Oktoober ajakirjanduses ja taevas

vikerkaar

  • Homöopaatia ravib inimest terviklikult
    Delfi, algselt ajakiri Elukiri

    Tema [Anu Hermlini] sõnul on meil ka arste, kes vaikselt soovitavad patsiendil homöopaadi poole pöörduda, aga nad ei räägi sellest kõva häälega, sest see pole Eestis akadeemilise meditsiini ringkondades hea toon.

  • Laps ja homöopaatia

    Üks kõige vähem silmatorkavam, kuid laste puhul väga oluline on see, et need preparaadid maitsevad hästi. Siinkohal tuleb ära märkida asjaolu, et kuigi homöopaatilised ravimid on ohutud, tuleb neisse siiski suhtuda kui ravimitesse ning hoida lastele kättesaamatus kohas.

  • Kaarel Kressa: Facebook kui välkkiire info pudelikael
    Kaarel Kressa, EPL

    Ent kuigi sektikesi on loodud aegade algusest peale, pidid juhid varem kurja vaeva nägema, et sektiliikmeid ilmaliku maailma infovoolust eraldada. Kui tänapäeva inimene võtab omaks veendumuse, et fluoriidiga hambapasta on surmavalt mürgine, et lennufirmad pumpavad masside kontrollimiseks taevasse psühhoaktiivseid kemikaale või et kõik tänaval kohatud punased autod jälitavad teda, leiab ta Facebookist silmapilkselt salga ja on vastuväidete kuulamisest edaspidi vabastatud. Inforuum koosneb nüüd erineva suurusega mullikestest, mille vahel liikumine muutub järjest raskemaks.

  • Koomast ärganud arst: taevas on reaalne

    “Ei ole teaduslikku seletust tõsiasjale, et kui mu keha oli koomas, oli mu mõistus, minu teadlik sisemine mina elus ja terve. Kui minu ajukoore neuronid olid neid rünnanud bakterite poolt täielikult toimetuks muudetud, rändas mu ajust vaba teadvus universumi teise, suuremasse dimensiooni – dimensiooni, mille eksisteerimisest ma ei olnud kunagi unistanud ning mida mu vana, koomaeelne mina oleks pidanud lihtsalt võimatuks.”

  • Eestis kasvab huvi kristlike koolide vastu

    Arvan, et mida universaal-sekulaarsemaks meie munitsipaalkoolid muutuvad, seda rohkem hakkab tekkima eri usuliste gruppide ja kirikute rajatavaid erakoole. Alternatiiv on, et need usulised rühmitused hakkavad valjemalt nõudma oma usuliste vajadustega arvestamist tavakoolis. Mujal maailmas koolide ruumiprogrammi kuuluvad universaalsed kabelid või palve- ja vaikustoad hakkavad olema ka meie tulevikukoolis tavapärased. See näitab ühiskonna küpsust ja sallivust. Esimesed selliste küsimuste tekkimise kogemused on mõnel Eesti koolijuhil juba olemas.

  • Positivistlik psühholoogia on negativistlik nähtus!
    Madis Masing

    Minnes õppima akadeemilist psühholoogiat lootsin leida teaduslike uuringute tulemustele tuginevaid analüüse ja järeldusi, prognoose, küsimusi ja argumenteeritud vastuseid. Lootsin leida inimesi, kes teenivad tõtt ja otsivad lahendusi. Ülikoolide psühholoogia instituutidest lootsin leida küpseid ja tarku inimesi, kes on empaatilised ja hoolivad, sest teist inimest on võimalik juhendada vaid nii kaugele, kui ise ollakse käinud. Lootsin leida teadlasi, kes tegutsevad selle nimel, et meie ühiskond saaks inimlikumaks, õnnelikumaks, tervemaks ja targemaks ning väheneksid rumalusest ja toorusest tingitud kannatused, nagu vägivald, stress, depressioon, nälg, hirmud jms.
    Kui Tallinnas põrkasin kokku kõrkusega, siis Tartus ollakse vähemalt siirad.

  • Pealelend. Jüri Allik
    Marek Strandberg, Sirp

    MS: Madis Masing kirjeldab oma kogemust ülikoolis psühholoogia õppimisest üsna kriitiliselt. Missugune on tema kokkupuude Tartu ülikoolis õpetatava psühholoogiaga?
    JA: Madis Masing visati edasijõudmatuse tõttu ülikoolist välja. Kui ma õigesti mäletan, siis ei olnud ta võimeline sooritama isegi paari eksamit.

  • Teaduse piirivalvest
    Marek Strandberg, Sirp

    Küsimus on laiem ja seotud sellega, kuidas toime tulla suure hulga blufi ja silmamoondustega, mida alusetute „teaduse”-liidetega meie ette tuuakse. Paraku ei oska ma soovitada muud teed kui aina rohkem võtta sõna kõikvõimaliku ebateaduse vastu ja mitte loota selle peale, et valgustusvajadust pole ühtäkki enam vaja. Lamp tuleb alati siis põlema panna, kui saabub pimedusehetk.

    Martin Vällik on üks neist, kes veebisaidil skeptik.ee on aastaid korraldanud terve skeptitsmi ja piiri sättimist teaduse ja ebateaduse vahele. Küsimus pole mitte võitluses, vaid ikka ja ennekõike teaduse meetodi loomuse ja tähenduse piisavas selgitamises, sest kindlasti ei ole teadus dogmaatiline usk, vaid võimalus teadmine mitteteadmisest välja sõeluda.

  • 147 Replies to “Oktoober ajakirjanduses ja taevas”

    1. Minut väidab, et Toomas Alatalu arvab, et Euroopa Liit suudab oma hoiakut muuta ühe päeva jooksul.

      “Pakkusin suvel pikka lugu piirilepingust algul Eesti Ekspressile, siis Maalehele ja mõlemad teatasid, et ei avalda. Aga seal oli kirjas, kuidas Euroopa Liit muutis 24.l tunnil ehk 17. juunil 2005 seega kolm päeva enne Riigikogu ratifitseerimisotsust, oma hoiakut ja enam ei kuulutanudki piirilepingu “ratifitseerimise” vajadust.

      Väidetavalt postuleerib ta seepeale vandenõu Kardinatagustest Tumedatest Jõududest, kellel olevat huvi Riigikogu rumalaks teha.

    2. Viitamata ühelegi konkreetsele artiklile, kuid vaadates nii siinset lehekülge, kui ka meediat laiemalt, tekkis järgmine küsimus: kas siinsetele püsikirjutajatele ei tundu, et sõnale “skeptik” on viimasel ajal hakanud isegi ohtlikult halb varjund külge jääma. Igasuguste uhhuutajate jaoks on skeptik niigi selgelt paheline tegelane, kuid ka “tavainimese” (antud kontekstis inimene, kes ei viitsi ei pseudo- ega ka tavateadusesse süveneda) jaoks võib esmapilgul jääda mulje, et skeptik ja umbluutaja on lihtsalt ühed tegelased, kes pidevalt omavahel jagelevad.
      Sama ka religiooni ja teaduse vastandamisega – ei tohi lubada religioonist kriitiliselt rääkides (või usuteemal vaieldes) usklikel kiiret vastandamise teed minna stiilis, kes usub teadust, kes religiooni. Teadus ei ole ju fikseeritud nähtus (erinevalt religioonist), vaid teadmiste kogumise, küsimuste esitamise, kahtlemise, argumenteerimise, hüpoteeside esitamise ja tõestamise kogum. Mina kui mitteteadlane kasutan igapäevaselt samu üldlevinud meetodeid maailma mõistmisel (kuid mitte kellegi kummardamisel, nt ebaeetilisi teadlasi ei salli samuti silmaotsaski), kuid usklikega vaidlemisel saab siis minust hetkega teadlane…
      Parandage kui eksin.

    3. kkk ütles:

      salvey ütles:

      »

      Kui nüüd täpne olla, siis see sõna ei olnud eesti keeles mittehalvustav “neeger” , vaid inglise keeles väga halvustav “nigger”

      Kui täpsusega veel edasi minna, siis on see iseäranis halvustav Ameerika inglise keeles. Kuningannalikus inglise keeles on ajaloolistel põhjustel halvustavus madalam.

    4. @veix:
      ma pole muidugi pädev skeptikute nimel vastama, aga
      väljend tundub/ei tundu jääb ehk liiga ebamääraseks ja ma ei oska küll siinkohal midagi arvata.
      Igsugune nn uhhu paistab olema suur omavahel tahestahtmata seotud äri tänapäevaste massiteabevahendite ajastul ,mis iseend taastoodab ja kasvatab, saab ju lõpmatult lugusid kirjutada, teha saateid, müüa kaupu ja teenuseid. No näiteks esineb keegi Ilona telesaates ja väidab, et aitab politseid, on lahendanud 20 kuritegu, aga on see ikka tõsi ka, tahaks teada, Või on puhas pettus? Või lihtsalt meelelahutusformaat ja shõu? Skeptiline tasub ilmselt ikka olla, kui just keegi raudkindlaid tõendeid ei esita, aga seda vaevalt juhtub :)

      Eks asisemad skeptikud vastavad Teile midagi targemat, kui aega saavad.

    5. @veix:

      sõnale “skeptik” on viimasel ajal hakanud isegi ohtlikult halb varjund külge jääma.

      Milles see “ohtlikult halb varjund” väljendub? Skeptikud on ju teadupoolest kahtlejad, kuid kahtlemine ei olegi tulevikku silmas pidades nii ohutu! Kas Te pole tõesti tähele pannud viimaseid arenguid Eesti Vabariigis? Siis võiks ju tutvuda …. Anto Veldre: Ood blasfeemiaseaduse saabumisele http://www.ekspress.ee/archive.....d=65194736

      Sama ka religiooni ja teaduse vastandamisega – ei tohi lubada religioonist kriitiliselt rääkides (või usuteemal vaieldes) usklikel kiiret vastandamise teed minna stiilis, kes usub teadust, kes religiooni

      Pauluse enda sõnade järgi on kristlus valeõpetus: Pauluse esimene kiri korintlastele 15 http://www.piibel.net/#rmt=1Kr&ptk=15
      14 Aga kui Kristust ei ole üles äratatud, siis tähendab see, et ka meie jutlus on tühine ja tühine on ka teie usk.
      15 Ja meid leitakse siis olevat Jumala valetunnistajad, sest me oleme tunnistanud Jumalale vastu, et ta on üles äratanud Kristuse, keda tema ei ole üles äratanud, – sel juhul, kui surnuid üles ei äratata.
      16 Sest kui surnuid üles ei äratata, siis ei ole ka Kristust üles äratatud;
      17 kui aga Kristust ei ole üles äratatud, siis on teie usk tühine, siis te olete alles oma pattudes.

      Mida siin vaielda on? Paulusega on vist natuke keeruline vaielda, kuna ei valda seda va surnutega suhtlemise kunsti. Tavausklikuga, kirikutegelasega? Nad kordavad papagoi kombel dogmaks kuulutatud tõdesid, ja nad on kaotanud võime analüütiliselt mõtelda.

    6. Postimees kirjutab seostest sõnamaagia ja eetika vahel.

      Juhtidel tasub sõnu hoolega valida. Nimelt on teadlased avastanud, et õige sõnavalikuga saab töötajaid eetilisemalt käituma panna.

      Nagu selgus, mõjutab inimese käitumist suuresti, kas teda nimetatakse petiseks või defineeritakse petmisena ta tegevust.

      «See on väga põnev avastus, kuna siit johtub, et ebaeetilist käitumist saab kärpida väga lihtsal moel – piisab teadlikust sõnakasutusest, millega viidatakse käitumisele kui isku identiteeti vormivale asjaolule,» ütleb Londoni ärikooli organisatsioonikäitumise professor Gabrielle Adams.

      Missuguse eetilise pealkirja võiks Postimehe toimetaja säherdusele tähtsale artiklile selle sisu valguses küll panna?

      Sa oled valevorst!

    7. dig ütles:

      Medical Daily räägib, kuidas ema armastust neurovolumeetriliselt mõõta.

      Mind Hacks tirib ema külmkapist välja ja räägib, mis jamavärk seekord lahti on.

      Firstly, it’s worth saying that reduced brain size is clearly related to neglect and abuse but the images are not a typical representation of this.

      These scans were originally published in an article on child abuse by neuroscientist Bruce Perry who drew them from an unpublished abstract [pdf] of a study on neglect in children, which didn’t control for malnutrition or drug exposure during pregnancy.

      They’re described as showing CT scans of three-year-olds, one normal and the other neglected who has a head size smaller 97% of children his or her age. This would make him or her almost diagnosable with microcephaly, a neurological disorder of small head size usually caused by a genetic defect.

    8. Sõna “skeptik” halva varjundi all mõtlesin seda, et nagu igasuguse sildistamisega ei anna see edasi skeptilise mõtlemise laiemat sisu ja nii on seda lihtne naeruvääristada (nt käsitledes posijaid ja skeptikuid lihtsalt ühe teema erineva käsitlusviisi pooldajatena stillis “usud või usu”, nagu oleks tegu võrdväärsete poolte või argumentidega). Ega lihtinimene ei lähe ju kohe kontrollima, mida see skeptik siis endast täpselt kujutab ja kas tema väidetel võiks olla rohkem kaalu kui suvalisel “uskujal”.
      Suhteliselt värske “süvaskeptikuna” (varem olin lihtsalt ükskõikne või vaatasin igasugust posimist huumori nurga alt) teeb see pisut murelikuks. Eks asi ole ka selles, et kuna seni ei puutunud igapäevaselt kokku posijameeste vägitegudega võtab teemasse süvenedes igasuguse uhhuu- ja umbluutamise mastaapsus veel 21. sajandil ikka kõhedaks küll.

    9. @veix:
      ehk leevendab Su muret tähelepanek, et mitte kõik inimesed ei arva selles küsimuses ühtemoodi. See, et mõni arvab murettekitaval viisil, ei tähenda, et mure oleks üldlevinud.

    10. @dig:
      Kahjuks väga ei leevenda aga õnneks ei ole tegemist otseselt igapäevaelu mõjutava küsimusega (välja arvatud kaudne mõju, arvestades, et osa riigieelarvelisest rahast läheb posijatele ja selle rahaga võiks ju midagi kasulikumat teha, samuti võiks inimeste üldine haritus pisut parem olla…)

    11. Mancunian Matters räägib, kuidas ajakirjanikud rääkisid, et ravi lastest zombid teeb.

      A Manchester charity supporting ADHD sufferers is backing a study claiming that medication helps children to concentrate and does not turn them into ‘zombies’.

      The study by ADHD Voices (Voices on Identity, Childhood, Ethics and Stimulants) said medication helps children to control their behaviour and make better decisions.

      The project has been led by biomedical ethicist Dr Ilina Singh from King’s College London who said: “ADHD is a very emotive subject, which inspires passionate debate.

      “Everyone seems to have an opinion about the condition, what causes it, and how to deal with children with ADHD, but the voices of these children are rarely listened to.

    12. salvey ütles:

      @veix:
      No näiteks esineb keegi Ilona telesaates ja väidab, et aitab politseid, on lahendanud 20 kuritegu, aga on see ikka tõsi ka, tahaks teada, Või on puhas pettus? Või lihtsalt meelelahutusformaat ja shõu?

      Võib-olla ei seda ega teist, vaid ta seda usubki, seega ta enda meelest ei valeta, aga tõsi see ka ei ole. Kuulun vähemusse, kes arvab, et veidralt mõtlevate inimeste näitamine meedias ainuüksi seepärast, et nad mõtlevad veidralt, on ebaeetiline ja võrdväärne habemega naiste või kääbuste raha eest näitamisega.

    13. WingNutDaily kuulutab, et viimnepäev on käes.

      DEFENDING AGAINST NATURE, NUKES AND SUPERNATURAL

      Wars, droughts, earthquakes, hurricanes, civil unrest, strange weather phenomena, solar flares, dirty bombs, fires, economic uncertainty, high altitude electromagnetic pulse – the threats are everywhere these days, but does anyone have a solution?

      Nagu kommertsväljaandele kohane, on abi ka kohe saadaval: ainult 40k$ eest pakutakse viimsepäevapunkrit.

      He told WND that his most popular item for those choosing survival over chaos is a six-person, fortified bunker, typically buried in a homeowners’ back yard.

      Kes punkrit osta ei jaksa, võib lohutuseks osta raamatu, kus räägitakse, et häda tuleb, häda tuleb.

      What on earth is happening? Find out evangelist Greg Laurie’s perspective in “Are These the Last Days?”

      Ühe punkri eest saab raamatuid pärast allahindlust osta oma viis tuhat tükki. Enne allahindlust saanuks ainult neli tuhat.

    14. @Andres Valdre:

      Laupäevase Postimehe vahel oli saatele kolmas ülemaailmne selgeltnägijate tuleproov koos Ilnona Kalderga, terve lehekülje suurune reklaam muideks, ostetud siis ilmselt Pervõi Baltiiski kanali poolt.
      kutsutakse üheskoos vaatama ja kaasa elama, laupäeviti 20.20.

      Ega ma ise ka vaatama hakka; kui teoreetiliselt ongi võimalus olemas, et Ilnonal või mõnel teisel osalejal on mingeid erilisi võimeid, siis ma ei usu, et sellest saatest oleks võimalik neile tõest kinnitust leida.

    15. Väidetavalt aimdurivõimetega Mark Heley kirjutab Reality Sandwichis, mismoodi tuleviku pisteline ja kontrollimatu ettenägemine imelik on.

      For example, one of the more common forms of precog that I have experienced fairly often is the ‘just around the corner’ type of event such as ‘seeing’ a deer running onto the road around a bend that you are about to drive around. In these cases, the images are clear and unequivocal. I see the deer run onto the road in precog. I slow the car down and then as I corner the bend, I see the deer again. Only this time, the deer is just stepping onto the road because I have slowed down; it sees the car and bucks and springs away. This interests me. Where is that image coming from? I see the deer as it will be if I don’t slow down, running into the middle of the road. Does that exist somewhere? Then, I respond to the image, slow down and that imminent reality changes. The deer springs away. In some senses the image I saw in precog didn’t happen. In some senses, it changes what happens. And in another sense, both the precognition and the actual reality are inseparably embedded. /—/

      Of course another question that the precog has to ponder is why doesn’t this happen all the time? Why doesn’t precognition protect me from anything bad happening at all? Why didn’t I have a precog about that bag being stolen, that trip and fall in the street, even the traffic accident that causes the death of a friend? This is really quite a profound question. /—/

      The ‘otherness’ of a big precognitive hit to me is palpable. It would be convenient to ignore this aspect of precognition, because it would allow the idea that psychic activity is itself a subset of conscious brain activity more credibility. This in turn would allow these experiences to be more easily viewed as congruent with most contemporary theories of mind that view consciousness as essentially a biophysical process. Unfortunately from the precog perspective, this just doesn’t feel right at all. It is not as if the deer around the corner is an archetype, or a projection. It’s an image of the exact deer, in detail. There’s nothing symbolic, or mythic about it. It just can’t be argued away by suggesting a ‘resonant feedback loop’ exists between your brain and an external reality. There’s a picture of a deer in your mind and then 15 seconds later you a viewing the same deer. Any coherent theory of precognition is going to have to deal with this.

    16. Uude BigThink-kottu kolinud Neurobonkers juhib tähelepanu kahele hiljutisele teaduse, selle kajastamise ja poliitikas rakendamise teemalisele uurimusele.

      Two major papers have recently been published that may or may not surprise you. Please excuse the sarcy title, in all seriousness these are fantastic papers that provide evidence for massive problems facing the scientific world today. They are both well worth reading in full, the key points are outlined below.

      1.) 47% of press releases and 40% of abstracts reporting the results of randomized controlled trials contain spin. This spin translates directly to news coverage /—/

      2.) The findings of systematic reviews lie utterly ignored by policy makers and doctors

    17. @veix:

      Sõna “skeptik” halva varjundi all mõtlesin seda, et nagu igasuguse sildistamisega ei anna see edasi skeptilise mõtlemise laiemat sisu ja nii on seda lihtne naeruvääristada

      Oleme ausad, skeptikuid ei ole meie odavale ja maitsetule meelelahutusele orienteeritud maailmas vaja, sellele järeldusele võib jõuda lugedes erinevaid kommentaariume (nii meil kui maailmas). Pilt on katastroofiline.
      Ei ole otseslt sildistamise vastane, kuna kenasti inimestega rääkides saavutab veel vähem. Kenaduse periood on läbi elatud, iroonia on pannud vestluspartneri vähemalt kuulama.

      Kuidas saab seletada midagi inimesele, kes ei oska ja ei taha iseseisvalt mõelda? Meil levitatakse jaburat seisukohta, et inimene on oma olemuselt religioosne; hullemat valet annab otsida! Inimene on seksuaalne olevus ning sellele olid üles ehitatud kõik kristluse eelsed müsteeriumiusundid, selle seisukoha väljaütlemine võrdub meie ajal ketserlusega.

      (nt käsitledes posijaid ja skeptikuid lihtsalt ühe teema erineva käsitlusviisi pooldajatena stillis “usud või usu”, nagu oleks tegu võrdväärsete poolte või argumentidega) … . Eks asi ole ka selles, et kuna seni ei puutunud igapäevaselt kokku posijameeste vägitegudega võtab teemasse süvenedes igasuguse uhhuu- ja umbluutamise mastaapsus veel 21. sajandil ikka kõhedaks küll.

      Mul on olnud ebameeldiv kogemus mõni aeg tagasi surnud kunstnik/tervendaja Viktoriga. Käisin ta juures, sain lühikeseks ajaks terviseprobleemist lahti, kuid … siis tekkis arusaamatu tugev valu ja imelik tunne, et ma peaksin Viktoriga kontakteeruma. Surusin hambad risti ja kannatasin paar päeva, siis see kõik möödus (sel ajal ei osanud seda seletada, kuid parawebis oli juttu Viktori poolsest vist telepaatilisest sekkumisest oma kliendi ellu), seega võin ma subjektiivselt isiklikule kogemusele toetudes öelda, et igasugused ravitsejad võivad muutuda abivajajale ohtlikuks, kuid ma ei saa seda tõestada.

      Lisaks sarnaneb New Age ideoloogia tuhandepäise lohega, raiud ühe pea maha, kasvab 10 asemele. Kuidas saab sellise monstrumiga võidelda? Ainult läbi isiklike negatiivsete kogemuste vist …

      Suhteliselt värske “süvaskeptikuna” (varem olin lihtsalt ükskõikne või vaatasin igasugust posimist huumori nurga alt) teeb see pisut murelikuks.

      Peabki muretsema, kuna hariduse tulevik saab olema rohkem kui tume; kui praegused täisealised inimesed on mõtlemisvõime olemasolust vähemalt kuulnud, siis noored lapsukesed, kes kooli lähevad hakkavad tarbima internetipõhiseid hariduskonserve, mis välistavad kaasamõtlemise. Kuulu järgi on ka kirjutamise ja lugemisoskusega kehvasti, seega optimistliku pessimistina ennustan, et elu hakkab käima lausa kolinal ühest kraavist teise. Mida teha? Elu on säherdune …

    18. @dig:

      Nagu kommertsväljaandele kohane, on abi ka kohe saadaval: ainult 40k$ eest pakutakse viimsepäevapunkrit.

      See on ju lõputult hea äriidee, mis on raha tekitanud nüüd juba mitukümmend aastat. Ma arvasin need aatomipunkrikesed jäid külma sõja perioodi, aga võta näpust. Nüüd on nimeks viimsepäevapunker.

      Aa, üks asi veel: Kuidas sellest aru saada?

      Mõni aeg tagasi oli ju uudis, et paavsti astronoom oli valmis tulnukaid ristima: I’d love to baptise ET, says Vatican’s stargazer By David Derbyshire http://www.dailymail.co.uk/sci.....stars.html

      The Pope’s astronomer, Guy Consolmagno, said he would be happy to ‘baptise an alien’ – but admitted that the chances of communicating with life outside the Earth were low …
      A self-confessed science fiction fan, he said he was ‘comfortable’ with the idea of alien life.
      Asked if he would baptise an alien, he replied: ‘Only if they asked.’

      Nüüd on UFO entusiastid välja tuldud viimase tõega! “Tõde polegi kusagil”? UFO-uurijad tunnistavad: tulnukaid ilmselt ei ole olemas http://forte.delfi.ee/archive/.....d=65212594

      Briti UFO-uurijad tõdevad, et “tundmatute lendavate objektide” kohta tõendite puudumine tähendab ilmselt, et maaväliseid olendeid ja lennumasinaid polegi olemas, ning see omakorda võib kümnekonna aasta jooksul lõpetada ka “ufoloogide” tegevuse.

    19. Delfi lugeja on mures:

      Kas tõesti oleks mõistlik varuda toitu, kolida maale ja võtta kõik raha pangast välja? Kas peaks hakkama valmistuma rasketeks aegadeks? Kui rasked ajad tulevad, mil poest enam toitugi saada ei ole, on ju hea, kui on toitu varutud, kui seda ei juhtu, pole ka sellest midagi hullu, toidu saab ju ikka ära tarvitada, kas või laiali jagada.

      Koguks näiteks pähkleid, mandleid, rosinaid, kuivaineid, juurviljaseemneid, suhkrut ja soola, kuhugi ikka neid panna on. Võtaks kõik raha pangast välja ja ostaks selle eest kulda. Samal ajal jätkaks rahulikult oma elu, käiks tööl ja jätkaks oma elurütmi. Kas selles varumises saaks olla midagi halba?

      Mul isiklikult on raske end veenda sellisteks tegudeks. Ma tean, et alalhoidlikkus on voorus ja ettemõtlemine ei ole kunagi halb, aga nii raske on midagi sellist uskuda. Ma tõesti ei tea, kas teha midagi või teha mitte midagi. Ja kui teha, siis mida?

    20. Eestis paistab olevat rohkem vaktsiinipanikööride loba uskuvaid lambapäid kui naaberriikides, kuid epidemioloogianõunik laidab ka riigi suhtumist. Igatahes oleme jälle esikohal; isegi Hiinas vaktsineeritakse gripi vastu rohkem kui meil. (Maaleht)

      Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar sõnas, et vaatamata sellele, et ka Eesti lähiriikides levib vaktsineerimise vastane liikumine, ollakse seal paremas olukorras selle poolest, et riik hoolitseb kas kõigi elanike või gripitüsistuste riskirühmadesse kuuluvate inimeste vaktsineerimise eest. “Seetõttu vaktsineerib Soomes ja Rootsis gripi vastu end lausa 70-75 protsenti elanikest,” ütles Kutsar. Ta lisas, et Eestis vaktsineerib end hooajalise gripi vastu 1,4% elanikest ning meil jääb üle võrrelda end vaid Hiinaga, kus vaktsineerijate suurus on 3% elanikest. /—/

      Uuringust selgus aga tõsiasi, et ligi viiendik 16-29 aastastest noortest ei ole teadlikud sellest, et gripi ennetamiseks on olemas vaktsiin. “Tegemist on piinliku tõigaga, sest ometigi õpetatakse koolis lastele terviseõpetust ja vähemalt kord aastas külastavad noored ka perearstikeskust ning see näitab seda, et peaks rohkem tegelema tervist väärtustava harimistööga, et tutvustada inimestele vaktsiinide ja vaktsineerimise erinevaid valdkondi,” sõnas Kutsar.

    21. Skeptikute lemmik Weekly World News teadustab, et Halloweeni kommid teevad lapsi targemaks.

      CAMBRIDGE, MA – A new study out of the Harvard School of Nutrition shows that children who eat bags of Halloween candy have higher IQs.

      One mother in the study described the effect of Halloween candy on her son:

      “My son was basically an idiot. I hate to say that because I love him, but he did poorly in all his classes, until he went trick-or-treating in 2009. He came back with a huge back of loot and proceeded to eat the entire bag in a week. We were stunned to see his test scores increase rapidly and now… he is a straight A student.”

      Ilmselt on aeg hakata kihla vedama, millal Delfi, Õhtuleht või Postimees selle usaldusväärse allika avastab. Mitte tingimata selles järjekorras …

    22. Wired räägib, et maailm hakkab valmis saama. Küllap ei ole kosmiline Ülemiste Vanake enam kaugel.

      An international team of astronomers used three telescopes — the UK Infrared Telescope and the Subaru Telescope, both in Hawaii, and Chile’s Very Large Telescope — to study trends in star formation, from the earliest days of the universe. Extrapolating their findings has revealed that half of all the stars that have ever existed were created between 9 and 11 billion years ago, with the other half created in the years since. That means that rate at which new stars are born has dropped off massively, to the extent that (if this trend continues) 95 percent of all the stars that this universe will ever see have already been born.

    23. @dig:
      Selle peale kostab Ethan Siegel:

      Yes, it’s interesting that the star formation rate has declined, and it’s interesting that it’s declined at the rate we’ve observed. But it’s not going to drop to zero any time soon, and if you sum up the total number of stars in our Universe’s future, it’s actually far greater than the number of stars that have already existed up until this point in time, a far cry from the “only 5% more than we have now” figure you may have read.

      Although we might be approaching the peak of star density within our galaxy, we can very strongly say that the vast majority of stars that will ever call our galaxy home haven’t been born yet.

      Ehk pole see universum valmis midagi ja pole lootustki, et see juhtuks lähemate triljonite aastate jooksul.

    24. Homod suudavad hirmutada ka prantslasi.

      Prantsuse tööstur: samasooliste abielud teevad meid kõiki homodeks

      Prantsuse tööstur ja meediamagnaat Serge Dassault ütles kolmapäeval sõna sekka Prantsusmaal käivasse tulisesse vaidlusse homoabielude üle ja hoiatas, et kui homoabielud seadustatakse, surevad prantslased kümne aasta jooksul välja. /—/

      „Meil hakkab olema homode maa. Ja siis, kümne aasta pärast, pole enam kedagi alles. See on rumal,“ ütles 87-aastane Dassault raadiojaamale France Culture.

      Dassault’ sõnul oli homoseksuaalsus Vene-Kreeka allakäigu üks põhjuseid.

      „Totaalne allakäik, loomulikult. See on perekonna lõpp, see on laste arengu lõpp, see on hariduse lõpp. See on oht kogu rahvusele,“ ütles Dassault.

    25. Postimees kurdab, et lasteaedades käitutakse isadega nagu oleks tegemist lasteaiaga.

      «Miks on nii, et emadepäeva puhul toimub lasteaias kontsert ja süüakse torti, aga kui tähistatakse isadepäeva, siis sunnitakse mehi tola mängima. Minu lapsed on käinud erinevates lasteaedades ja ma olen aastate jooksul olnud sunnitud osalema tobedates teatevõistlustes, mängima lumeleopardi, õppima tantsusamme ja osalema näidendis. Miks isadega nii käitutakse?» soovis üks Postimehe lugeja teada.

      (Lumeleopard vihjab muidugi Õunakompanii kiisule.)

      Vastused on üllatavalt mõistlikud.

    26. Topekas News edastab teadustegelase-uudiseid Texasest, kus teadustegelane Bill Nye taevakehade helendusest rääkinud on.

      At some point during the ‘debate’, Bill Nye made mention that the moon reflects the light of the sun, but produces no light of its own. According to an article shamed from even the Waco Tribune, the good townfolk ‘were visibly angered by what some perceived as irreverence.” With the audience on its heels and panel opponents frothing at the mouth, Bill Nye then went into a long lecture where he brought up topics like global warming, Mars exploration and energy consumption. Bill Nye dared to imply that Texans were evil for driving 5 miles per gallon Humvees and not even carpooling.

      Suddenly during all this, a wild-eyed minister leaped up from the audience and screamed, saying Bill Nye is a liar because none of his science is in the Bible. Nye calmly riled everyone up, by bringning up Genesis 1:16, which reads, “God made two great lights — the greater light to govern the day and the lesser light to govern the night. He also made the stars.” Nye then corrected the Bible. “The lesser light is not a light at all, but only a reflector.”

      At this point, the Waco Tribune records that one mother jumped up from her seat and screeched, “We believe in God!”, then ran away crying, dragging three of children away with her. As she ran off, the mother was seen visibly cupping the ears of the child in her arms so her baby would not have to hear any more of Nye’s science.

    27. Kuna Jänkistani valimistest pole siinseil skeptilisil veeruil veel piisavalt juttu olnud, saagu see viga parandatud viitega The Atlantic’u nupule sellest, kuidas Kasahstani presidendi imettegev amulett valimiste käiku mõjutas.

      In a society where almost every success of the state is ascribed to Kazakh President Nursultan Nazarbaev, it’s perhaps no surprise that someone thought to give him credit for playing a role in the reelection of U.S. President Barack Obama. Aikyn, one of Kazakhstan’s main newspapers, published an article on November 8 claiming that Obama had won a second term in office thanks to a “tumar,” an amulet he was given by Nazarbaev earlier this year.

      Nazarbaev gave Obama the traditional Kazakh amulet — a leather pouch containing prayers from the Koran — in Seoul in March at a nuclear-security summit. Traditionally worn around the neck, a tumar is usually given to newborns, as it is believed to bring good luck. As Kazakhstan’s national news agency, Kazinform, reported back in March, in presenting Obama with the tumar, Nazarbaev reportedly told the U.S. president it was “for good luck.”

    28. Mäletatavasti kinkis Nazarbajev meie presidendile muude kenade talismanide seas kuldse õuna. Huvitav, mida see Ilvese või Eestimaa saatusega teeb? Loodetavasti mõjutab soodsalt, mitte kaootiliselt ja lahkhelisid tekitavalt, nagu tavaks.

    29. Vaevalt see vastalisi veenab, aga Eesti Toiduliidu esinaine Sirje Potisepp väidab Maalehe osutusel järgmist:

      [K]õik toiduainete valdkonnas kasutatavad E-ained [on] ülima põhjalikkusega kontrollitud ja hinnatud, nende kasutamise piirnorme on hinnanud Euroopa toiduohutusamet ning võib öelda, et toiduainetööstuses kasutatavad E-ained pole ohtlikud.

    30. PC Pro toob meieni oopiumiuudiseid Facebook’ist, kus vana hea Inglismaa ametivõimud on kinni nabinud mehe, kellele pannakse süüks mooni põlemist kujutava foto postitamist.

      “A man from Aylesham has tonight been arrested on suspicion of malicious telecommunications,” Kent police said in a statement after the arrest. “This follows a posting on a social network site of a burning poppy. He is currently in police custody awaiting interview.”

      Miks oopiumilill nii püha on, seletab Slashdot:

      The poppy is a symbol of remembrance for those who died in war, and the arrest was made on Remembrance Sunday.

    31. @Mart K.:

      Öelge seda mõnele allergikule! Fortes oli nupuke, mis sobib siia täpselt nagu rusikas silmaauku: Tüütu vürtsiallergia kiusab nii toidusõpru kui ka kosmeetikakasutajaid http://forte.delfi.ee/archive/.....d=65243064

      Kujutage ette, et te ei saa mitte kunagi restoranis käia, meiki kanda, magusaid parfüüme nuusutada ega süüa suurt osa kaupluselettidel pakutavast toidust, kirjutab MedicalXpress.

      Umbkaudsetel hinnangutel piirdub maitseaine(vürtsi!)allergia osakaal kõigis toiduallergia-juhtumites kahe protsendiga. Küll aga on haigus ühiskonnas aladiagnoositud, peamiselt seetõttu, et puuduvad usaldusväärsed nahaallergia-testid või vereanalüüsi meetodid.

    32. O cookievaba Kameelion ütles:

      Öelge seda mõnele allergikule!

      Konkreetsete ainete suhtes ülitundlike inimeste tervisele mõjuvad needsamad ained muidugi halvasti, aga need on siiski erijuhud. Pealegi pole kõik maitseained e-ained ja vastupidi.

      Olen ise ka elupõline allergik, aga e-ainete suhtes ma endal ülitundlikkust küll pole täheldanud.

      Umbkaudsetel hinnangutel piirdub maitseaine(vürtsi!)allergia osakaal kõigis toiduallergia-juhtumites kahe protsendiga.

      Nende osakaal, kes kannatavad nt pähkli-, muna- või maasikaallergia all, on kindlasti palju rohkem, aga see ei anna põhjust väita, et pähklid, muna ja maasikad on kõigi inimeste tervisele kahjulikud.

    33. Mike Adams Naturalnews.com-ist on läbi lugenud dr Eben Alexanderi raamatu “Proof of Heaven” (sellesama, mida promob ülalviidatud ERR-i uudis “Koomast ärganud arst: taevas on reaalne”) ja teinud sellest kõigiti ootuspärased järeldused.

      We all survive the physical death of our bodies. Our consciousness lives on, and upon our death in this Earthly dream, our consciousness transcends this physical reality and experiences an existence so amazing and powerful that the human language cannot even begin to describe it.

      This is the message from Dr. Eben Alexander, author of the newly-published book, “Proof of Heaven.” I recently read the book and found it both fascinating and also confirming of several important theories I’ve been developing about the nature of life and the Creator. /—/

      God acknowledges the existence of the multiverse /—/

      [M]y working theory is that our planet Earth is among the highest evil-infested realms in the grand multiverse. Only the most courageous souls agree to come to Earth by being born into human bodies and stripped of their memories. /—/

      The multiverse is teeming with intelligent life, including multidimensional beings /—/

      The science skeptics are wrong (again) /—/

      Dr. Alexander may be the most credible afterlife witness in the history of humanity

    34. ERR Teadus teatab, miks paljud inimesed matemaatikat väldivad — sellele mõtlemine teeb nimelt haiget. (Arvutamine ise siiski mitte.)

      Korraldatud eksperimendis jälgisid teadlased 28 katsealuse ajutegevust. Pooled neist tundsid end matemaatika osas ebakindlalt, pooled mitte. Osalised pidid viie sekundi jooksul otsustama, kas tehted nagu 8×9-16=56 või 8×5-19=23 on tõesed või mitte /—/

      Selgus, et arvutamise eel aktiveerusid matemaatikat kartvatel inimestel need ajupiirkonnad, mida seostatakse valutajuga. Teisel grupil seda aga ei tuvastatud. Samas ilmnes nähtus vaid ooteajal: ülesannet lahendades ei täheldatud aju valule viitavat reaktsiooni kummaski grupis. Teisisõnu, füüsilise valuaistingu tekitas ootus, arvutamisele mõtlemine, mitte matemaatika ise.

    35. Time tutvustab värskeid tulemusi seksi ja jälkuse vaheliste seoste uuringute alalt.

      According to their small new study, people — at least women — may be able to get over the “ick” factor associated with sex by getting turned on. Sexual arousal overrides the natural disgust response, the researchers found, and allows women to willingly engage in behaviors that they might normally find repugnant.

      Lisatud graafiline katsekäigu kirjeldus ei sisalda kahjuks graafilisi kujutisi.

    36. @Mart K.:

      Konkreetsete ainete suhtes ülitundlike inimeste tervisele mõjuvad needsamad ained muidugi halvasti, aga need on siiski erijuhud.

      Erijuhud küll, aga nende inimeste arv suureneb pidevalt, ka on see allergialiik aladiagnoositud. Ärge unustage samas lapsi, kes kasvavad üles tarbides mürgiste asovärvidega värvitud sööke, jooke. Mis nende tervis mõne aastakese pärast teeb on teadmata. Teate Te põhjust miks surevad näiteks noored USA sportlased, ka teismelised?

      Olen ise ka elupõline allergik, aga e-ainete suhtes ma endal ülitundlikkust küll pole täheldanud.

      Kui see saladus ei ole, siis mille allergik?

      Nende osakaal, kes kannatavad nt pähkli-, muna- või maasikaallergia all, on kindlasti palju rohkem, aga see ei anna põhjust väita, et pähklid, muna ja maasikad on kõigi inimeste tervisele kahjulikud.

      Siis tuleks seda ka rõhutada, et osadele on need kahjulikud ja mõnedele võib nende ainete tarbimine isegi elu maksma minna. Ei saa öelda, et maitseained ja e-ained kõigile ohutud on!

    37. O cookievaba Kameelion ütles:

      Ärge unustage samas lapsi, kes kasvavad üles tarbides mürgiste asovärvidega värvitud sööke, jooke. Mis nende tervis mõne aastakese pärast teeb on teadmata.

      Kui on teadmata, miks peaks eeldama, et kahjulik? (Ma pole asovärvide asjus üldse spetsialist; äkki need ongi hirmus kahjulikud, aga tekkis lihtsalt selline küsimus…)

      Teate Te põhjust miks surevad näiteks noored USA sportlased, ka teismelised?

      Millised?

      Ei saa öelda, et maitseained ja e-ained kõigile ohutud on!

      Ei saa. Aga suurem osa neist pole tervele inimesele sellisel määral ohtlikud, nagu enamik e-ainete vastalisi tahaks uskuda.

    38. @Mart K.:

      Kui on teadmata, miks peaks eeldama, et kahjulik? (Ma pole asovärvide asjus üldse spetsialist; äkki need ongi hirmus kahjulikud, aga tekkis lihtsalt selline küsimus…)

      Mingil põhjusel on osad asovärvid mõnedes riikides keelatud (järsku hoitakse oma riigi laste tervist?), andmed leiab siit: http://et.wikipedia.org/wiki/Asov%C3%A4rvid

      Millised sportlased?

      TRAGÖÖDIA: Järjekordne noore sportlase surm http://sport.delfi.ee/archive/.....d=41688375
      Colorado Fort Collinsi Poudre keskkooli noorel sportlasel jäi pärast kokkupõrget süda seisma. … Koroner kinnitas, et sportlane suri südame seiskumise tõttu ning põhjuseks oli suurenenud süda.
      Keda ähvardab äkksurm pingutusel? Tõnis Saag, Vomaxi treeningunõustaja http://www.vomax.ee/?head=8�.....e=estonian
      Noortel sportlastel on üheks sagedasemaks saatuslikuks südamehaiguseks südamelihase paksenemine (tuntud ka kui sportlase süda), kus paksenenud südamelihas takistab vere voolu läbi südame ja surm saabub läbi südame rütmihäire.
      Süda annab alla: noore atleedi tervis võib spordile kaotada http://sport.err.ee/varia/e5c0.....c306d7cceb

      Sellel peab mingi põhjus olema? Kas veresoonte ummistumiste kohta on kõik avastatud? Kuidas mõjutab seda toit? Keemia toidus? Igatahes on neid Manitou juurde läinud sportlasi liiga palju.

      Aga suurem osa neist pole tervele inimesele sellisel määral ohtlikud, nagu enamik e-ainete vastalisi tahaks uskuda.

      Võibolla karjuvad need, kelle jaoks maitseained ja e-ained probleemiks on? Kas saab neile seda pahaks panna, kui nende elu on selliselt piiratud, nagu artiklis kirjas oli?

    39. O cookievaba Kameelion ütles:

      Teate Te põhjust miks surevad näiteks noored USA sportlased, ka teismelised?

      Tervel hulgal põnevatel põhjustel. Näiteks võib geenimutatsioon, mis põhjustab kerget südame hüpertroofiat ja annab seeläbi eelise teatud spordialadel, tõsta riski südame rütmihäire tekkimiseks.

    40. Mart K. ütles:

      Ma pole asovärvide asjus üldse spetsialist; äkki need ongi hirmus kahjulikud, aga tekkis lihtsalt selline küsimus…

      AFAIK on mõnedel asovärvidel paha komme suures koguses vähki põhjustada. Väikeses koguses on nad tõenäoliselt ohutud.

      Kurjad keeled kahtlustavad asovärvide seost laste hüperaktiivsusega ja mõnel pool nõuab seadus sellealast hoiatust asovärvidega värvitud toidukaupade peal, aga tõendid selle kohta on minu teada suhteliselt nõrgad. Küll aga tuleb kahtlustada, et ühel lapsel võib õhtu otsa aktiivsusega probleeme olla, kui ta limonaadipudeli jagu suhkrut korraga seespidiselt manustab.

    41. @dig:

      Näiteks võib geenimutatsioon, mis põhjustab kerget südame hüpertroofiat ja annab seeläbi eelise teatud spordialadel, tõsta riski südame rütmihäire tekkimiseks.

      On teada, et USA-s kasvatatud mais on geenmuundatud, kahjurite vastu kasutatakse Roundup’i nimelist herbitsiidi. Kuidas võib selline kooslus inimorganismile mõjuda on teadmata. Oli uuring, mis väitis, et rottidel tekkis selle tulemusel vähkkasvajad; kuid teised teadlased juhtisid tähelepanu selle uuringu võimalikele möödalaskmistele, seega jääb mõju küsimus ikkagi õhku. Selline kombinatsioon võib/aga ei pea tekitama inimestel geenimutatsioone.

      Natuke ka “inimesele ja keskkonnale täiesti ohutust umbrohutõrjevahendist, mis mullas kiiresti ja jääkideta laguneb” varjatud iseloomust. Roundup ja tema ohtlikud lähisugulased http://www.novaator.ee/ET/lood.....sugulased/ Eesti Maaülikooli taimekaitse osakonna vanemteadur Luule Metspalu

      Häirekellad hakkasid kõlama 1990ndatel, kui sõltumatute teadlaste uuringud näitasid, et glüfosaat, tema laguproduktid ja preparaadi koostises olevad abiained ei olegi ohutud. Need on mobiilsed ja satuvad mullaosakeste poolt seotuna ringlusse, saastades keskkonda ja ohustades meie tervist.
      Nende herbitsiidide toime pole veel päris selge, sest registreerimiseks vajalikud analüüsid tehakse glüfosaadist, mitte aga teistest preparaadis sisalduvatest lahustitest, pindaktiivsetest ainetest või emulgaatoritest. Teavet pole ka nende koostoime kohta.
      Teatavasti sisaldavad eri preparaadid 14–75% glüfosaati, ülejäänud osa on tootjafirmade saladus. Seega müüakse tegelikult kemikaalide segu, mille toksilisust ei määrata. Uuringud on näidanud, et abiained (nt POEA) või glüfosaadi laguproduktid (nt AMPA) võivad olla mitu korda mürgisemad kui glüfosaat. Seega on preparaadile hinnangu andmine vaid glüfosaadi kaudu eksitav pooltõde.
      …………………
      Toiduainetes ja kosmeetikas kasutatakse nanotehnoloogiat, millest räägib ilusas eesti keeles järgnev nupuke: Nanotehnoloogiaga kaasnevad ohud. Angela Ivask: nanotehnoloogiatega kaasnevatest ohtudest http://veebiakadeemia.ee/puram.....-miinused/

      Nanotehnoloogia abil on võimalik parandada toiduainete maitset ja kosmeetika väljanägemist, mistõttu on turule tekkinud tuhandeid nanotehnoloogiliselt töödeldud tooteid, millest küll enamus on kosmeetilised tooted. Ometi on nanotöötluse võimalikud riskid ja kasutegurid toiduainetele suuremas osas veel teadmata.

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga