Selgeltnägijate tuleproov

Avan saate tarbeks eraldi teema, kus kommentaarides saame nähtut omal moel analüüsida.

Üldinfo:
Selgeltnägijate tuleproov, Kanal 2, neljapäeviti kell 20:30-21:30, esimene saade 11. septembril 2008.

Osalejad:

  • Nastja 26, spirituaalsed seansid
  • Maila 36, aurad (langes keheksandas saates välja)
  • Teur 22, näeb energiakanaleid (üheksandas saates jäi välja)
  • Hannes 41, selgeltnägemine (kukkus viiendas saates välja)
  • Inge 44, Paide šamaan, kasutab luuletusi (jäi neljandas saates välja)
  • Vladimir 60, ennustas ülikoolis eksamiküsimusi ette (kukkus teises saates välja)
  • Veeliks 80, pendlimees
  • Viktoria 43, näeb asju, mida teised ei näe (kukkus välja kuuendas saates)
  • Erki 47, ravitseb (kukkus välja kolmandas saates)
  • Geit 23, pendel (kukkus välja seitsmendas saates)

Peaauhind 100 000 krooni.

Viide teise hooaja loo juurde –>
Täna on uue hooaja “Selgeltnägijate tuleproovi” esimene saade

279 Replies to “Selgeltnägijate tuleproov”

  1. Katsu rahuneda, pendlimehe vaatasin ära ja siis tüdrukule ülesande seletamise kuulasin ka ära, ja kui Kersna taas rääkis nagu surnud inimesest, siis teadsin, et sellest ülesandest midagi erilist oodata pole, ning oli tol hetkel ka midagi targemat teha. Mölisema pole veel hakanud, aga kui miski peaks väga tulise vaidluse osaks saama, siis küll vaatan selle kunagi hiljem üle.
    Ära muretse, mingeid imevõimeid sellisest naljasaatest oodata on isegi suurima uskuja jaoks veidi liiast.

  2. Kui seal nüüd ei susserdatud, siis olen mina küll jahmunud sellest, millega Nastja hakkama sai. Aidake palun maailmapilti säilitada ja öelge, et see oli kokkumäng…

  3. Lugedes seda, kuidas kanal 2 kodulehel inimesed temaga kontakti tahavad saada, mõtlesin küll üsna tõsiselt selle peale, et ehk on saate korraldajail plaanis peale saadet välja öelda, et üks osalejatest oli palgaline näitleja. Samas ei välistaks ka seda, et vaatajanumbrite tõstmiseks ka lihtsalt niisama osalejaile teatavat infot ette söödetakse. Kes seda ikka vaadata tahaks, kuidas kari soolapuhujaid saatest saatesse läbi kukuvad, nagu see korraliku ülesehitustega katsete puhul alati juhtunud on.
    Enne kui Celtic endast välja läheb, tuletan aga meelde, et saadet ei vaadanud ja kindlat seisukohta ei saa võtta.

  4. Telesaadetes on pettuse, kokkumängu, väljaspoolt stuudiot saadud info, vaid soovitud lõikude näitamise võimalus jne alati olemas, see ei tähenda et see alati nii oleks. Vaadates hetkel saatejuhtide reaktsioone mina isiklikult ilmselget pettust ei kahtlusta. Ma vaatan kõigepealt sarja lõpuni ja siis otsustan Nastja üle. Tõsi on see, et hästi kontrollitud tingimustes on siiani teadaolevalt üleloomulik kummutatud. Seega on see väga tõenäoline, et nii ka jääb. Ma olen skeptiline, aga ei välista 100% asju mis omavad teatud loogikat. Inimese aju ja teadvus on väga hästi uuritud aga mitte kaugeltki 100%. Välistan 100% vaid asjad mis iseennast loogiliselt välistavad – nagu kõike armastav, kõik võimas jumal, kes võimaldab igavest kannatust põrgus ja suurt kannatust siin maailmas.

  5. Ma olen skeptiline, aga ei välista 100% asju mis omavad teatud loogikat. Välistan 100% vaid asjad mis iseennast loogiliselt välistavad – nagu kõike armastav, kõik võimas jumal, kes võimaldab igavest kannatust põrgus ja suurt kannatust siin maailmas.

    Loogiliselt on 100% välistatud ka info saamine muul teel peale inimese meeltega tajutu ja selle tõlgendamise. Nahkvest, särk, sõrmus ja pildiga ümbrik ei kanna mitte mingil viisil endas infot selle kohta, et nendega seotud inimene sai 10 aastat tagasi valge autoga tehtud avariis surma. Järeldub see, et info jõudis antud osalejateni mingil muul teel, olgu siis kas saate korraldajate tahtliku või mittetahtliku tegevuse tulemusena või veel mingist kolmandast allikast.

  6. Loogiliselt on 100% välistatud ka info saamine muul teel peale inimese meeltega tajutu ja selle tõlgendamise. Nahkvest, särk, sõrmus ja pildiga ümbrik ei kanna mitte mingil viisil endas infot selle kohta, et nendega seotud inimene sai 10 aastat tagasi valge autoga tehtud avariis surma. Järeldub see, et info jõudis antud osalejateni mingil muul teel, olgu siis kas saate korraldajate tahtliku või mittetahtliku tegevuse tulemusena või veel mingist kolmandast allikast.

    Minu toodud näites jumalast oli vastuolu definitsioonis iseendas. Selle pärast on ta loogiliselt 100% välistatav. 100% ei saa sa aga olla kindel näiteks Jumala mitte olemasolus kes võis selle universumi algatada, aga kellel ei olnud mingit kindlat plaani mis siin välja kujuneb ja kes selle universumiga ei lävi.

    Korrektse pedantliku skeptikuna ei saa me 100% isegi välistada haldjaid ja lillasi tonte aga võime väita et väga väga väga suure tõenäosusega on see totaalne jura.

    Uskudes evolutsiooni ja teadust nõustun, et selgeltnägemine on väga ebatõenäoline, kuid mitte loogiliselt 100% välistatav. Me saame testida ja iga testiga öelda, et tõenäosus et tegemist on pettuse või illusiooniga või kokkusattumusega on üha suurem ja suurem, aga me ei saa kunagi väita 100% asjade mitteeksisteerimist kui nad loogiliselt ennast ei välista definitsioonis.

    Ma leian, et kõik vähem ja rohkem naeruväärsed väited, mida on tehtud aastatuhandete vältel on väärt testimist, kui nad viitavad millelegi mille avastamise korral meie maailmapilt totaalselt muutuks ja laieneks.

    Igastahes on kurb kui antud saates on Nastja näol tegemist pettusega, sest siis tekivad paljudel suured väärlootused ja -uskumised. Selle pärast ma soovitangi kõigepealt saade lõpuni vaadata ja kui see uskumatu täpsusega “selgeltnägemise” rida jätkub Nastjal, siis teda teadlaste poolt testida saatejärgselt.

    Siis selgub kas ta petab või mitte. Kui ta ei nõustu testiga peale saate võitmist, siis võib alles suure tõenäosusega väita, et tal on mida varjata.

  7. Nõustun sellega, lucid.
    Sellele vastuolule jumala definitsioonis ei pööranud tähelepanu, kuna teatud inimestega võib sellel teemal vaidlema jäädagi, kuidas kõikvõimas ja heatahtlik jumal peaks käituma nii nagu piibel väidab.

  8. isiklikult minu arvates on suht kahtlane, et nastja petab . ta paistab nii siiras jne . pealegi , kui ta oleks “näitleja” , siis miks ta ei arvanud ära vene paare , ainult 2 5-st ? ja üldse , suht paljud asjad kinnitavad ,et talle pole midagi ette õeldud ,sest, see informatsioon , mida ta meile annab , on teistsugune, kui informatsioon , mida talle pettuse korral ette oleks õeldud , uskuge mind , palun .

    pealegi , nagu mainitud , saatejuhtide reaktsioonid olid suht ehtsad . ja ma ei usu, et see kellegile pinget pakuks , noh , asjade ette ütlemine . see rikuks ju saatevaatajate lõbu ja kanal 2-e maine , nii et vaevalt ,et midagi taolist tehti . palun , ärgem olge nii vastikud, vaid võtkem asju loogiliselt . see ,et teised ja teie midagi ei suuda , ei tähenda ,et nastja midagi ei suuda . pettuse korral oleks ju saade mõtetu ja , ma arvan , kui mingi pettus toimuks , siis pigem AINULT soolapuhujatest osalejate , kui saatejuhtide poolt .

    tõsi , esimeses saates ütles kersna vahepeal hästi natukene asju veidikene ette jne , aga siiski , seda näideti ka teles jne , ning , mina seda pettuseks ei loeks, sest , kui selgeltnägijad hätta jäid , siis tuli ju neid kuidagi aidata . aga, teises saates kersna selle kohta küll , et see inimene , kelle asjad klaasanumas olid, surnud on , vihjeid ei andnud . ta lihtsalt küsis ( ja paljud arvasid ,et ta on veel elus ) . ärgem valetagem nüüd .

    see oli lihtsalt minu arvamus ja ma usun , et suhteliselt loogiline ja tõsi ! veeliks avas enda võimeid teises saates, loodame , et ta kordab seda veel , ja peale nastja ka teiste selgeltnägijate võimed kerkivad esile . sest , päris paljud tundusid tõelised selgeltnägijad , va. see šamaan . teised peavad lihtsalt ennast rohkem usaldama , või siis tulid liiga vara saatesse , oleksid pidanud ennem veidi “treenima” . :)

  9. kui kõik valetajad jääks paljastamata tänu oma pettuse läbiviimise siirusele ja ilusatele sinistele silmadele, mis lausa KUTSUVAD neid uskuma, oleks maailm ikka üks jõle koht küll

  10. PS! peene pettuse eelduseks ongi see, et see ei tohi näida liiga ilmsena. loomulikult saaks asi selgeks, kui tibi astuks esile ja ütleks “aa, seina taga on anne veski” või “jürka on selles hõbehallis autos ja ta kott selles teises” või “ah, need riided-värgid kuuluvad mait agule” või “paari lähevad need ja need ja need”. seepärast peabki peen pettur hämama, keerutama, näitlema, justkui oleks ta aeg-ajalt jänni jäänud ja mõnikord ka meelega eksima.

    kui sind on ga nii lihtne petta, siis võta teadmiseks, et mul on parasjagu eripakkumine kiireks rikastumiseks. õnnestus hankida microsofti aktsiaid ainult 10000$ tükk ja siseinfot kah, et kohe hakkab tõusma ja tõus on kümnekordne. kui tahad, müün sulle ära – saad rikkaks.

    PS! mul on sinised, siirad silmad ja eelmine aktsiatehing läks vett vedama.

  11. pettuse korral oleks ju saade mõtetu

    ma natuke meelelahutusest ettekujutust omava inimesena arvan hoopistükkis, et saade oleks OLULISELT mõttetum, kui seal midagi “sensatsioonilist” ei sünniks :-D

    hui keegi mingit igavat para-äbarike paraadi vaadata viitsiks.

  12. Jenny vajab millegipärast usku selgeltnägijatesse ja leiab vajalikud ratsionaliseeringud.

    Sellega olen nõus. et telesaade, mis peaks vaatajaid meelitama ning seeläbi reklaamiraha sisse tooma ja seda mitmete nädalate jooksul, lihtsalt peab mingit põnevushetke või salapära või mingit sellist pakkuma. Kes see ikka viitsib pidevaid läbikukkumisi, milleks need ausate ja korralikult kavandatud testide puhul kujuneksid, nädalast nädalasse vaadata.

    Jürgeniotsingu oleks pidanud tegema sedasi, et peitjaks oleks pidanud olema hoopis keegi kolmas inimene. Mitte mingil juhul aga seesama saatejuht, kes “nägijatega” koos õiget autot otsib. Teiseks peaks ka kaamerameeskond ja assistendid olema otsimise juures hoopis teine kui peitmise juures.

    Asi ju selles, et inimesed annavad isegi alateadlikult vihjeid välja ja pole ime, et suur hulk “selgeltnägijaid” üsna samasse kanti sattusid. Seepärast ju tehaksegi kaksikpime katseid, kui tahetakse ausaid tulemusi saada.

  13. Hannes Vanaküla patrab:
    kellelgi on väga vaja Eesti nõidadele ära teha!

    Võõrad jõud sekkusid kohe alguses, väidab maag, kuid ei seosta neid saatetiimiga – see oleks liiga madal mäng.

    Samas kordab ta üle ka Jasoni vihjet peale esimest saadet:

    On see ehk solvunud maagi kättemaks, kahtlustada etteütlemises kedagi? “Hee! Seda kinnitab kas või selline fakt, et Teurile pakuti samuti kohe alguses infot ühe katse lahendamiseks, aga ta keeldus.”

    Aga milleks asi rahvuslikuks vandenõuks ajada?

    See on pesuehtne poliitiline mäng, et võitjaks ei tuleks eestlane. Kust tulevad saate tegemiseks rahad peale? Mõelge pisut sellele!

    Kust tulevad rahad? Reklaamiandjatelt, kelleks on tihtilugu rahvusvahelised korporatsioonid.

  14. Saade on eetris sest huvi ja vaadatavus on suur. Kommenteerivad ka need kes pole vaadanudki.
    Mis puutub osalistesse: kui viinamarjad on hapud, võib süüdistada mida või keda iganes.
    Igaüks võib uskuda sellesse, milleks iganes soovi on.
    Kuid keskaja renesaans paistab olema alanud, nii et jõudu skeptikutele. Tuleriidad on õnneks tänapäeval vaimset laadi.

  15. kes veel suuremat meelelahutust tahab, võib http://vaimumaailm.ee lehte lugeda, kogu hannese suur vaimne grupp seal koos. ma ikka teinekord käin lugemas, kui tuju paha ja isegi perekool ei aita selle parandamisel, sest et sealt saab alati abi :P

  16. hmm… kui see nüüd reklaam oli ja mingite reeglite vastu eksisin, siis vabandan. tuulepeana ei mõelnud enne ‘avalda’ nupu vajutamist

  17. Seda linki siin varemgi näinud, mis reklaam see ikka.

    Hämmastav on lehe kasutusaktiivsus:

    Kasutajad on postitanud 140329 teadet
    Kokku on 2007 liitunud kasutajat

  18. e. vabandas:

    hmm… kui see nüüd reklaam oli ja mingite reeglite vastu eksisin, siis vabandan. tuulepeana ei mõelnud enne ‘avalda’ nupu vajutamist

    Ära muretse. Sedasorti absolutistlikku “konkureerivate veebisaitide reklaamimise” keeldu siin ei ole, nagu mõnedes teismeliste fundamentalistide manageeritud veebifoorumites.

  19. Kusjuures, selle vihje, et kellelegi vihjeabi pakuti, allikas oleks huvitav teada saada. Hannes Vanaküla justnagu mainib, et saate tiimi ta milleski süüdistada ei saa. Kas vihjete pakkujateks olid siis mingid teised nõiad? Või siiski saate tegemisega seotud isikud?

    Iseküsimus on see, et miks sellele jamale üldse tähelepanu pöörata? Mina arvan, et kui saatest jääb mulje, et meie seas on inimesi, kes mingites oludes omavad nö erilisi ehk supernaturaalseid võimeid, siis on jälle üks sammuke keskaja suunas tagasi astutud.

    See, et meil on siiralt oma imevõimetesse uskuvaid inimesi, pole ehk probleem, aga probleemiks on need, kes oma reaalset arvamuse suunamise jõudu kasutavad publiku lollitamiseks. Ehk siis meediakanal ja saate tegijad, kes keelduvad kasutamast parimaid meetodeid tõepärasuse selgitamiseks.

    Ja hullem veel – neid ilmselt isegi ei huvita. Neil on pohhui. Nad ilmselt ei saa arugi, et oma usupropagandaga õõnestavad nad muu hulgas ka iseenda turvalisust, kui korralikult kontrollitavate faktide ja tõekspidamiste asemel müstitsismi, maagilist mõtlemist, pseudoteadust ja muud häma kui alternatiivset ja võrdselt pädevat pakutakse. Peaasi, et saadet saaks teha ja vaatajaid jaguks. See, et saate mõjul mõni inimene oma arsti poolt määratud vähiravist või arstiteaduslikust diagnoosist loobub ja ravitseja juures oma “energiaid” korrigeerides otsad annab, pole enam nende mure.

    Meelelahutus tõepoolest, aga minumeelest ei maksa olla naiivne, et sellisena võtaksid seda ka tuhanded televaatajad. Paljudele jääb kõlama siiski lõppjäreldus, et “küllap midagi ikka ju on”. Ja püüa siis seletada, et vaat selle katse ülesehitus oli selles kohas vildak ja tolle katse tulemus ei erine statistiliselt väljaarvutatust ning kolmanda osas on lekkimise kahtlus jne. Okchami habemenoast ei tasu juttugi teha.

  20. Kasumi saamise nimel tehakse veel hullemaidki asju kui selline meelelahutus.
    Nii et veelkord: saate lõpptulemust ei tasu võtta kui tõestust paranormaalsete võimete olemasolu või puudumise kohta, sest tegu pole teadusuuringuga. Vähemasti pole televaatajatel ainsatki võimalust näha seda, mis peale eetrisse lastud materjali veel toimunud on.
    Meedia võim on suur, tuletagem kasvõi meelde totalitaarsete riikide propagandat, mis suutis lollitada miljoneid inimesi. Meedia (s.h.) internet suudab paljusid veenda, et on olemas tõelised võimsad nõiad ja suudab veenda ka selles, et midagi sellist ei saa kuidagi olemas olla.
    Aga eespool käis läbi mõte, et saate võitja tuleks ka teaduslike meetoditega proovile panna ja see oleks huvitav küll. Sõtlumatute ekspertide põhjalik ja avalikustatud uuring võimaldaks saada antud küsimusest parema ülevaate kui sani olemas on.

  21. martin:

    Hannes Vanaküla justnagu mainib, et saate tiimi ta milleski süüdistada ei saa. Kas vihjete pakkujateks olid siis mingid teised nõiad? Või siiski saate tegemisega seotud isikud?

    hannese väitel olnud abipakkuja vist saatejuht ise (mitte kersna). “saate tiimi” ei taha ta süüdistada võibolla mingi siduva lepingu tõttu vmt. omavahel rääkis küll üsna otseselt, kes ja kellele abi pakkus.

  22. Holy crap! Need need kaks nimetatud lehekülge on ikka nö “kogu raha eest”. Sihuke tunne tuleb peale, et tuleks kogu eestile “roheline plank” ümber tõmmata ja maailma suurimaks seewaldiks nimetada.

  23. mina suhtun ikka positiivselt ja arvan et nendel kahel leheküljel toimuv läbu võib olla ka huumor või eneseiroonia ehk siis lihtsalt ajaveetmise võimalus

  24. Juhtus täna kätte slõhtuleht, milles oli seesama lingitud artikkel, aga selle juures kaks eraldi kastikest ka, kus ühes rääkis pendliga papi ja teises keegi saatejuht või produtsent.
    Pendlimees rääkis, et esimesed paar saadet olid väga head, aga mida aeg edasi, seda rohkem hakkas segav mõju vahele tulema ja teda hakati energeetiliselt murdma, nii et sisse tulid väga suured möödalaskmised ja tekkis tahtmine saatest ise enne lõppu ära minna, et nähtamatud jõud tervist täiesti ära ei laastaks. Kui õigesti mäletan, siis viitas ka just Nastjaga seotud kokkumängule.
    Saatega seotud inimene aga ütles, et igasugune jutt siseinfo jagamisest on vale, ja et saatejuhid on lihtsalt kõikide osalejate puhul öelnud, kui pakkumised vastusele lähemale hakkavad jõudma või väga mööda minema, mitte kedagi eelistamata. See jutt ilmselt purustas viimasedki illusioonid, et seal kasvõi mingil määral lollikindlaid teste on üritatud teha, millest midagi järeldada saaks.

  25. Kumb sa oled, kas väga loll või pinnapealne?

    aga kumb sina oled, kas koprofaag või pedofiil?

    Mul on veel üks: Kas sa peksad ikka veel oma naist?

  26. “Mul ei ole midagi selle vastu, kui minu ankeedis kirjutatakse “Religioon: ateist”. Aga siis nõuan ma, et kohaliku katoliku preestri ankeedis kirjutatakse “Seksuaalperverssused: tsölibaat”.”

  27. Njah… siinsed põlisasukad on suht lollid tõesti, kui enam muud moodi ei saa, siis minnakse isikliku solvamise peale üle. Ise tahavad veel täismehed olla. Krdi lastead ma ütlen. Mõttetu on siin lasteaias mängida. Elage hästi.

  28. Celtic torises:

    Njah… siinsed põlisasukad on suht lollid tõesti, kui enam muud moodi ei saa, siis minnakse isikliku solvamise peale üle.

    Loeme siis ülevalt, kuskohas see solvamise peale minek toimus:

    # Celtic 19. sept 2008 kell 15:25
    Jason, ainult väga loll või pinnapealne inimene suudab neid kahte kohta samastada. Kumb sa oled, kas väga loll või pinnapealne?

    Näedsasiis. Mina ei teadnudki, et Celtic on siinne põlisasukas.

  29. Küsimusele, miks Tõelise Väega inimesed saatesse ei lähe, on vist kristlastel tunduvalt lihtsam vastata – nemad usuvad ju siiralt, et vägi tuleb jumalalt ja on mõeldud inimeste aitamiseks. Saatesse minek oleks aga feimi ja sulli kogumine ja selleks jumal abikätt ei ulataks. Budisti seisukohast oleks ka mõistlik – saade on lihtsalt ebaoluline, võrreldes Tõeliste, Jumalike asjadega. Pm oskaksin ma vist iga religiooni kohta tuua põhjenduse, miks mitte saatesse minna – ja kui mitut ennustajat/nõida/midaiganes olete te näinud, kes teataksid, et nad on ateistid? Nii et selgitus on olemas, lihtsalt selge on see, et uskliku jaoks ratsionaalne seletus ei ole seda skeptikute jaoks teps mitte.

    Skeptikute ja mitteskeptikute mõttemaailma erinevus tuli välja ka saates, kus Jürgen vahetas autot ja teine auto jäeti lihtsalt sinna seisma – isegi mina, kes ma samuti sellistesse asjadesse üsna skeptiliselt suhtun, sain aru, et nende seisukohast peaks nad nüüd olema sama sitas seisus nagu narkokoer, kes peab leidma üles grammi kanepit, kui samal ajal kõrvalolevas autos on kolm päeva järjest tonn pakendamata kokaiini seisnud.

    Lisaks huvitab mind pigem see, et igas foorumis, kus sellest saatest juttu on, räägitakse sellest, et Eesti variant on nõme, aga kus vene saates olid alles tõelised tegijad. Kuna ma vene keelt ei oska, oleks põnev teada, mida nii meeldejäävat nad seal siis ära tegid.

  30. ja kui mitut ennustajat/nõida/midaiganes olete te näinud, kes teataksid, et nad on ateistid

    No kui me arvestame sellega, et maag Hannes “alustas kümme aastat tagasi kosmilise muna teooria loomist – tema teooria järgi eksisteerib meie maailmale lisaks veel 14 mitmesuguse ülesehitusega universumit“, siis on väga keeruline väita, et kõik “selgeltnägijad” mingi sellise religiooniga seotud oleks, mis vähemalt üritab endast ratsionaalset muljet jätta.
    Ja lisaks sellele, kirjeldad sa tõesti võimalikke põhjusi, miks üks või teine “selgeltnägija” peaks religioossetel põhjustel saatesse minemisest hoiduma, aga kui juba tsölibaati pidavad preestrid pedofiiliaga vahele jäävad, siis on naiivne uskuda, et usklikud oma usu reeglite järgi ka tegelikkuses käituvad. Seega pole see jutt mitte “selgitus” vaid “võimalik ettekääne”.

  31. Kuna ma vene keelt ei oska, oleks põnev teada, mida nii meeldejäävat nad seal siis ära tegid.

    Hoidsid Vene rahva tähelepanu sisepoliitilistelt probleemidelt eemal? :)

  32. Me ei saa sellega , et mõned preestrid pedofiiliaga vahele jäävad, veel üldistada, et suur osa teisi kristlasi oma õpetuse järgi ei ela.
    Hannest Kalamäed tunnen. Tal on täiesti omaette ja omamoodi süsteem. Kaldub vist shamanismi.

  33. Me ei saa sellega , et mõned preestrid pedofiiliaga vahele jäävad, veel üldistada, et suur osa teisi kristlasi oma õpetuse järgi ei ela.

    Ainult sellega jah ei saa, aga lisades veel mõned näited, saab selgeks, et väga suur osa kristlasi ei ela oma õpetuse järgi, isegi kui nad seda väidavad.

  34. Noh, võtame näiteks kõigi skeptikute lemmiku, Kent Hovindi, kes mitte keisrile keisri jagu anda ei tahtnud. Või Ted Haggardi, kes avalikult ühte asja maha hõikas, aga teki all hoopis midagi muud tegi. Ja kumbki neist pole tegelikult üksi.

  35. tjah, ja kõnealuse hannese süsteem on muidugi enneolematu. mul vaesekesel oli au temaga mõnda aega koos töötada mistõttu pidin söögi alla ja söögi peale ka neid geniaalseid teooriaid kuulama. alul püüdsin uudishimust kuulata, tähele panna, segapudrust mingitki süsteemi tajuda. aga ei essugi. temaga omavahel avameelselt (ja avaliku skepsisega) rääkides on ta ka ise üsna avameelne ega püüagi tõestada, et tal migneid võimeid oleks vmt. ka teooriate kohta ütleb mõningase keerutamise järel, et ennekõike on meelega segaseks aetud, et ta saaks hoida niinimetatud “asjde seletamise” monopoli enda kätes ning säilitada seega guru staatust. samuti tõdeb ta, et temagi on märganud, kuidas paljusid kütkestavad just arusaamatult keerulised ja segased õpetused sest need jätvad mulje millestki ülimalt arukast, mida nemad lihtsalt mõista ei suuda. niimoodi ongi siis hea ühel gurukesel selle karja eesotsas istuda ja oma varasemaid mõminaid tõlgendada just nii, nagu hetkel parasjagu kasulik on. ja kui tekibki kuskil mõni vastuolu, siis selle anulleerimiseks tuleb taas appi seesama keeruline süsteem, mille varal saab kõike selgitada. ühesõnaga, sellele vennikesele meeldib inimestega manipuleerida. ja muidugi on see ka tulus ots – igasugu tõbised käivad ukse taga järjekorras ja kui ta vähegi neid vastu võtta viitsib, paneb iga kuu täiendavad 10-15K tasku.

  36. Kui kõiki ametlikult kristlasi , kes põhimõtteliselt ei ela oma õpetuse järgi, üle lugeda, saab neid palju. Aga see ei tähenda, et neist kõik või enamik sellised oleksid.

  37. Kui kõiki ametlikult kristlasi , kes põhimõtteliselt ei ela oma õpetuse järgi, üle lugeda, saab neid palju. Aga see ei tähenda, et neist kõik või enamik sellised oleksid.

    Ükski konkreetne näide usureeglite ja tegeliku käitumise lahknevuste kohta ei kehti loomulikult mitte kõigi ega ka enamiku korral, aga kui kõik need erinevad näited kokku koguda, siis ilmselt tuleb neid inimesi, kes kogu ulatuses oma usureeglite järgi elavad, tikutulega taga otsida.
    Olen näiteks üsna kindel, et suurem osa, kui mitte enamus inimestest, kes on vaikimisi kristlastena kirja pandud või ka ise ennast kristlastena identifitseerivad, ei käi iga pühapäev kirikus. Seetõttu ongi alusetu eeldada, et kõik “päris selgeltnägijad” oma oskusi religioossetel põhjustel demonstreerida ei taha, ja ülalpool ühes kommentaaris äratoodu ei ole mitte selgitus vaid potentsiaalne ettekääne läbikukkumiste seletamiseks ja vildaka maailmavaate säilitamiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga