Ameerikas põrgu lahti — vahistatakse liberaale (video)

Mingi jama on USA-s lahti. St Pauli linnas Minnesota osariigis toimub vabariiklaste konvent, kus aetakse presidendikandidaadi asja. Kohal on ka sõjavastased protestijad ning muud, kellele praegune vabariiklaste konservatiiv-religioosne pada ei meeldi. Nojah, protestiti, tantsiti, liiguti mööda tänavat ja marss oli nagu kord ja kohus registreeritud ja täiesti legaalne.

Politsei oli aga oma rahva vastu varustatud nagu oleks tegu eiteamillega. Kas arvasid vabariiklased, et liberaalid, demokraadid, patsifistid, sõnavabaduse eest seisjad, ateistid, rohelised, hipid, veganid ja muud sellised on jube kahtlane kamp, kellelt võib riigi kukutamist oodata?

Siin saadetakse kinnimajja tuntud rahuvõitleja Amy Goodman süüdistatuna “võimalikus mässu põhjustamises”:

Politsei kasutas kummunuiasid, kummikuule, pisargaasi, lisaks tuhlati läbi paljude kodud, soriti arvutites, paberites. Arreteeriti ligi 300 inimest, nende seas ajakirjanikke ja spetsiaalselt kohale tulnud juristide gildi liikmeid. Osad arvavad, et politsei käitus meelega väljakutsuvalt ja tülinorivalt, ei huvitanud neid ka kohalolevad kaamerad.

Pikem pildireportaaž Minnesota Independentis.

DemocracyNow.org
NY Times

Paistab, et asja oli föderaalvalitsuse poolt päris pikalt planeeritud. FBI informaatorid olid infiltreerunud kohalikesse taimetoitlaste ja hipimeelsete gruppidesse, paljastab Salon.com.

Selgub veel, et politsei olla samalaadselt, aga osade meelest veidi pehmemalt rahumeelsete protestijatega käitunud ka demokraatide konvendi ajal Denveris. Politseil paistab olevat pohhui, peaasi, et musklit saaks pingutada, olgu või üleriigilise satelliittelekanali reporteri peal kaamerasilma ees (Denveris pole politseil täisvarustust):

21 Replies to “Ameerikas põrgu lahti — vahistatakse liberaale (video)”

 1. “et liberaalid, demokraadid, patsifistid, sõnavabaduse eest seisjad, ateistid, rohelised, hipid, veganid ja muud sellised on jube kahtlane kamp”

  Kas ei ole siis või? Üldiselt võiks välismaine skeptikute leht teha samasuguse reoprtaaži sellest, kuidas Eesti hambuni relvastatud politsei 2007. aasta aprillis parempoolse valitsuse mahitusel rahulikult protesteerinud vähemusrahvuslasi kiusas.

  Samuti jääb arusaamatuks mida tähendab kumminuiade, pisargaasi kasutamine antud kontekstis. Et politseinikud läksid, võtsid esimesed ettejuhtuvad inimesed ja hakkasid neid peksma? Vaevalt.

  Olgu öeldud, et mis puutub religiooni ja teadusesse, siis olen liberaalse ilmavaatega inimene ja džiisasländi ei fänna, aga noodsamad veganid ja muidu puukallistajad tegelevad samuti sigadustega ja maailma nad oma tegevusega millegi parema suunas ei juhi.

  Ehk siis – iga vastasseis ei kujuta endast iidset võitlust hea ja kurja vahel, alati ei ole vaja kellegi poolele asuda, härrased. Võib juhtuda, et mõlemal juhul seisame õlg-õla kõrval troppidega :)

 2. Ateistid pole kohe kindlasti see kahtlane kamp, keda pipragaasiga demonstratsioonil laiali peaks ajama ja antud kontekstis pole isegi veganid, hipid ja rohelised need, kelle rahumeelset meeleavaldust sellisel moel maha peaks suruma.

  Küsimus pole siin mitte selles, kas veganitel, loomakaitsjatel, patsifistidel ja muudel on pädevad ja teaduspõhised argumendid, vaid põhiseaduslikus õiguses avaldada oma meelsust ja protesteerida, kui miski ei meeldi. Selle õiguse teostamises olen ma nende “troppidega” kindlasti ühes paadis. Küll sobivas kohas neid omal moel edasi kotime.

  Mõte läks endalgi pronksöö peale, kuid ilmselt siiski ei saa neid võrrelda. Nn loomakaitjate ja enviromentalistide seas on küll ka agressiivseid äärmuslasi, kuid sellist laamendamist nagu meil siin toimus, St. Pauli linnas justnagu polnud ja ärplemise ning provotseerimisega paistsid silma pigem politseinikud.

  Muidugi on kindel ka see, et meil pole võimalik kõiki tagamaid teada ja võibolla hoiti tõepoolest ära ALF-i terroriakt politseihobuste vabastamiseks.

 3. Ateistid pole kohe kindlasti see kahtlane kamp, keda pipragaasiga demonstratsioonil laiali peaks ajama…

  Kellegi kohta ei saa tema mõtteviisi alusel selliseid järeldusi teha. Mõelge ka ikka, mille üle vaidlete.

  Pronksiööl peksti laiali või koguti kokku märatsejad.

 4. Ilmselt ennetati rüüstamise plaane. Kuulati pealt, keda vaja. Vahel meelega korraldajate mahitusel, vahel tahtmatult imbuvad sisse terroristlikud ,,meeleavaldajad” ja kohalikud gängid, kelle protest on eelkõige suunatud tänavaäärsete äride vaateakende lõhkumisele ja ,,vihatud” globaalfirmade (Nike, Puma jne9 toodete eksproprieerimisele. Kui gängi poisid otsa lahti on teinud, siis löövad kaasa suurima heameelega kõik need antiglobalistid, ateistid, ufoloogid ja muu kari.

  USAs nii tavaline, eriti mõttetu lööma oli Seattles sealse WTO kokkutuleku aegu. Olin seal sel ajal. Ideed nõrgad, ääretult nõrgad. Aga möllata oli nii tore.

 5. You left wing nuts are still in the soviet mentality – get over it,
  nobody prevents liberals and democrats from demonstrating
  in the good cold USA. These were anarchgists and communist
  syphatizers who were destroing property. Arge uskuge seda plama mis teil seal kirjutakse

 6. Esto yanky wrote:

  You left wing nuts are still in the soviet mentality …

  Didn’t your mother teach you how to properly insult people of different viewpoint? Wingnuts are right; those winged to the left are properly called moonbats.

 7. Kulla skeptik unustab ära põhilised asjad – KES ja MIKS seal protestisid TEGELIKULT. Lisan lingi mille taga olev tekst ehk selgitab pisut asja: tereronpaul.blogspot.com

 8. Küllap nüüd oleks põhjust skeptiline olla ja uurida, et kas see pole mitte vasakpoolsete vandenõu ja lavastus :)

  Aga tõesti, see et USA on fašistlik riik ei tohiks ühelegi poliitikahuvilisel mingi uudis olla. Vägivald on seal au sees, võrrelge nende kriminaal- ja vägivallakultust tüüpilise Euroopa riigiga, pole ju millestki rääkida?

  Üks uudis veel selle tagakiusamise kohta http://www.consortiumnews.com/2008/090808a.html

 9. Esiteks võiks endale selgeks teha sõna “fašism” tähenduse. Mitte sõimata sellega kõike ja kõiki, kes millegipärast ei meeldi.

 10. Nonih, asjal on mitu külge. Kuna ma ise jälgin professionaalsest huvist ja muidu huvist USA poliitikat igapäevaselt, siis ütleks, et selline asi pole eriti haruldane. Millalgi paar kuud tagasi arreteeriti mingi 60-aastane raamatukogutädi näiteks, kes läks McCaini mingile üritusele sildiga “McCain=Bush.” These things happen. USA pole tegelikult niikuinii väga demokraatlik riik, arvestades nende valimissüsteemi ja kogu valimiskorraldust. Aga see selleks, eks seal ole igasuguseid opakaid, mõned neist on lihtsalt võimul. Huvitav märkus veel see, et enamus USA nn. vasakpoolseid oleks Euroopas täiesti parempoolsed, sest USA skaala on nii paremale roninud. Olen näiteks ise üks selline…

  Ja fašismist. Fašism on kindel ideoloogia, mis eksisteeris 1920-1940ndatel Euroopas, peamiselt Itaalias, aga ka mõnedes Lõuna- ja Ida-Euroopa riikides. Näiteks Rumeenias. USAga pole sellel mitte midagi pistmist. Natsi-Saksamaaga tegelikult ka.

 11. Jah, ma usun, et sa midagi ei tea. “Fashism” on sõna, millega vasakpoolsed armastavad sõimata kõiki ja kõike, mis neile ei meeldi. Meie kõigi poolt palavalt armastatud Oudekki näiteks nimetas fashismiks mõttekäiku, milles esines lause “vastutus oma rahvuse ees”. Nõukogude propagandistide jaoks oli samuti iga neile ebameeldiv nähtus kohe fashistlik või profashistlik (see käib ka Eesti Vabariigi või 80-ndate lõpus massiliselks muutunud iseseisvusliikumiste kohta).

 12. Kriku kirjutas:

  Meie kõigi poolt palavalt armastatud Oudekki näiteks nimetas fashismiks mõttekäiku, milles esines lause “vastutus oma rahvuse ees”.

  Kui “oma rahvusest” saab kontekstis mingisugune abstraktne, jumalikustatav entiteet, mille ees vastutust üles näidata püütakse, siis on selline lause täiesti tõsiseltvõetav fashistliku mõttemaailma indikaator. Korralikuks diagnoosiks peab noid punkte muidugi mitmest erinevast indikaatorist tulema.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga