Head uut — 2012. aastat! (+kosmiline video)

Head skeptik.ee lugejad, vahvat aastavahetust ja toredat uut aastat!

2011. teine poolaasta on skeptik.ee uute lugude mõttes üsna niru olnud, aga kindlasti ei jää see sedasi. Kardina taga küpsetatakse ühtteist ja loodetavasti saame seda kakukest 2012. aastal juba maitsta. Samas pole mul midagi selle vastu, kui mõnest lugejast ja/või kommenteerijast saaks ka loo kirjutaja. Palun anna endast teada, saada oma lugu skeptik@skeptik.ee aadressile. Lugu võib olla refereeriv või mingit oma kogemust või maailma suundumusi kirjeldav.

Lühike kokkuvõte 2011. aastast skeptik.ee lehel

Esiteks loetuimad lood:

Kõigi aegade top:

Populaarsemad otsisõnad: skeptik.ee, skeptik, amway, martin vällik, aigar säde, Tuhala nõiakaev, maailma lõpp, maailmalõpp, lille lindmäe, 2012 maailmalõpp, georg ja universumi salavõti, peeter liiv, aspartaam, veeliks jalakas, tissid, viljo viljasoo, adik levin, kalju paldis, gunnar aarma, neurolingvistiline programmeerimine.

1125 lehevaadet päevas, 250 unikaalset külastajat päevas, suund allapoole alates juulist. Kes lehele tuleb, veedab siin keskmiselt ligi 7 minutit.

Lehele satutakse Google ja Neti otsingutega, tullakse otse, viidete kaudu Facebookist, Novaatorist, blog.tr.ee-st ja rudimendina on listis ka epl.ee.

Kel Facebook tuttav, võib end sealses skeptik.ee lehel ära nimetada. Sealne sisu uueneb tänapäeval kiiremini kui siin. “1321 like this”

Kosmiline kalender

Aastaringi vahetuse puhul pakun uurimiseks kosmilise kalendri, kus universumi vanus 13,73 miljardit aastat on laotatud meie igapäevasemale aastale, milles 365 päeva on:

Allikas ja suurem pilt: Ethan Siegel, Starts With A Bang
Algne idee Carl Sagan – Cosmic Calendar.

Kell 23:53 tervitame inimkonda.
Head uut aastat!

224 Replies to “Head uut — 2012. aastat! (+kosmiline video)”

  1. Head uut aastat!

    Sel puhul kleebin ühe Betti Alveri luuletuse eelmise sajandi 36-l aastal ilmunud kogust, mis sai valitud, sest ära märkimist leiavad seal nii marksism, katoliiklus, jumalad (mis ja kes siin tihtipeale jutuks on tulnud ning karta on, et tulevad edaspidigi) ja vilksatab draakongi, kelle aasta ju ka peatselt algamas. /Mõista tuleb seda kõike muidugi tollase aja ja ma arvan, ka poetessi isikliku elu kontekstis./
    (P.S. Võiks ehk kaaluda antud loo saba uue tühja teemana kasutusse võtmist, sest siin esialgu ruumi jagub, aga nr. 3 on juba videoid lausa ääreni täis nö)

    Sina ütled: katoliiklikult kartes
    austa sõna, kivi ja malmi.
    Kuid vanaks on jäänud Astarte,
    ja kunst ei saa kunagi valmis.

    Siis õlndsuse pälvid vistist
    tahmund tööbarakkide kõntsas?
    Veel vähem kui saada marksistiks,
    mind veetleb saada õndsaks.

    Kas tead, et keegi ei astu
    kõige kaugema mõtte tippu?
    Näen lehvivat pilvist vastu
    musta draakoni kuldset lippu.

    Näed sa laagritulesid, hangi,
    sõdureid nõrkemas unne?
    Meie võtame jumalad vangi,
    keda veel keegi ei tunne.

    (P.S. Kui keegi viitsib sobimatu luuletuse valimise pärast skeptilise aasta algusse kriitikat teha, siis mul pole selle vastu miskit)

  2. 30. detsembril kirjutas Postimees üsna mõistlikult lubamise konkreetsuse küsimustest.

    Paljud lubavad vana-aastaõhtul teha uue aasta algusest midagi teisiti kui varem. Shine.yahoo.com tegi nimekirja lubadustest, millel ei ole mingit mõtet.

    3. Nüüd ma saan rikkaks

    Palju õnne sellega! Ära sea endale utoopilisi eesmärke. Kui vaba raha on tõesti su eesmärk, siis arvuta välja, kui palju suudaksid iga kuu raha kõrvale panna ja jää endale kindlaks.

    5. Ma kohtan oma elu armastust

    Armastust ei saa kahjuks tellida. Selle meeleheitlik ootamine teeb kogu olemise haledaks ja meeleheide peletab paraku mehed hoopis eemale.

    Juba järgmisel päeval lasti eetrisse aga keegi Harriet Toompere:

    Näitleja Harriet Toompere kirjutab ajakirja Eesti Naine jaanuarinumbris, et ühe idamaade tarkuse kohaselt tuleb midagi soovides teha seda kogu keha läbistavas tänu- ja õnnetundes, suunurgad ülespoole, nagu oleksid armunud – siis unistused täituvad.

    Tihti juhtub tema sõnul see, et soovid täituvadki aastaid hiljem või sootuks teisel kujul, nii et enam ei mäletagi, et see oligi see, mida soovisid. «Universumil on hea huumorimeel, rikkalik fantaasia ja kaugemale ulatuv plaan,» tõdes ta.

    Saadaval on ka follow-up 29. detsembrist.

    Käes on tänamise aeg, kirjutab Marina Paula Eberth Holistilise Teraapia Instituudi kodulehel ning selgitab, miks, kuidas ja mille eest võiks tänulik olla.

    Täna raha, sest raha armastab tänulikke. Rahanappus on paljude inimeste jaoks depressiooni tekitav. Seda just nüüd, kui on kingituste tegemise aeg. Jagan oma kogemust. Kui mul oli rahadega väga kitsas, siis tegin ühe olulise otsuse: ma lõpetan muretsemise raha pärast, mida mul pole.

    Iga kord, kui maksin netipanga kaudu arveid, ei keskendunud ma mitte sellele, kui vähe mul raha alles jääb, kui ma selle arve ära maksan, vaid rõõmule, et mul ON see raha, millega arve maksta. Mu netipanga parooliks oli: «tänutundega». Ma tippisin selle sõna sisse iga kord, kui arvet maksin ja mõtlesin-tundsin selle sõnaga kaasa.

  3. Hea näide Daily Maili pööritatud paanika dekonstrueerimisest.

    Forte eile: Briti ajaleht: Saksamaa põues peituv vulkaan ohustab kogu Euroopat!

    Bonni lähistel vaikse Laacher See järve all varitsevast ülivõimsast vulkaanist võib välja purskuda miljardeid tonne magmat, vahendab The Daily Mail.

    Ajalehe andmeil purskab koletislik tulemägi korra iga 10 000-12 000 aasta tagant. Viimasest purskest on möödas 12 900 aastat, mis tähendab, et uut pauku on oodata iga kell.

    Viimatine purse kattis 1600 ruutkilomeetri suuruse maa-ala tuha ja kiviklibuga. Möödunud aastal piirkonnas aset leidnud mitmed väikesed maavärinad annavad mõista, et vulkaan on sügavast unest ärkamas. /—/

    Mõned vulkanoloogid usuvad, et Laacher See vulkaan on endiselt aktiivne, kuna järve pinnale kerkivad süsinikdioksiidimullid, mis annavad märku, et järve all paiknevast magmakambrist tõenäoliselt lekib gaasi.

    Forte täna: Eesti teadlased: Saksa vulkaan võib ohustada ka Eestit, aga mitte lähiajal!

    [V]äide, et plahvatus võib toimuda lähiajal, põhineb ebamäärastel andmetel, kinnitavad Eesti juhtivad geoloogid.

    Eesti geoloogiakeskuse teadur Heidi Soosalu osutab, et Briti ajalehe Daily Mail peatset vulkaanilist purset ennustavas artiklis mainitakse aktiveerumise sümptoomiks CO2-gaasi vabanemist, mida on näha mullidena Bonni lähedal paiknevas Laacher See järve pinnal.

    „See nähtus on teada Laacher Seest aastasadu. On loomulik, et gaasid vabanevad maapõue sees asetsevast magmakoldest, isegi siis, kui magma seal lihtsalt rahulikult jahtub,” selgitab ta.

    Samuti puuduvad Soosalu sõnul märgid suurenenud seismilisest aktiivsusest. „Mõõdukas seismiline aktiivsus on Eifeli piirkonnas täitsa loomulik nähtus.”

    Soosalu osutab, et Saksamaa Eifeli piirkond on vulkaanilise tekkega ja Laacher Seel toimus suur plahvatuslik purse üle 11 000 aastat tagasi. Geoloogilised kihistud näitavad, et tuhka kandus laialt üle Euroopa, näiteks Stockholmi, Berliini ja Torinoni. „Aga ei ole teada, et sel oleks olemas 12 000 aasta purskamise tsükkel, [nagu väidetakse Daily Maili artiklis].”

    Kui käesolev lõim pole jaanuarikuu meediaveeruks sobilik, palun sobivasse kohta ümber tõsta.

  4. Novaator: kõhutunde taga peitub loogiline mõtlemine

    Psühholoogid arvasid pikka aega, et inimesed eiravad otsustamisel loogikat ning järgivad pigem kõhutunnet.

    Kuid ka loogikal põhinev mõtlemine võib olla intuitiivne. Nii väitis Prantsusmaal Toulouse´i ülikoolis töötav Wim De Neys ajakirjas Perspectives on Psychological Science. /—/

    De Neys mõõtis sarnaseid ülesandeid lahendavate inimeste ajuaktiivsust ning nägi, et ajus on aktiivsed konfliktide lahendamisega seotud piirkonnad.

    “Inimesed loodavad vastates kõhutundele ega mõtle loogiliselt. Kuid nad tunnevad, et pole õigel teel,” selgitas teadlane.

    De Neysi arvates tekitab ebakindluse inimesele iseloomulik intuitiivne loogika. On teada, et loogiline mõtlemine tekib väikestel lastel. Sündmuste esinemise tõenäosusega arvestavad juba imikud, kes veel rääkida ei oska.

    Näiteks kaheksakuuste beebidega tehtud katses olid lapsed tõeliselt üllatunud, kui tavaliselt punaseid palle sisaldavast kastist ilmusid välja ka valget värvi mänguasjad.

    Ilmselt säilib selline sisemine loogikameel ka täiskasvanutel.

    Kui seda tundma õppida, saab inimesi õpetada paremaid otsuseid tegema. Oluline on aru saada, millal tekivad mõttekäikudes vead.

  5. Stephen Hawking: kvantfüüsika on lihtne, naised on keeruline müsteerium Postimees, elu.24

    Hawking lisas, et hoolimata ta teadlasereputatsioonist, tegeleb ka tema sama paradoksiga, millega paljud mehed – murrab pead naiste kummalisuse üle, kirjutab The Telegraph.

    Selle nädala pühapäeval, 8. jaanuaril tähistab kuulus teadlane oma 70. juubelit ning ta andis intervjuu ajakirjale New Scientist.

    Kui ajakirjanik talt küsis, et lisaks teadusküsimustele, millele ta veel suure osa päevast mõtleb, vastas teadlane, et naistele.

    «Naistele. Nad on täis müstikat. Universumi saladused paljastavad end, kuid naised mitte,» lausus Hawking.

    Kuigi Hawking põeb alates 21. eluaastast lihaste kõhetumist tekitavat närvihaigust amüotroofilist lateraalskleroosi, on ta kaks korda abielus olnud.

    Esimese naise Jane Hawkingiga on tal kolm last – Robert, Lucy ja Timothy. Teine abielu oli Hawkingil ta hooldaja Elaine Masoniga, kellest ta läks lahku 2006. aastal. Mõlema naise sõnul ei olnud lahkumineku põhjuseks mehe haigus, vaid ta kuulsus ja pidev töötamine.

    Arstid arvasid pärast raske haiguse diagnoosi, et Hawking elab vaid paar aastat. Kuid hoolimata ratastoolis olemisest, on ta edukat teadlasekarjääri teinud. Nüüdseks suudab ta kommunikeeruda vaid häälesüntesaatori abil.

    Hawkingilt küsiti kunagi, mis on tema suurim läbikukkumine.

    «Arvasin oma karjääri algusaegadel, et mustad augud hävitavad informatsiooni. Pean seda oma suurimaks apsakaks,» lausus teadlane.

    Ka kinnitas kuulus mees, et ta ei karda surma, kuna see on viimased 50 aastat ta kaaslane olnud.

    Hawkingi arvates on usklikud paradiisi välja mõelnud, kuna nad lihtsalt kardavad pimedust.
    Toimetas Inna-Katrin Hein

  6. Pöörane lugemine: “Illuminaatide massimõrvarlik meditsiin”

    Muu hulgas saame teada, et sõna “scientist” (teadlane) on samaväärne heebrea sõnaga “sionist” ja et meditsiiniprofessori ja molekulaarbioloogia tasandil mittejuute pole; et rauasisaldusega toidulisandid põhjustavad AIDSi; hormoonid pole ravimid, vaid panevad keha seestpoolt plahvatama; keemiaravi on otseselt konstrueeritud haiguseid võimendama ja inimesi tapma; “intensiivravi” ja “reanimatsioon” on eufemismid halastamatu mõrtsukatöö kohta; vaktsineerimine on bioloogiline relv tulnukate sõjas mittejuutide vastu; Talmudis on kõik kirjas; Višnevski salv on loodud haavade mädandamiseks ja gangreeni tekitamiseks; juudi arstide antav ametivanne kohustab neid mittejuute mõrvama; kõik haigused tulevad valest toitumisest, mistõttu tooresööjale pole meditsiini vaja; illuminaatide meditsiin on rassimeditsiin ja paganatele (mittejuutidele) eluohtlik; verejooksu peatamiseks parim vahend on tammekoor; neegrid ja hiinlased on ka juudid; pärasoole fistulid on Looja karistus pederastidele; juudid maksavad antisemiitidele 120 000 dollarit per neer; paganliku meditsiini aluseks on elusa ja surnud veel põhimõte; USA meditsiin = juudimaffia; kaukaaslased on ka juudid; aškenaazid röövivad meilt pensioni.

    Kogu tekst on esitatud Sherlock Holmesi ja dr Watsoni dialoogina; autorit pole märgitud.

  7. @Mart K.:
    See on mustriotsimine, mitte loogika. Vahe on umbes samasugune nagu kulleril, kes viib kuningale uudise ja saab selle eest jootraha ning kulleril, kes viib sultanile uudise, esitab rahandusvesiirile kuluaruande ja saab varakambrist palga ja kulukompensatsiooni.

  8. Maaleht, “Tavaline Eesti elu, ei ela ega sure”

    Õnneks maal on hinnad paremad ja saame ravi selle raha eest, mis linnas juba puhtalt suu avamise eest küsitakse.

    Aga ega siingi kõigil sellist raha ole. Alles kuulsin, et üks oli valutava hamba endal ise kodus kuidagi välja tõmmanud. Eetriga suretavad ja…

    Tõsiselt?

    Muidugi, praegu ongi kõige hullem aeg ju, inimestel pole lihtsalt raha! Ja mis sa siis teed, kui nii õudselt valutab.

    Mina olen kuulnud, et maainimesed teevad ise üksteisele keemilisi lokke. Tundub, et on alanud ajajärk “proovi seda ise kodus järgi teha”.

    Igasuguseid asju saabki ju ise teha. Searasvast tehtud saialillesalviga saab kodus ise kõiksugu haigusi ravida! Tuleb searasv kuivatatud saialilledega keemiseni kuumutada. Kes soovib, võib ka kurnata ja väga hästi aitab kõiksugu põletike vastu.

    Või teine asi – seened. Mul on igasuguseid seenetinktuure.

    Rahvas ajab taga mingeid Hiina seeni, meie oma seened on aga väga võimsad. Näiteks võtad kuivatatud kukeseene – tal on tohutult võimas antiparasitaarne mõju! Jahvatad ära ja paned väikse koguse kuiva martiiniga külma seisma. Supilusikatäis vastu ööd, väga hea maksale, kõiksugu ussnugilisi ja muid parasiite hävitab, mis meil sees on.

    Tindikuga võib salamisi alkohoolikuid ravida – kuivatada noored seened, jahvatada pulbriks ja siis toidule peale puistata. Seentemaailm on põnev!

    Meie pere pooldab alternatiivmeditsiini. On uskumatu, et leidub inimesi, kes lausa nõuavad antibiootikume, kui samal ajal on võimalik end aidata looduslike vahenditega.

    (Jah, jah, tunnistan, et olen vaene, ei oma liigset raha ja ostsin äsja 2 euro eest Maalehe, et Igor Mangi horoskoopi lugeda, mis on üks udutamine, aga lollidelt tulebki raha ära võtta, eksole :) Aga eks ma loen ülejäänud lehe ka ikka läbi, no näiteks see lugu on ju päris põnev persoonilugu (kirjeldavas ja/või folkloorses võtmes siis ikka rohkem, mitte meditsiinilises, of course) ja toob teateid tegelikkusest ka, vähemalt mingil määral :)

  9. @Mart K.:
    Aigarsädelik jah. Seda teksti-linki levitati usinalt esoteerika- ja libameditsiinihuviliste kirjaringides. Ma ei tea, kuidas seda kommenteeriti, aga huvitav oleks küll, et kas esoteerikutel, kes üldiselt igasugustesse veidrustesse sallivalt suhtuvad, ka mingi viimane piir on, millest ületajate suhtes ka nemad tõrjuvalt suhtuvad.

  10. Martin Vällik ütles:

    aga huvitav oleks küll, et kas esoteerikutel, kes üldiselt igasugustesse veidrustesse sallivalt suhtuvad, ka mingi viimane piir on, millest ületajate suhtes ka nemad tõrjuvalt suhtuvad.

    Ma ei tea täpselt, kas mind sel lehel esoteerikuks peetakse või ei, a`igaksjuhuks tõttan teatama, et mina toda M.K poolt viidatud jama küll läbi lugeda ei viitsi :) õudselt pikk ja nõme. (pealegi olen ikka veel miski viiruse kütkes :(

  11. salvey ütles:

    …mina toda M.K poolt viidatud jama küll läbi lugeda ei viitsi, õudselt pikk ja nõme.

    Tõsi. Pealegi võtsin ma sisu juba kokku. Link on neile, kes ei usu kokkuvõtet.

  12. rahvaloenduse meeskonna vastused Postimees online`s

    /Automaatkontroll

    Juba loendatud inimeste andmed jõuavad Tiidu sõnul serverisse turvakanalit pidi ja muudetakse pärast automaatset identifitseerimist anonüümseks – ankeedist lahutatakse inimese nimi, isikukood ja aadress. Inimsilm täidetud ankeete ei näe ja ka automaatne identifitseerimine on vajalik vaid selleks, et
    teha kindlaks, et iga inimese kohta oleks vaid üks ankeet.
    „Nii pea kui ankeet on kinnitatud ja jõuab andmebaasi, toimub kõik
    automaatselt, võib-olla isegi momentaanselt,” ütles Tiit. Pärast andmete kinnitamist ei saa tema kinnitusel enam keegi neid isikuga kokku viia./

    Tekkis retooriline/skeptiline/kiuslik/rumal küsimus et, kui keegi sisestatud andmeid enam minu isiku (ja elukohaga, mis on kaardil ära markeeritud nö viimse müüri- ja lauajupini :)
    enam seostada ei saa peale kinnitamist, milleks ma siis pidin kirja panema ka telefoni numbri ja e-posti aadressigi, kas need kuuluvad siis lihtsalt koheselt kustutamisele või…

  13. Vandenõuteooria: USA president on Marssi külastanud Postimees, elu. 24

    esile on kerkinud uus vandenõuteooria.

    Selle kohaselt külastas praegune USA president Barack Obama teleportatsiooni teel Marssi, edastab msnbc.com.

    Sellise teooria taga on USA valitsusesindajad ja niinimetatud krononaudid Andrew Basagio ja William Stilling.

    Ka olevat salajasse ajas ja ruumis liikumise programmi kaasatud ka agentuuri DARPA praegune juht Regina Dugan.

    DARPA on kosmosetehnoloogiaga tegelev agentuur, mis asutati Venemaa 1950. aastate lõpu Sputniku programmil silma peal hoidmiseks.

    Basagio sõnul osales ta DARPA 1970. aastate ajas ja ruumis rändamise uurimise katsetes. See salaprogramm kandis koodnimetust Project Pegasus.

    Basagio ja Stillingi kinnitusel olid 1980. aastatel sellesse programmi kaasatud ka tulevane president Obama ning nüüdne DARPA juht Dugan. Nad läbisid «Marsi treeningu» Californias asuvas Siskiyousi kolledžis.

    Programmi haarati kümme noort, kes väidetavalt said omal nahal tunda teleportatsiooni Marsile.

    Meeste sõnul anti siis 19-aastasele Barack Obamale varjunimi Barry Soetero.

    Kahe krononaudi kinnitusel kohtusid nad Obamaga Marsil USA salajastes baasides.

    Nad lisasid, et Marsile teleoprteerimise eesmärgiks oli planeedi parem tundmaõppimine.

    «Kui marslased peaksid inimestega tahtma kontakteeruda, siis on meil olemas isikud, kes suudavad end Marsile teleporteerida,» selgitati.

    Valge Maja esindaja eitas Obama osalemist Marsi teleportatsiooni programmis.

    Basagio ja Stillingi sõnul loomulikult eitatakse seda, kuna see seaks presidendi nüüd kummalisse valgusse.

  14. Põhja-Korea pisarad Päevaleht, Ian Burma, Bard College’i inimõiguste professor

    Kas kogu rahvas võib korraga hulluks minna? Mõnikord tekib küll selline tunne. Pildid sadadest tuhandetest nutvatest põhjakorealastest tekitasid väga rahutu tunde. Oli see massiline näitlemine või kollektiivne masohhism?

    Totalitaarse propaganda uskumine võib olla enesealalhoiu vorm. Mida rohkem tunneb inimene kahtlusi, mida ta ei saa avalikult väljendada, seda piinavamaks elu muutub.
    Kas intelligentne inimolend suudab sundida end uskuma midagi täiesti hullumeelset? See on huvitav küsimus. Kas inimese skepsist on võimalik alla suruda? Igal juhul on seda võimalik vaigistada.

    Ehtsad pisarad

    Kuid Põhja-Korea pisaraid ei saa seletada pelgalt survega. Liiga lihtne oleks eeldada, et kõik pisarad olid võltsid.
    Meenutagem printsess Diana surma. Inimesed, kes tundsid Dianat pelgalt meedia vahendusel, väitsid, et printsessi surm puudutas neid sügavamalt kui omaenda vanemate surm. Ilmselt nad ei valetanud. Võib kõlada groteskselt, kuid nende tunded paistsid olevat siirad.
    Inimene kogeb oma elus ikka tõelist valu – näiteks pereliikme kaotuse puhul. Kuid sellise valu puhul on normiks pigem tuimus kui hüsteeria. Inimesesse jäänud tunded vajavad väljapääsu ning võivad pinnale kerkida siis, kui sureb mõni kuulsus. Tunded, mida hoiti isikliku kaotuse puhul tagasi, purskuvad välja avaliku sündmuse korral. Inimesed, kes pealtnäha nutavad taga printsess Dianat, leinavad tegelikult oma lähedasi.
    Mõnikord paneb avaliku elu tegelase surm meid leinama omaenda elu möödumist. Pole tähtis, kas kadunu oli armastatud printsess, menukas laulja või verine diktaator. Me oleme kasvanud üles koos nendega, nemad on osa meist. Kui nad surevad, sureb nendega koos osake meist.

  15. Lootust andvaid uudiseid ka: Usaldagem Kanti Päevaleht, Kaarel Tarand

    1795. aastal, kui Euroopa oli järjekordselt langemas ühest vägivallalainest teise, kirjutas Immanuel Kant filosoofilise visandi „Igavesest rahust”, milles pealkirja eesmärgi saavutamise kolm nurgakivi on demokraatlik riigikord, riikide kokkuleppel õigust loov rahvusvaheline föderatsioon (tänapäeval ligilähedaselt realiseerunud ÜRO ja WTO-na) ning võrdse kohtlemise printsiip ehk universaalne külalislahkus. Kuigi Kanti idee realiseerumise eel jätkusid aina verisemad sõjad Euroopas veel 150 aastat, võib praegu, kui viimasest on möödas rohkem kui kaks inimpõlve, tuntud ka „pika rahu” ja „uue rahu” perioodidena, öelda, et Kantil oli ja on õigus. Kanti arusaamades on demokraatlik valitsus ühtlasi vägivallatu valitsus. Segatuna veendumusega, et rahvusvahelisel kaubandusel (majanduslikul seotusel) on tugev sõdu ärahoidev toime, saabki Kanti igavese rahu retsept täielik.

    Me muutume üha paremaks

    Oktoobris avaldas Harvardi psühholoog Steven Pinker raamatu „Meie loomuse paremad inglid” (The Better Angels of our Nature”). Kümnete andmekogude toel käib Pinker teemade kaupa läbi kõik vägivalla ilmingud sõdadest ja mõrvadest kuni vähemuste ja isegi loomade vastu suunatud vägivallani. Järeldus on muljet avaldav: inimeste vägivaldsus väheneb kõigis kategooriates ning mida arenenum ühiskond (pikaealisem demokraatia), seda enam on seal nii vägivallaaktid ise kui ka vägivallast kõnelemine stigmatiseeritud. Psühholoog teab, et hunt ei ole aju poolest lambaks muutunud, vägivaldsus ja agressiivsus on inimajju ehitatud, kuid inimkond on saavutanud Kanti ideedest lähtudes silmapaistvaid tulemusi igaühe sisemise ja üldise välise rahu tagamisel, enesekontrollist globaalse kontrollini.

  16. salvey tsiteeris:

    Sellise teooria taga on USA valitsusesindajad ja niinimetatud krononaudid Andrew Basagio ja William Stilling.

    Kui jutuks on krononaudid, ei saa jätta küsimata, kas nad räägivad ajast, mis on möödas, ajast, mis alles tuleb või mingisugusest kolmandat sorti ajast.

  17. @salvey:

    Kahe krononaudi kinnitusel kohtusid nad Obamaga Marsil USA salajastes baasides.

    Mis võiks ühe riigi jaoks veel uhkem olla, kui Marsil käinud president??? Ärge unustage USA presidendivalimisi, mis on kohe-kohe käes.

  18. Oakrock ütles:

    Mis võiks ühe riigi jaoks veel uhkem olla, kui Marsil käinud president??? Ärge unustage USA presidendivalimisi, mis on kohe-kohe käes.

    Mõtlesin ise ka, et järgmiseks võiks oodata uudist teise tähesüsteemi teleporteerunud Putinist (sest olgem ausad, tiigri sabast sikutamine ja muud taolised trikid jäävad ju ikka lahjaks küll, Obama kohta levitatud uudist arvestades…)

  19. Marti Aavik: tähed ennustavad suurt jama Postimees

    Portaali skeptik.ee vedaja Martin Vällik ja mitmed teised toredad inimesed on Eesti väljaannetel soovitanud võtta eeskuju ajalehest Helsingin Sanomat, kus horoskoope põhimõtteliselt ei avaldata. Ka minu süda ütleb, et nii talitades kannaksid väljaanded vastutustundliku eliidi rolli… ja ma ei taha olla oportunismi õigustaja. Samas on selle soovituse järgimise teel «muna või kana» probleem – kumb peaks muutuma enne, kas ühiskond (meedia tarbija ja selle eest maksja) või meedia ise.

    Nimelt on Soomes võrreldes Euroopa keskmisega kõige vähem astroloogiasse ja horoskoopidesse uskujaid. Eesti seevastu kuulub horoskoobiusku inimeste protsendilt Euroopa «tippu» koos Slovakkia, Leedu, Tšehhi ja Lätiga (Special Eurobarometer 224 ja 225 «Europeans, Science & Technology», 2005).

  20. salvey ütles:

    Marti Aavik: tähed ennustavad suurt jama Postimees

    Kas pole mitte tegu igati sobiliku looga jaanuari ajakirjandusteema pealkirja jaoks, või midagi sinnapoole… küsimus MV-le siis… muidugi kui ajakirjandusteemad sel aastal kavas üldse on…?

  21. Hiireuudiseid siitpoolt maapalli vahendab Saarte Hääl:

    Tornimäe kauplusest paki piima ostnud mees leidis kodus suppi keetma asudes tühjaks valatud piimapaki põhjast surnud hiire.

    Levala külas elav Jaan Leiner oma teisipäevasest avastusest löödud ei olnud, kuid terve potitäis piimasuppi tuli siiski kassidele ja koertele sööta.

    Postimees vahendab Valio skeptitsismi:

    Valio turundusdirektori Lauri Betlemi sõnul ei saanud Saaremaal Valio piimapakist leitud uppunud hiir sinna sattuda tehases, seda kinnitavad tugevad puremisjäljed kilepakendil.

    Tänane Saarte Hääl kirjutab juhtumist, kus kauplusest paki 3,5 protsendilist piima ostnud mees leidis kodus suppi keetma asudes tühjaks valatud piimapaki põhjast hiire. «Olles täna tutvunud piimapaki ja selle sisuga, võime anda oma hinnangu sellele, et kilepaki nurka on näritud ja et hiir pidi pakki sattuma pärast piimapaki poest kojutoomist,» pakkus Betlem.

    Hiireuudiseid sealtpoolt maapalli edastab The Globe and Mail:

    The assertion came to light in a strange legal case that began when an Illinois man claimed to have found the corpse of a mouse in his soft drink a couple years ago. In its defence, PepsiCo called on a veterinary pathologist, who explained that if the mouse were really submerged in Mountain Dew for the 74 days the man alleged, it would have turned into a “jelly-like substance.”

    In its recap of the expert’s evidence, The Smoking Gun went even further, reporting: If a mouse is submerged in Mountain Dew between four and seven days, the rodent “will have no calcium in its bones and bony structures.” During those days of soft-drink immersion, “the mouse’s abdominal structure will rupture.” Additionally, “its cranial cavity (head) is also likely to rupture within that time period.”

    Jaburate küsimuste ekspertiisi näitab üles Daily Mail:

    It’s a disturbing thought – could you drink a mouse without even knowing it?

  22. Dallas Observer räägib valvsast apteekrist, kes keeldus mehele tagantjärgi kasutamiseks mõeldud rasestumisvastast vahendit müümast. Lihtsalt igaks juhuks — äkki annab too selle mõnele vägistamise ohvrile.

    ​One night late last year, Jason Melbourne walked into a CVS pharmacy in Mesquite, hoping against hope to walk out with an emergency contraceptive, or “the morning-after pill.” It wasn’t the morning after. He and his wife had their “accident” a few days before, and the 72-hour window in which EC is most effective was closing fast. The first four pharmacies he visited had told him they were out of stock.

    He was finally referred to a CVS in Mesquite, some 15 miles away. They told him they had just one box left. But when he finally got there, the overnight pharmacist, Minni Matthew, told Melbourne she wasn’t going to sell it to him.

    In order for him to buy the meds, the pharmacist said, she’d need to talk to and see the ID of his wife, who was at home with their two young children. He asked why, and she pointed to the fine print on the medication’s box, which says it can only be sold to someone age 17 or older. Melbourne pointed out that he was well over 17.

    A pharmacy technician, who gave his name only as “Robert,” jumped in. He let Melbourne know that they don’t sell emergency contraception to men because they might be giving it to “rape victims.”

    Vastavalt vanale ameerika kombele kurtis sootunnuste põhjal diskrimineeritu loomulikult kohe abivalmis asjapulkadele.

    Melbourne’s wife called a nearby Walgreen’s, who agreed to sell him the medicine. Melbourne went there, bought it, then promptly filed a complaint with the ACLU for gender discrimination.

  23. Discover Magazine räägib, kuidas musikoloogid on püstitanud palju hüpoteese Stradivari viiulite erilisuse põhjuste kohta, aga skeptilise eksperimendi põhjal ei ole üldse alust arvata, et nad erilised on.

    Antique Italian violins, such as those crafted by Antonio Stradivari or Giuseppe Guarneri “del Gesu”, can fetch millions of dollars. Many violinists truly believe that these instruments are better than newly made violins, and several scientists have tried to work out why. Some suspected at the unusually dense wood, harvested from Alpine spruces that grew during an Ice Age. Others pointed the finger at the varnish, or the chemicals that Stradivari used to treat the wood.

    But Claudia Fritz (a scientist who studies instrument acoustics) and Joseph Curtin (a violin-maker) may have discovered the real secret to a Stradivarius’s sound: nothing at all.

    The duo asked professional violinists to play new violins, and old ones by Stradivari and Guarneri. They couldn’t tell the difference between the two groups. One of the new violins even emerged as the most commonly preferred instrument.

    The test was a true “double-blind” one, as neither the players nor the people who gave them the violins had any way of knowing which instrument was which. The room was dimly lit. The players were wearing goggles so they couldn’t see properly. The instruments had dabs of perfume on the chinrests that blocked out any distinctive smells. And even though Fritz and Curtin knew which the identities of the six violins, they only passed the instruments to the players via other researchers, who were hidden by screens, wearing their own goggles, and quite literally in the dark.

    First, the players were given random pairs of violins. They played each instrument for a minute, and said which they preferred. Unbeknownst to them, each pair contained an old violin and a new one. For the most part, there was nothing to separate the two, and the players preferred the new instrument as often as the old one. There was one exception: O1, the Stradivarius with the most illustrious history, was chosen far less often than any of the three new violins.

    Täielikkuse huvides olgu aga ka ära märgitud, et erilisus sõltub taustast. On täiesti mõeldav, et kolmsada aastat tagasi olid need viiulid ülejäänutest eristatavad, aga ajapikku leiutasid viiuli-insenerid vahendeid kvaliteedi tõstmiseks kuni masinjuhitavate tööpinkideni välja ja erilisus läks niimoodi kaotsi. Teisest küljest on ka täiesti mõeldav, et Antonio oli lihtsalt ebatavaliselt andekas turustustegelane ja müüdipunuja.

  24. Discover Magazine’i ennustused uueks aastaks.

    1. Freely-falling objects will accelerate toward the ground at an approximately constant rate, up to corrections due to air resistance.

    2. Of all the Radium-226 nuclei on the Earth today, 0.04% will decay by the end of the year.

    3. A line drawn between any planet (or even dwarf planet) and the Sun will sweep out equal areas in equal times.

  25. BBC teatab uue kiriku sünnist Rootsimaa rannal.

    “For the Church of Kopimism, information is holy and copying is a sacrament. Information holds a value, in itself and in what it contains and the value multiplies through copying. Therefore copying is central for the organisation and its members,” he said in a statement.

    Kahjuks ei ole teada, kas uue kiriku vapiloomaks on kena valge jänku, nagu neid Austraalias palju leida on, küll aga vahendab 9News katoliku piiskoppi, kelle meelest uus religioon “päris” ei ole.

    An Australian Catholic bishop has slammed the Swedish government for recognising a file-sharing group as a religion

    But Bishop Peter Ingham, head of the Catholic Diocese of Wollongong, said the move cheapens the value of ‘real’ religious organisations and labelled the group a ‘sham’.

    “There should be some measuring stick against what you call religion,” Bishop Ingham told ninemsn. “In my mind, if religion has nothing to do with God — or what people perceive to be God — then it’s a sham.

  26. Chicago Tribune räägib Los Angelese katoliiklikust piiskopist, kes armastas lapsi sündsal ja ontlikul kombel — nimelt isalikult — ja aitas ka nende kõrghariduse omandamise kulusid katta. Kuna säärasel mustal lambal ei ole ausate pervertide seas ometi kohta, on ta tänaseks oma toolilt tagasi astunud.

    LOS ANGELES (AP) — An auxiliary bishop for the Roman Catholic Archdiocese of Los Angeles has resigned after admitting that he fathered two children who are now teenagers.

    Pope Benedict XVI on Wednesday accepted the resignation of Gabino Zavala. He was in charge of the San Gabriel Region in the nation’s most populous archdiocese.

    In a letter to the faithful, Los Angeles Archbishop Jose Gomez says Zavala told him in December that he had two children who live with their mother in a different state. Gomez says the archdiocese has offered to help with the children’s college costs.

    Konteksti arvestades on mõistetav, et lugejad “igaks juhuks” laste ema vanusest huvitatud on.

    Archdiocesan spokesman Tod Tamberg says it appears Zavala had a consensual affair with an adult but he has no other details.

  27. dig ütles:

    BBC teatab uue kiriku sünnist Rootsimaa rannal.

    Päevaleht räägib sellest ka: Tere tulemast kopimismi kirikusse!
    tsitaat on kommentaariumist:

    Lom
    07.01.2012 13:28
    Meie Arvuti, kes Sa oled võrgus! Pühitsetud olgu Sinu ketas, Sinu output tulgu,
    Sinu viirused mingu nagu võrgus, nõnda ka disketi peal.
    Meie igapäevane login anna meile esimesel katsel,
    ja anna meile andeks meie ctrl-alt-delete,
    nagu meiegi andeks anname out-of-memory’d.
    Ja ära lase meil oodata, vaid päästa meid restardist,
    sest Sinu päralt on autosave ja backup ja ignore error igavesti.
    Enter.

  28. Lansing State Journal kirjutab mehest, kes helistas politseisse ja kurtis, et pornofilmisse, mida ta parajasti vaatas, on Al Quaeda alaläviseid teateid sokutanud.

    The complainant replayed the portion of the DVD in slow motion for the officer, who did note four words he could read and a series of other words that passed so quickly they could not be read.

    The complainant stated he reported the incident only because he had read where Al Qaeda was inserting messages into pornographic movies.

    Mida politseijaoskond peale hakkas?

    The Department has since learned Al Qaeda is not the only purveyor of subliminal messaging through pornographic movies and that this is also an outlaw gang-related tactic.

  29. salvey ütles:

    Tekkis retooriline/skeptiline/kiuslik/rumal küsimus et, kui keegi sisestatud andmeid enam minu isiku (ja elukohaga, mis on kaardil ära markeeritud nö viimse müüri- ja lauajupini :)
    enam seostada ei saa peale kinnitamist, milleks ma siis pidin kirja panema ka telefoni numbri ja e-posti aadressigi, kas need kuuluvad siis lihtsalt koheselt kustutamisele või…

    Küsimusel ei ole viga midagi, täiesti asine küsimus on.

    Head vastust mul ei ole, aga spekuleerin, et need on reliktid paberi vahendusel tehtavast rahvaloendusest.

  30. Miks sõid Teise maailmasõja sõjalendurid palju mustikaid? Novaator; jutuks Tartu Ülikooli farmakognoosia dotsent Ain Raaliga pole ainult mustikad

    Kuna noormehe emal oli veresuhkruga probleeme, otsustas ta rahvapärimust testida. «Korjasin mustikavarsi ja sundisin ema teed jooma. Kui ta mõne nädala pärast analüüsi läks andma, selgus, et huvitaval kombel on asi märksa paremaks läinud.»

    Nüüdseks on selgeks tehtud ka, millised ained veresuhkru taset alandavad. «Meie analüüsid näitavad, et neid aineid on just mustikavartes umbes tuhat korda rohkem kui mustikalehtedes. See on üks näide, kuidas etnomeditsiinil on õigus, sest seal räägiti just vartest.»

    Hiljuti tõestati kliiniliste katsetega ära ka kummeli rahustav toime, mis oli juba rahvameditsiinis sees, aga mina ei uskunud seda.

    Kas etnomeditsiin peab enamasti paika või leidub seal ka üsna palju müüte?

    Rahvameditsiinis on ka palju irratsionaalsust ja kohati lausa ohtlikku. Näiteks, et teatud asjade raviks tuleb süüa klaasipuru. Niisamuti on väga tugevalt sees maagilisus. Näiteks on nahahaiguste ravis kasutatud kasekoort. Esmapilgul kõlab hästi, aga tegelikult on kasekoorega haiget nahapiirkonda lihtsalt vajutatud ja arvatud, et haigus läheb kasekoore sisse ning kui koor ära põletada, siis kaob ka haigus.

    Ravimtaimi tuleb enamasti vaadata kui toetavaid vahendeid. Minu käest küsitakse sageli umbes nii, et teie uurite neid ravimtaimi ja teie vist küll ei võta kunagi ühtegi tabletti, mille peale ma vastan, et ega ma loll ei ole, muidugi võtan. Kui näiteks pea valutab ja pean minema loengut pidama, ei hakka ma teed löristama, vaid tahan, et peavalu lakkaks. Meil on eri tööde jaoks erinevad vahendid, kord vajame üht, kord teist, ka ravimtaimi tuleb tarvitada vastavalt olukorrale.

    Põhjamaalased ja muidugi ka ameeriklased on mugavamad ja eelistavad tööstuslikke ravimpreparaate või toidulisandeid, eestlased aga ka ehedaid taimi.

    Meenub üks juhtum. Tuttav käis Norras matkamas ja vaatas, et oh-hoo, mustikad! ning hakkas neid sööma. Teised hurjutasid, et mis sa teed, tundmatu taim, äkki on mürgine. Loodusest võõrandumine peab ikka kohutav olema.

    Kõik on kuulnud unimagunast ja morfiinist ja tekib küsimus, et kas nendest ka kaifi saaks. Oleme eri aedadest kogunud proove, mida inimesed mõistavad moonide all ja praegu on uuringud veel suhteliselt algjärgus, aga päris kindlasti saab öelda, et nendes on morfiin täiesti olemas ja seda pole üldse mitte vähe. Tegelikult ei tohiks aedades unimagunat kasvatada, aga see on kuidagi isevooluteed läinud.

  31. Anna Levandi: Usun selgeltnägijatesse ja ravitsejatesse — mind tehti “korda” 10-minutiga!

    Selgeltnägijatesse ja ravitsejatesse usun! Olen nende poolt reaalset abi saanud. Aarne Joala tegi mind “korda” 10. minutiga probleemis, mis piinas pikka aega. Selgeltnägija abist oli väga suur kasu, aga sellest ei saa rääkida, sest väga isiklik. /—/

    Horoskoope usun, kõik läheb täpselt nagu nad prognoosivad. Olen Vähk.

    Intervjuu Gossip.ee-s on märksa pikem ja laiateemalisem kui pealkiri ja siin esile tõstetud tsitaadid mõista annavad.

  32. salvey tsiteeris:

    Tegelikult ei tohiks aedades unimagunat kasvatada, aga see on kuidagi isevooluteed läinud.

    :-(

    Õnneks on aga saadaval ka asjakohane vastus.

    Teised hurjutasid, et mis sa teed, tundmatu taim, äkki on mürgine. Loodusest võõrandumine peab ikka kohutav olema.

  33. Postimees: Britid süüdistavad noorte töötuses Ida-Euroopa immigrante

    Migrationwatch UK kinnitusel oli eelmise aasta kolmandaks kvartaliks endiste idablokimaade immigrantide arv kasvanud 600 000 inimese jagu, võrreldes 2004. aastaga, mil 8 riiki Euroopa Liitu astusid. Samal ajal on töötute noorte arv kasvanud 450 000 võrra.

    Migrationwatch UK propageerib suuremat kontrolli immigratsiooni üle, kuna nende hinnangul oleks see väga suur kokkusattumus, kui nende kahe numbri vahel poleks otsest seost, vahendab BBC.

    Mis huvitav kokkusattumus — migratsiooni-nimeline asutus leiab, et kõigi meeli köitvas majanduskriisis on süüdi just migratsioon.

    Anyway, skeptikud teavad muidugi, mida lump of labour fallacy endast kujutab.

  34. Sakis Koukovis vahendab õpetlikku Medicalxpress’i artiklit sellest, kuidas meid igal pool jõllitavaid nägusid ja näosarnaseid kujutisi kõrvade vahel edasi lahterdatakse.

    Objects that resemble faces are everywhere. Whether it’s New Hampshire’s erstwhile granite “Old Man of the Mountain,” or Jesus’ face on a tortilla, our brains are adept at locating images that look like faces. However, the normal human brain is almost never fooled into thinking such objects actually are human faces.

    “You can tell that it has some ‘faceness’ to it, but on the other hand, you’re not misled into believing that it is a genuine face,” says Pawan Sinha, professor of brain and cognitive sciences at MIT.

    A new study from Sinha and his colleagues reveals the brain activity that underlies our ability to make that distinction. On the left side of the brain, the fusiform gyrus — an area long associated with face recognition — carefully calculates how “facelike” an image is. The right fusiform gyrus then appears to use that information to make a quick, categorical decision of whether the object is, indeed, a face.

    This distribution of labor is one of the first known examples of the left and right sides of the brain taking on different roles in high-level visual-processing tasks, Sinha says, although hemispheric differences have been seen in other brain functions, most notably language and spatial perception.

  35. ERR: Estonian Wikipedia Makes Case for Tax Exemption

    Estonian Wikipedia is suing the government because of changed rules that deny Wikipedia tax exemption status as a non-governmental, philanthropic organization.

    Veede explains that the new interpretation of what counts as a charity eligible for tax-exemption status now rests on two conditions: first, the charity must distribute material goods; and, second, it must serve people who are disadvantaged as compared to the rest of society.

    However, the Estonian-language website of Wikipedia, with its mission of content creation and information dissemination, does not meet these criteria.

  36. Ideoloogiliselt kallutatud veebižurnaalis AlterNet kirjutab Martha Rosenberg, kuidas ravimite reklaamimine (mis USA-s on lubatud) võib aidata kaasa elanikkonna haigestamisele.

    4 Creepy Ways Big Pharma Peddles its Drugs

    1. You’re Sicker Than You Think /—/
    2. Your Kid Is Sick /—/
    3. Be Like Me, and Can Your Beer Do This? /—/
    4. One Kind of Ad You Won’t See Anymore (…flaunting animal research)

    Artikkel on illustreeritud reklaaminäidetega.

  37. EPL: Rahvaloendajaid huvitavad ka lilla leegi hoidjad ja ülestõusnud meistrid.

    2000. aasta rahvaloendusel märkisid Eesti inimesed endale hingelähedasena üle 70 usundi.

    Ajal, kui inimkond oli jõudnud koopainimestena punkti, kus keegi ei suutnud hoida Kristuse teadvuse leeki elavana, saabus Veenusel asuva mittefüüsilise tsivilisatsiooni hierarh Sanat Kumara koos 144 000 hingega planeedile Maa, et kanda leeki, kuni inimkond saab selle ülesande endale võtta. Üks 144 000 hingest oli Jeesus Kristus, aga suurem osa hingi on veel leidmata ja igaüks võib olla üks neist. Nii kirjeldab Kuldajastu koduleht ülestõusnud meistrite koguduse usundi keskset motiivi.

    Ülestõusnud meistrite kogudus on üks 72 usundist, mille hulgast rahvaloendusele vastaja saab endale meelepärase valida. Nimekirja koostas siseministeeriumi usuasjade peaspetsialist Ringo Ringvee, kes kasutas eelmisel, 2000. aastal toimunud rahvaküsitlusel antud vastuseid.

    „Ei saa öelda, et see nimekiri oleks kellegi omalooming, vaid just Eesti rahva ühislooming, sest see peegeldab seda olukorda, mis meil 11 aastat tagasi loenduse ajal oli,” selgitas Ringvee. „Osa nende seast on ilmselt tõesti ka sellised, kus võis olla kas või ainult üks nimetaja, kuid selles pole midagi väga üllatavat, sest kas või 1934. aasta rahvaloenduselgi, kus viimati enne 2000. aastat usu kohti küsiti, olid mõned üksikud päikesekummardajad ja kõik need läksid sinna kirja.”Usundite spekter on aga nimekirjas tõesti lai — eelmisel küsitlusel on leidnud Eestis teiste hulgas äramärkimist täiskuul sabatit pidav uuspaganlik liikumine wicca, Jeesust ja üha enam avastatavat universumit siduv urantia ja ka Venemaal alguse saanud molokanide liikumine, mille põhiliseks tunnusjooneks on paastu ajal ainult piima joomine. Kokku tunnistas 2000. aastal enam levinud suundadest erinevat uskumust ligikaudu 5000 inimest.

    Kui 1990-ndatel jõudsid mitmed baptistlikud usulahud Eestisse USA kuulutajate kaudu, siis viimastel aastatel on Ringvee sõnul uute usundite levikus väga oluliseks muutunud internet ja ka reisimine.

    Loogika ütleb, et skeptikud peaksid nüüd ratsionaalse mõtlemise leviku soodustamise huvides hakkama võitlema interneti ja reisimise leviku vastu.

  38. HuffPo raporteerib, et need lesbipaaridd, kellel USA lesbiuurijad silma peal hoidsid, ei peksnud ega ahistanud oma lapsi 24 aasta jooksul kordagi.

    The Williams Institute, a research center on sexual orientation law and public policy at UCLA School of Law, has announced new findings from the U.S. National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS), the longest-running study ever conducted on American lesbian families (now in its 24th year). In an article published today in the Archives of Sexual Behavior, the 17-year-old daughters and sons of lesbian mothers were asked about sexual abuse, sexual orientation, and sexual behavior.

    The paper found that none of the 78 NLLFS adolescents reports having ever been physically or sexually abused by a parent or other caregiver. This contrasts with 26 percent of American adolescents who report parent or caregiver physical abuse and 8.3 percent who report sexual abuse.

    Numbrid lasevad oletada, et ka oma võsukeste geiksväänamisel ei saatnud seksuaalvähemusemasid eriline edu.

    On sexual orientation, 2.8 percent of the NLLFS adolescents identified as predominantly to exclusively homosexual.

    P. S. Kui see postitus peaks tegelikult olema OMA-festivali veerus, palun teisaldada.

  39. (Parandus: 17 aasta jooksul. Uuring ise on kestnud 24 aastat, aga lastepeksu-tihedust ei saanud ilmselt uurida enne laste lisandumist leibkondadele.)

  40. Suurbritannias tegutsev heategevuslik nõustamistrust Sense About Science on koostanud aastaülevaate ebateaduslikest lollustest, mida tuntud inimesed on meedias levitanud. PDF-i kujul leiab ülevaate “Celebrities and Science 2011” siit.

    * This year we have seen a strange difficulty with understanding the sea! US political commentator Bill O’Reilly claims we have no understanding of how the tides work, while reality TV’s Snooki Polizzi put forward her own theory for why the sea is salty (too much whale sperm). Amongst the many short-cuts to better health, supplements proved especially popular; with Suzi Quatro stopping all illnesses by taking colon cleanser, and Simon Cowell preferring his vitamins drip-fed.

    * Meanwhile last year’s must-have gadget – the hologram-embedded silicone (Power Balance) bracelet spotted on the wrists of David Beckham and Kate Middleton – has fallen out of favour. Power Balance was publicly taken to task for its marketing claims and though still on sale in the UK, celebrity endorsements have declined. Kate Middleton (now the Duchess of Cambridge) appears this year in our ‘has potential’ section.

    * Boosting bodily functions also appears to have fallen out of fashion in 2011 compared with the postbag we had on this in 2010.

    * Although we have come across some familiar and persistent problems – detox diets and ‘chemical free’ claims – fewer famous figures fell into these traps this year. Have celebrities finally got the detox message? Everyone except Gwyneth Paltrow it seems…

    * It’s tempting to dismiss celebrity comments on science and health, but their views travel far and wide and, once uttered, a celebrity cancer prevention idea or environmental claim is hard to reverse. At a time when celebrities dominate the public realm, the pressure for sound science and evidence must keep pace.

    Lühiteade ilmus millalgi (vist eile) ka eesti keeles Delfis, aga kiire otsimisega praegu ei leidnud.

  41. Tänan täpsustamast. Kuna lugesin juttu Delfi uudisvoogu lingitud kujul m-versioonis, polnud aru saada, et see on maksumüüri taga tõenäoliselt pikem. Igatahes väärivad seoses uudisega esiletõstmist inimesi teadusküsimustes nõustava trusti lihtsad soovitused igaühele, kes avalikkuse ees teaduse ja tervise küsimustes sõna võtta soovib.

    Supplement what? Your body does a good job of taking in everything you need to stay healthy. If you seriously suspect a deficiency, it should be diagnosed and properly treated.

    There’s a lot of well established science about our environment… So understanding the sea can be a source of wonder rather than confusion.

    A correlation isn’t the same as a cause… ‘A’ following ‘B’ doesn’t mean that ‘A’ was caused by ‘B’ – it may be a coincidence, or ‘A’ and ‘B’ may both be caused by something else.

    It is easy to prevent a condition that did not exist in the first place… but this is often the result of wishful thinking, not the short-cut to good health you tried at the time.

    And this year two regular tips taken up by celebrities who got it right:

    If it’s too good to be true…it probably is.

    Detox is a marketing myth: our body does it without pricey potions and detox diets.

  42. Kas meil oleks vaja rohkem mesilasdemokraatiat? Jüri Allik, Sirp

    Inimesed erinevad mesilastest selle poolest, et grupi otsuseid langetatakse tavaliselt tugeva liidri (nt presidendi, peaministri, rektori, koosoleku juhataja) mõju all. Liider reeglina toetab ühte varianti ja manipuleerib informatsiooniga, mis näitab ülejäänud variante kehvemas valguses. Mesilasdemokraatia õpetab meile inimestele eelkõige seda, et demokraatliku liidri roll on jälgida protsessi kulgemist, mitte tulemusi, mis peab jääma grupi otsustada. Mesilased näitavad samuti, et demokraatlik grupp saab tegutseda üldse ilma igasuguse liidrita, juhul kui kõik jagavad sama eesmärki, mille nimel nad koos töötavad ning peavad kinni otsustamise reeglitest ja protokollist. Kõik otsustuse protsessis osalejad jagavad vabalt saadud informatsiooni teistega. Keegi ei hoia mingit osa informatsioonist vaid enda teada, et selle kaudu hiljem mõjutada otsuse vastuvõtmist. Kõnelemata sellest, et nõusse saadakse mitte hirmutamise, konformismi või veenmise tagajärjel, vaid iga otsustaja individuaalse kogemuse ja tarkuse tulemusel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga