Franklin Graham — tsirkust ja jumalat Ansipile ja Savisaarele

Franklin Graham ja Lootuse FestivalMingi kummaline ja mõistetamatu koogutamine on lahti läinud ühe jumala importööri suhtes.

Eestit külastab evangelikaalne usumees Franklin Graham, Billy Grahami poeg. Billy Graham on (oli) USAs mõjukas tegelane ja paljude sealsete presidentide sissepühitseja, nüüd on poeg Franklin seda rolli üle võtmas.

Eestis ja ka üle maailma on staadionietenduste nimeks Lootuse Festival. Lehtede andmetel on siinse 29.-31. mail Saku Suurhallis aset leidva Lootuse Festivali ettevalmistamisega seotud sajad kohalikud kogudused, osalevad Tõnis Mägi ja teisedki muusikud. Ka siinse luterliku kiriku peapiiskop Andres Põder aitab atra hoida.

Peaaegu nagu ilus lugu – inimesed toimetavad ja ajavad vabas ühiskonnas oma asja vastavalt oma usulistele veendumustele ja südametunnistusele.

Asi kisub veidraks

Toivo Tänavsuu kirjutas Eesti Ekspressis juba veebruaris, kuidas korraldajad pressivad ka meie nn eliiti:

Kõva lobitöö käivat ka ärimeeste ja poliitikute seas, et lootuse sõnum ka nendeni jõuaks.

Ei, veider pole see, et usumehed ja-naised lobitööd teevad, vaid see, et see lobitöö ka vilja kannab. Nimelt on õnnestunud kokku leppida kohtumine meie peaministri Andrus Ansipiga ja väidetavalt ütleb üritusel avasõnad ei keegi muu kui Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

Võibolla saadi peaministri jutule plaaniga, kuidas majandusraskustest üle saada:

Palume koos, et Eestimaa inimesed teadvustaksid – ka majanduslanguse ajal toob lootus Jumala peale head lahendused.

Elu on õpetanud, et usumeestega käivad kaasas vastuolulised lood – olgu siis elustiil, mis jutlustatava õpetussõnaga kooskõlas pole või siis väljaöeldud mõtteavaldused, mis isegi kristlikus kontekstis panevad pead vangutama. Viimasest kirjutas Andrus Karnau Postimehe võrguväljaandes ja ta viitas juba pealkirjas Franklin Grahami “skandaalsusele” ning tõi välja mõned seigad, mis sellist hinnangut õigustada võiksid.

Kordan omalt poolt mõned üle:
* peale 11. septembri rünnakuid ütles ta, et islam on “väga kuri ja õel religioon”, hiljemgi on ta seda mõtet kinnitanud;
* ta kutsus üles kasutama tuumarelvi, et “hävitada vaenlane” (islamistlikud terroristid);
* peale kõike seda soovis ta ikkagi oma heategevusorganisatsiooniga minna Iraaki humanitaartööd tegema (nagu laps tõrvikuga püssirohukeldrisse);
* ta heategevusüritused, nt lastekodudes kingituste jagamine ja arengumaades tegutsemine käib käsikäes misjonitegevusega, mis seab vähemalt mingis osas kahtluse alla heategevuse siiruse.

Samas nõustun nende kommentaatoritega, kes ütlevad, et “skandaalsus” pole just see esimene sõna, millega Franklin Grahamit iseloomustada. Evangelikaalsete juhtide seas on kindlasti skandaalsemaid tegelasi, näiteks Benny Hinn, Jerry Falwell, Ted Haggart ja paljud teised, kuid siinsest vaatepunktis tundub üldse veider, et usutegelased riigijuhtide silmis nii kõrgel positsioonil on. Vähemalt demokraatlikus riigis, mis on oma põhiseaduses kinnitanud, et riik ei pea ühelegi religioonile eeliseid looma. Samasse kategooriasse kuulub ka R. ja N. Reagani astroloogialembus ning briti endise peaministri Tony Blairi New Age seiklused oma abikaasa juhendamisel. Iraanis, Afganistanis, Pakistanis, Saudi-Araabias, Ladina-Ameerikas paistab teokraatia veel õilmitsevat, aga demokraatlikes riikides võib seda vabalt skandaalseks nimetada.

Hoopis veider on aga see, et Andrus Karnau artikkel pealkirjaga Ansip kohtub skandaalse usujuhiga on maha võetud. See on nn peavoolumeedias ainus veidigi kriitilise noodiga artikkel sellest üritusest. Muud lood on kriitikavabad raportid sellest, kui ilus ja tore kõik on.

Paar lõiku õnnestus mul mahavõetud (tsenseeritud?) artiklist kõrvale panna:

Grahami juhitud usuorganisatsioon on siiski midagi enamat kui leelotavad palved või meeliülendav gospelmuusika. Grahami usuorganisatsiooni käive ulatub miljardi kroonini, olles kaugelt suurem kui enamikule Eesti firmadest jõukohane. Graham on ka Ameerika Ühendriikide poliitikaelus oluline tegija, kes andis oma õnnistuse eelmisele USA presidendile George W Bushile ametivande andmisel.

Teiseks Grahami organisatsiooni mõtteavaldused Eesti kohta, mida võib samuti skandaalseteks või vastuolulisteks pidada:

Grahami organisatsiooni koduleht tutvustab Eestit Ida-Euroopa kõige sekulaarsema riigina. Ametlikel andmeil käib 1,3 miljoni elanikuga riigis pühapäeviti kirikus vaid 12 000 inimest.

Grahami organisatsiooni koduleht teatab, et kümnel viimasel aastal on vaimuhaiguste küüsi sattumine taevasse küündivalt kiiresti kasvanud. See on üks osa sekulaarse ühiskonna hädadest. Sama koduleht teatab, et Eesti probleemid on alkoholism, kuritegevus ja narkootikumid – sekulaarse ühiskonna tüüpvead.

Lisaks ei hoolitseta Eestis laste eest, kodutute hulk kasvab ja samuti tööpuudus ning süvenevad kõik muud majanduskriisi-aegsed probleemid. Grahami arusaam Eestist iseloomustab ka tõsiasi, et ristirahva ajalugu algab siinmail alles koos reformatsiooniga 16. sajandil.

Ühelt poolt vaadates võib ju küsida, et miks kohtub peaminister Ansip sellise tegelasega, kes Eesti kohta tendentslikku valet levitab, teisalt võib ka küsida, et miks üllameelne kristuserüütel soovib kohtuda sellise riigi peaministriga, kus laste eest ei hoolitseta.

Veel oli mul küsimus, et kui toimub mingi üritus, millele müüakse pileteid, siis laekub piletimüügist riigile käibemaks ja puha. Kui aga sissepääs on tasuta, kuid kohapeal kogutakse annetusi (vaevalt, et selle kohta tšekk vastu antakse), siis see raha on maksuvaba ja võib rahumeeli riigist välja vedada? Kuidas see meie väliskaubandusbilansile mõjub?

Kokkuvõte
* Üritus ise tundub tore tulevat, hea muusika, ergutav sõnum, ühistegevus.
* Ajakirjandus võiks teha veidi rohkem taustauuringut ja olla skeptilisem ning teenida lugejat ka sellega, et valgustada usuliikumiste telgitaguseid ja seletada lahti nende liidrite sõnumit.
* Häirib see, et ainus kriitilise noodiga artikkel võeti maha ja lugejatele jäid nämmutused sellest, kui ilus ja tore kõik on.
* Peaminister võiks lasta oma nõunikel uurida, kellega kohtuda ja kellega mitte.

Päris lõppu hea sõnum selle kohta, et ka minusuguseid pole unustatud.

Andrease liikumine – palveta oma lähedaste eest!
Vaata ringi
oma elukohas, tööl või koolis, sest just seal on sinu misjonipõld. Tee nimekiri tuttavatest inimestest, kes vajavad Jeesust Kristust. Palveta nende eest regulaarselt.

Vaata üles
sest Jumal kuuleb eestpalveid ja muudab inimesi. Palveta iga päev nimekirjas olevate inimeste eest, et Jumal kingiks võimalusi jagada neile Tema armastust.

Vaata võimalustele
sõlmida sõprust iga nimekirjas oleva inimesega. Pühenda neile oma aega lõunalauas istudes või sportides ja loo sõprus, mis avab tee Kristuse jagamiseks.

Vaata ettepoole
ja alusta sellest, et esita igale nimekirjas olevale inimesele kutse osaleda meie festivalil. Vali välja kuupäev, palveta ja kutsu nad üritusele kaasa.

Vaata vajadustele
tegeleda kõigi inimestega, kes vastavad Kristuse kutsele või näitavad üles huvi evangeeliumi vastu. Julgusta neid ja jätka sõprussuhet ja palvetamist nende eest, kes kutsele ei vastanud.

Läbi sinu Andrease-teenistuse ning ustava evangeeliumi kuulutamise leiavad paljud inimesed uue elu Kristuses.

Ole nagu Andreas ja julgusta selleks olema ka kõiki kaaskristlasi!

Lisatud 28. mai:
Video Delfist:

123 Replies to “Franklin Graham — tsirkust ja jumalat Ansipile ja Savisaarele”

  1. Seekord jääb üle vaid nõustuda Martini tähelepanekutega. Religioon on nagu liiv, mis igast väiksemastki praost sisse tungib ning lämmatab.

    ristlaste eespalvetest ma üldse ei räägigi – mis õigus on neil mind oma usuga siduda läbi eestpalve?

  2. klassikaline “pada sõimab katelt”.

    aga olgu-olgu. olgem õiglased – kui sa nüüd mulle vastuvõetavalt ära seletad, miks on ühe väljamõeldise (juutide oma) poole koogutamine halvem kui teise väljamõeldise (sinu oma) poole koogutamine, siis saad ühe punkti.

  3. Postimees.ee vanemtoimetaja Alo Raun andis päringule vastuseks, et nimetatud artikkel on nüüd leitav:

    Ansip kohtub rahvusvahelise usujuhiga

    Aga see pole enam see artikkel ja kommentaarid puuduvad üldse. Neid oli eile õhtul üle 80.

    Kusjuures pealkirja “skandaalne” muutus “rahvusvaheliseks” viimaste minutite jooksul.

    Enne:
    PM Graham enne

    Pärast:
    PM Graham pärast

    Tõeministeerium muudab ajalugu.

  4. Igaks juhuks jätan ka siia kommentaari, mille panin selle uue artikli juurde:

    Kuhu on kadunud kõik eilsed kommentaarid?
    Ja see lugu pole enam üldse see lugu, mida eile lugeda saime. Eilne lugu innustas arvamust avaldama ja seisukohta võtma, see siin on peaaegu täpselt samasugune ninnu-nännu, mida võib lugeda Eesti Kirikust või Maalehest.

    Taas näide tsensuurist ja tõeministeeriumi toimetistest?

  5. vbl mul on luulud, aga mulle tundub, et kui ma alles tund aega tagasi märksõnaga “ansip” PM otsimootorit kasutasin, ei leidnud ma sealt seda artiklit. pead ei anna.

    eriti mugav, et google cache PM artikleid ei salvesta..

  6. Mis jubedus, mis jubedus, no tõesti – üks usujuht kutsus enda kohtumisele Ansipi ja Savisaare, milline seos vaba mõtte piiramise ja skeptitsismiga, mida siin oletatavalt propageeritakse.

    Kui sõna selle tähenduse juurde tulla, mida ÕSis pakutakse, siis kahtlemisega pole Martin Vällik küll kunagi tegelenud, aga pragab nendega, kes juuksekarvagi võrra kahelda julgevad. Üllas missioon.

  7. Mulle torgati “toreda tasuta festivali” reklaamvoldik pihku Tallinna südalinnas umbes kuu aega tagasi. Kogu bülletään ei sisalda küll sõnagi Jeesusest, ent jutu üldine toon ja festivalimaskoti ebasiiras irve ei jäta kahtlust, millega tegu.

    Postimehest (ja tegelikult suuremast osast ametlikust pressist) oleks aga aus tunnistada, et nad pole oma ütlustes täiesti vabad, ent kuna nad pole oma ütlustes vabad, siis vaevalt seda juhtub.

    Samas — avalikult mitteusaldusväärne peavoolumeedia arendab skeptilist mõtlemist, kuna kasvav protsent rahvast ei usu enam kõike, mida lehes kirjutatakse, ja hakkab ise järele uurima.

  8. Jason ütles:

    klassikaline “pada sõimab katelt”.

    aga olgu-olgu. olgem õiglased – kui sa nüüd mulle vastuvõetavalt ära seletad, miks on ühe väljamõeldise (juutide oma) poole koogutamine halvem kui teise väljamõeldise (sinu oma) poole koogutamine, siis saad ühe punkti.

    Võibolla konstrueerid oma lause ümber, sest väljamõeldiste poole koogutamine pole kunagi eriti mõttekas. Ja õleõldse pole ilus koogutada kellegi ega millegi ees.

  9. Samad sõnad Martinile. Postimeest ei tasu väga materdada. See, et sellise kaliibriga vana kohta natukenegi kriitilisemat materjali üles pandi , on juba omaette vägitegu.

    See uuesti üles pandud artikkel on tegelikult lahedam. Et seda lugeda, peab teadma, et too kusagil olemas on. Ja isegi siis kaovad kommentaarid. Mõne seltskonna kullipilk ja töövõime on tähelepanuväärne. Samamoodi nagu mõjuvõimgi.

    Haakub hästi teistes teemades jooksnud vaidlusega kaplanid vs. psühholoogid jõustruktuurides ja miks nii. Vandenõuteoreetikute heameeleks võiks veel küsida, kas on võimalik, et me muudes tundlikes teemades saame samamoodi filtreeritud infot ?

  10. Olen tüdinud sinu pidevast vingumisest – kole-kole Ansip kohtub mingi usumehega. Kas Eestis on käinud mõni suurema kaliibriga vend kellega Ansip poleks kohtunud? Vahet pole.

    Ütlen otse, enamasti räägid sa asjadest millest sa mitte midagi ei tea. Sa täiega väärkasutad skeptiku nime – skeptik on keegi kes kahtleb ja selgitab välja faktid – ainus asi mida sina teed on vingud-vingud-irised-ülbitsed. Ei ole juba tükk aega midagi sinuga seoses lugenud, kuna kunagi sattusin ühte asja lugema ja su rumalus ajas mind lihtsalt iiveldama – nüüd sattusin kogemata peale ja sama pull käib edasi. See mida ma siis lugesin rääkis kuidagi sünnitusest – olen kolm korda sünnitanud ja korduvalt naistekliinikutes loengutes käinud – su jutt oli täiega mööda pandud. Ja teine asi – sul polnud niipalju loomulikku intelligentsi, et aru saada, et mehena sa võib-olla ikka pole see kõige kõvemast kõvem autoriteet sünnituse alal, kuna sa pole ju tegelikult sünnitanud, ega ju?

    Ühesõnaga kui sa homme ärkad ja tunnede jälle tungi kellegi kallal ülbitsema või vinguma hakata, siis istu maha ja mõtle järele millest see tuleb.

    Kui tahad kirjutada Lootuse festivalist, siis selgita välja faktid ja räägi siis. Praegu oled siin kokku soperdanud mingi täiesti sisutu asja kolmandate-neljandate-viiendate isikute tsitaatidest ja mingist hämarast vandenõuteooriast – isegi Õhtulehe artiklid põhinevad rohkem faktidel kui sinu “geniaalsed üllitised”.

  11. Kulla Mann, palun hinga sügavalt sisse ja välja ning sa saad isegi aru, et sinu kirjutis on ülbe ja vinguv vihapurse ilma ainsamagi argumendita!

    Ning tõepoolest, kui sa homme (täna siis) ärkad ja “tunnede jälle tungi kellegi kallal ülbitsema või vinguma hakata, siis istu maha ja mõtle järele millest see tuleb.” :)

  12. @Celtic – noh sõnastame siis ümber:

    miks on ühe väljamõeldise (juutidele meeldiva) uskumine halvem kui teise väljamõeldise (sinule meeldiva) uskumine, siis saad ühe punkti.

    kahjuks sõna “väljamõeldis” ei suutnud ma ka parima tahtmise juures ümber sõnastada. pähe tuli küll erinevaid alternatiive, luul, hallutsinatsioon, pettus, soolapuhumine, fantaasia, ulme. aga ma ei usu, et ükski neist sulle rohkem oleks meeldinud. ma mõistan küll, et sinu eesmärgiks oli mõista anda, et tegu pole ugugi väljamõeldistega aga teeme nii, et kuni vasupidist pole tõestatud, on tegu siiski kuulujututasemel väidete ehk praktiliselt samaga, mis väljamõeldis. ma pakun aga, et vaataks õige sellest pisiasjast mööda ja vastaks siiski küsimusele põhimõtteliselt?

  13. PS. Mann, minu kolme lapse sünni juures olnud kolmest arstist kaks olid mehed. Damn! Milline hoolimatus ja ebakompetentsus, kardan, et nad vist üsna suure tõenäosusega polnud ka sünnitanud?!

  14. Panin sõna sünnitus otsingusse, et teada saada, millisest loost jutt käib. Vastus oli :” vabandust, ei leia midagi. “Ju siis pole siin sünnituste kohta suurt midagi väidetud?
    Ise olen 2 last sünnitanud ja ei oska muud tarka öelda, kui et oli ikka valus küll.

  15. Jason ütles:

    @Celtic – noh sõnastame siis ümber:

    miks on ühe väljamõeldise (juutidele meeldiva) uskumine halvem kui teise väljamõeldise (sinule meeldiva) uskumine, siis saad ühe punkti.

    kahjuks sõna “väljamõeldis” ei suutnud ma ka parima tahtmise juures ümber sõnastada. pähe tuli küll erinevaid alternatiive, luul, hallutsinatsioon, pettus, soolapuhumine, fantaasia, ulme. aga ma ei usu, et ükski neist sulle rohkem oleks meeldinud. ma mõistan küll, et sinu eesmärgiks oli mõista anda, et tegu pole ugugi väljamõeldistega aga teeme nii, et kuni vasupidist pole tõestatud, on tegu siiski kuulujututasemel väidete ehk praktiliselt samaga, mis väljamõeldis. ma pakun aga, et vaataks õige sellest pisiasjast mööda ja vastaks siiski küsimusele põhimõtteliselt?

    Esiteks ma ütleks, et väljamõeldised pole kumbki, esimesel puhul on lihtsalt tegu natuke modifitseeritud õpetusega. Aga kui vastata sinu keeles siis – esimese puhul muudab asja olemuse halvaks usuvoolu üldine konstruktsioon, mis eeldab pinnapealset levitamist ning teiste inimeste vabaduse piiramist usu küsimustes. Samuti religioosse süsteemi monopoliks kuulutamine ning väljaspool seda süsteemi asuva mustamine/solvamine. Teise punkti puhul seda ei ole, st. kehtib mõttevabadus ja uskude paljusus.

  16. mina ei kasutaks ehk nii karme sõnu kui Mann, kuid minu jaoks jäi arusaamatuks põhiline – artikli mõte. kas autor üritab meedias kokkukogutud infot oma sõnadega ümber jutustada? ainukese kriitilise noodina jäi kõlama autori rahulolematus käibemaksu teemadel ja ka siin pole midagi uudset.
    samas on muidugi tervitatav, et autor on suutnud vältida tavapärast tatipritsmist, mis igasuguste usuteemadega seoses esile lahvatab. võiks isegi öelda, et artikkel on meedia jaoks tavapärase sekulaarse-ateistliku suhtumise suhtes varjatult skeptiline. aus mäng, midagi pole öelda.

  17. Ma ei tea… Kui (kiriku)usk olevat armastus, mida siis kujutab endast jalgpalliväljaku (pole ju vahet, et peetuna Saku õlle suurhallis) teenistus – viimsepäeva orgiat? Samas, parafraseerides klassikut, las nad pealegi tulevad kokku, peaasi, et nad pärast jälle laiali lähevad, õnnelikud on, ja pärast surma kummitama ei tule.

    Peale kurjategijate ei oleks nagu ratsionaalset põhjust, miks Ansip kellegagi kohtuda ei võiks. Tähtis on, et – juhul kui ta otse kohapeal ära pööratakse – ta siis riigiameti ruttu maha paneks.

    Skeptiku mõistet on minul ka vahel keeruline seostada Martiniga, aga, kui terminoloogiline segadus välja arvata, siis esindab ta ju täiesti legaalset maailmapilti ja seda propageerivat tegevust. Vist? Ja tema on siin väljakul mängujuht oma õigustega.

    Martini sellel kirjatükil on väga suur and, sest, kuna ta taipas koheselt kopeerida Postimehe esialgse artikli teksti, on siin must-valgel tõestus kõrge ajakirjandusvabadusega maade hulka arvatavas riigis harrastatavast tsensuurist naeruväärselt tühise teemaga seoses. Siiani olen teatava hämmeldusega jälginud Helsinkin Sanomates harrastatavat tsensuuri, kus veidigi Venemaakriitilise teema kommenteerimine vahel suletakse kuniks teema aktuaalne. Kui keegi enam sellest niikuinii ei kirjuta, avatakse see tagantjärele uuesti – nagu midagi poleks olnud. Ja arvasin, et meil poleks midagi taolist mõeldav. Halvim on, et vaevalt oli tegemist Postimehe enesetsensuuriga, palju tõenäolisemalt siiski telefoniõigusega. Ja see, kallid jumalajüngrid, on kuradi ohtlik.

  18. kuigi kui aus olla, siis see plakat ikka tõsiselt häirib mind. meesterahva naeratus meenutab mulle mingit Aphex Twini plaadiümbrist. creepy…

  19. Mind see ei üllata. Ansip on aktiivne kristlane, Tartu Pauluse koguduse liige. Ja ka ülejäänud endised nõukogude funktsionäärid (näiteks Savisaar, kes on Halliste koguduse liige) on uute tuulte puhuma hakates endale kristlase imidži tekitanud. Ju see aitab siis miskitpidi valijate hääli püüda.

    Ootan pikisilmi aega, mil Eesti saaks endale sellise sirgeselgse riigijuhi või ministri, kes lõpetaks kogu selle kaitseväes ja politseis toimuva kaplanite tsirkuse ja ei häbeneks tunnistada, et ta pole tegelikult usklik.

  20. Kaplanite osas, nagu juba öeldud, pole suurt midagi teha. Aga jah, usukommete täitmine selleks, et valijatele meeldida, ei kõlba kuhugi. Mida Rüütel omal ajal jumalateenistustelt otsis, tõesti ei kujuta ette.

  21. @Celtic

    Esiteks ma ütleks, et väljamõeldised pole kumbki, esimesel puhul on lihtsalt tegu natuke modifitseeritud õpetusega. Aga kui vastata sinu keeles siis – esimese puhul muudab asja olemuse halvaks usuvoolu üldine konstruktsioon, mis eeldab pinnapealset levitamist ning teiste inimeste vabaduse piiramist usu küsimustes. Samuti religioosse süsteemi monopoliks kuulutamine ning väljaspool seda süsteemi asuva mustamine/solvamine. Teise punkti puhul seda ei ole, st. kehtib mõttevabadus ja uskude paljusus.

    Oled Sa ikka kindel, et näiteks Muinas-Eestis kehtis mõtte- ja usuvabadus ja meie unustatud muistsete jumalate või haldjate preestrid ei kiusanud teisitimõtlejaid (näiteks kristlasi) taga?
    Kristluse osas nõustun.

  22. mr. Costello ütles:

    Mind see ei üllata. Ansip on aktiivne kristlane, Tartu Pauluse koguduse liige. Ja ka ülejäänud endised nõukogude funktsionäärid (näiteks Savisaar, kes on Halliste koguduse liige) on uute tuulte puhuma hakates endale kristlase imidži tekitanud. Ju see aitab siis miskitpidi valijate hääli püüda.

    Ootan pikisilmi aega, mil Eesti saaks endale sellise sirgeselgse riigijuhi või ministri, kes lõpetaks kogu selle kaitseväes ja politseis toimuva kaplanite tsirkuse ja ei häbeneks tunnistada, et ta pole tegelikult usklik.

    Kristlane olla on jah popp. Savisaare osas tuleb muidugi arvestada, et tema valijaskond – enamalt jaolt Lasnamäe venelased – on mõnevõrra usinamad kirikuskäijad kui eestlased keskmiselt. Savisaar on aktiivselt toetanud ka Lasnaka vene kiriku ehitamist – millegipärast ei kipu see katedraal neil väga kiiresti valmima, huvitav, miks Venemaa saatkond rahaliselt ei toeta?

  23. Celtic ise solvab kristlasi ka mõnuga. Pada sõmab katelt, nagu öeldud. Aga äkki ei hakkaks jälle selle üldise jahumisega peale? Ärgem toitkem trolli!

  24. kristlane olla on popp!? see on kõige hämmastavam ja paraku ka kõige vääram mõtteavaldus, mida ma eestikeelses veebis lugenud olen. igatahes olen selle arvamuse suhtes äärmiselt skeptiline.

  25. Mõni aasta tagasi sain päris hästi läbi ühe endise Waffen-SS veteraniga, kes oli pärast seda Kolõmal vasekaevanduses olnud, kust tõesti ainult mõni protsent tagasi tuli. Paraku on ta praeguseks siit ilmast lahkunud. Noh, see mees, kellel puudusid igasugused illusioonid nõukogude võimu suhtes, kes oli seda iga võimaliku nurga alt oma pikas elus näinud ja mitte murdunud, poetas viimastel aastatel ka ükskord lause, et Putin ju ikkagi käis kirikus, ega ta ikka kõige hullem olla ei saa… Ohjah.

  26. Tublide tsensuuritajate tegevus toob täpselt vastupidiseid tulemusi – guugeldades franklin graham, on skeptik.ee lugu esilehel. Lisades otsingusse ansip, saame esimese viite siinsele loole.

    Seda lugu poleks sellisena olnud, kui Postimehe turvatöötajad poleks misiganes sisemisel või välimisel põhjusel tobedusi tegema hakanud.

  27. @pahur kersna

    kristlane olla on popp!? see on kõige hämmastavam ja paraku ka kõige vääram mõtteavaldus, mida ma eestikeelses veebis lugenud olen. igatahes olen selle arvamuse suhtes äärmiselt skeptiline.

    Mul jäi vahelt ära sõna “poliitik”. Ehk siis – “poliitikute seas on popp olla kristlane”. Ma arvan, et sellele sa ei saa nii väga vastu vaielda. Eriti kehtib see nende kohta, kes on parajasti valitsuses. Mis sest, et kristlike põhimõtete järgimine piirdub põhiliselt oluliste ürituste ja pühade ajal kirikus käimisega. Ja otse loomulikult lastakse kõikvõimalikud ausambad ja mälestustahvlid ka sisse pühitseda. Nagu ütles üks minu sõber ühe organisatsiooni vapi sisseõnnistamise kohta -“Mis see vapi pühitsemine on? Kas mingi uus ja tõhus puidukaitsevahend?”

  28. Guugli puhvrist leidsin Postimehe (E24) küljelt eemaldatud artikli:

    Ansip kohtub skandaalse usujuhiga
    25.05.2009 16:52
    Kolmapäeval kohtub valitsusjuht Andrus Ansip rahvusvahelise usujuhi ja telepastori Franklin Grahamiga, kelle kiriku koduleht tutvustab Eestit maailmale alkoholismi ja kuritegevuse kantsina.

    Valitsuse pressibüroo teatel teeb Graham Ansipile viisakusvisiidi, et tutvustada Billy Grahami Evangeelse Assotsiatsiooni ja oma evangeelse Lootuse festivali eesmärke.
    Grahami juhitud usuorganisatsioon on siiski midagi enamat kui leelotavad palved või meeliülendav gospelmuusika. Grahami usuorganisatsiooni käive ulatub miljardi kroonini, olles kaugelt suurem kui enamikule Eesti firmadest jõukohane. Graham on ka Ameerika Ühendriikide poliitikaelus oluline tegija, kes andis oma õnnistuse eelmisele USA presidendile George W Bushile ametivande andmisel.

    Grahami organisatsiooni koduleht tutvustab Eestit Ida-Euroopa kõige sekulaarsema riigina. Ametlikel andmeil käib 1,3 miljoni elanikuga riigis pühapäeviti kirikus vaid 12 000 inimest.
    Grahami organisatsiooni koduleht teatab, et kümnel viimasel aastal on vaimuhaiguste küüsi sattumine taevasse küündivalt kiiresti kasvanud. See on üks osa sekulaarse ühiskonna hädadest. Sama koduleht teatab, et Eesti probleemid on alkoholism, kuritegevus ja narkootikumid – sekulaarse ühiskonna tüüpvead.

    Lisaks ei hoolitseta Eestis laste eest, kodutute hulk kasvab ja samuti tööpuudus ning süvenevad kõik muud majanduskriisi-aegsed probleemid. Grahami arusaam Eestist iseloomustab ka tõsiasi, et ristirahva ajalugu algab siinmail alles koos reformatsiooniga 16. sajandil.

    Grahami Lootuse festival algab reedel. Esimene Franklin Grahami evangeelne festival oli 2002. aastal Lõuna-Koreas, kus nelja päeva jooksul ameerika jutlustaja sõnumit kuulamas üle 300 000 inimese. Festivalid on annetuste kogumise paigaks. Kolmel järjestikusel õhtul on Tallinna Rocca al Mare spordihalli oodatud kokku kuni 30 000 inimest. Lootuse festival erineb tugevalt traditsioonilisest jumalateenistusest, olles segu kontserdist ja ühispalvusest. Selle oluline osa on karismaatilistel kõnelejatel. Üks neist on Franklin Graham, kelle kuulsus suuresti põhineb tema isa Billy Grahami esinemisoskusel.

    Festivali korraldamisega on seotud suurem osa Eesti usuelu eliidist, alates luteri kiriku peapiiskopi Andres Põdraga ja lõpetades nelipühilastega.

    Graham on üks neid avaliku elu tegelasi, kes on teravalt kritiseerida moslemeid ja islamiusku pärast terrorirünnakut Ameerika Ühendriikides. Peale oma isa Billy-nimelise assotsiatsiooni juhib Graham ka heategevusorganisatsiooni Samaritan’s Purse (heategija rahakott). Viimane on üleilmne organisatsioon, mille käive on üle poole miljardi krooni aastas.

    Billy Grahami Evangeelse Assotsiatsiooni kinnisvara väärtus 2007. aasta aruande järgi oli 93 miljonit dollarit (1 miljard krooni).

    Graham tuleb Tallinna teist korda, eelmine kord oli ta siin, kui külastas 1984. aastal Nõukogude Liitu.

    Andrus Karnau

  29. Jah, see sisseõnnistamise teema on ka üks kummaline asi. Kui KV kaplanite vajadus seletub usklike ajateenijate või sõdurite olemasoluga, siis mille pärast lippude või ehitiste õnnistamisega avaliku võimu poolt tegeletakse, jääb mulle arusaamatuks.

    Ma ei ole aga Lauriga ses osas nõus, et kardetavasti on valijate hulk, kellele poliitiku jumalateenistusel osalemine meeldib, siiski kaunis suur. Eks nad püüa selle poole, et mitte niisama hääli kaotada mingite sümboolsete aktide tegematajätmise pärast. Minu jaoks on see silmakirjalik.

  30. Populaarsusele tuleb kasuks olla mõõdukalt avalikult kristlane – nii, et teised kristlased sind omaks loeksid ja mittekristlased lahti ei ütleks. Ansip hõljub ses osas mu isikliku taluvuse piirile üsna lähedal.

    mr.Costello ütles:

    Ootan pikisilmi aega, mil Eesti saaks endale sellise sirgeselgse riigijuhi või ministri, kes lõpetaks kogu selle kaitseväes ja politseis toimuva kaplanite tsirkuse ja ei häbeneks tunnistada, et ta pole tegelikult usklik.

    Kuigi see kaplanitepidamine käib mulle ka närvidele, ei loodaks ma nende osas sisulist muudatust, aga ma tõesti igatsen näiteks presidenti, kes loobuks kirikus ametissepühitsemisest lihtsa tõdemusega, et on uskmatu ja sestap sel tseremoonial sisu ei näe.

  31. No võibolla see sisseõnnistamine on rituaal rituaali pärast (umbes nagu satanismis siis) ja nii sama igaks juhuks, et uhkem oleks ja kindlam tunduks? Nagu laevade sisseõnnistamisel, kui lüüakse shampanja puruks.

  32. minu poolt ettepanek: presidendile ametissepühitsemisel kirikus šampapudel vastu pead puruks – et kirikus, peaks kristlased rahul olema, et pole kristlik rituaal, peaks ateistid rahul olema ja et šampapudel, siis peaks muuhulgas ka meremehed rahul olema.

  33. Ei ole süvenenud Eesti riigitegelaste kristluse siiruse teemasse, aga põhimõtteliselt peaks demokraatlikus ja vabas riigis olema lubatud riigijuhtidel ka usklik olla. Muidu ju tuleb välja ateismi pealesurumine.

  34. @linx – Kindlasti. Tundub lihtsalt vähetõenäolisena, et meie tipppoliitikud pea 100% kristlased on, aga kirikut enda ümber keerlemas taluvad nad üllatava leplikkusega.

  35. lauri ütles:

    Oled Sa ikka kindel, et näiteks Muinas-Eestis kehtis mõtte- ja usuvabadus ja meie unustatud muistsete jumalate või haldjate preestrid ei kiusanud teisitimõtlejaid (näiteks kristlasi) taga?
    Kristluse osas nõustun.

    Ei ole kindel, selles ei saa keegi kunagi kindel olla. Ent minu põhimõtted lähtuvad vaid sellelt aluselt, mitte ei ole see alus.

    Kriku ütles:

    Celtic ise solvab kristlasi ka mõnuga. Pada sõmab katelt, nagu öeldud. Aga äkki ei hakkaks jälle selle üldise jahumisega peale? Ärgem toitkem trolli!

    Enne, kui hakkad laimama, siis tee endale põhimõtteline vahe selgeks – Celtic ei sõima kristlasi vaid Celtic sõimab kristlust kui religiooni. Kristluse kui usu vastu pole Celticul midagi ning ka kristlaste vastu pole Celticul midagi. Konks on aga selles, et tõelisi kristlasi on jube vähe, enamus massist on nn. pühapäevakristlased, samas need pühapäevakristlased on kõige suuremad värbajad.

  36. Tänan Martinit hea artikli eest. See on tõeline uuriv ajakirjandus!

    Jason: president peab ametissepühitsemisel hakkama kiivrit kandma. Kiiver presidendi ametiriietuse osaks!

  37. Karen Armstrongi “Jumala ajaloost” on meelde jäänud selline lause: “Paganlikul Phanteonil oli alati ruumi veel ühele jumalale. ”
    Iseasi, et kui paganlikke tseremooniaid kellegi või millegi pühitsemisel hakata läbiviima , peaks võibolla hakkama loomi ohverdama.(näiteks)

  38. Üritusega kaasnevad ka logistilised ümberkorraldused:

    Tallinna usufestival muudab Hiiumaa praami väljumise aega
    Hanneli Rudi, Postimees

    Väinamere Liinide teatel lükkub laupäeval kell 22.30 Rohukülast Heltermaale toimuma pidanud reis Lootuse festivali tõttu tunni võrra edasi, kella 23.30 peale.

    «Seda selleks, et tagada Tallinnas toimuvat suurüritust külastavate hiidlaste tagasijõudmine kodusaarele samal õhtul,» ütles Väinamere Liinide teenindusjuht Anu Hiiuväin.

  39. linx ütles:

    Ei ole süvenenud Eesti riigitegelaste kristluse siiruse teemasse, aga põhimõtteliselt peaks demokraatlikus ja vabas riigis olema lubatud riigijuhtidel ka usklik olla. Muidu ju tuleb välja ateismi pealesurumine.

    Täpsustaksin: demokraatlikus ja vabas riigis peab olema tagatud ka nende eraisikute usuvabadus, kes ajutiselt täidavad mingit rolli riigi võimustruktuurides. Individuaalselt ja intiimselt, nagu tõelisele usule kohane. Ja tingimusel, et koguduste rahade eest mõnelt kommertskanalilt tellitud jõulujumalateenistuse ülekande ajal ei vilksata ühegi neist nägu kaadrisse.

  40. Delfi vahendab:

    Evangelist Graham Ansipile: küsi jumalalt abi

    Eestit külastava tuntud evangelisti Franklin Grahami soovitus majanduskriisis vaevleva Eesti peaministrile Andrus Ansipile on samasugune kui soovitus USA presidendile Barack Obamale: küsi jumalalt abi.

    “Tuleb otsida jumala tarkust. See käib jumala palumise kaudu,” rääkis Graham tänasel pressikonverentsil ajakirjanikele. Graham kohtus peaministriga eile, kuid kohtumine jäi kavandatust lühemaks, sest “Ansipil tuli üks ootamatu kohtumine vahele”.

    Evangelisti kinnitusel on maailma tabanud finantskriisi südames moraalne kriis. “Maailm vaevleb moraalsusetuses. Me oleme hädas. Oleme võtnud jumala välja oma valitsustest, ühiskonnast, koolidest,” rääkis Graham ja märkis, et ei ole kuulnud ühtki riigijuhti pöördumas jumala poole.

    Jutlustaja arvates peavad maailma rahvad pöörduma jumala poole ning paluma jumalalt tarkust ja abi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga