Nõrkteaduslik tervisejuust ja teised leiud märtsi ajakirjandusest

 • Südamejuust sai Euroopa toiduohutusametilt negatiivse hinnangu
  Postimees

  E-Piima väitel aitab Südamejuustu regulaarne tarvitamine vähemalt kolme nädala jooksul vererõhku alandades hoida südame ja südame-veresoonkonna tervist. Selline toime tuleneb firma kinnitusel juustule lisatud Tensia bakterist (Lactobacillus plantarum Tensia).

  «Harmony Südamejuustu tervislikud omadused on teaduslikult tõestatud kliiniliste katsetuste teel, milles on osalenud rohkem kui 200 inimest,» kõlab tsitaat E-Piima mullusest pressiteatest.

  Euroopa toiduohutusamet avaldas hiljuti, et nendest niinimetatud teaduslikult tõestatud kliinilistest katsetustest kolm olid kontrollimata ja seega ei saa neid käsitleda tõendusmaterjalina. Neljanda, nõuetele vastava uuringu tulemused aga ei kinnitanud bakterile omistatud toimet.

  Ameti hinnangu kokkuvõttes seisab selgelt, et Südamejuustu ehk siis Tensia bakteriga rikastatud Edami tüüpi juustu tarvitamise mõju vererõhule pole tõestatud.

  Euroopa Liidu vastav komisjon on tõesti ette võtnud kohutavalt suure hunniku tööd. Teadusuuringute tulemuste teaduslik hindamine ei ole nii triviaalne tegevus nagu teinekord mõnele tunduda võib. Samamoodi nagu mõõdetakse toidulisandite müüjatele ja libemeditsiini harrastajatele, antakse ka suurtele tootjatele, olgu need siis ravimitootjad või toiduainete turustajad. Teadus on kõigile sama.

  Ükskord tasub ehk sellele kodulehele pikem pilk peale visata ja uurida näiteks, mis asutus on Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus.

  [5. märts] Mis juhtus südamejuustuga? Villu Päärt, Novaator

 • Arstid hoiatavad: ise pandud diagnoos on tervisele ohtlik!
  Õhtuleht

  [Perearst Merle] Muda sõnul ei ole üldse mitte harvad juhud, kui inimene otsustab end ise ravida – paneb endale internetis loetu või sõbrannadelt kuuldu põhjal diagnoosi ja tarvitab samu ravimeid või toidulisandeid, mida nemadki.

  Ise diagnoosin, ise ravin, ise hindan tulemusi. Tõeline iseteenindus. Metameditsiini ja muude meditsiininäoliste tegevuste harrastajad toimetava samal ebakompetentsuse tasemel ja omavad julgust oma nõuandeid teistele inimestele jagada.

 • Andrus Saar: tolerantne mittemateriaalne maailm
  Postimees
  Mõtisklusi eestlaste religioossusest ühe uuringu põhjal.
 • Eksperdid: Harilikud külmetushaigused on sisuliselt ravimatud
  Delfi Forte

  USA-s kulutatakse igal aastal 4,2 miljardit dollarit retseptita külmetusravimitele — ja veel palju rohkem alternatiivsetele teraapiatele.

  Siinkohal toome ära tavalise köha-nohu-palavikutõve räpaseimad saladused: seda ei ravi mitte miski. Ning enamik populaarseid külmetusravimeid ei avalda haigussümptomitele peaaegu mitte mingit mõju.

  “Põhimõtteliselt võib öelda, et ei ole midagi, mis töötaks,” kinnitab Ameerika nakkushaiguste liidu IDSA pressiesindaja meditsiinidoktor Aaron Glatt. “On terve röögatu tööstus, mis külmetusravimeid toodab, ja hulk inimesi, kes on nende toimes raudkindlalt veendunud. Puuduvad aga ulatuslikud uuringud, mis üldse mingeid kasulikke mõjusid näitaksid.”

  Seda teadmist võiks sagedamini korrata. Rahvatarkus ütleb juba ammu, et ravides saad külmetusest jagu kõigest ühe nädalaga, ilma ravimiseta kulub koguni seitse päeva.

 • Võimuerakonnad pakuvad vägevaid teaduslubadusi
  Tiit Kändler, teadus.ee

  Millal jõuab Eesti sinnamaale, et teadusteave saab niisama loomulikuks asjaks nagu seda on praegused valimisdebattide tõsieluseriaalid?

  Nii IRL kui Reformierakond lubavad, et tõstavad teaduse rahastamise taseme kolme protsendini SKT-st. Ohhoo, see juba on midagi.

 • Haigekassa: haiguste ja õnnetuste ennetus võimaldab säästa
  Ennetustegevus ja tervislike eluviiside teema on täiesti põhjendatud ja teaduslik ja sellega tegelevad meil ametkonnad riiklikul tasandil. Ei mingit ravimifirmade vandenõud, vaikimist ja varjamist, et inimesed “farmaatsiafirmade nõela otsa” saada. Pikk ja terve elu on väärtus, mille poole meil aidatakse püüelda.
 • Arstid asuvad uute laseritega vähirakkude koostist uurima
  Delfi Forte

  Siiani on olnud võimalik avastada vähi varaseid eelstaadiume koeproovi võtmise ja laboratooriumis analüüsimise abil. Nüüd aga saavad arstid tänu uuele lasertehnoloogiale uurida sügaval kehas olevate elusrakkude biokeemilist koostist juba ammu enne haiguse vallandumist, kirjutab Imeline Teadus.

  Veel üks viis, kuidas lasereid päris meditsiinis kasulikult kasutada.

425 Replies to “Nõrkteaduslik tervisejuust ja teised leiud märtsi ajakirjandusest”

 1. Euroopa Toiduohutuse Ameti (EFSA) kodulehel on toote kohta pikemalt lugeda:
  Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to “Lactobacillus plantarum TENSIA™ in the semi-hard Edam-type “heart cheese” of Harmony™” and maintenance of normal blood pressure pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006

  The applicant provided a total of 38 publications as being pertinent to the claim. The Panel notes that none of these publications addressed the effects of L. plantarum TENSIATM and considers that no conclusions can be drawn from these references for the scientific substantiation of the claim.

  Four unpublished reports on human intervention studies (identified as proprietary by the applicant) investigating the effects of the strain L. plantarum TENSIATM on blood pressure were provided.

  The fourth study was a randomised, double-blind, placebo-controlled, cross-over human intervention which investigated the effects of consuming 50 g/day of Edam-type cheese containing L. plantarum TENSIATM compared to the same amount of cheese without L. plantarum TENSIATM on blood pressure in healthy volunteers aged 18 to 65 years. The test and control cheeses were consumed daily for three weeks each with a washout period of two weeks in between. A total of 90 subjects were randomised and 83 participants completed the trial. Changes in systolic and diastolic blood pressure were the primary outcomes of the study. No significant differences in systolic or diastolic blood pressure changes were observed between the intervention and control groups during the study. The Panel notes that this study does not show an effect of L. plantarum TENSIATM on blood pressure. Post-hoc analyses were carried out by dividing the study population according to systolic blood pressure values at baseline. The Panel notes that these post-hoc analyses were not pre-planned and considers that no conclusions can be drawn from these analyses for the scientific substantiation of the claim.

 2. Colorado ülikooli teadlased väidavad, et teatud muistne punktmudimine (“Jin Shin”) aitab kaasa kergekujulise ajutrauma ravile. Tõenäoliselt on tegemist esimese omalaadse eelretsenseeritud teadusajakirjas avaldatud platseebokontrollitud uurimusega, mis akupunktuuri positiivset mõju kinnitab.

  The study involved a treatment known as acupressure in which one’s fingertips are used to stimulate particular points on a person’s body — points similar to those stimulated with needles in standard acupuncture treatments. /…/ The results indicate a link between the acupressure treatments and enhanced cognitive function in study subjects with mild traumatic brain injury, or TBI.

  A paper on the subject was published in the January issue of the Journal of Neurotrauma, a peer-reviewed publication on the latest advances in both clinical and laboratory investigations of traumatic brain and spinal cord injury. /…/

  …the study is believed to be one of the first placebo-controlled studies ever published in a peer-reviewed medical journal showing the benefit of acupressure to treat patients with TBI.

 3. Rahvatarkus ütleb juba ammu, et ravides saad külmetusest jagu kõigest ühe nädalaga, ilma ravimiseta kulub koguni seitse päeva.

  Küll on aga võimalik sümptomeid leevendada. Näiteks koju jääda ja juua midagi, mis enesetunnet parandab (mahla, teed vms).

  Mulle endale mõjub hästi näiteks raamatute lugemine. Aeg läheb nii kiiresti, et ei märkagi, millal juba terve oled.

 4. Mulle on seni küll tundunud, et palavikualaldajad alaldavad palavikku, aga ju ma siis eksin… või ei ole palavikualaldaja lihtsalt külmetusravim ja palaviku alaldamine külmetuse ravimine, ehkki ravimitootjad nii mõista annavad.

  Kuidagi nõme tundub kogu see tramburai. Kas külmetusravimi pähe müüdavatel kaupadel nagu Sudafed või Theraflu on “vahelehel” kirjas, et tõendatud toime puudub? Kui ei ole, kas neid ei saaks siis selle eest noomida ja paluda neil oma käitumist parandada?

 5. Mart K. ütles:

  Kuidagi nõme tundub kogu see tramburai. Kas külmetusravimi pähe müüdavatel kaupadel nagu Sudafed või Theraflu on “vahelehel” kirjas, et tõendatud toime puudub?

  Seal peaks selgelt kirjas olema, et need ravivad sümptomeid, mitte haiguse põhjust. Ei ole päris sama asi.

 6. Postimees kirjutab jobudest, kes lõbustavad end kõikvõimalikest kohtadest peidetud sõnumite otsimisega:

  Iraan ähvardab boikoteerida tuleval aastal Londonis toimuvaid olümpiamänge, kuna leiab, et 2012. aasta mängude logos peidab end sõna «Zion».

  Iraani olümpiakomitee esindajad saatsid ROKi presidendile Jacques Rogge’ile kirja, mille kaebavad, et neli aastat tagasi avalikustatud sakiline logo on rassistlik, õõnestab olümpialikke väärtusi ja tuleb ümber teha.

  Logo esineb mitmes erinevas värvitoonis, kuid koosneb alati neljast erinevast osast, mis Londoni ametnike sõnutsi selgelt tähistavad üksteise otsa asetatud numbreid, millest tuleb kokku «2012».

 7. Tartu rahvas, minge kuulake, küsige ja rääkige teistele ka:

  Tartu Ülikooli (räppiv) füüsikaõppejõud räägib maailma vaatamisest füüsikupilguga.

  Aga ka säärase pilgu puudumisest ning religioonist, ateismist ja mütoloogilisest mõtteviisist loodusteadusliku maailmapildi sees.

  Neljapäeval, 3. märtsil kell 18:30 Tampere Maja keldriklubis.
  Tulge kuulama ja küsima.

  Kuigi ükspäev on see jutt ju raadios ka.

 8. New Orleans’i Times-Picayune kirjutab geivastasest krislikust fundamentalistist, kes hiljuti nilbuste eest vahi alla võeti.

  The Rev. Grant Storms, the Christian fundamentalist known for his bullhorn protests of the Southern Decadence festival in the French Quarter, was arrested on a charge of masturbating at a Metairie park Friday afternoon.

  The first woman told deputies she was taking her children to the playground and parked next to the van at about noon. As she was walking around her own vehicle, she noticed the van windows were down and the occupant was “looking at the playground area that contained children playing, with his zipper down…,” the report said. The woman noted that he was masturbating and quickly ushered her children out of her car.

  Isand Storms on iseäralikku huvi üles näidanud ka katoliikluse vastu.

  A self-styled “Christian patriot,” Storms led a small West Bank congregation called The Reformer Church and for 10 years hosted “The Reformer Radio Show” on WSHO. Storms has railed against the Roman Catholic church, calling it “satanic” and “demonic.”

 9. Eestlased ei tea haruldasi haigusi

  [Euroopa ravimiameti harva kasutatavate ravimite komitee liikme professor Vallo] Tillmanni sõnul on haruldasi haigusi praegu teada ligi 6000. Umbes 80 protsenti neist on geneetilise algupäraga ja seetõttu avalduvad sageli lapseeas. «Nende haiguste äratundmine ja diagnoosimine on väljakutse kõigile arstidele, sest kogemust napib. Enamusel nendest haigustest puudub põhjuslik ravi, kuid siiski on viimase kümne aasta jooksul Euroopas müügiloa saanud üle 60 erineva ravimi nende haiguste raviks.»

  Milline lai tööpõld igasugustele posijatele, libakliinikutele, tühitestide müüjatele.

 10. Ning enamik populaarseid külmetusravimeid ei avalda haigussümptomitele peaaegu mitte mingit mõju.

  Õnnetu lause tõesti. Just sümptomitele ju avaldavadki mõju, kuigi mitte viirusele endale…

 11. Xanaxiga reisilt tulnud naisele määrati üldkasulik töö

  Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas oportuniteedi alusel kriminaalasja lennujaamas Xanaxi tabletiga vahele jäänud naise suhtes, kellele määrati 60 tundi üldkasulikku tööd.
  Tolliametnikud tabasid naise tänavu 19. jaanuaril kella 14.30 ajal Tallinna Lennart Meri nimelises lennujaamas, kuhu ta saabus Amsterdamist Vilniuse kaudu, kaasas narkootilist ainet alprasolaami sisaldav tablett Xanax 1mg, vahendab Postimees.ee. Naine tunnistas kuriteo toimepanemist ning ütles, et võttis tableti emalt, kellele oli selle välja kirjutanud raviarst.

  No seadus on muidugi seadus, aga vaene naine, ehk sai ta siiski selle jama peale oma arstilt Xanaxi retsepti, nüüd täiesti ametlikult juba.

 12. Kuulus ilmateadlane: tulekul on superkuum augustikuu!

  Legendaarne saksa ilmateadlane Wolfgang Röder lubab meie piirkonda superkuuma augustikuud, mil näiteks Soomes võib langeda isegi kõigi aegade kuumarekord.

  Veel ennustab Röder kevadeks parajat šokiteraapiat – näiteks aprillis võivad temperatuurid kerkida kohati päris suvisteks ehk 15-20 kraadini, kuid mais võib ilm uuesti talvise külmaga ehmatada.

 13. Kriku ütles:

  Ning enamik populaarseid külmetusravimeid ei avalda haigussümptomitele peaaegu mitte mingit mõju.

  Õnnetu lause tõesti. Just sümptomitele ju avaldavadki mõju, kuigi mitte viirusele endale…

  Artikkel väidab vastupidist. Algupärand on siin:

  …most popular remedies have little to no real effect on symptoms.

 14. Sellest on väga raske aru saada. Suurem osa neist on palavikualandajad + valuvaigistid. Raske uskuda, et mittetöötavaid palavikualandajaid või valuvaigisteid õnnestub suures koguses müüa. Sama käib tursealandajate kohta.

 15. Mart K. ütles:

  Kas külmetusravimi pähe müüdavatel kaupadel nagu Sudafed või Theraflu on “vahelehel” kirjas, et tõendatud toime puudub? Kui ei ole, kas neid ei saaks siis selle eest noomida ja paluda neil oma käitumist parandada?

  Eesti ravimiregister: Sudafed ja Theraflu. Sudafedi palavikku alandavat toimet siiski ei mainita.

  Kuigi muidu on huvitav, et keegi on võtnud vaevaks sümptomeid tegelikult ka mõõta. :)

 16. Mis selles siis nii mittearusaadavat või võimatut on? Need palavikualandajad on olemas, nad on kättesaadavad ja inimesed on harjunud neid ostma, tarvitama. Valu on ju pigem subjektiivne nähtus, mille alanemist hindad ise. Külmetuse puhul leevendad sa seda terve komplekti vahenditega (uni, puhkus, valuvaigistid, vedelik jne). Mine sa võta sealt kinni, kas parem enesetunne tuleneb uinakust või tabletist. Oleks, et on olemas efektiivsemaid ja kõrvaltoimeteta valuvaigisteid, mis on ka kättesaadavad, siis tekiks praeguste müümisega probleeme. Müüa võib igasuguseid asju, seda teadus ei pane paika.

 17. Liina ütles:

  Oleks, et on olemas efektiivsemaid ja kõrvaltoimeteta valuvaigisteid, mis on ka kättesaadavad, siis tekiks praeguste müümisega probleeme.

  See ei ole nii lihtne. Valu teke ja aisting on keerukas protsess ning eri valuvaigistid toimivad eri mehhanismidega: 1) vahetult valuretseptorile (nt valutava koha jahutamine); 2) ülekandel retseptorist piki närvi seljaajju (kohalik tuimastus); 3) närvisignaale vahendavatele retseptoritele (nt morfiin), 4-5) mitmesugusel ülekandel pea- ja seljaajus (üldnarkoos, alkohol). (Mul on füsioloogia raamatus pilt ees lahti, aga ma ei saa sellest suurt aru. Ehk siis iva on selles, et kõik valuvaigistid ei mõju igasugu valule: nt paistetusvalu vaigistavad ravimid ei pruugi vaigistada närvivalu.)

 18. Minu mõte sellest ju ei muutu. Kui oleks efektiivsemaid külmetushaiguste ja palavikuga kaasneva valu leevendajaid, oleks keerulisem seniseid müüa.

 19. Kriku ütles:

  Hämmastav, kuidas kõik nii järsku aru said, et nende senine lugupeetud äripartner on paha-paha.

  See ei ole arusaamise küsimus. Kõik olid ülearu viisakad, mõned kartsid Liibüa võimalike sõprade kättemaksu ka.

  Ja siis tuli välja, et Liibüa ei ole mitte ainult paha-paha vaid ilma sõpradeta ka. Järgnes ahelreaktsioon.

 20. Liina ütles:

  Oleks, et on olemas efektiivsemaid ja kõrvaltoimeteta valuvaigisteid, mis on ka kättesaadavad, siis tekiks praeguste müümisega probleeme.

  So?

  Ravimifirmad tegutsevad kõrgtehnoloogiasektoris. Nad on disruptiivse innovatsiooni mõistega täiesti tuttavad ja ei jäta lihtsalt sellepärast Next Big Thing‘i turustamata, et see eilse päeva tippravimist parem on.

  Tänapäeval on peaaegu iga ravimi või selle sümptoomide jaoks ravimeid, tõsi küll, mõnikord ebapiisava tõhususega. Praktiliselt iga uus ravim on kasulik paljudes kontekstides, mille jaoks ravimid — kuigi ehk kehvemad — juba olemas olid. Praktiliselt iga uus ravim sööb vanade ravimite turgu. Aga sellepärast ei jäta üks korralik kapitalist ometi uut tulusat äri alustamata!

 21. Guardian vahendab Julian Assange’i uut avastust etnilise vandenõuteooria vallast.

  Julian Assange has blamed a number of journalists for a “Jewish” conspiracy against his whistleblowing website, WikiLeaks, according to the editor of Private Eye, Ian Hislop.

  In the latest issue of the satirical magazine, Hislop writes that Assange called him on 16 February to complain about an article on Israel Shamir, a WikiLeaks associate in Russia who has denied the Holocaust and has published a string of antisemitic articles.

  “He said that I and Private Eye should be ashamed of ourselves for joining in the international conspiracy to smear WikiLeaks,” Hislop writes. “The piece was an obvious attempt to deprive him and his organisation of Jewish support and donations, he said angrily, and he knew perfectly well who had written it. He then named a Fleet Street hack who had nothing to do with it.”

  Hislop adds that Assange went on to claim that Private Eye was “part of a conspiracy led by the Guardian which included journalist David Leigh, editor Alan Rusbridger and John Kampfner from Index on Censorship – all of whom ‘are Jewish'”.

  “I pointed out that Rusbridger is not actually Jewish, but Assange insisted that he was ‘sort of Jewish’ because he was related to David Leigh (they are brothers-in-law),” writes Hislop.

 22. Cleveland Live kirjutab jobudest, kes üritasid järjekordse abordivastase seaduse nimel looteid kongressi komitee ees tunnistama panna.

  COLUMBUS, Ohio – Two fetuses will be presented as witnesses before an Ohio legislative committee that is hearing a bill to outlaw abortions after the first heartbeat can be detected inside a woman’s womb.
  The fetuses will appear live and in color before the committee on a video screen projecting ultrasound images taken from their pregnant mothers’ bodies. Janet Folger Porter, head of Faith2Action, an anti-abortion group, said the fetuses will be the youngest witnesses to ever testify when they come in front of the House Health and Aging Committee Wednesday morning.
  “Lawmakers are going to be able to see as well as hear the babies’ heartbeats,” said Porter. “We think this is going to do a lot to keep other babies’ heartbeats going in Ohio.” She said two Ohio women — one nine weeks and the other 11 weeks pregnant — have agreed to be scanned with ultrasound machines for the hearing.

  Kuidas õnnestus, sellest kirjutab Dayton Daily News:

  Two young mothers were given ultrasounds in a packed room at the Statehouse as part of a House committee meeting Wednesday. The heartbeat of a fetus at 15 weeks gestation was easily detected. The heartbeat in a fetus of nine weeks gestation was difficult to detect.

  Misvärki maskeraadiga tegemist oli, sellest kirjutab PZ Myers:

  And the bill is ridiculous. They want to prohibit all abortions of embryos that have a detectable heartbeat…but 1) heartbeat isn’t a valid measure of personhood, and 2) pragmatically, it shuts down almost all abortions. The heart starts beating at approximately one month after fertilization; the woman may not have even noticed more than a delayed period at that time, and the early symptoms of some water retention and possibly morning sickness are unreliable. There will be many women who are responsible and want to end a pregnancy as early as possible who will be denied a first trimester abortion because it was too late when they were diagnosed!

 23. @dig:
  Minu kommentaar oli suunatud Kriku hämmastuse pihta. Sellel pole mitte mingit tegemist valu füsioloogia, ravimifirmade kasumite või innovatsiooniga.
  Igasuguseid asju on võimalik müüa, sealhulgas ravimeid, mille efektiivsus osutub olematuks. Ravimite ostmisel ei ole tõenduspõhisus ilmselt kõige olulisem argument. Oma roll on harjumustel, kättesaadavusel, reklaamil ja muudel ühiskondlistel teguritel.

 24. dig ütles:

  New Orleans’i Times-Picayune kirjutab geivastasest krislikust fundamentalistist, kes hiljuti nilbuste eest vahi alla võeti.

  Isand Storms on pisarsilmil üles tunnistanud, et tegelikult on tal siiski südametunnistus olemas, teatab WDSU:

  NEW ORLEANS — The conservative pastor known for his condemnation of the Southern Decadence Festival was tearful and apologetic Tuesday in discussing his recent arrest.

  He apologized to those he has hurt, and he said he was sorry for targeting Decadence, an annual gay festival in the French Quarter.

 25. dig ütles:

  heartbeat isn’t a valid measure of personhood.

  Miks mitte? Sõltub definitsioonist. Christian Science‘i (kuidas seda tõlkida? “Kristlik teadus” küll, aga kas selguse huvides ka läbiva suurtähega? Ja Mary Baker Eddy õpetuse järgija — “kristlik teadlane”? Aga see selleks…) määratluse kohalt on “isik” (person) “jumaliku mõistuse aspekt ja peegeldus”, mis holismi-panteismi kontekstis tähendab ju, et ka kivid-kännud-aatomid ja üldse kogu eksisteeriv universum on “isik(ud)”.

  (Õiguspraktika seisukohalt) kasutumat määratlust annab muidugi otsida. Samas ei ole “isikut” vist üheseltmõistetavalt selgeks vaieldudki?

  Rick Strassman oli vist see, kes pakkus välja, et loode muutub isikuks siis, kui ta kesknärvisüsteem hakkab sünteesima N,N-dimetüültrüptamiini (väidetavalt u 49 üsapäeva vanuses). Kas see pole mitte umbes sama aeg, mille vältel on võimalik abort kirurgilise sekkumiseta?

 26. Mart K. ütles:

  Miks mitte?

  Sellepärast, et ta annab rohkesti mõlemasuunalisi vigu.

  Valepositiivne: koertel kipub süda lööma, aga nad ei ole veel inimesed.
  Valenegatiivne: kui inimese süda ajutiselt seisma jääb, ei lakka ta sellepärast veel inimene olemast. Kui arst südame õigel ajal jälle käima saab, siis on ta inimene vanamoodi edasi. Kui vaeseke peab pikemat aega elama südame asemel verd ringi ajava masinaga, on ta ka inimene edasi.

 27. @Kriku:
  Aga selle alanemisega ravimise kontekstis on sama lugu. Sa ei tee kindlaks tavaelu situatsioonis, mis on see konkreetne tegur, mis teda alanema pani. On see ravim, on see muu ravimeetod (uni), on see palaviku loomulik/iseeneslik alanemine. Omistada võid sa seda millele sulle kõige rohkem meeldib.

 28. Liina ütles:

  Sa ei tee kindlaks tavaelu situatsioonis, mis on see konkreetne tegur, mis teda alanema pani.

  Säärase lihtsa meditsiinilise küsimusega võib alati arsti poole pöörduda.

  Omistada võid sa seda millele sulle kõige rohkem meeldib.

  Tõsi küll, kellel on faktid, sellel on vähem võimalusi meeldimise järgi uskuda.

 29. dig ütles:

  Liina ütles:

  Sa ei tee kindlaks tavaelu situatsioonis, mis on see konkreetne tegur, mis teda alanema pani.

  Säärase lihtsa meditsiinilise küsimusega võib alati arsti poole pöörduda.

  Omistada võid sa seda millele sulle kõige rohkem meeldib.

  Tõsi küll, kellel on faktid, sellel on vähem võimalusi meeldimise järgi uskuda.

  Kas sellised lahendused on ratsionaalsed, proportsionaalsed ja mõistlikud ressursside kasutuse osas (situatsioon: tavaline külmetushaigus, terve tööealine inimene)? Jah sa võid seda teha, keegi ei keela. See ei olegi probleem. Aga kui paljud inimesed võtavad seda vaevaks? Mis selle mõte on? Kui oluline on saadud teadmine konkreetses situatsioonis?

 30. Lisaks ma kahtlen, kas üks keskmine perearst oskab sulle anda vastust konkreetses olukorras. Ka tema saab parimal juhul viidatava vaid üldistatud andmetele või teooriatele, ei midagi enamat.

 31. Liina ütles:

  Kas sellised lahendused on ratsionaalsed, proportsionaalsed ja mõistlikud ressursside kasutuse osas (situatsioon: tavaline külmetushaigus, terve tööealine inimene)?

  Jah, arsti kasutamine patsiendi harimiseks iga-aastase haiguse ja selle ravimiseks sobivate käsimüügiravimite osas on täiesti mõistlik ressursside kasutamine tööealise inimese tervise kaitsmise, säilitamise ning taastamise huvides.

 32. Aga selle alanemisega ravimise kontekstis on sama lugu. Sa ei tee kindlaks tavaelu situatsioonis, mis on see konkreetne tegur, mis teda alanema pani.

  Teeb küll.

 33. ETV ekraanil ülistati esmakordselt natsionaalsotsialismi

  Stuudios töötas kokkulepitud programm, üksikkandidaatide endi poolt valitud „eestkõneleja“ tegi olematust diskussioonist vahekokkuvõtteid ja üldistas mõtteavaldusi ladusalt ja üksmeelselt. Minu meelest viibis valimisstuudios mingi nimetu partei hulgiesindus, mis teostas massiivset propagandarünnakut praegu eksisteerivate suurparteide vastu. Millest keegi rääkis, on raske sellest sõnademulinast meenutada. Kõlama jäänud põhilised mõttesähvatused aga kutsuvad esile hirmujudinaid.

  Kellel on nostalgia sotsialismi järgi, peab valima mõne üksikkandidaadi. Kellele meeldib ultraliberaalsus ja “õigus surra või silla all” (Jack Londonlikult väljendudes), valigu praegused võimulolijad. Kui kumbki ei ole vastuvõetav, tulge tingimata valima ja mõelge peaga! Mitte ainult Eesti ei ole meie kätes, vaid teatavas mõttes kogu Euroopa.

 34. salvey ütles:

  ETV ekraanil ülistati esmakordselt natsionaalsotsialismi

  Ei vasta tõele. Märksa varasem esmakord oli 2008. aasta lõpus:

  Idee parteitute partei uhkusest ja häädusest on loomulikult jama. Arvatavasti mõtles selle välja keegi, kes partei olemust ei mõista või usub, et valijad ei mõista.

 35. Aju rehkendab pingsalt ka unelemise ajal

  Mida teeb aju siis, kui ta ei arvuta? Siiani arvati, et kui aju-omanik lihtsalt lösutab tugitoolis ega mõtle millelegi, aju puhkab ega ilmuta aktiivsust.

  Nüüdseks on selgunud, et ka tugitoolis unistamise ajal lobisevad eri ajupiirkonnad omavahel. Ja energia, mida teie aju selliseks alati toimivaks suhtlemiseks vajab, on 20 korda suurem, kui see lisaenergia, mida aju tarbib, kui peletate eemale tüütut kärbest või püüate teda ajalehega tabada.

  Sellist aju olekut on hakatud nimetama aju vaikeolekuks ning ajus on avastatud seda olekut ülal pidav vaikeoleku võrgustik. See võrgustik tagab, et vajaduse korral on aju alati valmis tegutsema – kas siis lahendama matemaatilist ülesannet või juhtima kärbse tabamise operatsiooni.
  Aju aktiivsust mõõdetakse kas siis positronemissioontomograafia või funktsionaalse magnetresonantskuvamise meetodil. Nende meetoditega saadud ülesvõtteid võrreldes on selgunud, et tavapärased tegevused, nagu näiteks lugemine, suurendavad aju aktiivsust vaid viie protsendi võrra võrreldes vaikeolekuga. Washingtoni ülikooli meditsiinikooli professor Marcus E. Raichle ja tema kolleegid leidsid, et aju aktiivsus moodustab alati, olgu unes või uneldes, 60–80 protsenti kõige keerulisemate ülesannete tarbeks vajalikust aktiivsusest. Aju on alati valvel, ja seda valveloleku energiat on kosmoloogide eeskujul hakatud nimetama aju tumeenergiaks.

  Üks teadlaste rühm kinnitas 2008. aastal koguni, et jälgides vaikeoleku võrgustikku, on 30 sekundit enne, kui katsealune asub täitma arvutitesti, võimalik ennustada, kas ta teeb selle valesti või õigesti. Viga juhtub, kui vaikeolek võtab võimust ja keskendumist toetavad alad ajus surutakse alla.

 36. @valimised
  Näib nii, et absoluutselt kõik on veendunud: meedia teostab nende valiku vastast ajuloputust.
  Meedia on veendunud, et just seda meediatarbija nõuabki.

 37. Meie uue vabariigi ajaloo vältel öeldi minu teada esmakordselt keerutamata ja avalikult välja (vähemalt ETV ekraanil): Eesti tulevik on natsionaalsotsialismis. Korduvalt rõhutati Berliiniski välja öeldut, et Euroopas pole multikultuuril tulevikku, rohkemgi veel, et see on algusest peale läbi kukkunud.

  Neid niimoodi koos käsitleda ja eelduslikult siis võrdsustada on demagoogiline. Aga kuna ma ise saadet ei näinud (tänu Jumalale, mul ei ole telerit), siis muidugi ei tea, kui palju seal suud pruugiti. Arvestades üksikkandidaatide kirevat seltskonda võib sealt muidugi üksjagu värvikaid avaldusi oodata küll.

 38. Vanal heal Inglismaal jälle hoiab suurt rahvahulka paremäärmuslusest eemal ainult vägivald, nagu kirjutab Guardian:

  Huge numbers of Britons would support an anti-immigration English nationalist party if it was not associated with violence and fascist imagery, according to the largest survey into identity and extremism conducted in the UK.

  A Populus poll found that 48% of the population would consider supporting a new anti-immigration party committed to challenging Islamist extremism, and would support policies to make it statutory for all public buildings to fly the flag of St George or the union flag.

  According to the survey, 39% of Asian Britons, 34% of white Britons and 21% of black Britons wanted all immigration into the UK to be stopped permanently, or at least until the economy improved. And 43% of Asian Britons, 63% of white Britons and 17% of black Britons agreed with the statement that “immigration into Britain has been a bad thing for the country”. Just over half of respondents – 52% – agreed with the proposition that “Muslims create problems in the UK”.

  Inimestele, kes räägivad mõnd ilma kuningannata inglise keele dialekti, olgu täpsustusteks öeldud, et “Asian” tähendab eeskätt India poolsaarelt pärit inimesi, keda stereotüüpiliselt seostatakse ümmarguste silmade ja pruuni nahaga.

 39. Märkasin, et mu kõrvalmajja on tekkinud selline äge asi nagu Transpersonaalse psühholoogia ja hüpnoteraapia erakool Terviklik Mina. Biechonski on seal ka mingi tegija http://hypnoteraapia.ee/sites/.....5B1%5D.pdf
  Ja naabriteks on neil second-hand pood, kanalisatsioonifirma ning tuletõrjekeskus, millest ma veidi rohkem lugu pean.
  Küsimused-vastused on veidi omamoodi, aga ilmne reklaam
  http://hypnoteraapia.ee/koguko.....d-vastused

 40. Väike poiss käis operatsiooni ajal taevas: “Taevas on olemas. Mäletan Jeesust.”

  Poisil valutas kõht, selgus, et pimesool vajab opereerimist. Peale haiglast väljasaamist hakkas poiss rääkima taevast, Jeesusest ja teistest tegelastest, sh neist, kellest ta justkui ei peaks midagi teadma, nt nurisünnitusega kaotatud õekesest.

  Aja jooksul muutusid Coltoni nägemused üha reaalsemaks ning vanemate sõnul ei ole võimalik, et poiss selle kõik lihtsalt välja mõtleb. Burpod pole poja võimeid kunagi kahtluse alla seadnud, vaid on aktsepteerinud poja erilisust.

  Kuna Todd on väikelinna kiriku pastor, julgustasid kirikulised Coltonit raamatut kirjutama. Ta kirjutaski teose “Heaven Is For Real”. Nüüd on raamatust saanud New York Timesi menuk, mida on üle riigi müüdud miljoneid.

  Alleluuja! Nagu lohutuskirjandust veel vähe oleks. Ilmselt siis on.

 41. The Atlantic Wire kirjutab, kuidas spetsialist teispoolsusest informatsiooni ammutamise alal aitab heita valgust kaks tuhat aastat vanale mõrvamüsteeriumile:

  Pope Benedict XVI is really taking pains to dispel that whole “Jews have the blood of Christ on their hands” thing. On March 10, Benedict will publish a book in which he argues–apparently at length, and with multiple citations of Scripture–that Jews, as a people, bear no blame for the death of Jesus.

  The book, Jesus of Nazareth Part II, is a volume of Benedict’s reflections on the life and teachings of Christ. Excerpts have already been made available, according to the Associated Press, and they show that Benedict goes out of his way to emphasize that Christ was killed by a handful of individuals who happened to be Jewish and it’s wrong to hold Jews collectively responsible for Christ’s death.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga