Kuidas ära tunda petukaupa (+test)

Kanada tarbijaid kaitsev konkurentsiamet õpetab, kuidas ära tunda petukaupa ning on selleks koostanud ühe tüüpilise tootereklaami, mille sarnaseid internetist ja mujalt leida võib ning on selle anatoomiat lahanud. Konkreetselt on tegu küll “loodusliku taimse retseptiga”, mida väidetakse raskeid haigusi ravivat, kuid üldfüsioloogia on neil petukaupade reklaamidel paljuski sama ja õpetust saab seetõttu kasutada ka muudes valdkondades orienteerumiseks (nt kütusekapslid).

Mõned tüüpilisemad väited:

  • Looduslik taimne retsept — iidsed traditsioonid ja innovatsioon Sinu tervise heaks. Su parim lootus ravida vähktõbe ja teisi haigusi looduslikult.
    Sedasi püütakse lüüa kiilu sinu ja su raviarsti vahele, sest loomulikult pole arst kuulnudki sellest uuest ja innovatiivsest raviviisist (või varjab oma teadmist), mis baseerub iidsetel traditsioonidel. No on ikka vanamoodne ja silmaklappidega! Veel püütakse jätta muljet kiirest vajadusest, et sa ei jõuaks enne ostmist täpsemalt järgi uurida, millega tegu. Siit ka soovitus püüda leida sõltumatuid allikaid, mis kas kinnitavad või lükkavad selle raviviisi ümber. Kui mujalt pole ühtki infokildu leida või need on samalaadsed reklaamiküljed, siis on põhjust olla ettevaatlik ja skeptiline.
  • Meie toote retsepti on suguharud põlvest-põlve suuliselt edasi kandnud, nüüd toodetakse seda kõrgeimal teaduslikul tasemel ja vaid parimast toorainest.
    Viide iidsele traditsioonile köidab paljusid inimesi, kes umbusaldavad uut tehnoloogiat, samas viide peenele teadusele köidab neid, kelle kõrvadele on teaduslikud terminid kui malbe sosin. Teaduslike terminitega pikitud tekst võib lähemal analüüsil osutuda sisutuks sõnavooluks ja viited “Šveitsi vitamiiniinstituudi” poolt teostatud uuringutele on sama sisukad.
  • Arstirüüs, prillidega ja usalduväärse väljanägemisega otse silma vaatav inimene on modell.
  • Loe meie rahulolevate kasutajate edulugusid!
    Edulood on igasuguse petuskeemi oluline osis. Need lood on tihti klaviatuurist välja imetud, neid inimesi, kelle nimi allkirjaks on, ei pruugi üldse olemas olla ja pole mingit moodust nende lugude paikapidavust kontrollida. Olgu edulugu kuitahes sütitav, ei asenda see iialgi ranget teaduslikku tõenduskäiku.
  • 30 päeva raha tagasi garantii.
    Usaldusväärse õhkkonna loomiseks lubatakse raha tagasi maksta, kui sa rahul pole. Väikeses kirjas võib aga olla mitu pügalat, mis reaalse raha tagasisaamise keerukaks teeb. Tihti korjavad petised raha klientidelt ära ja kaovad öhe ning tagasi pole seda kelleltki küsida. Lisaks ei ole raha tagasi garantii lubamine mittemingisugune teaduslik tõend selle kohta, et toode toimib nagu reklaamitud.
  • Looduslik taimne retsept kasutab Su imuunsüsteemi, et lokaliseerida vähkkasvaja ning võtab juhtimise üle seal, kus immuunsüsteem hätta on jäänud. Naturaalne herbaalne retsept tunneb ära tuumorile omased mutageenid ja termineerib kasvaja tsellulaartasandil…
    Teaduskõlaline seletus on lähemal vaatlusel tihtipeale sisutu ja vastuolus tänapäevaste teadmistega farmakoloogiast, patoloogiast, anatoomiast, füüsikast, keemiast jne. Loomulikult ei viidata seejuures ühelegi usaldusväärsele teadusallikale.
  • Arstid ja ravimifirmad ei taha, et Sa meie retseptist teada saaksid!
    Viide suurte firmade ja mõjugruppide vaikimis-, varjamis- või laimuvandenõule on ammutuntud võte igasugustele libakaupadele sümpaatiapunktide võitmiseks.
  • Disclaimer — siin esitatud teave ei ole mõeldud ühegi tervisealase seisundi diagnoosimiseks ega raviks ega asenda Su raviarsti soovitusi. Me ei vastuta mitte millegi eest.
    Loe hoolega väikest kirja. Selleks, et vältida kulukaid kohtulugusid, kirjutavad libatoodete müüjad igasuguseid lisaklausleid, mis on tihti sisulises vastuolus peatekstis väidetuga.

Inspiratsioon: Kanada

Võitlus tervisealaste pettustega läbi seaduste jõustamise ja tarbijate teavitamise on Konkurentsiameti prioriteet. Kaalu langetamise libaskeemid, kõikeravivad nostrumid ja imelised tervist edendavad tooted on mõned Ameti poolt sihikule võetud tervisealased pettused.

Kontrolli oma teadmisi, kas tunned pettust:
TEST (inglise keeles)

9 Replies to “Kuidas ära tunda petukaupa (+test)”

  1. Lause – me ei vastuta mitte millegi eest, kõneleb selget keelt, kellega ja millega pistmist, aga inimestelt ei tohi nende usku võtta. Mis siis, et vale, aga vaadake, kui ilusti kõlab. Eriti vingeid mõttetusi määritakse kaela muuhulgas võrkturustusega, et pettusele salapära lisada ning see käib asja juurde. Ka see on tüüpiline, et arstidest ja üldse asjatundjatest tuleb eemale hoida, nagu katkust, sest soolapuhujad teavad kõike kõige paremini, mis siis, et allkirja kirjutab ise kahe käega.

  2. Mulle on alati hirmsasti meeldinud see lipukiri “looduslik” (huvitav, kas kuskil maailmas on mõni keemia- või farmaatsiafirma, mis toodaks kasvõi ühtainsat orgaanilist ühendit mittelooduslikust toorainest) ja asjade iidsusele rõhumine (üllatavalt populaarne ettekujutus, et inimkond on oma eksistentsi jooksul tegelenud peamiselt vanade teadmiste äraunustamisega).

    Hoopiski ei saa ma aru, kellele need edulood mõeldud on – tänapäeva inimesed peaks enamuses juba nii karastatud olema, et reklaamis sisalduvat “rahuloleva kliendi” juttu kuskil tõsiselt ei võta. Mul isiklikult võtab üksainuski selline “kasutasin ja tegi imet” lause igasuguse huvi toote vastu.

  3. See, et need tunnused ei ole iseloomulikud mitte ussiõlile, vaid teatud tüüpi müügitaktikale, mida mul on kiusatus hüüda elitistlikule underground‘ile suunatud abstraktseks sales pitch‘iks. Sellepärast sarnanevad nad mitmeski kummaliste usulahkude värbamiskampaaniale.

    Naljakal kombel leiab tänapäeval laia ampluaaga ussiõli-omaseid tunnuseid pigem igiliikurileiutajate kultuurist kui nostrumimüüjatelt.

    Immuunsüsteemi nostrumite kontekstis äramainimisel on aga niisugused olulised küljed:
    * enamik inimesi ei saa aru, kuidas immuunsus toimib;
    * enamik inimesi on koolis kuulnud, et immuunsüsteem on olemas ja teaduslik;
    * ja seeläbi usub enamik inimesi, et immuunsüsteem on maagiline eluvägi, mis inimeste sees elab ja õigete loitsude toimel kurjasid vaimusid eemale ajab.

  4. Mind paneb samuti imestama, et miks need kõik iidsed ravitarkused nii väheefektiivsed on olnud. Valdavalt on inimese eluiga läbi ajaloo olnud alla 50 aasta ja palju muumiad on puretud ( ja lõpuks loojakarja läinud) hirmsatest tõbedest, mis tänapäeval on ravitavad. Võtame näiteks Tallinna ajaloo, kus põhjasõja ajal suri 75% elanikonnast ja 90% sõjaväest lihtsalt maha. http://www2.tallinn.ee/est/g26.....804e9581da

  5. Tonda, sellele on väga lihtne seletus tegelikult- kõik on ravimifirmade vandenõu. Ravimifirmad on ära ostnud kõikajaloolased, sest nad teavad, et looduslikud antiikravimid toimivad ja kui rahvas sellest ka teada saaks, siis läheksid nad kõik pankrotti. Seetõttu on kõik arstid ravimifirmade poolt ära ostetud- muidu kaotaksid nemad ka töö. Ja ajaloolased on muidugi viimase kui üheni kinni makstud ja see ajalugu, mida me praegu teame, on üks suur ravimifirmade poolt toodetud vale. Tegelikult teavad kõik ajaloolased Atlantisest ja sealt meile pärandatud suurtest ravimikogustest, aga kuna ravimifirmad ei luba, siis nemad ka midagi ei räägi ja meie peame vaktsiinide eest hingehinda maksma ning ei saa kasutada Atlantise tarkdade bioenegrial põhinevat ravitsemist.

    Vastas see su küsimusele?

    :D

  6. Igas seltsiajakirjas on mitme lehe jagu neid looduslike ime- ja õnneravimite reklaame.. Küsin- kus on meie tarbijakaitse ?
    Minu meelest on see ikka täiega avalik inimeste petmine ja juba ammu on teada, et firma Estdirect vms. aadress on pk.51 peapostkontoris ja tagasi ei saa sealt küll keegi midagi..
    minu jaoks on ka need ajakirjad usutavuse kaotamas, kes sellist rämpsu oma lehtedel reklaamida lasevad.

  7. Tarbiakaitse paraku ei saa nõidadega sõdida. Ma ostan Esmeralda imesõrmuse, mis õnne toob ja siis annan tarbijakaitsesse. Et õnne pole kusagi, raha otsas, firma pankrotis, auto nässus jne.

    Ja Esmeralda vaidleb vastu, et tõi õnne, töötav auto oleks mind rekka ette sõidutanud, rahaga oleks ma reisile läinud ja selle lennukiga, mis eelmine nädal alla sadas, edukas firma oleks maksuameti või kandid kraesse toonud jne.

    Aastaid tagasi oli USA,s kohtuasi, kus üks mees kauples “lolluseravimiga” ja anti kohtusse, sest ravimiks oli mingi süütu kemikaal, vesi või limonaad vms…Et ei tööta.

    Vana vaidles vastu, et kui inimene on 100 USD eest kraanivett ostnud ja ennast naeruks teinud, siis niipea ta sama reha peale enam ei astu….tähendab sai targemaks ja tema lolluseravim töötab.

    Kahjuks see oli nii ammu, et linki ma enam ei leidnud . Aga umbluu vastu ei saa politsei ega tarbijakaitsega vaid ainult oma mõistusega. Igasugu õhumüüjad tuleb kella külge panna ja pikapeale saab rahvas targemaks. Paraku mõned ei saa.

    Kui mõni tegelane tänu Esmeralda imesõrmusele usub ennast jumaliku jõu kaitse all olevat ja kasvõi töövestlusesel mitte tudise ja ei pudruta vaid on rahulik ja enesekindel, siis ta saabki töökoha, sõimus tõi õnne ja nõiausul jälle üks tõend juures.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga