Aloe vera jook ja üldised soovitused tarbijale

Aloe vera tooteid kasutatakse rahvameditsiinis ja kosmeetikas ning nüüdsel ajal ka pudelisse pandud joogina, mis väidetavalt palju head peaks tegema.

Aaloe ekstrakti välispidise kasutamise positiivse toime kohta on mõningat kinnitust, et see võib kaasa aidata põletushaavade kiiremale paranemisele ja seespidise tarbimise korral olla toeks põletikulise soolehaiguse vaevuste leevendamisel, kuid aaloest tehtud toodete müüjate väited, mille põhjal klassifitseeruks aaloemahl lausa imeravimi staatusesse, ei ole millegagi põhjendatud. Näiteks psoriaasi puhul “toimis” platseebo isegi paremini kui aaloe geel.

Eestikeelne aaloe tooteid tutvustav ja müüv koduleht aloe-vera.ee väidab, et aloe vera mahl

  • puhastab organismi
  • Üldiselt on väited “organismi puhastamise” suunas suure tõenäosusega tunnusmärk selle kohta, et toodet puhutakse alusetult ehk tõenduspõhjata suuremaks, sest millest ja kuidas organism puhastuma peaks, kui maks ja neerud niiehknaa oma tööd teevad. “Aaloedialüüs” oleks muidugi suurepärane teaduslik läbimurre.

  • tugevdab immuunsüsteemi
  • See väide on samuti paljude “imetoodete” lemmik, sest immuunsüsteemi tugevuse muut on mõõdetamatu suurus ning selle taha saab rivistada igasuguseid haigusi nn külmetusest AIDSini.

  • aitab ennetada ja ravida mitmesuguseid haigusi
  • Seedehäired, väsimus, ekseem, liigesehädad (välismaised aaloe müüjad ei kohku tagasi nimetamast ka raskeid haigusi nagu vähk, AIDS, diabeet). Neil väidetel puudub igasugune tõenduspõhi.

  • suurendab ravimite positiivset mõju
  • Aaloe vera lateksil on lahtistav toime, kõrvalmõjudeks on kõhuvalud, pideval kasutamisel aga neeruhäired ning sõltuvus. Samuti peab silmas pidama, et võimalik käimasolev arsti poolt määratud ravikuur saab sel puhul hoopis häiritud, kuna allaneelatud medikament liigub kiiremini läbi seedekulgla ja ei jõua vajalikul määral imenduda.

  • asendab arsti poolt määratud ravimeid ja on neist tõhusam ning ohutum
  • See väide on lausa ohtlik. Kui teile on raviarsti poolt määratud mingi kuur, siis tuleb talle igal juhul öelda, et võtate või kavatsete võtta mingeid lisatooteid. Olgu siis aloe vera või midagi muud, sest paljud nn loodustooted omavad ravimitega tõsiseid koosmõjusid ja/või vähendavad ravimite mõju.

Peale ülalnimetatud mõne peaaegu tõendatud toime puudub tervisealastel väidetel alus. Pole selliseid uuringuid, mis kinnitaksid aloe vera sees- või välispidise tarvitamise müüjate poolt väidetud laialdasi positiivseid mõjusid. Tunnistajate ütlused paistavad olevat nende ainus “tõendusmaterjal” ja koos teiste tunnustega, mida libatoodete tuvastamisel arvesse võtta, võib teha järelduse, et tegu on müüja poolt alusetult üles haibitud tootega, mis ekspluateerib inimeste lootusi paremale tervisele ja kasseerib palju raha toote eest, millele on juurde valetatud omadusi, mida neil pole.

Inimene, kes on mingi toote soetamiseks suhteliselt palju raha kulutanud (1 liiter aaloe mahla maksab 400 krooni ringis), hakkab kognitiivse dissonantsi vältimiseks oma enesetunde kohenemist märkama isegi siis, kui selleks objektiivset alust pole. No kes soovib end rumalaks tunnistada, eriti kui on tegu suhteliselt kalli asjaga? Kui on kallis, siis ju peab toimima, onju? Mina küll nii lihtsameelne ja kergeusklik pole, et kasutu asja eest palju raha välja käiksin!

Lisaks raha kulutamisele kasutule asjale peitub selliste toodete üks oht selles, et kui inimene, kel on tõsine ja tegelik tervisehäda, lükkab oma arstileminekut edasi lootuses, et kohe-kohe hakkab tal parem, kuna tarvitab imejooki, mille mõju hakkab ilmnema 90 päeva pärast, mil organism on uuenenud. Kolm kuud adekvaatse ravi edasilükkamist võib mõne haiguse korral olla liiga pikk aeg, et siis enam midagi päästa.

SLÕhtuleht vahendas Rootsi toiduameti poolt tehtud analüüse, milles selgus, et Rootsis müüdavates aaloemahlades on 90-99% vett, 0,5-9% süsivesikuid (sorbitool, fruktoos), 0,1-0,4% rasvu. Vitamiine, valke ja mineraalaineid alla tuvastuspiiri.

Vee müümisel kalli hinnaga suudavad nendega rinda pista ehk vaid homöopaadid.

Samuti ei ole eriti veenev kohaliku vahendaja Tanel Linti selgitus:

Tänu sünergiaefektile saadakse mahlast kasu, hoolimata faktist, et erinevaid koostisosi on mahlas väikestes kogustes. Lühidalt öeldes, numbrid ei ole olulised, tervik on see, mis annab efekti.

Üldised soovitused, milliste toodete puhul tasub ettevaatlik olla

* Kui toote reklaamis väidetakse, et toode on looduslik ja seetõttu ohutu
Looduslikkus ei ole mingi garantii toimivuse või positiivse tomimise ega ohutuse kohta. Tubakas ja kanep on samuti 100% looduslikud, samuti ussilakk ja roheline kärbseseen.

* Kui toote reklaamis viidatakse toote või retsepti iidsusele või päritolule loodusrahvaste seast
Uskumuse vanus ei ole toimimise koha pealt oluline. Toimimist mõõdetakse tänapäeval kliiniliste uuringutega. Kuigi moodne farmakoloogia on saanud väga palju abi ja inspiratsiooni loodusest ning loodusrahvaste kogemusest, on need tooted enne laialdasemasse käibesse laskmist siiski põhjalike uuringutega üle kontrollitud.

* Kui toote tutvustuses kasutatakse teatud märksõnu
detoksifikatsioon, organismi puhastamine, immuunsüsteemi tugevdamine, energia, revolutsiooniline, imeline ning termineid, mis teistes kontekstides teaduslikud on.

* Kui toote reklaamis kasutatakse pikka nimekirja haigustest, mille puhul toode aitama peaks
Üldjuhul on see nimekiri sisutu, sest puuduvad vastavad uuringud, mis neid väiteid kinnitaksid. Kui päris ravimi puhul tohib haigusseisundeid nimetada ainult siis, kui see on vastavate kliiniliste uuringutega tõestatud ja ravimiametis kinnitatud, siis nn toidulisandite puhul sellist piirangut ei paista olevat. Väita võib mida iganes.

* Kui tootele väidetakse külge intelligentseid omadusi
Nt “Hävitab kahjulikke baktereid ja seeni”. Bakteritele ja seentele, keda on meie organismis ja organismil meie oma rakkude arvu mõttes suurusjärgu võrra rohkem, ei ole otsa ette kirjutatud, kas ja mis tingimustel ta kasulik või kahjulik on. Samuti puudub tootel lugemisoskus ja moraalitunnetus suutmaks teha vahet kahjulikel ja kasulikel bakteritel ja seentel.

* Kui toote tõhususe tõestuseks kasutatakse tunnistajate ütlusi
Mida emotsionaalsem on tunnistaja jutt, seda tugevam arvatakse tõestus olevat, aga väite tõepärasust ei tõestata mitte emotsioonidega, vaid kuiva ja igavana tunduvate kliiniliste uuringutega.

* Kui toodet müüakse võrkturunduse või käest-kätte meetodil
Kui toode oleks tõestatult tõhus, siis leiaks see tee avalikul moel kaubastamiseks, seda soovitaksid päris arstid, sellest kirjutaksid eelretsenseeritavad teadusajakirjad ja inimesed paraneksid ka tõeliselt.

Lisalugemist: Quackwatch

64 Replies to “Aloe vera jook ja üldised soovitused tarbijale”

  1. Keskmise eluea möödunud sajanditel veab muidugi alla imikute ja üldse laste suur suremus

    Vist siiski mitte. Laste surevus (infant mortality) ja keskmine elueaootus (life expectancy) on siiski täiesti erinevad asjad.

  2. Jah, muidugi on erinevad asjad, mida ma ka esimeses lõigus ütlesin. Aga niipalju kui mina aru saan, on keskmine eluiga mingil perioodil elanud inimeste eluigade aritmeetiline keskmine. Või eksin?

  3. Ei, sa ei eksi, aga eelmiste postituste kontekstist on nagu aru saada, et kasutatud on vale väljendit. Tegelikult polnud ju sisuliselt juttu mitte keskmisest elueast vaid elueaootusest. Tundub mulle vähemalt. Nii et eksitus oli hoopis seal :)

  4. Delfi foorumis arutatakse siinset teemat ja edastan ühe tüüpilise parausklikkuse ja libateaduse põhimõtte, mida üks kommenteerija ilmekalt väljendab:

    Autor: see et üks
    Aeg: 04-14-09 10:58

    skeptik väidab, et pole uuringuid, pole nüüd küll veenev väide. Oma kogemus on siiski ainukene mis loeb. Gnld-l on ka olemas Aloe Vera Plus, täitsa kena toimega nt kõrvetiste, seedehäirete jms probleemide puhul. Rõhutan taas, et ei huvita uuringud, vaid kui endal on probleem, siis tarbin seda, mis aitab:)Proovinud ka erinevaid variante ja jäänud Gnld oma juurde püsima.

  5. aga samas ju õige jutt ses mõttes, et inimesed on erinevad ja kui isiklik kogemus tõesti ütleb, et aloejook aitab näiteks kõrvetiste vastu – keda kuradit? no las joob siis. inimesed ei taha lihstalt aru saada, et “tõendid puuduvad” ei tähenda ilmtingimata, et “väide on ümber lükatud” ning kukuvad kohe iga pisiasja peale urisema. noh…muidugi ei taheta samas ka sellest aru saada, et kui kunagi isapoolse vanaonu lehma lelletütrele asjast abi oli, ei kvalifitseerus see loomulikult mingiks positiivseks tõendiks.

  6. Jutt on absoluutne rämps! Stiilis, mida ei tea, seda ei ole olemas. Rahvameditsiin on vanem kui Martin Vällik ja tema olematu maailmavaade.

    Miks ei ole põhjalikke uuringuid: vastus lihtne. Aloe´t ei saa patendeerida. Kes tahab uurida asja, mille pealt hiljem ei ole võimalik teenida?! Tühi ravimifirmade lobi. Sama probleemi teine külg on see, et Aloe omadusi ei saa ka laboris sünteesida.

    Mis tähendab puhastab organismi?! See tähendab seda, et puhastusprotsess kujutab endast oksüdatsiooniprotsessi, mille käigus inimese soolestik Aloes olevate looduslike seepainete- saponiinide- abil puhastub. St väiksed hatud, mille kaudu toimub toitainete imendumine, pestakse puhtaks osaliselt kivistunud toidujääkidest. See oksüdatsiooniprotsess on tuntav füüsiliselt ja kestab 1 päevast nädalani. Selle tulemusel organism on võimeline vajalikke toitaineid normaalselt omastama

    Tugevdab immuunsüsteemi?! Jah, tänu Aloe´s olevatele polüsahhariididele, mis on aluseks keha infosüsteemi toimimisele, leitakse kahjurid kehas kiiremini üles.

    Lateks on Aloe lehe all. Aloe geel on sellest vaba, kuna lateksit sisaldav leheosa eemaldatakse.

    Norra 30 aastase arstipraksisega doktori kogemuse järgi Aloe tänu oma mitmekesisele ensüümide kooslusele aitab toitainete imendumisel kaasa sh ka ravimite imendumisel. Siit ka positiivne toime.

  7. Küüslauku näiteks on küll ja veel uuritud. Ravimtaimede uurimise käigus on patenteerimisväärset ka omajagu leitud.

    Miks ometi peaks toidujäägid sooltes “osaliselt kivistuma”? Millel selline väide põhineb?

    Polüsahhariid on tselluloos ka näiteks. Millised polüsahhariidid AV-le ainuomased on ja mismoodi just need “on aluseks keha infosüsteemi toimimisele”?

  8. normaalne ütles:

    Aloe´t ei saa patendeerida. Kes tahab uurida asja, mille pealt hiljem ei ole võimalik teenida?!

    See on ju jama. Euroopas ei saa tarkvara ka patenteerida, aga ometi sehkendasid eurooplased Skype valmis.

  9. tänu aaloele pääses üks patsient käärsooleoperatsioonist. Kuu enne operatsiooni, (kolleegi soovitusel, patsient on med.õde) hakkas ta jooma seda 400eegust mahla, ja opipäeval selgus, et oppi polegi vaja teha, põletikuline protsess oli niipalju taandunud, et sai edasi ravida. See patsient oli ise med.õde, ja ta võis olla üliõnnlik, et pääses edaspidi kotikese kaasaskandmisest, mis ju tülikas. Aaloe EI OLE ravim, ja ravi ei tohi pooleli jätta, kui ta ka aaloed juua juurde, aaloe on tavaline toit, kuid tal on õnneks toime panna organism ise nii toimima, et organism suudab haigusteva ise võidelda. Ja hästi toimib õigesti töödeldud, kemikaalideta aaloemahl, mis on sertikaadiga.
    Ka mina tarbin, ja juba kolmandat aastat. Olen väga skeptiline inimene, ei uskunud ka sellesse, et aitab, kuid ometi olen ma abi saanud. Tuleb välja, et isegi see saab abi, kes ei usu. Maksin enne apteegis müüdavate vitamiinide eest küllaltki palju, mõju ei mingisugust, ja mõtlesin, et aaloe ju ka vitamiine täis, proovin, kaotada pole midagi, ning lõppkokkuvõttes tuli odavam kui apteegivitamiinid. Ja kes tahab suuri summasid kemaikaalidele kulutada, palun väga, keegi ei keela, kui see sul väsimused võtab, rõõmsana ja tervena hoiab.
    Päikest!

  10. Eks see artikkel on suunatud mitte aloe vera vastu vaid selle müümisega seotud reklaamiliialduste vastu. Mulle endale meeldib aloe vera maitse, aga kahjuks ei saanud ma siit artiklist teada, millises koguses neid tooteid ohutu tarbida on, ega ka mitte seda, et milliseid kasulikke või kahjulikke ühendeid siis aaloe sisaldab.
    Usaldust suurendab kahtlemata teadmine, kui midagi on kasutatud aastasadu, kuna selle aja peale peaksid olema igasugused kõrvaltoimed hästi teada. Siiski on nii ravitoime kui ka mürgisus ikka seotud doosiga ning selle isendiga, kes toodet tarbib (kas allergiline mingi komponendi suhtes nt). Negatiivsete mõjude nimekirja annaks kindlasti koostada ka õuntele ja küüslaugule.

  11. ravimiväiteid ei esitata enam, ja ei tohigi esitada. Aaloe on tuhandeid aastaid olnud inimesel abiks tervise hoidmisel, toetajaks hädade puhul jne. Kui tal mingit mõju organismile poleks, ei ta siis ravimtaimedest praktiliselt esikohal ei ole. Mida ta sisaldab-nimekiri on väga pikk, üritan hiljem selle siia pann, kui soovi veel on. Ka tõenduspõhiseid artiklite linke olen leidnud. Õige, lisanditeta, lateksivaba, originaalse mahla puhul üleannustamisohtu ei ole, ainult kõhu võib lahti lüüa, kuna kiirendab seedetegevust. Kasutan nüüdseks 5 aastat, olen väga rahul.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga