Püsiteema: millest võiks skeptik.ee küljel kirjutada?

Ootan siia kommentaaridesse lugejate ettepanekuid, millest võiks skeptik.ee küljel kirjutada. Mitte et elu ise huvitavaid teemasid ette ei mängiks, aga pisuke tagasiside oleks valikute tegemisel abiks ikka.

Millised kahtlasena tunduvad teenused, tooted, teenusepakkujad on silma jäänud, mille kohta tahaks rohkem teada ja mille osas võiks inimesi hoiatada?
Kas on keegi, kellelt ootaks paremat teadmist, midagi eriti tobedat öelnud või algatanud?
Nägite päästeametnikku nõiavitsaga pommi otsimas?
Minister kaitses homöopaatiat?
Ülikool õpetab pseudoteadust, koolis käib usupropaganda?
Piiratakse sõnavabadust?

Mustandi moodi asjad olen algatanud sellistel teemadel:

  • Jämesoole pesu ehk coloni hüdroteraapia — tobedaim äriidee üldse.
  • Nõiavits ja teadus. Milliseid teadusuuringuid on pildamisest tehtud ja millistele tulemustele on jõutud.
  • Ayurveda, Hiina ja Herbalife’i rohusegud mürgitavad inimesi.
  • Telepaatia on surnud. Lõplikult. Kokkuvõte teadusuuringust, kus kasutati MRI aparaati aju vaatlemisel. (tehtud)
  • “Alternatiivmeditsiin” ehk eksitav sõnamäng.
  • Enamvähem regulaarsed ülevaated eestikeelsest ajakirjandusest, mis siinsega kuidagi haakub.

Kommenteerija ell soovib rohkem teada asjast nimega vabastav hingamine.

Keegi ei keela ka lugejal endal oma tähelepanekuid tekstiks vormistada ja siin avaldada.

205 Replies to “Püsiteema: millest võiks skeptik.ee küljel kirjutada?”

  1. Mina arvan, et lisaks uudiste kajastamisele võiks teha ka sarja artikleid, mis lahkavad ükshaaval igasugust pseudoteaduslikku jura. Et mida väidetakse, millised on vastuargumendid, milliseid teaduslikke uuringuid on asja kontrollimiseks läbi viidud ja milliseid auhindu kusagil välja pandud sellele, kes asja toimivust tõestab. Viiteid ka. Nii saaks ajapikku kokku varasalve, kust saab kiirest teavet, kui kuskil uudistes midagi esile kerkib.

  2. ida-tallinna keskhaiglas taastusravi arsti visiidil seljahädasid kurtes oli arsti esimene soovitus magnetravi. isegi peale keeldumist üritas arst veres ioonide suuna muutmise ja muu sellisega argumenteerida.

    ühesõnaga, võiks kas seda keissi edasi uurida või siis kirjutada üldisemalt sellest, kuidas riigi palgal olevad meedikud tõelise abi andmise asemel patsiente imeravile suunavad.

  3. Uhvud, vandenõuteooriad, Egiptuse müstilised püramiidid, maajade kalender ja saabuv aastalõpp 2012, müstiline planeet Niburu… no neid teemasid ikka on ja on ja on…

  4. Mul oli eile taastusravi arstiga pikk vestlus teemal “magnetravi”, mida ta üritas mulle minu raha eest soovitada. Otsisin siit vastavat teemat, ei leidnud, kuigi mäletasin, nagu oleks olnud.

    Igatahes ei tahtnud arst nõustuda, et see on soolapuhumine ja kui ma ütlesin, et skeptikud nii väidavad, siis vaatas mind pika pilguga ja küsis, kas ma olen üks “nendest”.

  5. Kas see teema su skeptikunärvi ei kõdita? http://www.postimees.ee/?id=31224

    Skeptikunärvil pole siin suurt midagi peale hakata, keegi peab ju selle töö ka ära tegema, ja tore kui keegi oskab selle raha endale küsida. ILmselt võidaks selle eest ka vähem raha anda, aga kui juba nõus maksma ollakse, siis on ilmselt ka mujal need tasud samast suurusjärgust. Keegi võiks ju küsida, ega see eetikunärvi ei kõdita, aga minu puhul pole ka seda mitte.

  6. oo, ma ei pannudki tähele, et mu keiss on juba soovitatud. Ma arvan, et tegemist on sama arstiga, aga ma ei tahaks teda nimeliselt nahutada, sest muidu oli ta täitsa pädev.

  7. Sirje kirjutas:

    Igatahes ei tahtnud arst nõustuda, et see on soolapuhumine ja kui ma ütlesin, et skeptikud nii väidavad, siis vaatas mind pika pilguga ja küsis, kas ma olen üks “nendest”.

    Suurepärane lipukiri skeptikute liikmepiletile, kui see ükskord tekkima peaks. Inglise keelde tuleks ehk ka tõlkida — tänapäeval on see ju vandenõuteooriate lingua franca ehk ladina keel ;-)

  8. ma ei tahaks teda nimeliselt nahutada, sest muidu oli ta täitsa pädev.

    ei suuda nagu ette kujutada, et arst, kes sellist soga ajab saaks kuidagi “muidu olla täitsa pädev”…

  9. noh muidu saab ikka. võibolla see magnetiravi oli lihstalt mingi tema erabisnis ja võibolla nägi, et patsiendil pole essugi viga ent äkki saaks talt oma kasuks midagi väja pressida. seega ma arvan, et pädev võib ta iseenesest olla. kas ka eetiline, see on iseküsimus.

  10. Ida-Tallinna Keskhaigle tiiva all asub Hea Tervise Keskus ja seal pakutakse muude teenuste hulgas aparaatset füsioteraapiat:

    Kestvus: kuni 15 minutit

    Arsti soovituse määratud elektriravi protseduuril kasutatakse kõrgsageduslikku impulssvahelduvvoolu. Vooluimpulsid, mis ärritavad naha ja limaskesta närviretseptoreid, soodustavad veresoonte seinte läbilaskvuse suurenemist ja verevoolu paranemist. Terapeutiline efekt on valuvaigistav, naha ärrituvust vähendav, perifeerset vereringet parandav ja kudede toitumust tõstev. Vooluimpulsid ärritavad naha ja limaskestade närvilõpmeid, soodustades nahaalust vereringet, tänu millele paraneb naha ja kudede toitumus. Sobib hästi kuurina (7-10 korda).

    Magnetravil on tugev tursevastane ja vereringet parandav toime. Magnetravi kasutatakse eelkõige traumade ning veenipõletike puhul, kuid sobib ka krooniliste liigespõletike raviks.

    *Protseduur arsti saatekirjaga

    Selles tekstis ei oska ma kuigipalju umbluud tuvastada. Kuigi kiirsissevaade Cochrane’i ja teistesse allikatesse siiski ei kipu kinnitama, et sellest protseduurist ka tegelikkuses mingit abi oleks. Võibolla otsisin valest kohast.

    Järve Hooldusravikliinikus pakutakse ka magnetravi:

    Magnetravi *
    Kestvus kuni 15 minutit
    Magnetravi mõjutab kudesid madalsagedusliku magnetväljaga. Omab valuvaigistavat, turseid alandavat ja põletikuvastast toimet. Veresooni laiendava toime tõttu sobib ka kõrge vererõhuga kliendile. Näidustuseks on kroonilised lihas- ja liigeshaigused, traumadejärgsed luumurrud, nihestused; veresoonte haigused. Magnetravil on tugev tursete vastane ja vereringet parandav toime.
    * Protseduur eeldab arsti saatekirja.

    Pikem artikkel elektromagnetteraapiast Ameerika vähiseltsilt:
    Electromagnetic Therapy

    Sirje, siin sulle see artikkel, mida sa ilmselt otsisid:
    Kas magnetid aitavad ravida? BEMER 3000 juhtum.

  11. Eestisse ronib v2gisi FFI kytuselisand. Yks tuttav just meelitati poolpettusega seda jampsi kuulama. Mingi blond tibi, kes vist polnud elu sees autot n2inud ajas head teksti, kuidas 2.5 liitrise diiselmootori kytysekulu kukub 5.5 l/sajale (sic!) 3.5 sajale. Lisaks pidi see imeaine imeliselt kyynlaid puhastama (diislil). Yks vend parseldab seda osta.ee kaudu.

    FFI MPG Caps (Kütuselisand)
    http://www.osta.ee/3220826

  12. noh muidu saab ikka. võibolla see magnetiravi oli lihstalt mingi tema erabisnis ja võibolla nägi, et patsiendil pole essugi viga ent äkki saaks talt oma kasuks midagi väja pressida. seega ma arvan, et pädev võib ta iseenesest olla. kas ka eetiline, see on iseküsimus.

    Ühesõnaga kaks võimalust – arst teab, et see on soolapuhumine kuid soovitab seda omakasu eesmärgil ikkagi, kasutades sellega ebaeetiliselt ära oma autoriteeti, või siis usub arst sellesse tõsimeeli, mistõttu on tõenäoline, et see ebapädevus kandub vähemalt mingil määral üle ka tema muudesse tegevustesse.
    Kui valima peaks, siis vähemalt mina valiks ebaeetilise arsti, sest siis võiks vähemalt loota, et kui mingi reaalne terviseprobleem ilmneb, suudab ta selle diagnoosida ja ka adekvaatset ravi soovitada.

  13. Vb midagi tänapäeva kosmeetikatööstusest ja kui mõttetu see kõik on.Inimesed teavad küll,et tegu on keemiaga, aga kunagi ei tooda konkreetseid näiteid..ma leidsin neid aga poe “ökoviis” kodukalt..
    Vahest oleks parem mingi soolapuhumise paljastamise jaoks reaalseid katseid läbi viia…nt 4-5oktoobril on reiki kursused,keegi minge ja proovige järgi!(hind 1600 kr).. teraapia.com-st leiab igast asju,kuigi seal on palju tõsiseltvõetavat ka.

  14. Sihuke magnetteraapia on umbluu. Sihuke kõrgsagedusvool võib nii, nagu kirjutatud, toimida. Tal on küll ilmselt vastunäidustusi ja riskitegureid, aga loodetavasti arsti saatekiri aitab selle koha pealt.

    Nende kahe ärasegamine teenib teadagi, kelle huve.

  15. Kütuselisandist ja kütust säästvatest vidinatest kribas septembrikuu “TehnikaMaailm”.
    Ainuksed asjad, mis kütust kokku hoiavad, on jalgratas ja jala käimine.

    Nii kaua, kui on kergemeelseid ja totakaid uskujaid, ei muutu siin ilmas miskit.

  16. Mul lapsepõlves oli mingi põsekoopa põletik ja siis tehti elektriravi.

    Asi käis nii, et pandi 2 patja kummagile poole nina ja 20 minutit olid nad soojad ja kergelt ebameeldiv tunne, nagu oleks õhkõrn vool läbi näo lastud. See võib olla lapse fantaasia aga mingi geeliga mäkerdati asi kokku, nii et teoreetiliselt võis sealt mingi nõrkvool läbi pääseda. Mis põhimõttel asi töötas ja kas see aitas või sain lihtsalt terveks, seda ei tea.

    Võibolla mõni vana kooli mees, näiteks hr. Mardna oskab täpsustada. See “elektriravi ” on nii lai mõiste, tänapäeval käivad paljud asjad elektriga.

    Aga teemast rääkides võiks hakata mingi kergelt mõõdetava tõvega, näiteks nikotiinisõltuvusega igasugu frukte läbi käima ja siia järjejuttu kirjutama.

    Ma mõtlesin juba ammu enda lõbuks lolli mängida ja 300 EEK,i kõrvanõelade eest pole palju. Neetud suitsetamisest tuleb lahti saada nii ehk naa ja kui Olümpia hotelli juures asuva haigla registraator soovitas mul suitsuvastase kabineti asemel raaadiomajas pesitsevat nõelraviarsti dr. Mihkel Veskimägi külastada, siis võiks mingi aeg asja ära teha.

  17. Viimaste USA uudiste valguses kerkib kindlasti jälle üles nii usu, kreatsionismi kui ka abordi teema. Pean silmas abordivastase ja kreatsionismi pooldaja Sarah Palini tõusmist baptistist John McCaini asepresidendikandidaadiks. Nende valimisplatvormi ja mõtteviisi teemal võiks kindlasti kirjutisi olla, on ju tegemist maailma väga tõsiselt mõjutavate asjadega, eriti juhul kui McCain peaks valimised võitma. Mitte et meie skeptikute seletamine miskit muudaks, aga siiski…:-)

  18. Häda nende poliitikutega jah – raske on leida sellist, kellega igas asjas nõus olla. Palini puhul püsside osas olen nõus, abortide osas ei võta seisukohta ja Jeesuse osas pingutab ta ilmselgelt üle.

    Küll on hea, et see meie president pole, keda seal niimoodi valitakse. USA riigipea puhul loevad mulle isiklikult ainult välispoliitilised järelmid.

  19. Mahepõllumajandus. Sellega on seotud tohutul hulgal igasuguseid “uuringud” mis näitavad “kuidas mahetoodangu tomatid on väga väga tervislikud võrreldes tavatomatidega” ja muu jama.

  20. Jutt jumala õige. Sellega haakub asiotaazh geneetiliselt muundatud toidu ümber. Esiteks tähendas traditsiooniliselt “mahepõllumajandus” kka ilma täiendavate väetisteta kasvatatud tooteid ja hiljem kleebiti sinna mitte-GMO nõue juurde, minu arvates loogikavabalt. Teiseks on öelda “ei GMO-dele” umbes sama intelligentne tegu, kui öelda “ei metallurgiale”. Metallist tehti nii mõõku kui atru teatavasti.

  21. Teiseks on öelda “ei GMO-dele” umbes sama intelligentne tegu, kui öelda “ei metallurgiale”. Metallist tehti nii mõõku kui atru teatavasti.

    Loomulikult ei metallatradele. Juba aastasadu on olnud sepad ja valitsus osalised vandenõus, mis talunike eest tõde varjab. Metallist adra kasutamine ei ole loomulik, ning lisaks sellele vabaneb nende kasutamisel mulda ohtlikke metalliioone, mis kasvavatesse taimedesse liiguvad, ning seejärel inimese organismi satuvad. Ilma karuäkketa pole mahepõllundust! Samuti on äärmiselt ohtlikud erinevad põllutöömasinad, mis põhjustavad vibratsiooni, ja mille tõttu tekivad mullas erinevad ohtlikud ühendid, mis siis läbi toidulaua inimese organismi kahjustavad ja sinna ladestuvad. Samuti saastuvad põllumajandustooted kütuse põlemisel tekkivate ohtlike ainetega, millel on tõestatud kantserogeenne ja organismi üldiselt nõrgendav toime.

    GMO-vastane jama ülekantuna mõnekümneaasta tagusesse konteksti.

  22. tegelikult on osad eestis müüdavad tooted ,eriti talvel nendega nii üle puistatud et suisa haisevad,niiet see mahepõllumajandus nii jama polegi,muidugi ei tasu üle pingutada,aga pole normaalne et õunad ei oksüdeeru lahtilõigatult õhu käes ja on paksu kihiga kaetud.olegem ausad õhuvärskenditest igasugustest automaatsetest elektriga on küll rohkem kahju ,kui kasu.

  23. Jutt jumala õige, importõuntel vahakiht peal. Aga kas see just skeptiku teema on – skeptik peaks ümber lükkama igasugu linnalegende, mida teaduse ja tõe pähe esitatakse, mitte lihtsalt tarbijanördimuse koht olema. Minu meelest vähemalt.

  24. Juhin igaks juhuks tähelepanu sellele, et säilitusained ei ole mingi eraldiseisev keemiliste ühendite rühm, mis by default on kahjulik ja ebaloomulik. Toiduainete säilivusaja pikendamiseks kasutatakse palju erinevaid vahendeid, mis paljudel juhtudel ei erinegi looduslikest ühenditest, ja muudetud on vaid kontsentratsioon. Seda ka hoolimata sellest, et nende jaoks on kasutuses nimetuste süsteem kujul E000. Selle alla käivad näiteks ka GMO-tomatid, mille säilivusaega on tunduvalt pikendatud.
    Kui talviti mõned toiduained haisevad, tähendab seda, et need tuleb enne söömist ära pesta, mitte seda, et talvel ei peakski värskeid puu- ja juurvilju sööma, või et need millegipärast kohe kahjulikud peavad olema. Samuti ei pruugi õuna mitte-oksüdeerumine õhu käes olla “normaalne” koduaiast korjatud õunte puhul, aga seni kuni sa ei tea mujalt kohale toodud õunte kasvutingimusi ja kasutatavaid sorte, ei saa sellest isegi järeldada mingite säilitusainete olemasolu.
    Kõik, mis ei ole traditsiooniline ja harjumuspärane, ei pruugi olla ebanormaalne, kahjulik ja ebasoovitav – seda kipuvad paljud säilitusainete vastased tihti ära unustama.
    Teema iseenesest on muidugi huvitav – pole ise ka seni viitsinud enamiku säilitusainetena kasutavate ühendite kohta väga palju järgi uurida.
    Ja veel, kui juba aus olla, siis võiks välja tuua ka, mis siis automaatsetest õhuvärskenditest kahju peaks olema, peale nende kõrgema hinna?

  25. Stjuuv kirjutas:

    Juhin igaks juhuks tähelepanu sellele, et säilitusained ei ole mingi eraldiseisev keemiliste ühendite rühm, mis by default on kahjulik ja ebaloomulik.

    Mulle meeldib silt moosipurgilt: “Säilitusaineteta. Koostis: maasikad, suhkur, vesi.”

    Kui maasikamoosi ilma suhkruta saaks teha, küll oleks tore. Aga, näe, säilimisega on pahasti …

  26. Teie siin kõnelete maasikamoosist, samal ajal kui populaarse uudisteportaali DELFI andmetel on homme ette nähtud Maakera hävitamine teadlaste poolt: vt linki. Kusjuures väidetavasti ennustavad seda just skeptikud. Kuidas kommenteerite?

    Minu isiklik ja rangelt Pühakirjale tuginev seisukoht on küll selline, et inimene on ühe korraliku maailmalõpu korraldamiseks liiga nõder. Jätkem armageddon ikka Issanda hooleks – küll Tema selle aulise hävitustöö tõhusaimal viisil ära toimetab, kui Viimnepäev käes! Seni paastugem ja palvetagem. Halleluuja!

  27. Nojah, kui võtta skeptitsismi definitsiooniks kogu meie füüsikaliste teadmiste ja nendest tehtavate järelduste eitamine, hoolimata selle korduvast selgitamisest ja nende väidete loogilisest ümberlükkamisest, siis jah. Kui aga defineerida skeptitsism kui loogilise või empiirilise tõestuseta väidetes kahtlemine ning enne väite omaks võtmist selle tõestuse otsimine ja leidmine, siis on Delfi sõnakasutusega natuke liiga lõdvalt ümber käinud.
    Traditsiooniliselt kreatsioniste, religioosseid fundamentaliste, ja muid selliseid tegelasi ju ka skeptikute hulka ei liigitata.

  28. Üks teema, mida käsitleda, võiks olla teadlik ja mitteteadlik valetamine ebapädevaid uuringuid ja küsitlusi kasutades. Eriti kui mõelda, kui sageli teevad noored teadusjüngrid kõikvõimalikke küsitlusi igasugu üliõpilastööde kaelast ära saamiseks, ilmselgelt mitte midagi teades küsitluste koostamise metoodikatest ja valimi koostamise võtetest.

  29. Mõnuainete kahjulikkus või kahjutus on samuti üks pidevalt kerkiv teema. Näiteks kanepi ja LSD puhul.

    Jah, keskaajast tuleb meelde üritus, kus kogu koolile peeti loeng narkootikumide kahjulikkusest, mis oli nii ülepaisutatud ja häbematuid valesid täis, et ilmselt suur osa kuulajaist ei pööranud tema jutule vähimatki tähelepanu ja järeldas, et ka ülejäänud, mõistlik osa tema jutust on suure tõenäosusega vale.

  30. Nojah, on nii aineid, mille kahjulikkus on üle paisutatud kui ka aineid, mille kahjulikkust “inimene” tänavalt alahindab.

    Selle vastu ei vaidlegi, aga see konkreetne esineja pidi minu arusaamist mööda käima läbi väga paljud Eesti koolid, ja ilmselt siis igal pool valeinformatsiooni levitama.
    Kui mingi aine ohtlikkus ei ole piisavalt suur, et mõne arvates ainult sellest piisaks selle kasutamise vastase teavitustöö efektiivseks tegemiseks, siis ei ole õige lahendus ise asju välja mõelda, et asja hullemaks teha. Kui rääkida, et kanepi kahe- või kolmekordse tarbimise järel tekib 100% meestest püsiv impotentsus, siis ei ole mõtet oodata, et hiljem räägitav võibolla tõele vastav jutt heroiini kohta enam usutav on.
    Selles valguses olen kahe käega objektiivse teavitustöö poolt, isegi kui see võib potentsiaalselt viia mõne aine osas kehtivate keeldude ja piirangute ümbervaatamisele. Ühegi aine kasutamine ei ole nii-öeda vaikimisi ebamoraalne, antisotsiaalne, kahjulik või allakäigule viiv, iga aine puhul on mõistlik läbi viia eraldi riskide ja tulu hindamine. Kofeiini ja alkoholi tarbimine on näiteks aktsepteeritud ja tubakatoodete puhul on viimaste aastakümnete jooksul objektiivse hindamise tulemusel seisukohad päris kõvasti muutunud.

  31. Kui mingi aine ohtlikkus ei ole piisavalt suur, et mõne arvates ainult sellest piisaks selle kasutamise vastase teavitustöö efektiivseks tegemiseks, siis ei ole õige lahendus ise asju välja mõelda, et asja hullemaks teha.

    Nõus. Kirjuta artikkel?

  32. Ärge siis unustage nõidade ja selgeltnägijate tuleproovi vaadata.

    Pooled juba saatest läinud, vabandusi, miks ei õnnestunud eesriide taga baleriini tuvastada, kõlas terve hunnik – ikka halvad energiaväljad ja muu taoline. :D

  33. Toidulisanditest.

    Igatahes anti täna TV3 uudistesaates sõna GNLD teadurile (ametinimetus on igatahes kõlav), kes väitis, et et toidulisandite tarvitamine on hädavajalik.
    Kes veel ei tea – GNLD on toidulisanditega tegelev võrkturundusfirma.

    Asjalik ülevaade antud teemal: Money down the toilet.
    Mida rohkem uuringuid on läbi viidud, seda selgemaks on saanud, et väidetavalt antioksüdantsete omadustega toidulisandite tarvitamine mitte ei vähenda haiguste riski, ei paranda tervist, ei pikenda elu, vastupidi ……

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga