Eesti Apteekrite Liidu hea vastus

Eesti Apteekrite Liit

Kirjutasin seoses homöopaatiateemalise koolitusega Eesti Apteekrite Liidule kirja, millele vastas kiirelt EAL-i esinaine Kai Kimmel:

Tere lp. Martin Vällik!

EAL volikogu paneb igal sügisel kokku täienduskoolituste kava üheks aastaks. Teemad koolitusteks valime volikogu koosolekul. Iga volikogu liige on kaardistanud oma maakonnas apteekrite soovi koolitusteemade osas. Probleem on selles, et mitmeski maakonnas leidub perearste, kes saadavad oma patsiente apteeki nimekirjaga homeopaatilistest ravimitest, samas midagi eriti pole patsiendile selgitatud. Meil, apteekritel, on selles vallas teadmised kasinad, valdav enamik meist on sama skeptilised kui teie nende raviomadustesse suhtumises. Ei sobi ju apteekril arsti hakata kritiseerima ja välja naerma. Püüame olla delikaatsed mõlema vastu, samas natuke ka oma arvamust jutu sisse poetades. Et me rohkem selles vallas teadmisi omaks, on ju üsna loomulik meie soov lasta rääkida inimesel, kes on koolitused läbinud. Ma soovitaksin teil kindlasti pöörduda ka Ravimiameti poole küsimusega, miks homeopaatilised preparaadid on Eestis registreeritud ravimitena, samas kui mõningad kliiniliselt tõestatud või ka sajandite vanuse ravikogemusega preparaadid on toidulisandid.

Lektori leidmiseks pöördusime EHTS poole, kes meile lektori välja pakkus. Valikut me ise teha ei mõistnud. Usun peaaegu kindlalt, et apteekrid ei hakka peale seda koolitust homeopaatilisi preparaate ise soovitama, vaid oskavad veelgi paremini olukorda hinnata.

Lugupidamisega EAL esinaine Kai Kimmel

Jah, see on probleem, et homöopaatia on oma ebateaduse üsna sügavale sisse immutanud. Kui juba arstid ilma pikemalt selgitamata patsiente homöopaatilisi nostrumeid apteeki ostma suunavad, siis tõepoolest on apteekril vähe võimalusi kliendiga konfrontatsiooni asuda, eriti kui asjad apteegis täiesti seaduslikult müügil on. Probleemi olemasolu tunnistab esinaise sõnul ka EAL.

Mida teha? Kuidas meie tublisid apteekreid aidata? Kuidas kaitsta patsiente libateaduse eest? Kirjutada ja trükkida lühike patsientidele mõeldud infoleht homöopaatia kohta ja teha see tasuta apteekides kättesaadavaks? Kaalukuse lisamiseks kaasata Tartu Ülikooli Farmaatsia Instituut, Ravimiamet, Eesti Perearstide Selts, Tarbijakaitseamet…

Minu algne kiri:

Tere,
kas vastab tõele, et Eesti Apteekrite Liit korraldab 22. novembril koolituse, kus dr Natalia Trofimova räägib homöopaatiast ja homotoksikoloogiast kui toimivatest tegevustest, millel on konkreetsed näidustused ja mida võiks soovitada arstipraktikas kasutamiseks?

Homöopaatiat ja selle võimalikku toimet on teaduslikult päris palju uuritud, paljuski tänu sellele, et see on osade inimeste seas päris populaarne. Teadusuuringute põhjal on aga jõutud järeldusele, et homöopaatia mõju ei erine platseebost.

Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials ofhomoeopathy and allopathy. Shang et al, Lancet. 2005 Aug 27-Sep 2;366(9487):726-32.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16125589

Nii mõnigi uurija astub sammu edasi ja nimetab homöopaatiat reas teiste “alternatiivsete” raviviisidega posimiseks (inglise keeles quackery).

A quackery with a difference-new medical pluralism and the problem of ‘dangerous practitioners’ in the United Kingdom.
Wahlberg, Soc Sci Med. 2007 Dec;65(11):2307-16. Epub 2007 Aug 24.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17719708

Dr Natalia Trofimova töötab asutuses nimega Biokliinik, mis pakub muu hulgas homöopaatia alaseid teenuseid.
http://www.biokliinik.ee/index.php?id=210&lang=est
Ta on väljendanud homöopaatiat pooldavaid seisukohti. Nt raamatus “Paastuga terveks” kirjutab ta järgmist:

Loodusravi ei tähenda sugugi ainult taimeteede joomist, vaid ka näiteks homöopaatiat, mis on odav vahend ja töötab väga hästi, sealhulgas laste puhul, kellele atoopilise dermatiidi (päriliku eelsoodumusega nahapõletiku) raviks sobivad hormoonsalvi asemel homöopaatilised vahendid. Migreeni aitab ravida homöopaatiline ravim Spigelon, ent enne on vaja teada, kas peavalu tekib soolestikuprobleemide tõttu või mõnel muul põhjusel. Kahjuks on Ravimiamet homöopaatia suhtes tõrjuval seisukohal ja Eesti arstid pole selles valdkonnas eriti haritud.

Puuduvad usaldusväärsed teaduslikud andmed, et homöopaatia võiks olla tõhus alternatiiv või täiendus olgu siis dermatiidi või migreeni puhul. Vastupidist väita ja inimeste juhtimine kõrvale tõenduspõhisest ravist on vastuolus arstieetikaga.

Mis aga teeb homöopaatia lausa naeruväärseks, on väide, et ravim muutub seda tõhusamaks, mida rohkem seda lahjendada.
http://www.skepdic.com/homeo.html
Küllap teavad farmakoloogid ja proviisorid sellesse väitesse kriitiliselt suhtuda.

Antud koolitusega antakse ühele teaduslikult mittepõhjendatud tegevusele professionaalne foorum, milleks Eesti Apteekrite Liidu koolitus kindlasti on, ning see teenib eelkõige mitte apteekrite ja apteekide klientide huve, kuna homöopaatia pooldaja nagu dr Trofimova seda on, annab sellest ilmselt vägagi kallutatud positiivse ettekujutuse (nagu koolituse kirjeldusestki lugeda saab), vaid kitsalt dr Trofimova ja homöopaatia reklaamimise huve ning seda apteegikülastajate arvelt.

Hea meelega tutvuksin Teie kaalutlustega, miks otsustasite apteekritele tutvustada homöopaatiat ja miks paluda esinejaks just dr Trofimova kui homöopaatia pooldaja.

Lugupidamisega,
Martin Vällik
MTÜ Eesti Skeptik
tel 5089328
www.skeptik.ee

2 Replies to “Eesti Apteekrite Liidu hea vastus”

  1. Selline teabeleht oleks päris hea mõte. Isegi dr.Oz-i superpopulaarse saate juures on hoiatus, et saates kõlavaid soovitusi ei maksa tõsiselt võtta ja need pole mõeldud asendama arsti. No midagi sinnakanti.

    Kui kõikide päris ravimite juures on loetletud võimalikud kõrvalmõjud ja koostoimed, siis miks ei ole homöopaatilise “ravimi” juures kirja – toode ei sisalda toimeainet, seega ei esine kõrval- ja koostoimeid, aga et ühtlasi puudub ka tegelik ravitoime ning võimaliku sümptomite leevenemise taga on organismi iseparanemisvõime ja platseeboefekt?

    Jah, kõrvaltoime on tegelikult olemas – kulutades raha homöopaatilistele toodetele, võib mitte piisata raha tõeliste ravimite muretsemiseks ja arsti vsiiiditasu maksmiseks.

  2. KatrinV ütles:

    Selline teabeleht oleks päris hea mõte. Isegi dr.Oz-i superpopulaarse saate juures on hoiatus, et saates kõlavaid soovitusi ei maksa tõsiselt võtta ja need pole mõeldud asendama arsti. No midagi sinnakanti.

    Lisalugemist pakub RationalWiki artikkel Quack Miranda Warning.
    Natuke põhjalikumalt kirjutab asjast The Skeptic’s Dictionary artikkel, mille nimi ka quack Miranda warning on.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga