Magnet leevendab paistetust! Kas tõesti?

3-pooluseline magnet. Pilt: Markus ZahnEesti Ekspressis vahendatakse meile üht ameeriklaste uuringut, millest selguvat, et igat masti magnettaldade ja -käevõrude müüjatel võib isegi õigus olla, kui nad väidavad, et nende imevidinatest inimese tervisele kasu võib olla.

Virginia Ülikooli biomeditsiini rakenduste professor Thomas Skalak uuris rottidel, kuidas erineva tugevusega püsimagnetid mõjutavad roti käpakeses medikamentidega esilekutsutud turseid ja järeldas oma esialgses uuringus, et püsimagnetid väljatugevusega 10 ja 70 mT (aga mitte 400 mT) vähendavad turset olulisel määral, kui magnetväli rakendada tursekohale vahetult peale turse tekkimise algust. Magnet justkui laiendab neid veresooni, mis on kokku tõmbunud ja tõmbab kokku need kapillaarid, mis on ülemäära laienenud, reguleerides sedasi vere hulka paistetanud koes.

Ja juba maalib uurija positiivseid pilte selle kohta, kuidas lähitulevikus sportlased, vanadekodude elanikud, kodumajapidamised püsimagnetitega olme- ja sporditraumasid leevendavad:

Me loodame rakendada rida samme, et erainvesteerijad ja viimaks ka suur korporatiivpartner märkaks neid väga laiu inimese tervisele positiivset mõju avaldavaid rakendusvõimalusi.

Enne kui endale magneteid külge riputama tormate ja magnetiärikate taskuid täitma hakkate, vaatame korraks, mida selles uuringus tegelikult teada saadi ja kas saadud andmed ikka võimaldavad teha pealkirjades väljahüütud järeldusi. Abiks on Steven Novella Science Based Medicine blogi ja David W. Ramey pikem artikkel magnetteraapiatest.

Steven Novella pöörab meie tähelepanu mitmele asjaolule, mis tõenduspõhisust armastavale inimesele huvi peaks pakkuma:
* uuring oli oma ülesehituselt eelkliiniline eeluuring rottidega, mille tulemusi on liig varajane ekstrapoleerida inimestele;
* kui muutuva väljaga elektromagnetitel võib olla mingi mõistetav elektrobiokeemiline toimemehhanism, siis püsimagnetitel sellist pole;
* selle uuringu tulemusi peaksid teised uurijad korduskatsetega kinnitama enne kui kaugeleulatuvaid järeldusi teha saab;
* veresoonte kokkutõmbumise-laienemise tuvastamine võib olla tingitud tavalisest statistilisest efektist;
* roti käpake on tunduvalt väiksem ja magnetvälja poolt läbitavam kui inimese jäse;
* uuringu tulemused ei kinnita püstitatud hüpoteesi doosi seosest oodatava efektiga, sest 400 mT magnetväli ei kutsunud esile mingit paranemist; autorid üritavad sellest välja tulla post hoc hüpoteesidega;
* püsimagneti väidetav efekt oli erinev, kui paistetus kutsuti esile eri meetoditega.

Seega on vara hõisata, et müügil olevatel magnetitel oleks tõestatud toime inimese tervise edendamisel, aga ega müügimehed sellest küsi, sest kui palju on neid inimesi, kes viitsivad pealkirjadest kaugemale vaadata. Meelde jääb vaid väide, et “Teadlased on kindlaks teinud, et magnetid ravivad.”

3 Replies to “Magnet leevendab paistetust! Kas tõesti?”

  1. Vähemalt ei koosnenud seekordne teraapia maagiliste magnetitega vihmatantsu etendamisest. Lõhna järgi võib see, mida artiklis kirjeldatakse, prototeaduseks kvalifitseeruda ja on kindlasti vähemalt edasist uurimist väärt — erinevalt näiteks telepaatilisest kaugnägemisest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga