Uus ajakiri IMELINE TEADUS ja teisi teateid novembri ajakirjandusest

Teadusesõpru rõõmustab november uue ajakirjaga. Ilmus esimene number eestikeelset ajakirja Science Illustrated, kohalikus keeles IMELINE TEADUS, väljaandjaks Äripäev.

Esimeses numbris:

AVASTUSED: uurimistulemused ja avastused kogu maailmast

UUS TEHNIKA: uudistooted ja nutividinad

VIIS IDEED, MIS VÕIVAD VIIA MEID TÄHTEDELE – tuleviku kosmosereiside võimalikud tehnilised lahendused – kaheksal leheküljel

MEDUUSID VÄHENDAVAD KASVUHOONEEFEKTI – uuringud näitavad, et väikesed mereloomad põhjustavad väga suurt vee liikumist – kuuel leheküljel

PLATSEEBO PAHA KAKSIK – Kui arvad, et sured, siis nii ka läheb – neljaleheküljeline ülevaade notseeboefekti teaduslikest uuringutest

DINOSAURUSTE VÄRVID TEADA – lugu sellest, kuidas teadlastel õnnestus taastada sauruste värvid ning avastada palju uut nende arengus – kuuel leheküljel

MIGREENI ÄGENEMISE PÕHJUS SELGE – ülevaade migreeni ja valguse vahelisest seosest ning uutest migreeniravi võimalustest

LUGEJATE KÜSIMUSED – palju huvitavaid küsimusi ja vastuseid

METROOD ARVUDES – markantne ja huvitav statistika

LUTIKAD RÜNDAVAD – kuueleheküljeline verdtarretav ülevaade voodilutikate plahvatuslikust levikust, mitmed Lääne suurlinnad on putukatega püstihädas

ROHELINE VEOAUTO – neljaleheküljeline illustreeritud lugu veoauto energiasäästlikumaks muutmise võimalustest

SURMAHAIGUSTEST PÄÄSEMINE – Põhjalik kümneleheküljeline ülevaade haigustest, millest arstid meid lähikümnendil päästa loodavad

TEADUSTÄHE SALADUSLIK SURM – kaheksaleheküljeline artikkel maailmakuulsa astronoomi Tycho Brahe kirevast elus, teadussaavutustest ja saladuslikust surmast

ARHIIVIST – mineviku triumfid ja fiaskod, mõistatused ja lahendused

NUPUTAMIST – täiesti teistsugused nuputamisülesanded

Muid leide novembri ajakirjandusest ootan kommentaaridesse.
Tänan!

218 Replies to “Uus ajakiri IMELINE TEADUS ja teisi teateid novembri ajakirjandusest”

  1. Oktoobris üllitas Doonesbury prohvetliku koomuskikaare, mis algas umbes nii:

    Juba 23. novembril tuli New York Times välja Erisele meelepärase uudisega ebapiisavalt skeptilistest läbirääkuritest Afganistanis:

    KABUL, Afghanistan — For months, the secret talks unfolding between Taliban and Afghan leaders to end the war appeared to be showing promise, if only because of the appearance of a certain insurgent leader at one end of the table: Mullah Akhtar Muhammad Mansour, one of the most senior commanders in the Taliban movement.

    But now, it turns out, Mr. Mansour was apparently not Mr. Mansour at all. In an episode that could have been lifted from a spy novel, United States and Afghan officials now say the Afghan man was an impostor, and high-level discussions conducted with the assistance of NATO appear to have achieved little.

    “It’s not him,” said a Western diplomat in Kabul intimately involved in the discussions. “And we gave him a lot of money.”

  2. “Vaktsineerimine on elu turvavöö” — SA Eesti Tervise Fond juhatuse esimees Eero Merilind teeb kummalisi üldistusi.

    Vaktsineerimise pooldajad viitavad võimalusele kaitsta ennast ja oma lähedasi haiguste eest, vaktsineerimise vastased aga pooldavad mahepõllundust ning ürglooduslikku lähenemist.

    Veider väide. Mahepõllunduse ja ürglooduslikkuse jüngrid ei pruugi karta vaktsiine ja vastupidi. Aga muidu on tänuväärt jutt.

    Vaktsineerimist võiks võrrelda autos kinnise turvavööga sõitmisega. Üldjuhul ei juhtu avariisid ning sõit ühest punktist teise kulgeb ohutult, aga juhul, kui midagi peaks juhtuma, võib turvavöö päästa inimese elu.

    Terved ja tugevad suudavad ühiskonnas alati ellu jääda, abistada oleks aga vaja just nõrku ja väeteid. Gripp on tõsine haigus ning veel praegu on sobiv aeg ennast vaktsineerida, et saabuv karm talv annaks võimaluse seda lumises metsas nautida, mitte haigevoodis higistades lihasevaludes ja kõrges palavikus paranemist oodata.

  3. American Family Association kurdab, et Ameerika sõjaväes antakse liiga palju medaleid inimelu päästmise eest ja liiga vähe inimeste tapmise eest. Üksikute AFA ridadesse imbunud seksistlike sigade arvates on niisugune trend selgeks märgiks medalite feminiseerimisest.

    The Medal of Honor will be awarded this afternoon to Army Staff Sgt. Salvatore Giunta for his heroism in Afghanistan, and deservedly so. He took a bullet in his protective vest as he pulled one soldier to safety, and then rescued the sergeant who was walking point and had been taken captive by two Taliban, whom Sgt. Giunta shot to free his comrade-in-arms.

    We have feminized the Medal of Honor.

    According to Bill McGurn of the Wall Street Journal, every Medal of Honor awarded during these two conflicts has been awarded for saving life. Not one has been awarded for inflicting casualties on the enemy. Not one.

    Kui AFA-rahvas katoliiklik oleks, oleks nüüd paras aeg sarkastiliseks märkuseks elukultuuri ja elu väärtustamise suunas. Tegelikult me muidugi teame, et AFA taga olev ristiusu vorm on protestantlik, seega on kohasem pilada nende kummalisi stereotüüpe soorollide alal.

    Aga veelgi ahvatlevam on tähelepanu tõmmata ülalmainitud teemadesse mittepuutuvale märgile AFA teokraatia-iharusest:

    The significance of the cross is not just that Jesus laid down his life for us, but that he defeated the enemy of our souls in the process. It was on the cross that he crushed the head of the serpent. It was on the cross that “he disarmed the rulers and authorities and put them to open shame, by triumphing over them in it” (Colossians 2:15).

    The cross represented a cosmic showdown between the forces of light and the forces of darkness, and our commanding general claimed the ultimate prize by defeating our unseen enemy and liberating an entire planet from his bondage.

    Muidugi, kes ütleb, et AFA artikli autori ideid toetab? AFA nii ei arva:

    (Unless otherwise noted, the opinions expressed are the author’s and do not necessarily reflect the views of the American Family Association or American Family Radio.)

    Ilmselgelt AFA on lihtsalt equal opportunity kirjastaja, kes kõikvõimalike erinevate inimeste isiklikke arvamusi, olgu need kui kummalised tahes, eelarvamustevabalt ära trükib. Kui mõni tegelane kirjutaks arvamusnupu sellest, kui ebasoliidne on sõjaväes kasutada falloslikke relvi või, kuidas tema isiklik suhe Allahiga tema homoseksuaalset haaremit õnnistanud on, küllap trükiks AFA ka selle ära — kas pole tõsi?

  4. Piparmünti tahavad ära keelata, masuurikad sellised :)( Muide mul tuli meelde, et üks mu kolmest vanaemast, kes oli noorpõlves saksu teeninud, ütles piparmündi kohta ikka vehvervents). Peale selle, minu teada ei ole praegu NO-SPA nimeline ravim keelatud (nagu Celtik väidab oma postis) leidsin praegu oma ravumi karbist NO-SPA pooliku paki (mälu järgi 2 aastat tagasi kirjutatud arsti poolt) kirjadega: retsepti ravim; Müügiloahoidja: sanofi-aventis Estonia OÜ. Müügiloanumber: 306000 (kõlblik kuni 06.2013) Tõenäoliselt ajab ta segamini analgiini ja citromoniga, mis on meil vististi keelatud.
    Peale selle loodan (igaks juhtumiks võib ka palvetada ju), et mu õue ei tungi ühel päeval rünnakrühm (nagu kellegi poolt pahalaste loosse pandud videos oli) ja ei kaku üles piparmünti, melissi, aedliivateed, veisesüdamerohtu, humalat ega ka mitte murulauku, karulauku, porgandeid, kaalikaid, kurke ja tomateid jne (no tõesti päris palju asju tavatsen kasvatada, tuleb välja ja ma pole kõige virgem inimene) kuna kõik taimed ju nagunii neid ärasöömis- vastaseid omamürke sisaldavad, muuhulgas, lisaks kogu ülejäänud keemilisele kompotile. Saladuskatte all, nagu ikka, olgu öeldud, et mul ka mõned moonid suviti aias õitsevad.
    Aga elu kipub nii mõnigi kord absurdsem olema, kui ükskõik milline väljamõeldis, nii et sülitagem kindluse mõttes ikka 3x üle õla ka.
    Euroopa Liit keelustab järgmisest aastast piparmündi müümise

  5. KUI mingi asi piparmündiga (või mõne teise taimse preparaadiga) seoses VÕIB kaduda, siis on see võimalus reklaamida ja müüa teda kui taimset ravimpreparaati (herbal medicinal product). See ei tähenda kohe kuidagi keeldu piparmünti müüa, piparmünditeed juua või piparmünti aias kasvatada. Ja piparmündist kasvõi pärga punuda või mis iganes:-)

    Too (ravim)taimede ärakeelamise jutt tuleneb EU poolt Euroopa ravimiameti (EMEA) taimsete preparaatide komiteele antud ülesandest – nimelt hinnata, kas ravimite pähe müüdud ja reklaamitud taimsetel preparaatidel üleüldse mingitki ravivat toimet on või pole seda mitte. Kui toimet ei tuvastata, siis vastavat taime ka ravimpreparaadi nime all enam ei reklaamida ega müüa ei tohiks. (Kuid lihtsalt teena või toidulisandina võib neid jätkuvalt müüa ja osta)
    Konkreetselt piparmünt paistab EMEAlt saanud olevat positiivse hinnangu:)

  6. Mart K. ütles:

    Huvitav, kas see väide ka tõele vastab?

    Ei vasta. Aimu sellest annab blogipostitus ise:

    … ning millele seetõttu rakenduvad karmimad müügi ja prepareerimise nõuded …

  7. M ütles:

    Konkreetselt piparmünt paistab EMEAlt saanud olevat positiivse hinnangu:)

    Link ei avane just päris seal, kus soovinuks. Seetõttu täpsustan, et piparmündi kohta Key facts alt avaneb info ütleb: Status: Final positive opinion adopted.

    Üldisemat infot siit.

  8. Kas piparmünti järgmisest aastast enam müüa ei tohigi?

    “Pigem on see nii, et kui keegi tahab piparmünditooteid ravimina müüa, siis on nüüd võimalik viidata nimetatud otsusele ja kasutada otsuses toodud näidustusi ja annustamist jm ning müügiloa taotlejal pole tarvis lisateavet kliiniliste uuringute ja ohutusandmete näol esitada,” rääkis ta.
    Piparmünti ilma näidustuste ja meditsiiniliste väideteta või müüa aga ka edaspidi.

    Anti Teraväe on ikka paadunud udumeister :)

  9. Piparmündist.

    Ei teagi, kas sellise Eesti ajakirjanduse peale naerda või nutta.

    Siiski on Eestis ka oma tööd paremini tegevaid ajakirjanikke olemas.

    Euroopa Liidu märtsis vastu võetud direktiiv kannab piparmündi taimsetes ravimites kasutatavate ainete nimekirja. Direktiivi jõustumine tuleva aasta aprillis toob kaasa mõned muudatused – piparmünti tohib küll endiselt müüa, aga niisama lihtsalt sellele peale kirjutada „rahustav ravim“ ei tohi.

    Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Margit Plakso sõnul on direktiivi mõte selles, et kui piparmündi-tooteid tahetakse (traditsioonilise taimse) ravimina müüa, siis on nüüd võimalik viidata otsuses toodud näidustustele ja annustele ning müügiloa taotlejal pole tarvis lisateavet kliiniliste uuringute ja ohutusandmete näol esitada.

    „Piparmünti ilma näidustuste ja meditsiiniliste väideteta müüa pole keelatud ka edaspidi,“ kinnitas Plakso.

  10. Uusi teaduspõhiseid nõuandeid toitumise alal:
    Praegused dieedisoovitused rasvumise vastu ei aita

    Valgurohket ja madala glükeemilise indeksiga dieeti järginute rühma liikmed suutsid ainsana pärast kaalulangetamist oma kehakaalu hoida samal tasemel, neil kehakaal ei suurenenud.

    Lisaks oli valgurohkel, kuid madala glükeemilise indeksiga dieedirühmast kõige väiksem väljalangevus. Teadlaste sõnul on siin põhjuseks asjaolu, et selline dieet aeglustab seedimisprotsessi ning glükoositase veres on stabiilsem, mis tagab hea enesetunde. Valgud tagavad parema täiskõhutunde kui süsivesikud ja rasv, seega ei vaevanud selle rühma katsealuseid näljatunne.

  11. salvey ütles:

    eale selle, minu teada ei ole praegu NO-SPA nimeline ravim keelatud (nagu Celtik väidab oma postis)

    Muidugi ei ole. IIRC oli NO-SPA kättesaadavuses küll mõned aastad tagasi logistilistel põhjustel ajutusi häireid; küllap riigivastased elemendid (alias “rahvasuu”) omistasid need probleemid universaalsele tondile seina pääl (alias “euronõuded”).

    leidsin praegu oma ravumi karbist NO-SPA pooliku paki (mälu järgi 2 aastat tagasi kirjutatud arsti poolt) kirjadega: retsepti ravim; Müügiloahoidja: sanofi-aventis Estonia OÜ.

    Selles osas on muudatusi toimunud, nagu kirjutas Postimees 2009. aasta märtsi viimasel päeval:

    Ravimiamet teatas, et homsest arvatakse kõhuvalu leevendamiseks mõeldud Sanofi-Aventis Estonia OÜ ravim No-spa (40 mg tabletid, toimeaine drotavetiin) käsimüügiravimite hulka.

    Ravimiameti ravimite osakonna juhataja Katrin Kiisk selgitas Tarbija24.ee`le, et ravimi muutmine käsimüügiravimiks toimub tavaliselt müügiloa hoidja taotluse alusel. Lisaks tuleb esitada andmed ravimi kasutamiskogemuste kohta Eestis ja mujal maailmas, ülevaade kõrval- ja koostoimetest ning väärkasutamisega kaasnevatest ohtudest.

    Kui esitatud andmetest selgub, et ravim ei ole arsti järelevalveta kasutamisel patsiendile ohtlik, seda ei ole kasutatud ebaotstarbekalt ning see ei sisalda aineid, mis nõuaksid lisauuringuid, siis võib amet ravimi arvata kasimüügiravimite sekka.

  12. Tarvo Kruus ütles:

    Delfil hakkas vist endalgi häbi ja nüüd avaneb see M-i ja Martini viidat “Euroopa Liit keelustab…” viit hoopis adekvaatsemale jutule, mis põhineb sel uuel EPL lool. Samas … paistab, et tolle hämaloo allikaks on meie vana tuttav…

    http://vaatenurk.wordpress.com…..i-myymise/

    Olgu siis täielikkuse huvides ära toodud ka varasem tekst:

    Euroopa Liit keelustab järgmisest aastast piparmündi müümise
    Delfi Majandus
    25. november 2010 16:29

    Järgmise aasta aprillist ei tohi Eestis enam müüa piparmünti, kuna uus eurodirektiiv nimetab piparmündi “meditsiiniliseks ravimtaimeks”.

    Aprillist on suurem osa rahvameditsiinis kasutatavatest taimedest ja nende põhjal loodud preparaatidest Euroliidu uute direktiivide järgi tavamüügiks keelatud.

    Nii satub keelu alla ka tavaline piparmünt, mis on sisse kantud EU direktiividesse kui “meditsiiniline ravimtaim” ning millele seetõttu rakenduvad karmimad müügi ja prepareerimise nõuded, mis usutavasti ürditalude tegevusele kriipsu peale tõmbavad.

    Uus eurodirektiiv nimega “Traditsioonilis-meditsiin iliiste ravimtametoodete direktiiv” (Traditional Herbal Medicinal Products Directive) määratleb muude ravimtaimedega koos ka tavalise piparmündi kui meditsiinilise toote ning annab loa seda müüa vaid ravimimüügilitsentsiga asutustel ehk apteekidel.

    Piparmünti peetakse väga heaks ravimtaimeks, et aidata leevendada kahte häda: ärritunud soolte sündroomi ja spartilist sapipõit. Mõlemaid peetakse suhteliselt raskeks seisundiks. Eurodirektiiv nimega “Traditsioonilis-meditsiin iliiste ravimtametoodete direktiiv” aga keelab vabalt müüa ravimeid, mida kasutatakse raskete hädade leevendamisel.

    Tähendab see siis seda, et aprillist peale ei tohi keegi ka oma tarbeks piparmünti kasvatada ega seda müüa, kuna tegemist on seaduserikkumisega. Kuidas on lahendatud piparmündi tee levitamise ja kasutamise reeglid, direktiiv ei selgita.

  13. Kreatsionistid ei tuku. EKNK Tallinna Kogudus, Tallinna Kalju Baptistikogudus ja EELK Tallinna Jaani kogudus on seljad kokku pannud ning viivad 7.-12. detsembrini läbi Apologeetika nädala, mille alateema on “Loomine – üks võimalustest”. Täpsema ajakava leiab aadressilt http://foorum.usk.ee/index.php.....7#msg41417
    Endal pole paraku võimalust kohale minna, kuid laupäevasest loengust tahaks küll rohkem teada saada. Ehk on loomishüpoteesi pooldajatel ometi õnnestunud mõni uus argument leiutada, mis mingitki teaduslikku uurimist kannatab… unistada võib ju ikka?

  14. Teadvuseblogi kajastab (ontlikult skeptilisel viisil) mainekas psühholoogiaajakirjas ilmunud paranormaalseid tulemusi esitlevat teadusartiklit. Pole kahtlust, et teema on iseäranis asjakohane skeptikute jaoks.

  15. Üritasin Jaani koguduse kodulehelt Martini küsimusele vastust leida ja jäin hätta. Ka ürituse guugeldamine annab lisaks usufoorumile viite vaid nelipühilaste kirikule. Nii et maisaa ka aru, aga nii see kuulutus vähemalt mainib.

  16. Ühendkuningriigis tekitab furoori hiljuti välja imbunud teadmine, et kommertsalusel töötavad valitsuse litsentsiga finantsskeptikud (alias audiitorid) on kohati jätnud oma töö poliitilistel motiividel tegemata, nagu kirjutab Herald Scotland.

    The Big Four audit firms checked with Government there would be state backing for the banks before signing off their accounts as the financial crisis raged, they admitted yesterday.

    John Connolly, chief executive of Deloitte auditor to Royal Bank of Scotland, said the UK’s big four accountancy firms initiated “detailed discussions” with then City minister Lord Paul Myners in late 2008 soon after the collapse of Lehman Brothers prompted money markets to gum up.

    Ian Powell, chairman of PricewaterhouseCoopers, said there had been talks the previous year.

    Debate centred on whether the banks’ accounts could be signed off as “going concerns”. All banks got a clean bill of health even though they ended up needing vast amounts of taxpayer support.

    Mr Connolly said: “In the circumstances we were in, it was recognised that the banks would only be ‘going concerns’ if there was support forthcoming.”

  17. Followup Reuters’ilt: kuna majandus vajab usaldusväärseid skeptikuid, on Lordidekoda asunud uurima, mis värk selle auditeerimisfirmade monopoliga on.

    The House of Lords committee was taking evidence on concentration in the auditing market and the role of auditors.

    Nearly all the world’s blue chip companies are audited by the Big Four, creating concerns among policymakers of growing systemic risks, particularly if one of them fails.

    The European Union’s executive European Commission has also opened a public consultation into ways to boost competition in the sector, such as by having smaller firms working jointly with one of the Big Four so there is a “substitute on the bench.”

    “Having a single auditor results in the best communication with the board and with management and results in the highest quality audit,” said Scott Halliday, an E&Y managing partner.

  18. Oi, vabandust, avastasin ühtaegu häbi ja kergendusega, et auväärne juhtivskeptik on selle prekognitsiooni-alase teadusartikli eespool juba naeruväärseks määranud, hinnates artikli “tõeväärtuse” tabavalt võrdseks Postimehes ilmunud anekdootliku uudisega.
    dig ütles:

    Prekognitsioonist oli meil juba juttu. Siin on illustratsioon:

    Esimest korda kihutas kiirabi Tartu Kroonuaia kooli õppuri elu päästma eelmisel neljapäeval ja üleeile olid salapärased tabletid koolis kaasas ühel VI klassi tüdrukul.

    Eelmisel neljapäeval kooli lapsevanemate üldkoosolekul üritasid need kaks ema tolle ohtliku mure jutuks võtta, …

    “Üleeile” on kuus kalendripäeva pärast “eelmist neljapäeva”. Niipalju siis põhjusest ja tagajärjest.

    Seeläbi on teemakäsitlus mõistagi ka kiire lõpu leidnud. Jääb sügavalt arusaamatuks, mis hämaral viisil on ilmselge paranähtuse teaduslik tõestus üleüldse leidnud tee maailma ühe mainekaima psühholoogiaväljaande kaante vahele – loodame, et seesugune häbitu blasfeemia enam iial ei kordu! Leian, et ka iga endast lugupidava skeptiku kohus on käsikäes vahva digiga teaduspõllu puhtuse eest hea seista, ignoreerides või naeruvääristades antud artiklit, sealjuures soovitavalt väidete sisusse süüvimata, vältimaks ohtu laskuda mistahes sisulisse diskussiooni teadusliku maailmavaate õõnestajatega. Veel kord vabandused, et foorumit risustasin!

  19. Kriku räägib lähemalt, kui absurdne on idee istungi tühistamisest

    Ah, ärgem närigem tähti. Jäeti ära, tühistati, mis vahet seal lõpuks on. Võib minna tõlkevigade kategooriasse. Tegelikult tühistati ilmselt muidugi ka asi ise. Kuidas seda asja täpsemalt nimetati, mis tühistati, ei oska ma lähema järeleuurimiseta öelda ja seda ei viitsi küll teha.

  20. Jasper ütles:

    Oi, vabandust, avastasin ühtaegu häbi ja kergendusega, et auväärne juhtivskeptik on selle prekognitsiooni-alase teadusartikli eespool juba naeruväärseks määranud, hinnates artikli “tõeväärtuse” tabavalt võrdseks Postimehes ilmunud anekdootliku uudisega.

    Vabandada ei ole tarvis. See on sellepärast, et dig (kes tõtt-öelda auväärne juhtivskeptik ei ole) on säärane equal opportunity urruauk, et peab kõike ja kõiki naeruväärseks. Tõsi küll, erinevate naermisviiside vahendusel. Homerose-nimeline aunaer on reserveeritud üksnes kõige meeliülendavamalt eepilistele naeruväärsetele lugudele.

    Jasper ütles:

    Seeläbi on teemakäsitlus mõistagi ka kiire lõpu leidnud.

    Siin on uudisveerg, siin käsitatakse üsna väheseid teemasid süvitsi. Keegi küll ei keela, nii et võid ise käsitusega algust teha.

    Jasper ütles:

    Veel kord vabandused, et foorumit risustasin!

    Noh, tõsise risustamiseni on arenguruumi veel küllaga. Mainitud teadvusblogi link on siia igati sobiv — isegi, kui käepärased inimesed esialgu kukalt kratsivad ja suurt midagi ei ütle.

  21. Vahur Kersna: elu kükloopide meelevallas

    Millega see lõpeb?
    Maiade kalendri järgi 12. detsembril 2012 algab maailmas uus ajastu. Viimastel aastatel Inglismaa viljaringide kaudu edasi antud hämmastavad sõnumid on sama lahtised ja mitmetähenduslikud tõlgendada kui Nostradamuse tekstid. 2000 aastat tagasi seostasid maiad saabuvaid päevi Tähtede Isandate ja Veevalajaga. Mida iganes nad ka ei mõelnud.
    ETV 2 näitas möödunud nädalal itaallaste väga head selleteemalist dokfilmi.

    No seda filmi ei juhtunud nägema, aga mõte Tähtede Isandatest, kes fanaatiliselt Maiade kalendrit au sees hoiavad ja Õige Päeva ootuses viljapõlde tallavad, tundub päris naljakas.

  22. Alar Laats: kes kardab ateisti?

    Kui on juttu kristlusest, räägitakse sellest enamasti kui ühest ühtsest ja ajalootust maailmavaatest ja praktikast, umbes nõnda, et kristlus väidab seda või toda, kristlased teevad nii või naa. Justkui oleks ristiusk tekkinud 1. sajandil ja sellest peale muutumatuks jäänud.

  23. Postimees kirjutab:

    Saatuslikud kohtumised, üllatavad kokkulangevused ja veidralt ärevusttekitavad pisiasjad, mis mingil arusaamatul põhjusel meie tähelepanu köidavad… Ilmselt on kõik oma elus midagi sellist kogenud. Kui palju mõtleme aga sellele, et ehk polegi tegemist pelgalt juhustega?

    Ülikoolis maailmakirjandust ja lisaks ka psühholoogiat õppinud ning kogu elu teatriga tihedalt seotud olnud Kristiina Garancise jaoks on märgid tõeliselt südamelähedane teema. «Kirjandus on siiamaani minu suurim armastus ja kui sa kujutad ette kõiki neid märke, mis on ühes ilukirjanduslikus teoses… See oli ka sild psühholoogiahuvini,» selgitab Holitstilise [sic] Teraapia Instituudis koolitust nimega «Millest märgid kõnelevad?» läbi viiv päikeseline punapea Kristiina.

    Inimene, kes oskab märke tähele panna ja neid lugeda, saab kasutada väärtuslikku infot õigete valikute tegemiseks, probleemidele lahenduste leidmiseks, elus sihtide leidmiseks, kinnitab Kristiina.

    «Märkide ja sünkroonsuste (energiaga laetud tähendusrikaste juhuste – toim.) kaudu tulevad su ellu inimesed, paigad ja sündmused, mis on vajalikud su arenguks ja mis peatähtis – siis oled ise teadlik kaasalooja Universumi elumängus,» kõlab üks lause koolituse tutvustusest.

  24. Kuidas on õigem, kas “sünkroonsus” või “sünkronism” — pidades silmas Jungi, kes minu mäletamist mööda mingitest kokkusattumusi laadivatest energiatest ei räägi?

  25. Mart K. ütles:

    Kuidas on õigem, kas “sünkroonsus” või “sünkronism” — pidades silmas Jungi, kes minu mäletamist mööda mingitest kokkusattumusi laadivatest energiatest ei räägi?

    Voldemar Kolga kasutab varianti ‘sünkronism’. Minu intuitsiooni jaoks on see eelistatavam, kuna aitab eristada taotluslikku samaaegsust (kõikvõimalikke sünkroonsusi on insenertehnika, ajalugu ja poliitika täis) säärasest, mille puhul taotlus on ilmutatult ilmutamata — nagu Jungil.

  26. Postimehe naisteveerg tõlgib LiveScience’i:

    LiveScience.com tõi välja viimaste aastate uuringutest kuus leidu naiste ja seksuaalsuse kohta.

    G-punkti ei pruugi eksisteerida

    G-punkti teatakse kui kõige erogeensemat tsooni naise kehas, oasuuruse piirkonna stimuleerimine peaks viima ülima naudinguni. Tänavuse uuringu väitel on G-punkt aga kujutletav või vähemalt selle olemasolu on väga subjektiivne.

    Naised erutuvad rohkem kui arvavad

    Mingisugustel müstilistel asjaoludel ei torka seekord ühtegi tõsist jama silma. Norida võiks natuke selle kallal, et artikkel vihjab, nagu oleks iga viidatud töö murranguline areng seksuoloogia ajaloos; reaalses maailmas aga esimene teadlane veel kevadet ei too. Positiivset äramärkimist väärib see, et algsele LiveScience’i artiklile on viidatud. (Mainitud norimisväärsus algab originaalartikli pealkirjast, mis noid töid ‘revelation’eiks tituleerib.)

  27. Pharyngula edastab Wayne Laugeseni seisukohta, et katoliku kiriku laialdased kogemused laste väärkohtlemisega tegelemise alal tuleks rakendada laste väärkohtlemisega tegelemise vankri ette.

    Today, sexual abuse of children is clearly out of control in public schools and is even more prevalent in homes. Society needs to stop acting as if it’s a problem caused by priests and look to the Catholic Church in the United States for answers. Due in part to public outrage regarding its mistakes and misdeeds of the past, the church appears to have emerged as the one organization with a formula for nearly eradicating sexual threats to children.

    PZ Myers kommenteerib:

    I think he’s wrong, though. There is a group with more experience: institutionalized child molesters. Clearly, with this reasoning, we should recruit a crack team of professional child rapers from our prisons and asylums, and send them on a grand tour of the country to advise schools on managing abuse. It’ll give a whole new meaning to the phrase “after school special”.

    Nimetatud kogemuse omandamise kallal on töötanud ka Google insener, nagu kirjutab Gawker:

    David Barksdale, a 27-year-old former Google engineer, repeatedly took advantage of his position as a member of an elite technical group at the company to access users’ accounts, violating the privacy of at least four minors during his employment, we’ve learned. Barksdale met the kids through a technology group in the Seattle area while working as a Site Reliability Engineer at Google’s Kirkland, Wash. office. He was fired in July 2010 after his actions were reported to the company. [Update: Google has confirmed the security breach. An update appears below.]

    In other cases involving teens of both sexes, Barksdale exhibited a similar pattern of aggressively violating others’ privacy, according to our source. He accessed contact lists and chat transcripts, and in one case quoted from an IM that he’d looked up behind the person’s back. (He later apologized to one for retrieving the information without her knowledge.) In another incident, Barksdale unblocked himself from a Gtalk buddy list even though the teen in question had taken steps to cut communications with the Google engineer.

    Vastavalt katoliiklikele traditsioonidele tuleks Barksdale’i vist googlistliku kiriku preestriks hüüda. Tõsi küll, stereotüüpida on teda raskem, kuna Gawkeri piltide järgi otsustades ei käi ta ringi musta kitliga.

  28. The Guardian vahendab huvitavat leidu hiirte gerontoloogia vallast:

    Scientists claim to be a step closer to reversing the ageing process after rejuvenating worn out organs in elderly mice. The experimental treatment developed by researchers at Harvard Medical School turned weak and feeble old mice into healthy animals by regenerating their aged bodies.

    The Harvard group focused on a process called telomere shortening. Most cells in the body contain 23 pairs of chromosomes, which carry our DNA. At the ends of each chromosome is a protective cap called a telomere. Each time a cell divides, the telomeres are snipped shorter, until eventually they stop working and the cell dies or goes into a suspended state called “senescence”. The process is behind much of the wear and tear associated with ageing.

    At Harvard, they bred genetically manipulated mice that lacked an enzyme called telomerase that stops telomeres getting shorter. Without the enzyme, the mice aged prematurely and suffered ailments, including a poor sense of smell, smaller brain size, infertility and damaged intestines and spleens. But when DePinho gave the mice injections to reactivate the enzyme, it repaired the damaged tissues and reversed the signs of ageing.

    “These were severely aged animals, but after a month of treatment they showed a substantial restoration, including the growth of new neurons in their brains,” said DePinho.

    Uurimustöö on avaldanud Nature.

  29. Popular Mechanics kirjutab huvitavast uurimusest, mis seisnes gravimeetriliste sensoritega varustatud salvestusseadme saatmises erinevatel viisidel läbi erinevate kullerfirmade postiteenuse. Huvitaval kombel märkasid uurijad muuhulgas, et pakke, millel oli kiri Fragile või märgitud kohustuslik üles-suund, loobiti ja pöörati tagurpidi sagedamini kui pakke, millel niisugust kirja polnud. Tõsi küll, uuring on väikesemahuline ja statistiliselt olulisi järeldusi sellest teha ei saa.

    A few years ago, Popular Mechanics shipped a custom-built gaming PC—a rather heavy and cumbersome beast—to a New Hampshire woman who’d won it in a sweepstakes. The computer arrived in pieces, delivering a crushing blow, so to speak, to the nice lady as well as to the PM staffers who’d built the computer. Even though we made good by reconstructing the PC and driving it to her doorstep, I still shudder at the memory of the gory photos she sent us of the shattered machine.

    Before the first journey, the National Instruments engineers collected baseline g-force readings. “We dropped the package from different heights, kicked it around our building, ran down the stairs with it in a backpack and took it on a car ride—giving real-world meaning to how many g’s the package endured,” says Kuhlman. The findings: A moderate jostle exerts 2 g’s, while a 2.5-foot drop registers 6 g’s; we set the latter as our limit for rough treatment. “Our co-workers thought we were a bit odd,” says Brettle, “but we assured them it was all in the name of science.”

    Saadaval on ka graafilised graafikud.

  30. Medical Daily kirjutab, et liigne puhtus toob häda kaasa.

    Young people who are overexposed to antibacterial soaps containing triclosan may suffer more allergies, and exposure to higher levels of Bisphenol A among adults may negatively influence the immune system, a new University of Michigan School of Public Health study suggests.

    Using data from the 2003-2006 National Health and Nutrition Examination Survey, U-M researchers compared urinary BPA and triclosan with cytomegalovirus (CMV) antibody levels and diagnosis of allergies or hay fever in a sample of U.S. adults and children over age 6. Allergy and hay fever diagnosis and CMV antibodies were used as two separate markers of immune alterations.

    “We found that people over age 18 with higher levels of BPA exposure had higher CMV antibody levels, which suggests their cell-mediated immune system may not be functioning properly,” said Erin Rees Clayton, research investigator at the U-M School of Public Health and first author on the paper.

    Researchers also found that people age 18 and under with higher levels of triclosan were more likely to report diagnosis of allergies and hay fever.

    Kas tegemist on läbimurdega allergiauuringute vallas?

    One limitation of the study is that it measured disease and exposure simultaneously and thus shows only part of the picture, Aiello said.

    “It is possible, for example, that individuals who have an allergy are more hygienic because of their condition, and that the relationship we observed is, therefore, not causal or is an example of reverse causation,” Aiello said.

    Saadaval on ka artikkel ise: The Impact of Bisphenol A and Triclosan on Immune Parameters in the US Population, NHANES 2003-2006.

  31. NASA on välja kuulutanud pressiteate, kus lubatakse tutvustada uut astrobioloogia-alast leidu, millel on oluline mõju maavälise elu otsingutele.

    WASHINGTON — NASA will hold a news conference at 2 p.m. EST on Thursday, Dec. 2, to discuss an astrobiology finding that will impact the search for evidence of extraterrestrial life. Astrobiology is the study of the origin, evolution, distribution and future of life in the universe.

    The news conference will be held at the NASA Headquarters auditorium at 300 E St. SW, in Washington. It will be broadcast live on NASA Television and streamed on the agency’s website at http://www.nasa.gov.

    Allikas: Media advisory M10-167

    Paistab, et NASAlased nimetavad oma pressiteateid galaktikate järgi. Messier 10 on seitsmenda klassi galaktika Maokandja tähtkujus.

  32. Postimees räägib bensiini hinna tõusust. Selle peale arvatakse alati, et raha läheb kartellivate bensiinimüüjate taskusse ja et kohalik bensiin on solk.

    Ametlikke andmeid selle kohta, et meie bensiin oleks kehva kvaliteediga ei ole, keskkonnaministeerium kontrollib kõiki vähegi tankla moodi tanklaid pidevalt ja tulemused on netis üleval. Kes riski kardab võib kontrollis põrunud tanklaid vältida. Ka põrumine ise ei tähenda veel otseselt midagi kuna oletatavasti on neid näitajaid hulgim ja põrumine tähendab ühe näitaja kehvust. Otseselt neid näitajaid avalikult andmebaasi ei panda.

    Olen jälginud ka bensiini hinna kõikumisi, kui vähegi viitsida arvutada ja arvestada dollari kurssi, käibemaksu, aktsiisi ja laomaksu, siis selgub et kütusefirmadele minev osa on vaatamata hinnatõusudele ja ka langustele enam- vähem konstantne, kuigi ajutiselt võivad nad ka veidi klienti röövida näiteks mingil buumiajal kui palju sõidetakse (suve lõpp), siis üsna varsti loksutab konkurents kütusefirma kasumi oma rajale tagasi.

  33. Heterodoxology kutsub üles päästma Bibliotheca Philosophica Hermeticat ehk Ritmani raamatukogu. Saab allkirjastada petitsiooni.

    The Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH, or Ritman Library) in Amsterdam has been a very important institution for research into hermetic philosophy and related currents, particularly early modern Rosicrucianism and alchemy, for decades. In a dramatic and very unsettling turn of events, the library’s existence as we know it is now being threatened.

  34. Argonas ütles:

    Selle peale arvatakse alati, et raha läheb kartellivate bensiinimüüjate taskusse ja et kohalik bensiin on solk.

    Interneti stammräuskajatel on iga asja peale oma kapitalismi inimvaenulikkust kuulutav seisukoht teatada.

  35. Kriku ikka aeg-ajalt kritiseerib meid, kuna me peedistamisnarratiive ei käsita. Olgu siis jälle midagi tehtud selle vea parandamiseks.

    Fox & Friends annab teada, et kesk-Floridas asuv Heathrow algkool on kurjade poliitiliselt korrektsete ateistide survel kehtestanud keelu klassiruumides punase ja rohelise värvi koos kasutamisele.

    Narratiiv on esitatud, nüüd laseme skeptikud peale. Orlando Sentinel küsis kommentaari ka haridusametnikult.

    But Seminole County school district officials said the report is erroneous.

    “The banning of red and green is simply not true,” said Regina Klaers, district spokesman.

    The story, which originally ran on local WESH TV, quotes an outraged parent saying the school banned red and green because they are Christmas colors. But Klaers said the unidentified woman never checked with school officials.

    Klaers said there have been no new teacher guidelines for Christmas observance at the school this year, as the reports claimed. Instead, the school is sticking to a years-old policy of celebrating winter rather than tying the season to Christian, Jewish or other holidays.

    Kas pole kole, kuidas skeptikute mainet lagastatakse? Kui skeptikutöö on nii lihtne, et seda saab teha ametnikult kommentaari küsides, võib ju iga nupust nikastanud jobu hakkama arvata, et skeptikute töö on lihtsalt valitsuse seisukohtade takkakiitmine! Ja nagu iga jõulusõdalane teab, on see, mida nupust nikastanud jobud skeptikutest arvavad, ääretult oluline.

  36. Universumi saatuse määravad tumedad jõud

    Tumeenergia ainus roll universumis on kiirendada selle paisumist, tumeainel on aga pistmist ka algosakeste ja aatomite maailmaga. Tumeaine ja tume-energia võivad olla omavahel vastastikmõjus. Igatahes on mõ-lemal võrreldav tihedus. Tume-energia on vaid kolm korda tihedam tumeainest, mis ei pruugi olla juhuslik.

    Tumeaine tundub olevat nähtamatute osakeste meri, mis täidab ruumi ebaühtlaselt. Kuid tumeenergia on jaotunud ühtlaselt ja toimib, justkui oleks kootud ruumi kangasse. Arvatakse, et tumeaine on universumi varjatud külg oma rikka siseeluga. See võib koosneda rikkalikust osakeste loomaaiast, mis avaldavad vastastikku mõju meile tundmatute jõudude kaudu.

    Seepärast loodetakse tumeaine kohta midagi teada saada pigem mikromaailmast kui kaugest universumist. Nõnda võib ka Euroopa tuumauuringute keskuse uus suur hadronite põrgati anda teada mõnest tumeaine seni teadusele teadmata osakesest.

    Igal Juhul võite olla kindel, et selle ajaga, mil te seda lugu lugesite, põrutas läbi teie keha lugematu arv tumeaine osakesi. Et ellu jäite, selle eest tuleb tänada tumeaine äärmiselt suurt suhtlemisbarjääri meie keha moodustava tavaainega.

  37. NASA teatab maavälise elu otsingutega seonduvast leiust

    USA kosmoseagentuur NASA külvas täna elevust teatega pressikonverentsist, mille tutvustus viitab maavälise elu otsingutele, teatab uudistevõrk AFP.
    REKLAAM

    «NASA korraldab neljapäeval 2. detsembril kell 14 (kell 21 Eesti aja järgi – toim) pressikonverentsi, et rääkida astrobioloogilisest leiust, mis mõjutab maavälise elu kohta tõendite otsimist,» ütleb kosmoseagentuuri veebileht.

  38. salvey tsiteeris:

    USAst saadeti teele salapärane rakett

    dig ütles:

    Teadupärast tekitasid Meerikas hiljuti ärevust jutud Los Angelese kandis lennanud raketist, mille kohta keegi midagi ei teadnud.

    Keegi Liem Bahneman suhtus nondesse kummalistesse väidetesse skeptiliselt, uuris kohalikke õhusõiduplaane ja kasutas ka veebikaamerat — ja on jõudnud järeldusele, et kõnealune õhurakett kuulus firmale United Parcel Service, lasti välja Honolulust ja maandus viis tundi ja kolm minutit hiljem Ontario rahvusvahelisel lennuväljal. Saadaval on lennuplaan.

    Teises veerus nõuab Viktor, et kontravärsis tuleb mõlemale poolele sõna anda. Mõistuse häälele juba andsime, nüüd saavad siis sõna vandenõuteoreetikud. Neid esindab tänane WingNutDaily eksklusiivartikkel, kus kurdetakse, et Pentagon üritab lendavat raketti vaiba alla peita:

    The Department of Defense is slamming the door on questions about the mysterious contrail filmed Nov. 8 by a KCBS television crew near Los Angeles after questions were raised about a warning from the National Geo-Spatial Intelligence Agency that there could be missiles fired in that area at that time.

    WND ei jäta kasutamata silti “valitsuse ametlik seisukoht”:

    The official government position has been that the contrail, which appears to have been made by a single source, was from a jet passing by.

    … ega ütlemata, et kuna valitsus midagi peidab, on alternatiivsetest teooriatest kõige õigem tingimata just WND lemmik:

    And the refusal to provide answers to specific questions suggests a cover-up of potential secret missile testing in the area – contrary to official jet contrail explanation.

    Kui lugeja peaks veelgi huvitatud olema Juhtumi Teisest Poolest, pakub kõnealune eksklusiivlugu käepärast võimalust veel sääraseid poolikuid lugusid osta:

    It was in Joseph Farah’s G2 Bulletin intelligence report where the story was broken that several experts who examined the video of the mysterious contrail confirmed it was not from a jet but a missile.

    Sign up for Joseph Farah’s G2 Bulletin and keep on top of the latest developments around the globe.

    Küllap anname me ka tulevastes kontravärssides sõna nii sellele poolele, kes mõistlikku juttu ajab kui sellele, kes Kaubamaja ees tuigerdab, lolli juttu ajab ning usinasti raha nuiab, et rohkem lolli juttu ajada. Kindlasti, kindlasti.

  39. salvey ütles:

    NASA teatab maavälise elu otsingutega seonduvast leiust

    Praegustest spekulatsioonidest kõige usutavam tundub olevat see, et NASA on Maalt leidnud eluvormi, kelle biokeemias fosfori asemel arseeni kasutatakse. Kuna kõik seni teadaolevad iseseisvalt ainevahetusega tegeleda suutvad eluvormid kasutavad fosforit näiteks nii fundamentaalse vajaduse nagu energiakanne rahuldamiseks, oleks see äärmiselt erutav leid ja mõjutaks tunduvalt seda, milliseid tunnustähti ksenobioloogid teistelt taevakehadelt otsima peaksid. Selline leid annaks põhjuks ka kahtlustamiseks, et leitud eluvorm ei evi seni teadaolevate maiste eluvormidega ühist esivanemat, mis võib omakorda tähendada, et Maal on abiogenees edukalt aset leidnud rohkem kui ühel korral ja/või pakkuda tõendusmaterjali maavälise elu minevikus Maale sattumise — panspermia — hüpoteesile. Tõsi küll, arvestades, et fosfor ja arseen asuvad Mendelejevi tabeli samas veerus kohe üksteise all, ei ole ühine esivanem täielikult välistatud.

    Aga kui teadaande ära vaatame, teame kindlasti rohkem.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.