Liisa Pakosta keldris on õunu ja teisi lugusid (jaanuari leiud kohalikust meediast)

Liisa Lakosta. Pilt: Raigo Pajula, PM Online

Lugejate tungival nõudmisel üllitan loo uuesti ja uue pealkirjaga, sest Liisa Pakosta sõnavõtt vaktsineerimise teemal väärib esiletõstmist.

  • Pakosta ei lase end uue gripi vastu vaktsineerida
    Postimehe gripi-eri

    Ei, mina ei kasuta seda võimalust. Ma ei kasutanud seda võimalust ka oma kõige väiksema lapsega (1,5-aastane). Leidsime, et kuna keldris on õunu, sööme palju küüslauku, peseme tihti käsi ja väldime väikese lapsega rahvarohkeid kohti, peaks meie haigestumisrisk olema minimaalne.

    Juhulugejale selgituseks, et sarnast retoorikat kasutavad mitmesugused vaktsiinivastased aktivistid, “murelikud lapsevanemad”, kes arvavad, et vaktsiinid on koledad mürgid hirmsa elavhõbeda ja alumiiniumiga, ei kaitse eriti kedagi ja pigem kahjustavad, ei enneta haigusi, pigem hoopis põhjustavad neid, teenivad vaid ravimifirmade kasumihuve; hoopis õigem on “tervislik eluviis” ehk patuvaba ja looduslähedane elu, siis ei hakka haigus õige külge ja kaovad needki hädad, mis valest mõtlemisest, pahast karmast ja kurjast silmast pihta on hakanud. Seda küll, et Liisa Pakosta ei väljendanud end nii äärmuslikult, kuid “keldris on õunu” ei ole nakkushaiguste vastu mittemingisugune tõsiseltvõetav meede ning nuuskivatel ajakirjanikel on kindlasti nüüd põhjust küsida, kuidas Lastevanemate Liidu eestseisuse liige pr Pakosta tänapäeval vaktsineerimisse üldisemalt suhtub, sest 2004. aastal järgis ta küll oma perearsti soovitusi.

  • g punkt -- müüt või tegelikkus

  • Uuring: G-punkti ei ole olemas!
    Delfi Forte

    teadlased väidavad, et ülitundlike närvilõpmete kimbu olemasolule ei viita miski — see olevat ainult naisteajakirjade ja mõnede seksuaalnõustajate fantaasia vili

  • Amazonasest leiti tundmatu tsivilisatsioon
    Delfi Forte

    Leiud heidavad tõsist kahtlust varasematele uurimustele, mis jõudsid järeldusele, et piirkonnas said eksisteerida ainult väikesed ja ebapüsivad külakesed.

    Selle asemel on tõenäoline, et Amazonase alad kihasid kunagi keerukatest ühiskondadest, mille ilmselt hävitasid 500 aasta eest Euroopa anastajate poolt Lõuna-Ameerikasse toodud tõved.

  • Füüsik peab musta augu hirmu asjatuks
    Postimees

    Kosmilised kiired, mis maakerasse põrutavad, võivad olla tuhandeid kordi suurema energiaga kui CERNis kiirendatud osakesed. Ometi on need kosmilised osakesed Maad pommitanud 4,5 miljardit aastat ja Maa on alles.

    See musta augu jutt põhineb mõnel matemaatilisel teoorial, mis eeldab, et ruumil on rohkem dimensioone, kui me praegu näeme ja tunneme. Kuid isegi, kui nii oleks, aurustuks tekkiv mikroskoopiline must auk momentaanselt. Ja kui ka ei aurustuks, siis lendaks ta maakeralt hetkega minema, sest osakesed liiguvad kiirendis valguse kiirusega.

  • Hubble`i teleskoop vaatas 13 miljardi aasta taha

    Teleskoop avastas galaktikad, mis tekkisid 600 – 800 miljonit aastat pärast Suurt Pauku, mil universum veel väga noor oli, kirjutab news.com.au.
    USA kosmoseagentuuri NASA andmetel on see kaugeim aeg, mille kohta seni informatsiooni saadud on.

  • Tervishoiu küsimustes tuleb nüüdsest pöörduda terviseametisse
    PM Tarbija24

    «Meie poole pöördutakse väga paljude küsimustega, näiteks mis puudutab nakkushaiguste ennetamist. Me tegeleme ka joogivee ohutusega, kosmeetikatoodete ohutusega – kontrollime kemikaale,» rääkis ta.

    Samuti saab pöörduda terviseameti poole tervishoiu teenust puudutavate küsimustega. «Kui inimene ei ole rahul näiteks osutatud kvaliteediga, siis saab tervishoiuameti poole pöörduda,» selgitas Tomasova ning lisas, et tulevikus hakkab terviseametis olema ka tervisetöötajate register.

  • USA “gei-tervendajad” mängisid rolli Uganda homovihas
    Eesti Ekspress

    Eelnõus käis Bahati välja, et surmanuhtlust võiks kohandada nende homode suhtes, kes on HIV-positiivsed, eelnevalt kriminaalkorras karistatud või on astunud seksuaalvahekorda alaealiste ehk alla 18-aastastega. Lisaks võib Uganda eelnõu kohaselt nõuda homoseksuaalse “kuriteo” toime pannud kodanike väljaandmist teistelt riikidelt ja karistada neid isikuid ja organisatsioone, kes avaldavad toetust LGBT ringkondade õigustele.

    Tänane New York Times kirjutab, et 2009. aasta märtsis esinesid Ugandas peetud konverentsil kolm evangeelset kristlast Ameerika Ühendriikidest. Scott Lively, Caleb Lee Brundidge ja Don Schmierer on USAs tuntud kui “homode ravitsejad”, kelle arvates homoseksuaalsus on haigus, millest saab paraneda.

  • Umluuteemadega kiusasid meid pea kõik lehed – Maaleht Mangiga, Ekspress Pauksoniga, Postimees aastahoroskoobiga. Positiivselt paistab silma Eesti Päevaleht, kes vähemalt aastahoroskoopidega meie meediaruumi ei risustanud.
  • Askur Alas Ekspressis püüdis horoskoobiteemat hetkeks ka kainemalt vaadelda:
    GIGANTIDE HEITLUS: Igor Mang vs Edda Paukson

    Tulevikku näevad meie astroloogid siiski ju suhteliselt hägusena. Sageli on gurude ennustused kirja pandud kasutades tegusõnu „võib juhtuda” ja „pole välistatud” vms. See annab avara tõlgendamisvõimaluse.

367 Replies to “Liisa Pakosta keldris on õunu ja teisi lugusid (jaanuari leiud kohalikust meediast)”

  1. analyytik ütles:

    Võib-olla just need psühhoteraapiakoolkonnad on jälle hea näide. Või vähemalt kõige käepärasem.
    Milline oli siis selline “tunnustatud” variant ca 25 a tagasi?

    Psühholoogia.

    Psühholoogia *sees* on terve hulk täpsemaid tööriistu, aga kui Sa oled inimene tänavalt, ei ole Sinu asi hakata spetsialistile ütlema, missugust tööriista probleemi lahendamiseks kasutada tuleks.

    Kui inimene tänavalt astuks tänavaparandaja juurde ja teataks “Mis? Teil on Bobcat’i sõidukid? Nii ei lähe, Caterpillar’i omi tuleb kasutada!”, ignoreeriks tänavaparandaja teda hakatuseks viisakalt, seejärel ebaviisakalt ja lõpuks — kui Inimene Tänavalt pointi kätte ei saa — võib-olla ka jõuga. Ja õigus ka, masinate valik on arhitekti või töödejuhataja rida. Korralikul juhatamisel saab tänav parandatud sõltumata sellest, kes töödejuhataja otsustas, et otstarbekam on kasutada buldooserit, labidatega tudengeid või härgadega veetavat sahka. Korralik töödejuhataja muidugi ei otsusta, et asfalti oleks mõistlik laiali ajada mootorratta abil.

  2. analyytik ütles:

    Et lihtsalt kritiseerid kõiki ja kõike, mis parajasti ette satub?

    Kui teema kriitikat ei kannata ja katki läheb — tähendab, kriitika oli asja eest.

    Kui teema kannatab kriitikat, pole kriitikast midagi katki.

  3. @analyytik: “igasugused” ei tähenda “kõik”. Olgu siis sulle eraldi ära öeldud, et on ka selliseid teraapiaid, millel on potentsiaal tõendatult tõhus olla ja mille tõhusus on ehk juba ka tõendatud.

    Regressioon eelmistesse eludesse või kasvõi sünnieelsesse aega või isegi väga varajasse lapsepõlve on küll umbluu mis umbluu. Moreno ja psühhodraama koha pealt ma nii kindel ei ole, loodetavasti on see värk suundumas nende tõendatud tõhususega asjade sekka ja mul oleks selle üle igati hea meel, kui hädas inimestele uusi ja tõhusaid tööriistu leiutatakse.

    Iga uus leiutis siiski ei vääri särasilmil vastuvõtist, kui selle eeldused juba eos meie teadaolevate arusaamadega põrkekursil on. Näiteks ei ole puhtfüüsiliselt-anatoomiliselt-füsioloogiliselt-neuroloogiliselt võimalik mäletada eelmisi elusid või sündimist. Mis hingamisse puutub, siis anoksia, hüperoksia, hüperventilatsioon ja muud organismi gaasivahetusega seotud nähtused on igati loodusteaduslikult kirjeldatavad. Kui inimene ei hinga või hingab liiga palju, on jama igal juhul käes.

    Kui sa otsid siit oma lemmikasjadele heakskiitu, siis oled vales kohas. Me pole mingi heakskiiduorgan, neid kiitjaid ja enesekiitjaid on niigi kõik kohad täis ja universumi skeptiline tasakaal on paigast ära. Ja üldse, tegelikult ei pea ma sulle enda tegevust üldse õigustama, see on ka omamoodi trolli toitmine ja teemast kõrvalekaldumine, mis kuuluks rohkem Tühja teemasse.

  4. @analyytik: vabandust, korra ikka veel. Mis värk sul selle Amwayga on? Räägi ausalt ära, mis positsioonil ja mis põhjusel oled. Lisan aga juurde, et ma pole ilmselt kordagi kritiseerinud hambaarstide, torulukkseppade, kassapidajate, kaevurite ja paljude muude tegevust, seega su üldistus “kritiseerid kõiki ja kõike, mis parajasti ette satub” ei kajasta objektiivset tegelikkust ja paneb arvama, et kriitikanoolega on pihta saanud mingi asi, mis sind isiklikult puudutab. Soovitus: ära võta isiklikult ja hoidu alusetutest üldistustest.

  5. 98 protsenti neist, kel on tekkinud hirmuhood ja sundmõtted või kes on hakanud kuulma hääli, on need hädad saanud esoteerikakursustelt või -seminaridel

    Üld psühhiaatriliselt võttes on muidugi täiesti ebarealistliku numbriga tegemist. Ja võibolla inimesed, kellel on rohkem eeldusi sääraste ilmingute esinemiseks(psühhiaatriliste probleemide) esinemiseks, lihtsalt käivad teistest sagedamini esoteerika kursustel.

  6. Martin Vällik võttis kokku:

    Ja üldse, tegelikult ei pea ma sulle enda tegevust üldse õigustama, see on ka omamoodi trolli toitmine ja teemast kõrvalekaldumine, mis kuuluks rohkem Tühja teemasse.

    Jah, alates 40. postitusest (välja arvatud 41., 51., 61. ja 62.) võiks sinna kõik ära lohistada (ja käesolev samuti).

  7. Martin Vällik 10. Jan 2010 kell 3:29
    @analyytik: vabandust, korra ikka veel. Mis värk sul selle Amwayga on? Räägi ausalt ära, mis positsioonil ja mis põhjusel oled.

    Väga lihtne! Mul ei olegi mingit erilist positsiooni selle suhtes. Ühed herbalaifi müüjad kõik. Minu meelest.

    1. Kui on mingi võrkturustamine, siis see on üks asi. See võib olla äriplaan. Et toodame midagi kvaliteetset ja et mitte kaubandusfirmadele maksta, siis levitame käest kätte. See võib kohati mõistlik olla.

    2. Tundub siiski, et nende asjade taga on sageli midagi muud. Kuna tekib küsimus, et miks need asjad ei võiks ka näiteks tavakauplustes müügil olla. Või näiteks – Miks ei võiks Tallinnas olla üks, kasvõi väike müügipunkt, kus niisugust kraami müüakse? Nendele küismustele pole ma mõistlikku selgitust saanud.

    3. Kui niisuguse äriga kaasneb mingi püramidskeemi laadne nähtus, siis see on hoopis kolmas probleem.

    Nii. Punktid 1-3 oleks siis see, mida ma nimetaksin eristamiseks. Et asju ei saa vaadelda, kui need on mingiks ühtlaseks mögaks keeratud.

    ***

    Sellest Amwayst polnud ma kuulnud, a ma siis siitsamast viidatud artiklist sain aru , et midagi sarnast nagu herbalaif või gldn või midagi sarnast.

    Ma ei tea. Võib olla on mõni pesupulber seal tõesti kvaliteetne, pole proovinud. Ja kui pole proovinud, siis on raske öelda.

    Ühesõnaga: kogu see kama ei ole minu huviala. Küll aga võin öelda, et midagi kahtlast on nende tegelastega küll. See on isiklik tähelepanek. Et mingi selline vandeseltslaslikkus. Minu meelest shampooni müük seda ei eeldaks. Seda võib sama hästi müüa mõnes poes.

    ***

    Näide oli siis sellest, et kas Sa Martin järsku liiga palju korraga ette ei võta? Et tegeled nagu kõigega ja mitte millegiga? Siis jääb asi pealiskaudseks paratamatult ja kannatab tõsiseltvõetavus.

  8. Martin Vällik 10. Jan 2010 kell 3:21
    Regressioon eelmistesse eludesse või kasvõi sünnieelsesse aega või isegi väga varajasse lapsepõlve on küll umbluu mis umbluu.

    Mida kaugemale regresseerumine, seda keerulisem ja haruldasem loomulikult. Ja enamasti käib see siis ikka lapsepõlve kohta pigem. Ja enamasti piisab lihtsamatest versioonidest.

    Kui Sa ütled, et “umbluu mis umbluu”… Sa võid öelda mida iganes. Mida loeb ühe ebakompetentse inimese arvamus? Ilmselt mitte eriti palju.

    ***

    Martin Vällik 10. Jan 2010 kell 3:21
    Kui sa otsid siit oma lemmikasjadele heakskiitu, siis oled vales kohas.

    Heakskiitu pole siit vast põhjust otsida eriti millelegi. :)
    Mulle lihtsalt on tundunud, et see on potentsiaalselt koht, kus saaks ehk mõne huvitava diskussiooni üles. No et järsku tekib huvitavaid mõtteid ja ideid.

    Martin: universumi tasakaal on paigast ära.

    Sihukest juttu räägitakse mõnelgi pool. Näiteks mõnedel sensitiivide kokkutulekutel. ;)

    Martin: Ja üldse, tegelikult ei pea ma sulle enda tegevust üldse õigustama, see on ka omamoodi trolli toitmine ja teemast kõrvalekaldumine, mis kuuluks rohkem Tühja teemasse.

    Loomulikult ei pea Sa õigustama. Ma lihtsalt olen püüdnud … no ma olen püüdnud justkui “väänata” või vähemalt mõista anda, et siin on üsna suur segadus, ja et järsku peaks natuke keskenduma.

    Need minu jutud on sattunud tõesti erinevatesse teemadesse, aga see on tingitud sellest, et kus parajasti on õnnestunud jutule saada. Minu eesmärk ei ole kindlasti kommentaariumi saastamine, seda tehakse siin ilma minutagi.

    ***

    Ma olen püüdnud selgitada ikka viiel erineval moel, aga sageli pole see ilmselt kohale tulnud.
    Näiteks kogu see religioonide teema. Minu meelest kahtlemata huvitav. Aga kui süvenemist pole ja teadmisi ka mitte, siis läheb niisama jauramiseks.

    Kuidas seda lahendada? Vot kuna nupp on Sinu käes, siis … maeitea. Püüa formuleerida kuidagi selge probleem ja nii edasi. Et kuhu siis välja võiks jõuda ja mis ettepanekud on. Ehk on diskussioon siis asjalikum.

  9. analyytik ütles:

    Et toodame midagi kvaliteetset ja et mitte kaubandusfirmadele maksta, siis levitame käest kätte.

    Missugustel tingimustel ja missuguses majanduskontekstis saab “käest kätte levitamine” olla odavam kui kommertskaubandus?

  10. to: Martin

    Hüva. Kui nüüd tekitada mingi näide…
    Võtame sellesamase regressiivse teraapia.
    Kas Sind huvitab see küsimus? Sellisel juhul on Sul võimalus tekitada teema ja esitada küsimusi ja suunata diskussiooni jne. Ja siis vähehaaval saaks asjadest kuidagi selgust ja võiks tekkida mingi seisukoht.

    Kui nüüd sissejuhatuseks näiteks midagi lühidalt öelda, siis pole see midagi eriti keerulist ja müstilist. See on tegelemine mälestustega ja eelkõige siis tõrjutud mälestustega, mis kipuved esile kerkima ning siin ja praegu elu häirima. Kas rohkem või vähem.

    Põhimõtteliselt tegeleb nende asjadega iga asjalikum teraapia. No vähemalt võiks tegeleda. Sest vastasel juhul tekib küsimus, et millega siis üldse tegeletakse.

    ***

    Ja siin ongi point, et kuidas saaks niisugune foorum nagu see siin kasulik olla. Kui siis üks ja teine ja kolmas inimene räägib ja esitatakse küsimusi, siis saab keegi ehk head nõu ja pisut targemaks.

    Näide oleks siis selline, et kui inimene läheb terapeudi juurde ja terapeut hakkab kohe rääkima kui osav ta on ja kui hea uus meetod tal on ja et tuleb kohe eelmistesse eludesse regresseeruda, siis on asi üsna selgelt kahtlane.

    Kui aga terapeut ütleb, et ehk oleks mõttekas uurida mõningaid mälestusi ja nendega seonduvaid tundeid, siis on mu meelest lähenemine suhteliselt adekvaatne.

    Nendel asjadel on jah selge järjekord. Ja kõigepealt alustatakse nö lihtsamast. Regresseerumine sündimise aega või sündimise eelesesse aega – see on ka võimalik, aga see ei ole asi, millest alustada. Ja eelmised elud on üldjuhul juba üsna “kõrgelennuline” lähenemine nii ehk teisiti.

  11. Analyytik, sinu postitusi oleks hulga mugavam lugeda, kui sa kasutaksid tsiteerimiseks nuppu B-Quote. See ei ole ju keeruline?

  12. Kirjuta tekstisisestuskasti tekst, vali sealsamas ära (tee hiirega siniseks, selekteeri või kuidas nüüd öeldagi) ja siis klõpsa mõnel tekstikasti kohal oleval nupul. B teeb paksu kirja, kaldus I kaldkirja, B-Quote

    tsitaati

    , Strike läbitõmmatud kirja, Link viidet kuhugi mujale. Nuppude mõju ilmneb siltide tekkimises valitud teksti ümber, mida tekstikastist näha võib ja mida siis juba postitatud kommentaari kuvamisel teisendatakse visuaalseteks efektideks. Close Tags paneb automaagiliselt kinni sildid, mida on tehtud ilma teksti ära valimiseta.

    Eelvaate nupu abil (tekstikasti all) saab ka katsetada, ilma et päriselt mingit kommentaari postitataks.

  13. Kriku 10. Jan 2010 kell 18:05
    Kirjuta tekstisisestuskasti tekst, vali sealsamas ära (tee hiirega siniseks, selekteeri või kuidas nüüd öeldagi)

    No ma proovisin ;)

  14. Teemaväliselt: minu arvates on see Atwoodi jutt täielik jama. See, et nad ei viitsi reavahetust automaagiliselt HTML reavahetuseks teisendada või et nad panevad kasutajajuhendi kohta, kus kõik kasutajad on harjunud nägema reklaami, on küll nende oma probleem.

  15. Teemaväliselt jätkates.
    Olen Krikuga nõus. Mõnda üksikut tuleb ilmselt niikaua aidata, kuni ta hakkama saab, sest pool aastat tagasi lisatud õpetus ei olnud ilmselt piisav. Püsikoht muidugi selle õpetuse tarbeks võiks mõnes kaugemas nurgas olla, näiteks Tühjas teemas, koos võimalusega seal postitamist proovida, et kõik läbustajad võiks sinna suunata.

  16. ajeke ütles:

    koos võimalusega seal postitamist proovida, et kõik läbustajad võiks sinna suunata.

    Tegelikult ei ole ju vaja proovida, selleks on nupp, mida tähistab “Eelvaade”.

  17. Kriku kirjutas:

    Eelvaate nupu abil (tekstikasti all) saab ka katsetada, ilma et päriselt mingit kommentaari postitataks.

    HolgerM kordas:

    selleks on nupp, mida tähistab “Eelvaade”.

  18. The Independent pajatab uutest keskkonnasõbralikest pommidest Afghanistani turmateatris:

    Taliban fighters have developed a deadly new generation of their most lethal weapon, the improvised explosive device, or IED, which is almost undetectable because it has no metal or electronic parts, military experts said last week.
    […]
    Earlier in the war, IEDs would be mostly triggered by two hack-saw blades separated using a spacer. When the blades were stepped on or driven over they would complete an electronic circuit which so detonated the explosive – often an artillery shell.

    Mr Hunter added that the metal saw blades have now also been replaced with graphite blades and the artillery shells with ammonium nitrate. The damage is caused by the power of the blast rather than metal fragments, or shrapnel.

    Tolle konteksti IED on oma funktsioonilt kangesti sarnane maamiinile koos kõige sellest johtuvaga.

  19. @Martin Vällik:

    Koma-probleemi kohta :) jah käib ja reegel on selline, et kui -des, -maks, -mata lauselühend on lauselühendi alguses, siis on koma ja kui lauselühendi lõpus, siis mitte.

    ehk siis:
    TäpsustaDES Liisa Pakosta positsiooni Lastevanemate Liidus, jäid silma mõned asjaolud.
    või
    Liisa Pakosta positsiooni täpsustaDES jäid silma mõned asjaolud.

  20. Postimees: 40 aastat noorem armuke läks põhjaiirlannale maksma poliitikukarjääri

    Põhja-Iiri assamblee saadikule Iris Robinsonile läks see, et ta käitus nagu proua Robinson 1967. aastal Oscari võitnud filmist «Elluastuja» ning pidas abieluvälist suhet endast 40 aastat noorema poisiga, maksma poliitilise karjääri.
    […]
    Robinsonid abiellusid 1970. aastal. Neil on kolm täiskasvanud last.
    Varem on Iris Robinson protestantidest valijate sümpaatiat võtnud ka jõuliste moraaliteemaliste sõnavõttudega. Ta on metodist ning et Põhja-Iirimaal on usuline piir vabariigimeelsete katoliiklaste ja lojalistidest protestantide vahel jätkuvalt terav, tõi selline lähenemine enne skandaali puhkemist Robinsonile ka valijate kindla poolehoiu.

  21. Kohaliku planeedi meedias kirjutab veel Science Daily huvitavatest sipelgatest, kes täielikus tsölibaadis elavad:

    Queens of the ant Mycocepurus smithii reproduce without fertilization and males appear to be completely absent, report Christian Rabeling, Ulrich Mueller and their Brazilian colleagues in PLoS ONE this week.

    “Animals that are completely asexual are relatively rare, which makes this is a very interesting ant,” says Rabeling, an ecology, evolution and behavior graduate student at The University of Texas at Austin. “Asexual species don’t mix their genes through recombination, so you expect harmful mutations to accumulate over time and for the species to go extinct more quickly than others. They don’t generally persist for very long over evolutionary time.”

  22. Eesti Ekspress annab sõna arstiharidusega transtsendentaalsele mediteerijale, ehk Dr. Suurküla: gripivaktsiinid on kasutud.

    Väliseesti arsti, Rootsis elava sisemeditsiini ja töötervishoiu spetsialisti Jaan Suurküla arvates on seagripi pandeemiaks kuulutamine põhjendamatu, siin on viited korruptsioonile ning ka vaktsiiniravimite kaitsetoime on küsitav.

    Või peaks selle lingi paigutama “Pärast seda ei tähenda selle pärast” loo juurde? Martin?

  23. Vähe sellest, et Eesti Ekspress ei viitsi kulutada ilmselt nanosekunditki, et kontrollida põgusaltki nende inimeste tausta, kellele ta tervise teemadel sõna annab, ta ei suuda nimesidki õigesti kirjutada – eile õhtupoolikul oli Eesti Ekspressi kodulehel selle mehe – Jaan Suurküla – nimena kirjas dr. Uusküla.
    Tervise teemadel kirjutamisel võiksid ajakirjanikud tajuda, et need ei ole naljateemad, need on tõsised asjad. Nagu Ben Goldacre ütleb: terviseteemalise väärinfo levitamine võib tappa inimesi.

  24. Oh jah, need Suurküla viited võivad küll tunduda esmapilgul justnagu asjakohased, aga veidi lähemat vaatlemist ja kaardimajake variseb kokku.

    Võtsin siis konkreetselt selle Suurküla väite number kolm:

    Dr. Thomas Jefferson, maineka erapooletu uurimisasutuse Cochrane Collaborations vaktsiiniuurimise osakonna juht, kes tegi ulatusliku analüüsi kõikide gripivaktsiinide uuringute kohta. Tema järeldus inaktiveeritud (“tapetud viirustega”) vaktsiinide kohta (muid vaktsiine Suurküla sõnul enam ei kasutada, kuna elavad vaktsiinid võivad muutuda aggressivseks):

    “..inaktiveeritud vaktsiinide efekt on väike või pole olemas.” (Allikas: British Medical Journal 2006;333:912-915)

    Jefferson leidis isegi, et mõned uuringud vanusegruppide, niinimetatud kohortide kohta olid ilmselt võltsitud.

    Otsisin, mida Thomas Jefferson ajakirjas BMJ on öelnud.
    Analysis and comment
    Public health
    Influenza vaccination: policy versus evidence

    Ilmselt pole see selline lugemine, mida iga ajakirjanik teha suudaks. Lisaks tasub üle vaadata ka Rapid Responses osakond, kus mitmed asjatundjad artikli üle arvamust avaldavad. Nojah, keerukas lugemine mullegi, aga paistab, et Suurküla on tegelenud tavapärase “kirsinoppimisega”, et iseenda vaktsiinivastasust õigustada ja teisest küljest promoda ajurveeda kvantmeditsiini, mida iganes see ka ei tähenda.

    Kui BMJ artikkel on osa teaduslikust diskussioonist olemasoleva tõendusmaterjali tõlgendamise osas, siis Ekspress on taaskord lugejaid alt vedanud ühe arstikuube peitunud posija vandenõuteooriast.

  25. Policy versus evidence contekstist arusaamiseks on ilmselt abiks, et päris paljudes riikides (mitte küll Eestis) on eelnevatel aastatel olnud selline policy, et tasuta gripivaktsineerimist on võimaldatud just eakatele (alates 65 a) ja selles earühmas ei ole gripivaktsiinid mitte nii tõhusad, kui noortele ja keskeas täiskasvanutele: nende viimatinimetatute kohta Cochrane andmebaasi ülevaade aastast 2007 (autoriteks Jefferson et al.) ütleb: Influenza vaccines are effective in reducing cases of influenza, especially when the content predicts accurately circulating types and circulation is high.
    Aga eakad on olnud jällegi just see earühm, kellele varasemate aastate sessoonne gripp hauda võis viia… Nii et policy on ikka olnud päästa elusid.
    Ja kontekstist arusaamiseks peaks teadma veel üht asja: gripivaktsiin kaitseb gripi eest (nii nagu difteeriavaktsiin kaitseb difteeria eest). Samas difteeriat teiste haigustega suurt segi ei aja, gripiga pole aga lugu nii lihtne. On ka päris palju teisi viirusi, mis võivad põhjustada palaviku ja katarrinähtudega haigust (nn. influenza-like illness) ja nende teiste viirusnakkuste eest gripivaktsiin ju ei kaitse.

  26. Teemavälline üldhariduslik küsimus – ma ei ole tegelikult kunagi päris aru saanud külmasaamise ja nn. külmetushaiguse seosest. Kas seda võiks selgitada? Kui kopsupõletikku tekitab infektsioon, siis miks ma sain kopsupõletiku kevadise tuule ja kuuma nahaga jope õlale viskamise eest?

  27. See on põnev küsimus, aga kui ise kusagil nii aasta tagasi sellele küsimusele vastust otsides teadusandmebaasides tuulasin, siis kohutavalt head ja lihtsat seletust sellele ei leidnudki.
    Meie mõistes nn külmetushaigused esinevad ka troopikas, aga seal (vähemalt mõnes kandis) kutsutakse neid hoopis vihmahaigusteks.

  28. Postimees: Itaalias avatakse transseksuaalide vangla

    Itaalia kavatseb meedia andmetel ühe esimese riigina maailmas avada sugu vahetanud kurjategijatele oma kinnipidamisasutuse, et neid tavalistest vangidest eraldi hoida.

    Firenze lähedal Pozzale linnakeses asuvasse seni peaaegu tühjalt seisnud naistevanglasse kavatsetakse paigutada enamasti sellised kinnipeetavad, kes on süüdi mõistetud narkokuritegude või prostitutsiooni pärast, vahendas BBC News.

    Itaalia geiühendused tervitasid plaanitavat sammu, sest sellega luuakse asutus, kus transseksuaalidest vangid saavad vajalikku psühholoogilist abi.

    Kadedus mängib ka Itaalias rolli:

    Kohaliku volikogu üks liige aga tunnistas, et ei saa aru, mis Pozzale vangla on niikaua peaaegu tühjalt seisnud, samas kui ümbruskonna vanglates on vähemalt 30 või 40 naist, kes oleksid soovinud sellisesse keskmise režiimiga kinnipidamiskeskusse kolida, ent neile kohaldati äärmiselt rangeid vastuvõtunõudeid.

  29. Praegu ei suutnud leida, aga minu meelest oli kusagil Eesti meedias talve hakul artikkel, kus postuleeriti, et külm ilm iseenesest ei põhjusta köha-nohu-palavikku (ingl common cold, meie “külmetus”). Talviste tervisehädade põhjuseks olla hoopis see, et ollakse palju toas, ninapidi koos, ja kõikvõimalikud piisknakkused levivad seega kergemini.

  30. Igatahes väidab sama Wikipedia:

    Although common colds are seasonal, with more occurring during winter, experiments so far have failed to produce evidence that short-term exposure to cold weather or direct chilling increases susceptibility to infection, implying that the seasonal variation is instead due to a change in behaviors such as increased time spent indoors at close proximity to others; however, cold environments do tend to slow down the immune system.

  31. Eestis on teeseen juba Nõuka ajast tuntud koduloom, mujal maailmas mitte nii väga. Hämara taustaga (küll olevat seda joonud nindžad, zen-meistrid ja Muistsed Eurooplased ™, küll Solženitsõni tegelased…) “bakterite ja pärmi sümbiootilist kolooniat” sisaldavale joogile on omistatud kõikvõimalikke imevõimeid unetuse-, podagra-, kõhukinnisuse- ja vähiravist igavese nooruse, erektsiooni ja kauni jume säilitamiseni.

    Kõike võib väita, kuna tegelikult pole seda pruuli õieti uuritudki. Küll aga on mõned inimesed kombuchaga kaasnevatel asjaoludel surnud. Nii et segased lood.

    Kirjutab elupõline vähi-hüpohondrik ingliskeelses veebis.

  32. Eestlased avastasid enda jaoks Brasiilia imeravitseja
    Pealtnägija

    «Pealtnägijale» kinnitas rinnavähist paranemist 46-aastane sportlike eluviisidega ärinaine Tiiu. Naise sõnul talle palju elulootust ei antud, kuid pärast reisi ja nelja kuu pikkust viibimist Brasiilias on olukord muutunud.

    «See protseduur käis meditsiiniliste kääridega läbi nina, kus ta surus hästi tugevasti seda haiget osa oma käte vahel ja nägin, kuidas ta võttis välja mingi tüki,» rääkis keemiaravist ja tavameditsiinist keeldunud Tiiu.

    Onkoloog Andrus Arak on imeravi suhtes skeptiline ja soovitab inimestel tõsiselt oma samme kaaluda. «Me püüame ikka inimest veenda ja selgitada, et meie ravimeetodid on põhjalikult uuritud ja varasemate meetoditega võrreldud ja nende efektiivsus tõestatud. Loomulikult ei suuda me kõiki inimesi veenda,» ütles Arak.

    See hullus siis ka meile jõudnud.

  33. Telejutlustaja: “Saatanaga lepingu sõlminud haitilased on neetud”

    Pasteerin Delfi.ee-st täies mahus.

    Vastuolulise USA evangeelse telejutlustaja Pat Robertsoni väitel on Haiti neetud, sest sealsed elanikud sõlmisid sadu aastaid tagasi lepingu saatanaga. Leping olevat tehtud ajal, kui Haiti oli Prantsusmaa koloonia.

    „Nad olid prantslaste kontsa all, teate Napoleon III ja mis iganes. Ja nad tulid kokku ja sõlmisid lepingu saatanaga,” rääkis Robertson oma telesaates. „Nad ütlesid: „Me teenime sind, kui sa meid vürstist vabastad.” Tõsijutt. Ja nii ütles saatan: „Okei, lööme käed.” Ja nad peksid prantslased välja.”

    Robertsoni sõnul tõusid haitilased pärast saatanaga lepingu sõlmimist üles ja said vabaks, kuid on sellest ajast alates olnud neetud ja üks õnnetus järgneb teisele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga