaalsed sillad.

Alec toob kiirelt välja, et iidsetes Hiina dokumentides pole leida ühti viidet selle kohta, et mõni selline sild oleks õnnetuse läbi kokku kukkunud. Seega on silla disaini turvalisuse näitajad enneolematud.

Kuidas muidu oleks see oskus kõik need aastad vastu pidanud, kui see ei töötaks?

Ehitusprofessor Anthony Trellis aga väidab, et Aleci kavandid on vastuolus füüsika ja materialiteaduse põhiprintsiipidega.

Sild, mis oleks rajatud Waterstone kavandi järgi, ei seisaks püsti ja oleks ääretult ebaturvaline,”

ohkab professor meeleheite äärel.

Alec aga ei lase end professori kriitikast häirida:

Loomulikult ei meeldi professor Trellisele mu kavandid, kuna tema kalliks peetud status quo saaks kõigutatud ja keeraks ta maailma pea peale. Aga vana kaardiväe protektsionism hakkab juba murenema nagu ka iganenud arusaam ehitistest,

kinnitas ta ühel progressiivsete mõtlejate sümpoosionil, kus nõustuti, et need, kes praegu rongile ei hüppa, jäävad lootusetult maha. Ta süüdistas oma kõnes ka Tsiviilinseneride Seltsi, terasetööstust ja teisi huvigruppe, mis üritavad ta ideid maha teha.

Skeptikud on teinud ettepaneku, et enne kui kulutada miljoneid maksumaksja raha sellistele projektidele ning allutada mootorsõidukijuhte senitundmatutele ohtudele, peaks Waterstone’i peamisi printsiipe enne katsetama, kas need üldse töötavad. Seda enam, et ta kavandid näivad olevat vastuolus tavapäraste teadmistega. Aga Waterstone vastab:

Mul on liiga palju tegemist sildade projekteerimisega, et hüpata läbi skeptikute tsirkuserõngaste. Peale selle ei jää nad ju kunagi rahule. Sõidukijuhid peaksid saama ise vabalt otsustada, kas nad soovivad üle mu silla sõita. Ma austan nende mõistust ja iseseisvat võimet vastu võtta tarku otsuseid oma peaga. Neile ei pea mingi bürokraat või elevandiluust tornis istuv professor ette ütlema, milline sild on ohutu või milline mitte.

Professor Trellis ja teised eitajad arvavad, et kõik inimesed siiski ei pea olema teadlased ja insenerid, et sõita turvaliselt üle sildade. Reeglid pole mitte selleks, et kellegi vabadust piirata, vaid tagada turvalisuse baastase ja kaitsta avalikkust.

Selline suhtumine aga lükatakse aina enam tagasi kui liialt ettehooldav ja isatsev.

Allikas: “Alternative Engineering”: A Postmodern Parable, Stephen Novella, M.D.

11 Replies to “Stephen Novella: tulevik on alternatiiv-insenerteaduse päralt”

  1. Lisaks on Alec Waterstonel abiks Leonardo da Vinci teooriad ja inkade täheteadus ning arvatavasti tuleb ta järgmisena välja seninägematu perpetuum mobile projektiga, mida õnnetud füüsikud ei suuda tema sõnul ümber lükata (tegelikult keegi ei püüagi), aga mis kõigi suureks imestuseks ka tööle ei hakka. Selliseid imemehi on maailm täis, ta ei erine neist suurt millegi poolest, kõiki neid iseloomustab täielik võhiklikkus alal, millel nad väidavad end tegutsemas, eriti paneb imestama see jama ajamine energia saamisest läbi disaini ja vormi. Kui nii oleks, siis ju inimkonna enamik muresid murtud ja insenerid on tuhandeid aastaid puhta võltsi asja ajanud. Jumal kaitsku selle eest, et selliste jaburuste alusel mõni sild , mis peale autori enda kasutamist leiab, ka valmis ehitataks.

  2. Lisaks iidsetele insenerioskustele peaks rakendama ka head vanaaegset tava, kus sillameister koos kaasosalistega istusid silla kandvuse testimise ajal kenasti kõik ise silla all. Usutavasti on mõned sillad ja mõnedsajad miljonid eurod/dollarid hiljem kõigil meil puhtam, kuivem ja kindlasti ka muretum tunne.
    Eks kooliraha tuleb ikka maksta ja looduslikul valikul toimida lasta, mis parata.
    Ja skeptikud võivad pärast korraldada ühise mälestuspalvuse. ;)

  3. Kle teeme ka projekti , kus tshii energiatega ainuüksi oitakse koos pilvelõhkujaid ja ehitame siis puhta tsemendist ja liivast ühe 100 korruselise elamu :D Kuna keegi ei ole üritanudki mu teooriaid ümber lükata , tähendab see seda , et mul on jumala sulaõigus :D

  4. Kui Idamade filosoofia areenile astub valge mees, siis paremal juhul on tulemuseks naljanumber ja hullemal ohtlik absurdikas, aga ega feng shui põhimõtteid sellega veel kummutada saa, et mingi tola sellest omamoodi aru saab ja teised samasugused tagantjärgi parastavad.

    Kui feng shui paneks sildu leviteerima, siis usun, et hiinlased oleks seda juba tuhatkond aastat tagasi teinud. Miks nad seda ei ole teinud? Miks valge mees seda teeb? Kumb meist on loll?
    Ah et iidsetes ürikutes on kirjutatud…huvitav, mister W. on iidetele ürikutele ligi pääsenud ja mõistab neid ka lugeda? Vähemasti minu toa seinal rippuvatel hiina elu kujutavatel piltidel on päris toekad erineva konstruktsiooniga sillad, käisin espetsiaalselt üle vaatamas.
    No ja …feng shui on targa inimese elufilosoofia, see õpetab kuidas elada loodusega kooskõlas.
    Meil ilmuv feng shui alane kirjandus on enamjaolt b.s., täis vasturääkivusi ja suisa valet. Kirjastused, enne kui järjekordset Mary või Johni üllitist tõlkima asuda, võiksid asja tundvatelt inimestelt uurida, kas tegu mitte paroodiaga ei ole, selmet seda siin paljundada.

  5. Üldiselt tundub, et need onklid on isegi siin ristilöömiseks veidi liiga ogarad. Suisa hullerist pole vast vaja jututeemasid otsida, kui reaalsusele lähemaid jaburusi kapaga võtta. Kuigi noh, läbi ma ju selle nupu lugesin, nii et omast kohast põnev seegi. Eks need igiliikurimehed Klassikaraadios lähe ka samasse patta.

  6. Ingmar kirjutas:

    Üldiselt tundub, et need onklid on isegi siin ristilöömiseks veidi liiga ogarad.

    Ei, neil on lihtsalt hästi arenenud huumorimeel. :-)

  7. Tea, kui paljud siin seda originaali lugesid:-)

    Note: The people named in this story are fictitious,
    but the dangers of applied pseudoscience are real.

  8. Ega mul on samas niikuinii savi , tulgu või tuumasõda , mina selle ära hoidmiseks ei liigutaks lillegi.Ja siia kommenteerin sellepärast , et igav on.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga