Järgmine kool pseudoteaduste ja libateraapiate needuse all

Ei lõpe libateraapiate ja pseudoteaduste rünne meie koolisüsteemi suunas. Kadrioru Saksa Gümnaasium on kodustatud Harmoonia Päevade (TM) poolt, mida korraldab üks sama kooli õppealajuhatajatest Kaja Jakobson.

Õnneks on meil teistele eeskujuks näidata Tallinna Reaalkool, mille direktor Gunnar Polma lõpetas ruumide rentimise lepingu Universuse Sisemise Tarkuse Kooliga, kui tema tähelepanu Universuse tegevuse sisule juhiti.

Ja nüüd on toosama Universus (või siis MTÜ Sisemise Tarkuse Keskus) leidnud pesa ühes teises Tallinna koolis, kus peeti 16.-17. oktoobril Sisemise Tarkuse Päevi. Kooliks on Sikupilli Keskkool Tallinnas.

Pakun teile päevade kava, et saaksite aimu, mis sorti üritusega tegemist.

* Loeng – Kuidas hoida ja tõsta oma eluvibratsioonitaset
* Loeng – Ravimtaimedest, ksenobiootikutest ning organismi puhastamise vajalikkusest (Mis on ksenobiootikumid? loe www.siseminetarkus.ee “Esinejad” alt)
* Loeng “Inimene kui energeetiline olend maailmaruumis”
* Karuneshi Südamemeditatsioon
* loeng pH toitumisest
* Reiki loeng
* Kristalliteraapia loeng
* Loeng enda ja ruumide energeetilise puhastuse meetoditest
* Loeng armastuse energiatest
* Loeng elu ülesannetest
* Hiina iidse harjutuste kompleksi FALUN GONGi tutvustamine ja õpetamine Hiina õpetajate käe all
* Loeng rannakivide tervendavast väest
* Loeng ja praktika inimese elektrovälja tasakaalustamise tehnikast (e. EMF)
* Loeng laste ja lastevanemate vahelistest energeetilistest sidemetest
* Loeng – Naised loovad armastuse enda ümber
* Loeng “Kuidas saada kontakt oma väega” Holistilise psühhoteraapia tutvustus.”
* Hingemandala töötuba
* Käte- ja jalgade tsooniteraapia, Skin Yoga näo- ja peamassaaž
* Maagilise maatriksi töötubaFitline’i töötuba: “Elu on energia. Kuidas saavutada head enesetunnet?”
* Töötuba teemal “Haiguste ravi naturaalsete õlidega”
* Loeng : “Kvantpuudutus e. Quantum Touch – läbimurre energiaravis”
* Laste Loovustuba
* Aurafoto tegemise võimalus
* Margus Aru olemuslike armastuslaulude kontsert – laupäeva õhtul

Selle peale jääb vaid küsida, et kus on kvantripats?! Kõik muud tühjatallajad on olemas, aga kvantripatsit ei ole. See on ebaõiglane. Homöopaatia kui libameditsiini kvintessents, kus mõistuspärasuse potents on 30C ehk ühe mõistliku mõtte leidmiseks läheb vaja universumi suurust ruumi; aurafotod, energiad, vibratsioonid, kvant, kristallid, reiki, maatriks… Margus Aru on siis see mees, kes püramiidiküla ehitas.

Sikupilli Keskkooli puhul ma veel ei tea, millised on täpsemad asjaolud. Vabalt võib olla, et kuivõrd ürituse pealkiri ei viidanud pornole ega vägivallale, siis omatulu teenimiseks tundus selline nädalalõpuüritus igati paslik vastu võtta. Kui aega saan, küsin järgi. Vähemalt kooli kodulehel puudub praegu igasugune viide sellele üritusele, kuigi Google puhver näitab, et kunagi olla seda siiski mainitud.

Hariduse ja tarkusega — olgu sisemise või välimisega — on kõigel sel väga vähe pistmist, pigem on see kõik üdini antiharidus ja sageli lausa aktiivselt hariduse ja teaduse vastand ja vastaline. Kasvõi toosama homöopaatia, mille esindajad eiravad süstemaatiliselt teadusuuringute tulemusi, süüdistavad teadust ja päris teadlasi nendevastases vandenõus ja nõuavad teaduse muutmist selliseks, et nende delusioonidel põhinev religioon samuti teaduse alla mahuks.

Vedas — leidsin neilt ikka kvantripatsi ka:

Tiia Kuusk, Rännaku- praktik
Rännaku seminarid Eestis ja mujal Euroopas, Praktikute programm
Teemakohaste raamatute, muusika CD-de müük
Kvantripatsite müük
tel. xx

35 Replies to “Järgmine kool pseudoteaduste ja libateraapiate needuse all”

  1. Tõesti, mis seda putru koos hoiab? Tõrjutus, s.t. asjaolu, et iga teema on üks või teine teadusharu läbi katsunud ja viljatuks lugenud?

  2. RationalWiki: Crank magnetism

    Tõenäoliselt on üheks oluliseks ühiseks teguriks see, et nendesse teemadesse kuuluvaid uskumusi tutvustab prospektiivsetele usklikele keegi “isiklikult”, väljaspool “institutsioonilisi” teadmiste levitamise süsteeme. Kui füüsikud ukselt uksele käiksid ja gravitatsiooniteooriat kuulutaksid, leiduks arvatavasti rohkem ka noid veidrikke, kes Newtoni iidset õpetust õunte kukkumisest usuvad ja iga seltskondlikku võimalust selle levitamiseks kasutavad: “Sul on aias õunu? Aga tead, õunad kukuvad puu otsast alla! jne.

  3. Ma ei usu. Põhjus on sama kui mängude eelistamisel. Maagia on suurele hulgale inimestest lihtsalt lõbusam kui füüsika ja kogu lugu.

  4. Kriku ütles:

    Ma ei usu. Põhjus on sama kui mängude eelistamisel. Maagia on suurele hulgale inimestest lihtsalt lõbusam kui füüsika ja kogu lugu.

    Seda ei usu jälle mina. Ülimalt ratsionaalsed arvutiinimesed on üldiselt suured ulmesõbrad [citation needed]. Maagiat pean mina ka väga lõbusaks; mõnel lihtsalt hakkavad loodusseadused pärast raamatu kinnipanemist jälle kehtima, mõnel ei hakka.

  5. Minu lemmikud ulmekirjanikud on Terri Pratchett, J.R.R. Tolkien, I Assimov, Leo Kunnas jne. See ei tähenda veel seda, et ma peaks müstikat uskuma.
    Samas loen ka D Icke raamatuid, kuid need on rohkem mehe eneseõigustamiseks kirjutatud. J Lina on ka 30 aastat ühte muutusteta joru ajanud ning A Säde oma lapsikute kopeeritud tekstidega ei küündi eelpool olevate kirajnike jooksupoisi tasemelegi.

    Antud artikli teema on tegelikult üsna tõsine, kuna viimasel ajal (jälle) järjest rohkem üritavad puudulike maailmavaatega isikud sokutada end arengueas ja üsnagi vastuvõtlikus eluperioodis olevate inimeste lähedusse, et luua oma maailmavaadete jaoks vundament tulevikuks.

    Kas seda tehakse teadlikult, ei soovi ma isegi lahata, kuna jõuaksime pedofiilidega analoogse maailmavaatega inimeste hingeeluni. Kus siis nende isikute poolt väärastunud maailmavaadete pealesurumine lastele on nende endi arvates täiesti normaalne. Kahjuks need inimesed, kes seda teevad, ise sellest aru ei saa.

  6. Need libateadused toituvad minumeelest inimeste soovist end erilisena tunda ja oma väikese minaga tegeleda. Mida rohkem raha maksad, seda ainulaadsemaks sind kuulutatakse ja see on nagu narkomaania. Ju on midagi kaasaegses ühiskonnas puudu, et selline tootmisharu on tekkinud ja levib nagu katk. Võibolla haridus, puuduv eneseusaldus? Umbluu-usu juurde viib vist ikka mingi identiteedikriis…

  7. Ja ega see ainus kool pole, kindlasti tuleks ära mainida ka Tallinna 32. Keskkooli füüsikaõpetaja Tiiu Niidas, kes igapäevaselt juttudega auradest, maailmalõpust jne oma õpilaste mõistust mürgitab. Kõige hullemaks teeb asja veel see, et ta alustab 6. klassist õpilastele sellest rääkimisega, kui laste mõistust on veel lihtne petta. Tean juhtumeid, kus ta on lapsi maailmalõpuga korralikult ära hirmutanud.

  8. Kuna omatulu teenimine on koolidele kohustuslik, hakkabki selliseid üritusi seal järjest sagedamini toimuma. Kes veel niisama agaralt kooli ruume kasutada sooviks, kui mitte müstikud?

  9. HolgerM ütles:

    Ja ega see ainus kool pole, kindlasti tuleks ära mainida ka Tallinna 32. Keskkooli füüsikaõpetaja Tiiu Niidas, kes igapäevaselt juttudega auradest, maailmalõpust jne oma õpilaste mõistust mürgitab. Kõige hullemaks teeb asja veel see, et ta alustab 6. klassist õpilastele sellest rääkimisega, kui laste mõistust on veel lihtne petta. Tean juhtumeid, kus ta on lapsi maailmalõpuga korralikult ära hirmutanud.

    Kas sama õp Niidas, kes kunagi õpetas 7. keskkoolis?

  10. @Endel: omatulu on üks asi, aga ma näen veel üht võimalikku asjaolu, mis inimeste otsustusprotsessi mõjutab. Nimelt on nt Universuse asjaajajad iseenesest ääretult sümpaatsed inimesed, siirad, usaldavad, avatud suhtlejad, selge silmavaatega, mitteputerdava jutuga, võiks isegi öelda, et suhtlusprofessionaalid ja see nõuab vastapoolelt, antud juhul siis kooli juhtkonnalt vähemalt samavõrra professionaalsust, selgroogu ja julgust, et vaatamata sellele näha asja enda ehk plaanitava ürituse olemust ja selle põhjal siis otsustada, kas selline üritus sobib kooli ruumidesse või ei sobi.

    Ma ei julge öelda, et see lihtne oleks, aga võibolla peaks Tallinna Haridusamet siinkohal selgemalt end väljendama.

  11. @HolgerM:

    Oli seal kord õp Niidas, kes mehaanikast ja optikast veel midagi jagas, aga elektrist ja astronoomiast suurt midagi. Päris sageli nentis ta ülesannete kogust ülesannete lahendamisel, et „see ülesanne on teile liiga raske”, „see ülesanne ei lahendu” ja „siin on trükiviga”; sageli pani ta ka vanemate klasside õpilasi nooremate klasside jaoks ülesandeid paberile lahendama, mida ta siis järgmises tunnis enda lahendustena esitas :)

    Kui jutuks tuleb see, kuidas õpetaja oma ainet eriti ei oska, ja ruumis on Tln 7. KK inimesi, siis kindlasti mainitakse õp. Niidast.

    Mu pinginaabri isa oli olnud tema füüsikaõpetaja ja ta ikka meenutas, kuidas Niidasel endal koolis füüsika õppimine läks ;)

  12. Praegu käivad Sisemise Tarkuse Päevad

    Koht: Tallinna Sikupilli Keskkoolis, Kivimurru 9

    Mõned kompud:

    TÖÖTUBA 2

    Laupäev, 2.aprill 2011

    10.15-11.15 Siseelundite massaaž – mis see on ? – Liilia Sülluste

    11.45-12.45 Uue aja energiad ja Universumi kvantravi – Malle Tamm ja Uno Roots

    (uue aja energiatest, nende väljendustest inimese kehatasandil, tervisest ja võimalustest asuda tervenemise teele. Lõpus on rühma raviseanss)

    Pühapäev, 3.aprill 2011

    Maagilise Matrixi töötoas algab igal täistunnil tutvustav sissejuhatus MM-tehnika olemusse ja demonstratsioonseansid soovijaile. Tutvustame heliresonantsil põhinevat informatsiooni vahendamist, valguskeelt ja tunni lõpetab valguskeele seanss. Kogu päeva jooksul võimalik kogeda orgonteraapia võimalusi orgonsalvestis. Osavõtutasu töötoast on annetuslik. Täiendavat informatsiooni leiab http://www.magicalmatrix.com

    17.15-18.15 Elektromagnetvälja tasakaalustamise tehnka e. EMFi energiaseanss – Stella Vainikko (EMF kodulehekülg: http://valgusetee.edicypages.com/ )

    13.15-14.15 Loeng “Kristallid ja reiki – sünergia tervendamisel” – Kaia-Liisa Reinut

    Pühapäev, 3.aprill 2011

    10.15-11.15 Loeng “Tervise ja heaolu peegeldus inimese energiaväljas” Anne Linnamägi raamatu “Kvantnägemine I osa” tutvustus ja kasutusvõimalused enesetervendamiseks – Anne Linnamägi

  13. Olge palun vähem skeptilised nende teemade suhtes. Mõni võib tõesti aidata. Kõik institutsiooniväline pole automaatselt jama. Palun igal kriitikul enne materdamist ise need asjad läbi kontrollida. Selline on teaduslik meetod. Loodan, et ei pea seda teile tutvustama.

  14. @Märt.

    Ei oska, sest pole ühelegi nendest ennast veel pühendanud. Küll aga on mind ravinud alternatiivtervendajad. Seega oma kogemusest võin öelda, et on olemas mingid “jõud, energiad väljad või dimensioonid”, mida tänapäevateadus veel ei tunnista või pole veel lihtsalt avastanud, kuna oleme ainult pool või veerand teest läbinud. (Siiski, nagu teame, on teadlastel palju lahendamata niidiotsi: dimensioonid, mateeria algosake, mustad augud, ussiaugud, suur pauk, jne jne (kui ma nüüd milleski ei eksinud).
    Vaata, ühel päeval tuleb teadlane nagu Einstein või Darwin, kes selgitab meile neid asju. Seni oleme nagu loomaaialoomad: tunneme vaid oma puuri. Ma tean, et lihtsam on endale kinnitada, et me teame juba kõike. Seda arvavad ka šimpansid, olgu puuris või looduses.
    Raske leppida, aga tunnistagem, see on reaalsus. Kui endal kogemust pole, siis ei lähe sellele teele. Lihtsam on skeptik olla. Olin ka ise kunagi kange materialist ja skeptik. Võttis aastaid, enne kui taipasin oma tervenemiskogemusest järeldusi teha.

    Omast kogemusest võin veel öelda, et skeptitsism on lihtsalt üks usk paljudest. Ise nimetan end realistiks, sest otsin tõde. See ju ka teaduse eesmärk. On vaja lihtsalt paradigmamuutusi. Need tulevad ajaga.

    Ja ega keegi mind paljalt sõnadest uskuma ei pea. Tuleb ise katsetada. Õpime ajaloost. Ka varem on eksitud. Ka varem on vastu seina joostud. Soovitan avatust.

  15. Allan ütles:

    @Märt.

    Ei oska, sest pole ühelegi nendest ennast veel pühendanud. Küll aga on mind ravinud alternatiivtervendajad. Seega oma kogemusest võin öelda, et on olemas mingid “jõud, energiad väljad või dimensioonid”, mida tänapäevateadus veel ei tunnista või pole veel lihtsalt avastanud, kuna oleme ainult pool või veerand teest läbinud. (Siiski, nagu teame, on teadlastel palju lahendamata niidiotsi: dimensioonid, mateeria algosake, mustad augud, ussiaugud, suur pauk, jne jne (kui ma nüüd milleski ei eksinud).
    Vaata, ühel päeval tuleb teadlane nagu Einstein või Darwin, kes selgitab meile neid asju. Seni oleme nagu loomaaialoomad: tunneme vaid oma puuri. Ma tean, et lihtsam on endale kinnitada, et me teame juba kõike. Seda arvavad ka šimpansid, olgu puuris või looduses.
    Raske leppida, aga tunnistagem, see on reaalsus. Kui endal kogemust pole, siis ei lähe sellele teele. Lihtsam on skeptik olla. Olin ka ise kunagi kange materialist ja skeptik. Võttis aastaid, enne kui taipasin oma tervenemiskogemusest järeldusi teha.

    Omast kogemusest võin veel öelda, et skeptitsism on lihtsalt üks usk paljudest. Ise nimetan end realistiks, sest otsin tõde. See ju ka teaduse eesmärk. On vaja lihtsalt paradigmamuutusi. Need tulevad ajaga.

    Ja ega keegi mind paljalt sõnadest uskuma ei pea. Tuleb ise katsetada. Õpime ajaloost. Ka varem on eksitud. Ka varem on vastu seina joostud. Soovitan avatust.

    Kui sinu jaoks tähendas skeptitsism või materialism suhgtumist, et teatakse kõike, siis see küll kõigi kohta ei käi, kes ennast nii nimetavad. Ei teagi kedagi kes ennast kõigeteadjaks nimetaks aga alternatiivasjade kaitsjad teevad selliseidtegelasi tavaliselt maha. Sa oled vist esimene, kes minu teada ajutiselt kõigeteadja suhtumisega oli. Aga internetis jagub massiliselt neid kes kommenteerivad kui lollid ja ennast ülehindavad on kõik inimesed nende ümber ning eriti julgeid kritiseerimisi või vandenõusid kipub olema alternatiivasjade saitidel.

    Ja kas kõigeteadmise suhtumist ei paista läbi väitest, et kõigist teadmistest veerand või pool on uuritud?

    Kuidas sa tead simpansite mõtteid ja suhtumisi?

  16. Sul on vast õigus. Ma ei teagi, millised kõik skeptitsistid on (kindla peale enamus on normaalsed).

    Kuid mulje on jäänud, et häälekamad naeruvääristavad kõike, mis “alternatiivse” alla kuulub. Vaatasin näiteks sellist videot – http://www.youtube.com/watch?v=8T_jwq9ph8k
    – mingi kõrgema järgu skeptik naljatleb lihtsalt kõigi teemade üle, mida on harjutud maha tegema.

    Muide ülemisi postitusi lugedes võib tähele panna üleolevat ja naeruvääristavat suhtumist kõigisse neisse teemadesse. Kas see ei ole märk kõiketeadmisest, eriti inimeste poolt, kes pole ise neid asju proovinud?

    Võtame artikli esimese lause: “Ei lõpe libateraapiate ja pseudoteaduste rünne meie koolisüsteemi suunas”. Küsiksin, mis on pseudoteadus? Kas teadus, milleni me veel ei küündi? Kas on hea, kui keegi loll nimetab füüsikat ja keemiat pseudoteadusteks, kuna ei saa neist aru???

    Aga milleks see ründamine??? Milleks sõda kahe poole vahel. Üks on teadus, teine võibolla ka, võibolla midagi muud (ehk kõrgematki, ehk madalamat). Mispärast tarvitada selliseid sõnu asjade kohta, mille mõju ise pole proovinud?
    Ja kui enamus neist loetletuist on liba ja võlts, kuid mõni üksik siiski mitte? Kas teadusliku meelega inimene tõesti paneb ühte patta kõik, mis sarnane TUNDUB? Minu meelest teaduslik meetod keskendub igale üksikule juhtumile eraldi ja alles siis tulevad järeldused.

    Siit küsimus: kas Laste Loovustuba on autori arvates tõesti tühjatallamine?
    ps: minu meelest oli loovus ikka hea asi. :)

  17. Ei oska head definitsiooni anda pseudoteadustele aga sinna sisse sobiks vast vähemalt nende töö, kes teadlikult mõtlevad jama välja, et raha või võimu saada.

    Mulle ei meeldi hästi see loogika, et kasu eitajad peaks kõigeteadjad olema. Oletame et keegi usub, et koerasitt ravib vähki ja kui keegi ei nõustu oleks sobilik aeg väita talle, et ta peab ennast kõigeteadjaks või ta on kitsarinnaline. Loogilise toimemehhanismi mitteteadmine ei puutu nagu asjasse.
    Probleemina näen selle loogika juures, et tõe otsingul läheb rämpsu eemaldus palju raskemaks. Seda paistab Paraweb’is näiteks, kus väidetakse igasuguseid asju ning kriitikat ei soosita. Suvalisi lauseid lubatakse kokku ajada aga emotsioonide riivamist kriitikaga ei lubata. Ise talun anonüümselt netis tuimalt
    igasuguseid solvanguid ning ikka jätkub lõbusust info välja uurimisel.

  18. @Märt:

    Probleemina näen selle loogika juures, et tõe otsingul läheb rämpsu eemaldus palju raskemaks.

    Tuleb vahet teha New Age’i luulutustel ja vanadel, sajandite jooksul läbiproovitud rahvaravi meetoditel. (Viinasokid, kompress, taimeteed jne. Need mõjuvad kahjuks!)

    Seda paistab Paraweb’is näiteks, kus väidetakse igasuguseid asju ning kriitikat ei soosita. Suvalisi lauseid lubatakse kokku ajada aga emotsioonide riivamist kriitikaga ei lubata.

    See ei ole omane ainult Paraweb’ile, seda viga tehakse ka skeptiku lehel (nt. usuteemades, kus keegi ei vaevunud isegi eestiaegset piiblit kätte võtma ja sealt lugema mulle armsa käsuõpetuse kehtivuse kohta ka meie ajal!)

  19. Tõsi, rämpsu avastamine on keeruline. Samuti tera leidmine.

    Skeptikute ja alternatiivsete vahel on liiga palju pingeid. Teise naeruvääristamisest pole kasu. Suuremat selgust on vaja, tuleb leida mõlema maailmavaate ühisosa.
    Kusjuures paljude nõidade ja tervendajate teooriad ning arusaamised lähevad ka omavahel vastuollu. Palju on hullust ja rumalust selles vallas.

    Samuti pole ju avalikult tõestatud, et mõnel nõial võimed oleks. Nõid Nastja? Võibolla, võibolla mitte. Võis olla vabalt trikk.

    Need, kes on kogenud, teavad, et vähemalt mõni selliste võimetega inimene on olemas. Järelikult võib igaüks meist midagi endas arendada? EMF, aurad, reiki, meditatsioon, energiad.

    Enamus aga ei usu ja seega ka ei proovi mõnele oma hädale nõida otsida. Niikuinii ei aita. Ja siit tuleb eitamine. Või siis on kunagi nõia juures käidud ja kasu polnud. Aga äkki oli libanõid?

    Mida arvate?

  20. Allan ütles:

    Omast kogemusest võin veel öelda, et skeptitsism on lihtsalt üks usk paljudest.

    Allan ütles:

    Olin ka ise kunagi kange materialist ja skeptik.

    Ei usu.

  21. Allan ütles:

    Küsiksin, mis on pseudoteadus?

    Pseudoteadus on tegevus, mis üritab end esitada teadusena, kuid teadustegevuse üldtunnustatud kriteeriumitele ei vasta. Kui pendlimees kõigutab teleris pendlit ja räägib sinna juurde geobioloogiast ja sellest, et ta suur teadlane on, teeb ta pseudoteadust. Kui mustkunstnik kõigutab teleris pendlit ja räägib sinna juurde põnevatest trikkidest, siis teeb ta mustkunsti, mitte pseudoteadust.

    Ja kui enamus neist loetletuist on liba ja võlts, kuid mõni üksik siiski mitte?

    Inimestel, kes vähemalt kooli tasemel teadust mõistavad, on reeglina võime enam-vähem adekvaatselt päristeadusel ja pseudoteadusel vahet teha. Mõnedel inimestel tõesti säärast võimet ei ole, aga Dunning ja Kruger arvavad, et seda on teaduse tundma õppimise teel võimalik omandada saada.

    Need, kes on kogenud, teavad, et vähemalt mõni selliste võimetega inimene on olemas.

    Ei tea. Äkki oli trikk?

    Enamus aga ei usu ja seega ka ei proovi mõnele oma hädale nõida otsida.

    Oletame, et nii see ongi. Siis rõõmustab Sind kindlasti teadmine, et Eesti skeptikud seesuguse enamuse hulka ei kuulu vaid otsivad agarasti nõida, kes neist uskmatuse välja ajaks. Tõendite esitamise teel, muidugi mõista.

  22. @Allan:

    Kusjuures paljude nõidade ja tervendajate teooriad ning arusaamised lähevad ka omavahel vastuollu. Palju on hullust ja rumalust selles vallas.

    Kelle võimetesse, tegelikult lihtsalt suurtesse teadmistesse võis uskuda oli vana Aarma, kelle ravi eeltingimuseks oli oma eluviiside täielik muutmine. Tänapäeval selliseid vist ei ole, Vigala Sass oli ka kuulus nõid ja ravitseja, kuid oma tervist ta hoida ei osanud. Sellisest tuleb kindlalt eemale hoida.

  23. Allan, kumb suhtumine tundub mõistlikum?

    a) andes endale aru, et inimene ei saa kunagi kõike ega isegi üht konkreetset asja täie kindlusega teada, suhtun kahtlevalt igasse väitesse — nii neisse, mida mulle meeldiks uskuda, kui neisse, mida ma ei tahaks uskuda — ning võimalusel palun neid väiteid kuidagi tõendada või otsin ise tõenduseid.

    b) andes endale aru, et inimene ei saa kunagi kõike ega isegi üht konkreetset asja täie kindlusega teada, usun ma väiteid, mida mulle meeldib uskuda ning keeldub uskumast neid, mida ma ei taha uskuda. Tõendid mind ei huvita, sest alati saab soovimatuid tulemusi selgitada Tundmatute Jõudude sekkumisega.

    Igaühel on muidugi voli uskuda, mida tahes, ja seda usku ka paristada, ja see on üks hea õigus. Näruseks läheb asi siis, kui mõtteviisile b) toetudes hakatakse tegema otsuseid ja samme, mis mõjutavad kogu ühiskonda ja võiksid seetõttu põhineda tõendustel. Ma arvan, et skeptikud ei nuriseks nii agaralt ja valjult, kui mõtteviis b) ei tungiks nii jõuliselt avaliku elu küsimustesse. Irratsionaalsel propagandal on ehk kusagil oma koht, ja kindlasti ei ole see koht koolis.

    Ja kui nüüd tõesti peaks selguma, et armastuse energiad on mõõdetav fenomen, kristallid ravivad ja hingemandala funktsioneerib reaalses maailmas, nagu lubatud, siis olen mina esimene, kes häbelikult vabandab ja oma sõnadele sinepit peale määrib, et neid nurgas seistes mugida. Seni, kuni nii selgunud ei ole, ei näe ma aga midagi üleolevat selles, kui nimetan seda, mis objektiivsel vaatlusel tüssamisena paistab, tüssamiseks, umbluud umbluuks ja laste ajupesu laste ajupesuks.

  24. Huvitav on skeptiku mõttekäik antud ürituste toimumise kohta. Mismoodi on koolis nädalalahetusel toimuv sündmus seotud lastele umbluu ajamisega?? Minuteada meil nädalavahetusel kooli ei ole nagu ja kui lastest keegi soovib üritusele minna, siis on selle külastamine nädalavahetusel tema eraasi. Teine asi on muidugi igasugused tegevused tundide ajal , aga antud juhul pole jutt sellest.
    Loo pealkirjast jääb mulje, et skeptikul on suur hirm needuse ees mis ladestub koolimaja keskkonda ja hakkab lapsi järgmisel koolinädalal segama ja anastama. Mismoodi saab olla mingi asi needuse haardes? Needuste olamasolu suhtes on isegi paljud nõiad suht skptilised, aga nagu näha siis skeptik mitte.

  25. metsamees ütles:

    Mismoodi on koolis nädalalahetusel toimuv sündmus seotud lastele umbluu ajamisega??

    Sellest on korduvalt juttu olnud: umbluufestivalile lisab haridusasutus toimumiskohana veenvust ja väärikust, annab kaudselt mõista, et tegemist on millegi teadmispõhise, ehk isegi kasulikuga.

    Loogika on sama, mis, ütleme, pühakoja ruumide väljaüürimisel avalikuks kasutamiseks: heategevuskontserdiks või humanitaarabi jagamiseks on see väärikas platvorm, pornofilmi väntamiseks nagu ei sobi — isegi juhul, kui koguduse liikmed pole väntamise ajal platsi sattumas.

    Mitte, et ma peaks koole “pühaks”…

  26. metsamees ütles:

    Loo pealkirjast jääb mulje, et skeptikul on suur hirm needuse ees …

    Jah, raske on humanitaarikutega, kes ei mõista humanitaariast pärit metafoori mõistet.

    Mart K. ütles:

    Sellest on korduvalt juttu olnud: umbluufestivalile lisab haridusasutus toimumiskohana veenvust ja väärikust, annab kaudselt mõista, et tegemist on millegi teadmispõhise, ehk isegi kasulikuga.

    Ja siis muidugi veel potentsiaalne huvide konflikt. Kui oluline osa kooli tuludest tuleb umbluust, võib-olla on siis füüsikaõpetaja motiveeritud hoiduma lastele rääkimast, et energiad ei hõlju kollaselt helendades ringi nagu sõbralik kummitus Casper. Kas ta tuleb selle peale ise, sunnib teda südametunnistus või hoopis juhtkond, polegi enam nii väga oluline.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga