Valgusega ravimine

Tänane Tartu Postimees kirjutas iseäralikust ravimeetodist, mis ehk skeptikuile huvi pakkuda võib:

Ravivalgus suudab läbi beebide naha muuta kollasust tekitava bilirubiini molekule sellisteks, et need pääsevad organismist kergesti välja.

Uue fototeraapiasüsteemi valgust kiirgav elastne paneel asetatakse vastu lapse keha teda lahti riietamata. Ravi ei katke ka siis, kui ema või õde last toidab ja hoiab. Teine aparaat mõõdab bilirubiini sisaldust veres nahakaudse mõõturiga, lapsele haiget tegemata.

Tavaliselt on värvilise valguse inimeste naha peale paistetamine umbluu. Pealegi googeldub võtmesõna fototeraapia näiteks Postimehe Pärnu osakonna artiklini 2009. aasta juunist, mis kasutab seda sõna viitamaks cosplay’le — mängule, mis võib küll lõbus ja põnev olla, kuid mille terapeutiline väärtus on küsitav. Kas seekordne artikkel on teistsugune?

Kuigi see lühiülevaade räägib meditsiinist ning biokeemiast, on autor skeptik, mitte arst.  Lugemine võib ehk silmaringi laiendada, kuid kindlasti ei diagnoosi, ravi ega enneta see ühtki pärishaigust.
/!\

Artiklis räägitakse väikesest tüdrukust, kellel on tõsine häda — hüperbilirubineemia. Tema veres on liiga palju bilirubiini ja ta organism ei saa selle ärastamisega piisavalt hästi hakkama. Bilirubiin tekib maksas vanade ja kulunud punaste vereliblede lagundamisel ja — nagu laguproduktid sageli — on mürgine. Vastsündinutel, kelle aju vereringest eraldav barjäär pole veel päris välja kujunenud, võib bilirubiin ajju pääseda ja neurotoksiinina põhjustada spetsiifilist ajukahjustust, bilirubiinentsefalopaatiat. Organismi normaalse talitluse puhul seovad maksaensüümid glükuronosüültransferaasid bilirubiini glükuroonhappega, muutes ta niimoodi vesilahustuvaks. Glükuroniseeritud bilirubiin väljub organismist juba tavalisel kombel — neerude kaudu. Artiklis kirjeldatud patsiendi organism aga ei paista suutvat bilirubiini piisaval määral glükuroniseerida.

Mida teha inimesega, kelle organism vere mürgiseks muudab? Automehaaniku kombel võiks ohtliku vere välja võtta ja ohutu asemele panna — ja uuesti ja uuesti, sest kulunud punaliblede lagundamisest pääsu ei ole. Raskematel juhtudel nii tehaksegi, kuid see protseduur ei ole ei ohutu ega odav.

Keemikud on aga tähele pannud, et bilirubiinil on huvitav omadus: valguse mõjul ta reisomeerub ja tema peamised fotoisomeerid lahustuvad vees kaunis hästi, mis võimaldab neerudel neid väljutada ilma glükuroonhappest ja keeruliste nimedega maksaensüümidest koosnevat ainevahetuslikku pudelikaela läbimata. Seetõttu saab mõnikord (kuid mitte alati) hüperbilirubineemia raviks kasutada alternatiivset meditsiinilist protseduuri, mis on mehaanilisest lähenemisest tunduvalt ohutum ja tunduvalt odavam: meditsiiniliselt täiendada maksa tegevust bilirubiini ärastamisel vere valgustamise teel. Kuivõrd inimese nahk ja veresooned on kaunis läbipaistvad, ei ole selle jaoks naha sisse tarvis auku ega erilist akent teha. Kuna bilirubiin meenutab värvilt küpset apelsini, neelab ta kõige paremini siniseid valguslaineid.

Niisiis on seekord tegemist pärismeditsiini, mitte umbluuga.  Nagu pärismeditsiinile kohane, on ka sellel — iseenesest lihtsal ja võrdlemisi ohutul — protseduuril vastunäidustusi, näiteks teatud porfüüriad.

Lisalugemist:

12 Replies to “Valgusega ravimine”

  1. Mis lainepikkusel valgust kasutatakse?

    Peab ikkagi väga tähelepanelik olema, et kas tegu meditsiinilise ravi otstarbel oleva seadmega või mõne us-tarkuri poolt valmistatud nn vähki raviv seade.

    Muideks rohlise laseriga ravi on eesti leiutis.

    Kuid toome antud ravi vastunäidistused siis välja:
    Vastunäidustused

    * pahaloomulised kasvajad ja uudismoodustised

    * verehaigused

    * vereringehaigused

    * ägedad infektsioonhaigused

    * rasedus

    * krooniline südame-, maksa- ja neerupuudulikkus

    * dekompenseeritud diabeet

    * toksiline kilpnäärme suurenemine

  2. ütles:

    Mis lainepikkusel valgust kasutatakse?

    Vanasti kasutati valgeid päevavalguslampe, tänapäeval on elektrotehnika arengu tagajärjel kättesaadavaks ja populaarsemaks läinud valgusallikad, mis peamiselt sinistele spektriosadele keskenduvad. Oregoni Meditsiinilise Laserikeskuse andmeil on bilirubiini neeldumisspekter järgmine:

    * rasedus

    Õnneks juhtub vaid haruharva, et mõnel patsiendil on korraga vastsündinuea hüperbilirubineemia ja rasedus.

  3. Vastsündinutel, kelle nahk on kollane, aga bilirubiini sisaldus mitte ohtlikult kõrge, kasutatakse väga lihtsat meetodit – päevitamist. Et vastsündinu nahk on õrn, ei tohi teda paljalt otse valguse kätte jätta, vaid pannakse ta lahtiriietatult nt läbi aknaklaasi langevasse valguslaiku (aknaklaas peab kinni suurema osa UV-kiirgusest). Olen seda oma beebidega teinud. See on üpris vana ravimeetod, aga eeldab päikesepaistelisi ilmu.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Neonatal_jaundice, Vt Phototherapy. Nähtava valguse sinise ja rohelise spektriosa mõjul (neid lainepikkustel on suurim mõju) toimub bilirubiini trans-vormi muundamine veeslahustuvaks cis-vormiks, mis võimaldab eritada bilirubiini uriiniga. Võib kasutada siniseid ja rohelisi lampe, aga ka nn bilitekki – see vist ongi see, millest tolles artiklis juttu.

    http://www.ehow.com/way_566916.....nemia.html

    Ei midagi müstilist ega isegi väga uut. ma võiks veel rääkida, mis on isomeeria, aga siin vist lugejad niigi asjaga kursis, eks ole, ja pole mõtet asjata targutada, et orgaanilised molekulid sama keemilise koosseisuga ja erinev ruumiline kuju ja see mõjutab nende molekulide omadusi jne. Kõik me ju oleme koolis keemiatunnis plastmassist molekulikomplektiga isomeere ehitanud.

  4. Laserteraapia kõlab küll valdavalt libateraapia moodi. Vähemalt too viidatud Elulaser ei ületa tavapärase rakenduskinesioloogi või reikimeistri taset.

    Muidugi olen kuulnud laserite kirurgilisest kasutamisest ja küllap on koherentsel ja kindla lainepikkusega valgusel veel muidki pärisrakendusi, aga nagu ikka – kus teaduse lõhna tunda, sealt püüavad ka teised oma osakese lõikuda.

  5. dig ütles:

    Vanasti kasutati valgeid päevavalguslampe […]

    Fotohuvilise kommentaar: mis on „valge päevavalguslamp”? ;)

    Mu kogemuse järgi on erivärvilise valguse kõige jubedam kompott mõningates Prantsuse huviväärsustes: vitraažid + eri värvi säästulambid + päevavalgus. Kui valgustada päevavalguse järgi, on vitraažid liiga sinised ja lambid liiga rohelised; kui lampide järgi, on päevavalgus liiga punane ja võlvid võtavad roosa jume; kui lasta minna isevoolu teed, on valgetasakaal igal pildil isesugune.

  6. ütles:

    Kas Horisondi oma sobib?

    Jah, hoopis parem.

    Martin Vällik ütles:

    Vähemalt too viidatud Elulaser ei ületa tavapärase rakenduskinesioloogi või reikimeistri taset.

    Mulle jääb mulje, et nemad praktiseerivad umbluud kõige hullemal moel — päris (ehkki kosmeetilise) meditsiiniga läbisegi.

  7. katrinv ütles:

    Ei midagi müstilist ega isegi väga uut.

    Kirjuta ise järgmine lugu millestki müstilisemast ja uuemast. ;-)

    Laiskade inimeste (nagu mina) jaoks, kes pikka artiklit ei viitsi kirjutada, on meil trivia-kategooria olemas. Lisaväärtusena on sinna on hea näpuga näidata, kui mõni jälle viriseb, et skeptikud virisevad liiga palju ja kirjutavad Imelistest Ilmaasjadest(tm) liiga vähe.

  8. Asi on ikka vist pisut kinni uskumises ka. Pisut koolis käinud inimesel on on natuke raske uskuda lihtsamat sorti posijat. Samas laser, see kõlab uhkelt.

    Muuseas, kui piisava võimsusega roheline laser ei ole taskukohane siis on olemas ka säästuvariant roheliste valgusdioodidega ja kes teab, viimati polegi oluline et kiirgus koherentne oleks :)

  9. @dig:
    Minu kommentaar ei olnud üldse mõeldud sinu kallal virisemiseks! Pigem tolle ajaleheartikli pihta. Kui see oleks põhjalikumalt vormistatud, siis oleks selle autor ka natuke selle avastuse ajaloost rääkinud, et kuidas see avastus (et liigset bilirubiini saab kehast välja valguse abil) üldse tehti ja mis siis edasi sai, sest fototeraapia on arenenud koos uute avastustega, sh materjaliteaduses ja -tehnoloogias.

    Selliseid “avastusi” tehakse meie ajalehtedes pidevalt, ja jäetakse lugejale mulje miskist salapärasest ülimõistuslikust kvantnanotehnoloogia uusimast saavutusest… Tulemus – varsti hakatakse müüma helendavaid ekraane, millega saab kehast toksiine eemaldada ja EMF-i tasakaalustada, ja müügiperiood algab enne rannahooaega, sest see aitab kaalu langetada.

  10. @ m. möhh

    Kui seda laserga ravi hakati uurima, siis sobis LED oma olemuselt ainult indikaatori tulukeseks. Tänapäeval tiba teised lood.
    Keegi ei keela sinul vastavat ametliku uuringut teha.
    Praegu võid poest muretseda lede IR kuni UV skaalani ning valgusjõudluselt ühe dioodi kohta ~3000 lum.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga