Pärnu: Eesti umbluu-pealinn, ja teisi detsembri lugusid

Eestis on huvitav komme, et pealinn käib külakorda — suvepealinn Pärnu, talvepealinn Otepää, veinipealinn Põltsamaa, kevadpealinn Türi, sügispealinn Narva, õllepealinn Saku, mudapealinn Haapsalu, rändavad metsa- ja motopealinn jne.

Paras aeg on välja kuulutada Eesti umbluu-pealinn ja selle austava nimetuse on kuhjaga välja teeninud Pärnu linn, mida on ustavalt umbluu vallas turundanud Pärnu Postimehe kultuuritoimetus, mille juhataja on Silja Joon. Teie pingutusi on märgatud ja leidnud tunnustust.

Palju õnne!

Viimane piisk umbluu-karikas on järgmine lugu:
Geobioloog Kalju Paldis õpetab kodule tere ütlema, Silja Joon, kultuuritoimetuse juht, Pärnu Postimees

Lugu täies pikkuses on paberlehest lugeda, püüan kusagilt pildi saada.

Tegu pole juhusliku üksikjuhtumiga, vaid aastatepikkuse järjepideva tööga, millega kultuuritoimetus ja Silja Joon isiklikult on tutvustanud mida erilisemaid “kultuurisaavutusi”:

Silja Joon pole muidugi ainus, kes vahendab teateid teispoolsusest, näiteks sai Karin Klausi lugu magnetteraapiast aluseks veelgi uuenduslikumale mugutiteraapiale:

Magnetid leevendavad pingeid, Karin Klaus
Laupäevane lugemine: Mugutid leevendavad pingeid, skeptik.ee

Veel umbluu-lugusid Pärnu Postimehes teistelt autoritelt:

Kas pean jätkama? Ilmselt mitte eriti. Aga hea meelega ootan kommentaaridesse linke ka muudele Pärnu Postimehe umbluu-teemalistele lugudele.

Tegu on ilmselt sümbiootilise kooslusega Pärnu umbluumeistrite ning ajakirjanike vahel. Ühelt poolt on Pärnus päris mitu posijapesa, teisalt on olemas vastavate vaimsete huvidega ajakirjanikud, kes on valmis igat masti umbluud lugejatele vahendama.

Pärnu posijapesade traditsioon ulatub juba nõukogude aega — kuulus bioresonantsteraapia viljeleja Sirje Gabriel tegutses muu hulgas ka Pärnus, tänapäeval hoiab Gabrieli vaimset traditsiooni ülal alternatiivmeditsiini keskus Ravikoda ja sellestki on kirjutanud tollal lihtsalt toimetaja Silja Joon:
Bioteraapia pärast pole vaja enam pealinna sõita

Ravikoda pole ainus koht, kus alternatiivselt tervisega tegeleda. Artiklites on sageli juttu kohast nimega Tervistav Stuudio, kus saab alternatiivset teavet inimkehast ja muust loodusest osteopaadilt, refleksoloogilt, kiropraktikult, homöopaadilt, pakutakse organismi puhastamist ja muid huvitavaid teenuseid. Teraapia.com andmetel leiab veel OÜ Salumin, saltandmineral.ee, teenused: bioresonantsteraapia, Feng Shui, Hatha jooga, heliteraapia, kinesioloogia, kiviravi, kõrvaküünlad, lümfimassaaž, nõustamine, reiki, soolaravi. Küllap on neid veel, palun andke kommentaarides teada.

239 Replies to “Pärnu: Eesti umbluu-pealinn, ja teisi detsembri lugusid”

  1. Praktiliselt igal nädal on lehes usutlus mõne tervendaja või “alternatiivse” tegelasega, Pärnu Postimees on aastaid olnud umbluugurude ruuporiks.
    Mis puutub usutlusse Kalju Paldisega siis see on tüüpiline pendeldaja jutt, paar pärlit ikka oli.
    “Meid mõjutavad 60-7o meetri sügavusel maakoores paiknevad anomaaliad: surve oleneb kiirguse intensiivsusest. Vaadake loodust. Karjamaal näeme kohati tumerohelise heinaga kaetud laike. Igal pool ei taha kasvada viljapuud – põõsad. Osa taimi on kasvukoha suhtes tundlikumad kui teised.”
    Käsitlust leiab ka elamuehitus.
    “Praegu on populaarsed üleisoleeritud majad, mis ei hinga. Inimesed surutakse kinnisesse kasvuhooneruumi, mis on väga ohtlik. Me ei saa kätte õhust vitamiine ega vajalikke aineid.”
    Sellised teadmised on siis Kalju Paldisel geoloogiast ja organismi vitamiinide omistamise viisidest.

  2. Sel pühapäeval, 5. detsembril kell 14 on saatel „Hallo, Kosmos!“ külas Illuminaatide Suurmeister LEO ZAGAMI

    Leo Lyon Zagami on Suurmeister Ordo Illuminatorum Universalis´es, mis baseerub Roomas ja teeb koostööd Accademy of the Filaleti’iga ning professor Giancarlo Seri juhitud Memphis-Misraim Rite´i vabamüürlastega. Aastal 2006 sai temast nö illuminaatide vilepuhuja, kelle eesmärgiks on tuua kogu vabamüürluse ja New World Order’i tumedam pool avalikkuse ette.

    Ta on ka tuntud vabamüürluse ajaloo uurija, mitme temaatilise raamatu autor ja ühenduse International Institute of World Peace aktiivne liige. Ta on loonud uue religiooni Matrixism

  3. Mulgi umbluutajaga personaalne kogemus Pärnust… Nimelt käisin aastaid tagasi ühe ravitseja juures – Nelli vist oli teise nimi, kui õigesti mäletan. Olin käinud üle aasta arstide vahet, aga tolku ei miskit – tõbe üles ei leitud, ravimisest rääkimata (hiljem selgus, et aeglaselt progresseeruva kulu ja ebatüüpiliste sümptomitega anküloseeriv spondüliit). Noja nii ma siis alternatiivmeditsiini esindaja juurde läksin – hädaga sööb kurat kärbseidki. Erilist usku polnud – aga mõningast lootust ikkagi hellitasin. Õnneks tegi too šarlatan minu silmis juba mõne esimese lausega oma margi kapitaalselt täis, hakates ohtrasõnaliselt kiitma kampsunit, mis mul seljas: kuidas ta ikka tunneb, kuis see kampsun armastuse energiat kiirgab ja kuis inimene, kes tolle kudunud, mind ikka siiralt ja südamest armastab ning kui palju ta kampsunit kududes minu peale mõelnud oli. Kampsun iseenesest oli kena küll – rahvusliku sümboolikaga ja puha – ainult et kootud masinaga, meesterahva poolt ja teadmiseta, kellele see kampsun lõpuks saab. IRW Järgmisena pani ta mu keset tuba seisma, seisis ise minu vastu, peopesad koos ja sõrmeotsad peaaegu vastu mu kõhtu, suunatuna umbes sinna, kus tema sõnutsi mul päikesepõimik on. Jutt juurde, et varsti kaldun ma kas tema poole – see tähendavat, et meie energiad tõmbuvad – või siis vastassuunas – mis tähendavat, et nood energiad tõukuvad (nii saavat ta infot, kuidas mind ravida). Ja oh imet – kaldusingi temast eemale! No eks katsu vähegi pikemat aega pulksirgena liikumatult seista, kannad-varbad koos – paratamatult läheb mõne minutiga tasakaal ära. Siis jõudis kätte aeg diagnoosi panemiseks: maks olla tumedat energiat täis ja kurk olla kah mul nõrk koht (seljast, mis tegelikult mu hädade põhjus oli, nagu Maarjamõisas uuringutel olles lõpuks selgus, mitte piuksugi). Raviks pidanuks olema vist Surnumere vesi või midagi ja käte peale panemine. Sellest ma muidugi keeldusin viisakalt, lubades järele mõelda ning reklaammaterjale kaasa võttes. Omast kohast huvitav lugemine oli – et kuidas ikka see Surnumere iidse energiaga laetud vesi taastab tänapäevastest ravimitest ja keskkonnasaastest ära rikutud DNA ja toob tervise tagasi. Mida kõike veel, ei mäleta, aga kogu brošüürikese tekst oli pikitud väärkasutatud teaduslike terminitega… (tapeet jätkub)

  4. … Tahan siinkohal veel märkida, et olnuksin ma veidi vähem skeptiline ja ilma loodusteadusliku hariduseta, võinuksin kergesti orki lennata küll: ülalmainitud kampsuni tükid olid küll masinal kootud, ent kokku õmbles need mul siiski ema, maksaga oli mul probleeme olnud (krooniline sapipõiepõletik, viiruslik hepatiit) ning poisikesena olin angiiniga tõepoolest alatasa hädas olnud. Lõpuks selgus, et väljaravimata angiin oligi väga tõenäoliselt see päästik, mis seljatõve vallandas.
    Pika jutu lõpetuseks ütlen veel, et küllap oleksin praegu juba ratastoolis, kui toda posijat läbi näinud poleks ja arstidele selja pööranuksin…

  5. Kalju Paldis ütles:

    Me ei saa kätte õhust vitamiine ega vajalikke aineid.”

    dig tuletab meelde hiljuti PZ Myers’ile kirjutanud tegelast, kes väitis, et ta veedadest doktoritööd kirjutab ning, et atmosfääri uureasisaldus on ebaadekvaatne.

    The Vedas quotes about NaNo technology, and I have analyzed the details in depth and is available in PDF form. I have proved that supportive therapy to cure cancer and recovery from coma is possible if we improve the oxygen, Nitrogen, Sodium and urea content in the atmosphere.

  6. PZ Myers tõstab esile kellegi Flip Tomato 3,72 aastat vana postitust sellest, kuidas mingisugune meditsiiniuurija nimega Tai on välja mõelnud uue süsteemi kõverate alla jääva pindala määramiseks selle esiteks kitsasteks viiludeks jagamise teel.

    OBJECTIVE–To develop a mathematical model for the determination of total areas under curves from various metabolic studies. RESEARCH DESIGN AND METHODS–In Tai’s Model, the total area under a curve is computed by dividing the area under the curve between two designated values on the X-axis (abscissas) into small segments (rectangles and triangles) whose areas can be accurately calculated from their respective geometrical formulas.

    Tuleb välja, et tänapäevaks on integraalist saanud müstiline iidne salatarkus, mida teadlased alles taasavastavad.

  7. dig ütles:

    PZ Myers tõstab esile kellegi Flip Tomato 3,72 aastat vana postitust sellest, kuidas mingisugune meditsiiniuurija nimega Tai on välja mõelnud uue süsteemi kõverate alla jääva pindala määramiseks selle esiteks kitsasteks viiludeks jagamise teel.

    OBJECTIVE–To develop a mathematical model for the determination of total areas under curves from various metabolic studies. RESEARCH DESIGN AND METHODS–In Tai’s Model, the total area under a curve is computed by dividing the area under the curve between two designated values on the X-axis (abscissas) into small segments (rectangles and triangles) whose areas can be accurately calculated from their respective geometrical formulas.

    Tuleb välja, et tänapäevaks on integraalist saanud müstiline iidne salatarkus, mida teadlased alles taasavastavad.

    Tänan dig’i suurepärase lugemise eest.
    leidsin ariginaalartikli sabast väheke konteksti pakkuva kommentaari:

    Let’s talk about the article first. It was published in 1994 in a Journal with an impact factor of 7’8 (the eleventh out of 84 in its category).
    That means that it was reviewed and approved for publication by top medics, people that did not have time (or capacity) to check if someone thought that before.
    Ironically, or not, this paper has been cited 75 times, a good number, but certainly low for such an important journal, this proves that at least 75 (supposed to be) scientists didn’t know about integration approximation. Neither do I, but I can see a book from my desk entitled basic physics for life scientists that widely covers the subject.
    However, I have to defend scientific community. If you look carefully, you can see in PubMed that this article had four responses:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/en.....t=Abstract
    Unfortunately, I do not have access to the responses, but their titles are self-explanatory:
    Determination of the area under a curve.
    Comments on Tai’s mathematic model.
    Tai’s formula is the trapezoidal rule.
    Modeling metabolic curves.
    Therefore, I suppose that the authors of the responses were aware of the mistake of Mr. Tai and tried to put things in order. This is a proof that scientific community is auto-regulated and does not rely on false assumptions.

  8. dig ütles:

    Tuleb välja, et tänapäevaks on integraalist saanud müstiline iidne salatarkus, mida teadlased alles taasavastavad.

    Naermine naermiseks, aga kuidas arvutada integraali (ka numbriliste meetoditega), kui joone valem teada ei ole, aga on teada ainult graafiline kuju? Joonealuse pinna jagamine hulknurkadeks võib olla kiirem ja lihtsam arvutusmeetod kui kõigepealt tuletada joone kuju järgi piisava täpsusega valem, et seda siis integreerida. (Midagi sarnast, miks arvutigraafikas esitatakse pindu hulknurkadest koosnevate võrkude ja ümaraid kujundeid hulknurkadena.)

  9. Andres Valdre ütles:

    Naermine naermiseks, aga kuidas arvutada integraali (ka numbriliste meetoditega), kui joone valem teada ei ole, aga on teada ainult graafiline kuju?

    Niimoodi arvutataksegi. Küsimus on selles, et matemaatikud teadsid seda lähenemist sajandeid enne seda, kui isand Tai selle meetodi kaks kuusteist aastat tagasi leiutas. Ja õpetavad seda ammuilma kõigile matemaatikatudengitele ja ärksamatele keskkoolis matemaatikat õppivatele tegelastele.

    Tegelikult on võimalusi veel. Inimesed, kellele sobiv nõuanne nurga tükeldamiseks on “Võtke mall”, võivad kasutada planimeetrit. Inimesed, kellel planimeetrit käepärast ei ole, võivad oma kujundi paberist välja lõigata, täpse kaaluga ära kaaluda ning suhte ühikpaberiruudu kaalusse leida. Ja laisad inimesed võivad lihtsalt millimeetripaberilt ruute kokku lugeda.

  10. Linnar Priimägi: “Ajaloolased ärgu uurigu iseennast.”

    Ettepandud komisjoni ülesanne ei saa seisneda selles, et ühtlustada nüüdisajaloolaste tõlgendusi – ajalooteadlaste objektiks ei ole ju ajaloolased ise, mitte iseennast pole nad kutsutud uurima! Mälu on ideoloogiline fenomen ja tänapäeva ajaloolaste mälu esindab tänapäeva ideoloogiaid, nagu tunnistab ka David Vseviovi kirjutis. Akadeemilisel pinnal oleks tarvis tegelda kahe teise paradigmaga. Esiteks ajalooliste tegelaste ajaloolise psühholoogiaga kui ajalooliste sündmuste faktoriga. Ja teiseks ajalooliste ideoloogiatega, mis tõlgendasid ajaloosündmusi erinevalt. See on midagi muud kui primitiivne ja fantasmagooriline Leopold von Ranke wie es eigentlich gewesen ist, mille ümber lüüakse lahinguid nüüdisideoloogiate tandril.

    Talle iseloomulikult ei maini Priimägi niisuguseid tähtsusetuid pisiasju nagu faktid.

  11. Foreign Policy kirjutab Türgi sõjaväe huvitavatesst vaadetest geiküsimus(t)ele. Türgis on nimelt komme, et sõjavägi diskrimineerib geisid nende mittevärbamise teel, aga geid peavad tõendama, et nad ikka tõepoolest geid on ning diskrimineerimist väärivad.

    To seek exemption, therefore, many gay men have to endure pseudo-scientific tests designed to appraise both their homosexuality and the extent to which it might render them “unfit” for service. “Parts of the test I took included having to draw a picture of a tree, a house, and a person,” says S. “You’re given a lot of crayons, and then you have to answer why you drew things the way you did.” Other gay conscripts report having been asked whether they liked playing with dolls as children or enjoyed wearing women’s clothing. Military psychiatrists who know better have to pretend that there is a scientific value to such examinations, says L., “because it’s in the regulations.”

    Astoundingly, some gays also report that they were asked to produce photographs showing them as participants in anal intercourse. Even then, Turkish authorities are said to apply special criteria. According to the military, and Turkish society at large, penetrating another man does not necessarily qualify as a homosexual act; only being penetrated is undisputedly homosexual. Hence the unwritten rule when it comes to such photos: “The man should be in the passive position, receiving from behind,” L. explains, “and looking at the camera. Preferably while smiling.”

  12. Kui keegi vabastatakse kohustuslikust armeeteenistusest seetõttu, et ta ise on seda taotlenud, ei ole tegemist diskrimineerimisega olenemata vabastamise põhjusest.

  13. lauri ütles:

    Huvitav on märkida, et tänu pseudoteaduslikule homoseksuaalsuse tuvastamise võttestikule on Türgi armee geipornoarhiiv ilmselt üks suuremaid maailmas, kui mitte suurim.

    Foreign Policy artikkel lubab arvata, et armee neid fotosid ei arhiveeri. Kui nad kuskil alles on, siis küllap arstide, arstide vanaemade ja arstide vanaemade kasside pornokollektsioonides.

    Krikule olgu meelde tuletatud, et mõned geid tahavad sõjaväes teenida.

  14. Postimees kirjutab:

    Ameerika teadlased hoiatasid, et mobiiltelefoni sage kasutamine raseduse ajal võib sündivale lapsele tuua käitumisraskused.

    California Ülikooli teadlastel pole siiski selgitust, miks see nii on, kuid nad konstateerivad siiski, et seos sagedase mobiilikasutuse ja laste käitumisraskuste vahel on olemas, vahendas VG Nett.

    Ka uuringut juhtinud epidemioloog Leeka Kheifets tunnistas, et tal on raske mõista, kuidas mobiiltelefonidest tulenev madal kiirgus võib olla nii suure mõjuga.

    Siiski näitavad 28 000 taani seitsmeaastase lapse ja nende emade uurimisel saadud andmed, et rasedana mobiiltelefoni kasutanud emade laste seas esines käitumisraskusi 40 protsenti enam. Kogu valimist tunnistas kolm protsenti emadest, et nende lastel on käitumisprobleemid ning kolmel protsendil lastest täheldati ebanormaalset käitumist, ülekaalulisust või emotsionaalseid probleeme.

    Igavene häda küll nende teadlastega, kes keelduvad tunnistamast nähtusi, millest nad aru ei saa.

    Seda, et käitumisprobleeme emad self-reportisid, Postimees kirjutas. Kahjuks ei kirjuta ta, kui tugev oli avastatud seos. Küll aga teeb seda Reuters:

    The mothers of about 3 percent of the children said they had borderline behavioral problems, and 3 percent showed abnormal behavior, such as obedience or emotional issues.

    The children whose mothers used cellphones while pregnant and who also used the phones themselves were 50 percent more likely to have behavioral problems, the researchers reported in the Journal of Epidemiology and Community Health.

    Children whose mothers used the phones but who did not themselves use mobile phones were 40 percent more likely to have behavioral problems, they found. They found the children were no more likely to have epilepsy or delays in development.

    dig tõstab püsti hüpoteesi, et lisaks käitumisprobleemidele teavad need lapsed, kes mobiiltelefone kasutavad, ka rohkem rumalaid sõnu.

  15. @dig:
    Foreign Policy artikkel lubab seda arvata, aga Spiegeli artiklis on selge sõnaga kirjas, et:
    “Die Beweisforderungen der Armee hält die Anwältin für verlogen und abwegig. In Ankara hätten sich mittlerweile männliche Prostituierte darauf spezialisiert, sich als Partner für die Sex-Videos von Wehrdienstverweigerern anzubieten. Die Konsequenz, so die Anwältin, sei so absurd wie das gesamte Verfahren: Das Militär habe inzwischen “die größte Gay-Porno-Sammlung in der Türkei”.”
    ehk siis – “Ühe (homosid esindava) naisadvokaadi sõnul on koguni meeshomoprostituudid asunud kutsealuste homosust tõendavates videotes osalemisega raha teenima. Armeel olevat aga selle tulemusel kogunenud suurim geipornokogu terves Türgis.” Päris maailma suurim niisiis siiski mitte.

  16. Õpilasliit: mis hinnaga PISA-edu saavutati?

    «Kas meil treenitakse universaalinimesi või oma ala spetsialiste, kes tugeva haridusega Eestit tulevikus edasi viivad – peame otsustama, kas riiki viivad edasi inimesed või teadmised, kumma me ohverdame?» küsis Rootalu. Ta viitas uuringutele, mille põhjal ei tunne Eesti õpetajad end oma tööd tehes hästi ja õpilased kogevad koolis sageli vägivalda.

    Kas keegi saab sellest lõigust midagi aru?

  17. Krikule olgu meelde tuletatud, et mõned geid tahavad sõjaväes teenida.

    Türgi kord ju neid ei puuduta? See kord puudutab omasooiharaid, kes tahavad sõjaväest ära ja on valmis selle nimel igasugu veidraid fotosid tegema?

  18. BBC vahendab vandenõulugusid Lähis-Idast, kus Iisrael eitab Mossadi koostööd Egiptuses tegutsevate haikaladega.

    Israel has dismissed Egyptian claims that a series of shark attacks in the Red Sea could have been the result of a plot carried out by its foreign intelligence agency, Mossad.

    The reports – apparently quoting the South Sinai governor – have been picked up by the Israeli media.

    An elderly woman was killed by a shark in the Egyptian resort of Sharm el-Sheikh on Sunday.

    Several other swimmers have been mauled in the past week.

    Conspiracy theories are always popular in the Middle East, with unlikely suggestions often made that troubles in Arab countries could be caused by Mossad agents.

  19. Kriku ütles:

    Türgi kord ju neid ei puuduta?

    Kuidas siis ei puuduta, kui kaitseteenistus kohustuslik on ja igalt kohale ilmunud tegelaselt muude küsimuste seas seksuaalset orientatsiooni küsitakse?

  20. Ära demagoogitse. Kui nad ise oma homoseksuaalsust entusiastlikult tõendama ei hakka, et sõjaväest ära saada, võetakse nad ka sõjaväkke. Või vähemalt nii on artiklis kirjas.

  21. The Independent kirjutab kummalisest juhtumist Lõuna-Kalifornias, kus kohalik moslemikogukond üliagarasti püha džihaadi jutlustanud tegelase minema kihutas ja kohtust lähenemiskeelugi võttis. Usin ekstremist osutus FBI värvatud provokaatoriks, kelle ülesandeks olnud radikaale otsida.

    The spying game wasn’t all it was cracked up to be for Craig Monteilh, a convicted criminal recruited by the FBI to investigate the march of radical Islam into Southern California. His endless talk of violent “jihad” so alarmed worshippers at the local mosque, that they took out a restraining order against him.

    Monteilh spent 15 months pretending to be Farouk al-Aziz, a French Syrian in search of his religious roots. He prayed five times a day at the Islamic Centre in Irvine, Orange County, wearing white robes with a camera hidden in one of its buttons, and carried a set of car keys that contained a secret listening device.

    The enthusiastic attempt to catch local Muslims discussing terror campaigns backfired, however, when community leaders went to the police with fears that the suddenly devout young man, who got up to pray at 4am, had become a radical in their midst.

  22. USA eruohvitser: tulnukad on tulekul!

    Kui uskuda USA eruohvitseri Stanley Fulhamit, siis saame juba varsti teada, kuidas tulnukad tegelikult välja näevad. Fulham väidab veebilehe ufodigest.com vahendusel, et tal oli kontakt tulnukate rühmaga Transcendors. Rühm andis teada, et juba tuleva aasta jaanuaris tulevad nad esmalt Moskvasse ja nädalapäevad hiljem ka Londonisse. Nende käigu eesmärk on inimeste ettevalmistamine tulnukate aktsepteerimiseks tulevikus.

  23. dig ütles:

    Ja laisad inimesed võivad lihtsalt millimeetripaberilt ruute kokku lugeda.

    Vahel samuti praktiline meetod, kui planimeetrit ei ole käepäerast. On olemas muide hulga täpsem meetod, et loetakse kokku kõik täisruudud ja liidetakse juurde pool osaliste ruutude arvust :) (allik: Jakov Perelman, „Huvitav geomeetria”).

    Aga ma olen näinud, kuidas mitte eriti taibukad tudengid, kes on kuulnud, et joone tõus on tõusunurga tangens, selle joone paberile joonistavad, et nurka malliga mõõta, ja siis kiruvad, et pagana väike nurk, ei saa hästi mõõta :)

  24. harri ütles:

    … Tahan siinkohal veel märkida, et olnuksin ma veidi vähem skeptiline ja ilma loodusteadusliku hariduseta, võinuksin kergesti orki lennata küll: ülalmainitud kampsuni tükid olid küll masinal kootud, ent kokku õmbles need mul siiski ema, maksaga oli mul probleeme olnud (krooniline sapipõiepõletik, viiruslik hepatiit) ning poisikesena olin angiiniga tõepoolest alatasa hädas olnud. Lõpuks selgus, et väljaravimata angiin oligi väga tõenäoliselt see päästik, mis seljatõve vallandas.
    Pika jutu lõpetuseks ütlen veel, et küllap oleksin praegu juba ratastoolis, kui toda posijat läbi näinud poleks ja arstidele selja pööranuksin…

    Sapipõie ja maksa haigused tekitavad sümptomeid nagu kollatõbi, isu langus ja maksa kasv. Wikipediast saadud meditsiiniharidusega võib ka neid tuvastada.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bile_duct
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis

  25. Postimees vahendab Ravimiametit:

    Kõik ravimid põhjustavad kõrvaltoimeid. Kõrvaltoimeteta ravim ei ole tõenäoliselt ravim – suure tõenäosusega puudub sellisel tootel ka ravitoime, teatab ravimiamet.

    Ravim lubatakse turule siiski ainult juhul, kui on kindel, et ravist oodatav kasu on suurem kui kõrvaltoimete risk. See selgub kliiniliste uuringute käigus.

  26. salvey tsiteeris:

    Nende käigu eesmärk on inimeste ettevalmistamine tulnukate aktsepteerimiseks tulevikus.

    Näe, selle lause põhjal saab kohe järeldada, et tegemist on jamaga. Säärast eesmärki saab välja mõelda ainult fantaasiavaene tulnukafänn. Kui artikkel pärineb ühest allikast, on ilmselt terve artikli usutavus sama madal.

  27. Perearsti infotelefon soovitab nohu korral päevakübarat

    Kui endal mõistust napib, võib tervisehäda korral valida telefonil numbri 1220 ja kuulata perearstide soovitusi.

    Tere, nõustaja kuuleb.

    Tere, mul on algamas nohu ja aevastan ühtepuhku. Mida soovitate?

    Kas on ainult nohu või kaasneb sellega midagi?

    Eriti muud nagu ei olegi.

    Siis soovitaks ninaaerosooli ja Sudafedi tablette. Lisaks võiks loputada soolalahusega, et nina limaskest oleks niiske ja kaitstud.

    Kas mingeid vanarahvatarkusi ka võiks rakendada, nagu näiteks teed juua?

    Teed on alati hea juua. Mida rohkem vedelikku, seda kiiremini haigus üle läheb. Kui palavikku ei ole, võib teha sinepiga jalavanne ja kartuliauru sisse hingata. Soodaauru ja eukalüpti esialgu ei soovitaks, sest need ärritavad väga limaskesta.

    See on kõik sümptomite ravi. Ega nohu ennast vist polegi võimalik ravida?

    Eks see tuleb lihtsalt üle elada. Organismi tuleb sellal toetada. Kui nohu kestab üle kahe nädala, tuleb arsti juurde minna. Immuunsüsteemi turgutamiseks on väga head päevakübara preparaadid, mida saab apteegist retseptita. Need aitavad tõesti hästi.

  28. Nohuravi kuulsa kirjaniku Mark Twaini moodi

    Kõigepealt tegi ta kuuma jalavanni ja puges siis voodisse.

    Seepeale käskis teine tuttav üles tõusta ja külma duši alla minna.

    Üks sõber soovitas nohu toita ja palavikku näljutada, mispeale ta restoranis kõhu kõvasti täis pugis.

    Järgnes soovitus juua toop sooja soolvett, mispeale kirjanik kartis, et oma «surematu hinge» välja oksendab.

    Üks daam soovitas mikstuuri tärpentinist, salpeetrist ja siirupist, mida tuli sisse võtta veiniklaasitäis iga veerand tunni tagant. See äratas Twainil mitmeid väärituid impulsse ja plaane, mida ta õnneks ei saanud oma nõrkuse tõttu ellu viia.

    Kui haigus juba kopsudesse ronis, soovitati talle viina kadakamarjadega, siis viina siirupiga ja lõpuks sibulaga, mis pani ta hingeõhu «haisema nagu hiireviul».

    Kõige lõpuks tegi ta külmas toas jääkülma lina kompressi. Twain märkis, et see oli kõige julmem vahend tema nohuravis, mille peale ta arvas juba, et tema tund on saabunud.

    Kaks sõpra soovitasid lõpuks võtta iga 24 tunni järel toop viskit, mida kirjanik ka tegi.

    Lõpetuseks ütles Twain: «Palun kaaluda seda mitmekesist kuuri. Kui see meid ka terveks ei tee, siis midagi halvemat kui surm sellest kõigest ka karta ei ole.»

  29. Kas eestlaste usuleiguse pärast tuleks nutta või naerda?

    Kuigi me elame kristlikus kultuuriruumis, tuntakse Eestis isegi kristlust pigem müütide kui tegeliku sisu järgi. Valed arusaamad on tõenäoliselt ka üheks põhjuseks, miks eestlased väga usklikud ei ole. Üldiselt arvatakse, et kristlus tähendab igasuguste ahistavate reeglite ja rituaalide järgimist ning kirikud on kas “pühakute klubid” kuhu ebatäiuslikul inimesel pole asja või “luuserite kogunemiskohad” kuhu minnakse siis, kui ise oma eluga hakkama ei saada. On täiesti arusaadav, et selliselt mõistetud keskkonna eest normaalsed inimesed põgenevad. Miks aga selline väärarusaam on tekkinud on omaette küsimus. Seda enam, et kristluse sisuks on tegelikult armastus ja hoolivus, mida igatseb iga inimene.

  30. Vaja on rohkem tippe ja palju rohkem loovust

    Endiselt on probleemiks poiste ja tüdrukute funktsionaalse lugemise tulemuste suur erinevus. Matemaatilises kirjaoskuses peaksid eelkõige meie poisid näitama oluliselt paremaid tulemusi. Eesti ühiskonna arengu seisukohalt peame aga kõige enam tähelepanu pöörama sellele, et suureneks kõrgeimatele tasemetele jõudnud õpilaste osakaal. Seda ei saa ainult põhjendada sellega, et võimekamate õpilastega on tehtud viletsat tööd, sest on riike, kus 4.–6. tasemele jõudnud õpilaste osakaal on üle 40%, ja Shanghais ulatub see isegi 54,2%-ni (Eesti 27,3%). See on oluline sõnum meie õpetajatele ja nende koolitajatele. Õppetöö peab õpilastes rohkem arendama oskust kasutada oma teadmisi – oskust põhjendada, teha järeldusi jne, teisalt on vaja pöörata tähelepanu õpilaste loovuse arendamisele. Haridussüsteem saab oluliselt mõjutada inimressursi kvaliteeti nii tööjõuna kui ka väärtuste kandjana. Meil on valida, kas meie noored jäävad tööjõuna teiste riikide noorte loodu kasutajateks või on nad ise loojad ja arendajad. Eesti ühiskonna huvi on, et meil kasvaks tegus ja loov põlvkond, kes oskab oma teadmisi kasutada isikliku elu kujundamisel ja seeläbi panustada riigi arengusse.

  31. Pole mingi üllatus, Pärnu on juba pikemat aega olnud nii Ossi-, kui ka Debiili-pealinn. Madalalaubalised, ihnuskoid, DefRage, burksiõgardid, Martin Helme ja palju muud huvitavat. Soovin jätkusuutlikust edaspidisekski, suvel sõidan Atlandi äärde.

  32. @dig:

    See, et moblaga helistamine mõjutab mingil moel helistajat on ju ilmselge…
    1. kiirgus – ebatõenäone, kuid siiski…
    2. ootamatu helin ehmatab – tõenäsus suur…
    3. kõnede sisu – tõenäosus vägagi kõrge…
    jne…

  33. Forte äsab topeltlöögiga. Esmalt katab söögilaua UFO

    “Häädemeeste ufo katab oma sõnumiga söögilaua kõigile ehk ufode uurijatele, religioossetele inimestele ning ka ateistlikele skeptikutele,” rääkis Igor Volke.
    Jutt käib ufost või inglist, mida meditsiinidoktor Ivo Kolts Häädemeestel väidetavalt korduvalt näinud ja filminud on. Lugu tipnes Urmas E. Liivi teledokumentaaliga „Häädemeeste UFO“.

    “See fenomen väärib tähelepanu aga mitte meedia oma vaid tõsisemat uurimist. “Pealtnägijas” rahustati see teema pisut maha ja nüüd on see taas esile tõusnud. Praeguseks on sinna lülitatud nii religioosne kui ka looduslik aspekt,” tõdes Volke.

    …ja siis küsitakse, kas piibel peidab šifreeritud sõnumeid Al Qaeda tuumarelvade kohta.

    Drosnin on lausa nii mures, et ostis eilsesse New York Timesi numbrisse terve lehekülje suuruse pinna, millel küsib „Miks ei luba Valge Maja presidendil seda kirja lugeda?”. Teate all on foto Osama bin Ladenist koos suures kirjas hoiatusega „Bin Ladeni käsutuses võivad juba praegu olla tuumarelvad”, vahendab veebilehe LiveScience libateaduste-teemaline veerg Bad Science.

    Kuidas selline info Drosninini jõudis? Ta luges seda — koos relvade asukohta paljastavate andmetega — piiblist: tema sõnul on tuumarelvade peidupaik „esmakordselt üles tähendatud šifreeritud kujul piiblis. /…/ Šiffer ütleb selgelt, et Al Qaeda käsutuses on tuumarelvad.”

    Viimase küsimuse vastuseks on Forte vahendatud artikli andmetel siiski “ei”.

  34. salvey ütles:

    Kas eestlaste usuleiguse pärast tuleks nutta või naerda?

    […] Seda enam, et kristluse sisuks on tegelikult armastus ja hoolivus, mida igatseb iga inimene.

    On aga loogika! Kui kristluse sisuks on armastus ja hoolivus, mida tahab iga inimene, siis sellest ei järeldu, nagu peaks igaüks, kes armastust ja hoolivust soovib, olema kristlane. Ehk all of Alma Kogan is dead, but only some of the class of dead people are Alma Kogan. :)

  35. Maailmalõpp jääb esialgu ära, ootame 2014. aastat

    Maa inimestel tuleb 2014. aastal oodata viimsepäevakohut, ütleb Cambridge’i ülikooli professor Nicholas Boyle.

    Teadlase sõnul leiab iga sajandi algul aset tähtis sündmus, mis määrab selle sajandi edasise saatuse. Näiteks 1618. aastal alanud Kolmekümneaastasele sõjale järgnes Euroopas suur segaduste periood. 1815. aastal kukutati Napoleon ja XIX sajand möödus Euroopale suhteliselt rahulikult. 1914. aastal algas Esimene maailmasõda ja XX sajand kujunes Euroopale traagiliseks.

    Professor Boyle näeb praeguses majanduskriisis eelmängu 2014. aasta sündmusele, mis määrab XXI sajandi saatuse. Siis saab selgeks, kas praegune sajand läheb ajalukku rahu- ja heaolusajandina või ootavad meid ees vägivald ja vaesus.

    Nii et ei mingit kergendatult hingamist, kui 2012 läbi saab, tuleb vaim 2014 aastaks valmis seada, ohhjahh…

  36. Kas Eesti on minemas Kreeka teed, küsin tänase saaremaise uudise peale: Saaremaal pühitsetakse esmakordselt matuseautot

    “Minu teada ei ole varem matuseautot Saaremaal sisse õnnistatud, kuid selleks on ka eriline põhjus,” lausus tervet Saaremaad teenindama hakkava matuseauto omaniku Kaarma POÜ juhatuse liige Kalle Hiiuväin. Nimelt leidis eelmine matuseauto möödunud talvel kurva lõpu, kui jäi katusele kogunenud liigse lume põhjustatud angaarivaringu alla.

    Uudisest saab ka teada, et Saaremaal on sisse õnnistatud ka raekojas asuvad Kuressaare linnavolikogu ruumid, hiljuti valminud Ristiku lasteaed, Arensburgi spaa, juuksurisalongid jms.

  37. Just, vähemalt nii kirjeldas kreeklasega abiellunud saksaprantslane. Ja et ristivanem saavat olla ainult kreeklane, sest keegi muu ei oska ju kreeka keeles issameiet lugeda.

  38. Uudiseid umbluupealinnast:
    Enesetäiendajad kohtuvad selgeltnägijaga

    Esmaspäeva õhtul kutsub Pärnu Enesetäiendajate selts huvilisi Pärnu keskraamatukogu saali, kus toimub kohtumisõhtu selgeltnägija Mariannega.

    Mõni inimene saab juba sündides kaasa imelised oskused. Marianne anded ilmnesid päris väikese lapsena. “Mul ei ole lapsepõlve olnud, sest lapsed minuga ei mänginud. Olin nagu väike vanainimene. Aga ka täiskasvanud ei võtnud mind punti,” ütleb ta ja lisab, et sai aru, kui talle valetati.
    […]
    Kohtumisõhtule palub ta kõigil kaasa võtta tükikese paberit ja kirjutamisvahendi, et arvutada välja oma eluteenumbrid.

  39. Martin Vällik ütles:

    Kohtumisõhtule palub ta kõigil kaasa võtta tükikese paberit ja kirjutamisvahendi, et arvutada välja oma eluteenumbrid.

    Ennäe selgeltnägijat, kes eluteenumbreid teistel arvutada laseb.

  40. Otsapidi küll novembrist, aga aktuaalne tänagi:
    Märgid annavad meile aimu, kas oleme õigel teel
    Reklaamlugu ühest umbluukoolist ja selle kursusest.

    Ülikoolis maailmakirjandust ja lisaks ka psühholoogiat õppinud ning kogu elu teatriga tihedalt seotud olnud Kristiina Garancise jaoks on märgid tõeliselt südamelähedane teema. «Kirjandus on siiamaani minu suurim armastus ja kui sa kujutad ette kõiki neid märke, mis on ühes ilukirjanduslikus teoses… See oli ka sild psühholoogiahuvini,» selgitab Holitstilise Teraapia Instituudis koolitust nimega «Millest märgid kõnelevad?» läbi viiv päikeseline punapea Kristiina.

    Paistab, nagu taaskord tahetakse saunaõhtu jututeemadest tasuline kursus välja imeda. Kõnelus, mis peale lumerookimist mõnusas õhtumeeleolus kaminatule saatel võib huvitav ja inspireeriv olla, muutub sellisel moel odavaks triviaalsuste korrutamiseks. Asi läheb aga hullemaks siis, kui sellistele infantiilsetele triviaalsustele tuginedes hakatakse “teraapiat” tegema.

    Ja imestame üheskoos ka selle üle, et Haridus- ja Teadusministeerium on Holistic Therapy Institute, eesti keeli Holistilise Teraapia Instituudi Koolituskeskusele andnud koolitusloa nr 5390HTM õppekavale „Holistiline treening ja psühhoteraapia”, kehtib kuni 31.05.2013.

  41. Ja millele Haridus- ja Teadusministeerium siis koolitusloa on andnud:

    Koolituse esimene osa: Holistiline treening

    1. moodul: VAIMU ÄRATAMINE
    * Tutvumine, ootused koolitusele. Isiklike eesmärkide paikapanek. Grupi tulevikunägemused.
    * Initsiatsioon.
    * Sissejuhatus vaimuteadusesse:
    *** Holistiline maailmanägemus: ühtne energiaväli ja maailm kui tervik, inimene kui osa sellest tervikust. Alanev ja ülenev põhjuslikkus. Universumi vaimsed seadused. Palve jõud.
    *** Seitse tšakrat: inimese seitse väge ja seitse õppetundi. Inimese energeetiline ülesehitus.
    *** Aju ja teadvus. Tedavuseseisundid, nende muutmise tehnikad. Ajulained: alfa, beeta, teeta, delta, gamma. Muutunud teadvuseseisundid psühhoteraapias.
    *** Keha on vaimu peegel. Keha sõnumite teadvustamine. Haigus kui keha sõnum, mõttemustrite ja tunnete seos tervise ja haigustega.
    *** Kolm “Mina”.
    * Harjutused energiataseme tõstmiseks. Ülitajude ja intuitsiooni treenimine.

    Hei, kas järgmine Umbluu-preemia HTM-le?

  42. HTM oleks päris arvestatav preemia kandidaat, minu jaoks on see müstika, et kuidas saab sellise jama jaoks riiklikult tunnustatud koolitusluba väljastada? Vähe usutav, et on üks loll ametnik tuimalt templeid koolituslubadele alla löömas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga