“Pärast seda” ei tähenda “selle tõttu” (seagripist ja vaktsineerimisest)

seagrippSkeptik.ee ei ole teema keerukuse tõttu kuigipalju seagripist rääkinud. Olen küll kommentaarides osutanud levivatele vandenõuteooriatele, mis lisaks tavalisele kontingendile on millegipärast nakatanud ka silmapaistvamaid inimesi — ajakirjanik Priit Hõbemägi, Riigikogu saadik roheline Toomas Trapido, minister Hanno Pevkur.

Maailma asjade üle arutamisel teevad arutlejad tihti mitmeid loogikavigu. Ühe loogikavea nimi on ladina keeles Post hoc ergo propter hoc. Selline arutlusviga tähendab, et kui üks sündmus järgneb teisele, siis järeldatakse ilma muid tõendeid kaalumata, et esimene sündmus põhjustas teise.

Ajaline järgnevus võib tähendada põhjuslikku seost, kuid selle tõendamiseks on vaja ka muid tõendeid peale ajalise kokkulangevuse.

Toimus A, siis toimus B.
Järelikult A põhjustas B.

Kui B on mittesoovitud tulemus, siis rakendatakse ka vastupidist suunda: A vältimine ennetab B.

Sarnane, kuid veidi erinev loogikaviga seisneb selles, et ekslikult aetakse segi korrelatsioon ja põhjuslik seos. Kui kahe sündmuse vahel ka on statistiliselt mõõdetav korrelatsioon, siis see ei tähenda automaatselt, et need sündmused oleksid omavahel põhjuslikult seotud (nt piraatide arvu vähenemine ja kliima soojenemine).

Mõni illustreeriv näide.

  • Kukk kireb hommikul, peale mida hakkab Päike tõusma. Kuke kiremine põhjustab päiksetõusu.
  • Päiksevarjutuse ajal tuleb trumme kolistada, et koletis Päikse tagasi annaks. Ennäe, mõjub, Päike paistab jälle!
  • Langeb täht ja sa soovid. Soov läheb täide, järelikult tähe langemine põhjustas soovi täitumise.
  • Valitsus kehtestas nn emapalga ja sündivus hakkas tõusma, järelikult on emapalk (või tark valitsus) sündivuse tõusu põhjus.
  • Homöopaat andis inimesele suhkrupilli, inimesel läks peavalu ära, järelikult peletab homöopaatiline suhkrupill peavalu.
  • Peale vaktsineerimist (MMR) ilmnesid lapsel autismi tunnused, järelikult on vaktsineerimine autismi põhjus.
  • 13-aastane poiss suri seagripi tüsistustesse peale korralist MMR vaktsiini, järelikult on vaktsineerimine surma põhjus.

Põhjuslikku seost on võimalik tuvastada, kuid see on tihti tunduvalt keerulisem kui vaid ajalise järgnevuse tähele panemine. Näiteks on vaktsiinide võimalikku seost autismi ja muude tervishädadega uuritud, kuid pole selliseid tõendeid, mis seda seost kinnitaks.

Samas tuvastati põhjuslik seos näiteks tubaka suitsetamise ja kopsuvähi vahel. Ja ei saaks öelda, et tubakafirmad tol ajal vähem rahakad ja võimukad oleksid olnud kui ravimifirmad praegu.

Ajaliselt järgnevate sündmuste sidumine põhjuslikuks ahelaks on küll inimlik ja mõnikord on sellisel järeldusel isegi tõepõhi all, aga teaduslike küsimuste üle arutamisel (vaktsiinide ohutus ja tõhusus on kindlasti teaduslik küsimus) tuleb olla teadlik sellest loogikaveast ja võtta kasutusele vajalikud meetmed, et valeinfot ei võimendataks.

Vaktsiinivastased teevad oma arutluses muu hulgas ka just siin kirjeldatud elementaarse loogikavea post hoc ergo propter hoc ja süüdistavad päris uurijaid ja spetsialiste, kel sinasõprus epidemioloogia, statistika ja muu teadusega, ilmsete põhjuslike seoste mittenägemises ja lausa kuritahtlikus mahavaikimises, et teenida üleilmset ravimimaffiat või mingit muud kurikavalat vandenõud. Teadusuuringutega on aga korduvalt kinnitust saanud tõdemus, et vaktsineerimine on tõhus ja kokkuvõttes ohutum kui need haigused, mille vastu vaktsineeritakse. Loomulikult vaidlevad teadlased detailide üle, kuid vaidluste lähtekohtadeks on samuti teadusuuringud mitte aga post hoc ergo propter hoc loogikaveal rajanevad vaatlused.

————————————

Inglise keeles on väljend arrogance of ignorance — lolluse ülbus –, mis iseloomustab nii väljamaiseid vaktsiinihüsteerikuid (Jenny McCarthy, whale.to, age of autism) kui ka nende kohalikke kloone (iamfree, Celtic, Margus Lepa ja terve plejaad muid, kes omaarust “oma peaga mõtlema” on asunud, kuid kel puudub enesekriitika, et võimalikest arutlus- ja loogikavigadest teadlikud olla).

Olgu lõppu lisatud viide küüslaugule:
Meditsiiniprofessor: küüslaugust pole gripi vastu tolku

«Küüslaugul ei ole uuringutega tõestatud toimet. Tema ainus efekt seisneb selles, et ta hoiab teised inimesed kaugemal,» lausus umbes sajale huvilisele kõnelenud Lutsar. Samuti ei toeta olemasolevad uuringud C-vitamiini või päevakübara preparaatide manustamist. «Praeguse informatsiooni kohaselt on C-vitamiini profülaktiline mõju minimaalne,» kinnitas Lutsar Tartu Postimehele.

209 Replies to ““Pärast seda” ei tähenda “selle tõttu” (seagripist ja vaktsineerimisest)”

  1. Esineb ka väide, et toores küüslauk on tõhusam kui kuumtöödeldud, aga selle kohta pole allikat.

    See peaks olema elementaarne. Paljud keerulisema ehitusega ained lagunevad kuumutamisel või lendavad minema.

  2. Kui kedagi üldse usaldada tegemaks allikate metaanalüüsi, siis Cochrane’i:

    http://mrw.interscience.wiley......frame.html

    Nemad heidavad lingitud uuringule ette subjektiivseid tulemusi – objektiivselt (biokeemiliste meetoditega, nt veretestid) katsealuseid ei uuritud – nad pidasid päevikut! See ei ole tänapäevane meetod.

    Lisaks kasutati seal uuringus 180mg päevast allitsiini annust. See vastab umbkaudu 75 grammile toorele kooritud küüslaugule päevas! Mõelge nüüd võrdluseks näiteks 100-grammisele šokolaaditahvlile…
    Näidake hullu, kes selle päevas ära sööb, tööl käib ja peret omab! Lisaks ei uuritud mõju seedimisele, immuunnäitajatele, vererõhule, soolemikrofloorale…

    Antibiootiliste/antimkroobsete ainete laastav mõju seedemikrofloora mitmekesisusele ja regenereerumisvõimele on oluliselt paremini uuritud.

  3. Nüüd on KÕIK selge! Lõpuks sai pildi paika, kes on selle üleilmse seagripipaanika taga. Hiinlased. Vat nii. Tahate tõestust? Palun väga:

    FT: Hiina spekulandid haistavad head küüslauguäri

    Hiina toodab umbes kolm neljandikku kogu küüslaugust maailmas. Tema järel on suurimad eksportijad Argentiina ja Hispaania.

    Nagu üldiselt teada, ei väsinud Lõuna-Aafrika endine tervishoiuminister Manto Tshabalala-Msimang 2006. aastal rõhutamast küüslaugu aidsi-vastaseid omadusi.
    Rahva hulgas on küüslaugule ikka ja alati raviomadusi omistatud.

    See on ju ilmselge, iga laps ju saab aru, ainult pime ja valitsuse käepikendus ei suuda näha, kuidas niidid kenasti hiinla küüslaugukasvatajate juures kokku jooksevad seoses nii seagripi kui ka paljude muude haigustega (nt AIDS).

  4. Kriku ütles:

    Esineb ka väide, et toores küüslauk on tõhusam kui kuumtöödeldud, aga selle kohta pole allikat.

    See peaks olema elementaarne. Paljud keerulisema ehitusega ained lagunevad kuumutamisel või lendavad minema.

    Teisest küljest, ilma kuumtöötlemiseta ei pruugi organism olla alati võimeline toidust igasuguseid asju omastama, seega ei pruugi olla elementaarne, minda tahaksin allikat selle väite kohta.

    Itaalias soovitatakse üldiselt küüslauku kergelt õlis kuumutada, mitte pruuniks praadida, mitte tükkideks lõikuda, lihtsalt, et ta pisut oma maitset õlile-kastmele juurde annaks. Seega, mine seda asja tea ;) [aga see on ka kokandus]

  5. .-. ütles:

    Las ma arvan ise… Sa tegeled IT’ga? See, et arvuti kiibis toimuvad asjad erinevad ajust toimuvast, on uus asi. Enne siiski püüti teatavaid protsesse järgi teha (emuleerida, kui see sõna sulle rohkem meeldib). See, et ajus toimub parallell processing, on uus teadmine, arvuti, kiibi, transistori leiutamise ajal seda teadmist ei olnud. Püüti teha nii, nagu aju teeb. Samamoodi emuleerib tikk äikest.

    dig on juhtumisi ajaloohuviline ja võib kindlalt deklareerida, et isand .-. ajab siinkohal jama. Varajaste arvutusmasinategijate tegelikest kaalutlustest võib lugeda näiteks sellest loengukonspektist.

  6. Hiina toodab umbes kolm neljandikku kogu küüslaugust maailmas.

    Uskumatu, arvestades, et Hiina küüslauk on nii maitse- kui säilivusomadustelt kohutav saast. Viidet ei anna, pers. obs. :)

    Itaalias soovitatakse üldiselt küüslauku kergelt õlis kuumutada

    Kokakunst on see kindlasti; ma olen täiesti kindel, et toiduvalmistamise võtetes on nii 95% rolli maitseomadustel, 5% lihtsusel ja ülejäänu tervislikkusel.

  7. Oudekki ütles:

    Aga milliseid meetodeid siis “alternatiivikud” kasutavad?

    Kõigepealt ütlevad nad “Aga mis siis kui”.

    Seejärel ütlevad nad mitu pikka sõna.

    Lõpuks võtavad nad loodud aseemilise teksti arvesse.

    Martin, minu teada autismi ja vaktsiinide osas olid need uuringud, et autismi soodustas üks teatud metall, mida vaktsiini säilitusainena kasutati ja mida just seetõttu enam ei kasutata?

    Ei, see on müüt. Aga vaktsiinivastased said ühel teatud mandril nii kuulsaks, et rahvatervise huvides soovitati üht teatud metalli vaktsiinides vältida lootuses, et siis väiksem hulk inimesi irratsionaalse hirmu tagajärjel vaktsiinidest hoidub. Eriti hästi see lahendus ei töötanud.

  8. dig suunab isand .-. vahelduseks teisele kursile meeldetuletusega, et nii terminis “topeltpime katse” kui väljendis “pime kana” leidub osamõistena “pime”. Las võtab arvesse.

  9. Või-olla viitas .-. analoogarvutile, aga ka see on täiesti mööda võrdlus. Arvuti on täpselt see, mida tema nimi ütleb – masin mis arvutab. Põhimõtteliselt on tänapäeva arvuti ikkagi see va Turingi masin, mis on natuke paremaks tehtud, aju on närvivõrk.

  10. Tänan vastamast, nii mitme nurga alt.
    Aga täna käis noorik vaktsineerimas Indiasse sõiduks, ja sealne pooltuttav tohter vastas ka väga ebavlevalt gripi vaktsineerimise mõtekusele, et on vist ikka ravimitootjate äri jne.
    Kui arst nii suhtub, mõtleb, mida siis kollase kirjanduse ajakirjanikelt oodata.
    See laagrite jutt on ilmne ülepingutamine, aga kuna see on lisatud kohaliku levitaja poolt, mitte toidulisandite tootjate poolt, siis jääb küsimus nende õnnetute toidulisandite kohta.
    Et kas erinevad teistest senilevitatutest. Ja eriti õnnetu on nende levitajate juttu, ise asjast mõhkugi jagamata, aga seeeest seda entusiastlikumad agiteerima.
    Et mis oleks head argumendid neist agiteerijatest vabanemiseks, mis on nende nõrgad kohad, tõhususe katsetused ja usaldusväärsus. Et kui puhas see nende paljukiidetud tootmine on ja kas tõesti asub kasutatavate taimede kasvatamine ülipuhtas regioonis.
    Küsimusi jagub lõputult, tänan tähelepanu eest ja muidugi on huvitav vastuseid kuulda,

  11. Kuna gripp ise ei tapa ja kui grippi lugeda sündmuseks B, siis tekib ikkagi küsimus, et mis oli A?

    Kui aga grippi ennast lugeda sündmuseks A, siis B oli surm kopsupõletiku läbi (antud noormehe puhul).

    Kuna aga on ilmsiks tulnud, et vahetult enne haigestumist tehti vaktsineerimisi, siis igal juhul ei saa välistada nende halba kaasmõju.

    Üleüldse:
    kas ei peaks hakatuseks tegema väikest harimistööd? A’la, mis on viirus, mis on bakter jne

    Doktorid rääkisid nii ennem kui nüüd, et viirusi ravida ei saa. Või ei osata.
    Viirus poeb organismi ja nõrgestab seda, mistõttu tekib hea tööpõld bakteritele.

    Vaktsineerimine aga kujutab endast nõrgestaud viiruse viimist organismi. ja just see asjaolu on see, mis vaktsineerimise juurede palju küsimärke tekitab.

    Ajast aega on räägitud, et gripivaktsiin on suht mõttetu asi, kuna ta on nö eelmise gripi baasil tehtud ja ei pruugi uue tüve puhul absoluutselt aidata.

    Rõugete ja mõne muu tõve olen minagi vaktsineeritud, kuid miski ei sunni mind vaktsineerima gripi vastu.

    Tolle noormehe puhul aga tekib küsimus, et kas tõesti oli sellise jama foonil nagu praegu on, vaja teha “plaanilist vaktsineerimist”.

    Antud juhul ma olen dr Mardna seisukohaga täiesti nõus. Tema ütluses “perearst oli kohsetundlik ja ülipüüdlik” on minu arust sees kõva annus irooniat ja kriitikat. Tõepoolest, plaanilised ülesanded tuleb täita, kuid kui välised asjaolud trastiliselt muutuvad, siis ehk peaks piduri peale panema.

    Ja üleüldse ei kipuks ma tegema põhjapanevaid järeldusi Eesti meditsiini kui sellise kohta ainuüksi selle ühe juhtumi põhjal.
    Surm on tragöödia igal juhul, kuid kui juba hakatakse ekspluateerima ühte juhtumit, siis võiks juurde panna ka muud statistikat: millesse veel surdi sellel aastal, kui palju oli surijaid jne

  12. Kuna aga on ilmsiks tulnud, et vahetult enne haigestumist tehti vaktsineerimisi, siis igal juhul ei saa välistada nende halba kaasmõju.

    Keegi ei eita, et rea haiguste ja seisundite puhul on rida vaktsineerimisi ebasoovitavad. See info peab olema ka vaktsineerimisel kättesaadav nagu infoleht ravimite juures nende kõrvaltoimete kohta. Selles mõttes ma olen nõus nende lapsevanematega, kes pahandavad, kui nende lapsi vaktsineeritakse koolis neile sellest teatamata.

    Vaktsineerimine aga kujutab endast nõrgestaud viiruse viimist organismi.

    Ei kujuta.

  13. @Kriku:

    http://www.veterinaaria.ee/pub.....Erkmaa.pdf

    sealt on lugeda järgmist teksti:

    Palju tõhusam ja ka ohutum meetod organismi immuunsuse
    saavutamiseks teatud haiguste vastu on vaktsineerimine, mille eesmärgiks on surmatud või nõrgestatud haigustekitajate õiges koguses organismi viimine, mille tagajärjel kutsutakse esile immuunvastus ilma kliinilise haigestumiseta.

  14. Kriku ütles:

    Vaktsineerimine aga kujutab endast nõrgestaud viiruse viimist organismi.

    Ei kujuta.

    Mida sinu arust puukentsefaliidivaktsiinina süstitakse?

  15. Mis puutub konkreetsesse juhtumisse, siis Sotsiaalministeeriumi pressiteade ütles:

    Neljapäeval vaktsineeriti poissi teiste viiruslike nakkushaiguste suhtes. Vaktsineerimine võis mõjutada haiguse kulgu. /…/ Laps sai antibakteriaalset ravi ja hapnikuravi./…/ Suurimaks probleemiks võib hetkel pidada gripi võimalusele tähelepanu mitte pööramist. Gripiproov võeti lapselt alles lahangul. Laps ei saanud antiviraalset ravi. Laps jõudis haiglasse kolmandal haiguspäeval ja kuigi üldiste soovituste kohaselt on antiviraalidega ravi tulemuslik, kui seda alustatakse hiljemalt 48 tunni möödudes haiguse algusest arvates, oleks võinud seda siiski kaaluda. Samas ei saa väita, et ravi antiviraalidega oleks välistanud traagilise lõpplahenduse. Haigus oli väga äkilise kuluga, raske hingamiselundkonna kahjustus tekkis 12-15 tunni jooksul.

    Loomulikult võib vaktsineerimine organismi nõrgestada ning ei ole soovitav haige inimese immuunsüsteemi koormata. Õnneks tõepoolest, enamik vaktsiine ei ole elusvaktsiinid, puukentsefaliidi oma näiteks (ja katk, koolera, gripp :) ). Küll aga on seda vaktsiinid punetiste, mumpsi, leetrite puhul. Muuhulgas, vaktsiin võib olla ka näiteks ainult teatud valguline osa viirusest, selmet kasutada nõrgestatud või surmatud tervikviirust.

    Kõrvalepõikena, ainus elusviirusega vaktsiin, mida mina olen teinud, oli kollapalaviku vastane (pluss samal ajal veel kolm vaktsiini, oli üks kiire reis Aafrikasse). Reaktsioon oli palavik, pearinglus, oksendamine, nõrkus terve päeva ning ebakindlus järgmisel päeval. Samas kollapalavik ja seda kandvad sääsed olid sihtpiirkonnas küllalt levinud, ning pääsemine vereoksendamisest ja võimalikust kõrvade pea alla panekust tundus olevat piisavalt ahvatlev, et see üks päev üle elada (rääkimata sellest, et ega valikut polnudki, see on kohustuslik vaktsiin väga paljudesse riikidesse reisimisel).

    Küll aga ei sunni mind keegi praegu vaktsineerima rõugete vastu (oma sünniaasta tõttu ma ka ei ole täielikult vaktsineeritud), minu vaktsiinipass räägib, et ärge seda mingil juhul tehke, sest rõuged on 1980. aastast kuulutatud väljasurnuks ja rõugevaktsiin võib teile ohtlik olla (kui millegipärast peaksid asjaolud muutuma, siis muutuks ka minu seisukoht).

    Kui selle juures oleksin natukene haige olnud, siis oleks ka võinud eluohtlik olla: õnneks vaktsineerimiskeskuse arstid olid väga hoolikad nõustamaks ja uurimaks üldist tervislikku seisundit (“plaaniline vaktsineerimine” kui organism parajasti ei käitu plaanipäraselt ei ole küll minu arvates kõige kavalam käik).

  16. Oudekki ütles:

    Samas kollapalavik ja seda kandvad sääsed olid sihtpiirkonnas küllalt levinud, ning pääsemine vereoksendamisest ja võimalikust kõrvade pea alla panekust tundus olevat piisavalt ahvatlev, et see üks päev üle elada (rääkimata sellest, et ega valikut polnudki, see on kohustuslik vaktsiin väga paljudesse riikidesse reisimisel).

    On huvitav, et vaktsiinitõefoobikud toda viimast ei tõsta kilbile kui näidet kurjade kolmanda maailma riikide kampaaniast töötava kolmanda simaga inimesi mitte riiki lubada või millestki säärasest. Ma spekuleerin, et see tuleb sellest, et vaktsiinieitajad kipuvad olema inimesed, kes eriti ei reisi.

  17. Nagu M. siin juba kirjutas, võib ka tapetud viirusega vaktsineerimine lühiajalise palaviku anda, mida ei tasuks segi ajada haigestumisega – tegu on organismi reaktsiooniga vaktsiinis sisalduvatele proteiinidele, mitte viirusele endale. Ja kui selline laks satub juhuslikult kohakuti muidu kõrge palavikuga kulgeva haigusega, siis ma kujutan küll ette, et tulemus võib olla oluliselt halvem kui muidu. Aga see on täieliku diletandi arvamus, siin on sel teemal minust palju pädevamaid kommenteerijaid.

  18. Kas oskab keegi kommenteerida sellist levivat kuulujuttu, mida päris mitme inimese suust olen kuulnud ja mida aeg-ajalt ka foorumites esile tõstetakse, et just arstid ise on tihti need, kes oma lapsi ei lase vaktsineerida. See siis annab nn lihtinimestele piisavalt põhjust ja julgust ka oma laps vaktsineerimata jätta ja soovitada sellist käitumist teistelegi.

    Kas sellisel kuulujutul on mingit tuvastatavat tõepõhja või on see leviv linnalegend stiilis “Darwin ütles surivoodil oma evolutsiooniteooriast lahti, järelikult on evolutsioon vale”?

  19. Martin Vällik ütles:

    Kas oskab keegi kommenteerida sellist levivat kuulujuttu, mida päris mitme inimese suust olen kuulnud ja mida aeg-ajalt ka foorumites esile tõstetakse, et just arstid ise on tihti need, kes oma lapsi ei lase vaktsineerida. See siis annab nn lihtinimestele piisavalt põhjust ja julgust ka oma laps vaktsineerimata jätta ja soovitada sellist käitumist teistelegi.

    Olen ise kokku puutunud inimesega, kes väitis, et on oma (nüüdseks juba nooremas keskeas) lapsed vaktsineerimata jätnud just sellepärast, et tema teada suurem osa arste ka ei vaktsineeri oma lapsi. Kui küsisin, kust sellised andmed pärinevad, siis härra möönas, et talle väitis seda üks arst, et ta ise rohkem arste ei tea, kellega sellest juttu oleks olnud…

    Huvitav, kuidas selliseid andmeid üldse hankida?

  20. Tartu piirkonnas – kus on teiste piirkondadega võrreldes suur meedikute osakaal – on laste vaktsinatsioonidega hõlmatus kõrgemaid kogu Eestis.
    Ise tean paljusid arste ja nende lapsed on küll vaktsineeritud, v.a. üks, aga konkreetselt too arst tegeleb nn antroposoofilise meditsiiniga.

  21. Martin Vällik ütles:

    Kas oskab keegi kommenteerida sellist levivat kuulujuttu, mida päris mitme inimese suust olen kuulnud ja mida aeg-ajalt ka foorumites esile tõstetakse, et just arstid ise on tihti need, kes oma lapsi ei lase vaktsineerida. See siis annab nn lihtinimestele piisavalt põhjust ja julgust ka oma laps vaktsineerimata jätta ja soovitada sellist käitumist teistelegi.

    Noh, teadupärast mõeldakse 76,54% statistikast käigu pealt välja.

  22. Arstis blogija White Coat Under Cover vastab mõnele laialt levinud seagripi müüdile ja väärinfole, mida vaktsiinivastased ringiratast lasevad:

    Dangerous flu misinformation from HuffPo—-again

    Näiteks
    Väide: Seagripp ehk H1N1 viirus on tavalisest hooajalisest gripist ohutum, surmajuhtumeid on tunduvalt vähem kui tavalise gripiga. Seetõttu ei ole põhjust ohustada elanikkonda ebavajaliku riskiga nagu vaktsineerimine.
    Vastus: Surmasid on on rohkem kui tavaliselt ja surevad hoopis teised inimesed kui tavalise gripi puhul. Kui varem on surnud vanemad ja haigemad inimesed, siis seagripp tapab noori ja muidu terveid.

    Väide: Valitsused on nõustunud vabastada seagripi vaktsiini tootjad vastutusest kahjulike kõrvalmõjude ilmnemisel.
    Vastus: Selline kokkulepe on tehtud iga vaktsiini puhul.

  23. @.-.:

    Teadusemees kirjutas sellele kommentaarile ka vastused, aga eriti tasub tähelepanu juhtida sellele veebisaidi jutule, millele Teadusemees vastas nii:

    “Ja kukkusidki väga haledalt sisse.

    Niisiis, sinu huvides EI OLE teha mitte netilehte, mis koguks andmeid vaktsineerimise poolt ja vastu, andmeid kõikidest positiivsetest ja negatiivsetest juhtumitest, et saaks teha objektiivseid järeldusi vaktsiinide toime, kasulikkuse ja ohtude kohta,

    vaid sinu soov on teha veebileht, mis kogub AINULT kaebusi, et siis sellise silmakirjalikult ühepoolse lähenemise põhjal saaks oma vaktsiinivastast hüsteeriat edasi levitada.

    MOTT.

    Mõtlev inimene sai siinkohal aru, milles on kvaliteetse teaduse ja hüsteerilise vaktsiinivastase propaganda erinevus.”

  24. Aitäh!

    Dokument on väga huvitav ja tekitab mitmeid küsimusi, muu hulgas ka selle kohta, kas selle koostaja annab endale aru, millised tegurid mõjutavad veebi-otsimootori esitatud vastuste esitusjärjekorda. Samuti pole minu arust mõistlik lähtuda kirjakeele korraldust puudutavate otsuste tegemisel keskkooli lõpukirjandite tüüpvigadest — sama loogika alusel võiks alkoholimüügi ja -pruukimise miinimumvanuse nihutada 13. eluaastale (või igatahes varasemaks, kuna väga paljud noored alustavad joomist enne 21. eluaasta saabumist).

    Väidet “sõnade grammatiseerumise üldise tendentsi” kohta ei oska kahjuks kommenteerida, aga minu “inimtunnetuse loomulike seaduspärasustega” on küll rohkem kooskõlas vana kasutusviis: tundub intuitiivselt õige. Muidugi pole välistatud, et sellise skeemkujutluse on mulle vorminud keelekeskkond…

    Vabandust teemast möödumise pärast.

  25. Saage aru sellest suured skeptikud ja teadusemehed, et ühiskonda kontrollivad salaühingud ja illuminaadid. Et nende võim püsiks on vaja kontroll saada: raha,meedia,teaduse,meditsiin üle. Kuna viimasel ajal on paljud hakkanud taipama mis meie ümber toimub on vaja karmimaid meetmeid. Vähendada rahvastikku, läbi vaktsineerimise ja toidu kemikaalide nüristada inimeste mõistust, orjastada rahvas läbi võlgade, manipuleerida meediaga tekitades inimestes madalat vibratsiooni(hirmu ja negatiivsust). Takistada ja saboteerida vastuolulisi teaduseuuringuid mis nende võimu võivad ohustada. Jaburalt naljakas on see et suured skeptikud pidades ennast haritlasteks, tegelikult ise saevad seda oksa millel nad istuvad:) Aga noh NWO ja politsei- ja jälgimisühiskond tuleb niikuinii. Olen rääkinud.

  26. Muideks, ma olen alati leidnud väga kahtlase olevat, et need va illuminaadid siis sellisel asjad nagu internett tekkida lasid. Lõppude lõpuks, internett ju võimaldab igal külahullul oma arvamusi avaldada (khm, ma tahtsin öelda, paremini informeeritud kodanikul oma teadmisi illuminaatide jms kohta avalikkusega jagada) ning tagab kiire infovahetuse üle terve maakera.

    Kas tõesti viga illuminaatide maailmavallutusplaanides või siis pole nad isegi nii võimsad, et neti levikut takistada?

  27. Mingeid tobedaid valearvestusi on vist tõesti sisse lipsanud. Rakendavad suure vaevaga karme meetmeid teadjate kõrvaldamiseks, mis tabavad lootusetu täpsusega ullikesi skeptikuid, kes nagunii millestki aru ei saaks, ja lähevad kü… paremini informeeritud kodanikest kindlalt mööda. Leiaks mõne valgustatu, kes tunneks kedagi, kes tunneks mõnd illuminaati, paluks sõnumi edasi anda.

  28. hjarg ütles:

    Muideks, ma olen alati leidnud väga kahtlase olevat, et need va illuminaadid siis sellisel asjad nagu internett tekkida lasid. Lõppude lõpuks, internett ju võimaldab igal külahullul oma arvamusi avaldada (khm, ma tahtsin öelda, paremini informeeritud kodanikul oma teadmisi illuminaatide jms kohta avalikkusega jagada) ning tagab kiire infovahetuse üle terve maakera.

    See on osa kurikavalast plaanist. Teadupärast on illuminaadid juba aegade hämarusest levitanud jaburaid, totraid ja absurdseid vandenõuteooriaid. Õnnetuseks aga on kõrgesti klassifitseeritud illuminaatide lollide ideede levitamiseks kasutamine lisaks absurdsusele ka ebarentaabel. Tänu Internetile saavad illuminaadid ära kasutada peaaegu ammendamatut külahullude potentsiaali, mis võimaldab ühest küljest palgalistel agentidel tegutseda tähtsamate küsimustega ja teisest küljest palgaliste agentide hulka vähendada. Ega illuminaadidki majanduskriisi eest kaitstud ole.

  29. Illuminaatide vastu on meil Eestiski õnneks vandeseltslik koht olemas, kus kasvatatakse sobiva vaimuettevalmistusega Miikaeli sõdalasi.

    Möönan siiski, et tunnistajate ütlused ei kinnita nimetatud kasvatustöö liiga suurt tõhusust, aga kes teab – äkki on osatud asjad nii kavalalt ära sättida, et pühendamatu tõepoolest millestki aru ei saa.

  30. Ma ikkagi ei saa aru kuidas Skeptik saab eitada illuminaatide ja salaorganisatsioonide olemasolu? Ilmselt sellepärast et :

    1. Ta ei oma piisavalt informatsiooni.
    2. Ta ise on osa kurjast saatanistlikust süsteemist.

    Meid manipuleeritakse ja hüpnotiseeritakse nii, et me sellest ise arugi ei saa. Kui ei tunne okultset sümboolikat siis muidugi ei märka valgust pimeduses. Aga parandame asja. Lisan paar videot youtube`st.

    http://www.youtube.com/watch?v.....&NR=1
    http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

    Lõpetuseks veel Aaron Russo intevjuu mis avalikustas New World Orderi. Millegipärast jäi see sellele mehele viimaseks intervjuuks üldse.

    http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

  31. valgustatud ütles:

    Lõpetuseks veel Aaron Russo intevjuu mis avalikustas New World Orderi. Millegipärast jäi see sellele mehele viimaseks intervjuuks üldse.

    Arvan, et Miikaeli sõdalased korraldasid asja kenasti ära. Vandenõu vastu saab vaid teise vandenõuga. Ühes dokfilmis oli ka nii, selles, kus Tom Hanksi moodi mees asju ajas.

  32. valgustatud ütles:

    Lõpetuseks veel Aaron Russo intevjuu mis avalikustas New World Orderi. Millegipärast jäi see sellele mehele viimaseks intervjuuks üldse.

    Konstrueerime sihukese mudeli:

    * Alguses on külahull.
    * Külahullul on natuke teatritegemistalenti ja ta kirjutab-lavastab pisikese komejandi.
    * Komejant toob hulka rahvast kokku. Külahull kirjutab-lavastab natuke suurema komejandi.
    * Komejandid lähevad riburadapidi suuremaks ja hullemaks.
    * Külahull saab riburadapidi vanemaks.
    * Ühel ilusal päeval sureb vana külahull ootamatult vanadusse ära.
    * => Järelikult pidi see kõige viimane ja kõige hullem komejant võimsatele kardinatagustele satraapiatele meelepäratu olema.

    Kus on viga?

  33. ehkki see vandenõude teema on mõne külje pealt päris koomiline, pole selles enam midagi naljakat kui su oma hea sõber ja äripartner ära kammib. juhtuski minu lähikonnas sedasi. loomulikult mängis tema puhul rolli terve hulk erinevaid faktoreid, mida ma kahjuks avalikult nimetada ei saa, aga neid teades ma tagantjärgi enam ei imestagi, kuhu see lõpuks viis. olgu tänatud mr jones.

  34. Aaa, et siis seega digi arvates on internett osa illuminaatide vandenõust, millega üritatakse nende vandenõulevitajate koormust vähendada ning rakendada süütuid inimesi nendel eesmärkidel- seega, ilma tema teadmata on valgustatud tegelikult hoopis illuminaatide teenistuses ning täidab nende kurje eesmärke? Saatanlik organisatsioon, pole midagi öelda.

    Aga mis nendesse videotesse puutub, lugupeetud valgustatud (üldse- valgustatud? Misse tähendab? Taskulamp kõrva ja silmad säravad?). Jahh. Tõesti. Enne ma ei uskunud illuminaatidesse, kuid peale seda paljastavat videot, mis näitab nende va illuminaatide sümboolika kasutamist lady Gaga videotes… no nendele argumentidele on raske vastu vaielda. See, et videos on rõdul ruuduline põrand… no tõesti, see oli viimaseks piisaks. Ma olen nüüd uskuja!

    Muideks, kulla skeptikud, kuna me ise oleme osa kurjast süsteemist, siis ma teeksin ettepaneku lisada meie järgmise uue maailmakorra kehtestamise koosoleku päevakavva järgmise arutluspunkti- kui me oleme kuri ja salajane organisatsioon, on meil tõesti vaja oma sümboolikaga niimoodi liputada? Kui me samas tempos jätkame, siis äkki Tom Hanks jõuabki meile niimoodi kannule. Lõpetema selle vihjete andmise ära ja tegutseme edasipidi täiesti salajas!

  35. hjarg ütles:

    Kui me samas tempos jätkame, siis äkki Tom Hanks jõuabki meile niimoodi kannule. Lõpetema selle vihjete andmise ära ja tegutseme edasipidi täiesti salajas!

    Ei saa. Kui vabamüürlased jätavad oma sümbolite igale poole puistamise katki, siis hakkavad seda illuminaadid tegema. Ja kättemaksuks peavad ometi illuminaadid vabamüürlaste sümboleid igale poole puistama.

    Aga tõsisemalt, psühhoteadlased on tähele pannud niisugustnähtust nagu tähendusluul. Jüri Saarma on oma õpikus seda kenasti kirjeldanud; kuna mul õpikut käepärast pole, tsiteerin teda juhusliku koertejumala blogi vahendusel:

    Väga sagedaseks nähtuseks on tähendusluul – haige on veendunud, et tegelklt päris tavalistel ja juhuslikel nähtustel on mingi eriline tähendus, mingi peidetud tagamõte. Kaks maja välistrepil lamavat puulehte tähendavad, et kahe päeva pärast ootab haiget mingi eriline sündmus. Sinivärviline pliiats töökaaslase rinnataskus on signaaliks, et haiget peetakse sinivereliseks, et on juba üldiselt teatavaks saanud, et ta tegelikult on hällis äravahetatud vürstipoeg. Sõnum metsatööliste saavutustest järjekordses ajalehenumbris on avaldatud tema pilkamiseks, sest ka tema isa oli kunagi metsatööd teinud. Sageli leiavad haiged vihjeid ja mõistaandmisi ka raadio- ja televisioonisaadetes.

    Sümbolite otsimine ja nendele konspiratiivtähenduse külgemõtlemine on ilmselt kas tähendusluulu vorm või tähendusluulu komponendina kaasava sündroomi tagajärg.

  36. Selle kohta, kui vastupandamatu ja meeldiv selliste kõikeseostavate mõtete mõlgutamine tunduda võib, oli väga kenasti kirjutatud John Nashi suurepärases biograafias. Pole ka raamatut praegu käepärast, aga kirjeldus oli masendusest, mis tabas Nashi kui tal pärast ravi veidi selgem hetk oli: mõelgu lugeja ometi, mis tunne võib olla mehel, kes on saanud otseseid, privaatseid teateid universumi saladuste kohta; ja ühtäkki neid välgatusi enam ei tule?

    Üldiselt on ju mõte, et kusagil on keegi, kes on “in charge”, olgu tegu siis looduskatastroofi või majanduse kokkulangemisega, omamoodi turvatunnet tekitav. See on tegelikult ju üsna religioosne mõtlemine, et keegi kõikvõimas kusagil juhib kõike.

  37. Sümbolite otsimine ja nendele konspiratiivtähenduse külgemõtlemine on ilmselt kas tähendusluulu vorm või tähendusluulu komponendina kaasava sündroomi tagajärg.

    Olen lugenud Ilmar Soomere raamatut “Teateid Bardo eeskojast”, kus ta muuhulgas peab hommikul tööle minnes trepil nähtud kohvitassi tähenduslikuks märgiks selle kohta, et haiglast on põgenenud 2 patsienti. Tema raamat on täis selliseid näiteid ja ta ei ole üldse mitte ise patsient seal haiglas vaid hoopis psühhiaater ning nähtavasti päris edukas.

  38. Üritasin välja selgitada, mis võiks “tähendusluul” olla inglise keeles ja kas sellisel sündroomil on RHK kood. Ei õnnestunud. Küll aga leidsin hulga muid põnevaid diagnoose:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Fusion_paranoia

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ideas_of_reference

    http://et.wikipedia.org/wiki/Instseneeringuluul

    http://et.wikipedia.org/wiki/Missiooniluul

    http://et.wikipedia.org/wiki/D.....3%BCndroom

    http://et.wikipedia.org/wiki/Leidurlusluul

    Aitäh!

  39. @Mart K.:
    Pakun lähimaks vasteks tähendusluulule:

    Delusion of reference: The person falsely believes that insignificant remarks, events, or objects in one’s environment have personal meaning or significance. For instance, a person may believe they are receiving special messages from newspaper headlines.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Delusion

  40. Ahah, see on seesama luulutüüp, mis minu postituse lingi “Ideas of reference” all. Tundus umbes sama asjana tõesti.

    Mulle tundub, et mõtteid, millest (vist) taolised luulud alguse saavad, on kogenud meist paljud. Skeptitsism on sel puhul vist hea abivahend, mis pärsib mõtete muutumist kinnismõteteks jne.

    Või olen ma ainuke Dwayne Hoover, kes mõnikord küsib, et aga mis siis, kui kõik on hoolikalt minu lollitamiseks lavastatud etendus?

  41. Mart K. oletas:

    Või olen ma ainuke …

    Loogikaviga ja/või kognitiivne dissonants: kui Sa oled Mart K., siis Sa saad olla ainuke Mart K. Kui Sa oled Dwayne Hoover, siis Sa saad olla ainuke Dwayne Hoover. Kui Sa oled need mõlemad korraga, siis Sa ei ole ainuke, vaid Teid on juba vähemalt kaks (minu arvutusoskuse kohaselt), midagi skisofreenilist? :)

    Aga küsimus ise:

    …aga mis siis, kui kõik on hoolikalt minu lollitamiseks lavastatud etendus?

    Sellises mastaabis ja teostuses paistab see mulle liiga ressursinõudliku lahenduse ja lähenemisena. Mistõttu peaks oletama sellele vastavat enese tähtsust ja vajadust niisuguse etenduse lavastamiseks. Kuni ma neid imelisi omadusi ja vajadusi enda või kellegi teise juures ei näe, tundub mulle, et ökonoomsem oleks mõni solipsistlik teooria.

    Mis ei tähenda, et küsida ei võiks, aga mingil hetkel tundub mulle, et küsimuse mõte on kaotsi läinud. Tähendusluul oleks üks äärmus, kus kõigel on tähendus ja apaatia oleks teine, kus isegi kunagi midagi tähendanud on kaotanud oma mõtte. Normaaljaotuse järgi on suurem osa nende vahel, ma sätiks ennast sinna.

    Kui nüüd eelnev seagripi ja vaktsineerimisega taas kokku õmmelda, siis kahtlustada kedagi peanäitejuhina gripiviirusi kasvatamas ja neid laiali külvamas ning seejärel neid koristamas meenutab mulle liivast köie keerutamist, millega vanapagana vaimulised oma aega sisustasid. Muistendina ju õpetlik, aga seda sõna-sõnalt pärisellu üle kanda pehmelt öeldes ebaadekvaatne. Tegemist ei ole lineaarselt planeeritava protsessiga ning võimalike taotletavate tulemuste saavutamine on enam kui küsimärgi all.

  42. Tahaksin ise sellise inimesega kohtuda, ehk mingisugust amatöörpsühhoanalüüsi teha:

    Delfi kommentaariumist:

    huvitav, 06.11.2009 14:25
    Ma tahan möned punktid tuua seoses seagrippiga..

    1. Gripp nn. Seagripp koosneb tegelikult geneetilisest materjaalist osa seagrippist, osa inimgrippist ja osa linnugrippist. See on nii kerge et aru saada kui sa uurid mida igapäevased ajalehed kirjutavad. Paljud arvavad et geenide segunemine söltub sellest et viirused looduses ristuvad teineteisega.
    Kuna olen öppinud mikrobioloogiat ja geneetikat tean ma et see on vöimatu kuna viirus ei paljune seksuaalselt. Viirus paljuneb läbi replikation-i. Ristumine looduses nöuab seksuaalset paljunemist. Siis mötlevad paljud: aga me teame et viirus mutateerub looduses. Ja, aga sellel ei ole midagi pistmist ristumise ja paljunemisega.

    Ainuke vöimalus et sea viirus on inimeste poolt tehtud.

    2. Üks aine Pandremix-is (seagrippi vaccin) on thimerosal (konserveerimis aine) mis sisaldab elavhöbedat (ethyl-elavhöbe). Oxfordi keemia info lehtedel on thimerosal klassitud nagu mürk.
    Amalgam-il on sama vorm elavhöbedat sellepärast et elavhöbeda moleküüli vorm on tüüp ethyl-elavhöbe (lähedane methyl elavhöbedaga), üks moleküül mis kergelt läheb ajusse ja närvi süsteemi. Paljud need ained on tegelikult keelatud aga järsku on okej et ennast süstida nende ainetega. Nüüd järsku pole see üldse ohtlik.

    3. Kas olete kuulnud et arstid ütlevad et muna allergikud ei tohi seda vaccini vötta? Ja, sest vaccin on tehtud ”munast”. Vaksiin sisaldab looma RNA-d ja DNA jääkmeid mis on tekkinud produseerimis järjest.

    Inimene on silmaklappidega, väidab, et on õppinud erinevaid teemasid õppinud, ehkki kirjastiil viitab põhiharidusele. Levitab valeinfot ja ignoreerib usaldusväärseid allikaid. Skisofreenia?

  43. @HolgerM:

    Parandus, millegi pärast ei suuda ma päeva esimesel poolel kirjutada:

    Inimene on silmaklappidega, väidab, et on õppinud erinevaid teemasid õppinud,

    Inimene elab silmaklappidega, väidab, et on õppinud erinevaid valdkondi ülikoolis,

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga