Metameditsiin — teadusnäoline meditsiinisarnane tegevus

Rupert Wells ja libavähiravi aastast 1907. Klõpsa pildile, näed suuremalt.

Alguse otsa kokkuvõte
Metameditsiin on üks kaubamärkidest pikas meditsiini matkivate tegevuste reas. Metameditsiini poolehoidjad väidavad, et nende tegevus on teaduslik, tegelikult puudub sel tegevusvaldkonnal teadustööde pagas; peamised teoreetilised väited on tüüpilised eelteaduslike terviseteooriate veidi moodsam ümbersõnastus. Metameditsiini ohud on sarnased kõigi teiste libameditsiiniliste tegevustega: väärad teooriad haiguste tekkepõhjustest ja ravivõimalustest võivad viivitada adekvaatse diagnoosi ja ravi saamist; inimesed, kes läbivad metameditsiini 10-päevase koolituse, võivad hakata ekslikult arvama, et nad on pädevad teistele inimestele tervisealaseid soovitusi jagama ning asetavad end olukorda, milleks neil puudub tegelik ettevalmistus ja võtavad endale vastutuse, milleks nad pole valmis.

Metameditsiin — teadusnäoline “meditsiin”, vanad ideed uuemas kuues

Meditsiininäolisi tegevusi ja mõtteviise on mitut sorti. Mõned on nö traditsioonilised, nt Indiast pärit Ayurveda või tantsu ja trummiga ravitsemine, mõned on teadusliku meditsiini eelsete otsingute käigus välja nuputatud süsteemid, nt homöopaatia. Inimeste loomingulisus pole tänapäeval sugugi vähemaks jäänud ning osad on leidnud oma sisepalangu väljendamiseks sobiva vormi olevat uute tervisealaste süsteemide väljamõtlemises. Selmet korralikult oma sõnakunsti arendada või meditsiiniliselt pädevaks saada, piirdutakse kehvapoolse fantaasiakirjandusega ning meditsiinilise ebakompetentsusega, mis muidugi ei takista iseennast pidamast innovatiivse süsteemi rajajaks, paradigma vahetuse põhjustajaks nagu Galileo Galilei omal ajal.

Osad meditsiinisarnased tegevused on silmnähtavad posimised, sellest saavad aru isegi need, kes muidu alternatiivmeditsiini “avatud meelega” suhtuvad, mõni teine meetod on aga suutnud ära õppida trikid, vigurid ja sõnavara, mida päris meditsiinis ja teaduses kasutatakse ning maskeerumine suudab ära petta ka mõned päris meditsiinilise haridusega inimesed, patsientidest rääkimata. Päris teaduse ja meditsiini matkimine on peen kunst, aga selle läbinägemise vastukunst on ka õpitav.

Mõni posimine vastandab end konkreetselt tänapäeva arstiteadusele ja kutsub inimesi üles arstide poolt määratud ravimitest loobuma, juurde arendatakse vandenõuteooriaid ravimifirmade maailmavallutusplaanidest ja vaktsiinide saatanlikust olemusest; teised taas üritavad end näidata teadusliku meditsiini võrdväärse partnerina.

Seekord siis jutt uuenäolisest meditsiinisarnasest ettevõtmisest nimega metameditsiin (META-Medicine). Just näolisest, sest midagi põhimõtteliselt uut nende arusaamas ei ole ja moodsa aja kombe kohaselt taaskasutatakse (recycling) paljusid vanu eelteaduslikke mõttearendusi; mõni rõhuasetus teise kohta, teistmoodi nimi (kaubamärk), mõni trikk juurde ja ongi uus frantsiis, mida üleilmse võrgustiku vahendusel turundada.

Eestis paistab olevat vähemalt kaks seltskonda, kes metameditsiini edendavad:
*
Eesti Metameditsiini Keskus, Ave Sepp, Kaia-Kaire Hunt, Riinu Lepa
* MTÜ Metameditsiin, Lea Tõnts

Esimene väidab:

Eestis on tänaseks metameditsiini täiendõppe läbinud kümned arstid, tervishoiutöötajad, terapeudid ja teised huvilised.

On olemas ka eestikeelne raamat Metameditsiin.

Esitan mõned kogutud laused eestikeelsetelt metameditsiini kodulehtedelt, et saada aimu, millega tegu.

Metameditsiin on tõestanud, et inimene suudab terveneda kõikidest haigustest, ka nendest mida kaasaegne meditsiin peab ravimatuteks haigusteks.

Nüüd on ka teaduslikult tõestatud, et enesetervendamine mis tahes haigusest on võimalik, kui vaid ise seda südamest soovid.

Haigus või tervisehäire kujuneb välja, kui meil puudub võimalus võidelda või põgeneda, kui tunneme end olukorra vangina ning ei suuda leida rahuldavat lahendust konfliktile või (hinge) traumale.

Kõige olulisem teadmine metameditsinist on see, et kui meie keha „haigestub“ siis tähendab see seda, et tegemist on tervenemisprotsessiga.

Kõige sagedamini kujunevad haigused välja just konfliktifaasis. Sümpaatiline närvisüsteem töötab täie võimsusega ja viib organismi häireseisundisse, mobiliseerides lõputult energiat. Samal ajal võib närvisüsteem kogeda, et energiakogus on liiga võimas ja püüda seda piirata. Piltlikult öeldes sõidame üheaegselt nii gaasi- kui piduripedaali vajutades. Konfliktiperiood ja haiguse areng lõpevad siis, kui inimene on leidnud konfliktile praktilise lahenduse ja/või töötab selle läbi emotsionaalselt.

Allikas

Metameditsiin on integratiivse meditsiini arenenud diagnostika- ja teraapiamudel, mis baseerub bio-psühho-sotsiaalsete tegurite seostel.

Metameditsiin annab meile täpse, kõikide haiguslike seisundite empiiriliselt tõestatud mõistmise, olgu selleks siis seljavalu, vähk, diabeet, südamehaigus, ekseem või lihtsalt külmetushaigus.

Oluline on mõista, et metameditsiin ei ole mingi uus teraapiavorm, vaid on diagnostikavahend, mis annab haigusprotsessi mõistmise. See mõistmine võimaldab raviprotsessis toetuda loomulikele tervenemisprotsessidele ja taastada seeläbi tervis.

Uuringud on näidanud, et haiguse tekkele eelneb peaaegu alati märkimisväärne emotsionaalne kogemus. Kui me kogeme konfliktišokki e. sündmust, mis on täiesti ootamatu, väga dramaatiline ja emotsionaalne, siis reageerib meie organism sellele automaatselt muutustega, mida me nimetame haiguslikeks seisunditeks (ingl. k. ‘dis-ease’ ) nagu kasvaja, ekseem, diabeet jne.

Kõikide haiguslike seisundite diagnostikas ja teraapias rakendatakse peamisi punkte ja faase, mis näitavad sulle minevikus toimunud sündmusi ja võimalikke eesootavaid sümptome füüsilisel, emotsionaalsel, mentaalsel ja sotsiaalsel tasandil.

Allikas

6. Iseeneslik tervenemine: vitaalsus ja eluenergia.
Iseenesliku tervenemise võimet on võimalik mõjutada, välistades haigust tekitavaid faktoreid, toetades tervenemist toetavaid faktoreid. Tugev immuunsüsteem, suur vitaalsus ja elujõud on olulised tervenemist toetavad aspektid. Nii konfliktifaasis kui tervenemisfaasis on vajalikud lisaenergia ja –toitained. Bioloogilist haigusprotsessi on organismi kõigil tasanditel võimalik toetada teraapiliste abivahenditega.

Allikas: 10 põhiprintsiipi

Punkt 6: tervenemiskriis
Kui konflikt on olnud intensiivne ja pikaajaline, võib ajal, mil lõdvestumine on kõrgpunktis, tekkida tervenemiskriis. Põhjuse leiame ajust. Nagu öeldud punktis 2, toimuvad šokihetkel ajukoes muutused. Pärast konflikti lahenemist algab kahjustatud piirkonna parandamine: kahjustatud piirkond tursub ja sinna tekivad gliiarakud. Turse võib avaldada survet teistele ajupiirkondadele, mille tõttu võivad ilmneda sellised sümptomid nagu krambid, epilepsiahood, topeltnägemine, peapööritus, minestamine, peavalu või migreen, astmahood, südameatakk või südame seiskumine jm. Kui gliiarakkude juurdekasv avastatakse, diagnoositakse seda tavaliselt kui ajukasvajat.

Allikas: Metameditsiiniline lähenemisviis haigusprotsessile

Nina limaskest = haisev konflikt (solvumine, millegi peale pahane olemine)

Allikas: Organite ja konfliktide vaheliste seoste näiteid

Vanad “naljad” kenasti reas — nohu tuleb solvumisest ja kui enesetunne “ravi” käigus väga kehvaks läheb, siis tegelikult hoopis paraned ning loomulikult on neil enesekindlust veel väita, et nemad teavad, kuidas tegelikult haigused tekivad ja kuidas neid ravida.

Mis sellise enesekindluse allikaks võib olla? On neil hulgaliselt teadusuuringuid ette näidata, nagu näib nende reklaamtekstidest paistvat?

PubMed andmebaasis leiab märksõnaga metamedicine 29 vastet, neist 24 on 1980. alguses ilmunud ajakirja Metamedicine artiklid, mis räägivad meditsiinieetikast ja filosoofiast. Kõige lähemale tabab vist see artikkel aastast 1990:
Can meta-medicine bridge the gap between para-medicine and so-called school medicine?

The concept of metamedicine is analogous to the concept of metaphysics. According to Kants perception, medicine has its origin in the human mind (“Gemüt”) which is the source of all kinds of arts. Controversally to Kant, Fichte established I and non-I as a subject-object relationship. School philosophy, psychology and biology tend to banish the “subject” into mysticism but it comes up again in modern physics. Medicine as “art of healing” can only happen between subjects (physician and patient). Considering “metamedical” points of view, it cannot exist without the I/you respectively the you/I relationship. Following Plato, this means “loving-science” and is common to all kinds of medicine.

Pole just liiga palju, et võtta endale meditsiiniteaduse paradigmavahetaja rasket koormat.

Kuidas saada metameditsiini praktiseerijaks?
Osale kahel 5-päevasel kursusel, dokumenteeri 10 kliendi juhtumit ja tee eksam.

Isegi trollijuhid õppisid mäletamistmööda kolm kuud (või oli see kuus kuud), enne kui neid usaldati liiklusesse inimesi vedama.

Miks just nüüd selle metameditsiini teema üles võtan? Ikka selleks, et teha reklaami nende maikuus toimuvale konverentsile. Teadet konverentsist üritatakse levitada ka päris meditsiiniga tegelevate inimeste seas ja üks konverentsi päev ongi kava järgi mõeldud just pigem arstidele, teistele tervishoiutöötajatele ning terapeutidele, koondnimetusega Psühhoneuroimmunoloogia – integratiivne lähenemine tervisele. Siin on uudistamist ja imestamist nii psühholoogidele, aju-uurijatele, matemaatikutele, silmaarstidele.

Integratiivse Meditsiini Konverentsi eesmärgiks on pakkuda nii arstidele, terapeutidele ja tervisenõustajatele kui ka kõikidele oma tervisest huvitatud inimestele värskemaid uudiseid, teaduslikke tõendeid ja tutvustust psühhosomaatilise meditsiini ja psühho-neuroimmunoloogia vallas.

Osalustasu algab 110 eurost (1721 kr).

Lõpu otsa kokkuvõte
Metameditsiin on taas üks paljudest pretensioonikate eesmärkidega “paradigmamuutjatest”. Nad küll väidavad, et nende tegevus on teaduslik, kuid tegelikkus näitab muud — nende panus meditsiiniteadusesse on olematu. Arusaam haiguste põhjustest on sarnane eelteaduslikega, müstifitseeritakse üht “algset põhjust” (šokikogemust) ja pakutakse maagilisi vormeleid selle lahendamiseks, samas nimetatakse neid eelajaloolisi asju moodsa teaduse sõnadega.

Metameditsiin on meditsiinisarnane, teadust matkida üritav tegevus, millel seos päris teadusega on ühepoolne — metameditsiinis kasutatakse mõningaid päris teaduse arusaamu inimkeha toimimisest ja tahab päris teadusele olla võrdväärne partner, aga endal pole mitte midagi vastu pakkuda. Oma müügiloo kokkumiksimisel küll kasutatakse eri teadusharude terminoloogiat ja ilmselt ka mõningaid tõepäraseid arutluskäike, kuid need upuvad sõnavahtu ning ilma igasuguse tõenduspõhjata loodud seostesse.

Kahetsusväärseim asjaolu seisneb aga selles, et oma tegevusega jätavad metameditsiini asjapulgad potentsiaalsetele klientidele, kel võib olla tõsiseid terviseprobleeme, mulje, et metameditsiinist võib asjatundlikku abi saada. Veel jäetakse neile heasoovlikele inimestele, kes tahaksid teisi aidata, mulje, et kui nad on metameditsiini kursuse läbinud, siis on nad spetsialistid inimeste ning nende tervisega tegelema. 10-päevane kursus ei võrdu 10-aastase arstiõpinguga.

Metameditsiinist saaks kirjutada veelgi pikema loo, selle asutajast, sektivõitlustest, surnud inimestest, kes German New Medicine’i ja metameditsiini (META-Medicine) peale lootma on jäänud, olgu aga viidatud paar blogipostitust Ryke Geerd Hamer-i tegudele:
* German New Medicine (GNM): Hamer House of Horrors
* Psychological Trauma, Stress, Cancer and German New Medicine: Time to Move on, Mr Hamer!

63 Replies to “Metameditsiin — teadusnäoline meditsiinisarnane tegevus”

  1. Vice Versa kirjutas:

    Aga e-mailid on ju olemas, võiks ikka kohe otse pöörduda.

    Nii et avalikult mullitad niisama, aga konkreetsetele küsimustele vastad ainult privaatselt? Ei lähe läbi, kodanik.

  2. @vice versa:
    Isegi tegin seda nalja, et saatsin neile kahele meilile küsimuse, kas saaks pilte või süstekohte tasuta näha kuid sa peaksid ise tõestama kas sul on õigus mitte need kes sind ei usu.

  3. Märt ütles:

    @vice versa:
    Isegi tegin seda nalja, et saatsin neile kahele meilile küsimuse, kas saaks pilte või süstekohte tasuta näha kuid sa peaksid ise tõestama kas sul on õigus mitte need kes sind ei usu.

    3 tundi hiljem tuligi kiri tagasi, kus midagi ütlemata saadeti terve artikkel.
    Minu kiri oli selle saamisel selline:
    Hi,

    in your study about the meridians there were no images available about colored areas nor any descriptions where exactly were those dyes injected.

    Visualized regional hypodermic migration channels of interstitial fluid in human beings: are these ancient meridians?
    Li HY, Yang JF, Chen M, Xu L, Wang WC, Wang F, Tong JB, Wang CY.
    Cardiology Division, Beijing Hospital, Beijing, People’s Republic of China.

    Is there any way to access those images without buying full article?

    BcS Märt Heinsoo

    Need süstekohad olid randme ja jalalaba juures olevas liigeses ning need läksid kõveralt (kohati 45 kraadine kõrvalekalle teel põlveni) ja kuigi autorite järgi ei lekkinud see välja läks see lekkimatu meridiaan enne põlve vähenähtavaks. Isiklikult ei ole välistatud ka peenete veenide olemasolu nendes kohtades, sest soontest märkisid nad võrdluseks eelnevalt ära ühed suurimad veresooned jäsemes. Kuna uuriti elusaid vabatahtlikke ei hakatud nende soonte piirkonda lahti lõikama et olemust lähemalt uurida.

  4. Märt ütles:

    Need süstekohad olid randme ja jalalaba juures olevas liigeses ning need läksid kõveralt (kohati 45 kraadine kõrvalekalle teel põlveni) ja kuigi autorite järgi ei lekkinud see välja läks see lekkimatu meridiaan enne põlve vähenähtavaks. Isiklikult ei ole välistatud ka peenete veenide olemasolu nendes kohtades, sest soontest märkisid nad võrdluseks eelnevalt ära ühed suurimad veresooned jäsemes. Kuna uuriti elusaid vabatahtlikke ei hakatud nende soonte piirkonda lahti lõikama et olemust lähemalt uurida.

    Nüüd muidugi tasub võrrelda, kas uuringutes avaldunud marsruut langeb kokku meridiaanide atlases antutega. Igal nn. kanalil on oma nimi (atlastes suured tähed) ja bioaktiivsetel punktidel ka number.

    Enne põlve on piirkond, mida nimetatakse “energiameri”.
    (Ja seda piirkonda tasub aktiveerida, kui olete kõlmetushaiguste küüsis või hakkate haigeks jääma. Istuge ja patsutage mõlema käega allapoole põlve jäävat piirkonda. Tehke seda korduvalt.)

  5. @vice versa:
    Niipalju kui neid vaatasin läksid meridiaanid illustratsioonidel ikka sirgelt mitte soonele omaselt kõveralt nagu selles uuringus. Võid ise ka temalt küsida koopiat sellest artiklist. Minu algmeili sisust näed millest piisas ja minu moodi valesti lühendatud bakaharidust pole vist vaja lisadagi.

  6. Märt ütles:

    @vice versa:
    Niipalju kui neid vaatasin läksid meridiaanid illustratsioonidel ikka sirgelt mitte soonele omaselt kõveralt nagu selles uuringus. Võid ise ka temalt küsida koopiat sellest artiklist. Minu algmeili sisust näed millest piisas ja minu moodi valesti lühendatud bakaharidust pole vist vaja lisadagi.

    Jalal on 6 meridiaani, ükski neist ei kulge sirgjooneliselt. Mõni jõnksutab rohkem, mõni vähem.

  7. @Märt:

    Akupunktuuripunktide uuring. Kui panna guuglisse:

    Electrical Correlates of Acupuncture Points
    MARIA REICHMANIS, ANDREW A. MARINO AND
    ROBERT O. BECKER

    Leiab sealt PDF dokumendid piltide ja graafikutega.

    Veel sama grupi uurimistöid:
    Electrophysiological correlates of acupuncture points and meridians. R.O. Becker, M. Reichmanis, A.A. Marino, J.A. Spadaro. Psychoenerg. Syst. 1: 105–112, 1976.

    DC skin conductance variation at acupuncture loci. M. Reichmanis, A.A. Marino & R.O. Becker. Am. J. Chin. Med. 4: 69–72, 1976.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga