Liisa Pakosta keldris on õunu ja teisi lugusid (jaanuari leiud kohalikust meediast)

Liisa Lakosta. Pilt: Raigo Pajula, PM Online

Lugejate tungival nõudmisel üllitan loo uuesti ja uue pealkirjaga, sest Liisa Pakosta sõnavõtt vaktsineerimise teemal väärib esiletõstmist.

  • Pakosta ei lase end uue gripi vastu vaktsineerida
    Postimehe gripi-eri

    Ei, mina ei kasuta seda võimalust. Ma ei kasutanud seda võimalust ka oma kõige väiksema lapsega (1,5-aastane). Leidsime, et kuna keldris on õunu, sööme palju küüslauku, peseme tihti käsi ja väldime väikese lapsega rahvarohkeid kohti, peaks meie haigestumisrisk olema minimaalne.

    Juhulugejale selgituseks, et sarnast retoorikat kasutavad mitmesugused vaktsiinivastased aktivistid, “murelikud lapsevanemad”, kes arvavad, et vaktsiinid on koledad mürgid hirmsa elavhõbeda ja alumiiniumiga, ei kaitse eriti kedagi ja pigem kahjustavad, ei enneta haigusi, pigem hoopis põhjustavad neid, teenivad vaid ravimifirmade kasumihuve; hoopis õigem on “tervislik eluviis” ehk patuvaba ja looduslähedane elu, siis ei hakka haigus õige külge ja kaovad needki hädad, mis valest mõtlemisest, pahast karmast ja kurjast silmast pihta on hakanud. Seda küll, et Liisa Pakosta ei väljendanud end nii äärmuslikult, kuid “keldris on õunu” ei ole nakkushaiguste vastu mittemingisugune tõsiseltvõetav meede ning nuuskivatel ajakirjanikel on kindlasti nüüd põhjust küsida, kuidas Lastevanemate Liidu eestseisuse liige pr Pakosta tänapäeval vaktsineerimisse üldisemalt suhtub, sest 2004. aastal järgis ta küll oma perearsti soovitusi.

  • g punkt -- müüt või tegelikkus

  • Uuring: G-punkti ei ole olemas!
    Delfi Forte

    teadlased väidavad, et ülitundlike närvilõpmete kimbu olemasolule ei viita miski — see olevat ainult naisteajakirjade ja mõnede seksuaalnõustajate fantaasia vili

  • Amazonasest leiti tundmatu tsivilisatsioon
    Delfi Forte

    Leiud heidavad tõsist kahtlust varasematele uurimustele, mis jõudsid järeldusele, et piirkonnas said eksisteerida ainult väikesed ja ebapüsivad külakesed.

    Selle asemel on tõenäoline, et Amazonase alad kihasid kunagi keerukatest ühiskondadest, mille ilmselt hävitasid 500 aasta eest Euroopa anastajate poolt Lõuna-Ameerikasse toodud tõved.

  • Füüsik peab musta augu hirmu asjatuks
    Postimees

    Kosmilised kiired, mis maakerasse põrutavad, võivad olla tuhandeid kordi suurema energiaga kui CERNis kiirendatud osakesed. Ometi on need kosmilised osakesed Maad pommitanud 4,5 miljardit aastat ja Maa on alles.

    See musta augu jutt põhineb mõnel matemaatilisel teoorial, mis eeldab, et ruumil on rohkem dimensioone, kui me praegu näeme ja tunneme. Kuid isegi, kui nii oleks, aurustuks tekkiv mikroskoopiline must auk momentaanselt. Ja kui ka ei aurustuks, siis lendaks ta maakeralt hetkega minema, sest osakesed liiguvad kiirendis valguse kiirusega.

  • Hubble`i teleskoop vaatas 13 miljardi aasta taha

    Teleskoop avastas galaktikad, mis tekkisid 600 – 800 miljonit aastat pärast Suurt Pauku, mil universum veel väga noor oli, kirjutab news.com.au.
    USA kosmoseagentuuri NASA andmetel on see kaugeim aeg, mille kohta seni informatsiooni saadud on.

  • Tervishoiu küsimustes tuleb nüüdsest pöörduda terviseametisse
    PM Tarbija24

    «Meie poole pöördutakse väga paljude küsimustega, näiteks mis puudutab nakkushaiguste ennetamist. Me tegeleme ka joogivee ohutusega, kosmeetikatoodete ohutusega – kontrollime kemikaale,» rääkis ta.

    Samuti saab pöörduda terviseameti poole tervishoiu teenust puudutavate küsimustega. «Kui inimene ei ole rahul näiteks osutatud kvaliteediga, siis saab tervishoiuameti poole pöörduda,» selgitas Tomasova ning lisas, et tulevikus hakkab terviseametis olema ka tervisetöötajate register.

  • USA “gei-tervendajad” mängisid rolli Uganda homovihas
    Eesti Ekspress

    Eelnõus käis Bahati välja, et surmanuhtlust võiks kohandada nende homode suhtes, kes on HIV-positiivsed, eelnevalt kriminaalkorras karistatud või on astunud seksuaalvahekorda alaealiste ehk alla 18-aastastega. Lisaks võib Uganda eelnõu kohaselt nõuda homoseksuaalse “kuriteo” toime pannud kodanike väljaandmist teistelt riikidelt ja karistada neid isikuid ja organisatsioone, kes avaldavad toetust LGBT ringkondade õigustele.

    Tänane New York Times kirjutab, et 2009. aasta märtsis esinesid Ugandas peetud konverentsil kolm evangeelset kristlast Ameerika Ühendriikidest. Scott Lively, Caleb Lee Brundidge ja Don Schmierer on USAs tuntud kui “homode ravitsejad”, kelle arvates homoseksuaalsus on haigus, millest saab paraneda.

  • Umluuteemadega kiusasid meid pea kõik lehed – Maaleht Mangiga, Ekspress Pauksoniga, Postimees aastahoroskoobiga. Positiivselt paistab silma Eesti Päevaleht, kes vähemalt aastahoroskoopidega meie meediaruumi ei risustanud.
  • Askur Alas Ekspressis püüdis horoskoobiteemat hetkeks ka kainemalt vaadelda:
    GIGANTIDE HEITLUS: Igor Mang vs Edda Paukson

    Tulevikku näevad meie astroloogid siiski ju suhteliselt hägusena. Sageli on gurude ennustused kirja pandud kasutades tegusõnu „võib juhtuda” ja „pole välistatud” vms. See annab avara tõlgendamisvõimaluse.

367 Replies to “Liisa Pakosta keldris on õunu ja teisi lugusid (jaanuari leiud kohalikust meediast)”

  1. @Mart K.: delfis ei saa kohe sedasi öelda, aga sõna “vastuolulise” võib vabalt asendada “lollaka”-ga. Sellise iseloomusõna on ta auga välja teeninud oma pika ja viljakalt elatud elu ja ohtrate sarnaste sõnavõttudega. Ainult peast korralikult põrutada saanu saab sellise tragöödia juures sellist juttu ajada. Taseme poolest on Robertsoni umbes sama nagu Jasmuheen õpetab Aafrika nälgivatele lastele õhutoitlust või Saladuste kuulutajad, et vaesus või rikkus on teadlik valik. Ja kõik nad arvavad, et on inimkonna ees kohtuavalt suured heategijad.

  2. Postimees: Viasati töötajad püüdsid valeinfoga teenust müüa

    Nädala alguses said Tartumaa inimesed satelliit-tv pakkujalt Viasat telefonikõnesid, kus anti valeinfot, et analoogtelevisiooni väljalülitamise järel kaob pilt ka digitüüneriga teleritest, kui uut antenni ei osteta.

    Mis järgmisena? Kivimüüjad, kes teatavad, et majanduskriisi lõppemise järel need inimesed, kes maagilisi kive ei osta, haljale oksale ei saa?

  3. Kohaliku meedia täht Kansas City Star kirjutab ootamatust arengust Scott Roederi kohtuasjas:

    Jurors in the trial of the man accused of killing Wichita abortion doctor George Tiller could have the option of finding Scott Roeder guilty of voluntary manslaughter instead of first-degree murder, a judge said Friday.

    The action by Judge Warren Wilbert surprised those on both sides of the abortion issue and could make the abortion debate more prominent at Roeder’s trial, which is scheduled to begin on Monday.

    Wilbert said that based on Roeder’s statements to the media and a 104-page memorandum that Roeder filed in which he admitted killing Tiller but said he had a legal defense for doing so, it was his duty to instruct jurors on all “lesser-included offenses” established by the defense.

    “It’s a very real possibility that there would be evidence that would require me to instruct the jury on voluntary manslaughter,” Wilbert said.

    Roederit nähti kirikusse astumas ja Tilleri pihta laskmas ja hiljem rääkimas, miks ja missugustel kaalutlustel ta Tilleri teise ilma saatis, mistõttu teda nüüd Tilleri mõrvas kahtlustatakse.

  4. Delfi hiilgab jälle pealkirjaga.

    Religioon — ravim sugulise saamatuse ja ärevuse vastu

    Uued teaduskatsed pakuvad välja kaks ootamatut põhjust sellele, miks inimesed Jumala leiavad: seks ja stressileevendus.

    /…/

    Seksi ja Jumala suhte konkreetsemaks uurimiseks esitasid Kenrick ja tema kolleeg Yexin Jessica Li oma ülikoolis sadadele tudengitele väga veetlevate meeste või naiste täidetud kohtingu-ankeete ning esitasid seejärel küsimusi katsealuste usuliste veendumuste kohta. 1500 üliõpilasest koosneval kontrollrühmal paluti täita ainult usuteemaline küsitlus.

    Endaga samast soost veetlevate meeste ja naiste pilte vaadanud katsealustel ilmnesid tugevamad religioossed tunded kui neil, kes otsisid potentsiaalseid kooselupartnereid või lihtsalt täitsid küsitluse. Nad ütlesid tõenäolisemalt taolisi asju nagu “Ma usun Jumalasse” ning “Kõigil oleks parem, kui religiooni roll inimeste elus oleks suurem”.

    “See on huvitav ja üllatav fenomen,” ütleb Kenrick, kes oletab, et inimesed, kes satuvad seksuaalselt ülimalt konkurentsitihedasse olukorda, struktureerivad oma usupõhimõtted süsteemiks, mis kaldub jõustama monogaamiat. Oleks võinud näiteks eeldada, et inimesed on usklikumad noores eas, kui neil tuleb suguelulistel eesmärkidel rohkem konkureerida. “Inimesed lülitavad oma usulisi veendumusi eluaja jooksul sisse-välja eesmärgiga sobitada neid sellesse paaritumiskonteksti, millesse nad parajasti sattunud on.”

    /…/

    Aaron Kay töörühm Waterloo ülikoolis kutsus laboratooriumisse 37 tudengit ettekäändega osaleda uuringus, millega soovitakse selgitada välja taimse toidulisandi mõju inimese värvitajule. Pooltele katsealustele öeldi, et toidulisandil puuduvad kõrvalmõjud, teist poolt rühmast hoiatati aga, et neil võib tekkida kerge ärevus.

    Seejärel paluti mõlema rühma esindajatel viiest segipaisatud järjekorraga sõnast koostatud loendite põhjal panna kokku neljasõnalisi lauseid, mis häälestasid nad kas ebameeldivatele tundmustele või juhuslikule käitumisele. Seega võis üks rühm muuta sõnajada “umbropsu lendas lind” (ingl the haphazardly flew for robin) lauseks “lind lendas umbropsu” (ingl the robin flew haphazardly), teine rühm aga tõlkida sõnade sasipuntra “söövad limaseid linnud tõuke” (ingl eat slimy worms for robins) korrektseks lauseks “linnud söövad limaseid tõuke” (ingl robins eat slimy worms).

    Viimaks analüüsis töörühm vabatahtlike religioosseid ja spirituaalseid uskumusi. Keegi katsealustest ei näinud pärast katse läbiviimist pettust läbi.

    Katsealuste juures, kes mõtlesid juhuslikust käitumisest, ilmnesid tugevamad usulised veendumused kui nende vabatahtlike puhul, kes mõtisklesid limaste tõukude ja muude ebameeldivate teemade üle. Katsealused, kellele oli antud võimalus põhjendada ärevustunnet eelnevalt söödud tabletiga, omistasid stressi päritolu meelsasti pigem toidulisandile kui Jumalale. “Inimene soovib ärevusest kuidagi vabaneda, ning üks viis sellest vabanemiseks on üleloomulik vägi,” ütleb Kay.

    Norenzayan, kes on näidanud, et kaasaegsed arusaamad surmast muudavad samuti inimesi usklikumaks, nõustub, et vahel võib religioon toimida sarnaselt Prozacile. “See on üks põhjustest, miks ma leian, et religioonil on inimeste elus ja kultuurides sedavõrd tähtis roll — see tegeleb mõnedega neist sügavale juurdunud ängidest, mida elamine inimestes tekitab,” ütleb ta.

    Lähteartikkel on New Scientistis: Anxious or sexually competitive? Try God

  5. Valitsuse väärt matemaatika
    Tiit Kändler, teadus.ee

    Tõepoolest, kui tehtaks avalikult teatavaks, et Maa tiirleb ümber Päikese, mitte vastupidi, siis leiduks Eestis kindlasti mõni kodanikuühendus, mis selle vastu protesti tõstaks.

    Pajatagu nn sotsiaalteadlased mis tahavad, et neid teadusi tuleks koolis enam õpetada, siis kindel on see, et matemaatikat mingilgi kombel oskav inimene on palju vähem manipuleeritav. Kui ikka oskad peast saja piires rehkendada, võtta protsent, tead statistika elementaarseid tõdesid nagu erinevad keskväärtused, mõõtevead või andmete hajuvus, siis oskad ka ühiskonna kohta pakutavaid andmeid hinnata.

  6. Muidu õige jutt. Aga

    Loogikavigadest pole pääsenud isegi Eesti põhiseadus, mis siis veel muudest rohkem või vähem ametlikest tekstidest kõnelda. On siis ehk lootust, et tulevikus näeme loogilisemaid tekste.

    Sellesse, et matemaatikaoskus võiks parandada õigusloome kvaliteeti, suhtun ma küll äärmiselt skeptiliselt.

  7. WingNutDaily toob meieni metavandenõuteooria:

    In a lengthy academic paper, President Obama’s regulatory czar, Cass Sunstein, argued the U.S. government should ban “conspiracy theorizing.”

    Among the beliefs Sunstein would ban is advocating that the theory of global warming is a deliberate fraud.

    Sunstein also recommended the government send agents to infiltrate “extremists who supply conspiracy theories” to disrupt the efforts of the “extremists” to propagate their theories.

    In a 2008 Harvard law paper, “Conspiracy Theories,” Sunstein and co-author Adrian Vermeule, a Harvard law professor, ask, “What can government do about conspiracy theories?”

    “We can readily imagine a series of possible responses. (1) Government might ban conspiracy theorizing. (2) Government might impose some kind of tax, financial or otherwise, on those who disseminate such theories.”

  8. Seoses Google’i kurtmisega Hiinast lähtuvate rünnakute osas on Saksamaa Föderaalne Infoturbeagentuur väljastanud bülletääni:

    Bonn, 15.01.2010.

    Im Internet Explorer existiert eine bisher unbekannte kritische Sicherheitslücke. Die Schwachstelle ermöglicht Angreifern, über eine manipulierte Webseite Schadcode in einen Windows-Rechner zu schleusen und zu starten. Der in der vergangenen Woche bekannt gewordene Hacker-Angriff auf Google und weitere US-Unternehmen hat vermutlich diese Sicherheitslücke ausgenutzt.

    Betroffen sind die Versionen 6, 7 und 8 des Internet Explorer auf den Windows-Systemen XP, Vista und Windows 7. Microsoft hat ein Security Advisory herausgegeben, in dem es Möglichkeiten der Risikominimierung beschreibt und arbeitet bereits an einem Patch, um die Sicherheitslücke zu schließen. Das BSI erwartet, dass diese Schwachstelle in kurzer Zeit für Angriffe im Internet eingesetzt wird.

    Das Ausführen des Internet Explorer im „geschützen Modus“ sowie das Abschalten von Acitve Scripting erschwert zwar die Angriffe, kann sie jedoch nicht vollständig verhindern. Deshalb empfiehlt das BSI, bis zum Vorliegen eine Patches von Microsoft auf einen alternativen Browser umzusteigen.

    Inimese keeles öelduna tähendab see soovitust Internet Explorer’i asemel teisi brausereid kasutada kriitilise kuid avastamata turvauru tõttu MSIE’s.

  9. Vikerraadio eetris saates “Huvitaja” käib hetkel woo-maraton.

    “Vesi on üks algelementidest, mille tähtsust ei saa kuidagi alahinnata. Milline on vesi, mis jõuab meie koju kraani kaudu? Milliseid seni teadvustamata tõiku võiks vee kohta teada? Neil teemadel räägime stuudios hüdrogeoloog Erna Sepaga ning kaasa löövad möödunud nädalavahetusel veeteemalise konverentsi korraldanud Ragnar Kurm ja Rauno Rööpson.”

    Viie minuti jooksul kuulsin väiteid, et a) veel on kvantmälu, selle sisse jääb kõik pidama; b) igas veemolekulis on 119 rakku, mille omavahelised soesed on väga keerukad; c) vee jäätamine ja taassulatamine parandab selle (ravi)omadusi; d) lääne teadusest 20 aastat ees Novosibirski füüsikute nano-kvant-struktureerimise aparaat, mis töötati välja kosmosetehnoloogiaks, muudab ainuüksi veeklaasi lähedusse paigutatuna vee struktuuri selliseks, et jooja silmad hakkavad särama ja kere läheb särtsu täis. Jutt pidi jätkuma pärast muusikat.

    “Ajakirja tutvustamise rubriigis lehitseme värsket Horisonti”

    No vähemalt sedagi.

  10. Oi, ai, ai! “Pudelivesi on samamoodi hea äriidee nagu seagripp. Pannakse konservandid sisse ja müüakse kasumiga maha. Aga konservandid rikuvad tervist. Praegu on selline seisukoht ja mul pole mitte mingisugust alust teisiti arvata… Noortel ja kaalujälgijatel on aga plastpudelid kaasas ja kogu aeg käib mingi lonksutamine.”

    Juua tohib ainult allikavett, millele on head sõnad peale loetud.

  11. Haiti sattus hiljuti teatavasti looduskataklüsmi ohvriks. (Jumalavallatute annetusi juba kogutakse.) Hulka inimesi sai surma ja, kuna kliima on sealkandis na soojavõitu, maeti haiguste leviku vältimiseks maha ka.

    Aga mitte kõigile ei ole selline asjade käik meelepärane. Kirjutab Reuters:

    PORT-AU-PRINCE (Reuters) – Haiti’s voodoo priests are objecting to anonymous mass burials as an improper way to handle the tens of thousands of dead from the earthquake — and have taken their complaint to President Rene Preval.

    Dumping the dead in hurriedly excavated mass graves without proper rites is seen as desecration in a country where many believe in zombies — dead bodies brought back to life by supernatural forces who could persecute the living.

    Mõni küünik võiks arvata, et vuduistid üritavad zombi-jutuga lihtsalt abirahadest tükki endale saada.

  12. Mart K. ütles:

    Pudelivesi on samamoodi hea äriidee nagu seagripp. Pannakse konservandid sisse ja müüakse kasumiga maha.

    Minu lemmik-pudelivett konserveeritakse küll pudeli veele *ümber* panemisega, aga ega mina ei ole muidugi mõni petsjalist.

    Selle eest ei ole pudelis ühtki E-ainet. On C-, N-, M- ja F-aineid, aga ei euroopiumi ega einsteiniumi selles ei ole. Vähemalt mitte märkimisväärsetes kogustes.

  13. Jüri Saar: Meedia toetagu teaduslikku maailmapilti

    Tänapäeva maailm on niivõrd küllastunud kõikvõimalikest nõidadest, astroloogidest, imeravijatest, selgeltnägijatest, horoskoopidest, et mõnikord tekib tunne, et ollakse kollektiivselt aru kaotamas. Samal ajal kiireneb tehnoloogiline progress, mis põhineb teaduslikel avastustel ja kontrollitud teadmistel.
    /…/
    Meedia küsitav tähendus saab ilmseks, kui vaadata meie TV programmide masendavat üldtaset, kus pahatihti puudub oluline erinevus kommertskanalite ja rahvusringhäälingu saadete vahel.

    Mõni aeg tagasi võis näha ETVs esinemas kohalikku „füsiognoomi” (füsiognoomika oli XVIII sajandil viljeldav ebateadus inimese näojoonte ja isiksuse omaduste seostest), kes tõsimeelselt arutles selle üle, missuguste nägudega inimesed millisteks tegevusteks sobivad ja missugused mitte.
    /…/
    Paar päeva hiljem raporteeriti uudistesaates pead tõstvatest satanistidest ja kurjade vaimude väljaajamisest, mis satanistide vastu pidavat aitama. Vatikanis olevat korraldatud spetsiaalne kursus vaimulikele, et õpetada neid toime tulema nendega, kellel on kalduvus satanismi ohvriks langeda.

    Saatelõik lõppes kummalise tsitaadiga, mille mõte oli umbes järgmine. Kõige keerulisem küsimus saatana väljaajaja (eksortsisti) jaoks olevat selle eristamine, kas tegemist on normaalse psüühikaga inimesega, kelles elab saatan või psüühiliselt haigega, kes vajab eelkõige haiglaravi. Ja jälle ei lõppenud see nõme loba kommentaariga, vaid kuuldu üle otsustamine jäi televaataja enda hooleks.

    Veel üks meenutus pärineb ETV eelmisel aastal helendavatest inimestest tehtud saatest. Kindlasti mõned inimesed helendavad (sisemiselt) ja neid tasub televiisoris seetõttu näidata teistele inimestele, kes kahjuks ei helenda samal määral. Ainult et kõrvuti ei tohiks tutvustada nimekat kirurgi, kes esindab teadusliku meditsiini tänapäevaseid saavutusi, toreda, kuid kummalise persooniga, kes enda väitel näeb ingleid.
    /…/
    Viimane näide on aga päris värske, mil ühes saates tutvustati Brasiilia imeravijat, kes kääridega nina kaudu rinnavähi välja sikutas. Tegemist oli emotsionaalse saatelõiguga, kust jäi kõlama mõte, et seda patsienti, kelle siinne ametlik meditsiin oli surema jätnud, aitas tema hädas imeravitseja.

    Juhtumit kommenteeris kohalik arst-onkoloog, mis jättis mulje justkui kahe eksperdi, raviviisi konkureerimisest, kuid välja kukkus kogu lõik imeravitseja võimete reklaamimisena. Saatejuhi poolt ei esitatud mingit seisukohta alternatiivsetesse raviviisidesse suhtumisse, inimesi isegi ei manitsetud mõistlikkusele.

    Kirjeldatud juhtumites, mis ei moodusta kindlasti lõplikku loetelu publiku teadvuse prügistamisest meedia poolt, on miski äärmiselt paigast ära.
    /…/
    Meenub absurdne vaidlus formaalselt haritud tuttavaga, kes kavatses endale osta seadme, millega saab paari puuhalgu põletades kütta tervet maja. Minu väide niisuguse seadme olemasolu võimatuse kohta, kuna see oleks vastuolus energia jäävuse seadusega, ei veennud vestluskaaslast vähimalgi määral. Lisaks olevat ta kuulnud kusagilt, et energia jäävuse seadus olevat juba ammu teadlaste poolt kummutatud.

    Olukord võibki aga olla tõsisem, sest et äkki luuakse harimatuid inimhulki teadlikult. Kõige parem tarbija on vähese ettenägemisvõimega ja oma tahtmistest pimestatu.
    /…/
    Üldreegel on, et harimata inimese elu tänapäeva maailmas, mis muutub järjest keerulisemaks, ei saa olla edukas ja hästi kulgeda. Varem või hiljem langeb ta kellegi või millegi lõksu, mida oleks kindlate üldteadmiste olemasolul saanud vältida.

    Igaüks ei pea kõiki asju peensusteni teadma, kuid tähtis on omada erinevatest teadusvaldkondadest tõeseid algteadmisi, mida ju tavaliselt ka enda kogemused kinnitavad.
    /…/
    Skeptik võib siinkohal öelda, et paljude asjade kohta puuduvad siiani teaduslikud seletused. Tõepoolest, teadlaste poolt on veel palju asju läbi uurimata ja mitmed küsimused alles ootavad head vastust.

    On aga selge, et teadust eristab ebateadusest ja tühjast jutust selle pidev areng ja kriitilisus. Olemasolevaid teooriaid lükatakse ümber, täiendatakse ja sel viisil lähenetakse pidevalt üha täpsemale arusaamale maailmast. Pseudoteadlaste ja posijate dogmad püsivad aastasadu ilma arenguta.
    /…/
    Meie elu formuleerimata baashüpotees rajaneb teaduslikule maailmapildile, kus meedial on kõrvuti kooliga suur roll inimeste harimisel.
    /…/
    Eeskätt ERR saadetest ootaks seetõttu objektiivset informatsiooni, kus esitatakse fakte ja nende kommentaare, mis on teineteisest selgelt eristatavad. Kuigi meelelahutusel on oma koht, ajab endast lugupidav kanal rubriigid meelega sassi ainult esimesel aprillil.
    /…/
    Eesti riigieelarvest finantseeritav programm peab toetama teaduslikku maailmanägemist.

    Täistekst Delfis.

  14. @Mart K.:

    Ebateaduste vägevaim tulevärk ERR-is on vist Klassikaraadio saade Traditsiooni Tarkus (saatejuht Peeter Liiv), kõik kohalikud suurkujud on esindatud – pendlimehed, ingliterapeutid jms.

  15. Piiri tagant: USA sõjaväe relvastuse hulgas on šifreeritud piiblitsitaatidega märgistatud elemente. Iraagis ja Afganistanis pruugitavate relvasihikute tootja Trijicon on tootekoodidesse peitnud lõike uuest testamendist, seda hoolimata USA sõjaväe konkreetsest keelust Iraagis ja Afganistanis ühtegi usku kuulutada. Keeld kehtestati ennetamaks süüdistusi, nagu peaks USA sõjavägi al Qaeda ja Iraagi mässuliste vastu usulist “ristisõda”.

  16. Kas “roheliseks” hakkamine ajab pere lõhki?
    Õhtuleht

    Times kirjutab, et suhetesse on üha enam üheks mõralööjaks n-ö roheline eluviis, mis tähendab, et kui üks pereliige otsustab säästa loodust ning teised mitte, võib see ärritada mõlemat poolt, pingestades omavahelist suhtlust. Peredes tekitab tüliõuna näiteks see, kes kasutab taaskasutatavaid kotte, kes ostab ökomune ning kes ja kuidas arvutab oma “süsiniku jalajälge”.

  17. Haiti maavärina esimene(?) vandnõuteooria ilmunud ja lausa riiklikul tasemel ministri suu läbi:

    Venezuela: USA katsetas Haitil „maavärinarelva”

    Ministeerium põhjendab oma väidet Venemaa põhjalaevastiku uurimusega, mis on jälginud USA laevastiku manöövreid Kariibi merel, kus Haiti asub. Venelaste uurimuses on Venezuela ministeeriumi väitel välja selgitatud, et USA merevägi põhjustas Haiti maavärina ühe oma „maavärinarelvaga”, vahendab De Telegraaf.

  18. Hannes Vanaküla pajatab elektronide duaalsusest, 12 tahulistest valguskehadest, sahtlitest ja muudest teemadest.

    Seekord pajatab maag Hannes Vanaküla, kuidas ta raamatuid kirjutab. Jagab juhiseid, kuidas oma partei luua või kas või kogu riiki valitseda. Samuti õpetab maag, kuidas toetuda loodusele, vabaneda depressiivsusest ning muutuda jumalikuks. Hannese arvates võib igast inimesest hea tahtmise korral saada geenius, maag, super leiutaja-avastaja või suur valitseja.

  19. Gatzby ütles:

    Hannese arvates võib igast inimesest hea tahtmise korral saada geenius, maag, super leiutaja-avastaja või suur valitseja.

    Muidugi on täiesti juhuslik kokkulangevus, et selle loetelu elemente luululistist leida võib.

  20. Ekspert: võõraid vihatakse rohkem netikommentaarides

    Tartu Ülikooli poliitfilosoofia õppejõu Eva Piirimäe sõnul tuleks seada mitmete Eesti elanike põhjendamata eelarvamused küsimärgi alla, seda ka rahvusküsimuses.

    Kommenteerides lugejate reaktsioone laupäevase Postimehe Arteris ilmunud Priit Pulleritsu lugu «Eesti sõnum võõrastele: te ei ole siia teretulnud!» ütles Piirimäe, et võõraviha esinemine Eestis on ehmatav ja ebameeldiv, kuid õnneks ei ole see anonüümsetest netikommentaaridest palju kaugemale jõudnud. «Ma ei usu, et me saame eestlasi tervikuna ksenofoobiliseks kuulutada.»

    Tüüpiline vasakliberite demagoogiavõte – seisukoht, et immigratsioon ei ole Eesti huvides, tembeldatakse või tõlgendatakse “võõravihaks”, “vihkamiseks” ja “ksenofoobiaks”.

  21. Kuidas vabaneda posija küüsist
    Eve Heinla, Õhtuleht

    «Seepärast ma võin öelda, et kui korra lähete ühe teadja juurde ja ta tõepoolest avalikustab mõned momendid teie elus, mida tõesti ei saa mitte keegi teada, siis see tõmbab isegi skeptikul vaiba jalge alt. Kui ikka keegi käib välja mingi tõese fakti, siis tekib juba usalduse küsimus.»

    Merike teab, et usaldus võib minna isegi nii kaugele, et inimene, kes on sattunud sensitiivisõltuvusse, ei usalda enam mitte kedagi teist. Ei arste, ei peret. Sensitiiv on talle nagu väike jumal. Ja selliseid inimesi olevat väga palju.

  22. Mind hakkas päris kohe huvitama – kes soovitab posijat, kes ütleb midagi minu elu kohta, mida keegi teine teada ei saa? Sellise kogemuse eest ei kõhkleks maksmast tavalist posijataksi koos kopsaka jootrahaga. Päris ausalt.

  23. Kriku ütles:

    kes soovitab posijat, kes ütleb midagi minu elu kohta, mida keegi teine teada ei saa? Sellise kogemuse eest ei kõhkleks maksmast tavalist posijataksi koos kopsaka jootrahaga.

    Ära raiska raha, ta räägib külmast lugemisest.

  24. Kriku tundis huvi:

    kes soovitab posijat

    Ma pole ise ühegi juures käinud ja õnnetuseks ei tunne ka seesuguseid, kes käiksid, aga võibolla sellest tuntud tegelaste nimekirja otsast võiks alustada. Kunagi jäi kusagilt meelde, vist ajalehest, et Vormsi Enn või Henn (esimene vist) olevat kellelgi kohe ära tundnud pilgust ajukasvaja, mida valges kitlis lihunikud isegi röntgeniga enne ei olevat näinud, aga Ennu jutu peale ajudest siiski kätte saanud. Luule Viilma vist enam ei võtvat vastu, aga kas Kaika Nõid äkki on veel tervise juures ja posib veidi? Või oleks targem sellest registrist järele uurida, kus posijatele antud litsentsid üles on kirjutatud?

  25. Ära raiska raha, ta räägib külmast lugemisest.

    Jah, muidugi peaks vastuse detailsus olema selline, mis külma lugemist välistab.

  26. Sellist detailsusastet ei ole olemas.

    Detailsusaste on sõltuv poetatud vihjete või esitatud küsimuste arvust. Sinu väide on tõene ainult siis, kui vihjete või küsimuste arv ning neile saadud “külmade” vastuste arv on lõpmatu.

  27. Kriku ütles:

    Ekspert: võõraid vihatakse rohkem netikommentaarides

    Postimees on selle teema tõsisemalt ette võtnud.

    Taagepera: kas Eestis valitseb vaeste valgete sündroom?

    «Omapärane aga on see, et eriti tugev on vastuseis mustanahalistele, kes eesti keelt küll rohkem ei ohusta, kui valgenahalised seda on teinud,» lisas politoloog.

    «Võib-olla tunnevad balti parunite kunagiste orjade järglased, et nahk on ainus, mis meid just nagu tõstab kõrgemale kunagiste orjade järeltulijaist mujal. USAs on samalaadset nähtust nimetatud vaeste valgete sündroomiks.»

    Saakašvili: eestlasi leidub Gruusias kõikjal

    Gruusiast vaadatuna tundub Eesti tõeliselt suure riigina, sest eestlasi leidub Gruusias igal pool, tunnistas täna Tallinnasse töövisiidile saabunud president Mihheil Saakašvili.

    USAs luuakse ainult valgete mängijate korvpalliliiga

    All-American Basketball liiga teatas eile, et loob ainult valgenahalistele mängijatele mõeldud korvpalliliiga, kus kaasa hakkab tegema 12 meeskonda.
    «Liigas tohivad kaasa lüüa üksnes mängijad, kes on Ameerika kodanikud ja kelle mõlemad vanemad on europiidid,» seisis pressiteates.

  28. Postimees: Üle 100 naise vägistanud ennustaja mõisteti surma

    Saudi Araabia kohus mõistis surma ennustaja, kes vägistas üle 100 naise.

    Kohus määras «Qatifi nõiaks» kutsutud mehele esialgu kümme aastat vanglat ja 1000 kepihoopi, kuid kui ilmnes veel ohvreid, langetati surmamõistmise otsus, kirjutab väljaanne Al-Riyadh.

    Mees, kelle nime ei avalikustatud, tegutses Qatifis mitu aastat. Ta meelitas naisi sellega, et lubas neile tulevikku ennustada.

  29. Kriku ütles:

    Kusjuures mulle jäi arusaamatuks, kust võtab Taagepera, et Eestis just neegritele kuidagi eriti vastu oldaks.

    Võib-olla luges ta Delfi kommentaare?

  30. Seni, kui siia ette Martin läbusõelast mu postituse välja õngitseb, mis sisaldab linki nõiateema 318-le postitusele, vihjan Krikule, et leidsin eelmainit postitusest võimaliku posijakandidaatidega kupeldaja, kelle juurde minnes soovitan naelkingi, et vaipa niisama lihtsalt alt ära ei tõmmataks.

  31. Õpilased pääsevad füüsikavalemite tuupimisest

    Töörühma juhtinud Tartu Ülikooli rakendusfüüsika dotsendi Kalev Tarkpea sõnul on valemite peast teadmine füüsikaõppe tase, milleni koolis ei pea jõudma.

    «Kõigepealt tuleb omandada oskus õige valem leida ja seda õiges kohas kasutada. Valemite peast teadmine on oskus, mis on vajalik eriala professionaalile, kiirendamaks tema tööd.»

    Tema sõnul peab moodsa, infoühiskonna noort õpetama esmajoones eristama õiget valikut valest. «Need ajad, mil haridus seisnes info pähetuupimises ja tuubitavast jätkus elu lõpuni, on minevik.»

    Paralleelselt aitaksid valemeid tuupimata meelde jätta mõistete definitsioonid. «Mõistete sisu peab õpilane ikka ise peast teadma. Kui ta kasutab mingeid sõnu, siis peab ta teadma sõnade tähendust. Kui tegemist on definitsiooni valemiga, siis sisuliselt peab ta teadma valemi sisu,» rääkis Tarkpea.

    Tema sõnul üritas ainekava töörühm võidelda valemikretinismi vastu. «Selle vastu, kus õpitakse valemeid pähe, saamata aru valemi mõttest. Seda paraku väga paljudes kohtades tehakse ja see tekitab täiesti arusaadavalt jälestust füüsika õppimise vastu.»

    Ütelge nüüd, targemad inimesed, kui palju on keskkooli füüsikas valemeid, mis ei ole nn. definitsioonivalemid?

  32. @Kriku: ma ise käisin sellises keskkoolis, kus maf-füs olid süvendatud programmi järgi ja õpetajad ka vastavalt karmimad. Mulle isiklikult valemid meeldivad. Need on selged, lakoonilised, ühemõttelised, sisukad; neid saab kombineerida, teisendada ja sedasi uusi seoseid avastada. Igati lahe värk. Nojah, eks see mängulust tuleb kindlasti ka sellest, et valemi osalistest ja sisust on ikka aru saadud.

    Seega pean ennast veidi valeks inimeseks, et oskaksin hinnata valemite võimet kelleski jälestust tekitada. Lisaks on mul keskkoolist lõpust nii pagana kaua aega möödas.

  33. Kriku küsis:

    Ütelge nüüd, targemad inimesed, kui palju on keskkooli füüsikas valemeid, mis ei ole nn. definitsioonivalemid?

    Ma ei kvalifitseeru targemaks inimeseks, sellepärast tuleks järgnevasse suhtuda ka vastavalt. Valemid, mis ei ole definitsioonivalemid, on üksjagu ja need on tuletatud põhivalemitest. Tarkpea jutust loen ma aga välja, et keskkoolilõpetanud on omandanud teatava hulga valemeid ning nende rakendamise oskuse, kuid puudub sisuline arusaam definitsioonidest ning valemi puudumisel oskus ülesannet lahendada ehk puudub oskus tuletada vajaminev valem oma teadmiste põhjal. See ei ole aga sugugi ainult füüsikale omane tendents.

    Jutud mineviku rohelisemast murust ja sinisemast taevast on tänaseks päevaks omandanud hariduspõllul reaalse sisu. Aastakümneid kestnud, et mitte öelda – vindunud reformid hariduses on võimaldanud intellektuaalset allakäiku. See tähendab, et tavapärase lolluse taastootmise asemel tegeldakse lauslolluse süvakultiveerimisega. Olukorras, kus haridusse ei investeerita riiklikult, vaid järjest suletakse kokkuhoiu eesmärgil koole, peetakse pensionäridest õpetajaid, et natukenegi keegi vaimuvalgust külvaks. Pole põhjust sellel pikemalt peatuda, kuid olukord meie hariduses oli masendav majandusmulli ajal, nii et kõik võivad ise arvata, kui heaks see nüüd on läinud.

    Valemikretinismist vaba õppekava on hea, aga selle järgi õpetamiseks on vaja:
    a) õpilasi,
    b) õpetajaid,
    c) raha.
    Paljast missioonitundest ja õõnsatest sõnadest ei saa harituks lapsed ega ära elatud õpetajad.
    (Allikas: subjektiivne pilguheit 20-aastasele perioodile.)

  34. President Ilves mainis oma ajakirjandusteemalises ettekandes Nastjat:

    Jah, muidugi võime küsida, et mis on üldse reaalsus ja adekvaatsus ning kas Nastja ja Nasdaqi prognoosidel ongi mingi vahe?

    Sellele on võimatu vastata, kuid aeg-ajalt tasub siiski mõtiskella selle üle, kas suudame teha asju niisamasuguse põhjalikkusega nagu mujal, vaatamata sellele, et Ilves ei ole Obama.

    Veel pälvis tähelepanu Farmi-Gaabriel ja vagiina:

    Samuti on maitse küsimus see lugu, mis õilmitses ühe kvaliteetväljaande online avaleheküljel, kui istusin esimese jõulupüha õhtul oma tütre palvel arvuti taha lehte lugema. Selle artikli pealkiri oli „Farmi Gabriel sai jõulukingiks vagiina“. See ei ole nali.

    Ma ei taha meediale „päitseid pähe panna“ või muud sellist. Ma lihtsalt arvan, et Eestile ei mõju hästi, kui inimesed peavad üldsusele mõeldud ajakirjanduse, end ise kvaliteetmeediaks nimetava puhul, rakendama oma veebilehitsejas Parental Controls piiranguid.

    Muu jutt tasub muidugi ka lugemist.

  35. Uus vandenõuteooria:

    Riigil on kitsas – haridusminister Tõnis Lukas jättis mõnede parteide noorteorganisatsioonid rahast ilma.

    Keskerakonna noortekogu on nüüd arvamusel, et Lukas on asunud neid hävitama, vahendas Reporter.ee videolõik.

    Pulleritsu enesekriitiline heietus:

    Ilmaaegu siunatakse inimesi, kes totruste või tühja-tähjaga kõneainet pakuvad. Tegelikult on neilt oi kui palju õppida.

    […]

    See kõik ei vääriks justkui tähelepanu – aga ometi väärib. Sest uudis nn Nõia-Intsust ja Intsu-Ingast oli vähem kui 24 tunniga paelunud ligi 50 000 inimest. Pole kahtlust, et nad on praegu Eestis ühed kõige paremini «müüvad» kuulsused.

  36. Teemaväliselt: mulle on üleüldse ja põhimõtteliselt täiesti arusaamatu, miks peaks riik pritsima pappi erakondade noorteorganisatsioonidele. Võeh, võeh, võeh.

  37. Teemväliselt jätkates. Sest ilma rahata kuivaksid need kokku, nagu Sa isegi üleüldse ja põhimõtteliselt aru saad, eks ole. Küsimus siis pigem vast sellest, milleks on vaja erakondade noorteorganisatsioone? See taandub vanale heale: kellele kasulik?

  38. Veelkord teemaväliselt: kui seal oleks noored, kes katsuksid maailma parandada, siis ei kuivaks kokku midagi. Nagu meiegi siin näiteks ei kuiva. Kui seal on karjeristid, joodikud ja eputrillad, siis need peavadki kokku kiuvama.

  39. Kriku ütles:

    Teemaväliselt: mulle on üleüldse ja põhimõtteliselt täiesti arusaamatu, miks peaks riik pritsima pappi erakondade noorteorganisatsioonidele.

    Sest kuskilt peab see raha ju tulema. Kui aktiivsete ja lojalistlike noorte rahastamine hakkab erasektorist tulema, tekivad perverssed lojaalsussuhted noorte ja rahakate vahel. Aga noorpoliitikud kasvavad niiii kiiresti ja juba paari aastaga võivad neist vanad poliitikud saada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga