Homöopaatia langeb Suurbritannias

homöopaatiaBBC annab teada, et viimase kahe aasta jooksul on Suurbritannias homöopaatiliste retseptide väljakirjutamine kahanenud peaaegu poole võrra. Muude retseptide väljakirjutamise arv on aga samal ajal tõusnud.

2005. aastal kirjutati Suurbritannias välja umbes 720 miljonit ravimiretsepti ja 83 000 homöopaatilise nostrumi retsepti. 2007. aastal olid vastavad numbrid 800 miljonit ja 49 300.

Edzard Ernst, alternatiivmeditsiini professor ja mitmete kriitiliste käsitluste autor, väidab, et homöopaatiliste retseptide kirjutamise langus tuleneb üldsuse ja arstide kriitilisemast suhtumisest alternatiivsetesse* ravimeetoditesse ning nihet tõenduspõhise meditsiini suunas. Kriitilise suhtumise tõus jätkub, kuna aina enam laekub teaduslikku tõendusmaterjali selle kohta, et homöopaatiliste “ravimite” puhul pole tegu muu kui platseeboga.

Kuid Briti Homöopaatide Liidu esindaja ütleb, et lugu on veidi keerulisem. Langustrend on märgata viimased 10 aastat, kuid osa sellest võib olla tingitud andmete kogumise meetoditest, kuna paljud retseptid kirjutatakse käsitsi ja need ei jõua ametlikesse andmebaasidesse.

Esindaja lisas:

Me teame, et pole tõendeid selle kohta nagu tõrjuksid üldarstid homöopaatiat, samuti pole tõendeid selle kohta, et patsiendid ei otsiks ebasoodsa meediakajastuse tõttu homöopaatiast abi.

—————————-
* sõna “alternatiivne” sõna “meditsiin” ees on sügavalt eksitav, kuna tõenduspõhisele tegevusele ei ole luulupõhine tegevus alternatiiviks ega konkurendiks. Suhtekorralduslikust sõnamaagiast pikemalt siin.

8 Replies to “Homöopaatia langeb Suurbritannias”

 1. BBC annab teada, et viimase kahe aasta jooksul on Suurbritannias homöopaatiliste retseptide väljakirjutamine kahanenud peaaegu poole võrra. Muude retseptide väljakirjutamise arv on aga samal ajal tõusnud.

  Esimene pool on rõõmustav. Teine pool on masendav. “Hea näha”, et maailmas on tasakaal säilinud.

 2. Parandan ennast:

  Uudis on üldiselt ikkagi masendav: homöopaatiliste retseptide hulk langes 34 000 retseptiühiku võrra. Nn tavalisi (ehk kõiki teisi) retsepte tuli aga juurde 80 miljoni võrra.

  Võtame ka arvesse, et homoöpaatia moodustab kogu ravimitele kulutatud eelarvest vaid 0.006%. Mis isegi säärastes hinnamastaapides on täiesti triviaalne. Seda kahjuks ei saa praegu veel öelda, et kas homoöpaatia asi on lihtsalt mingi suvaline statistiline fluktuatsioon või tõesti teadlikkuse tõusu tulemus.
  Nende 800 miljoni retsepti kõrval on see homoöpaatia nagu nende väidetav tomeaine õigesti vibreerivas vees.

  Äkki peaks inimesi ka teaduspõhisest meditsiinist võõrutama hakkama.

 3. Võtame ka arvesse, et homoöpaatia moodustab kogu ravimitele kulutatud eelarvest vaid 0.006%. Mis isegi säärastes hinnamastaapides on täiesti triviaalne.

  Minu ajal tähendas ülikoolis eksamil millegi kohta ütlemine, et see on triviaalne ainult ühte, nimelt et eksamineeritav ei valda teemat. Aga võib-olla ma mäletan valesti. Mis ikkagi tähendab triviaalne?

 4. Tonda küsis:

  Minu ajal tähendas ülikoolis eksamil millegi kohta ütlemine, et see on triviaalne ainult ühte, nimelt et eksamineeritav ei valda teemat. Aga võib-olla ma mäletan valesti. Mis ikkagi tähendab triviaalne?

  Triviaalse “päris” tähendus on “nii lihtne/ilmselge, et see osateema ei vääri pikemat vaatlemist”. Selles kontekstis tahab see ilmselt olla metafoor ja tähendada “nii väike $$$, et sellest ei peaks pikemalt rääkima”. Mis loomulikult on samasugune jama, nagu eksami kontekstis mittetriviaalsuste triviaalsusteks kuulutamine.

 5. Mis sõnamaagiasse puutub, siis minu praegune seisukoht, mis on täiesti vankumatu niikaua, kuni mulle parem seisukoht pähe torkab, on, et kui alternatiiivikud kangesti tahavad alternatiivsed olla, siis tuleb neid niimoodi ka kutsuda: teaduse-alternatiivikud teevad teaduse alternatiivi ehk ebateadust ja meditsiini-alternatiivikud teevad meditsiini alternatiivi ehk nurgaarstlust, mille käigus nad patsientidele ravimise alternatiive ehk mitteravimist rakendavad.

 6. Edzard Ernst, alternatiivmeditsiini professor ja mitmete kriitiliste käsitluste autor, väidab, et homöopaatiliste retseptide kirjutamise langus tuleneb üldsuse ja arstide kriitilisemast suhtumisest alternatiivsetesse* ravimeetoditesse ning nihet tõenduspõhise meditsiini suunas. Kriitilise suhtumise tõus jätkub, kuna aina enam laekub teaduslikku tõendusmaterjali selle kohta, et homöopaatiliste “ravimite” puhul pole tegu muu kui platseeboga.

  Paraku töötavad Tavaliste Inimeste Trendid vaid harva nii puhtalt. :-(

  Ilmselt on homöopaatia lihtsalt parajasti moest välja minemas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga