Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)

  • Presidendi kantselei tellis Facebooki jälgimise teenuse

    Aprillis hakkab presidendi kantselei saama peale ajalehtede ülevaadet ka sellest, mida kirjutavad või säutsuvad inimesed president Toomas Hendrik Ilvese, proua Evelin Ilvese või presidendi kantselei kohta Facebookis, Twitteris ja blogides.

    Varsti peaks siis uuesti midagi Evelin Ilvese posijasõbralikkuse kohta kirjutama.

  • Aga anname kohe Suurele Vennale ainest:
    Puukborrelioos võttis Evelin Ilveselt viimasegi jõuvaru, Õhtuleht, algselt ja pikemalt ajakirjas Eesti Naine aprillinumber (esikaanel Krista Lensin).

    Tervislikult sööva ja sporti harrastava inimesena polevat Ilves enda sõnul kartagi osanud, et haigus ta nii võimsalt maha murrab.

    Jah, tervisliku eluviisi fänn võib omada väärkujutlust, et ta on kaitstud nakatajate eest. Evelin Ilves küll väidab, et ta on oma nakatumisest õppust võtnud, aga ei — see annab hoopis hea võimaluse mõningaid müüte üle korrata ja süvendada:

    Selgub, et sellest [tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus] on vähe. Toit peab olema võimalikult keemiavaba ja värske.

    Kui ma kuulen, et keegi ütleb “keemiavaba”, siis mõtlen, et mis veidrusi küll veel tulema hakkab või mismoel ta end sisse räägib.

    Pimedal ajal tuleb rohkem magada ja rõhku peab panema C-, D- ja B-vitamiinile.

    Ha! See oli siis lausa järgmine lause, kus ta juba kirjutaski keemiast, millele peaks rõhku panema (eeldan, et “rõhku panema” sisaldab ka nende nimetatud kemikaalide suukaudset manustamist ehk söömist). Mitte miski, mida me sööme, pole keemiavaba. Sõnapaar “keemiavaba toit” on mõttetus, sellist asja pole olemas. Küll aga annab “keemiaga” hirmutamine (sest “keemia” on mõnede meelest olemuslikul halb) teatud keemiafoobidele ja e-aine-põlguritele võimaluse end tähtsaks ja targaks teha. Evelin Ilves oli ka üks e-ainete vastu võitlejatest. Ja kellelt ammutas ta selleks puhuks teavet? Teadlastelt ja oma ala spetsialistidelt? Sugugi mitte. Tema meelest sobis inimesi keemiaga hirmutama lasta isehakanud interneti-tarkadelt, kes koguvad andmeid vandenõuteoreetikutelt ja libateaduste apostlitelt, inimestelt, kel puudub arusaam infoallikate usaldusväärsuse hindamisest, teadustöö spetsiifikast, ilmselt ka teaduslik lugemisoskus üleüldse. Sedasorti tegelased on pääsenud meie esileedi arvamusi kujundama.

    No olgu. Häid nõuandeid muidugi jagub tal ka ja loomulikult on oluline see, mida me sööme ja kuidas kehakultuuriga tegeleme, aga arvamine, et toidu, “õige mõtlemise”, liigutamisega on võimalik ära hoida nakkushaigusi, liigitub eluohtlikuks posijameelsuseks. Selle mõtteviisi kohaselt on haigestumises süüdi inimene ise, kuna ta sööb valesti, mõtleb valesti — vaatamata sellele, et inimene võib olla lausa eeskujulik nn tervislike eluviiside järgija. Ilmselt siis pole vaimne tase nii kõrgete vibratsioonide püüdmisele veel arenenud, et nakkushaigused külge ei hakkaks. See on vanaaegne ja inimest asjatult süüdistav mõtteviis, et haigus on karistus valesti mõtlemise, halva iseloomu, pahade tegude eest ja mis on inimese peale saadetud jumala, saatuse, vaimu, kvantteadvuse, karma või mingi muu üleloomuliku olluse poolt.

    Lisan veel juurde, et kuigi ta tunnistab artiklis, et tegi läbi perearsti poolt määratud antibiootikumikuuri, ei jätnud ta kasutamata võimalust lisada posijatele nii meeltmööda hinnangut ravimitele — “keemiline tapatöö”. Ja just seda “keemilist tapatööd” ehk “keemiakompleksi” seostab ta jõuetusega trenni teha, kuigi veel mõned lõigud tagasi möönis ta, et ainus sümptom, mida ta borrelioosi põdedes endal tähele pani, oli just seesama jõuetus.

    Vaatasin võrdluseks ka märtsikuises Eesti Naises ilmunud Evelin Ilvese püsikolumnit ja see vaid süvendab mu kahtlusi selles osas, kuhupoole kuulub tema sümpaatia teljel posimine-teaduslik meditsiin. Märtsikuus on juttu paastust, konkreetsemalt ühest paastuteenuse pakkujast, keda soojalt ja hellalt meenutatakse.

    On paastukuu. Too perenaine on paastude meister, aidates kurnatud või tõbistel ravipaastudega jälle järje peale saada. Kuid paastukuu pole vanarahva kalendris oma nime saanud sugugi nii äärmusliku nähtuse järgi, nagu seda üknes vee varal päevade või nädalate kaupa organismi puhastamine ju tegelikult on.

    Ei mingit “keemilist tapatööd”, vaid idamaine terviklik ihu-hing-ümbritsev, maksapuhastus, suhkru ja jahu üle kurjustamine (“Valge jahu ja suhkur olid luksuskaup ja tavainimese toidulaualt õnneks kaugel”), vanarahva tarkuse idealiseerimine ja võibolla ka eluolu vildak tõlgendamine:

    Vanarahvas teadis seda ning kui karm külm ja pimedus järele hakkasid andma, saabus aeg ka enese jaoks. Peamiselt loobuti valgust ja rasvast.

    Loobuti või polnud neid enam kusagilt võtta, kuniks see sesoonne puudujääk kinnistati rahvatraditsioonis? Ikka on ju sedasi olnud, et loodusest tingitud asjaoludele on inimene oma tähendusi ja lugusid juurde pookinud.

    Ja jälle jõudis jutt ühele alternatiivsele haiguste tekkimise ja parandamise teooria juurde:

    Koormusvaba toit, värske õhk ja päike, pikk uni ja kurjusest priid mõtted ongi need, mis meid kõige paremini taastavad. Ja õlitavad uuesti ära ka immuunsüsteemi ragisevad rattad, ilma milleta anname võitluseta alla üha arenevale viirus- ja muude haiguste armeele.

    Palun saage aru — nüansid on peened, ta jutus on nii mõnigi iva ja Evelin Ilves suudab kõigest hoolimata hoiduda kõige otsesemast posimisele takkakiitmisest, aga tema levitatav mõtteviis, millega ta idealiseerib mitteteduslikke raviviise, levitab haiguste alternatiivseid teooriaid ja tunnustab nende praktiseerijaid võrreldes teadusliku meditsiini esindajatega, kelle poole on ta nõus pöörduma viimases hädas ja ennast süüdistades, et ei suutnud seda õige mõtlemise ja toitumisega ennetada.

    Õite mõtlikuks tegi aga see soovitus:

    Mida siis teha, et olla taas iseenda särav peremees? […] Hoiduda halbadest inimestest ja kurjadest tunnetest.

    Eks ma mõtlesin sellega seoses ka iseenda peale ning hiljuti juhtunud intsidendile Facebookis, kus Epp Petrone ütles minu FB sõprusest lahti, kuna ma poetasin ühe tema Indias tehtud pildialbumis Sai Babat kritiseeriva märkuse, mille ta kustutas ja millise fakti ma oma seinal teatavaks tegin. Eemaldamise põhjus oli sarnane Evelin Ilvese poolt soovitatule — hoidu halbadest inimestest, kelleks antud juhul olin siis mina, ja kurjadest tunnetest, milleks oli siis halvasti arvamine tema praeguseks iidoliks oleva Sai Baba kohta. Ma ise muidugi ei arva, et ma halb inimene oleksin ja kuidas üldse otsustada teise inimese üle, et ta halb on? Kas umbes nagu Pendli-Veeliks kuulutab pildi ja pendlivõnke abil suvalisi inimesi energiavampiirideks?

    Mille alusel võtab meie esileedi või Pendli-Veeliks endale õiguse kedagi talle võõrast inimest halvaks pidada ja soovitada kaasinimestel suhteid katkestada? Miks kuulutab ta eskapismi, suure osa reaalsuse väljalülitamist, inimeste sildistamist ja halvustamist? Ja nagu kräpiskandaaliga nägime, ei piirdu ta sugugi ainult inimestega.

    Evelin Ilvesest varem skeptik.ee-s:
    Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis

  • Äratuskoosolek ravimifirma moodi (meeleolukas video Äripäevalt):
    Salavideo arstide ajupesust
    Lõpus kostab ka siras soovitus Kuu peale minna. Jõudu MSD ja Nuvaring!
  • Arstidele ajupesu teinud firmat võib oodata kopsakas trahv

    Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Ott Laius ütles, et amet alustas täna MSD suhtes väärteomenetluse ravimiseaduse paragrahv 107 lg 2 alusel „Ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumine.“

    Selle teo eest võib juriidilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 32 000 euro ulatuses.

    Võibolla toimib kergendava asjaoluna ürituse kuupäev — 1. aprill.

350 Replies to “Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)”

  1. Postimees kirjutab mullatoidust:

    Raadio Sky Plus hommikune ärataja ja kolme lapse isa Alari Kivisaar leiab, et paljud lapsevanemad lähevad oma võsukeste hoidmisega bakterite eest liiale, sest mingi hetk puutuvad nad nii või teisiti mustusega kokku.

    «Me pole kunagi ühtegi lutipudelit keetnud, peseme lihtsalt puhtaks ja sellest ju piisab. Olen alati öelnud, et varem või hiljem peab laps selle peotäie mulda ära sööma,» märkis mees.

  2. Arko Olesk räägib Postimehes hormoonidest, pahadest kemikaalidest ja teaduslikest tõenditest:

    Kui soovida seada kahtluse alla Andrus Veerpalu positiivne dopinguproov, on vaja tugevamaid tõendeid, kui suusatiim seni avalikkusele välja on pakkunud. Juttudel, et ebatavalise näidu põhjuseks on tugev treening, ei ole teaduslikku alust, pigem vastupidi. Ei ole aus kütta rahva lootusi väidetega, mida on kerge kummutada.

    Pressikonverentsil kõlanud väide, et kasvuhormooni tase organismis võib mitme korra võrra muutuda, on täiesti tõene, kuid paraku ei puutu asjasse. Kasvuhormooni toodab inimese ajuripats, ta teeb seda päeva jooksul hoogudena, mõjureid on teisigi ja sestap kõigub kasvuhormooni tase organismis päeva jooksul päris suurel määral.

    Sünteetiline hormoon on peaaegu puhas 22-kDa isovorm. Kui seda süstida, siis lakkab kehaomase hormooni toodang ja isovormide proportsioon läheb paigast ära, olles tugevalt 22-kDa isovormi kasuks. Sellise tasakaalutuse avastamist loetakse tõendiks, et inimene on kasutanud kasvuhormooni. Testis kasutatakse isovormide tuvastamiseks neile spetsiifilisi antikehi.

    Oluline on asjaolu, et senised uuringud on leidnud nende isovormide omavahelise proportsiooni olevat püsiva. Seda tuvastas nii WADA kasutusel oleva meetodi aluseks olev uurimus (Bidlingmaier et al, «Clinical Chemistry», 2009; 55: 445–453) kui ka uurimus, milles vaadeldi kasvuhormooni tootmist treeningu ajal ja järel (Wallace et al, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 86 No. 1, 200–206).

  3. American Independent kirjutab kampaaniast mõiste ‘isik’ Alabamas ümber defineerimiseks.

    Alabama lawmakers last week introduced three heavily-sponsored bills that in concert would change how a person is defined in the state and potentially make abortion in all circumstances illegal.

    Senate Bill 301, introduced by Sen. Phil Williams (R-Cherokee, Etowah), is a proposal to amend the Alabama Code of 1975 to change the definition of the term “person” to mean: “any human being from the moment of fertilization or the functional equivalent thereof.”

    Kahjuks jääb ebaselgeks, kas pärast seaduseelnõu vastuvõtmist peaks seda, kui rase naine Alabama piiridest välja astub, käsitatama isikuvastase kuriteona. Teadmata on ka, milliseid makse sündimata isikutelt nõuda plaanitakse.

  4. Mina tulin siia seda rääkima, et ega te selle teaduslikkusega mitte tiba liiale ei lähe. Ma muidugi saan aru, et end teaduslikkuse sulgedega ehtides on kohe kindlam ja kuivem tunne, aga ise jääks nii mõnigi kord lihtsalt terve mõistuse manu.

    Nüüd võiks veel lahendada müsteeriumi “võimalikult naturaalne”.
    Kui kiigata võõrsõnade leksikoni, siis leiate sealt mõistele “naturaalne” sellised toredad vasted, nagu “loomulik; looduslik”, mida mina siinjuures julgeks tõlgendada kui säilitus- ja värvainete ning maitsetugevdajate vaba. Kui on võimalus, asendage näiteks vorst lihaga, puljongikuubik lihapuljongiga, sünteetilised (sünteetiline kui tehislik, vt Võõrsõnade leksikoni) siirupid naturaalse mahlaga jne.
    Kõik selleks, et 30 aasta pärast teie matuseid ei tekiks teie järglaste pealematmisel skandaali, et kuidas see värske laip sinna alla sai. Milline teadusharu surnumatmise metoodika ja selle teadusliku tõestamisega tegeleb, seda ma tõesti ei tea.

  5. vice versa ütles:

    Mina tulin siia seda rääkima, et ega te selle teaduslikkusega mitte tiba liiale ei lähe.

    “Liialeminek” on siis eufemism niisuguse teaduse kohta, mille tulemused Su isiklike eelarvamustega ei ühildu?

  6. Seoses Gagarini lennu juubeliga on üha rohkem kuulda olnud võimalusest, et Gagarin ei olnud esimene. Kuidas peaksid skeptikud suhtuma vendade Judica-Cordigliate juttu — kui tõenäoline on, et venelased lennutasid inimesi planeedilt salaja minema juba varem?

    Kui uskuda, et Gagarini lennu juures “Nõukogude ametiisikute üks suuremaid hirme olla olnud, et kosmonaut kaotab kaalutuse tingimustes teadvuse,” siis pole see vist eriti usutav — nad ju juba teadnuks, et see on hoopis meeldiv.

  7. vice versa ütles:

    “naturaalne”…

    julgeks tõlgendada kui säilitus- ja värvainete ning maitsetugevdajate vaba. Kui on võimalus, asendage näiteks vorst lihaga, puljongikuubik lihapuljongiga, sünteetilised (sünteetiline kui tehislik, vt Võõrsõnade leksikoni) siirupid naturaalse mahlaga jne.

    Okei, võttis pitsitamist, aga definitsioon tuli ära. Tõega, minge nüüd, palun, edasi ja jätke selle “teadusliku” sõna kallal nikerdamine; see pole enam ammu sisukas olnud.

    Siirupitesse pandavaid estreid sünteesitakse muidugi täiesti looduslikest toorainetest, aga tõsi, mõningase tarbimise järel jõuab pärale, et nende maitse on sellest hoolimata rõve.

  8. Mart K. ütles:

    Seoses Gagarini lennu juubeliga on üha rohkem kuulda olnud võimalusest, et Gagarin ei olnud esimene. Kuidas peaksid skeptikud suhtuma vendade Judica-Cordigliate juttu — kui tõenäoline on, et venelased lennutasid inimesi planeedilt salaja minema juba varem?

    Jah, nüüd tuleb välja, et kõrgeim karistusmäär polnud mitte riigist vaid planeedilt väljasaatmine.

  9. Telegraph kirjutab, et Prantsusmaal on alustatud vanamoodselt riietunud naisterahvaste pokripistmisega.

    Two Muslim women wearing full face veils have been arrested within hours of France’s burka ban becoming a law, as they were taking part in a demonstration against the new measure in front of Notre Dame Cathedral in central Paris.

    Technically, the women should now face fines of 150 euros (£133), as well as citizenship lessons, but officers involved in the arrest said they were likely to be released “shortly’ after being questioned about an “illegal gathering.”

    “They should not be here demonstrating against anything, least of all the face veil ban,” said one officer, who was wearing full riot gear as he stood outside Notre Dame.

    Küllap on kampaania taga kellegi kommertshuvid.

  10. Martin kirjutas:

    Eks ma mõtlesin sellega seoses ka iseenda peale ning hiljuti juhtunud intsidendile Facebookis, kus Epp Petrone ütles minu FB sõprusest lahti, kuna ma poetasin ühe tema Indias tehtud pildialbumis Sai Babat kritiseeriva märkuse, mille ta kustutas ja millise fakti ma oma seinal teatavaks tegin.

    Respectful Insolence annab teada, kuidas Orac kahest FB-sõbrast lahti sai.

    Fortunately for me (or unfortunately, depending on your point of view), a commenter named Erwin Alber popped up in the comments of a year and a half old post to demonstrate once again the self-delusion at the heart of the claim of many in the anti-vaccine movement. Take it away, Erwin:

    There is no scientific evidence to show that vaccines have ever prevented anything, apart from health, sanity and common sense. As far as I am concerned, vaccination is an organised criminal enterprise dressed up as disease prevention and people who believe in vaccinations are suffering from brain-washing-induced delusional insanity.

    I will thank Erwin for one thing, though. I found him on Facebook. It’s got to be him, he had listed under music the execrable anti-vaccine one man band The Refusers, as well as links to various homeopathy pages and Let’s Keep Vaccinations Out Of School. More importantly, he’s apparently the founder of an anti-vaccine Facebook page called the Vaccine Information Network. Through Erwin’s Facebook page, I found that two of my Facebook friends were mutual friends of Erwin’s.

    I unfriended them.

  11. Dogbert lahkab tänase päeva puhul Facebook’i-teemat. Asjasse puutuvad ka kummitused.

    Siinkohal on ehk paslik meenutada ka vana The Guardian‘i artiklit:

    Not many people have a number named after them, but Robin Dunbar lays claim to the Dunbar Number. Confusingly, no precise value has been attached to this figure, but a commonly cited approximation is 150 – and this is the number of people with whom we can maintain a meaningful relationship, whether in a hunter-gatherer society or on Facebook.

    The director of the Institute of Cognitive and Evolutionary Anthropology at Oxford University is also the author of How Many Friends Does One Person Need? (Faber). It’s no surprise he’s an engaging companion.

  12. Liina ütles:

    Selge! Midagi asjalikku siit siis ei tulnud. Sul järelikult ei ole konkreetseid allikaid või alusteadmisi, mille põhjal sa väidad, et toitumise teemas sellel põhimõttel kohta ei ole.

    Igaks juhuks olgu ära mainitud, et see siin on loll jutt. Kriku ei pruugi küll nutritsionist olla, aga arusaamiseks, et “võimalikult naturaalne” ei seostu mingisuguse realistliku toitumisviiside hierarhiaga, ei olegi tegelikult tarvis muud kui keeleoskust ja natukest järeldamisvõimet.

    Kõverat tahad?

  13. @dig:
    vice versa äpardunud fraas “võimalikult naturaalne” tekitas ka minu arust õigustatud küsimusi, mida ta selle all mõtles, ja mingi muarust tobeda vastastikuse jonnimise kasutatud fraasi (eba)küllaldase teaduslikkuse ja sellise teaduslikkuse nõudmise põhjenda(ma)tuse teemal. Lõpuks ta ütleski välja, mida ta selle fraasiga mõtles. Kui see ei vasta definitsiooni definitsioonile, siis noo hää küll, jonnige edasi – vahel mulle tundub, et uugabuugalaste kurtmisel skeptik.ee ärapaneva atmosfääri üle on väike tõetera ka sees.

  14. Äripäev: Töötervishoiuarst: Veerpalu võib tõesti olla süütu

    Paistab, et World Anti-Doping Associationi (WADA) on kasvuhormooni normi kehtestamisel eksinud, kirjutab oma blogis Rootsist Eestisse kolinud töötervishoiuarst dr Jaan Suurküla.

    Suurküla avaldab arvamust, et WADA lähtus kasvuhormooni normi paikapanekul vaid ühest uuringust, mille tulemusi ei saa kohaldada tugevat ja pikaajalist füüsilist trenni tegevatele tippsportlastele.

  15. Äripäev: Salavideo arstide ajupesust

    Möödunud reedel kogunes üle saja naistearsti ravimifirma MSD “koolitusele”. Salaja üritusel osalenud Äripäev nägi, kuidas ravimifirma teeb arstidele ajupesu.

    Ravimifirma värbas arste Nuvaringi-sekti

    Äripäev filmis salaja möödunud reedel ravimifirma Merck Sharpe & Dohme (MSD) korraldatud üritust. Ravimiameti hinnangul võib olla tegemist ravimiseaduse rikkumisega. Amet otsustab pärast Äripäeva käsutuses oleva info avalikustamist, kas ravimifirma suhtes alustatakse menetlust. MSD väitel oli tegemist teadusliku seminariga.

  16. Ingmar ütles:

    Lõpuks ta ütleski välja, mida ta selle fraasiga mõtles. Kui see ei vasta definitsiooni definitsioonile,

    Ei vasta. Definitsioon on filosoofiline instrument, mis võimaldab jagada mingisuguste nähtuste hulga kaheks: definitsioonile vastavateks ja definitsioonile mittevastavateks. Kriteeriumite väljakäimise asemel üritas Vice Versa esitada feel good udujuttu säilitusainetest, aga maailma tükeldamine paistab talle vastukarva olevat.

  17. dig ütles:

    Kriku ei pruugi küll nutritsionist olla, aga arusaamiseks, et “võimalikult naturaalne” ei seostu mingisuguse realistliku toitumisviiside hierarhiaga, ei olegi tegelikult tarvis muud kui keeleoskust ja natukest järeldamisvõimet.

    Siis ta oleks võinud ju nii öeldagi. Miks on vaja ajada igast jama lihtsale küsimusele vastamise asemel?

  18. Vice Versa kirjutas:

    Kui kiigata võõrsõnade leksikoni, siis leiate sealt mõistele “naturaalne” sellised toredad vasted, nagu “loomulik; looduslik”, mida mina siinjuures julgeks tõlgendada kui säilitus- ja värvainete ning maitsetugevdajate vaba.

    Nii on kindlasti võimalik tõlgendada, aga sul pole alust eeldada, et kõik lisaselgituseta niimoodi tõlgendavad. Seetõttu oligi sinu väljendusviis mitteteaduslik. Tõin selle välja, sest sa ise küsisid.

    Liina kirjutas:

    Sul järelikult ei ole konkreetseid allikaid või alusteadmisi, mille põhjal sa väidad, et toitumise teemas sellel põhimõttel kohta ei ole.

    See põhimõte – mida sa isegi selgitada ei suutnud – oli VV poolt nii uduselt sõnastatud, et ei ole üldse võimalik öelda, kas sellel võiks kuskil koht olla või ei. Seda ma püüangi sulle kogu aeg selgitada.

    Ingmar kirjutas:

    Tõega, minge nüüd, palun, edasi ja jätke selle “teadusliku” sõna kallal nikerdamine; see pole enam ammu sisukas olnud.

    Jah ja ei. Minu arvates kasutab ta selliseid uduseid määratlusi meelega ja kuulutab oma sellise udujutu kangesti teaduslikuks kah meelega.

    vice versa äpardunud fraas “võimalikult naturaalne” tekitas ka minu arust õigustatud küsimusi, mida ta selle all mõtles, ja mingi muarust tobeda vastastikuse jonnimise kasutatud fraasi (eba)küllaldase teaduslikkuse ja sellise teaduslikkuse nõudmise põhjenda(ma)tuse teemal.

    Juhin sinu tähelepanu asjaolule, et ta ise küsis, mis on tema jutus mitteteaduslikku. Ma siis ütlesin. Vaieldamaltult on niisuguste arusaamatute fraaside kasutamine mitteteaduslik. Muide, ega see tema “definitsioon” asja nüüd palju paremaks ka ei teinud, sest seal on ka hulk erinevaid asju lähemalt põhjendamata ühte patta pandud.

  19. Liina ütles:

    Siis ta oleks võinud ju nii öeldagi. Miks on vaja ajada igast jama lihtsale küsimusele vastamise asemel?

    Sellepärast, et Kriku on ajaloohuviline ja mäletab Kalinini kuulsat sõnakõlksu, mille järgi trolliga olevat kõige mõnusam rääkida trollikeeles?

    Mitte, et Kriku soovitus teadusuuringute aluste alast õppeainet võtta väärtusetu oleks, muidugi mõista. See on täitsa hea nõuanne.

    Kriku ütles:

    Jah ja ei. Minu arvates kasutab ta selliseid uduseid määratlusi meelega ja kuulutab oma sellise udujutu kangesti teaduslikuks kah meelega.

    Tont teda teab. Võib-olla ongi teadlik troll ja ajab meelega udujuttu, aga see konkreetne udujutt on tegelikult üsna levinud meem. Kui päristeadus peab selge olema, siis nakkava meemi jaoks on ebaselgus sageli evolutsiooniline eelis — ebaselge vormi sisse saab iga nakkuskandja omaenda mõtte panna. See suurendab meemi potentsiaalsete kandjate arvu mitmekordseks ja lubab erinevate ideedega inimestel tunda, et neil on sama idee. Sokratese suure fännina eelistab dig säärase segasuse kõrvaldamisel muidugi Diogenese meetodeid.

    Ingmar ütles:

    Kui see ei vasta definitsiooni definitsioonile, siis noo hää küll, jonnige edasi – vahel mulle tundub, et uugabuugalaste kurtmisel skeptik.ee ärapaneva atmosfääri üle on väike tõetera ka sees.

    Vaata, selguse tagaajamist võib troll küll jonnimisega võrrelda, aga teadustööd on raske teha, kui Sa ei tea, kas kolleeg peab “penist” rääkides silmas katsealust kutsut või hoopis esteetiliselt lummavat süstimisseadeldist. Skeptikud on ikka lingvistilist udu laiali ajanud ja kuna Lojban ei ole kuigi perspektiivikas, ilmselt jäävadki seda tegema — aga selles “ärapanevat atmosfääri” süüdistada ei ole lihtsalt produktiivne.

  20. @dig:
    See ei ole ju teadusajakiri, see on suhtluskoht. Kui on selgeks saanud, mida teine mingi väljendiga silmas pidas, on aeg edasi minna, mitte jäädagi teda selle väljendi pärast näägutama. Minna edasi näiteks silmaspeetu kallal norimisega.

    vice versa ütles:

    säilitus- ja värvainete ning maitsetugevdajate vaba

    Üks populaarne säilitusaine ja maitsetugevdaja on NaCl. Kardetavasti on meie Väike My üks väga vähestest inimestest, kes seda kemikaali toidu sees võimalikult vähe eelistab. Värvained pakuvad veel nii palju norimisainest, et mõtegi sellest tundub terake perverssena. Köhatagem “kakao”.

  21. Jah, Ingmar, igas teises olukorras oleks sul õigus. Siin ei ole teadusajakiri ja siin võib rahumeeli kõnekeelt rääkida. Aga subjekt ise küsis, et mis on tema avaldustes mitteteaduslikku. Sellega seadis ta ise enda standardiks teadusteksti ja esitas ühtlasi ka vastava pretensiooni. Ei ole mõtet minuga riielda, et ma talle seda ütlesin, mida ta küsis.

  22. Noh, okei. Ega ma täpselt näpuga rida ajanud küll, kes nimelt algatas tähtsa küsimuse, kas üks väljend oli teaduslik.

  23. Epp Petrone ütles:

    “Posimine versus õige meditsiin”. Sõna “posimine” on sildistamine, võte, mis kuulub kollase meedia sõnavarasse ja võttearsenali.

    Sõna “õige” lisasid seekord ise, mina pajatan teaduslikust ja tõenduspõhisest meditsiinist, mis areneb läbi teaduse tegemise, eksimuste ja nende korrigeerimise teel, ning sellele alternatiivsest ehk mitteteaduslikust ja tõenduspõhjata meditsiinisarnasest tegevusest.

    Vaata artiklis viidatud Tim Minchini videot, minumeelest päris iseloomulik ja sugugi mitte “halvustav”, nagu nii mõnelegi tunduda võib, vaid omab täiesti selget ja arusaadavat positiivset programmi, mis on olemas ka skeptik.ee-l ja minul isiklikult.

    Sildistamisest sedapalju, et pole see võte võõras kellelegi. Posijameelsed kasutavad hea meelega silte nagu “tavameditsiin” (nende tegevus on siis “eriline”), “keemiline tapatöö”, “kräpp”, “ohtlikud ja mürgised e-ained”, “keemia” ja “looduslik” (esimene on halb ja teine hea), “halvad inimesed”; isegi “lääne” ja “ida” on sagedased sildid, rääkimata teadususklik vs avarameelne tunnetaja jne. Ja sellesuunalist sildistamist ning enesekeskset üleolekutunnet kitsrinnaliste teadusekummardajate suhtes on jagunud juba pikemat aega, sellele laulavad kaasa paljud ajakirjanikud, kel teadusest habras arusaam ja nagu näha, isegi mõned inimesed, kelle hääl ühiskonnas positsiooni tõttu kaugemale kõlab. Arstid ja teadlased harva, kui üldse, ei tegele sellesuunalise tõrjetööga, nende jutud on väärikalt põhjalikud, üldjuhul peetud ja viisakas toonis, püütakse vältida vastandust jne, aga emotsioonide sõjas jääb sellise lähenemise kasutaja kaotajaks, sest vastaspool ehk posijad ja libaravimite müüjad ei mängi ausalt, nad isegi ei tunne mängureegleid.

    Selles mõttes ei ole minul pretensiooni olla parem ega viisakam, vaid vastata sildistamise mõttes esimeses lähenduses samaga; parem olen omaarust selles osas, et lisaks sildile on mul tänu usinatele teadlastele pakkuda ka tõepärast teavet. Näiteks kui ma ütlen sildistavalt, et homöopaatia on posimine ja ohtlik jama, siis see on pikema uurimistöö lühike kokkuvõte, aga jälgi sellest uurimistööst leiab skeptik.ee arhiivis päris mitu ja need põhinevad paljudel uuringutel. Homöopaatiausklikul posijal ei ole oma veendumusele, et tema lemmikumbluu töötab, peale tühjade teaduskõlaliste sõnade ja filosoofiana näiva arutluse tänapäeva teaduse võimetusest nende delusiooni aktsepteerida, mitte midagi lisada.

    Samamoodi oli algusest peale sildistatud-kollastatud meie võimalik vaidlus, kas Sai Baba on ebamoraalne värdjas või hea inimene.

    “Värdjas” on jällegi sõna, mille Sina esitad. Seekord pole mina sellist sõna kasutanud. Võtad vist asja väga isiklikult ja reageerid üle. Seda nimetatakse vist tõsiuskliku sündroomiks. See selleks, aga mu väike lauseke, nagu ka ülalpool juba vihjatud, oli u 10-aastase jälgimise lühike kajastus.

  24. dig ütles:

    Äripäev: Töötervishoiuarst: Veerpalu võib tõesti olla süütu

    Paistab, et World Anti-Doping Associationi (WADA) on kasvuhormooni normi kehtestamisel eksinud, kirjutab oma blogis Rootsist Eestisse kolinud töötervishoiuarst dr Jaan Suurküla.

    Suurküla avaldab arvamust, et WADA lähtus kasvuhormooni normi paikapanekul vaid ühest uuringust, mille tulemusi ei saa kohaldada tugevat ja pikaajalist füüsilist trenni tegevatele tippsportlastele.

    Tuletan meelde, et väidetav töötervishoiu spetsialist Jaan Suurküla on agar vaktsiinivastane, kvantmüstik ja transtsendentaalse meditatsiooni müügimees.

  25. WADA pisaraid ei usu

    Enamiku hormoonide standardnäidud on üldjuhul välja töötatud kliinilisest baasist lähtudes, et selgitada patoloogilisi kõrvalekaldeid tervete inimeste näitajatega võrreldes. Sportlased aga ei ole üks ega teine. Eriti napib selles valdkonnas just tipp­­sportlastega tehtud uuringute materjale. Seetõttu toetutaksegi põhiliselt ekspertide hinnangutele, väidetele, teooriatele, millele püütakse vastavate kontroll­uuringutega kinnitust leida. Probleem ongi selles, et üksikute tippude treeningut pole katseuuringutes võimalik täpselt modelleerida.

    Esimene ja olulisim fakt, millele toetuda, on see, et pole kindlalt tõestatud teaduslikke seisukohti, kuidas täp­selt muutub tippsportlase kasvuhormooni tase treeningu jooksul, konkreetsel alal treeningutsükli kogumõju taustal toimiva ük­siku tugeva koor­muse järel! Liiatigi pole neid seisukohti treeningu dünaamika muutumise ajast, kui suurtelt koormustelt minnakse üle lühematele tempotreeningutele. Suure mahutreeningu mõju alt väljatulek mõjub sportlase hormonaalsele peeglile nagu keva­dine karjalaskmine, mis viibki treeningut oskuslikult ajastades sportlase supertulemusteni.

    Millisel sportlasel millised hormoonid millise kontsentratsioonini sel „karjalaskehetkel” üles lendavad, ei tea praegu täpselt keegi! Ent spordipraktikas seda kasutatakse ja see ongi tegelikult põhimõtteline viis, kuidas tippvormi ajastatakse ja sportlasi suurtulemusteni viiakse.

    Probleem on, et teave üksi­kute tippsportlaste organismis toimuva kohta võib olla vaid neid uurivatel teaduslaboritel. Pressikonverentsil demonstreeriti ju meile graafikul sportlase andmeid, kus oli täheldatud koormustesti järgset kasvuhormooni mitmekümnekordset tõusu! Kusjuures on täiesti võimalik, et WADA-l pole sellist faktiteavet, kuna need materjalid ei ole avalikud ja labori tingimustes koormustesti tehes ei tarvitse olla võimalik sellist tulemust saavutada. Analoogseid andmeid võib ka mujal sporditeadlastel olemas olla, aga neid ei publitseerita eelkõige oma treeningmetoodika saladuste hoidmiseks ja sageli ei ole detailsem võrdlus võimalik ka eri mõõtmismetoodikate tõttu.

  26. Martin Vällik ütles:

    parem olen omaarust selles osas, et lisaks sildile on mul tänu usinatele teadlastele pakkuda ka tõepärast teavet.

    Ära paku tõest teavet ainult lisaks sildile, hoolitse ka, et Su sildid ise oleksid korrektsed ja akuraatsed. Lõppude lõpuks ei ole ju sildistamine midagi ebatavalist ja paha, mida iga hinna eest vältima peaks. Sildistamine on osa täiesti normaalsest mõtte- ja kõnetegevusest. Kui meil ei oleks sõnadeks nimetatavaid silte kõikvõimalike mõistete kohta, ei ajaks me siin juttu ka.

    Naljakal kombel on Orac just sildiprobleemidest kirjutanud. Sissejuhatuseks tsiteerib ta kedagi Oryoki Bowl’i Salon’is SkepDoc’i kritiseerimas:

    The SkepDoc is an Ostrich

    Dear Harriet Hall, MD-

    I chose the word Ostrich, because I see your head is buried in the sand and your ass is likely waving in the air. You have recently written for a pseudo-popular magazine that has a mission of targeting anything they don’t “believe” in and call it pseudoscience.

    Kuna doktor Hallil puuduvad jaanalinnule omased tunnused, on seesinane silt täiesti jabur. Aga põnevamaks läheb siis, kui Orac tsiteerib Bowli välja vihastanud Halli kirjatükki ebamäärastest siltidest:

    When people ask me, “What is naturopathy?” I have never been able to give a good, concise answer. I can confidently explain what acupuncture, chiropractic, and homeopathy are all about, but naturopathy has eluded me. I finally realized that it’s not my fault. The whole concept is so ill-conceived and poorly defined that it cannot be grasped with a single definition. It is so nebulous that it allows its practitioners to believe and do almost anything. It is loosely unified by an emphasis on natural treatments that allow the body to heal itself, and an avoidance of drugs and surgery.

    Jah, “naturopaatia” on tõesti kehv silt. See ei tähenda midagi ja sisutu sõnana on ta teaduslikus või meditsiinilises mõttes kasutu. Nagu “võimalikult naturaalne” või “keemiavaba”, nii ka “naturopaatia” on kasutatav ainult poliitilises kontekstis.

    Edasi läheb sildijutt küll igavamaks:

    The AMA has at its core a mission to wipe homeopathy and naturopathy off the professional field.

    aga Orac’i kommentaaride pärast tasub artiklit siiski lugeda. SkepDoc’i algne artikkel on saadaval FAQS.org’ist.

  27. Gripp võimaldab kopsupõletikul levida

    Teadlase väitel on kopsupõletikku ja meningiiti põhjustavad bakterid võimelised levima ainult siis, kui inimesed grippi on nakatunud.

    Pneumokokk ehk Streptococcus pneumoniae on bakter, mis harilikult elab ohutult ninaõõnes ning kuni 80 protsendil väikelastel on see bakter ninas olemas.

    S. pneumoniae tapab aastas üle miljoni alla viieaastase lapse

    Hollandi Nijmegeni ülikooli teadlase Dimitri Diavatopoulose sõnul on pneumokoki kandumiseks ühelt inimeselt teisele vaja gripiviirusesse nakatumist.

    Diavatopoulose uuringu tulemused näitasid, et hiirepoegade puhul pidid kõik hiired olema grippi nakatunud, et bakterid saaks hõlpsalt ühelt isendilt teisele levida.

    Bakterite levikut hiirte seas aitas tõhusalt vältida gripiviiruse infektsiooni blokeerimine.

  28. Mart K. ütles:

    Seoses Gagarini lennu juubeliga on üha rohkem kuulda olnud võimalusest, et Gagarin ei olnud esimene. Kuidas peaksid skeptikud suhtuma vendade Judica-Cordigliate juttu — kui tõenäoline on, et venelased lennutasid inimesi planeedilt salaja minema juba varem?

    Kui uskuda, et Gagarini lennu juures “Nõukogude ametiisikute üks suuremaid hirme olla olnud, et kosmonaut kaotab kaalutuse tingimustes teadvuse,” siis pole see vist eriti usutav — nad ju juba teadnuks, et see on hoopis meeldiv.

    Mulle isiklikult tekitab hämmastust asjaolu, miks on võtnud Kuul käigust kui stuudios filmitud lugudest rääkivad vandenõuteoreetikud tegevuskohaks sellise avatud organisatsiooni nagu NASA ja mitte N. Liidu kosmoseprogrammi, kus ränk salastatus oli elu loomulik osa :)

  29. See polnuks huvitav. USA-s, vabas ühiskonnas kasvanutele, läks (läheb?) väga hästi peale kujutelm totalitaarses ühiskonnas elamisest. See seletab ka Ludlumi edu. Et sind kogu aeg jälgitakse, et on olemas salaorganisatsioonid, mis kodanikke süstemaatiliselt jälitavad, et kedagi usaldada ei või – nõukogude inimesele oli see igapäevane reaalsus, ameeriklasele põnev eksootika.

  30. Rahvaravim aaloe võib tervist kahjustada, vahendab Forte.

    Hariliku aaloe sisaldusega toidulisandid ja joogid peaksid aitama säilitada soolkonna tervist — vähemalt väidavad nii taimedega ravitsejad. Nüüd on aga hoiatussignaali andnud USA riiklik toksikoloogiaprogramm NTP, millega seotud teadlased avastasid, et rottidel, kellele oli antud selle mahlase taime ekstraktiga segatud vett, tekkisid seedekulglas kasvajad.

    Närilistele anti suhteliselt suuri annuseid hariliku aaloe (Aloe barbadensis) lehtede ekstrakti kahe aasta vältel. Ekstrakti 1,5-kaaluprotsendilist vesilahust saanud emastest rottidest haigestus halva- või healoomulistesse jämesoolekasvajatesse 39 protsenti, isastest 74 protsenti. Ekstraktilahuse asemel puhast joogivett saanud rottidel kasvajaid ei tekkinud, vahendab New Scientist. /…/

    Imeravim?

    Mõned taimedega ravitsejad väidavad, et lisaks organismi üldise tervisliku seisundi toetamisele ravivad aaloesisaldusega toidulisandid ka mitmesuguseid haiguseid astmast suhkrutõveni — ehkki USA riiklik täiend- ja alternatiivmedistiinikeskus NCCAM hoiatab, et taolise kasutuse põhjendamiseks puuduvad piisavad teaduslikud tõendid.

    California Berkeley ülikoolis vähiriske uuriv Lois Swirsky Gold märgib, et vähki põhjustavad umbes pooled kõigist näriliste peal suurtes annustes katsetatud kemikaalidest, olgu need siis looduslikud või sünteetilised.

    „Inimesed söövad taimseid toidulisandeid sisse veendumuses, et need on kuidagi kasulikud,“ ütleb ta. „Tõsi on aga, et me teame nii nende hüvedest kui riskidest väga vähe. Ainult see, et need ained on „looduslikud“, ei tähenda, et need oleksid ohutud.“

  31. Delfi Forte kirjutab sõltuvust tekitavatest mõnuasjadest, mis millegipärast veel ära keelatud ei ole:

    Kas tehnika kasutamine on sõltuvust tekitav? „The World Unplugged“ nimelise uuringu raames paluti kümnes erinevas riigis elaval tuhandel noorel vanuses 17-23 lõpetada terveks päevaks tehnika kasutamise. Tuli välja, et see oli „üks jube päev“. „Meedia on minu narkootikum; ilma selleta oleksin ma abitu,“ ütles üks osavõtja Suurbritanniast.

  32. Kriku ütles:

    Et sind kogu aeg jälgitakse, et on olemas salaorganisatsioonid, mis kodanikke süstemaatiliselt jälitavad, et kedagi usaldada ei või – nõukogude inimesele oli see igapäevane reaalsus, ameeriklasele põnev eksootika.

    Jah, kui Nõukogudemaal oleks vandenõuteooriaid olnud, olnuks need teemal “tegelikult ei ole KGB pooltki nii tugev kui inimesed arvavad” või “välismaised kapitalistid on nii kitsid, et nad ei raatsi isegi totalitaarkontrolli peale raha kulutada”. Ainult mõtegi sellest, et teda ei pruugitagi igal sammul jälgida, tekitaks homo sovieticusele (või homo facebookicusele) tõsist agorafoobiat.

  33. Postimees vahendab Kapo tähelepanekuid propagandategevuse alalt:

    Kaitsepolitsei teatel ajab Eestis kombitsaid ühendus Natsismita Maailm, mille ideoloogia kohaselt tähendab Eesti punaokupatsiooni tunnistamine holokausti eitamist.

    «Natsismita Maailm on töötanud välja uue formatsiooni, kus käsitletakse selliseid märgilisi protsesse nagu Nürnbergi kohtuprotsess, holokaust,» rääkis kapo peadirektor Raivo Aeg.

    «Need omakorda seotakse Vene Föderatsiooni ajalookäsitlusega Teisest maailmasõjast ja tekitatakse selline eriskummaline situatsioon, et ühte eitades hakkad eitama ka teist.»

    Aeg tõi värsket kapo aastaraamatut esitledes paralleeli malemängust. «Inimesed pannakse kahvliseisu, millest ei saa üle ega ümber – kogu asja tuleb käsitleda ühe tervikuna, aga tegelikkuses ta nii ju ei ole.»

    Kapo märgib ka, et enamik Eesti vastu suunatud inforünnakutest ammutab oma ainest 20. sajandi ja eriti Teise maailmasõja ajalooost.

  34. Martin Vällik ütles:

    “Värdjas” on jällegi sõna, mille Sina esitad. Seekord pole mina sellist sõna kasutanud.

    Enne jättis see teema mind suhteliselt külmaks, aga nüüd tekib juba küll küsimus, et kas selleks, et teada saada, milleks täpselt nimetas hr Vällik isikut, kes ise end Sathya Sai Babaks nimetab, peab endale Facebooki konto orgunnima. “Värdjas” (peamises tähenduses “soerd, ebard”; jätaksin sekundaarsed määratlused magu “väärastunud psüühikaga inimene” ja “sohilaps” praegu selguse huvides kõrvale…) on väga laetud termin ja mul on tõesti raske kujutleda Martinit seda pruukimas — isegi sõna otseses tähenduses värdjate kohta.

    Pealegi poleks see Babale sobiv kirjeldus. “Amoraalne posija”, “isikukultuse hüvedes suplev silmanoondaja”, “elukutseline mahhinaator”, “vastutustundetu vibuthiparisnik” — palun väga. Isegi sellised jõledapoolsed sildid nagu “pühak” või “guru” ei pruugi olla valed. Aga “värdja” või sellega samasse kategooriasse lahterduvate epiteetidega ei saa nõustuda.

  35. Andres Valkna: Kas tõesti Veerpalu kiusatakse?

    Ma olen ise hariduselt biokeemik ja rakubioloog. 1999 kaitsesin doktorikraadi ühe hormoonisarnase signaalmolekuli toimest. Alates sellest ajast olen tegelenud ravimite väljatöötamisega. Ja just eelkõige valguliste ravimite, nagu seda on ka kasvuhormoon. Seega usun, et mul on piisav kompetents nende küsimuste käsitlemiseks.

  36. Mulle ütles üks kunagine Eesti meister üle 10 a. tagasi, et ole rahul, kõik pruugivad. Küsimus on ainult selles, kes suudab maksimaalselt ära kasutada aega, mis jääb viimaste jälgede kadumise ning sooritusvõime languse vahele. Ei näinud põhjust tema sõnades kahelda ei siis ega näe selleks põhjust ka nüüd. Ära hakkab tüütama kogu see teema.

  37. Üldse mitte science. Lihtsalt inimese arvamus, kes on sügavalt spordimaailmas sees olnud ja pärast huviga jälginud, mis toimub.

  38. Mina tegelikult saan üldjoonetes aru küll, millest räägitakse, kui üteldakse “võimalikult naturaalne toit”, siis kui seda võtta terve mõistusega (ja ma arvan, et igas arutelus tuleb lähtuda tervest mõistusest, muidu läheb mudaloopimiseks). See siin ei ole teadustekst, seega võib ju ka kõnekeelseid väljendeid kasutada.

    Teisest küljest, arvestades interneti konteksti ja väga erineva taustaga lugejaskonda, siis ei tee paha küll osutada, kas peetakse silmas seda, et toit võiks olla maksimaalselt algkoostisosadest tehtud, mitte pidevalt poolfabrikaate tarbida või hoopis seda, et “toitu ei tohi üldse töödelda…” Seega, taas, terve mõistus, väljenduda võimalikult täpselt, et võõrad inimesed aru saaksid.

    Epp Petrone ütles:

    S
    Oleks hea, kui skeptik.ee suudaks olla solvamata.
    Kui sa soovid tegelikult diskussiooni kahe maailma erinevalt vaatava poole vahel, siis võiksid proovida oma sõnu valida nii, et see teine, “posijate” pool tunneks, et neid on kõnetatud ja võiks vastata, mitte kaitseasendisse tõmbuda ja sind ignoreerima hakata. See võiks olla ühiskondliku diskussiooni koht.

    Mina küll ei ole kunagi arvanud, et skeptik.ee peaks olema mingi koht, kus “posijaid” ja “teadlasi” lepitada, juba selle pärast, et kõneallolev tegevus ei kipu palju villa andma. “Posijad” ja “skeptikud” on teatud aspektides maailmavaateliselt vastandlike eeldustega ja kui nad kuidagi peaksid saama selles osas kokkuleppele, siis võidaks ikka üks, see, kes rohkem vastu astub. See muidugi ei tähenda, et neil mingites muudes asjades ei võiks olla ühiseid aluseid tegutsemiseks, aga see on teine asi.

    Mina olen aru saanud, et skeptik.ee tegeleb teaduslike seletuste pakkumisega või siis nende olemasolule osutamisega teatud valdkondades, eriti neis, kus avalikkust üritatakse veenda usuga. Seega, see on suunatud a) teadusliku mõtteviisiga inimestele b) liinil teadus-usk mitte kindlat seisukohta omavatele inimestele c) teatud küsimustes mitteusku pooldavatele inimestele. Seega, kui keegi usub Sai Babasse, ega teda siin ümber ei pöörata.

    Miks FB-st eemaldatakse, see on privaatasi. Mina olen ühe inimese eemaldanud, sest meie vaidlused teemal kuidas pasta carbonarat teha viisid paratamatult vastastikuste valusate solvanguteni ja seda ei olnud ju vaja

  39. Veel: mis puutub ülalolevatesse soovitustesse toitumise
    teemal, nimelt “süsivesikuid (teravili, puuvili, kartul jne) ei ole tark süüa pärast viit õhtul, pikki söögivahesid pole mõistlik pidada ja portsud peavad jääma väikeseks.”, siis tegelikult ka see ei ole päriselt mingi vastuvaidlematu tõde. Kuna ma kokkamist armastan, siis ma üritan ennast mõnevõrra ka uuringutega kursis hoida – õnneks Itaalias on see lihtne. Ja loomulikult, Itaalia köök ei vasta ühelegi neist nõuetest, samas on oodatav “tervena elatud elu” üks maailma pikimaid (kuues, kui viimati WHO indeksit vaatasin, Eesti on kuskil 70. koha kandis), ülekaalulisust on siin väga vähe jne. Muidugi on see paelunud nii toitumisteadlaste kui kokkade tähelepanu ja seletusi on igasuguseid huvitavaid (igaüks googeldab allikaid ise, sest praegu on öö), näiteks see aspekt, et ei ole niivõrd oluline, kunas kaloreid manustatakse vaid ööpäevane kalorite hulk, küsimus ei ole niivõrd portsjonite suuruses vaid mitmekesisuses ja tasakaalustatuses (kõiki organismile vajalikke aineid võiks ideaalis ühest toidukorrast saada, seepärast ongi olulised mitmekäigulised lõunad, kus portsjonid tõesti võivad olla väiksed, aga kokku on omajagu) ning lisaks ka toitumisaegade regulaarsuses.

    Muidugi, kui inimene enne sõi kuidas juhtus, siis sellest viimasest tulenebki see, et parem suvaline reegel kui üldse mitte reegel, seega, ega need soovitused paha ei tee. Mind lihtsalt pani seda kommentaari kirjutama väide “alustame kõige lihtsamast” ja siis väited, mis pole sugugi lihtsad ja ilmsed….

    Suhkru ja soola kohta on ka eraldi palju uuringuid – mina isiklikult ka limiteerin soola võimalikult palju, märgatavalt rohkem kui keskmine “vahemere köök” nõuab. Aga see on vist maitseeelistus ka, mitte niivõrd rahvatarkus “sool lühendab eluiga” (mis ei ole ka üldse nii lihtne)

  40. Tiit Kändler kirjutab EPLis tuumaväest ja turvalisest ühiskonnast (ja kuningatest ja kapsastest, vabandust, Lyoni trollist ja Loti naisest…); sakutada saavad ka õhukvootidega äritsevad poliitikud.

    Võib-olla oleks Eestil parem paigutada raha kodanike turvalisuse ja mugavuse valdkonda ning peale selle veel kasutada ja täiendada oma traditsioonilist põlevkivi kasutamise oskust. Mina küll ei saa aru, kuidas tuumakütuse sisseostmine võiks suurendada meie energiasõltumatust või turvalisust. Võib-olla võtavad maailma poliitikud ikkagi pikapeale aru pähe ja lõpetavad õhukvootide edasi-tagasi müümise ja ostmise. Puid ju ikka ajame ahju, ja puusuits sisaldab peale kasvuhoonegaaside veel peeni osakesi, mis ei pruugi sisse hingatuna just kõige toitvamad olla. Kuid mis siis teha – surnuks külmuda või?

    Piiblitõlkes tähistab energia mõistet eestikeelne sõna „vägi”. See on omamoodi ilus, eriti kui tuletada siit energilisuse vasteks vägisuse. Ent vägivaldne pole enam nõnda meeldiv sõna. Muidugi ei leidu nii vanas tekstis sõnagi tuumaenergiast – kui just Loti ja tema naise ulmeline juhtum välja jätta. Oleks vahva, kui meie energiavaidlused saavutaksid oma sisemise väe. Kui ei muud, siis vähemalt hariks see rahvast – nagu näiteks geenivaramu projekt inimesi haris.

  41. Oudekki ütles:

    See siin ei ole teadustekst, seega võib ju ka kõnekeelseid väljendeid kasutada.

    “Peni” on kõnekeelne väljend. “Võimalikult naturaalne” ei ole kõnekeelne, see on sisutu väljend. Kõnekeelsete väljendite üle ei haugu siinkandis ükski peni, sisutu jutu üle ebaviisakalt irvitamine on aga skeptikute jaoks rutiin.

  42. CNET kirjutab järjekordsest põnevast viisist tööotsijaid diskrimineerida. Inglismaal tegutsevat nimelt tarkvarafirma, kus riietega inimesi tööl näha ei taheta.

    Many cubicle hounds wish they could work in a more open office environment. You can’t get much more open than the office environment at Nude House, an alleged Web software developer in Buckinghamshire, England. If stories currently circulating the Web are to be believed, the company is looking for female coders and salespeople of any gender who are willing to work in a completely naked office setting. That’s right, not even shoes are allowed.

    Nude House founder Chris Taylor says he has been a naturist for about three years. As the name implies, naturists prefer to be naked outside. You can imagine that might be difficult in England’s rainy climate, especially when lots of sensitive computer and electrical equipment is required to do the job.
    According to Nude House, the office will feature warm temperatures, showers, and a collection hamper for soiled sitting material. I’ll bet Microsoft never has to deal with soiled sitting material.

    Nagu juba heaks kombeks saanud on, leidub ka kirik, kes uue kitsarinnalisuse vormi heaks kiidab. Manchester Evening News toob uudiseid kohalikust katedraalist:

    Manchester Cathedral is at the centre of a new row after its website included a link to a nudist group.

    An article about the Christian Naturist Fellowship appeared on a site promoting the cathedral’s ‘new age’ Spirit Of Life festival next month – together with a link to the group’s own website.

    But it was pulled after the criticism from Church of England bosses. One email, reportedly circulated among members of the General Synod, described the item as ‘embarrassing’.

    Alles märtsi lõpus teenis Manchesteri katedraal tähelepanu Daily Mail’ilt: Church of England row as cathedral opens doors to tarot card readers and crystal healers in ‘new age’ festival (see oli pealkiri):

    The Church of England was braced for a fresh row today after a cathedral announced plans to host a ‘new age’ festival.

    The event – featuring tarot card readers, crystal healers, dream interpretation, and a fire-breathing vicar – is to be held in Manchester Cathedral in May.

    But the move is certain to anger traditionalists, who feel the Church has already strayed too far from tradition.

    Hundreds have already defected to the Roman Catholic Church after deep splits over the ordination of gay and women priests.

    Miks tuldpurskavad vikaarid kunagi Eestis turneesid ei tee?

  43. Nõukogudemaal oli mäletatavasti kummaline komme turul katkisi lambipirne müüa.

    Täiesti teisel teemal kirjutab Thinq:

    One in four office workers reckons that the best way to get a new work computer is to smash up the one they have – either that or to take it down the junk shop themselves.

    Some 40 per cent of office workers complain that their aging workplace PC hurts their productivity and many are tempted to resort to extreme measures to get an upgrade, including taking a hammer to to aging beast on the desktop.

  44. dig ütles:

    “Peni” on kõnekeelne väljend. “Võimalikult naturaalne” ei ole kõnekeelne, see on sisutu väljend. Kõnekeelsete väljendite üle ei haugu siinkandis ükski peni, sisutu jutu üle ebaviisakalt irvitamine on aga skeptikute jaoks rutiin.

    Dig, see on jama jutt, mida sa ajad. Inimesed kasutavad oma toitumisvalikutes seda põhimõtet. See on nende inimeste jaoks nende igapäevase praktika osa.
    Kes oled sina, et haugud nende tegevuse ja kasutatavate väljendite üle?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga