Vitsamees riiklikult tunnustatud eksperdiks

XVIII sajandi pildajaEesti Päevalehes ilmus 29. juunil lugu Pendlikõigutaja riiklikult tunnustatud eksperdiks. Lehes omad asjaolud ja mahupiirid. Siin mu loo esmane ja pikem variant.

Varsti oleme tagasi (paljude meelest edasi) ajas, kus riiklikult tähtsate otsuste juures annavad nõu tähtede seisust inspiratsiooni saavad astroloogid, tervishoiu teemadel ütlevad sõna sekka homöopaadid, refleksoloogid ja muud, keda veel mõnda aega tagasi nurgaarstideks või posijateks peeti, insenerid peavad enne projekti tehnilise lahenduse kinnitamist loa saama pendlit kõigutavalt Feng Shui spetsialistilt, et lisaks materiaalsele tugevusõpetusele asjad ikka ka vaimsel vertikaalil torsioonenergiaväljaga kvantvibratsiooni kõrgema tasemega kooskõlas oleks. Igatahes teeb Eesti riik oma asutuste kaudu paljugi selleks, et erisus teaduspõhise teadmise ja näivteadusliku häma vahel ähmastuks.

Üldinimlike psühholoogiliste teemade süvakäsitlus, õpetus inimese energiaväljast ja tšakratest, kvantfüüsikaline maailmanägemus, teadvuseseisundid, regressioon, intuitsioon, teadvustamine, elukvaliteet, suhted, mehelik ja naiselik energia, inimese võimed ja kasutamata potentsiaal, avatud süda, vaimsus argipäevas on mõned koolitust iseloomustavad märksõnad.

Näide ühest koolitajast, kellel on olemas HTM koolitusluba ja kelle koolitusele tehtud kulud võis EASlt tagasi küsida.

Mõista saab ettevõtlike inimeste püüdu omale armsaks peetud pseudoteadust edasi õpetada ja teha seda võimalikult tulusaaval moel — umbrohi juba on sellise iseloomuga, kuid mõistmatuks jääb Haridus- ja Teadusministeeriumi (TEADUS(!)ministeeriumi) hoiak või selgrootus või suutmatus vaimset umbrohtu kultuurmaastikult eemal hoida, vaid jagab neile hoopis tunnustust koolituslubade näol, mis tähendab ka seda, et sellisel koolitusel osaleja võib oma koolituskulu maksustatavast tulust maha arvata ehk maksumaksjad osalevad tahes või tahtmatult teadussolvangute rahastamisel.

Ministeeriumi koolitusluba avab kenasti ka järgmisi väravaid. Näiteks oli Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusel (EAS) koolitusosaku programm, mille raames võis ettevõtja või töötaja koolitusele tehtud kulutused EAS-st tagasi küsida. Pole kahtlust, et inimeste koolitamine on ettevõtluse arengu seisukohast määrava tähtsusega, aga kas nõiavitsa või pendliga energiaväljade peilimine ja aurade korrigeerimine ikka on see, mis meid 21. sajandil edasi aitab. Mõnede arvates siis aitab ja kui juba ministeerium on oma heakskiidutempli posimisele ja nõidumisele kui lugupidamist väärivale koolitusteemale alla löönud, siis pole ettevõtluse arendajatel kah enam head põhjust ära öelda.

Juba oleme kuulnud ka tervete koolide asutamisest, mis just alternatiivmaailma tegelikuks reaalsuseks peab. Üks neist soovis end lausa Tallinna Reaalkooli ruumes sisse seada, et lugupeetava haridustempli auga välja teenitud aura kiirguse paistel end üllamana välja näidata. Seekord saadi siiski jaole ja pikem koostöö ruumide rentimise osas jäi ära. Samas pole mitte kõik koolid nii järjepidevalt jälgimas, millistel eesmärkidel nende ruume kasutatakse. Ja miks peakski, kui hariduse ja teaduse eest vastutav ministeerium ise jagab koolituslubasid libateaduste koolitajatele ja tunnustab sellega nende legitiimsust. Ühes Tallinna koolis toimuvad iga-aastased Harmoonia Päevad (TM) tolle sama kooli ühe õppealajuhataja korraldamisel. Eks koolil ole ju ka raha vaja, et teenitud omavahendite toel teaduslikku maailmavaadet toetavaid õppevahendeid soetada.

Sarnaseid näiteid leiab meie elust veel ja veel, kus ühelt poolt deklareeritakse teadmistepõhise hariduse ja moodsa teaduspõhise kõrgtehnoloogilise majanduse edendamisest ja teisalt käib teadusvastaste ideoloogide pealetung maksumaksja rahakotile ning need, kes väravas vahti peaksid pidama, pole vastavate oskuste ja teadmistega varustatud. Olgu vihjeks öeldud, et mitte igaüks, kes oma tegevuse kirjelduses kasutab sõnu ‘energia’ ja ‘kvant’, pole mitte tuuma- ega kvantfüüsikud.

Vabahariduslik koolitus võimaldab isiksuse, tema loovuse, annete, initsiatiivi ja sotsiaalse vastutustunde arengut ning elus vajalike teadmiste, oskuste ja võimete lisandumist. Õpe toimub kursuste, õpiringi või muus õppijatele sobivas vormis.

TÄISKASVANUTE KOOLITUSE SEADUS

Kuhu sedalaadi maagiline mõtlemine koos teaduslikuna näiva jutuga jõuda võib, saame näha rohkete pommiplahvatuste ja tuhandete hukkunute näol Iraagis, kus armee kasutuses on portatiivsed väidetavalt lõhkeaine tuvastamiseks konstrueeritud kõrgtehnoloogilisena paistvad nõiavitsad, mis muidugi mingit lõhkeainet ei tuvasta, vaid pommilaadungid kontrollpunktidest läbi lasevad, mis seejärel rahvarohketesse paikadesse plahvatama toimetatakse. Iraak ei ole kaugel ja sarnane nõiavits on kasutusel ka meie oma Päästeameti
demineerijatel. Hiljuti tekitasid meil Eestis palju kära ja panid suured rahvahulgad liikuma vitsameestest maa-aluste jõgede avastajad seal Tuhala kandis, kelle meelest vesi voolab vastupidiselt tuntud füüsikaseadustele raskusjõu toimest hoopis alt üles. Veidral moel on vitsameeste ‘avastatud’ maa-alused jõedki juba mitmetesse riiklikesse loodusnähtuste andmebaasidesse kantud ja jälle võib tõdeda, et kui oma muinasjuttu piisavalt mitu korda korrata, siis leiab kaasauskujaid ka otsustajate hulgast.

Põhiseaduse järgi meil riigikirikut ei ole, aga kui koostöölepe on ühe kirikuga juba tehtud ja peaministergi on manitsevalt öelnud, et usuõpetuse puudumine koolis on vabadus olla harimatu, siis mille poolest kristlusest vanem astroloogia või rahva seas populaarsem nõiavitsandus riiklikul tasemel samaväärsed ei peaks olema? Seega astroloogid nõunikeks, vitsamehed inseneride kaastöölisteks ja homöopaadid-posijad tervishoiuasjatundjateks!

62 Replies to “Vitsamees riiklikult tunnustatud eksperdiks”

  1. @dig:

    Ainuüksi vaimukas seda kindlasti ei tee. Ei pruugi teha ka sisuliset õige ja tõele vastav, aga mõtlev inimene, kes skeptikud peaksid ka vast olemuslikult olema, peaks suutma aru saada, millises aforismis, väljaütlemises, jutus jne. on tõetera sees ja mis on siis lihtsalt n-ö vaimukad.

  2. Kristlus ei seleta enam ammu maailmaolemust, fakte kloonimisest, paleontoloogjast, kosmoloogjast on võimatu ümber lükata. Pidepunktiks on lihtsalt usk ilma faktipõhisuseta, selles osas ei erine kristlased pendeldajatest. Ideaalis peaks religioon mingi eetilisuse uskujale andma, mida pendlimeestel pole, kristluse seisukohalt on ju tegemist paganliku tegevusega. Reaalses elus ei paista kristlased teistest eetilisemad olema. Pendeldajad üritavad oma usku päästa tuues kasutusele mootsat terminoloogjat füüsikast. Raske on tõsiselt võtta inimesi kes pole faktipõhised, siit ka konfliktsus skeptikute ja igat sorti uskujate vahel. Kristlased on väga nadis seisus, lõhe nende õpetuse ja ja reaalse elu vahel aiva kasvab. See on paras pähkel mis alles tuleb kirikuisadel katki hammustada. Religioon ei saa pikas perspektiivis toetuda ainult kultuuripärandile! Vanasõnad on siin kasutud!

  3. Ahti ütles:

    Kristlus ei seleta enam ammu maailmaolemust, fakte kloonimisest, paleontoloogjast, kosmoloogjast on võimatu ümber lükata.

    Millas on kristlus kunagi maailmaolemust rohkem või vähem seletanud?
    Pole ta kunagi seletanud põllupidamist ega lambakasvatust, pronksi või misiganes muude metallide saamist ja töötlemist, riiete valmistamist, majade ehitamist… Ometi olid need teadmised ka 2000 aastat tagasi olemas.
    Kristlus räägib inimestevahelistest suhetest ja nende olulisusest ühiskonna käekäigu jaoks. Kõik olulisemad hilisemad õpetused-ideoloogiad on kristlust selles osas ümber jutustanud.

  4. Tsitaat vikerraadio kodulehelt:

    “Vikerhommik on Eesti raadioprogrammidest hommikul esimene! Hommik algab hümniga juba kell 5.30 ning kuulaja saab päeva alustamiseks kõige mitmekesisemat infot: vaadatakse üle algava päeva ilmaennustus, sirvitakse trükivärskeid ajalehti ja antakse liiklusinfot. Pika hommikuprogrammi nurgakivi on uudised igal täis- ja pooltunnil, pikemad uudistesaated on eetris kell 7 ja kell 9. Ei puudu ka päevakajalised intervjuud ning stuudiokülalised. Hommikuintervjuusid, teadusuudist, rubriiki “Täna ajaloos” ja ka hommikupalvuseid on võimalik järelkuulata vajutades kastile KUULA SAADETE ARHIIVI”

    Varahommikuse ärkajana ning Vikerraadio kuulajana on tegelikult mul juba pikemat aega olnud mõte, et kas keegi on teinud ka statistikat kui palju on riigiraadios kristliku usu propagandat (6.30 paiku hommikupalvus) ja kui palju on sõna antud muude uskumuste (meie vana hea paganlus, islam, budism jt) esindajatele.

    Riiklik religioon ehk? Aga riik ja kirik on ju sõltumatud?

  5. @AndresM: juhtusin ka kord nii vara Vikerraadio lainel olema, et hommikupalvus kõrva jäi. Noh, mõistusevastane tundlemine mõistusevastaseks tundlemiseks, aga peale palvust lasti muusikat ja tol korral oli lauluks John Lennoni Imagine :)

    Imagine there’s no Heaven
    It’s easy if you try
    No hell below us
    Above us only sky
    Imagine all the people
    Living for today

    Imagine there’s no countries
    It isn’t hard to do
    Nothing to kill or die for
    And no religion too
    Imagine all the people
    Living life in peace

    […]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga