Soolalampide muinasjutuline tervendav mõju

Edastan toimetuse lahkel loal ajakirja Tarkade Klubi augustinumbris ilmunud vastuse küsimusele:

Mis on soolalampide töö põhimõte? Kas nende tervendav-kasulik mõju on vaid müüt ja reklaaminipp? Kas nende mõju toimib ka mõnda aega pärast tule kustutamist? Aga kui samal ajal on ruumis aken lahti?

Soolalampide müüjad väidavad, et neil lampidel on inimese tervist kosutav mõju, mida seletatakse sellega, et siseruumides on olmeelektroonika tõttu positiivsete ioonide ülekaal, mis ei ole tervisele hea ja soolalamp eritab lambipirni soojendaval mõjul negatiivseid ioone, mis neutraliseerib pahad +ioonid. Veel väidetakse, et soolalamp neutraliseerib kineskoobi kiirgust. Tervisehädade rida, mille korral soolalambis peaks abi olema, on pikk: külmetus, astma, köha, nohu, bronhiit, allergiad, närvilisus, keskendumis- ja unehäired, stressiga seotud hädad. Paralleeliks tuuakse teinekord soolakambris toimuvat, kus inimesed käivad raviseanssidel ja antakse mõista, et sellise tervisele hästi mõjuva soolakambri võib soolalampi ostes endale igaüks koju luua.

Kui aga küsite, kas selline jutt on müüt ja reklaamitrikk, siis peab paraku jaatavalt vastama. Kust peaksid pärit olema negatiivsed ioonid või kuhu kaduma allesjäävad positiivsed ioonid? Kui soolalambi pinnalt soojusliikumise ajel mingit soola ka lenduks, siis toimuks see üliaeglaselt ja sellisel määral, mida ilmselt isegi mõõta ei õnnestu, aga kust see lenduv osake endale elektroni juurde haaraks, et negatiivseks iooniks muutuda, jääb ikka mõistatuseks.

Müüjad arvavad, et kui nad räägivad õnnelike tarbijate kogemusi, kuidas peale soolalambi ostmist allergia kadus, astma paranes, laps hüperaktiivsusest üle sai ning muid imetervenemisi toimus, siis on see piisavaks tõestuseks toote tõhususe kohta. Tõsiasi on aga see, et sellised lood ei tõesta mitte midagi ja on tihti soolapuhujate poolt sulepeast (klaviatuurist) välja imetud linnalegendid, et oma toodet paremini müüa. Toodete raviomadusi testitakse kliiniliste uuringutega, aga soolalampide kohta ei ole positiivseid tulemusi ette näidata.

Kuivõrd puudub tõendusmaterjal, et soolalampidel oleks tervendav mõju ning puudub ka usutav mehhanism, kuidas soolalamp negatiivseid ioone tekitama ja lennutama peaks, siis on sedalaadsetesse müügiedendusväidetesse umbusuga suhtumine täiesti õigustatud.

Soolalambil on aga vähemalt üks positiivne omadus – oma huvitava kuju ja maheda valguse tõttu sobib see hästi hubase meeleolu loomiseks.

Tube tasub tuulutada niiehknaa.

Lisalugemist:
Sense About Science

5 Replies to “Soolalampide muinasjutuline tervendav mõju”

  1. Olgu nüüd soolalmpidega, kuidas on, aga soolapuhujatelt ootab Eestimaal abi oi, kui palju inimesi, nii, et midagi sellessinases soolas ikka peab olema, mh. Huvitav oleks teada, kas neid lampe müüvadki soolapuhujad.

  2. selles soolas ongi midagi. nimelt see peamine, mis ullikesi tõmbab: lootus. lootus sureb teatavasti viimasena. see aga tähendab, et kui miski muu enam niikuinii ei aita, pole ju ullikese seisukohast midagi paha, kui veidike raha soola peale kulutada.

    häda algab sellest, kui soolalattu suundutakse ENNE muude, tõestatud abivahendite proovimist. muideks selle arvel enamus soolapuhujaid/kaupmehi elabki.

  3. Olen soolalampe müügil näinud ka suures Rimis kodutarvete osakonnas. Paraku ei taibanud vaadata, kas toote kirjeldus sisaldas pseudoteadust või müüdi seda sisekujunduselemendina.

    Tartu Lõunakeskuses oli kord “loodustoodete” müügivanker, kust võis soolalampide kohta käiva lehekese kaasa võtta ja see oli küll udujutt.

    SLÕhtulehest saame teada selliseid asju:

    Kuigi punaoranže soolalampe on Hiina meditsiinis kasutatud juba aastatuhandeid, on need meieni jõudnud alles viimastel aastatel.

    Hiina meditsiin kasutab soolalampe ravieesmärgil. Parima Poe klienditeenindaja Merike Kuuskoja ütleb, et väga hea on lasta lambil põleda nohu-köha-gripi korral: “Negatiivsed ioonid tapavad viirusi. Ka astma- ja bronhiidihaigetel on kergem hingata.”

    Pisikesed soolakogused jõuavad ruumi ja sealtkaudu inimeste hingamist kergendama tänu õhuniiskusele.

    rohelise mõtteviisiga inimesed eelistavad siiski küünlaalust, sest seal on koos kaks stiihiat: sügavast maapõuest kaevatud soolast pärinev maastiihia ja tulestiihia.

    Parim tõend soolalampide tervist edendavast mõjust on klassikaline libatoodete müüjate võte – tunnistajate ütlused:

    Pirgitile (23) soovitas soolalampi üks tuttav siis, kui kassil tekkisid hingamisraskused: “Kui lamp põles, kadusid nii mu lemmiku tervisemured kui ka minu enda krooniline nohu. Öösiti polnud enam nina kinni.”

    Valdur (32) on samuti soolalambi head mõju kogenud: “Mul tekkis allergia mingisuguse materjali vastu korteris. Ostsin endale soolalambi ning tänu sellele suuremaid probleeme enam polnud.”

    Pille-Riin Özmen lisab, et ka närvisüsteem toimib paremini, kui õhus on rohkem negatiivseid ioone. Kuna arvuti ning muu tehnika eraldavad õhku positiivseid ioone, siis võib soolalamp teleri või arvuti läheduses olla hea lahendus õhu neutraliseerimiseks.

    Oskab keegi öelda, millise mehhanismiga eraldavad arvutid positiivseid ioone?

    Olulist lisateavet saame ka Postimehest, kus räägib soolaravija (haloterapeut või lihtsalt “soolapuhuja”) Gertrud Langeheine:

    «Meie keha koosneb veest, soolast ja mineraalainetest,» rääkis Langeheine. «Sool on meie kehale väga omane aine, mis vastutab rakkude elektrisüsteemi eest. Kristalne sool sisaldab ideaalse süsteemi energiat, selle abil saavad keharakud tervendatud ja täituvad taas energiaga.»

    Nojah…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga