Vaktsineerimisvastased ähvardavad maailma

MMR vaktsiinUSA ajaleht The Boston Globe avaldas Philadelphia lastehaigla nakkushaiguste pealiku ja rotaviiruse vastase vaktsiini kaasautori Paul A. Offiti loo, kus autor osundab võimalikule negatiivsele stsenaariumile vaktsiinide kättesaadavuse osas, kui 11. juunil algav kohtuprotsess hagejatele soodsalt peaks kulgema. Ingliskeelsele artiklile peaks ligi pääsema siit lingist.

Hagejad väidavad, et nende laste autism on põhjustatud teatud vaktsiinidest ja nõuavad tootjatelt kahjutasu, mis kompenseeriks nende kannatused ja kulutused autistlike laste hooldamisel, kuid samas kuivendaks tootjate finantsvarud piirini, kus edasine tegevuse jätkamine on kahtlane.

Küsimus pole mitte selles, et tekitatud kahju ei peaks õiglasel moel hüvitama, seda tehakse vähemalt USAs juba praegu eraldi rahastu kaudu, vaid selles, et väidetav seos vaktsineerimise ja autismi vahel ei ole teaduslikku kinnitust leidnud. Lausa vastupidi – ohtrad uuringud näitavad selgelt, et seos puudub. Küll aga on tegu äärmiselt emotsionaalse teemaga, kus sümpaatiapunktid võivad üle mängida ratsionaalse kaalutluse.

Autor räägib, et ilma vaktsiinideta nakatuks ainuüksi Ameerikas igal aastal 4 miljonit last leetritesse ja sureks 3000 last, difteeriasse sureks 15000 inimest, 20000 last sünniks pimedana, kurdina või vaimselt alaarenenuna punetiste tõttu, läkaköha tapaks 8000 last ja lastehalvatus muudaks 15000 last halvatuks ning tapaks 1000.

Oletatavasti on rõuged tapnud 500 miljonit inimest, kuid tänu vaktsiinidele on see haigus peaaegu kadunud. Edasised vaktsiiniuuringud on keskendunud gripile, AIDSile ja bioterrorile ning võivad pakkuda kaitset ka mõnede vähktõvede eest.

Vaktsiinipaanika on aegajalt põhjustanud vaktsineerimisest hoidumist ning see omakorda laste suremuse tõusu. Näiteks puhuti 70. aastatel meedia poolt üles hirm läkaköha vaktsiini suhtes, mille tõttu langes vaktsineerituse protsent 80-lt 30-ni, selle tagajärjel vajas 300 000 last hospitaliseerimist ning 70 last surid.

USAs süüdistati vaktsiine ka laste hällisurmas, halvatustes, vaimses alaarengus, langetõves jne, mille tõttu suurem osa vaktsiine tootvatest ettevõtetest loobus sellest äriliselt riskantsest tegevusest. Tervishoiuametnikud aga, mõistes korraliku vaktsineerimise kuluefektiivsust ning juhindudes emotsioonide asemel teadusandmetest, lõid rahvusliku vaktsiinikahjustuste hüvitamise programmi, mille raames põhjendatud kahju kompenseeritud saaks. Teada on, et osad lapsed on teatud vaktsiinides leiduvate valkude suhtes allergilised.

Aga kahju oli juba tehtud. Vaktsiinide tootmise infrastruktuur oli hõredaks jäänud, paljud firmad pole vaktsiine oma tooteportfelli tagasi võtnud ja seetõttu valitseb osade vaktsiinide suhtes pidev defitsiit.

Vaktsiinivastaste erilised sihtmärgid on MMR-vaktsiin, mis võimaldab last ühe korraga vaktsineerida leetrite, mumpsi ja punetiste (Measles-Mumps-Rubella – MMR) vastu, ja osades vaktsiinides sisalduv elavhõbedat sisaldav säilitusaine thiomersal (thimerosal). Väidetakse, et kolmikvaktsiin või elavhõbedat sisaldavad säilitusained või nende kahe kombinatsioon võib lastel autismi põhjustada. Seda väidet on korduvalt kontrollitud ning tõdetud, et seos puudub. On välja töötatud ka elavhõbedaühendist vabad vaktsiinid, aga autismi esineb ikka vähemalt sama palju.

Autor arvab, et kuivõrd lapse autism on lapsevanematele nii emotsionaalselt kui ka finantsiliselt ääretult keeruline ning vaatamata uuringutele pole selle haiguse põhjusi suudetud veel välja uurida, siis süü kellegi kaela ajamine ning kahjutasu nõudmine võib osadele pakkuda teatud kergendust. Aga seda ei saa teha nende arvelt, kes selles süüdi pole. Süü vaktsiinitootjate kaela ajamisega ilma igasuguse teadusliku aluseta jäävad vaktsiinide kättesaadavuse vähenemisega kannatajaks kõik, sh needsamad autistlikud lapsed.

Vaktsiinivastaseid leidub ka Eestis. Aegajalt jääb mulje, et nende sellealaseid vaateid on suunanud (tähelepanu!) homöopaatiameelsed arvamusliidrid, kes valeanaloogiaga (sarnane ravib sarnast) ning ‘loodusläheduse’ argumente kasutades püüavad lapsevanemaid veenda, et vaktsiinid on kasulikud vaid ravimifirmadele (vale), vaktsiinid ei päästa kedagi (vale), vaid hoopis rikub lapse õrna immuunsüsteemi (vale) ning et homöopaatia pakub igati tõhusat alternatiivi (vale) ja ega need haigused tegelikult nii hirmsad polegi kui ravimifirmade poolt kinnimakstud (vale) lastearstid üritavad manada (vale).

Keda huvitab meie kohalike vaktsiinivastaste valedeparaad, saab sellega tutvuda eestikeelse I Am Free kodulehel ja siingi. Aegajalt levitatakse neid linke populaarses värskete lapsevanemate foorumilehel perekool.ee.

24 Replies to “Vaktsineerimisvastased ähvardavad maailma”

 1. MMR vaktsiinis pole siiski kunagi tiomersaali olnudki (ka Offiti artiklis sellekohast väidet pole).
  Aga muidu jutt õige.

 2. kuulge, Tartus toimub 31.aug kuni 01.sept. just elavhõbedateemaline konverents ja seal ei esine mitte need nn.pahad homöopaadid, vaid paljud Euroopa professorid, kes just räägivad selle aine kahjulikkusest ja seda just vaktsiinide, toitude jm.näitel. tulge kohale ja ärge elage kusagil omas maailmas. jõudu!!!

 3. Ausalt öeldes, sinna konverentsile kogunevad kokku parajad hiromant Pastellid…
  Aga äriideena ilmselt asi töötab, testid (kuigi tehakse sertifitseerimata laboris) on hästi kallid, nn ravitoidud on v. kallid, mujal maailmas tehtav chelation-ravi ja Lupron-ravi on kallis, vähe sellest, eluohtlik.
  Ja samas laps, kes Eesti Ekspressi andmetel sai vaktsiinidest elavhõbedamürgistuse, pole tiomersaali sisaldavat vaktsiini kunagi saanudki!!!: elusvaktsiinides, k.a. tuberkuloosivaktsiin, pole seda säilitusainet kunagi olnudki ja B-hepatiidi vaktsiin on meil kogu aeg immunseerimiskavas olnud tiomersaalivaba variant, detailselt täpne olles on võimalik siiski tõdeda, et B-hepatidi vaktsiinis on elavhõbedat vähem kui 200 ml rinnapiimas.
  Nii et antud konverentsi näol on tegu sellega, et maailmas on inimesi, kes üritavad raha teenida seni ravimatute või halvasti ravitavate haiguste arvelt, pakkudes meeleheitel inimestele justkui diagnostikat ja ravi – ja päris kalli hinna eest.
  Aga tegu on ilmsesti hoopis geneetilise probleemiga – Dravet’ sündroomiga, mille taga naatriumikanali funktsiooni kodeeriva geeni defekt, nimelt SCN1A mutatsioon, mis 95% ulatuses on uusmutatsioon – s.t. kordusrrisk õnneks samas peres väga väike.
  Nii et see pere saaks sisulist kasu tõenduspõhisest meditsiinist, kasutu on aga uskuda väljamõeldisi…

 4. Kas keegi, palun, saaks tuua kõnealuse konverentsi täpsemad andmed? Kus toimub, kes korraldab, palju maksab, kes esinevad jne? Ja äkki on lausa mingi võrgulehekülg olemas.

 5. Juba leidsin…
  Korraldab MTÜ Stelior (ei ole tegevusluba omav tervishoiuasutus), Annely Soots, Sirli Kivisaar, Madleen Simson (ei ole tegevusluba omavad tervishoiutöötajad).

  RASKEMETALLIDE JA MUUDE TOKSILISTE TEGURITEGA SEONDUVAD PATOLOOGIAD, NENDE VÄLTIMINE, TUVASTAMINE JA RAVI. TOIDUAINETE VARJATUD TALUMATUS.
  Toimumiskoht: Tartu, Vanemuise Kontserdisaal
  hind 1350-1700 kr

  http://www.stelior.ee/

  Esinejate nimekiri on päris pikk, aga minu kogenematule silmale jääb mulje, et seal on segamini nii asjalikud ettekanded kui ka ebateaduse piirimail ulpivad paanikameistrid.

  Teate allosas on kirjas, et ettekande esitaja Annely Sootsi Koolituse Tervisekooli direktor ja MTÜ Stelior Eesti juhatuse liige Annely Soots on arst.
  ???

 6. Selle nö tervisekooli programmis on tublisti homöopaatiat ja maksa puhastamist.
  Ei tea küll, et ta arstina oleks töötanud. Võib-olla ta on arstiteaduskonna lõpetanud, siiski, esialgne otsing seda ei tuvastanud. Ta on töötanud meditsiinikooli õpetajana.

 7. no mida te sellest Annelist uurite, idikad. vaadake ettekandjate tiitleid, mis te olete pimeduses ja kõrvaklappidega või, et ei taha teada asjade ja nähtuste kõiki külgi, ajate oma jura. tule taevas appi!!!

 8. Lp kommenteerija, kes te esinete nimede all

  naine
  uus
  tore
  ITmees
  tüüp
  tibu

  palun valige endale üks konkreetne nimi, jätate stabiilsema ja viisakama mulje.

 9. Ettekandjate tiitlite kohta ütlesingi, et tegu on hiromant Pastellidega:-) Hiromant Pastelli oli ka ju ülemaailselt tunnustatud maailmakuulus ekspert omal alal;-) Vähemalt t(Tagahoovis).
  Kui natukenegi tausta uurida, siis tuleb tõdeda, et mitte kõik eksperdid pole eksperdid, professorid ei ole kaugeltki kõik mitte professorid ja Pubmed’ki ei ole just väga impressiivne nende ettekandjate teadusuuringute osas:P Kõik pole ju kuld, mis hiilgab, olgugi et võõraste sulgedega ehitud…

 10. Kallid skeptikud, soovitaks tutvuda enne kui kõik terve mõistuse ilmingud kohe mingiks vabamüürlaste vandenõuks tembeldate tutvuda ka nt järgmiste andmetega:
  USA ametlik vaktsiinitüsistuste andmebaas: http://www.medalerts.org/vaersdb/ sõltumatu vaktsiiniinfo lehekülg, mida ei finantseeri ravimifirmad: http://www.909shot.com/Default.htm Täiesti loomulik, et tänapäeval, kui info kättesaadavus on enneolematult laialdane tahab iga vastutustundlik isik ennast kurssi viia nii võimaluste kui ohtudega. Vaktsineerimine ON potentsiaalselt ohtlik, täpselt nagu ON potentsiaalselt ohtlikud ka need haigused, mille eest vaktsiin meid teoreetiliselt kaitsma peaks. Igaühel peab olema võimalus valida, kumb oht talle isiklikult väiksem on, selleks on vaja aga adekvaatset infot, mitte lausajupesu ja hirmutamist “ametliku” meditsiini esindajate poolt.

 11. Loomulikult on sinul kui lapsevanemal õigus valida kas sinu laps saab vaktsiini või mitte. Loomulikult on vaktsineerimine ohtlik.

  Aga kui haigestumise ning seejärel suremise tõenäosus on vaktsineerimata jättes kümneid kordi suurem kui vaktsineerimise tõttu suremise tõenäosus, siis jättes oma lapsed vaktsineerimata oled lihtsalt halb lapsevanem.

 12. Kas tohib huvi tunda, millised on need haigused mille vastu meil vaktsineeritakse kuid mis on eluohtlikud ja kust pärinevad andmed, et väikelaste suremus nende haiguste tõttu ületab kümneid kordi vaktsineerimistüsistuste arvu? Tahaks kohe näha linke ametlikule statistikale, kui tohib paluda?

 13. Paljud tuttavad arstid, kes on asjaga kursis, oma lapsi ei vaktsineeri. Kuna teadus on veel lapsekingades, siis pole ta võimeline tihti ütlema, kellele vaktsiin mõjub mürgina. Mis ühele on süütu rohi, võib teisele olla mürk. Loomulikult on kasulik inimesi vaktsineerida, ent kõige targemad mõistavad, et kui kõik on ümberringi vaktsineeritud, pole mõtet endasse mürke süstida. Dust tappis ka omal ajal kirpe,maailm rõõmustas pikka aega dusti üle kui ühel päeval………..

 14. Minul kui selle Eesti Ekspressis ilmunud artiklis mainitud lapse emal on päris huvitav lugeda seda, kuidas kogu Eesti ja maailm, kes pole minu last kordagi näinud ja tema haiguslooga kokku puutunud, teavad tema probleeme, sündroome jne. Eks teile jääb oma arvamus, kuid loodan, et teiste inimeste elude ja lugude kohta käivat infot jagate edaspidi faktipõhisemalt ning loodan, et teie oma elus ei pea kokku puutuma selliste probleemidega, milles olen pidanud elama kolm aastat. Või ehk peaks ütlema, et loodan, et teil see juhtub, et ka teie kunagi suudaksite mõista oma kaasmaalasi ja haigeid inimesi ning nende perekondi. Tõeliselt kurvaks teeb lugeda inimeste õelus ja pahatahtlikkus.
  Mitte-meedikust lapsevanem.

 15. Lugesin suure huviga kommentaare meie konverentsi kohta. Kas lapsevanemad, kes korraldavad mingil teemal konverentsi ja kutsuvad sinna arste kuulama, peavad omama tervishoiuteenuseid pakkuva asutuse litsentsi ja olema tegevarstid?
  Väga kummaline arusaam asjast.

  Avatud Eesti Fond on algatanud kampaania julgustamaks tavakodanikku rohkem sõna võtma ühiskonnaelu ja iseennast puudutavates probleemides. Selle üle on meil tõeliselt hea meel. Loodame, et ka teised tavakodanikud hakkavad selle tagajärjel rohkem vastutust võtma ja sõna sekka ütlema asjades, mis puudutab nende keha, tervist ja elu.

 16. Pille kirjutas:

  Vaktsineerimine ON potentsiaalselt ohtlik, täpselt nagu ON potentsiaalselt ohtlikud ka need haigused, mille eest vaktsiin meid teoreetiliselt kaitsma peaks. Igaühel peab olema võimalus valida, kumb oht talle isiklikult väiksem on, selleks on vaja aga adekvaatset infot, mitte lausajupesu ja hirmutamist “ametliku” meditsiini esindajate poolt.

  ABC News 10 kirjutas umbes aasta tagasi:

  Esialgsed lahkamistulemused leidsid, et Rancho Cordova’st pärit naine, kes leiti reedel surnult pärast kohaliku raadiojaama veejoomistvõistlusel osalemist ilmutas veemürgituse märke, teatas Sacramento maakonna abikoroner laupäeval.

  […]

  Smith ütles, et lahkamisel ei leitud jälgi “eluohtlikest meditsiinilistest seisunditest” mis Strange’i äkksurma muudel viisidel selgitada võimaldanuks.

  Strange leiti reede pärastlõunal surnuna oma Astral Drive kodus Rancho Cordova’s. Ta surm toimus loetud tunnid pärast seda, kui ta võttis osa raadiojaama KDND 107.9 Lõpuvõistlusest, mis seadis osalejaile ülesandeks juua niipalju vett, kui nad suutsid, ja seejuures mitte tualetti külastada.

  […]

  Niisiis …

  Veejoomine on potentsiaalselt ohtlik. Igaühele tuleb anda adekvaatset infot, mitte lausajupehu janusurma õudustest ja hirmutamist “ametliku” vee esindajate poolt.

  Mõistlik?

 17. Ühendkuningriigis tegutseva Official Monster Raving Loony Party manifestis mainitakse vaktsineerimise kohta järgmist:

  Due to the increasing number of children afraid of needles, I propose the destruction of the tedious, scary and often painful process of school vaccinations.
  Instead, I propose that highly trained nurses should be given free reign on the playground with specially modified tranquillizer rifles which apply vaccinations as well as a tranquillizer. This would have two main benefits: It would be less scary for the children as they will not know what hit them, also it will be more fun for the nurses

 18. Sellist asja ei tohi ilma hoiatamata inimeste hommikukohvi juurde kirjutada! Ma lähen nüüd klaviatuuri pesema.

 19. Tegelikkuses on asi selles mõttes ka keeruline, et lapsevanemad võivad valida, kas nende lapsi vaktsineeritakse või mitte. See toob kaasa vaktsineerimise languse kui vaktsineerimise vastased oma hirmupropagandat õigesti teevad. See toob kaasa ka nende inimeste laste suremuse tõusu, kelle vanemad tahaks vaktsineerida last antud haiguse vastu aga ei jõua kuna tegu on vastsündinuga. Kui teatud protsendil elanikkonnast ei ole vaktsiin tehtud kaob rühmaimmuunsus ära ja haigused, mis enne olid populatsioonist kadunud tulevad tagasi. Imikud võivad haiglates haigusekandjatelt nakkuse saada ning haigeks jääda. Kahjuks…
  http://blogs.discovermagazine......e-disease/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga