Juurika auratransformatsioon, kohalikud vaktsiinivastased ja muid lugusid Eesti ajakirjandusest (mai)

Aura enne ja pärast

  • Totaalne auratransformatsioon
    Anne Memedova, Postimees

    «Sa ei kujuta ette, kui vabastavalt see mõjub!» pajatas õhetav Evelin, demonstreerides fotosid oma vanast ja uuest aurast. «Juur- ja päikesepõimiku omadused koondusid hara tšakrasse, kõritšakra koondus südametšakrasse ning kroon tšakra kolmanda silma tšakrasse. Tasakaalukeha ühendab nüüd kõrgema vaimse keha otse füüsilise kehaga! Mistõttu energiakehad, astraalkeha ning eeterkeha kaovad sootuks, ainuüksi tänu sellele kaotasin kaalus üle 20 kilogrammi!»

  • Ürgemade võitlus tavameditsiini reeglite vastu
    Stina Eilsen, Postimees Tarbija24

    Uriiniteraapia ja vaktsineerimisvastasus, aga mind isiklikult hämmastas kõige enam õppinud arsti jutt:

    Eesti waldorfkoolide arst ja antroposoofilise meditsiini spetsialist Anne Silbaum valib vaktsineerimisest kõneldes ettevaatlikult sõnu. Ta annab vihjamisi mõista, et arstiharidusega inimesena ei saa ta ajakirjaniku küsimustele avameelselt vastata. «Maailm ei ole mustvalge. Ühest vastust ei ole olemas… kas vaktsineerida või mitte, jääb lapsevanema otsustada,» mainib Silbaum ja soovitab lugeda raamatut nimega «Laps».

  • Kaika Laine paneb südamele: usk peab olema!
    Priit Pullerits, Postimees

    Miks tavameditsiin ei suuda aidata, aga teie suudate? Milles on trikk?
    Trikk on selles, et arstid on sündinud siia ilma, otsa ees karikas ja uss. Neil puudub rist. Nemad ei saa roosihaigeid üldse ravida, neid ravisin kõiki mina. Roos on ravitav ainult jumalasõnaga, mitte meditsiiniga.

    Päris hea lugu sellest, kuidas kujuneb ja kulgeb üks inimelu.

  • Narva kiriku halastamatu äri surnutega
    Kadri Jakobson, Äripäev; sama asi Delfis

    Kiriku hinnakiri näeb ette, et kes koguduse liige pole, peab hauaplatsi eest maksma 5000 krooni. Vähe sellest. Kõikidel, kelle lähedased on kalmistule maetud alates 1945. aastast, tuleb kirikule tasuda 1500kroonine haua vormistamise tasu. Vastasel juhul maetakse peale.

    “Kes pole luteri- ega õigeusku, on kommunistid! Ja nemad vaadaku, kuidas ise saavad,” ütleb Jürjo kõva häälega. “Vald ei saa inimesi lahterdada, kuid kirik saab! See kalmistu on mõeldud ristiinimestele!”

    Ilmekas lugu sellest, kuidas kirik häda, muret ja vaenu külvab ning inimesi nende usutunnistuse kohaselt diskrimineerib.

  • Milles peitub libaravimite menu saladus?
    Delfi Forte

    Raisakotka söömine ei ravi kedagi terveks rängast süüfilisest, nagu ei aita mädandatud madudest pruulitud rüübe ka leepra vastu. Kuid need ja muud võlts-teraapiad levivad just seetõttu, et need ei tööta. Sellise tulemuse andis libameditsiini matemaatiline mudel.

    Ebatõhusad ravimeetodid ei ravi haigust, mistõttu kannatajad demonstreerivad neid suuremale hulgale inimestele kui need, kes päris ravimeid manustades kiiresti tervenevad, vahendab New Scientist.

  • Ufoloogid: Marsi pinnal lebab tulnuka pealuu
    Delfi Forte

    Üks ufoloog arutleb, et pealuu on 15 cm lai ja selle väike ja kitsas suu andvat tunnistust sellest, et tegemist on ilmselt lihasööjaga. Teine foorumis osaleja murrab pead, kas pea on kehast eemaldatud või on tulnukas hoopis pinnasesse kaevatud.

    Mina arvan, et see on hoopis ufonaudi poolt Marsile viidud Jeesuse pealuu.

  • Ilmamärul kinolinal – Hollywood müüb, klimatoloog naerab
    Ain Kallis, Maaleht

    Jack teeb kliimamudelitega arvutusi, mis osutuvadki täpseks – loodust reostavate suurlinnade elanikke tabab ilmataadi kohutav kättemaks: Tokyo omi tapavad tohutud raheterad, Los Angelest lammutavad hiigeltornaadod.

    See pole veel midagi: põhjapoolkera kohale tekivad kolm “supertsüklonit”, mis kukuvad maad külmutama! Ja teevad seda põhjalikult – õhutemperatuur langeb järsult -102 kraadini (vana ilmarekord oli -89,2 °C).

  • Millega pesta välismaiseid puuvilju?
    Kirsi Lattu, Maaleht

    Tervisekaitseinspektsiooni keskkonnatervise ekspertiisiosakonna peaspetsialist Natali Promet ütles, et analoogne puhastusefekt ei ole välistatud ka õuna hoolikal pesemisel kraaniveega. “Pealegi esineb pesuvahendi koostises aine d-limoneen, mis on allergeen. Selle aine suhtes ülitundlikel inimestel tuleb vältida nimetatud pesuvahendi kasutamist ja kasutada puu- ja köögiviljade pesemiseks kraanivett,” lisas Promet.

  • Reformierakond kasutab kaardimoori Europarlamendi valimistel. Tõmmis Postimehe kodulehelt:

    Reformierakonna Euro-ennustaja

106 Replies to “Juurika auratransformatsioon, kohalikud vaktsiinivastased ja muid lugusid Eesti ajakirjandusest (mai)”

  1. Oi-oi-oi! Maleht jagab “tarkust”:

    Milliseid aiatöid soosivad kuufaasid

    Algab sedasi:

    Milliseid aiatöid teatud kuufaasides on kõige parem teha.

    Ja siis antakse meile hoopis tekst sodiaagimärkidega, näiteks:

    Ambur (viljatu, kuiv tulemärk) Sobib kultiveerimiseks, rohimiseks, puu- ja juurvilja koristamiseks, seemnete kogumiseks. Võib külvata-istutada kiiresti kasvavaid taimi, nagu sibulat, pipart, söödaheina.

    Pealkirjas lubatud kuufaasidest pole aga sõnagi. Rääkimata siis sellest, et tänapäevane inimene ja põlluharija nende hulgas võiks juba osata vahet teha tegelikel ja mittetegelikel asjaoludel, mis saagikust ja taimekasvu mõjutavad.

  2. Ühtegi Eesti nime pole? Samas kui on kuulda old, et Kallas ikka aegaajlt käib seal ja president oma prouaga.

    Kindel on aga see, et see Bildenbergi kokkusaamised on mingi kate. Tegelilkud otsused tulevad nagu nii mujalt. Selline suur grupp ei saaks midagi otsutada ja ‘saladust’ hoida on ka raskem.

  3. Loogiline, et Bilderbergi grupp pole mingi otsustaja… see on omamoodi Teeme Ära mõttetalgu, mille tulemusi hakkab ellu viima Rothschild’ide perekond.

  4. Hullemaks minna ei saa?

    Küsimus, mis hetkel kõigi meelel ja keelel: millal ometi see neetud majanduskriis lõpeb? Vastust teavad kolm astroloogi, selgeltnägija ja kaardipanija.

    Edda Paukson: Isiklikult panen majanduses toimuva Pluuto arvele, ehkki mõned astroloogid teda planeediks ei peagi. Ta liigub väga aeglaselt, pöörlemiskiirus on 270 aastat, kui õigesti mäletan. Pluuto jõudis Kaljukitse märki, mis tähendab suuri muudatusi.

    Maailma parimad majanduseksperdid tõesti!

  5. Ambur (viljatu, kuiv tulemärk) Sobib kultiveerimiseks, rohimiseks, puu- ja juurvilja koristamiseks, seemnete kogumiseks. Võib külvata-istutada kiiresti kasvavaid taimi, nagu sibulat, pipart, söödaheina.

    Ambur on novembris-detsembris. Täiesti loomulik, et see aastaaeg sobib viimaste puu- ja juurviljade koristamiseks ja nende taimede, mis enne talve kättejõudmist valmis kasvada ei jõua, istutamiseks eriti hästi ei sobi.

  6. Lastearsti ettevaatamatus põhjustas väikese tüdruku surma
    Silja Paavle, Õhtuleht

    “Kui on teada, et üheaastane laps on kõrges palavikus, ei söö, ei joo, kõht on lahti ja oksendab, tuleb ta Eesti Vabariigi tingimustes vältimatult tilguti alla saata,” nentis tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjoni esimees Peeter Mardna. Arst jättis aga selles olukorras tekkida võiva suurima ohu – vedelikupuuduse tähelepanuta, dehüdratsiooni tõttu Karolina ka suri. Inga Markova ütles, et tema end selles loos süüdi ei tunne.

    Eile otsustas tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon, et lapse surma põhjustas pediaatri viga ning komisjon teeb ettepaneku tema tegevus arstina peatada.

  7. Ennustajad ja selgeltnägijad: “Valitsus püsib ikkagi hambad ristis koos!”

    Veeliks Jalakas:

    “Sellest ei tule midagi välja! Rahvaliidul on ikkagi halb maine,” ennustab pendlimees. “Sotsidega saadakse Toompeal kindlasti ühele joonele. Praegu midagi uut koostada on liigne aja ja energia raiskamine,” õpetab Jalakas riigijuhte ja kutsub neid keerulisel ajal säilitama presidendiga sarnast rahu.

    Edda Paukson:

    “Läbirääkimised kipuvad liiva jooksma ning koalitsiooni püütakse ikkagi koos hoida. Kas või hambad ristis, sest eelarve ja kärped vajavad kooskõlastamist,” ei ennusta ka astroloog Edda Paukson praeguse võimuliidu lõppu.

    Ille Lepasepp:

    Kas Rahvaliit siis ikkagi saab riigitüüri juurde või ei?
    “Nii ei lähe! Nad on tõrjutud tipust välja ning saanud endale ka kõvasti plekke külge,” arvab ka Lepasepp.

    kaardimoor Leila:

    “Sotsid jäävad valitsusse!” on kindel ka kaardimoor Leila. “Stress ja pinge küll jätkuvad, aga liit püsib jagelemistest hoolimata edasi.”

    Asja ilu on selles, et juba sama päeva (st eilse) pärastlõunaks selgus, et kõik need ennustajad eksisid põhjalikult.

    Kurb on aga see, et Õhtulehe ajakirjanikud pole suutnud asjast eriti õppust võtta ja juba täna avaldasid uue suursaavutuse:

    Poliitikute numeroloogia: kes on tänavu nõrgim lüli?

    Keit Pentus – Reformierakond
    Pentusele annab nimi vabadusearmastuse ning sisemise sunduse reisida. Vabadust ja vabadusearmastust ei tohiks aga isekalt ära kasutada.

    Šallalalaaaaaaa…..

  8. No kui hiromantidel ja astroloogil ettenägemine seekord ei õnnestunudki, siis loogiline mõtlemine ja kriitiline analüüs igatahes küll minu meelest…

  9. Kole asi, aga paistab siiski niiöelda tavaline hoolimatus ja lohakus olevat. Skeptiline olla pole millegi suhtes :s

  10. Delfis plingib Uuesalu kinnisvaraprojekti reklaam, mis üritab Feng Shuiga inimesi eksitada:

    Vähemalt mina sinna omale uut kodu ostma ega otsima ei lähe, kui potentsiaalset klienti idioodiks peetakse. Aga igaühele oma.

    Uuesalu perepäev toimub 23. mail 2009.a.
    Kavas:
    13.00 Siret ja Janno Seeder peavad loengu teemal „Aia feng shui“ – Kitse tee 5 – 6

    Umbluumeistrid kogu perele.

  11. noh, aga ega feng šui ei pea olema petukraam. põmst on see ju lihtsalt aia/sisekujunduskoolkond ja kui sellega seoses otseselt pula ei aeta, siis lasku käia.

  12. Ajaloolises mõttes ja Hiina kultuuris on Feng Shuil kindlasti oma auväärne koht, kuid see, mis on sellest saanud Euroopas ja mida kasvõi Seedrid mitte ainult ei harrasta, vaid ka oma teenuseid müüvad, on pula mis pula.

    Seeder Konsultatsioonid

    Feng shui on iidne Hiina õpetus, mis tähendab kodu energeetika teadlikku ravimist. Ravi, mis toimub harmoniseerimise – halva mõju äravõtmise ja hea rohkendamise teel. Mida me saame Feng shui abil muuta? Eelkõige meid ümbritseva ja meie sees oleva chi energia ehk eluenergia liikumist ning selle omadusi. Igal ravil on oma oskused nö. retsept. Nii ka Feng Shuil.

  13. Ega need iidsed õpetused ise peagi läbinisti kamarajura olema, sageli koosnevad nad sajandite jooksul inimeste peal katsetatud headest võtetest, millele on mingi möla teoreetiliseks põhjenduseks juurde leiutatud. Eks asjade kodusel paigutusel ole inemise psüühikale päris tugev mõju. Tõstsin ise hiljaaegu magamistuba tiba ringi, likvideerisin ära kõleda koridori mööbli vahel ja hoopis hubasem sai. Kui “kodu energeetika ravimisest” heatahtlikult mööda vaadata, tasub muarust Feng Shuile otsa vaadata küll. Iseasi, et hea sisekujundaja suudab sama töö vähemalt sama hästi ära teha.

  14. @Ingmar – seda minagi arvan, et omas ajas ja omal kohal aitasid sellised kosmoloogilised ja metafüüsilised seletused inimestel maailmast mingi pildi tekitada ja sedakaudu justnagu kontrolli saavutada – heitlik ja juhuslik nagu see elu-olu meil siin on.

    Aga see, mis kasvõi sellest Feng Shuist siin ja tänapäeval tehtud on, väärib kamarajura nimetust täiel määral.

  15. omas ajas ja omal kohal aitasid sellised kosmoloogilised ja metafüüsilised seletused inimestel maailmast mingi pildi tekitada ja sedakaudu justnagu kontrolli saavutada – heitlik ja juhuslik nagu see elu-olu meil siin on.

    Ma arvan, et see on paraku tänapäevalgi nii. Kõiksugu sõna- ja nimemaagia töötab täie rauaga – kui inimene millegi kohta ütleb “kvantmehhaanika” võ “energiaväli”, siis tekib tal tunne, et ta justkui saab kõnealusest nähtusest mingilgi määral aru. Teadlikult või alateadlikult kardetakse seda, mida ei osata nimetada. Et taolises tõrjemaagias kasutatav nimetus ise on tavaliselt tühi mull, on teisejärguline.

  16. Ansip kohtub skandaalse usujuhiga

    Mai lõpus on Saku Suurhallis äratuskoosolekud. Evangelikaalsed, nagu vist öeldakse. Nojah, las inimesed laulavad ja kukuvad, kui tahavad, aga et siis meie peaminister Andrus Ansip võtab selle klouni ametlikult vastu!?

    Grahami juhitud usuorganisatsioon on siiski midagi enamat kui leelotavad palved või meeliülendav gospelmuusika. Grahami usuorganisatsiooni käive ulatub miljardi kroonini, olles kaugelt suurem kui enamikule Eesti firmadest jõukohane. Graham on ka Ameerika Ühendriikide poliitikaelus oluline tegija, kes andis oma õnnistuse eelmisele USA presidendile George W Bushile ametivande andmisel.

    Kumb siin olulisem on – kas raha või GWB?

    Või hoopis selles:

    Grahami Lootuse festival algab reedel.

    […]

    Festivali korraldamisega on seotud suurem osa Eesti usuelu eliidist, alates luteri kiriku peapiiskopi Andres Põdraga ja lõpetades nelipühilastega.

    Huvitav, kas ta ise ka ikka kohale läheb ja laseb endale käsi peale panna, võtab naabri-tädil käest kinni ja laulab Halleluuja!? Ehk isegi laseb end tervendada ja palub annetuse eest edukal usuärikal enda ja Eesti riigi eest mõne palve jummeli poole vahendada? Raskel ajal ju kõik võimalused laual.

    Ajakirjanik Andrus Karnau on teinud tublit tööd ja kaevanud ärimehe kodulehelt välja selle, mida seal Eesti kohta arvatakse:

    Grahami organisatsiooni koduleht tutvustab Eestit Ida-Euroopa kõige sekulaarsema riigina. Ametlikel andmeil käib 1,3 miljoni elanikuga riigis pühapäeviti kirikus vaid 12 000 inimest.

    Grahami organisatsiooni koduleht teatab, et kümnel viimasel aastal on vaimuhaiguste küüsi sattumine taevasse küündivalt kiiresti kasvanud. See on üks osa sekulaarse ühiskonna hädadest. Sama koduleht teatab, et Eesti probleemid on alkoholism, kuritegevus ja narkootikumid – sekulaarse ühiskonna tüüpvead.

    Lisaks ei hoolitseta Eestis laste eest, kodutute hulk kasvab ja samuti tööpuudus ning süvenevad kõik muud majanduskriisi-aegsed probleemid. Grahami arusaam Eestist iseloomustab ka tõsiasi, et ristirahva ajalugu algab siinmail alles koos reformatsiooniga 16. sajandil.

    Propagandistlik pläma see “sekulaarse ühiskonna tüüpvead”. Või teistpidi võttes – miks peaks üllas kristuse-rüütel kohtuma sellise riigi peaministriga, kus ei hoolitseta laste eest?

    President Ilvesel jätkus kindlameelsust, et mitte kohtuda David Lynchi ka tema kaaskonnaga. Mitte seepärast, et Lynch hea režissöör poleks, vaid seepärast, et ta misjoniüritusel oli.

  17. Eesti Kirik annab lisa:

    Tõnis Mägi, Grammy ja Dove´i auhindadega pärjatud Michael W. Smith, Jamaika džässpianist Huntley Brown, 500-liikmeline ühendkoor ja palju teisi hinnatud ning omanäoliseid tipptasemel muusikuid Soomest, USA-st, Ukrainast, Valgevenest ja Eestist. Mõtteid lootusest jagab Franklin Graham – 29.–31. mail Tallinnas Saku Suurhallis.

    Lootuse festival on üleriigiline suurüritus, igal õhtul saabub bussidega Tallinna üle 5000 inimese mujalt Eestist, aga ka naaberriikidest Lätist ning Soomest. Festivali tegevus ei piirdu ainult kolme õhtuga mais, lisaks avati märtsis supiköök ning 24 000 Eestimaa last on saanud kingituse rahvusvaheliselt organisatsioonilt Samaritan’s Purse, jne.

    Laupäeval, 30. mail kell 12 peetakse Saku Suurhallis spetsiaalne lastefestival.

    Festivalile on oodatud kõik eestimaalased ning festival on külastajatele tasuta.

    Franklin Graham kohtub oma Eesti visiidi käigus Eesti Vabariigi peaministri Andrus Ansipi, Tallinna linnapea Edgar Savisaare ning teiste kristlike ja ilmalike liidritega. Franklin Graham on varem külastanud Eestit 1984. aastal.

    Franklin Graham on Billy Grahami Evangeelse Assotsiatsiooni president ja tegevjuht ning ta juhib üle maailma tegutsevat rahvusvahelist kristlikku heategevusorganisatsiooni Samaritan´s Purse.

  18. Ülalviidatud artikli üks originaalallikas (ingl. k.).

    @Kriku – BGEA has participated in ministry efforts in Estonia for a number of years. In 1984, the Grahams visited Tallinn as part of their wider Soviet Union tour.

  19. Graham was the “first evangelist of any stature” who penetrated the Iron Curtain, starting with a crusade in Hungary in 1977 and eventually preaching four times in the Soviet Union.

    Mis sa kostad.

  20. Vaat kus, Postimehest on see Grahami lugu maha võetud.
    Eestikeelsete artiklitena on alles jäänud hambutud raportid stiilis “tubli usumees tuleb eeslastele jumalasõna kuulutama ning kohalikud kogudused ja võimukandjad nurruvad kaasa”.

  21. Postimehest on see Grahami lugu maha võetud

    Ehk uurid, Martin, Postimehelt, miks lugu eemaldati. Kas oli mingi surve korraldajatelt? Või grahamlastelt? Meil pidi nagu Freedom House-i hinnangu kohaselt ülimalt vaba ajakirjandus olema. Huvigruppide survele allumine ajakirjandusvabadusega eriti hästi kokku ei käi.

  22. starting with a crusade

    Bush nimetas Iraagiinvasiooni ka algul ristisõjaks, enne kui tema “ümbrus” aru sai, mida sellega ta teinud oli…

  23. Nõrgavõitu signaal ühe kahtlase toidulisandi kohta:

    Transrasvad – peidus oht südamele

    «Transrasvhapped on kahekordselt kahjulikud. Kui küllastunud rasvhapped tõstavad halva (LDL) kolesterooli sisaldust veres, siis transrasvhapped vähendavad ka hea (HDL) kolesterooli sisaldust,» selgitas Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi erakorraline dotsent ja toitumisteadlane Tiiu Liebert meditsiiniuudiste portaalile mu.ee.

    Transrasvhape on isegi rasvapõletajana reklaamitav toidulisand konjugeeritud linoleenhape (CLA), mida diabeetikutelegi soovitatakse. «Tegelikult tõstab see südamehaiguste riski ja suurendab ka ülekaaluliste riski haigestuda teise tüübi diabeeti,» lausus Liebert.

  24. Selgeltnägija Nastja: Pärnus kaduma jäänud Marisega on kõik korras
    Pärnu Postimees

    Marise pilti vaadanud Nastja jutu järgi on Marisega kõik korras. „Rohkemat ma ei taha öelda,“ ütles Nastja. „Ta ei taha, et vanemad muretseksid.“

    Nastja sõnade kohaselt Maris ja ta vanemad kohtuvad veel kunagi.

    Einojah. Kui lähtuda paljude “vaimuinimeste” uskumustest, siis see “kohtuvad veel kunagi” võib tähendada ka seda, et peale surma saab pere hingedemaailmas taas kokku. Igal juhul on “ennustus” täide läinud.

    Ja see “Marisega kõik korras” võib tähendada nii seda, et kui ta on elus, siis elab oma elu õnnelikult (ja ei saa millegipärast ise vanematele teadet saata, et ärgu muretsegu, vaid peab “selgeltnägija” segaste sõnadega seda tegema), aga kui tüdruk on surnud, siis on ta “paremas kohas” – inglite juures taevas, mis tähendab samuti, et “kõik korras”.

  25. @ell – Eskpressis on samasiuline lugu:
    Askur Alas: Rotermanni kvartalit päästetakse nüüd juba pendlimehe abil

    Diagnostika tehti nii geobioloogilise, arhitektuurse kui ka iidse Hiina elu- ja ehitusfilosoofia feng shui põhjal.

    Rein Weberi sõnul selgus, et kolme-nelja meetri laiused jõed lähevad sinka-vonka mõnede hoonete alt läbi, mõnel pool on ka maa-alused seisva vee ja õhu koopad. “Voolav vesi tekitab staatilise elektri välja, mis on nagu nüri nuga selle kohal oleva inimese tervise kallal,” selgitab Weber. See pole muidugi vaid Rotermanni kvartali, vaid üleüldine probleem, mida saab feng shui põhimõtteid kasutades ravida. Weber soovitas tõmmata majade ümber maa-alune vasktross, mis Mart Saa sõnul on nüüdseks tehtud.

    Sõõrumaa vastas küsimusele, miks sellist tüüpi abi vaja läks, et küsimus pole pendlimehes, vaid feng shuis ja üldises arusaamas. “Need põhimõtted on 5000 aastat vanad. Ka vanadele eesti talupoegadele polnud need võõrad – nad teadsid, kuhu maja ehitada, kaev paigutada ja missugune pidi värav olema,” ütleb Sõõrumaa.

  26. Forte.ee retsenseerib New Scientisti: ilma vereohvrita ei ole lunastust… ega ka edukat religiooni. (28. mai)

    http://forte.delfi.ee/news/tea.....d=23611745

    Religiooni edu pant on kannatav märter

    Mis on vahet Jeesus Kristusel ja Supermanil? Religioossete ja menukate jutustuste sisu on tihti sarnane, kuid ainult religioonidel on märtrid, teatab sel nädalal avaldatud käitumusliku evolutsiooni analüüs.

    Kui usujuhid oma usu nimel kalleid ohvreid toovad, lisavad sellised teod veenvust nende usutõotustele ja aitavad kaasa nende uskumuste levikule, leitakse ajakirjas Evolution and Human Behavior ilmunud artiklis.
    Teisest küljest, kui aga keegi ei ole valmis konkreetse usu eest märkimisväärset ohvrit tooma, taipavad pealtvaatajad – isegi väikelapsed – seda üsna kähku ja loobuvad ka endapoolsest pühendumusest, vahendab New Scientist.

    “Mitte keegi ei võta Supermani kummardamiseks vaba päeva ega anneta raha Supermani fondi,” osutab Kanada evolutsiooniantropoloog ja uuringu autor Joseph Henrich British Columbia ülikoolist Vancouveris.

    Mida kulukam on käitumine, seda tõenäolisemalt on see siiras: vähesed on valmis loobuma elust ideaali nimel, millesse nad ei usu, ning kasinus- või voorusvande andnud tõsiusklikud ei piirdu ilmselgelt vaid sõnadega. Sellised usutavust toetavad demonstratsioonid on aga veelgi tõhusamad, kui neid esitab kõrge staatusega isik nagu preester või muu juht, ütleb Henrich.

    Kui inimesed juba usuvad, on nad varmamad oma usku samamoodi demonstreerima. Henrich konstrueeris oma ideede testimiseks matemaatilise mudeli ning näitas, et selline iseennast kindlustav silmus võib stabiliseerida usust ja käitumisest koosneva süsteemi ning aidata sel kesta läbi mitme inimpõlve.

    Selline dünaamika aitab selgitada, miks nii paljude usundite juurde käivad kulukad usust taganemised. Henrich nendib näiteks, et kristlaste tagakiusamine Rooma ametivõimude poolt võis aidata kaasa kristluse levikule, andes usklikele võimaluse oma usu eest minna märtrisurma – mis on muidugi ülim usutavust kinnitav demonstratsioon.

    See printsiip laieneb ka muudele ühiskondlikele liikumistele. 19. sajandi utopistlike kommuunide nagu Hutteri jüngrite ja shakerite uurimine näitab, et kõige püsivamaks osutusid need liikumised, mille liikmeile esitati kõige rangemaid nõudmisi, ütleb Henrich. “Muutuste toimimine on jälgitav. Nõudlike pühendumusrituaalide hulk kasvab aja jooksul.”

    Henrichi analüüs täidab olulise lünga meie arusaamises religioonide esilekerkimisest, ütleb USA-s Storrsis asuva Connecticuti ülikooli antropoloog Richard Sosis.

    Hüpotees vajab veel kontrollimist, näiteks usu ülekannet uurivate laborieksperimentide ning usundiajaloo uuringute kaudu. Kuid kui Henrichil on õigus, võivad kirikud, mis oma käitumuslikku koodeksit liberaliseerivad, järgijate pühendumuse lahjendamisega iseendale auku kaevata.

    See võib ka selgitada, miks rangete kristlike kirikute toetus USA-s kasvab peavoolu-konfessioonide liikmeskonna arvelt. “Õige liige peab oma väärilisust õigete sõnade ja tegudega tõendama,” ütleb Henrich. “Ja see edastab sügavama usklikkuse lastele.”

    Algne lugu: Religions owe their success to suffering martyrs

  27. UFO päästis 100 aastat tagasi Maa hävingust?

    Venemaa teadlase sõnul päästis tundmatu lendav objekt 100 aastat tagasi Maa hävingust.

    Tunguusi meteoriidi fenomeni uurimise organisatsiooni president Juri Labvini sõnul põrkas UFO 30. juunil 1908 Maa atmosfääris meteoriidiga kokku, kirjutab AP.

    Ning eriti geniaalne on see lause:

    Seejärel hakkas sadama , kuid vesi, mis taevast tuli, oli must. Üle Euraasia registreeriti keskmise tugevusega maavärin. Biofüüsikaline energia aeglustas kellade käiku.

    ….

  28. Kena küll, aga mulle tundub siiski liigselt judaismi-kristluse-keskse käsitlusena. Kuidas allub sellele islam, taoismist või shintoismist rääkimata?

  29. Muide, mis maa-alustesse jõgedesse puutub, siis üks tuntumaid niisuguseid Tallinnas on Härjapea jõgi. Omal ajal mitu head sajandit tagasi käitas see hulgaliselt Tallinna tööstuspiirkonnas asuvaid vesirattaid, tänapäeval aga elutseb maa all.

  30. “Mitte keegi ei võta Supermani kummardamiseks vaba päeva ega anneta raha Supermani fondi,” osutab Kanada evolutsiooniantropoloog ja uuringu autor Joseph Henrich British Columbia ülikoolist Vancouveris.

    Kurb küll. Niisugune hoolimatus teeb ju Christopher Reeve’i ohvri tühiseks! Kohe tuleb minna Riigikokku ja teha ettepanek majanduse turgutamiseks Supermani-riigipüha kehtestada ja moodustada eraalgatuslik heategevuslik Supermani-fond.

  31. Teismeline lahendas 300 aasta vanuse matemaatikamõistatuse
    PM Elu24

    Rootsis elav Mohamed Altoumaimi leidis võrrandi, mis lihtsustab Bernoulli arvude leidmist , kirjutab AFP.
    Kesk-Rootsis Falunis elav Altoumaimi sõnas, et õpetajad ei uskunud alguses, et tema selle välja mõtles.

    «Kui näitasin seda võrrandit õpetajatele, ei uskunud neist mitte keegi, et seda kasutada saab,» meenutas poiss.

    Lõpuks pöördus matemaatikahuviline teismeline Uppsala ülikooli poole.

    Sealsed professorid kontrollisid poisi poolt avastatut ja kinnitasid, et see on õige.

    Wikipedia: Bernoulli number

    Dig, palun, kas oskad lühidalt asja olemuse lahti seletada.

  32. Ei :-)

    Ühest küljest on Bernoulli arvud on kaunis laia kasutusalaga valdkond. MathWorld’i lühiülevaade on, nagu näha, õige mitu lehekülge pikk. MathWorld seda ei maini, aga parem arusaamine Bernoulli arvudest viib meid tõenäoliselt lähemale ka Riemanni hüpoteesi tõestamisele või ümberlükkamisele. (Riemanni hüpotees on tuntud kui Üks Äärmiselt Keeruline Matemaatiline Probleem; David Hilberti kuulsas lahendama probleemide loetelus figureerib see kaheksandal kohal.)

    Teisest küljest on artikkel häbematult pealiskaudne; sellest ei õnnestu välja lugeda isegi, milles kõnealune avastus seisneb. Isegi välisajakirjandusest googeldatavad artiklid (nagu The Local’i oma, mis näib pikk olevat) on sisutühjad. Mitut ajakirjanikku paistab Keerulise Matemaatika nägemine niisugusesse segadusse ajanud olevat, et nad ka alusfakte mööda raporteerisid; vaata näiteks seda veaparandust AFP ja Yahoo vahendusel.

    Tänapäevane matemaatika on eriala, kus loomupärast annet hädasti tarvis läheb ning kus hästikultiveeritud andega saab teha Suuri Asju. Klassikaline positiivne näide on C. F. Gauss, aga ta ei ole ei esimene ega viimane. Andekate noorte matemaatikute ülesleidmine ja ülikooli vedamine (klassikaline negatiivne näide on Srīnivāsa Rāmānujan, kes ka Bernoulli arve uuris) on sellepärast üks olulisi haridusinfrastruktuuri tegevusvaldkondi. Inimesed, kes sellega tegelevad, on enamasti entusiastid — oma tegemistest rääkides kipuvad neil piltlikult öeldes silmad särama. Tõenäoliselt on kõnealune artikkel alguse saanud sellest, et mingisugune ajakirjanik niisuguse entusiastiga rääkis, kõnealusest matemaatikast mõhkugi ei mõistnud, aga silmasäratamise põhjal arvas, et asjast võiks human interest loo teha. Edasi korjasid juba naaberajakirjanikud ja meediasündikaadid selle loo üles, ei hoolinud tema sisutühjusest karvavõrdki — ning kopeerisid teda kõikvõimalikesse väljaannetesse üle maailma.

    Tegelikult on kogu info, mida need artiklid lugejale edastavad, kokku võetav kahte lausesse:

    On olemas keegi Mohamed Altoumaimi, kes on pärit Iraagist, elab Rootsis ja on 16 aastat vana. Tõenäoliselt on tal matemaatikas annet.

  33. Või oli ajakirjanikul vaja poliitkorrektse nupu rubriiki millegagi täita… Möönan, et õel mõte, aga Rootsis mitte päris võimatu.

  34. Mitte õel mõte, vaid jabur mõte. Seesugune, mida tavaliselt leiavad inimesed, kes vaevlevad vale nahavärviga immigrante puudutavate sundmõtete käes.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga