Lollus jälle lehte pandud – Kuud süüdistatakse inimeste surmades

Kuuvarjutus, pilt: Martin VällikMichigani ülikooli transpordiuuringute instituudi teadlaste uurimustöös, mis avaldatakse ajakirjas Leukos, tuleb välja, et noorkuu ajal, mil Kuu pole valgustatud, juhtub jalakäijatega kuni 22% rohkem surmaga lõppevaid õnnetusi kui täiskuu ajal.

Uurijad järeldavad, et peamine põhjus, kui juhtide ja jalakäijate alkoholijoove, juhtide väsimus ja vanus välja arvata, on valguse hulga erinevus noorkuu ja täiskuu ajal.

Allikas: Michigani ülikool

No ja mida oskas Kirill Teiter sellest välja lugeda ja Postimehesse kirjutada?!

Noorkuu ajab liiklejad meeltesegadusse

Siis tehakse sissepõige astroloogiasse:

Lähipäevil peaks krimireportite «saak» veelgi suurenema, sest 10.-17. detsembrini valitseb taevast ja inimeste meeli noorkuu sirp.

ja meenutatakse Maanteeameti häbiväärset kuu-uurimust.

Mis küll mõnedel inimestel mõnikord viga on? Inimesel on tekst ees, inimene on lugemist õppinud, isegi ehk mõne võõrkeele omaarust selgeks saanud, tahtmist on ka, aga välja kukub pseudoteaduslik paskvill, mis erineb algtekstist ja selle mõttest nagu Mormooni raamat Piiblist.

Võibolla on kogu asi selles, et meid tahetakse lihtsalt ettevaatusele kutsuda. Eri sihtrühmadele komponeeritakse erisisulisi sõnumeid ja see Postimehe lugu apelleerib astroloogiauskliku rahvakillu kuu-hirmule ja äkki ongi mõni seetõttu ettevaatlikum või otsib helkuri üles ja riputab endale külge?

Ei usu millegipärast, et meil nii peeneid sõnameistresid oleks, seega rumaluseversioon tundub tõenäolisem.

Jättes sulaselge jama kõrvale, ühinen siiski selle üleskutsega:


soovitavad asjatundjad autojuhtidel kasutada sujuvat veerevat sõidustiili (vähema pidurdamisega), jalakäijail aga kindlasti kanda helkureid.

4 Replies to “Lollus jälle lehte pandud – Kuud süüdistatakse inimeste surmades”

  1. Kahjuks on meil uskumatult palju inimesi, kes sellist artiklit sulaselge tõe pähe võtavad ning seda astroloogia-esoteerika kompotti teistelegi pähe valavad kui ainuõiget varianti (hetkel siis liiklusõnnetuste põhjustest).

  2. vähema pidurdamisega jah,
    saan sedasi aru, et üks sõidustiil võib olla gaas-pidur-gaas-pidur ja eessõitjal pidevalt sabas.
    .
    sujuv veerev sõidustiil on siis vähema pidurdamisega, kuna ka gaasi vajutamine on tagasihoidlikum ja pikivahed võivad veidi suuremad olla. sedasi toimub seiskumine mitte pidurit vajutades, vaid tühikäiguga veeremise või käiguga pidurdamise korral aeglustub sõiduvahend niiehknaa ja piduripedaali vajutatakse vaid olukorras, kus midagi muud enam üle ei jää.
    .
    või umbes sedasi…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga