Akupunktuur — meridiaanid ja punktid (osa 5)

Eelmistes osades (1, 2, 3, 4) oli juttu akupunktuuri ja hiinapärase meditsiini ajaloost üldse. Olemasoleva tõendusmaterjali põhjal on võimalik järeldada, et akupunktuur ja nn traditsiooniline hiina meditsiin, nagu seda praegu esitletakse, on suures osas 20. sajandi teise poole produkt. Ja sedagi mitte tänu teaduse arengule, vaid puhtalt poliitilistel põhjustel. Samal ajal, mil nende meetodite populaarsus hiina kultuuriruumis väheneb, on see läänemaailmas kasvamas.

Viiendas osas, mis pole viimane, heidame pilgu meridiaanidele ja punktidele nendel, mille abil ja kaudu “energiate” vood reguleeritud peaks saama. Kas meridiaanid on olemas? Kas on olemas erilised punktid, mis peenikeste nõeltega torkides tervist mõjutavad?

Nagu eelmises osas täheldatud, on sõna “meridiaan” kehas voogava eluenergia kanali mõttes pärit alles aastast 1939 prantslasest diplomaadi Morant’i raamatust. Idee kehas elujõudu ringiliigutavast teineteisega ühenduses mitteolevast 11 kanalist (mo või mai) on leida Mawangtui haudadest leitud tekstidest (dateeritud aastasse -168 ja kus pole akupunktuurist sõnagi mainitud). Sadakond aastat hiljem on neid kanaleid juba 12 ja need moodustavad ühendatud süsteemi, mis on erinev vereringlusest. 1993. aastal leiti ühest hauast hilisem joonis, kus inimfiguurile on joonistatud 9 kanalit, kus kaks on paigutatud hoopis teistesse kohtadesse kui kahel eelneval süsteemil.

On ilmne, et energiakanalite või meridiaanide idee on pärit veresoontest. Sõna mai veresoone tähenduses on teada 4. sajandist enne meie ajaarvamist. Haigust peeti vanas Hiinas lähedalt seotuks vereringlusega ja seepärast peeti tõhusaks raviks aadrilaskmist, milleks kasutati teravaid riistu vajaliku augu tekitamiseks.

Tänapäeval on kanaleid või meridiaane seostatud vahelduva eduga veresoontega, närvidega, lümfisoontega, kuid tänased teadmised inimese anatoomiast ja füsioloogiast ei anna eriliste elujõu voogamise kanalite olemasolu kohta mingit lootust.

Nende kanalite peale oli märgitud sadamad, mille kaudu toimub qi tasakaalustamine – liigne yin või yang tuli välja lasta või puuduv osa sisse meelitada. Varajastes tekstides on nende punktide arvuks nimetatud 360 või 365, aga seda mitte seepärast, et nahalt oleks vaadeldes või kompides mingeid erilisi moodustisi leitud, vaid vastavalt päevade arvule aastas, kuna kosmoloogilised kontseptsioonid võtsid võimust ka sellel elualal. Tänapäeval on punkte märgitud üle 2000.

Mitte miski ei erista nn akupunkte teistest kehapunktidest. Üritused erilisi punkte kehal määrata nt Volli aparaadiga (naha takistuse mõõtmisega) ei anna mõttekat ja korratavat tulemust, kuna takistuse näit sõltub pigem elektroodi kujust, naha niiskusest, naha paksusest eri kehaosadel, nurgast ja survest, millega elektroodi nahale vajutatakse, õhu temperatuurist ja niiskusest ning muudest teguritest. Tulemused akupunktide tuvastamisel on ääretult heitlikud ja replitseerimatud. On olemas uuring, milles selgub, et pole vahet, kas nõel torgatakse kehakaardil ette näidatud punkti või suvalisse kohta kehal, tulemus on ikka sama.

Kokkuvõte
Ei ole ühtki põhjust arvata, et akupunktuuri teoorias kirjeldatud energiakanalid ehk “meridiaanid” olemas oleksid.
Pole ühtki põhjust arvata, et akupunktuuri teoorias postuleeritud erilised punktid kehal olemas oleksid.

Järgmises ja võibolla viimases osas heidame pilgu väitele, et pole küll tähtis, kuidas akupunktuur mõjub, peaasi et mõjub ja inimesed paranevad. Aga kas mõjub ja kas paranevad?

Allikad:

Viimane osa ses sarjas

18 Replies to “Akupunktuur — meridiaanid ja punktid (osa 5)”

  1. päris hulga aastaid tagasi juba näitas võrdlemisi eakas günekoloog mulle sünnitusvalude ajal punkte kehal kuhu ise sõrmedega suruda, et valu oleks väiksem, kas teie arust oli tegemist lihtsalt desinformatsiooni ohvriga? Mõtlen siis arsti, mitte mind.

  2. See kas meil voolab kehas mingi müstiline energia on kindlasti kaheldav, aga kui natuke põhjalikumalt süveneda antud teemasse ja sellega isiklikult kokku puutuda siis ei saa kahelda, et teatud keha punktide stimulatsioon mõjutab märgatavalt meie heaolu või kutsub esile reaktsioone keha osades, mis näiliselt ei ole teineteisega närvikanalite kaudu ühendatud. Keha teatud lihaseid on võimalik isegi lõdvestada teatud trigger punkte vajutades (millel ei ole akupunktuuriga midagi pistmist), mis annavad ajule signaali, teatud lihas lõdvestada. Seega tuginedes minu isiklikult kogemustele ja teadmistele võib arvata, et keha teatud punkte stimuleerides on võimalik mõjutada aju tegevust nii, et väga selged nähud ilmuvad ka keha osades mis pole otseselt närv-kanalilises ühenduses stimuleeritava punktiga.

    Soovitan soojalt uurida teaduslike uuringute kokkuvõtteid akupunktuuri kohta otsides märksõnu “acupuncture trial” lehelt:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

    Siit lähtub, et mitte kõik uuringud ei anna ühest tulemust – kas akupunktuur töötab või mitte.

  3. lucid kirjutas:

    … või kutsub esile reaktsioone keha osades, mis näiliselt ei ole teineteisega närvikanalite kaudu ühendatud.

    Tõsijutt, näivus on võimas relv. Iga mustkunstniku leib sõltub näivuse õigest ekspluateerimisest.

  4. Tõsijutt, näivus on võimas relv. Iga mustkunstniku leib sõltub näivuse õigest ekspluateerimisest.

    No natuke halvasti väljendasin ennast. Ütleme siis, et stimuleeritav punkt ei asu reaalselt samal närvikanalil kui tekkiv reaktsioon (organis, lihases, liigeses jne) vaid on ühendatud sellega kesknärvisüsteemi ja aju kaudu.

  5. Probleem on selles, et rea tegevuste puhul, nagu massaazh ja akupunktuur, ei saa tegelikult pimeteste läbi viia. Pimetesti saab läbi viia kontrollimaks, kas nõelaga ühte kindlasse punkti torkamine on efektiivsem kui mõnda teise punkti torkamine. Aga see ei anna mingt infot nõelaga torkamise kohta üldiselt.

  6. Meditsiinis ma ka küll asjatundja pole, aga selles kuhu nõelu torkida, peaks küll vahe sees olema. Näiteks selja ajusse tehtud tuimestuse või muu korral.

  7. No sai end lastud torkida selle süsteemi järgi pea 100 ! korda st. kokkuvõttes pea aasta aega aga erilist tulemust ei näinud.Valude
    hulk ja intensiivsus ajaühikus tuntavalt ei muutunud.

  8. lucid ütles:

    ei saa kahelda, et teatud keha punktide stimulatsioon mõjutab märgatavalt meie heaolu või kutsub esile reaktsioone keha osades, mis näiliselt ei ole teineteisega närvikanalite kaudu ühendatud. Keha teatud lihaseid on võimalik isegi lõdvestada teatud trigger punkte vajutades (millel ei ole akupunktuuriga midagi pistmist), mis annavad ajule signaali, teatud lihas lõdvestada. Seega tuginedes minu isiklikult kogemustele ja teadmistele võib arvata, et keha teatud punkte stimuleerides on võimalik mõjutada aju tegevust nii, et väga selged nähud ilmuvad ka keha osades mis pole otseselt närv-kanalilises ühenduses stimuleeritava punktiga.

    Mina võin seda ka omast kogemusest kinnitada. Mul on keha alumises pooles selliseid punkte, mille stimulatsioon mõjutab minu heaolu äärmiselt märgatavalt ja tekitab igasuguseid vahvaid reaktsioone. Lõdvestus saabub ka seejärel.

  9. http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=164138

    Huvitav, mispärast need suured mehed siis katsumise peale pikali kukuvad? Enam – vähem sama teema: teatud punktide kaudu kehatalitluste väljalülitamine.

    Youtube’ist leiab küllaltki palju videosid võlusõnade alt “pressure point fighting” jms. Sügavalt kahtlen, et need kõik võltsitud on.

  10. @Viktor

    ”Ryukyu kempo” – läbi hädapärase tõlkimise peaks see tähendama midagi nagu ”Draakonilöögi võitluskunst”.
    Puhas show! Mitteusklikule inimesele need õhulöögid lihtsalt ei mõju.

    ”pressure point fighting” mõjub siis kui tabatakse reaalselt neid tundlikke punkte ja see peab toimuma ka piisava jõuga.

  11. Kogu selle rikujuku ja muude sarnaste võitluskunstide kohta tasub läbi lugeda pikk jutt kahevõitlusalade foorumi kullafondist: Re: ryukyu kempo

    Ega reaalse katse tulemused muidugi qi-usku inimese religiooni muuda aga kõhklejatel-kahtlejatel tasub tutvuda :)

  12. ma täitsa laseks enda peal suvalist kontaktivaba kaklust katsetada. kui keegi “mõjutavaks” osapooleks tuleks, oleks tore. äkki kvalifitseeruks isegi 10K katseks. noh, minu näol vähemalt katsejänes olemas :-P

  13. Artikli käsitlus on nagu silmaklappidega hobusel. Kohe mitte ei tohi vaadata kõrvale ja näha seal seal hoopis teistsuguseid loogilisi ja tõestatud uuringuid ning lähenemisi.
    Mis vahe selles on kas on 9 või 14 meridiaani.
    Näiteks prantslased leidsid ühele näos olevale punktile uue omaduse. Lihtsalt nõelega või sõrmega punkti mõjutades tõuseb veres serotoniini tase, kuid kui seda sama punkti mõjutada väga väikse elektrivooluga hakkab ininmene nägema hallutsinatsioone.
    Nüüd loogiline tõestuse et akupunktuut toimib.
    Kujuta ette keskaega kui arst läks ülikut või keisrit ravima ja ei olnud tulemust. Selle arsti elu oleks kohe lõppenud ja mittemõjuv metoodika ka.
    PÄIKEST
    Ja jõudu tööle otsimaks ka kainelt tõendusmaterjale.

    Selliseid asju ei saa valemitesse panna, nagu füüsikute maailm ette näeb. Ja korratavus !! HA HA HA kas on keegi teine on nõeltepanija samasuguses meeleseisundis ja sama taotlusega ??

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga