Septembri sebimised ajakirjandusmaastikul

Suvi on kirjutamise mõttes olnud tagasihoidlik. Püüan koolihooaja algusega ka siinse kirjutamise taas käima tõmmata — järge ootab ülevaade Bauer veetöötlusseadmetest ja 100 ahvi järjejutu viimane osa. Täna aga kaks leidu septembri algusest.

Varro Vooglaid: demograafiline kriis kui Eesti suurim väljakutse
Lool on pikk sissejuhatus, kus arvude ja autoriteetide tsiteerimisega üritatakse luua objektiivsuse muljet. Tagapool saame aga teada tegeliku tõe:

Probleem on kultuuriline, olles seotud ühiskonnas maad võtnud materialistlik-individualistlike arusaamadega inimeseks olemisest, nagu ka sotsialistlike arusaamadega indiviidi ja riigi suhtest.

Selle põhjused on kindlasti mitmetasandilised ja keerulised ning arvatavasti võib neid leida nii sekulariseerumisest, industrialiseerumisest, linnastumisest, regionaalse tasakaalu kadumisest ja külaühiskonna hääbumisest, seksuaalrevolutsioonist ning sellega kaasnenud seksuaalmoraali lagunemisest, perekonna institutsiooni allakäigust, austuse puudumisest inimelu vastu jne ning nende kõigi omavahelistest seostest ja mõjudest.

Hurjutus “elukultuuri” nurga alt (pahad aborditajad ja pahad homod):

Ajal, mil eesti rahvas on sõna otseses mõttes välja suremas, näib hullumeelne nii see, et valitsus rahastab igal aastal tuhandete sündimata laste tapmist, kui ka see, et pidevalt peetakse vajalikuks rääkida moraalse laostumise tõttu niigi nõrgaks jäänud perekonna institutsiooni ümberkirjutamisest.

Perekond on ühe mehe ja ühe naise vaheline lastele avatud liit ning ainult selline perekonna ideaal saab olla rahva püsimajäämise alus.

Lahenduseks on muidugi kirik (ateistid on ka pahad):

Viiendaks, ja eelmise punktiga seonduvalt, oleks tarvis riiklikult pöörduda kristlike ühenduste poole palvega toetada riiki tema püüdluses rahvuslikku ja kultuurilist hääbumist ära hoida.

Praeguses olukorras on selge, et kirik on ühiskonnas ainuke institutsioon, mis seisab väärtuste eest, millele tuginedes võib Eesti rahvas ja kultuur püsima jääda.

Sellest tulenevalt peaks kõnealuse probleemi kontekstis olema arusaadav, et riik vajab kirikut enam kui kirik riiki. Riigil on üha vähem usaldust ning võimalusi tõeliselt inimesteni jõuda, samas kui kirikul on seda võimalust rohkem kui ühelgi teisel institutsioonil.

Küsimus on selles, kas riik on suuteline vaenulikest ateistlikest ja laitsistlikest ideoloogilistest hoiakutest hoolimata kristlike ühendustega tõhusat koostööd tegema ning kas viimased on suutelised tõusma oma ülesannete kõrgusele või mitte.

Teise teemana levitan kuulujuttu selle kohta, et ilmselt hakkab populaarse ETV telesaate Prillitoosi terviseteemalisi ütlusi andma tuntud libameditsiini populariseerija (erialaks pH dieet) ja päris arsti paberitega Riina Raudsik (D03268), kes on väljendanud lootust, et “edaspidi saavad kõik “meie omad” ka võimaluse teistmoodi meditsiinist rääkida..” (tsitaat kirjalistist).

Esimene saade on eetris 4. septembril kell 9:10.

Muud teemad siis teie poolt, head skeptik.ee lugejad.

321 Replies to “Septembri sebimised ajakirjandusmaastikul”

  1. @dig:
    Tahad öelda, et võtsin tõenäoliselt tõsiselt kommentaari, mis oli tegelikult pila? Võib küll olla. Sel juhul olgu vabanduseks vähemalt öeldud, et ma ise artiklit täies mahus ei lugenud.

  2. Londonlasest graafikadisainer Gex on loonud sarja üliminimalistlikke plakateid, mis peaksid võimalikult napilt kokku võtma mõnede tuntud filosoofiasuundade olemused. Igal plagul on lisaks märgile siiski ka natuke teksti, mida veebis on kõige parem lugeda veebilehel, kus autor oma töid müüa pakub.

    Esindatud on ka skeptitsism.

  3. salvey ütles:

    Tahad öelda, et võtsin tõenäoliselt tõsiselt kommentaari, mis oli tegelikult pila?

    Ei, miks ma pidanuks arvama, et Sa seda tõsiselt võtsid? Ma teen Sinu ja Oakrocka vahel suurepäraselt vahet.

  4. @salvey:

    Mina maksin oma arveid natuke ette, kuna need probleemid ei saa olla pikaajalised; seda enam, et Euroopa Keskpank on lubanud pankadele vajadusel neid rahaliselt toetada.
    Euroopa Keskpank lubab pankadele rahalist abi http://www.e24.ee/561484/euroo.....alist-abi/

    Euroopa Keskpanga (EKP) president Jean Claude Trichet kinnitas Baselis keskpankuritega kohtumise järel, keskpangad on valmis pangandussüsteemi toetama.
    «Kasvuväljavaadete kesisemaks jäämise risk on olemas. Me oleme valmis pankadele vajadusel likviidsust pakkuma,» vahendab Bloomberg Trichet’ Baselis öeldut.

  5. Postimees vahendab kummalist antropomorfismi.

    Maksumaksjate liidu juhatuse liikme Lasse Lehise hinnangul on igati õigustatud plaan, millega laieneks riigikassale õigus hallata näiteks töötukassa reserve.

    «See on igati õigustatud, arvestades seda, kui saamatu oli töötukassa oma reservide haldamisega mõned aastad tagasi, suutes isegi raha haldavale pangale peale maksta,» selgitas Lehis.

    «Loomulikult tahab iga ametnik olla suur ülemus ja ise raha käsutada, aga riigi kui terviku seisukohast on kindlasti parem, kui kõik raha on koos – saab suuremat tulu ja hoiab kokku ülekandekulusid.

    Ma ei näe ka mingit probleemi selles, kui näiteks riigikassa saab teiste kassade vaba raha kasutada ja ei pea näiteks pangast arvelduskrediiti võtma.

    Näedsasiis, isand Lehise maailmas on asutused nagu Pahad Inimesed, kelle käest tuleb väidetava saamatuse puhul raha ära võtta. Tegevusreeglite parendamine või ametnike koolitamine on täiesti mõeldamatud lähenemisviisid.

  6. @salvey:

    Revo Jõgisalu suri tänu valele ravile ja see oht varitseb nii meid kui meie lähedasi. Surmaga ei mängita!

    Õhtulehest:

    „Mina soovitan kõik pigmentneevused olenemata nende iseloomust eemaldada kirurgiliselt, et neid saaks histoloogiliselt uurida. Laseriga pole see võimalik“ on Vantaa Arstikeskuse naha- ja suguhaiguste spetsialist Katariina Halme konkreetne.

    Helsingi Ülikooli keskhaigla nehearst Olli Saksela hoiatab, et „raskesti määratava iseloomuga pigmentsünnimärkide eemaldamist laseriga tuleks kindlasti vältida“

    Meditsiinialaseks harimiseks on tore lehekülg Kasvaja. net http://www.kasvaja.net/Melanoom/id/97/

    Naha pahaloomulised kasvajad

    Nahavähk tekib naha pindmise kihi, epidermise rakkudest. Maailmas diagnoositud kõikidest vähijuhtudest on iga kolmas nahavähk

    Kõikidest nahavähi juhtudest umbes 80% on basaalrakk nahavähk, 10% lamerakk nahavähk ja 10% melanoom. Nahavähi 2 esimest tüüpi on harva surmaga lõppevad, erinevalt melanoomist, mis võib olla vägagi agressiivne.

  7. @Oakrock:
    Ei tahaks küll parema meelega siin spekuleerima hakata, aga on tõenäoline, et tal oleks olnud siiski soovi korral võimalus sünnimärk ka kirurgiliselt eemaldada (ja lasta seejärel histoloogiliselt uurida) Muidugi oleks selle kohased soovitused pidanud ka spetsialisti poolt tulema.
    Ole kui tahes hoolikas, eks varem või hiljem seisab vikatimehega kohtumine ees ikka.

  8. @salvey:

    Muidugi oleks selle kohased soovitused pidanud ka spetsialisti poolt tulema.

    Mida teha, kui arst ei oska õigeid soovitusi anda? Lasta ennast rõõmsalt ära tappa???

    tal oleks olnud siiski soovi korral võimalus sünnimärk ka kirurgiliselt eemaldada (ja lasta seejärel histoloogiliselt uurida)

    Aga kui inimene ei tea riske, mida laseriga sünnimärgi eemaldamine kaasa võib tuua? Melanoomi ohtlikkusest ei ole piisavalt juttu olnud, et sellest kogu elanikkond teadlik oleks.

    Selle tädi kommentaar ei olnudki nii loll: ta tõi välja ühe olulise seisukoha: õige toitumine. Nt. poes müüdavad Lõuna-Euroopa köögiviljad ei ole eriti kvaliteetsed (sisaldavad liiga palju keemiat!), sama pakendatud toiduga. Võibolla on paljude kasvajate põhjus meie toidus, ja saastatud õhus, mida me sisse hingame …

    Järsku keegi tõestab mulle, et saastatud õhk ja toidulisandid (lõhna ja maitseained, maitsetugevdajad) on tervisele kasulikud?

  9. Oakrock ütles:

    Mida teha, kui arst ei oska õigeid soovitusi anda? Lasta ennast rõõmsalt ära tappa???

    Eeldatvasti ta tavaliselt siiski oskab anda. Paraku ei pruugi ka õigetest soovitustest alati kasu olla, haigused pole alati ravitavad.

    Melanoomi ohtlikkusest ei ole piisavalt juttu olnud, et sellest kogu elanikkond teadlik oleks.

    Nüüdseks peaks juba olema, Revo Jõgissalust on hulk lugusid ilmunud.

    Nt. poes müüdavad Lõuna-Euroopa köögiviljad ei ole eriti kvaliteetsed (sisaldavad liiga palju keemiat!), sama pakendatud toiduga. Võibolla on paljude kasvajate põhjus meie toidus, ja saastatud õhus, mida me sisse hingame …

    No ostke siis kodumaist köögivilja ja vältige pakendatud toitu.
    Elamine on üldse ebatervislik, aga eks ta ole see eest ka nö. ajutine nähtus.

  10. Oakrock ütles:

    Mida teha, kui arst ei oska õigeid soovitusi anda?

    Istutada sinililli. Tark on õigel ajal sobiv värv välja valida, sest kui viimasele minutile jätta või veel rohkem venitada, on sellega palju jantimist.

    Lasta ennast rõõmsalt ära tappa???

    Kas teiste patsientide tuju kõvahäälse jõuramisega rikkumine on siis viisakam?

  11. Oakrock ütles:

    Melanoomi ohtlikkusest ei ole piisavalt juttu olnud, et sellest kogu elanikkond teadlik oleks.

    Google, avita!

    melanoom site:postimees.ee — 3720 vastet. Ilmselt on muist neist duplikaadid, aga ka suurusjärk või kaks väiksem resultaat on täiesti muljetavaldav.

    melanoom site:ohtuleht.ee — 2210 vastet.

    melanoom site:epl.ee — 59 vastet. Teine veebistruktuur, duplikaate on märksa vähem.

    melanoom+site:ee — 46800 vastet.

    Kui tulevikus jälle tahtmine “ei ole juttu olnud” tüüpi juttu teha peale tuleb, siis tuleta meelde, et Googletsi saab selliseid väiteid kiiresti ja hõlpsasti kontrollida.

  12. @dig:

    Eesti rahvaarv: 1. jaanuaril 2011 elas Eestis 1 340 194 inimest. Eesti statistika http://www.stat.ee/pohinaitajad

    Võrreldes rahvaarvuga on inimesed vääääga halvasti informeeritud, tegelikult see info ei huvitagi paljusid, nad elavad nagu ühepäevaliblikad. Et sellised millestki aru saaksid, tuleks neile korrata, korrata, korrata ….. kuni pähe kulub.

  13. Ajaloo tundmine ei tee paha, sest pilvelõhkuja ja lennuki kohtumisi on veel olnud:

    B-25 Empire State Building crash http://en.wikipedia.org/wiki/B.....ding_crash

    The B-25 Empire State Building crash was a 1945 aircraft accident in which a B-25 Mitchell piloted in thick fog crashed into the Empire State Building. While the structural integrity of the building was not compromised, fourteen people died (three crewmen and eleven in the building) and one million US dollars’ damage was done.[1]

    At 9:40 a.m., the plane crashed into the north side of the Empire State Building, between the 78th and 80th floors, carving an 18 ft (5.5 m) x 20 ft (6.1 m) hole in the building[5] where the offices of the National Catholic Welfare Council were located.

    One engine shot through the side opposite the impact and flew as far as the next block where it landed on the roof of a nearby building, starting a fire that destroyed a penthouse. The other engine and part of the landing gear plummeted down an elevator shaft. The resulting fire was extinguished in 40 minutes. It is still the only fire at such a height that was ever successfully controlled.[5]

    August pilvelõhkujas on ka pilt olemas: http://www.evesmag.com/empirestatecrash.htm

    Vana filmikene 1945 aastast sündmust kajastamas: http://gothamist.com/2009/07/2.....ate_bu.php

    40 Wall Street http://en.wikipedia.org/wiki/4.....lane_crash

    On the evening of May 20, 1946, a United States Army Air Forces C-45 Beechcraft airplane crashed into the north side of the building. The twin-engined plane was heading for Newark Airport on a flight originating at Lake Charles Army Air Field in Louisiana. It struck the 58th floor of the building at approximately 8:10 PM, creating a 20 by 10-foot (3.0 m) hole in the masonry, and killing all five aboard the plane, including a WAC officer. Fog and low visibility were identified as the main causes of the crash.

  14. Päris ajaloolased panevad tähele ka erinevusi lennukitüüpide ja torniarhitektuuride vahel. Ainult vandenõuteoreetiku jaoks on lennuk lennuk (massist sõltumata) ja torn torn (kandestruktuuridest sõltumata).

  15. Kollatõvepuhang võis alguse saada massiüritustelt
    Muidugi pole melanoom ainuke haigus, mille suhtes tuleb silmad lahti, ja mis kollatõve puhul sama tähtis, käed ja ka köögiviljad puhtad hoida

    Tänavu on Eestis aasta algusest alates registreeritud 41 A-viirushepatiidi ehk kollatõve haigusjuhtu, neist 28 Viljandimaal, kuid üheksa juhtu on avastatud juba ka Tallinnas

    Üldjuhul on kollatõve puhul tegu nn mustade käte haigusega, kuna viirus levib fekaal-oraalsel teel. Peamisteks levikufaktoriteks on halvasti kuumutatud toit või toored köögiviljad, puuviljad ja salatid. Haigus levib ka vahetul kokkupuutel haige inimesega. Käsi tuleks pesta vee ja seebiga mitu korda päevas, kindlasti enne söömist ja toiduvalmistamist ning alati pärast tualeti kasutamist.

    A-viirushepatiidi vastu saab ennast vaktsineerida. Kuna vaktsiin ei kuulu riiklikku programmi, tuleb inimestel ise selle eest tasuda. Täiskasvanu süst maksab 30 ja lapse oma 20 eurot. Vaktsineerimine annab kaitse ligikaudu 20 aastaks.

  16. veel üks nakkushaigus on liikvel: WHO: Euroopas levib ohtlik tuberkuloosivorm

    WHO andmetel registreeritakse Euroopas aastas 80 000 ravimitele mitte allumatu tuberkuloosi juhtumit.

    «Selline suur haigestumine teeb murelikuks ning olukord on üsna kriitiline,» lausus tuberkuloosi vastu võitleva organisatsiooni Stop TB esindaja Lucica Ditiu.

    Tuberkuloosi sureb keskmiselt seitse protsenti nakatunutest, ravimitele resistentne tuberkuloosivorm tapab pooled haigestunutest.

    WHO rõhutas, et tuberkuloosi haigestumine tuleb kiiresti kontrolli alla saada, kui Euroopa riigid soovivad vältida inimelude kaotamist ning suuri lisakulutusi.

    WHO andis välja programmi, mille abil loodetakse Euroopas 2015. aastaks ennetada 263 000 uue ravimiresistentsesse tuberkuloosi haigestumise juhtumit.

  17. Postmoderntraditsionalistist keskerakondlane Raivo J. Raave selgitab Delfis, kuidas raha — see on nigu jumal.

    Saksa sotsioloog ja filosoof George Simmel juhib tähelepanu, kui hämmastav on raha sarnasus Jumalaga. Näiteks erineb raha olemus kõigi teiste asjade olemusest — raha olemus on kõigi teiste asjade väärtuse mõõtmine. Raha on miski, mis loob võimaluse suhestada kõiki teisi asju omavahel.

    Raha on puhas väärtuse mõõt, milles saab väljendada kõiki teisi väärtusi. Raha võimaldab asju ajast ja kohast „välja tõsta“. Rahal ja Jumalal on oma preestrid ja omad pühakojad, omad teooriad, variserid ja kirjatundjad. Raha ja Jumalat saab vahetada. Isegi raha mõiste pärineb templist. Ka sacramentum tähendas teatud templiraha.

    Tänane maailmaraha kannab Jumala sümbolit. „In God we trust“. Mis te veel tahate? Jumala aseaine, eks ole?

    Tüüpiliselt trügib peagi tuppa väärtuste kriis.

    Üha enam tähtsustub, et tõelist tähendust kätkevad endas vaid traditsioonilised väärtused, mis aga on paraku ikkagi räsitud rahakultuuri mõjust. Tulemuseks on tänane väärtuste kriis.

  18. Postimees kirjutab põhjuslikust seoses töö tasustamise ja tervise vahel.

    Pea kõik Hispaania väikelinna politseinikud jäid korraga haiguslehele, vahendab BBC.

    Valverde del Camino linna 14 politseinikku sõnasid, et nad ei ole psühholoogiliselt heas vormis, kuna neil on nelja kuu eest palk saamata.

    Eile veetsid nad terve päeva linnakese raekoja juures istumisstreigil. Nende esindajate sõnul ei olnud aga tegu streigiga. Nimelt keelavad Hispaania seadused politseijõududel streikida.

    Kui ma õigesti mäletan, on umbes seesugust majanduskeskkonda analüüsinud Paul Verhoeven.

  19. Teadupärast on Meerikas parajasti käimas presidendikampaania. (This Modern World selgitab reegleid.)

    Poliitskeptikute rühmitus PolitiFact on väljastanud ülevaate 12. septembril kasutatud valedest, pooltõdedest ja lõkendavatest pükstest.

    Perry, asked about his comment likening Social Security to a Ponzi scheme, replied, “It has been called a Ponzi scheme by many people before me.”

    But when we asked experts about the structure of a Ponzi scheme and the funding of Social Security, the analogy does not hold up. So we rated Perry’s claim False.

    Herman Cain touted a retirement plan used in Galveston, Texas, that’s an alternative to Social Security. “Today, when people retire in Galveston County, Texas, they retire making at least 50 percent more than they would ever get out of Social Security,” Cain said. We rated that Half True — some will, but some won’t.

    When the conversation turned to jobs, Perry repeated a claim of many critics that the economic stimulus has created “zero jobs.” We rated that Pants on Fire. The stimulus may not have created enough jobs to offset other losses, but most economists say it did add some jobs. (We even interviewed a man who attributed his new job to the stimulus.)

  20. Euroopa Nõukogu: lapse sugu ei tohi enne sündi vanematele öelda!

    Euroopa Nõukogu võrdõiguslikkuse komitee leiab, et arstid ei peaks sündimata laste sugu vanematele teatavaks tegema.

    Seda põhjendatakse vajadusega hoida ära aborte, mis tehakse seetõttu, et vanematele ei sobi lapse sugu. Üldiselt tehakse seda, kuna poisse eelistatakse tüdrukutele, vahendab telegraph.co.uk.

    Soovitus puudutab kõiki Euroopa Nõukogu 47 liikmesriiki. Samas – kui see ka Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee üldkogul heaks kiidetakse, siis hullu pole midagi, sest soovitused õnneks valitsustele kohustuslikud pole.

    Lapsesugu (ultraheli põhjal nähtu järgi) saab öelda vist siiski reeglina nii hilises rasedusfaasis, et abort enam niikuinii lubatud ja mõeldav polegi.

  21. Soo ennustamise võimalus oleneb ilmselt kasutatavast meetodist. Tundlikumad (ja kallimad) vahendid pidid lootevedeliku hormoonide assay abil juba kolmanda rasedusnädala lõpus — see tähendab, umbes nädal pärast munaraku viljastumist — selle ennustamisega >90% kindlusega (üksiku lapse või ühemunamitmike korral) toime tulema. (Allikas: kuulujutt Jaapani meditsiinianalüsaatorite tundlikkusest. Tõeväärtus kontrollimata.)

    Omaette küsimus on, kas abordi abil lapse soo valimine Euroopa kultuurides üldse säärane probleem on, et seda reguleerima peaks.

  22. Apollo teatab, et ilmunud on äbarteaduslike toitumissoovituste kogumik.

    „Positiivne salenemine“ on lugu kahest sõbrannast, kes on enamuse elust maadelnud kehakaaluprobleemiga, seni edutult… Kuid nüüd tõestab üks sõbrannadest, et kaalu on võimalik alandada, kasutades lihtsaid mõtteväljaravi koputamistehnikaid, mis hoiavad ära näksimise ja ülesöömise stressi tekitavas olukorras.

    Mõtteväljaravi on inglise keeles Thought Field Therapy; praktiseerijad väidavad, et ravivad inimesi akupunktuuripunkte ja meridiaane erilisel viisil koputades. Meetodi toimimise kohta puuduvad teaduslikud tõendid.

  23. Äsja on ilmunud raamat tunnustatud Hollandi esikloomalisteuurijalt ja etoloogilt Frans de Waalilt, “The Bonobo and the Atheist: In Search of Humanism Among the Primates”.

    Tutvustusest:

    In this book, de Waal sets out to explore the origins of our morality and respond to the New Atheists who have dominated the discussion of late (eg, Hitchins, Dawkins, etc). In discussing overwhelming examples of pro-social animal behavior, de Waal argues that morality grows out of our biology, and comes to us from the bottom-up, not top-down – not from science, philosophy or God. At the same time, he is not a New Atheist and argues that religion is not a bad thing, per se, and that indeed it may serve us in some positive way, as it reflects an imaginative way by which we construct our world and societies. As our societies become more secular, however, we still must recognize that a moral humanism is something that is part of our very nature.

    While de Waal has written about the origins of morality in the past, he has never discussed religion before, nor presented his interest in morality as a personal quest to see how much humanism can be found in nature.

    One of the world’s best-known primatologists, de Waal is C.H. Candler professor of psychology and director of the Living Links Center at the Yerkes National Primate Research Center at Emory. He has been elected to the National Academy of Sciences and the Royal Dutch Academy of Sciences. Time selected him as one of the World’s 100 Most Influential People. He is the author of a number of books including THE AGE OF EMPATHY and OUR INNER APE.

  24. Mäherdune liikistlik nimetus!

    Üks korralik, eneseteadlik ja humanismi põhialustega nõustuv bonobo on loomulikult bonobist, mitte humanist. Kui ta iseäranis inklusiivne on, võib ta muidugi primatist või mammalist ka olla.

    At the same time, he is not a New Atheist and argues that religion is not a bad thing, per se, and that indeed it may serve us in some positive way, as it reflects an imaginative way by which we construct our world and societies.

    Fossiilkütused ei ole ka per se pahad ja on meid mitmel positiivsel viisil teeninud, aga sellegipoolest on kaval nende massiline põletamine maha jätta.

  25. Family Values @ Work propageerib veidrat seisukohta, mille järgi olevat palgaliste haiguspäevade arv seotud epideemiate levimise kiirusega.

    Contagion: Not Just a Movie tells the real story of how flu epidemics can spread. During the H1N1 outbreak, 7 million Americans caught the flu from their co-workers – in part because so many hard-working people without paid sick days were unable to stay home sick without being fired or losing a day’s wage.

    Saadaval on ka inimesed, kes räägivad, missugustel kaalutlustel nad haigena tööl käivad epideemiaid edendavad.

  26. Asi kipub ikka päris hulluks kätte minema, kui poliitikud üritavad majandust juhtida majandusseaduste vastaselt:

    Merkel keelas jutud Kreeka pankrotist http://www.e24.ee/563436/merke.....ankrotist/
    Saksa kantsler Angela Merkel üritas eile lämmatada kuulujutte Kreeka peatsest pankrotist ja kinnitas, et midagi sellist ei saa enne 2013. aastat juhtuda.
    …………….
    Merkel andis jõuliselt vastu näppe oma poliitilistele partneritele, kes julgesid spekuleerida Kreeka maksejõuetuse ja isegi euroalast väljumise teemadel. Samal ajal keevad turud Saksa valitsuse segaste sõnumite taustal kui nõiakatel.
    …………….
    Merkel kinnitas raadios, et Saksamaa ja ta europartnerid rakendavad «kõiki meie kasutuses olevaid meetmeid» Kreeka maksekatkestuse ärahoidmiseks, kuna nimeatud sündmus nakataks kogu valuutabloki.
    ……………
    «Inimestel on väga raske sellistel turgudel kaubelda. Müük ja ostmine käib võltskuulujuttude alusel,» ütles Evolution Securitiesi vanemstrateeg Gary Jenkins.
    Fiati ja Chrysleri tegevjuht Sergio Marchionne rõhutas samal ajal ärijuhtide muresid, öeldes Frankfurdi autonäitusel: «Ma usun, et valede sammude puhul sõidab kogu süsteem rööbastelt maha.
    Probleemiga tuleb tegeleda väga tõsiselt. Olukord on praegu väga ebameeldiv. Meid teeb rahutuks see ebastabiilsus ja viis, kuidas Euroopa kriisiga tegeletakse.»
    Julgemaid samme ELi valitsustelt ootab ka Bundesbanki president Jens Weidmann, kes hoiatas Kölnis peetud kõnes, et «otsus tuleb teha varsti» – kas siis «suur hüpe» poliitilise liidu suunas või tagasipööre rahaliidu juurde, mis põhineb liikmete rangel eelarvepoliitikal.

    Merkel: pankrot on võimalik aastal 2013 http://www.ap3.ee/article/2011.....astal-2013

  27. Oakrock ütles:

    «Inimestel on väga raske sellistel turgudel kaubelda. Müük ja ostmine käib võltskuulujuttude alusel,» ütles Evolution Securitiesi vanemstrateeg Gary Jenkins.

    See ei ole bug, see on featuur. Heas Uues Maailmas kauplevad turul masinad, mitte inimesed.

  28. @dig:

    Otsused teeb siiski börsimaakler! Cv keskuses on ära toodud töö iseloom, töötingimused ja vajalikud teadmised, oskused ja iseloomuomadused. NB! Reaalselt on töö jube!!!

    Börsimaakler http://www.cvkeskus.ee/career......eer_style=
    Börsimaaklerid on turul vahendajateks, sest nad ise müüdavat kaupa ei tooda ega oma, vaid ainult müüvad või ostavad. Erinevates riikides toimib börs sarnaste põhimõtete alusel,…

    ……Olles ajalehed läbi vaadanud, peab maakler nõu klientidega, kelle volitusel ta tehinguid sooritab ja märgib üles nende ostu ja müügisoovid. Kui börs avatakse, läheb börsimaakleri elu väga kiireks ja närviliseks. Mitme järgneva tunni jooksul toimub pidev konsulteerimine klientidega ja suhtlemine börsiga klientide ostu- ja müügisoovide realiseerimiseks. Börsimaakler hoiab kliente kursis olukorraga turul ja vormistab ostu-müügi ordereid. Pealelõunasel ajal on kauplemine vaibunud ja börsimaakler hakkab klientidele koostama lühikokkuvõtteid möödunud päevast. Kokkuvõttes on toodud kliendi aktsiate liikumised, avamis- ja sulgemishinnad.

    … Aktiivne kauplemine algab juba 20 minutit enne börsi avamist, siis korrigeeritakse omavahel noteeringuid ja kuulatakse maad. Börsi ametlik avamine on kell 10.00 ja siis muutub kauplemine ülielavaks. Valitseb närviline õhkkond ja pinged on kruvitud kõrgele, seda võib täheldada eriti siis, kui börs teeb läbi kiire hindade tõusu või languse. Vaimne pinge on kauplemisperioodil äärmiselt suur. Kogu börsiga suhtlemine toimub arvuti börsiterminaali kaudu ja filmidest nähtud nn. põrandaga börsi, kus sebib suur hulk kätega vehkivaid ja närviliselt karjuvaid tegelasi, Eestis ei ole.

  29. @dig:

    Väiksematel börssidel seda ei kasutata, kuna hea maakler on masinast tunduvalt parema analüüsivõimega. Suurtel börssidel on infomahud aga sellised, et ükski inimene ei ole võimeline neid andmeid analüüsima, seega on see normaalne.

    Lisaks Te unustate pankade hetkeolukorra seoses võlgnikriikide rämpsvõlakirjadega, mida pangad omavad suurtes kogustes, mis võivad kukutada nõrgemad pangad. On tõenäoline, et panganduses toimuvad lähitulevikus suured muutused, kuna Euroopas rahanduses kasutatav nn. „kullastandard“ on kokkusobimatu praeguse panganduse „õhust rahategemisega“. See, mis toimuma hakkab peaks selguma lähitulevikus.

    Algorithmic trading to replace humans in the stock market http://www.physorg.com/news/20.....stock.html

    Mahal_Kita
    There’s one comment mentioning chain-cascade failure.. As long as algorithms are based on past results statistically this is imminent. There is to date no algorithm that can forcast a chaotic – unstable – system accurately. Look at weather forcasts; basically the same algorythms. But when it misses in a economic environment the damage will be exponential. For human traders this is good news because all they have to do is watch the trends and pick a slice of the curve.

  30. Oakrock ütles:

    @dig:
    Väiksematel börssidel seda ei kasutata, kuna hea maakler on masinast tunduvalt parema analüüsivõimega.

    Äsja ilmunud working paper UK valitsuse töörühmalt Foresight prognoosib kübermaaklerdamise kiirenevat ja laienevat levikut. Põhjendus on ka olemas:

    The Foresight panel notes that human workers are made with hardware that is too slow and runs on limited bandwidth in comparison to their computer counterparts.

  31. PhysOrg teatab, et Edinburgh’ ja California teadlased-mudeldajad on avastanud, et võhikute kalduvus oma võimeid üle hinnata (vt “Dunning-Krugeri efekt“) on tegelikult sageli kasulik, mis selgitab ka taolise kaasasündinud tunnetusliku hälbe püsimajäämist evolutsioonilises plaanis.

    Researchers have shown for the first time that overconfidence actually beats accurate assessments in a wide variety of situations, be it sport, business or even war.
    However, this bold approach also risks wreaking ever-greater havoc. The authors cite the 2008 financial crash and the 2003 Iraq war as just two examples of when extreme overconfidence backfired.

    A team from the University of Edinburgh and the University of California, San Diego used a mathematical model to simulate the effects of overconfidence over generations. It pitted overconfident, accurate, and underconfident strategies against each other.

    A paper published in Nature today shows that overconfidence frequently brings rewards, as long as spoils of conflict are sufficiently large compared with the costs of competing for them. In contrast, people with unbiased, accurate perceptions usually fare worse.

    The implications are that, over a long period of time the evolutionary principal of natural selection is likely to have favoured a bias towards overconfidence. Therefore people with the mentality of someone like boxer Mohammad Ali would have left more descendents than those with the mindset of film maker Woody Allen.

    The evolutionary model also showed that overconfidence becomes greatest in the face of high levels of uncertainty and risk. When we face unfamiliar enemies or new technologies, overconfidence becomes an even better strategy.

  32. @Mart K.:

    So? Ma vist mainisin inimmõistusele hoomamatuid infokogumeid!

    Sellisel kujul eksisteeriv pangandus ja ka börsid lakkavad olemast, kui toimub Suur Depressioon nr. 2, mida asjaga kursis olevad spetsialistid ammu ennustavad. Lugege Suure Depressiooni kohta, siis saate targemaks!

    Majandusseaduste kohaselt on Kreeka maksejõuetu ja need nn. abipaketid ei aita majandust jalule upitada, vaid nende eelduseks olevad kärpimised tapavad selle viimasegi. Kas Te pole tähele pannud Itaalia probleeme, nii ülitark, kui Te olete?

    EL on sotsialistlik ja see majandusmudel on tõestanud oma elujõuetust, ka on vähetõenäoline, et tekivad Euroopa Ühendriigid, mis oleksid väiksemate ja nõrgemate majandustega riikidele hukatuslik (sinna kuulub ka Eesti, kus puudub sisuliselt tootev tööstus, mis on jõukuse ja stabiilsuse allikaks. Me oleme odavapalgaline allhankemaa ja jääme selleks ka Euroopa Ühendriikides.)

  33. Crooks & Liars vahendab tuntud majanduseksperdi Ron Pauli detailset analüüsi Aafrika näljahädade põhjustest.

    Republican presidential candidate Ron Paul explained Wednesday that famines in Africa were a result of a lack of a “free market systems.”

    “All I know is if you look at history and if you compare good medical care and you compare famine, the countries that are more socialistic have more famines,” Paul told CNN’s T.J. Holmes. “If you look at Africa, they don’t have any free market systems and property rights and they have famines and no medical care. So the freer the system, the better the health care.”

    Somaalia jätame praegu kõrvale kui ebahuvitava ühes tema piraadiväärtpaberibörside ja näljahädaga ning vaatame, mida arvavad asjast inimesed, kes ise ennast akrediteerima ei pea:

    Writing for the World Bank in 1996, Australian economist Martin Ravallion noted the importance of a social safety net for preventing famines.

    “The literature on famines reviewed here has suggested that failures of both market and nonmarket institutions lie at the heart of famine causation; so it can be argued that famines can be ameliorated by longer-term development policies which strengthen the social and economic institutions (both governmental and non-governmental) which help protect poor people from economy-wide shocks,” he wrote.

    “Evidence in the famines literature and elsewhere also suggests that an effective social safety net for protecting poor households from severe shocks is consistent with longer-term goals of economic growth and environmental protection.”

  34. BBC toob meieni soo-uudiseid Austraaliast, kus passis kasutatavat sooklassifikaatorit on täiendatud klassiga muu.

    Australians have been given a third choice when describing their gender on passport applications, under new guidelines aimed at removing discrimination.

    Transgender people and those of ambiguous sex will be able to list their gender as indeterminate, which will be shown on passports as an X.

    People whose gender was different from that of their birth were previously required to have reassignment surgery before they could change their passport to their preferred sex.

  35. New Scientist kirjutab teadlasest, kes üritab metallipõhist kunstlikku eluvormi konstrueerida.

    Could living things that evolved from metals be clunking about somewhere in the universe? Perhaps. In a lab in Glasgow, UK, one man is intent on proving that metal-based life is possible.

    He has managed to build cell-like bubbles from giant metal-containing molecules and has given them some life-like properties. He now hopes to induce them to evolve into fully inorganic self-replicating entities.

    “I am 100 per cent positive that we can get evolution to work outside organic biology,” says Lee Cronin (see photo, right) at the University of Glasgow. His building blocks are large “polyoxometalates” made of a range of metal atoms – most recently tungsten – linked to oxygen and phosphorus. By simply mixing them in solution, he can get them to self-assemble into cell-like spheres.

    Progress on toimumas ka ainevahetuse ja fotosünteesi vallas. Metallist geenid on alles leiutamata, aga vannilik valik juba toimub:

    In an ambitious seven-month experiment, Cronin is now mass-producing bubbles and injecting them into an array of tubes and flasks filled with different chemicals at different pH levels. He hopes that the mix of environments will allow only the fittest bubbles to survive. “If the pH is too low and [some bubbles] dissolve then those droplets will have died.” Others may persist and accumulate. In the long run, the real test will be whether the cells can modify their own chemistry to adapt to different environments. Cronin hints that his latest work may show this, but is unwilling to give details as yet. “I think we have just shown the first droplets that can evolve” is all he will say.

  36. Väike Suri Cruise õpib koolis saientoloogia põhitõdesid Õhtulehes

    Daily Maili teatel alustas Suri õpinguid Los Angeleses asuvas New Leadership Academys, mille on asutanud Cruise’i lähedased sõbrad, näitlejapaar Will Smith ja Jada Pinket Smith.

    Ajalehe andmeil pole usulahu tõekspidamiste järgi vaja koolis traditsioonilist regulaarset õppekava läbi võtta. Esimestel koolipäevadel ei tegeldud mitte tähestiku õppimise ja lihtsamate rehkendustega, vaid saientoloogia looja L. Ron Hubbardi tõekspidamiste tutvustamisega.

    Ajakiri Woman’s Day intervjueeris üht endist saientoloogi, kelle sõnul õpetatakse saientoloogide koolis lastele maast madalast, kuidas vabastada end nn engrammidest – varasematest mälestustest, mis õppimist ja arusaamist takistavad. “Seal on kõik hoopis teistmoodi [kui harilikus koolis],” lisas ajakirja allikas. “Lapsed on eridieedil, mis sisaldab süsivesikutevaeseid eineid ja isegi paastupäevi. Õppetunnid on sammud viimaks saabuva “ilmutuse” poole, et me kõik põlvneme tulnukatest.”

    Lisaks õpetatakse lapsi koolis, mille õppemaks on 30 000 dollarit aastas, roboteid ehitama ja nendega suhtlema.

  37. Oakrock ütles:

    @dig:

    Väiksematel börssidel seda ei kasutata, kuna hea maakler on masinast tunduvalt parema analüüsivõimega.

    Tsitaat?

    Lisaks tuleb tähele panna, et maakler on leti taga asuv entiteet, kes/mis paaritab omavahel ostjaid ja müüjaid. Süsinikul baseeruva entiteedi jaoks on maakleri elukutse üks kindlamaid ja stabiilsemaid, ainus tõsisem tööülesanne näib neil olevat leti taga poseerimine.

    Masinkauplemise hädadest rääkides peetakse tavaliselt silmas ostjaid ja müüjaid. Suurematel börssidel on ostja/müüja tänapäeval peamiselt masin, väiksemate börsside kohta ei tea. Nt Kilulinna börsil on mahud välkkauplemise jaoks ehk liiga väikesed, samas aeglasemate algoritmide kasutamisel ei tohiks probleeme olla.

  38. Rahvusvaheline Valuutafond on uurinud, missugust tulu rahvamajandusele toob kasinusmeetmete rakendamine.

    The challenge facing the United Kingdom and many advanced economies is how to bring debt down to safer levels in the face of a weak recovery. Will deficit reduction lead to stronger growth and job creation in the short run?

    Recent IMF research provides an answer to this question. Evidence from data over the past 30 years shows that consolidation lowers incomes in the short term, with wage-earners taking more of a hit than others; it also raises unemployment, particularly long-term unemployment.

    To obtain estimates of the effects of fiscal consolidation, the IMF research draws on historical accounts and records of policy actions—tax hikes and spending cuts—motivated by a desire to bring about deficit reduction. This is a more accurate measure of policy actions than those used in previous studies, which often rely on the observed change in the budget deficit adjusted for the economic cycle (see box).

    Using this better measure, the evidence from the past is clear: fiscal consolidations typically have the short-run effect of reducing incomes and raising unemployment. A fiscal consolidation of 1 percent of GDP reduces inflation-adjusted incomes by about 0.6 percent and raises the unemployment rate by almost 0.5 percentage point (see Chart 2) within two years, with some recovery thereafter. Spending by households and firms also declines, with little evidence of a hand­over from public to private sector demand.

    In economists’ jargon, fiscal consolidations are contractionary, not expansionary. This conclusion reverses earlier suggestions in the literature that cutting the budget deficit can spur growth in the short term.

  39. Slate kirjutab, mis sai pärast Meerika presidendimetakandidaadi Michele Bachmani väidet, et inimese papilloomiviiruse vastane vaktsineerimine on põhjustanud vaimset taandarengut.

    Steven Miles, a University of Minnesota bioethicist got the ball rolling by saying that he would pay $1,000 if medical records prove a girl suffered “mental retardation” after receiving a vaccine against HPV, as Rep. Michele Bachmann’s claimed during Monday’s debate, saying she heard it straight from the girl’s mother. Then Miles’ former boss, Art Caplan, who is director of the University of Pennsylvania Center for Bioethics, upped the ante saying he would pay $10,000 to a charity of Bachmann’s choice for proof, reported the Minneapolis Star Tribune.

    Miks säherdune tühi-tähi üldse bioeetikut huvitama peaks?

    “These types of messages in this climate have the capacity to do enormous public health harm,” Miles said. “The woman, assuming she exists, put this claim into the public domain and it’s an extremely serious claim and it deserves to be analyzed.”

  40. priitp ütles:

    Nt Kilulinna börsil on mahud välkkauplemise jaoks ehk liiga väikesed, …

    Nüüd, kui TSE OMX’ile kuulub, ei peaks mina võimatuks seda, et terve OMX-võrgu vahendusel mõned välkkauplejad ka Tallinnas tegutsevad.

    … samas aeglasemate algoritmide kasutamisel ei tohiks probleeme olla.

    Peale selle, muidugi mõista, et kui investor ise kahjuliku otsuse tegi, peab ta ennast süüdistama, aga kui kahjuliku otsuse tegi masin, avaneb investoril suurepärane võimalus matemaatiku ja/või programmeerija peale terapeutiliselt röökida.

  41. @priitp:

    Tsitaat?

    Puudub. Isiklik loogika ütleb nii …

    ainus tõsisem tööülesanne näib neil olevat leti taga poseerimine

    Midagi nii head pole ma ammu näinud! Aitäh hea tuju tekitamise eest. Võibolla fotode tegemise ajal leidsid aset järjekordsed poliitilised jänesehaagid, millest arusaamiseks ei piisa mõistusest, kuna need on majandusseaduste vastased?

    Kilulinna börsil on mahud välkkauplemise jaoks ehk liiga väikesed, samas aeglasemate algoritmide kasutamisel ei tohiks probleeme olla.

    Juba mitu aastat oleme me elanud kriisi situatsioonis, kus olukorrad majanduses ja firmade majandusseisudes muutuvad päevadega, vahel minutitega, ei usu, et ükski programm saaks hakkama. Turgu mõjutavad ka poliitikute arusaamatud tõmblemised, loodusõnnetused, erinevad õnnetused ettevõtetes jm. ootamatud sündmused. Stabiilse majanduse tingimustes võib see isegi töötada, aga millal saabub maailma stabiilsus pole teada. Ähvardatakse esmalt ülemaailmse kriisiga (maailmapank, IMF), eks siis inimesed hakka jälle mõtlema, kes selle üle elavad.

  42. Dana Ullman kirjutab Huffington Postis, et homöopaatia-eitajad ja teised tumedad kardinatagused jõud levitavad homöopaatia suunas desinfot.

    Like other propagandists, the homeopathy deniers seek to create disinformation by using three straightforward techniques. First, the homeopathy deniers make a simple false accusation, a lie, and repeat it constantly and consistently in an attempt to make it a new “truth.” Second, this repetition is then done within the context of some legitimizing element. In the case of the homeopathy deniers, that element is a corruption of normal science, an analysis of scientific evidence that creates reasons (excuses) to exclude high-quality studies that show positive results (even those studies that have been published in leading conventional medical journals), and a mis-use of the concept of skepticism. The homeopathy deniers ignore or downplay the substantial body of evidence from basic science and clinical research, from outcome studies, from cost-effectiveness studies and from epidemiological evidence, and only quote from those studies that verify their own point of view, rather than reviewing the entire body of evidence.

    The third component of the technique is to sell the lie to a vulnerable population in an attempt to have repetition from that group. In the case of the homeopathy deniers, the vulnerable groups are often young students of science who are enamored with the language and elitism of their newly-learned craft, but who lack the deep understanding and experience to realize that they are being “used” by the deniers. The homeopathy deniers also play on the fears of those older and established scientists and physicians and who are led to believe that “if homeopathy is true, then everything about modern medicine and science is false.” This over-simplification of reality is commonly repeated.

    Isegi Orac on sunnitud tunnistama, et Ullman on päris naljakas.

    I must admit, though. Ullman is pretty funny. Let’s take a look at how he tries to paint skepticism of homeopathy as being in reality pseudoskepticism. It’s a textbook example of not understanding what skepticism really is. Ullman first complains that “homeopathy deniers” (a label that I wear proudly as a practitioner and defender of science-based medicine, by the way) “make a simple false accusation, a lie, and repeat it constantly and consistently in an attempt to make it a new ‘truth.'” In reality these are not false accusations at all; they are the truth. Rather, it’s Ullman and homeopathy apologists who take a lie and repeat it constantly. Next, Ullman tries to accuse us evil skeptics of finding excuses to downplay positive evidence for homeopathy. Never mind that that “positive” evidence is invariably easily explained by the random noise that occurs in clinical trial results, in which at least 5% of clinical trials produce false positive results based on the definition of statistical significance (and, given the imperfections, biases, and flaws in clinical trial methodology, it’s usually much more than 5%). Combine that with the utter implausibility of homeopathy based on physics, and those equivocal results are even more obviously false positives.

  43. Greg Laden vahendab järjekordseid evolutsiooniuudiseid National Geographic’ult. Tuleb välja, et Hudsoni jõkke on ilmunud kalad, kellel on nüüd geneetiline resistentsus polüklorobifenüülide — mürgiste organokloriidide, mida kasutati kunagi elektriseadmetes laialt — vastu.

    Bottom-feeding fish in the Hudson River have developed a gene that renders them immune to the toxic effects of PCBs, researchers say.

    A genetic variant allows the fish to live in waters notoriously polluted by the now-banned industrial chemicals, and distinguishes the fish—Atlantic tomcod (Microgadus tomcod)—as one of the world’s fastest evolving populations.

    “This is very, very ra­­­­­­­­­­­­pid evolutionary change,” said Isaac Wirgin, an environmental toxicologist at New York University’s School of Medicine, and the study’s lead investigator. “Normally you think of evolution occurring in thousands to millions of years. You’re talking about all this occurring in 20 to 50 generations maybe.”

    The study appears in the Feb. 18 online issue of Science.

    Inimesed on jõevee nii mürgiseks suutnud teha, et ilma uue geenita kaladele on ellujäämine raskevõitu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga