Novembris käib Päike madalalt ja muid lugusid

Avan novembri teema. Alustuseks mõned lood. Paras hulk on juba ka oktoobri alt leida.

136 Replies to “Novembris käib Päike madalalt ja muid lugusid”

  1. Postimees edastab kuulsa poliitiku seksistlikke ja kahtlase väärtusega ideid.

    Reformierakonda kuuluv riigikogu liige Kaja Kallas leiab, et naiste suurem esindatus poliitikas on vajalik, kuna mehed ei oska teatud teemadele läheneda ega tunne neid.

    Ta tõi teiste valdkondade kõrval ühe näitena välja madala sündivuse küsimuse. «Neist ei saa mehed rääkida, sest nad ei tea neid asju,» arvas Kallas.

  2. Ulmefilmi Facebooki leht teatab:

    UUDIS: ULMEFILM alustab meediaorganisatsiooniga http://www.infowars.ee

    Head kaasärkajad, oleme otsustanud informatsiooni uurimist ja jagamist jätkata. Ja edaspidi mitte videoblogi, vaid podcasti ja uudistesaidi näol.

    Podcast saab olema internetipõhine saade, kus puudutatakse ka uudiseid, kuid põhirõhk on erinevatest valdkondadest pärit saatekülalistel ja ka kuulajatel – nimelt saavad kõik soovijad helistada ja küsimusi küsida või oma kogemusi/teadmisi jagada. Kõik teemad on lubatud – tsensuurifiltriga oskab igaüks ka ise saadava info oma peas läbi kammida :). Esialgu oleks saade eetris kord päevas tund aega.

    Uudistesait hakkab vahendama uudiseid üle kogu maailma, alates poliitikast lõpetades terviseteemadega. Uudised pärineksid alternatiivsetest kanalitest ja otseallikatelt, ilma uudisteagentuuri tsensuurita. Samas ei jääks tähelepanuta ka peavoolukanalite uudised, mis vajavad esiletõstmist või analüüsi. Alustame 10-15 uudisega päevas.

    Kuna need projektid on meie peas, südames ja arvutites küpsenud juba kuid, siis oleme mõlema kanaliga valmis alustama juba detsembris. Esialgu siis käputäie inimestega vastavalt finantsilistele võimalustele.

    Pikemas perspektiivis on tegu suure infoportaaliga, kus töötab 50 inimest – ajakirjanikud, toimetajad, keeletoimetajad, tõlkijad, reporterid, tehniline meeskond – programmeerijad, disainerid, helitehnikud, videomonteerijaid; projektijuhid, turundusprofid jne.
    Podcasti näeksime edaspidi 24/7 eetris oleva kanalina, mida saab internetis (ja miks mitte ka kaabel tv-s) nii kuulata kui ka vaadata. Erinevad saatejuhid ja teemad ning saadete vahele eesti keelde tõlgitud seinast seina dokumentaalfilmid, mida näiteks History Channelist ei pruugi kunagi näha. Uudistesaiti sooviksime aga esimesel võimalusel ka venekeelsena teha.
    Samuti võiks nädalas korra ilmuda ajaleht, mis võtab kokku kõik olulisemad uued teemad – ehk oleks see abiks info jagamisel vanemale põlvkonnale.

    Kuni sobivate investorite leidmiseni maksame kõike taas omast taskust. See aga ei ole just odav lõbu, sest juba serveri rendi eest käime igas kuus välja 199 eur (see on see sama server, kus ka kõik Ulmefilmi osad kõigile saadaval on). Kui meil oleks enda kontol täna miljon eurot, rendiksime kohe suure maja, palkaksime 50 inimest ja õige pea oleks teie ees kõige retsim meediaorganisatsioon Eestis. Aga kusagilt peab ju alustama ja meie alustame step by step :).

    Seega, kui sa soovid, et eestlastel oleks võimalus end avardada ja uudiseid lugeda läbi http://www.infowars.ee keskkonna ja sa ei pea paljuks üks ajaleht, kohv, reis või uus auto ostamata jätta ja selle asemel hoopis infowars.ee sündi investeerida, siis ootame rõõmuga saadetisi vastloodud pangaarvele SEB-s:
    Saaja: ULMEFILM MTÜ
    Arve nr: 1022 0212 954 222
    Selgitus: meedia toetuseks

    jätkub…

  3. Kellel soov ise infowars.ee-s töötada, siis paraku kirjast meie facebooki postkasti ei aita. Kõi sinu soov on tõsine, saada CV aadressile mariann@infowars.ee. Kuna aga uute inimeste palkamine sõltub otseselt meie võimest töö eest tasuda, siis ilmselt ei saa sa vastust või kutset tööintervjuule kohe. See võib aega võtta isegi 1,2 või 3 kuud. KUID niipea kui võimalus tekib, võtame järjest inimesi juurde.

    Samuti, kuid tead ise mõnda potentsiaalset investorit, jaga temaga seda infot või saada meile tema kontaktid.

    P.S. Oleme otsustanud esialgu Ulmefilmi DVD projekti ootele panna. Miks? Sest tunneme, et on oluline keskenduda uutele teemadele – neid tuleb nii uksest kui aknast igal minutil ja Ulmefilmi kinni jääda oleks aja raiskamine. Pigem kasutaksime enda aega ja muid vahendeid uue info uurimiseks ja edastamiseks.
    See ei tähenda, et Ulmefilm ei oleks oluline. On küll. Selle levitamisel saad aga kaasa lüüa just Sina! Juba homme laeme üles DVD ümbriste kujundused ning oma perele ja sõpradele saad DVD-d kõrvetada Sina ise :).

    Lugupidamisega,
    Hando Tõnumaa, Ulmefilmi koostaja
    ja
    Mariann Joonas, Ulmefilmi toimetaja

  4. Alicia White tutvustab PubMed Health’i vahendusel võtteid meditsiinikirjanduse lugemiseks.

    If you’ve just read a health-related headline that has caused you to spit out your morning coffee (“Coffee causes cancer” usually does the trick), it’s always best to follow the Blitz slogan: “Keep Calm and Carry On”. On reading further, you’ll often find the headline has left out something important, such as, “Injecting five rats with really highly concentrated coffee solution caused some changes in cells that might lead to tumours eventually. (Study funded by The Association of Tea Marketing)”.

    The most important rule to remember is: don’t automatically believe the headline. It is there to draw you into buying the paper and reading the story. Would you read an article called, “Coffee pretty unlikely to cause cancer, but you never know”? Probably not.

  5. … informatsiooni uurimist ja jagamist …

    Pigem kasutaksime enda aega ja muid vahendeid uue info uurimiseks ja edastamiseks.

    Selgitus: meedia toetuseks

    Kanäe veidrat sõnavalikut.

    Kõik teemad on lubatud – tsensuurifiltriga oskab igaüks ka ise saadava info oma peas läbi kammida :). … Uudised pärineksid alternatiivsetest kanalitest ja otseallikatelt, ilma uudisteagentuuri tsensuurita.

    Millal on oodata parkinsoniaanlike alternatiiv-alternatiivsete kanalite ilmumist?

  6. BBC räägib teispoolsuses elavast mehest, kellega alles hiljuti kontakt saadi.

    A Canadian man who was believed to have been in a vegetative state for more than a decade, has been able to tell scientists that he is not in any pain.

    It’s the first time an uncommunicative, severely brain-injured patient has been able to give answers clinically relevant to their care.

    Scott Routley, 39, was asked questions while having his brain activity scanned in an fMRI machine.

    His doctor says the discovery means medical textbooks will need rewriting.

  7. @dig:
    Mu arust on seksistlik, et sa ei sünnita. Millal hakkad?

    (Vabanduseks taolisele soovitusele, ütlen, et olen kopsupõletikus :(
    Ütleks ka, et vaktsineerige end gripi vastu, aga ma ei tea, mis viirusega ma täpselt nakatusin. Igal juhul pole ma külmetanud.)

  8. Rax tsiteeris Handot-Marianni:

    Ulmefilmi kinni jääda oleks aja raiskamine.

    Hulka U-filmi episoode sirvinuna julgen sellise hinnanguga nõustuda küll.

  9. Raw Story toob uudiseid Põhja-Austraaliast, kus üle pika aja jälle päikest näha polnud.

    PALM COVE, Australia — Sky-gazers in northern Australia donned protective glasses as the clouds parted Wednesday to allow them to witness one of nature’s greatest phenomena — a total eclipse of the sun.

  10. salvey ütles:

    Mu arust on seksistlik, et sa ei sünnita. Millal hakkad?

    Küllap juhtub see varsti pärast seda, kui teadlased vastava mänguasja valmis ehitavad ja seda postimüügist tellida saab. Kirjutab Institute of Ethics & Emerging Technologies:

    Cutting-edge research around the world will soon launch a new era in human procreation – a world in which embryos can be ‘brought to term’ in artificial wombs, replacing traditional pregnancies.

    In “Like a Virgin: How Science is Redefining the Rules of Sex,” author and genetic scientists, Aarathi Prasad writes, “This might be the biological and social equalizer, a truly new way of thinking about sex.”

  11. Delfi Naistekas vohab omfalomantia.

    Targad idamaade kaunitarid, valides endale elukaaslast, suunavad sobival silmapilgul oma terase pilgu allapoole mehe vööd. Ei, mitte lausa sinna, mis teile hetkel meelde sähvatas, vaid veidi ülespoole — nabale. Tuleb välja, et selle kuju võib paljugi oma peremehest jutustada…

  12. @dig:

    Küllap juhtub see varsti pärast seda, kui teadlased vastava mänguasja valmis ehitavad ja seda postimüügist tellida saab

    Ma loodan, et Te oma sellest õnnistatud olekust ka meile –mulle ja Salveile – teada annate, nimelt me tuleksime rõõmuga katsikule. On ju nii Salvey, ühinete?

  13. Saarte Hääl kirjutab mõrvarlikest mobiiltelefonidest kolkalehe võtmes.

    Põhja-Eesti Regionaalhaigla neurokirurgia keskuse ülemarst-juhataja Mihkel Leiner (49) manitseb inimesi vähem mobiiltelefoniga rääkima, sest viimastel aastatel on tõusnud just mobiiltelefonide n-ö liigkasutamisest tingitud peaajukasvajate sagedus. “Kui rääkida kümme aastat järjest iga päev mitu tundi mobiiliga, pole prognoos hea,” ütleb Saaremaalt Pöide vallast pärit tippkirurg.

    Mihkel Leiner on töötanud Tallinna Põhja-Eesti Regionaalhaiglas neurokirurgina juba 23 aastat. Mandril ilma teinud tippspetsialisti juured on aga Saaremaal Pöide vallas Levala külas.

  14. Mind kui teaduste huvilist huvitavad
    ainult üldisemad küsimused:
    Miks nad usuvad jamadesse mida koolis
    ei õpetatud? Kust tuleneb see keskaegse
    keemia filosoofia,millel põhineb enamus pettusi
    (looduslik-keemiline) ? Millest võtavad
    innustust vandenõu teooriate pooldaja?
    Oleks kena kui tutvustataks nii teaduslikke
    uurimusi kui statistikat.

  15. @Mart K.:
    Mart K. ütles:

    Delfi Naistekas vohab omfalomantia.

    Targad idamaade kaunitarid, valides endale elukaaslast, suunavad sobival silmapilgul oma terase pilgu allapoole mehe vööd. Ei, mitte lausa sinna, mis teile hetkel meelde sähvatas, vaid veidi ülespoole — nabale. Tuleb välja, et selle kuju võib paljugi oma peremehest jutustada…

    See tegi küll palju nalja. Peale põhiidee on suudetud ühte lõiku veel kaks suurepärast pärlit peita…

  16. erisqmmaline ütles:

    Miks nad usuvad jamadesse mida koolis
    ei õpetatud?

    Populaarsete jamasortide ühine omadus on, et nad pakuvad lihtsaid vastuseid keerulistele küsimustele. See, et neid koolis enamasti ei õpetata, tuleb sellest, et tegemist on jamaga.

    Millest võtavad
    innustust vandenõu teooriate pooldaja?

    Jälle — vandenõuteooria on lihtne vastus keerulisele küsimusele. Selle jamatüübi puhul puutub asjasse ka see, et mõnedel inimestel on kalduvus paranoialisi mõtteid heietada ja nendesse siis kinni jääda. Selle fenomeni täpsed toimemehhanismid ei ole teada, aga nullindas lähenduses võib kahtlustada, et paranoiliseid mõtteid aitab üles puhuda kortisool ja kinnijäämist soodustavad dopamiini ülejäägid aju mesolimbilises rajas. Mõnedel inimestel on jälle veider kalduvus kergesti uskuda teooriaid, mida nende naaber ees usub.

  17. Greg Laden lahkab sugude ja sugude vahelisi erinevusi inimeste iseäraliku soo kontekstis.

    In truth, among mammals and other vertebrates in general (as a behavioral biologist I like to step back sometimes) the “sex” of an individual is often determined by purely behavioral things. The sex of certain fish is determined by social context, where an individual will change from male to female, or female to male, depending on the social structure in which they live. In some rodents, “genetic males” only become behavioral males if their mother, soon after birth, carries out certain activities that initiate hormonal cascades that cause the sexually dimorphic nuclei of the individuals’ brain, and other parts, to become “androgenized.” If a human in a laboratory simulates these activities with female pups, the female’s gender as an adult may be altered, and if the same human causes the activities to not happen to males, the males grow up as more or less gendered females even though they are “biologically” males. And, of course, this maternal behavior is pretty much built in to the mother rodent. So, where is “sex” and where is “gender” for the Norwegian rat? The line is blurred.

    Humans, like other apes and generally primates, have integrated the things that are generally seen among mammals as sexual (stimulation, intromission, etc. etc.) into their already complex social politics. For most social primates, social politics determine who gets to have sex with whom, as well as other things. In some primates, sexual activities (or really, the term “erotic activities” may be better here) determine things about social politics (which in turn determine things about sexual activities). Humans have a couple of amazing, unique derived traits in relation to the other apes that make this wonderful wacky world of relationships even more complicated. Humans practice relative monogamy in the context of multi-male multi-female groups, which is simply unheard of in primates. Most primate species exhibit multiple sexually selected secondary characteristics in males but only one or even zero in females. In humans, the vast majority of secondary sexual characteristics are in females, not males. That is almost unheard of among mammals, though some birds also do it. Humans, across the societies that have been studied, have sex mostly in private, more often at night than during the day. In social primates generally, there is a certain amount of hidden sex and a certain amount of overt sex, depending on the species, but most of it is overt, and various erotic interactions that are incorporated into social politics are overt. In humans, there are all kinds of sex-related interactions that occur overtly, but they are almost all symbolic and deniable.

  18. Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni kaitseks spämmib mind tigupostiga. Sihtasutus kogub allkirju ja isikuandmeid petitsioonile, millega taunitakse samasooliste isikute kooselu tunnustamist perekonnana ja sellisele kooselule õigusliku staatuse andmist mis tahes vormis, k.a kavandatavat kooseluseadust.

    Pöördumine, mis algab sõnadega “Kirjutame Teile kantuna sügavast murest meie kodumaa tuleviku pärast. Olukorras, kus ühiskonnas valitseb niigi moraalne kriis, surutakse meile peale homoseksuaalsete suhete õiguslikku võrdsustamist perekonnaga,” jätkub samas vaimus. Põhiliselt hirmutatakse sellega, kuidas Eesti ühiskonna homoideoloogiline ümberkujundamine muudab homo-kooselu pärast hädaldamise ja selle avaliku taunimise seadusevastaseks.

    Perekondade loomise vastu võideldes perekondade kaitsele asunute nimel on pöördumisele alla kirjutanud SA P&TK nõukogu esimees Markus Järvi ja sama SA juhataja Varro Vooglaid. Härrade eesmärk on koguda 10000 allkirja, et need tuleva aasta 1. märtsil Riigikogule üle anda. “Teie vastuse eest oleme tasunud meie,” rõhutavad mehed postskriptumis.

    Veebis on pöördumist seni kajastanud ainult homoseksualismihuviliste veebifoorum Café HMSX, mis enda kinnitusel on “loodud selleks, et tugevdada tavapärasest erineva seksuaalse orientatsiooni ühisnimetaja läbi seotud kogukonda, julgustades unistama ja motiveerides tegutsema”.

    Sealt leidsin lingi ka sihtasutuse veebilehele, mis asub aadressil saptk.ee ja kust huviline leib organisatsiooni põhikirja, ülevaate projektidest, deklaratsiooni perekonna toetuseks, reservatsiooni, millega mõistetakse kategooriliselt hukka SA tegevuse sildistamine vaenuõhutamiseks ja muud.

  19. End skeptikuks ja lordidekoja liikmeks hüüdev isand Monckton on kokku pannud affidavit’i, kus ta kirjutab tõenäosustest ja Obama sünnitunnistusest. Vahendab WingNutDaily.

    5. The method is based on one of the earliest and simplest principles in the theory of probability, which arose from the 
    mathematical study of the odds at games of chance. A simple heuristic will illustrate the method. Suppose that two 
    dice are rigged so that they will always show a pair of identical numbers when thrown. Then the odds that a double­
    six, for instance, will occur are 1 in 6. On the other hand, if the dice are not rigged in any way, so that they land 
    randomly, the chance of a double six occurring is just 1 in 36, for the face that lands uppermost on one dice is 
    entirely independent of the face that lands uppermost on the other, and the probability that the first die will display 
    a six is 1 in 6, and each time that occurs there is only a 1 in 6 chance that the other die will also display a six.

    (Read on nii pikad sellepärast, et suur PDFide tundja Monckton kasutab oma PDF’is ainult mittepoolitatavaid tühikuid.)

  20. Mart K. tsiteeris:

    … tavapärasest erineva seksuaalse orientatsiooni …

    Siinkohal väärib ehk mainimist autismispektri-uurijate teooria keskkoherentsist. Kirjutab Interactive Autism Network:

    In 1989, Uta Frith* proposed the Weak Central Coherence Theory of autism.5 “Central coherence” was the term given to a human being’s ability to derive overall meaning from a mass of details. A person with strong central coherence, looking at an endless expanse of trees, would see “the forest.” A person with weak central coherence would see only a whole lot of individual trees.

    It was Frith’s belief that other theories might account for the core deficits of individuals with ASDs, but could not account for their amazing strengths. For instance, some individuals with ASDs have “savant” skills –a remarkable ability in areas such as music, memory, or calculation. People on the spectrum tend to excel at focusing on extreme detail, and so are able to pick out a tiny element from a mass of complex data or objects. The notion of “weak central coherence” could explain both deficits and strengths. When a task required a person to extract global meaning from many details, to get the “big picture”, people with ASDs would be at a major disadvantage. When picking out extreme detail from surrounding masses of information was required, people with ASDs would be in a position to shine. They would be good at parts, but not at wholes.

    Igavene häda inimestega, kelle koherentsi taotlev aju nõuab neid seksiviise normi järgi ritta seadma. Ehk saaks neid kudagi solvata, näiteks vihjata, et tegemist on naiselikke tunnuseid evivate meestega?

    The Extreme Male Brain Theory

    In 2002, Simon Baron-Cohen expanded on his mindblindness theory by weaving in another concept: empathy. He described two brain “types”: an empathizing, female brain (which, on average, more women would have) and a systemizing, male brain (which, on average, more men would have).

    “Empathizing,” he wrote, “is the drive to identify another person’s emotions and thoughts, and to respond to these with an appropriate emotion. Empathizing allows you to predict a person’s behavior, and to care about how others feel.”2 Systemizing, on the other hand, is “the drive to analyze the variables in a system, to derive the underlying rules that govern the behavior of a system… Systemizing allows you to predict the behavior of a system –rather than human beings– and to control it.”3

    A very balanced person would possess these abilities in equal measure, with the average man leaning more heavily on the side of systemizing, and the average woman leaning more heavily on the side of empathizing. People with autism spectrum disorders, in contrast, are viewed as lacking to an astounding degree the ability to empathize –to read via expression, body language, actions, and words emotions, intentions, and perceptions. This builds on the mindblindness concept by including a more specific emotional aspect. A person with an ASD has trouble reading not just thoughts, but feelings.

    Autismi-uurija Simon Baron-Cohen on täiesti juhuslikult kuulsa koomiku ja Lord Moncktoni tegelaskuju kehastaja Sacha Baron Cohen‘i nõbu.

  21. BBC vahendab uusi avastusi dieedi ja käitumise vahelistest seostest.

    Meat-eaters “easily cheat, lie, forget promises and commit sex crimes”, according to a controversial school textbook available in India.

    New Healthway, a book on hygiene and health aimed at 11 and 12 year-olds, is printed by one of India’s leading publishers.

    Missugune religioon võiks küll kultuuriliselt mitmekesises Indias veidraid kooliõpikuid provotseerida?

    “The strongest argument that meat is not essential food is the fact that the Creator of this Universe did not include meat in the original diet for Adam and Eve. He gave them fruits, nuts and vegetables,” reads a chapter entitled Do We Need Flesh Food?

  22. R-kioskis hakkas silma uus ajakiri „Saladused ja faktid“. Evalota OÜ, mis seda üllitab, on varem avaldanud põhiliselt ravimtaimede ja iseravimise teemalisi ajakirju ja retseptikogusid. Mõned nopped sisukorrast: „Teekond Maa südamesse — tee põrgusse?“, „Kivist inimesed“; „Tulnukate baasid järvede põhjas“; „Näha nähtamatut“; „Peegel — aja masin?“; „Teispoolsuse reaalsus“; „Ja ikkagi meid juhitakse?“; „Ootamatud pildid kristallis“; „Teise maailma vangid“.

    Paistab. et tegu on järjekordse laiaprofiililise esoteerikažurnaaliga. Huvitav, kas R-kiosk paigutas selle populaarteaduslike ajakirjade riiulisse „National Geographicu“ ja „Imelise Teaduse“ kõrvale sellepärast, et paigutamise eest vastutavad isikud ei tee vahet para- ja päris-teadusel, või sellepärast, et vastava ala trükiajakirjandus on Eestis suuresti kängunud?

    P.S. Ühelgi artikli juurde polnud märgitud autorit; samuti ei paista toimetuse kohta muud infot kui postkastki number Tallinnas. Veebis pole ajakirjale viiteid mujal kui para-webis ja ühe (?) haige (?) inimese (?) blogis.

  23. Forte paljastab silmaarstide vandenõud rööpajaloolises tegelikkuses, kus tänase päeva ja 16. sajandi vahele mahub ainult 250 aastat.

    Selgus, et tekst koosnes 16. sajandil tegutsenud saksa salaseltsi koosolekuprotokollidest ja selle tegevuse kirjeldustest.

    Ennast okulistidest nimetanud isikud kasutasid salajasi sümboleid ja uskusid kõrgemat teadvust. /—/

    Lõplikku tõde okulistide tegelikust olemusest ei ole veel suudetud välja selgitada. Väljaande Wired teatel on siiski tegemist ilmselt geniaalse organisatsiooniga, sest see suutis end vähemalt 250 aastat avalikkuse teadvusest eemal hoida, erinevalt näiteks vabamüürlastest.

    Wiredi nn Copiale šifri murdmise teemalises loos tegelikult silmaarste ega 16. sajandit ei mainita.

  24. Njah, tähelepanelikumal lugemisel selgub, et salaühingulased tõesti nimetasid end okulistideks, kuna kummardasid Suurt Silma. Forte artikkel seda eritähendust kuidagi ei selgita, mistõttu jäigi mulje okultistide valestikirjutamisest. Vabandust.

  25. Veelgi põhjalikumal lugemisel selgub, et tõepoolest oligi tegu silmaarstide salatsunftiga, mitte tõlkija eksitusega. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!

    Active in the mid-18th century, the Oculists fixated on both the anatomy and symbolism of the eye. They focused on sight as a metaphor for knowledge. And they performed surgery on the eye. “We exceed all other [healers] by being able to pierce all cataracts, whether they’re fully developed or not,” the group boasted in its public—and uncoded—bylaws.

    Centered in the town of Wolfenbüttel, Germany, the Oculists, it was believed, played the role of gatekeepers to the burgeoning field of ophthalmology. They kept out the “charlatans” who could cause someone to “lose their eyesight forever.”

    Umbes sama jutt on nüüd uuesti Fortes.

    P.S. Ma ei käinud vahepeal Kuveidis, ausalt.

  26. Politicus USA tutvustab värskeid teadmamusi jumalavallatute valimistulemuste tõelisest põhjusest.

    It is amusing to me that it is news that James Dobson, the guy who founded Focus on the Family, admits that the National Day of Prayer Task Force prayed for Obama’s defeat. The headline ought to be that their prayers were completely ineffectual. Now atheists will be laughing and saying, “duh!” but there are plenty of religious people out there who do not think prayer is a completely wasted endeavor.

    And of course, if you are doing God’s will, you can’t possibly be wrong so you can’t even conceive of the need to change anything.

    They are left with the unpalatable fact – from their perspective – that, as Dobson put it, “People like that were praying all over this country and the Lord said no.”

    What logically follows, according to Dobson, is that because God said no, we are now living in a “time of judgment.” Obama won, Dobson concluded, because God decided he can still make “use of him.”

  27. Washington Post vahendab pikajuukselisi puudekallistajaid Maailmapangast, kes on mures kliima võimaliku oodatust kiirema soojenemise pärast.

    The World Bank just commissioned an analysis (pdf) by scientists at the Potsdam Institute looking at the consequences of a 4°C rise in global temperatures above pre-industrial levels by 2100. And the report appears to have unnerved many bank officials. “The latest predictions on climate change should shock us into action,” wrote World Bank President Jim Yong Kim in an op-ed after the report was released Monday.

  28. Phil Plait räägib, et teadlased on jälle kaugetest maailmadest pilte teinud.

    The star, κ And, is bright enough to see with the naked eye. It’s about 170 light years away, pretty close as these things go (a mere 1700 trillion kilometers; better pack a lunch if you plan to visit). It’s more than twice the mass of the Sun, much more luminous, and pretty young: about 30 million years old. Our Sun is 4.6 billion years old, for comparison. κ And is the most massive star yet seen to harbor a planet.

    The astronomers used the Japanese Subaru telescope in Hawaii to specifically target nearby stars, hoping to see either planets or, more likely, disks of material surrounding the stars from which planets form. Those disks are easier to spot (they’re bigger and brighter) but finding a planet is a pretty awesome bonus.

  29. New York Times räägib tuntud kemikaalist, mille manustamine võib aidata lahingutes räsitud sõduritel oma posttraumaatilisest stressist üle saada.

    The soldiers have no interest in traditional talking cures or prescription drugs that have given them little relief. They are lining up to try an alternative: MDMA, better known as Ecstasy, a party drug that surfaced in the 1980s and ’90s that can induce pulses of euphoria and a radiating affection. Government regulators criminalized the drug in 1985, placing it on a list of prohibited substances that includes heroin and LSD. But in recent years, regulators have licensed a small number of labs to produce MDMA for research purposes.

    In a paper posted online Tuesday by the Journal of Psychopharmacology, Michael and Ann Mithoefer, the husband-and-wife team offering the treatment — which combines psychotherapy with a dose of MDMA — write that they found 15 of 21 people who recovered from severe post-traumatic stress in the therapy in the early 2000s reported minor to virtually no symptoms today. Many said they have received other kinds of therapy since then, but not with MDMA.

    Kas pole kole, et psühholoogiliste farmakonide teaduslik uurimine on poolsada aastat veidratel põhjustel vaatluse alt välja jätnud need, mis pikajuukseliste puudekallistajate stereotüübile meelepärased tundusid?

  30. Daily Mail vahendab Twitteris tegutsevat #sandylootcrew’d.

    Several brazen thugs have robbed their neighbors and their local shops of everything from basic food stuffs to expensive electronics and they are taking to Twitter to broadcast their spoils.

    ‘Check out this laptop I scored,’ SevenleafB tweeted earlier today. ‘It’s easy just reach out an grab it.’

    It appears the looters are organizing through the hashtag #SANDYLOOTCREW.

    Betabeat väljendab skeptitsismi. Nende andmeil on #sandylootcrew taga hoopis tuntud trollimisrühmitus Gay Nigger Association of America.

    Well, add another troll to the list. Rather, an entire crew: the self-styled Gay N**ger Association of America (GNAA), an online activist group, behind the willfully misleading hashtag #sandylootcrew. False information and fake images of black looters tweeted under that hashtag were published by the Daily Mail, the Drudge Report and Infowars, which is exactly what the four core members of the GNAA wanted, Leon Kaiser, GNAA’s “interim president and head of public relations” told Betabeat by email.

    Korraliku ajakirjanikuna — erinevalt Daily Mail’i omadest, kes kontrollimata väiteid avaldavad — on Betabeat esitanud ka mõned küsimused inimesele, kes väidab, et ta GNAA’d esindab.

    “To sum it up, myself and a few members of the GNAA thought that it would be amusing to pretend to be looters,” said Mr. Kaiser, who claims to be a 19-year-old African-American male living in New Mexico. “One of us came up with the hashtag #SANDYLOOTCREW. We were making the most ridiculous tweets that we could think .. .people will believe literally anything, even us stealing cats.”

    Kustkohast GNAA küll pildimaterjali võiks saada, kui nende trollid New Yorgist kaugel asuvad?

    But none of the GNAA’s photos represented crimes committed post-Sandy. In fact, the Sydney Morning Herald traced one of the images reprinted in the Daily Mail as far back as 2005.

  31. dig ütles:

    Washington Post vahendab pikajuukselisi puudekallistajaid Maailmapangast, kes on mures kliima võimaliku oodatust kiirema soojenemise pärast.

    Ja sama lugu Postimehe ja IKH võtmes:

    Õhutemperatuur võib 2100. aastaks neli kraadi tõusta

    Kim on esimene teadlane, kes juhib Maailmapanka.

    Tema sõnul on praegune kliimamuutus inimtekkeline. Möödunud pühapäeval Maailmapanga avaldatud raport on üsna otsesõnaline «Turn down the heat» (Pange soojust vähemaks).

  32. Russia Today teatel on Izvestija teatanud, et Ühise Venemaa teatel on Lenin tänapäeval kontravärsiline figuur ja tema kujud tuleks Venemaa linnadest maha võtta.

    Russian lawmakers believe it is time to remove monuments to the leader of the Bolshevik Revolution, Vladimir Lenin, from town and city squares across the country.

    Memorials to such “a controversial figure” should be re-located in museums or alleys with statues of other historic persons, suggested the author of the initiative, Liberal-Democratic party (LDPR) Deputy Aleksandr Kurdyumov.

    The idea of “De-Leninization” was welcomed by the ruling United Russia party, writes Izvestia daily.

  33. dig ütles:

    Kas pole kole, et psühholoogiliste farmakonide teaduslik uurimine on poolsada aastat veidratel põhjustel vaatluse alt välja jätnud need, mis pikajuukseliste puudekallistajate stereotüübile meelepärased tundusid?

    Ma leian, et on võimalik, et see on suuresti ebaoluline kokkulangevus ning tuju/taju (ka kallistajatele mittemeeldival moel) muutvate ainete ebatõhusa reguleerimise (s.t nii, et need on kergesti kättesaadavad mustal turul, aga kättesaamatud teadlastele) põhjused on keerulisemad ja dokumenteerimata tegurite küllasemad. Raske on uskuda, et mingisuguse vana valge stereotüüp-rühma ahistamine veel kedagi Kõrgemal Pool motiveerib.

  34. @Mart K.:
    Sul on muidugi õigus. Tegelikult ei ole mingit põhjust nukralt irvitada ka selle üle, et nii tänapäevase uimastiregulatsiooni, kõnealuse stereotüübi kui ka militaarse etioloogiaga PTSD uurimise ajaloos huvitavat rolli Vietnami sõda mängib.

    Aga kes keelab säherduste juhtumite üle ilma põhjuseta irvitada?

  35. St. Louis Review vahendab Catholic News Service’i nuppu sellest, et paavsti arvates peaksid inimesed rohkem võõraid keeli õppima.

    VATICAN CITY — Pope Benedict XVI has established the “Pontifical Academy of Latinity” to promote the study of the Latin language and culture, and not just within the Catholic Church.

    The new academy, he said, should promote the study of Latin, particularly in Catholic schools, universities and seminaries, helping young generations learn Latin, “including through the use of modern means of communications.”

    Noore keele noorele instituudile leiti ka nooruslik juht. Mihhail Sergejevitš’ile ta küll päris järele ei jõua …

    Pope Benedict named as president of the new academy Ivano Dionigi, 64, a Latinist and rector of the Alma Mater Studiorum at the University of Bologna. The secretary of the academy is Salesian Father Roberto Spataro, secretary of the Pontifical Institute for Higher Latin Studies at the Pontifical Salesian University in Rome.

    Õppetundi illustreerib erikorrespondent Brian.

  36. Buffalo News räägib veidratest kriteeriumitest uimastite kehtestamise alal.

    A pharmacy student apparently was selling drugs from an ice cream truck he drove through Cheektowaga neighborhoods last summer, federal authorities told The Buffalo News on Thursday.

    Abraham I. Reinhardt, a 23-year-old Clarence resident who attends St. John Fisher College in Rochester, was arrested Wednesday for allegedly selling prescription painkillers, hallucinogenic mushrooms and marijuana after a four-month investigation.

    He became a high priority for U.S. Drug Enforcement Administration agents after they received information that he was dealing drugs from the ice cream truck.

    “The minute we heard that he had access to children through his ice cream truck route, we accelerated our investigation of him,” said Dale M. Kasprzyk, resident agent in charge of the DEA’s Buffalo office.

  37. Jonathan Hurley vahendab uudist põnevatest kohtupraktikatest Oklahoma osariigis. Purjus peaga autot juhtides kaks kaasreisijat tapnud noorhärra sai sealse kohtuniku käest tavapärase vabadusekaotuse asemel karistuseks kohustuse järgmised kümme aastat korralikult kirikus käia. Julm ja ebatavaline otsus?

    We have another judge who has decided to create his own system of criminal punishment with novel sentencing. Oklahoma judge Mike Norman has magnified this increasingly common form of judicial abuse by adding compelled religious observance to sentence. Norman deferred a prison sentence for Tyler Alred, 17, in exchange for his agreement to attend church for 10 years. Norman observed “[t]he Lord works in many ways,” including it appears through him and his court. While many would view the imposition of religious observance in a criminal sentence as something akin to an American Taliban court, Norman insists that he has judicially ordered religious practices in the past.

    Alred pleaded guilty to an August crash that killed his friend and passenger John Luke Dum. Alred had been drinking before the accident.

  38. Mart K. ütles:

    Purjus peaga autot juhtides kaks kaasreisijat tapnud noorhärra sai sealse kohtuniku käest tavapärase vabadusekaotuse asemel karistuseks kohustuse järgmised kümme aastat korralikult kirikus käia. Julm ja ebatavaline otsus?

    Otse loomulikult. Kuna surma sai kaks inimest, nõuab elementaarne õiglustunne, et paharet järgmised kümme aastat kahes kirikus käiks.

    Situatsioon on problemaatiline selles mõttes, et võistlevate kohtuprotsesside maailmas on inimene, kellel juriidiline alus viriseda oleks, süüdimõistetu, aga temal võib olla perversne motiiv mitte edasi kaevata. Tugev motiiv arengu üle hädardamiseks võiks olla teistel inimestel, keda sarnaste õigusrikkumiste eest teistmoodi — näiteks vabadusekaotuse või elektritooliga — karistataks, aga Ameerika õigussüsteemis vaadeldakse sedasorti argumente võrdlemisi nõrkadena.

  39. NPR räägib, et Marsi-teadlased JPL’ist teavad põrutavat saladust, aga teistele ei ütle.

    They have some exciting new results from one of the rover’s instruments. On the one hand, they’d like to tell everybody what they found, but on the other, they have to wait because they want to make sure their results are not just some fluke or error in their instrument.

    It’s a bind scientists frequently find themselves in, because by their nature, scientists like to share their results. At the same time, they’re cautious because no one likes to make a big announcement and then have to say “never mind.”

    The exciting results are coming from an instrument in the rover called SAM. “We’re getting data from SAM as we sit here and speak, and the data looks really interesting,” John Grotzinger, the principal investigator for the rover mission, says during my visit last week to his office at NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Calif. That’s where data from SAM first arrive on Earth. “The science team is busily chewing away on it as it comes down,” says Grotzinger.

  40. dig tsiteeris USA riigiraadiot:

    …by their nature, scientists like to share their results.

    See on ju kutsumusepõhine stereotüpiseerimine! Kindlasti leidub hulgaliselt ka selliseid teadlaseid, kes oma töö tulemusi sugugi laiema avalikkusega jagama ei kibele ning on valmis seda isegi oma pookstavidega kinnitama.

  41. Mart K. ütles:

    Kindlasti leidub hulgaliselt ka selliseid teadlaseid, kes oma töö tulemusi sugugi laiema avalikkusega jagama ei kibele ning on valmis seda isegi oma pookstavidega kinnitama.

    … ja paljud neist töötavad täiesti juhuslikult USA riigiasutuste hüvanguks.

  42. BBC räägib, et Ühendkuningriigis enam kirjutusmasinaid ei toodeta.

    A typewriter, which its makers say is the last to be built in the UK, has been produced at a north Wales factory.

    Manufacturer Brother, which says it has made 5.9 million typewriters since its factory in Wrexham opened in 1985, has donated the last machine to London’s Science Museum.

  43. BBC räägib lennukite rasedusest.

    In Seattle, the world’s biggest building – 100 acres under one roof – is used to piece together sections of plane from different parts of the world, such as Japan, the UK and Italy.

    But to transport aircraft wings, nose cones and tailfins to the US, specially adapted 747s have been designed. They are just big enough to hold the aircraft parts – a hi-tech version of a ship in a bottle.

  44. skeptic.com kutsub tarbijaid üles sir Isaac Newtoni sünnipäevaks valmistuma.

    Giving gifts on December 25, Sir Isaac Newton’s birthday, has long been a tradition amongst skeptics. So, we’ve hand-selected the following gems from our catalogue that we think your friends and family will enjoy receiving. (Pssst! Remember: it’s okay to give yourself a gift too!)

    Pakutakse ka allahindlust.

  45. Kuulus infokanal Slashdot kanaldab täiesti usaldusväärset kuulsat infokanalit infowars.com rääkimas koolilapsest, kellele religioossed isad olevat öelnud, et kooli uksekaart kujutab endast saatanlikku sümbolit.

    This case is quickly setting a precedent that students can be kicked out of school for not complying with programs they feel violate their rights.

    “I feel it is an invasion of my religious beliefs, I feel that it’s the implementation of the Mark of the Beast, I feel that it’s an invasion of my privacy and an invasion of all my rights as a citizen,” Andrea said at a school RFID protest shown in an Infowars report below.

    Kool pakkunud lapsele kompromissi, et see võiks kaarti kanda ilma RFID’ta — siis funktsioneeriks see tavalise pildiga õpilaspiletina. Ilma raadiota kaardist emaneeruv saatanlik torsioonväli hirmutanud vaesekese siiski ära.

    Due to her persistent refusal, the school’s administration finally offered Andrea a deal; she would comply with the project by wearing a program badge with the chip removed.
    Not wanting to endorse the program in any way, Andrea refused.

  46. Vootele Päi kirjutab Postimehes, et vandenõuvastase vandenõu sees on teine vandenõu, mis esimesest ja teisest suurem.

    Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete magistrant Vootele Päi (Reformierakond) arutles oma blogis, kas Harta12 koostamise taga on ikka ainuüksi mure ühiskonna pärast või on neil ka mingi poliitiline agenda.

    Harta12 sisu mind millegagi ei üllatanud: populistlik-poliitiline deklaratsioon, mille ainus mõte tundus olevat avaliku pahameele konsolideerimine ja selle allkirjastamine tuntud ühiskonnategelaste poolt, kes positsioneerides end sellega ühiskondliku vastuseisu eesrindlasteks. Kuna ligi pool sellest nimekirjast oli mulle kas vähetuntud või üldse uued nimed, siis hakkasin uurima, mis inimestega tegu, ja süttisid mõned tulukesed.

    See punt ei ole kindlasti kogemata kokku sattunud. SDE, Vaba Isamaaline Kodanik, 20. Augusti Klubi, Memokraat, Eesti Humanitaarinstituut – need on vaid mõned vabaühendustest, mis neid inimesi omavahel seovad. Osade allakirjutanute puhul oli tuvastatav ka kunagine või kestev seos Rahvaliidu, Eestimaa Roheliste, IRLi või koguni Reformierakonna endaga. Ja see oli u tunnike sirvimist Google’is, mis, olgem ausad, on pigem pealiskaudne taustauuring.

  47. Postimees tutvustab kehaliste iseärasuste põhjal patsiente diskrimineerivat meditsiiniseadet.

    Pidevate pea- ja seljavalude käes kannatav Toomas (52) ootas peaaegu kaks kuud järjekorras, et pääseda Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse magnetresonantstomograafiasse (MRT), kuid kohale jõudes selgus, et ta õlad on masina jaoks liiga laiad.

    Saadaval on ka teooria telgitagusest tuulest kardinate niite tõmbamas.

    Arstiga rääkides määras see aga talle hoopis uue aja kompuutertomograafiasse. «Doktor Viilu väitel ei või PERHi arstid oma patsiente diagnostikakeskusesse saata ja mainis «sõda» meditsiiniasutuste vahel,» kirjeldas Toomas.

    Ära kuulati ka teine pool.

    «Kui juhtub nagu antud juhul, et patsiendi kehaehitus ei sobinud MRT uuringuks, siis uuringut teostav personal selgitab situatsiooni patsiendile ja suunab ta tagasi raviarsti juurde. Raviarst otsustab lähtuvalt kliinilistest näidustustest, kas antud uuringut saab asendada mõne teisega või tuleb patsient saata uuringule teise raviasutusse,» kirjeldas Lill.

    Lille sõnul peab jutt meditsiiniasutuste vahelisest sõjast olema arusaamatus. Haigla juhendites on tema järgi kirjas, et kui raviarsti hinnangul tuleks uuring tellida mujalt, siis selleks tuleb tal edastada põhjendatud soov radioloogiakeskusele, kes selle võimaluse haigla koostööpartnerite juures organiseerib.

  48. Meditsiiniajalooteadlikud inimesed meenutavad muidugi talidomiidi, kui Postimehe lugeja küsib, kuidas leevendada rasedusaegset iiveldustunnet.

    Meile kirjutas lapseootel lugeja, kes kurtis, et ei suuda kuidagi iiveldustundest üle olla ning eelistab seetõttu vaid kodus pikutada. Paraku jääb ta aga nõnda ilma toredatest üritustest ning ei jaksa piisavalt tegelda vanema lapsega, kes ootab tähelepanu.

    Aga mõista-mõista, kelle Postimees vastama paneb?

    Küsimusele vastavad taimetark Irje Karjus ehk Metsamoor ning naistearst Ferenc Szirko.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.