Foolium, seemned, püramiid ja muud lood veebruaris (+video)

Viljo Viljasoo püramiidi tipus

Veebruar on jube külm olnud ja külm jätkub. See ei tähenda, et globaalset soojenemist ei toimuks, sest kohalik ilm, üldisem kliima ja planetaarne energiabilanss on iseasjad. Aga avame uue jutulõnga, kuniks muid lugusid hakkab tulema.

  • Pealtnägija (08.02.2012 20:05)

    Eesti Maaülikooli dotsent tehnikadoktor Viljo Viljasoo: hetkel on tippteadus seisukohal, et Päike ja Maa reastuvad ühele joonele, planeetide kombinatsioon reastub analoogiliselt. Massikese eraldub Päikese tsentrist sedavõrd, et nende pingete tõttu võib vallanduda päikeseplasma. Vallanduvad vulkaanid. Plahvatavad tuumajaamad ja kogu tsivilisatsioonist jääb järgi ainult kümme protsenti.

    Viljasoo ja püramiidide lõigu algus 30:36.

  • Püramiidi tipus? Põllumajandusekspert hirmutas maailmalõpuga
    Villu Päärt, Novaator

    14 aastat tagasi on ta kaitsnud doktorikraadi piima jahutus-säilitusseadmete töökindluse ja selle tagamise meetodite kohta. Eesti Teadusinfosüsteemi andmeil on Viljasoo viimane teaduspublikatsioon pärit 2009. aastast ning käsitleb naismaalrite füüsilist koormatust. Veel on ta olnud autoriks mitmetele teadusartiklitele karjalautade sisekliimast.
    Kuid telesaates esines Viljasoo püramiidiuurijana, kes on viimase kümne aasta jooksul oma kätega püstitanud 250 püramiidi.

  • Foolium mütsi all või siis fooliumist mütsid on saanud tänu meie peaministrile väga kuulsaks ja taganud Ansipile surematuse. Olgu selle massilise populaarsuse alguspunkt ka siin liikuvas pildis ja helis ära märgitud.

    Teate, see, kes midagi taolist väidab, see on seemneid söönud ja mitte neid seemneid, mida meie oma põldudele külvame. (Naer.) Tavaliselt niisugustel puhkudel, kui inimestel sellised kahtlused on, siis selle vastu aitab aeg-ajalt see, et pannakse foolium mütsi sisse. Mõned arvavad, et abi võib olla ka mullivannist.

  • Downi sündroomiga laps tuli emale armastust õpetama
    Ajakiri Naised

    Kuid juba Lote-Liisi kuvöösi juures istudes sai ta esimese märgi, et on vaja õppida eluprobleeme kõrgemalt ja avaramalt vaatlema, kui kuulis meditsiinipersonali rääkimas Doreen Virtue’ raamatust «Inglite sõnumid».

  • Mitut Euroopa riiki on tabanud leetrite puhang
    PM E24, Terviseamet

    Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel registreeriti 2011. a Euroopa Liidu ja EEA/EFTA riikides ligikaudu 31 000 leetrite haigusjuhtu, nendest 26-l juhul oli tüsistuseks entsefaliit ning kaheksal juhul lõppes haigestumine surmaga.

  • 17-18.märts 2012 Holotroopne hingamistöö

    Holotroopne hingamine integreerib endas tänapäeva teaduse uuringud, antropoloogia, erinevad süvapsühholoogiad, transpersonaalse psühholoogia, idamaade vaimsed praktikad ja erinevad müstilised traditsioonid. […] Holotroopiline hingamine vahendab juurdepääsu kõikidele inimkogemuse tasanditele, sisaldades olulisi lapsepõlve mälestusi ja teisi eluloolisi sündmusi, üksteisele järgnevaid psühholoogilis-vaimseid surmasid ja ümbersünde ning laias spektris transpersonaalseid, vaimseid kogemusi.

    140 EUR

  • Maailmalõpupaanika: kuidas ellujäämisfännid viimsekspäevaks valmistuvad?
    Delfi Forte ja National Geographic Channel

    „Inimesed jõuavad apokalüptitsismi juurde küll eri põhjustel, ent võtavad omaks hulga eelduseid, mis määratlevad kogu rühma. Esiteks usuvad nad, et maailmas on midagi hirmus valesti ja et tõenäoliselt pole võimalik seda korda teha. Teiseks usuvad nad, et kohe-kohe on saabumas radikaalne muudatus,” rääkis DiTomasso.

  • Ravimifirmade salaelu: arstide äraostmine, puudulik innovatsioon ja petturlikud hinnamanipulatsioonid

    Enamiku arstide jaoks on ravimiesitlejad vältimatu nuhtlus, kes paljast turundusloba välja ajavad [—]. Aga ärme mängime lolli: me jätkame samamoodi, kuna see turundusmudel on edukas: see süsteem töötab!

  • Intervjuu neurofilosoofiga: meie „mina” on illusioon
    Stefan Klein, Eesti Päevaleht

    Elementaarne minatunne on evolutsiooni produkt, see aitab ellu jääda. Ja see mehhanism on seepärast nii edukas, et meil on raske sellest läbi näha. Uuemad uurimused näitavad, et on toimunud ka enesepettuste evolutsioon. Positiivsed illusioonid võivad olla väga kasulikud.

  • Raamat: paavst vabastas kaks meest enda teadmata kurjadest vaimudest

    Juhtum leidis aset Vatikanis Püha Peetruse väljakul. Paavst oli just autost väljunud, kui esireas olnud kaks meest, kes kannavad nimesid Marco ja Giovanni, hakkasid kummaliselt käituma ning kukkusid lõpuks maha. Raamatu kohaselt olevat Giovanni hakanud rääkima nagu hauataguse häälega, öeldes, et ta ei ole Giovanni, vaid deemon. Amorth kirjeldab, kuidas mehed värisesid, tegid kummalisi hääli ning muutusid paavsti nähes agressiivseks. Kui Benedictus XVI nende suunas ristimärgi tegi ning õnnistas, olevat mehi nagu elektrilöök tabanud ning nad lendasid paar meetrit tahapoole, jäädes sinna lamama. Preester Amorthi sõnul oli see tõend jumala ja saatana vahelise võitluse kohta, milles saatan jäi kaotajaks.

  • Urmas Sõõrumaa: lollidele ei tohi raha anda
    PM E24 vahendab Directorit

    Ta arvestab astroloogia ja idamaade õpetustega, kaubamärkide energeetilise jõu mõõtmist pendli abil valdab ta ka ise.

  • Kas vastab tõele üldlevinud väide, et ei ole olemas kahte täpselt ühesugust lumehelvest?
    Vastab Jüri Kamenik

    Kokkuvõtlikult: tundub mõistlik tõmmata piir valgusmikroskoobiga avastatavate erinevuste arvestamise juurde, st neid erinevusi ei tasu ilmselt nö igapäevases ehk mitte üliranges mõttes arvestada, mida saab avastada vaid elektronmikroskoobiga. Sellisel juhul võib loodusest leida väikesi ja väga lihtsa kujuga kristalle, mis on omavahel eristamatud isegi valgusmikroskoobiga uurides. Kui aga uurida keeruka kujuga lumekristalle, siis vaevalt et teist täpselt samasugust loodusest leiab.

  • Aitab vist praeguseks küll. Küllap elu ja inimesed meid uudistega kostitavad.

207 Replies to “Foolium, seemned, püramiid ja muud lood veebruaris (+video)”

  1. Ka Kaarel Tarand on Sirbis ACTA teemal mõtteid avaldanud: Suguharu vanemad mehed

    Teadlane saab ühiskonnalt tööpakkumise kui meisterõpetaja, kunstnikku selles rollis ei nähta ja nii pole ka tööd ega tasu. Kunstnikust on saanud ettevõtja, eraülesandega looja, samal ajal kui teadlasel on avalik ülesanne. Eelöeldu pole etteheide teaduskorraldusele, vastupidi, see peaks julgustama ka kunstiloojaid samal viisil nägema ning neile teadlaste omadega sarnaseid toimetulekuskeeme ehitama.

  2. Wired kirjutab armastustunde mõõtmisest.

    To develop his latest “competition,” Hoff enlisted the help of researchers at the Stanford Center for Cognitive and Neurobiological Imaging. Research director Bob Dougherty assisted with development of the love test, while Melina Uncapher served as the film’s scientific director.

    It turns out — based on the levels of activity in the dopamine, serotonin and ocytocin/vasopressin pathways — it is possible for one person to exhibit that they can love someone more deeply than another person can.

  3. K_V ütles:

    Ma peaksin sellest, et Hollywood veel suudab turult raha kätte saada, järeldama, et intellektuaalset omandit puudutavad lepped ei vaja muutusi?

    Sa peaksid järeldama sellest, et Su teooria nõuab Hollywoodi kahjumlikkust kas praegu või lähitulevikus ja sellest, et Hollywood ei ole kahjumlik ei praegu ega lähitulevikus, et teooria on vale ja vajab parandamist. Aga ma juba ütlesin seda, kas Sa ei näinud?

  4. Käibel on hulka populaarseid peedistamisnarratiive, mis räägivad, et kristlikke kirikuid islamimaades ei ole. Kuwait Times edastab narratiiviga konflikteeruvaid fakte.

    KUWAIT: Curtailing Christians’ religious freedom by removing churches violates the country’s laws, and is an affront to the tolerant image of Islam and Kuwaiti society, said Jamaal Al-Shehab , Minister of Justice, Awqaf and Islamic Affairs. This was his first public comment to reports about a lawmaker’s plans to submit a draft law banning the construction of new churches.

    Reassuring that the Constitution promotes freedom of religious belief and practice, Al-Shehab recognized MPs’ right to use constitutional tools, adding that religious scholars should be consulted to limit the number of churches operating here. Al-Shehab described the demolition of all churches in Kuwait as illegal, unconstitutional and in violation of Islamic regulations.

    Arutamist leiab ka usuorganisatsioonidele seadusesse erandite tegemise ja psühhoaktiivsete substantside küsimus.

    “We respect freedom of religious practice for followers of other faiths, yet it’s illogical to agree with every demand that falls in line with their beliefs,” the Islamist lawmaker said. “Should we legalize alcohol for example just because its consumption is allowed in other religions?”he asked.

    Teadupärast kasutatakse alkoholi mõnedes kristlikes rituaalides.

  5. Pravda teadusveerg räägib batsilloloogiauudistest.

    In mountain permafrost in Mamontovaya, Yakutia (Siberia), Russian researchers discovered a previously unknown species of bacteria. Mice injected in the body with a solution containing these organisms, were healthier and lived longer than their counterparts. Have the scientists discovered the secrets of immortality?

    The strange bacillus found in mammoth Mountain in the Siberian Republic of Yakutia is three million years old and appears to have special mechanisms which allow it to stay alive in the most inhospitable temperatures and conditions. It successfully shares at temperatures of five degrees Celsius above zero.

    Mitu jamalikku nüanssi tähelepanelikule lugejale silma torkab?

  6. dig ütles:

    Sa peaksid järeldama sellest, et Su teooria nõuab Hollywoodi kahjumlikkust kas praegu või lähitulevikus ja sellest, et Hollywood ei ole kahjumlik ei praegu ega lähitulevikus, et teooria on vale ja vajab parandamist.

    Nn “minu teooria” ütleb, et Hollywoodi kasumlikkus võiks siis langeda või lakata, kui väiksematel tegijatel intellektuaalse omandi kaitse erilist pingutust ja väljaminekuid ei nõua.
    Kui loominguga on reaalselt võimalik teenida, siis on võimalik sellele ka professionaalselt pühenduda, konkurentsist pidi aga kasu tõusma.

  7. K_V ütles:

    Nn “minu teooria” ütleb, et Hollywoodi kasumlikkus võiks siis langeda või lakata, kui väiksematel tegijatel intellektuaalse omandi kaitse erilist pingutust ja väljaminekuid ei nõua.

    Mina lähtun sellest, mida Sa postituses #88 kirja panid. Kus need ülejäänud klauslid on?

    Muide, Hollywoodi ja “väiksemate tegijate” vahele dihhotoomia tõmbamine on eksitav. “Hollywoodi kasuminumbrid” on agregaatfunktsioon, mis hõlmab nii suuri kui väikesi stuudioid.

    K_V ütles:

    Kui loominguga on reaalselt võimalik teenida, …

    Kui Sa tahad öelda, et praegu see võimalik ei ole, pead selle väite toetuseks väegadi kõvad andmed tooma.

  8. Oakrock ütles:

    ACTAga pannakse teisitimõtlejate suu kinni ja siis valetama. NSVL ajal oli vähemalt Soome TV, kus sai värsket õhku hingamas käia, nüüd pole sedagi. Naiivikutele võib õnne soovida, varsti jõuame kohale sotsialistlikule õnnemaale, kus tuleb mõelda ainult lubatud raamides.

    Teie jutt meenutab seda nõiakaevu kaitsmist, kus üheks tungivaks argumendiks olid igasugused energijaväljade kadumised ja kosmiliste olendite pahameel jne. Mitte see, et kaevust võib vesi ära kaduda.

    Teisimõtlejad (umbluu ajajad, kräkkerid, võrgupiraadid, nõiad, maagid jne) on siis mingid pühad lehmad või? Kui piiratakse nende võimalusi inimestele valetada ja neile kahju teha (nn vtervist kahjustavad dieedid, muusika ja raamatute illegaalne jagamine, sõimamine ja ähvardamine jne). Öelge minule konkreetselt, et mis selles halba on? Ainuke häda on selles, et erafirmadele pannakse kohustused peale, is tähendab kulutusi ja eraisikule suuremaid arveid.

    Mind on konkreetselt ähvardatud ühes keskkonnas ära tappa ja lisaks veel minu lapsed maha lasta ning naine vägistada. Politsei oli jõuetu, kuna niidid jooksid vene serveritesse.
    Sõbra koostatud raamat (6 aastat tiimitööd ja uuringuid lihtsalt rappa jooksnud, et saada mingigi vaevatasu) on netist torrentina vabalt kättesaadav.
    Lihtsalt seepärast pooldan, et võiks mingidki piirangu peal olla.

  9. Postimees edastab uudiseid pandalaenude maailmast.

    Hiinast kümneks aastaks laenuks saadud hiidpandad Huan Huan ja Yuan Zi astusid esimest korda Prantsusmaa avalikkuse ette.

    Beauvali loomaaja haridusdirektor Delphine Delord rääkis Reutersile, et tegemist on parima päevaga nende loomaaia ajaloos. «Me tõime pandad avalikkuse ette täna ja on suurepärane, et nii paljud inimesed ootasid neid ja on õnnelikud neid nähes.»

    Üks külastaja rääkis Reutersile, et loomakesed on lausa jumalikud, nad on nagu kaks kohevat mänguasja. Nad on armastusväärsed, tahaks neid katsuda, lisas ta.

    Mäletatavasti järgib Hiina valitsus kapitalistlikku põhimõtet, et kõik hiidpandad kuuluvad Hiinale ja välismaistele loomaaedadele antakse neid ainult tähtajaliselt laenuks.

  10. ütles:

    Teisimõtlejad (umbluu ajajad, kräkkerid, võrgupiraadid, nõiad, maagid jne) on siis mingid pühad lehmad või?

    Miks Sa niivõrd erinevate omadustega olevused ühteainsasse teisitimõtlejate patta paned?

  11. dig ütles:

    Kui Sa tahad öelda, et praegu see võimalik ei ole, pead selle väite toetuseks väegadi kõvad andmed tooma.

    Mis ma siin ikka üksinda jauran.
    Vahest tekib kuskil miski asjalikulaadsem arutelu, mismoodi intellektuaalse omandiga seotud küsimused ilusa vastuse leiaksid [linki?].
    Ja kuidas see ilu siis kogu maailmale ühteviisi ihaldusväärseks teha.

  12. K_V ütles:

    Mis ma siin ikka üksinda jauran.

    Kui Sa leiad, et Sa oma varasemat teooriat faktide palge ees kaitsta ei suuda, võiksid selle lahtise tekstiga välja öelda.

  13. dig ütles:

    Kui Sa leiad, et Sa oma varasemat teooriat faktide palge ees kaitsta ei suuda, võiksid selle lahtise tekstiga välja öelda.

    Veelgi enam.
    Ma ei suuda isegi mõista, mida siin teooriaks nimetada annab.

  14. Wired kirjutab kurjadest Pariisi terroristidest, kes murdsid Panthéon’i sisse ja parandasid selle kella ära.

    They met at a small café near the Eiffel Tower to review their plans, before heading out into the dark. Lifting a grate from the street, they descended a ladder to a tunnel, an unlit concrete passageway carrying a cable off into the void. They followed the cable to its source: the basement of the Ministry of Telecommunications. Horizontal bars blocked their way, but the skinny teens managed to wedge themselves through and climb to the building’s ground floor. There they found three keyrings in the security office and a logbook indicating that the guards were on their rounds.

    UX’s most sensational caper (or, at least, revealed so far) happened in 2006. A dedicated cadre spent months infiltrating the Panthéon, the grand structure in Paris that houses the remains of France’s most cherished citizens. Eight restorers built their own secret workshop in a storeroom, which they wired for electricity and internet access and outfitted with armchairs, tools, a fridge and a hot plate. During the course of a year, they painstakingly restored the Panthéon’s 19th-century clock. The neighbourhood must have been shocked to hear the clock sound for the first time in decades: on the hour, the half-hour, the quarter-hour.

    Pahalased on ka kunstiaarete kallal käinud.

    UX has made a study of museum security, in keeping with its concern for Paris’s vulnerable treasures — a concern not always shared by the city’s major cultural institutions. Once, after a UX member discovered security lapses in a major museum, she wrote a memo detailing them — leaving it on the security director’s desk in the middle of the night. Rather than fix the problems, the director went to the police, demanding they press charges against the perpetrators. (The police declined, though they did warn UX to slow down.) Kunstmann says he is sure that nothing has changed at the Museum of Modern Art since the break-in and security remains just as shoddy as ever.

  15. @:

    Teie jutt meenutab seda nõiakaevu kaitsmist, kus üheks tungivaks argumendiks olid igasugused energijaväljade kadumised ja kosmiliste olendite pahameel jne. Mitte see, et kaevust võib vesi ära kaduda.

    Ma pidasin Teid targemaks! Olen kaevanduse rajamise vastu väga ratsionaalsel põhjusel – veepuudus! Vesi hakkab üsna varsti hinda minema, meil oleks võimalik tulevikus tunduvalt rohkem raha teenida.

    Teisimõtlejad (umbluu ajajad, kräkkerid, võrgupiraadid, nõiad, maagid jne) on siis mingid pühad lehmad või? Kui piiratakse nende võimalusi inimestele valetada ja neile kahju teha (nn vtervist kahjustavad dieedid, muusika ja raamatute illegaalne jagamine, sõimamine ja ähvardamine jne).

    Jabur jutt! New Age kuulub nende Uue Maailma ehitajate hulka, seega nende jura ei kao kusagile. Karta on, et see muutub ametlikuks, üldiselt järgitavaks „tervislikuks eluviisiks“.

    muusika ja raamatute illegaalne jagamine Sõbra koostatud raamat (6 aastat tiimitööd ja uuringuid lihtsalt rappa jooksnud, et saada mingigi vaevatasu) on netist torrentina vabalt kättesaadav.

    Sorry, aga läbi interneti on võimalik müüa nii muusikat kui raamatuid. Miks Teie pole oma raamatuga seda teinud? Milleks on vaja vahendajaid? Rahunege, peale internetile suukorvi panemist ei ole enam võimalik uurida kuumi teemasid, ega selliseid raamatuid kirjutada.

    Öelge minule konkreetselt, et mis selles halba on?

    ACTA läbirääkimisdokumentides toodud seisukohtadest lähtuvalt kaob selline internet, nagu meie seda teame ja vaba meedia, mis edastas näiteks Liibüa sõja ämbrisseastumist – kõrbepoegade tagahoovis peetud tankikolonni pommitamist või lahingulennuki allatulistamist NATO poolt. See on halb. Netis on ka kuupäev välja pakutud, millal suur sõda pihta hakkab. Poliitikauudised ei jookse kunagi mööda külgi alla.

    Lihtsalt seepärast pooldan, et võiks mingidki piirangu peal olla.

    Piirangud on olemas Autoriõiguse seaduses.

  16. dig ütles:

    Scientific American räägib Heartland Institute’i vandenõust kokku panna koolidele mõeldud kliimaei’amise õppekava. Nagu viimasel ajal kombeks, on asjasse segatud keegi anonüümne aktivist, kes dokumente lekitas.

    The Atlantic teatab, et tundmatu võrgukommentaatori andmeil on see, milles Heartland Institute’i tumedad teod kirjas seisavad, võltsitud.

    Heartland’s offices are in the Midwest. And Heartland’s story about the provenance of the documents–a story that is being cited as proof of authenticity by climate bloggers–is that they were emailed by a support staffer who was tricked into sending the documents to an unverified email address by someone impersonating a board member. So I don’t see how they could have obtained a hard copy, but not the original electronic file.

    No, if it is indeed true that the document was scanned on the west coast, then I think we can say with a very high degree of confidence that it is a fake–especially when you put this together with all the other anomalies that I pointed out yesterday, notably the update I posted about the Koch contributions:

    Ka südamaalased ise on välja lasknud pressiteate.

    The individuals who have commented so far on these documents did not wait for Heartland to confirm or deny the authenticity of the documents. We believe their actions constitute civil and possibly criminal offenses for which we plan to pursue charges and collect payment for damages, including damages to our reputation. We ask them in particular to immediately remove these documents and all statements about them from the blogs, Web sites, and publications, and to publish retractions.

    Kas pressiteade on võltsitud, ei ole kahjuks teada.

  17. @K_V:

    On olemas selline organisatsioon, nagu Maailma Intellektuaalse Omandi Organisatsioon (WIPO). Tuleb välja, et nad on isegi mõelnud tulevikule ….

    Blue Sky Conference: Future Directions in Copyright Law http://www.wipo.int/about-wipo.....nf_11.html

    The Future of Copyright (Sydney, February 25, 2011)
    Francis Gurry, Director General, World Intellectual Property Organization

    History shows that it is an impossible task to reverse technological advantage and the change that it produces. Rather than resist it, we need to accept the inevitability of technological change and to seek an intelligent engagement with it. There is, in any case, no other choice – either the copyright system adapts to the natural advantage that has evolved or it will perish.

  18. dig vahendas Prantsusmaa võimude suhtumist ohtlikesse terroristidesse, kes öise päeva ajal muuseumi sisse murravad ja näitavad üles jultumust looming tervenisti varastamata jätta:

    Kunstmann says he is sure that nothing has changed at the Museum of Modern Art since the break-in and security remains just as shoddy as ever.

    Teisel pool La Manche’i võetakse terroriste ja mitte-vargusi märksa tõsisemalt, teatab Telegraph.

    Landline and mobile phone companies and broadband providers will be ordered to store the data for a year and make it available to the security services under the scheme.

    The databases would not record the contents of calls, texts or emails but the numbers or email addresses of who they are sent and received by.

    For the first time, the security services will have widespread access to information about who has been communicating with each other on social networking sites such as Facebook.

  19. Orac kirjutab, kuidas meditsiivi alternatiivid ja “Saladus” üksteise moodi on.

    It’s also not for nothing that I have recently started comparing CAM to The Secret, with its “law of attraction.” The Secret, as you might recall, is a New Age belief system popularized by Oprah Winfrey that claims that a person attracts to himself what he really wants. In other words, your thoughts “become things.” If you believe the woo-meisters, basically thinking something makes it so. As I’ve pointed out before, this sort of wishful thinking is infantile but it meshes scarily well with a lot of what various alternative medical systems preach, systems such as German New Medicine, Biologie Totale, and various other forms of quackery emphasizing “mind-body” medicine. This sort of thought, I point out, is not without parallels in mainstream society. For example, prosperity theology has a lot in common with The Secret, except that you don’t get good things by thinking about them and wishing really hard for them. Rather, you get good things by thinking about them and praying real hard for them. One could look at God as being the intermediary or tool in prosperity theology who provides good things to those who believe whereas in The Secret it’s the universe that somehow magically manifests our thoughts and “attracts” to us what we want. That is, after all, why the New Agers call it the “law of attraction.”

    A lot of people thought I was exaggerating when I likened the cult of placebo that CAM is developing into to The Secret. I even admit that there were times when I wondered if I had stretched a good analogy a bit too far. Then I saw this post by Sherry Gaba entitled The Law of Attraction and the Placebo Effect. It is, appropriately enough, on Deepak Chopra’s group blog IntentBlog. There it is, in black and what, exactly what I’ve been saying all along, only from the credulous side. I’ll show you what I mean. First, she describes the placebo effect in woo terms:

  20. Oakrock:

    History shows that it is an impossible task to reverse technological advantage and the change that it produces.

    Kunagi murti muistsel idamaal päid, kuidas reaalselt tagada nõutud moraalireeglite järgimine.
    Töötavaks lahenduseks osutus naisele koti pähe tõmbamine, mida praktiseeritakse tänapäevani.
    Aeg on edasi läinud ja loodetavasti on kellegi IT-geeniuse võimuses öelda, kuidas oleks õige eraomandit kaitsta areneva infoühiskonna oludes. Kes teab, ehk kuuleme kunagi sellisest ideest.
    Võitlus misiganes õiguste eest töötavaid lahendusi ei asenda.

  21. Persona in fieri pajatab pika loo, kus on juttu nii MV-st, skeptik.ee-st, dr Viljasoost, pakutakse välja võimalik Jumalas pettumise põhjus ja kirjeldatakse ka lähemalt võitlevaid ateiste

    Näiteks on nad Jumalas pettunud, kui see pole neile lapsepõlves andnud kümmet senti puudu olevat jäätiseraha. Negativistlikud pseudoreligioonid võivad kergesti põhjustada aegumatut viha ümbritseva maailma vastu. Meenub lapsepõlves nähtud propagandistlik brošüür “teadusliku ateismi” aktivistide kohta, kust on mällu talletunud ühine karakteerne tunnusjoon – pisikesed tigedad silmad kurjas näos.

    Kas igavese tõe valem on olemas ja kas ta on ka tõene? (No praegu kehtivad füüsikaseadused vististi tõesti kauges tulevikus päris samamoodi enam ei kehti, sest maailmaruum muutub, aga põhimõtteliselt 2+2 peaks ikka 4 olema ja ringi pindala peaks sama moodi arvutada saama jne?)
    Kas ja millal saabub Nibiru? Sotsiaalne tellimus on igatahes olemas, leiab autor.

    Ka nüüd tundub inimestel sageli olevat raske elada mitmuslikus maailmas ning otsitakse, nagu keskaegsed alkeemikud, igavese tõe valemit, kuid kas me saame kindlad olla, et igavese tõe valem on kindlasti olemas ja kas see üldse tõde on? Midagi sarnast on Nibiru võimaliku tulemisega. Kas Nibiru tuleb, kes tuleb ja millal ta tuleb? Siin polegi võimalik ühest vastust anda, kuid me peame tunnistama vastava sotsiaalse tellimuse olemasolu, sest kaasaegne maailm vajab ümbersündi, et vabaneda suletud ummikteest.

  22. K_V ütles:

    Aeg on edasi läinud ja loodetavasti on kellegi IT-geeniuse võimuses öelda, kuidas oleks õige eraomandit kaitsta areneva infoühiskonna oludes.

    Hakatuseks on abi skeptilisest suhtumisest levinud müüti, et kopirait on asjaõigusliku omandiõiguse tüüpi fenomen.

  23. @K_V:

    Kunagi murti muistsel idamaal päid, kuidas reaalselt tagada nõutud moraalireeglite järgimine.

    Ai, ai, ai! Te unustasite keskaegsed kristlikud grillipeod.

    Töötavaks lahenduseks osutus naisele koti pähe tõmbamine, mida praktiseeritakse tänapäevani.

    So? Selliste püksikandjast šovinistide vastu on üks relv – seksistreik. Vaadaku ise kuidas endaga hakkama saavad.

    Aeg on edasi läinud ja loodetavasti on kellegi IT-geeniuse võimuses öelda, kuidas oleks õige eraomandit kaitsta areneva infoühiskonna oludes. Kes teab, ehk kuuleme kunagi sellisest ideest.

    Kas teadsite, et muusika salvestamine ei ole enam selline nagu 20-30 aastat tagasi. Praegu tilguvad muusikud ükshaaval salvestusstuudiosse, et oma osa sisse mängida. (uudistest kuulsin, selle edastas muusik). Pärast miksitakse kõik arvutis kokku. Plaatide tootmine on ka lihtsaks tehtud, praegu suudaksid artistid ise plaate toota, lisaks muusikat internetis müües jääks enamus teenitust artistidele ja tehnilisele personalile, mitte seda ei kasseeriks sisse vahendajad. Kas see oleks siis paha? Või vihkate Te autoreid? Te toetate ju autorite õigusi jalge alla tallavat seadust. Kõigepealt tuleks autoritelt otse küsida, kas nad on praeguse süsteemiga rahul: kommentaaridest on läbi jooksnud mõte, et autorid ei ole rahul.

    Autoriõigused peaksid olema võõrandamatud ja vahendajale peaks saama neid üle anda piiratud ajaks. Praegune autoriõiguste kestmise periood on 70 aastat (enne oli 50!).

    Enamus rahast läheb vahendajatele, autor võidab sellest totakast ACTAst kõige vähem.

  24. Oakrock ütles:

    Piirangud on olemas Autoriõiguse seaduses.

    Need kes uluvad ja keda suukorvistama hakatakse, ei ole siiani selline seadus huvi pakkunud.

    PS! Nägu näha ei suuda te teiste tekste läbi lugeda vaid soovite kiirelt oma maailmanägemust kaitsta ja teistele peale suruda. Mina ei ole ühtegi raamatut kirjutanud ning miks te seda ähvarduse teemat ei puudutanud? Kas pooldate anonüümseid ähvardusi ja teiste mõnitamisi a`la pidasin teid targemaks jne?

  25. @:

    Need kes uluvad ja keda suukorvistama hakatakse, ei ole siiani selline seadus huvi pakkunud.

    Vale jutt! Autoriõiguse seaduse muutmise vajaduse kohta on mitmeid artikleid.

    Ekspert riigikogus: me ei vaja ACTAt, vaid autoriõiguse reformi 17.02.2012 http://arvamus.postimees.ee/74.....e-reformi/

    Isegi kui ACTA ei sunni Eesti praegusi seadusi muutma, muudab see võimatuks tulevikus praeguse 17. sajandi reaalsusele vastavate autoriõiguse jõustamisega seonduvat ajakohastada, leidis interneti autoriõiguse asjatundja Peeter P. Mõtsküla täna riigikogus Euroopa Liidu Asjade Komisjonis ACTAt arutades.

    Nii Euroopa Komisjoni kui Eesti vabariigi valitsuse esindajad on korduvalt kinnitanud, et ACTAga liitumine ei too kaasa vajadust muuta meil kehtivaid seadusi. Kuigi mõned minust kogenumad juristid on selle väite kahtluse alla seadnud, pean siinkohal vajalikuks puudutada hoopis üht ametlikes analüüsidokumentides seni kajastamata jäänud asjaolu, millele on tähelepanu juhtinud ka Euroopa Parlamendi liige Marietje Schaake.

    Tsiteerin: «ACTA lukustab iga selle allkirjastanud riigi autoriõiguse jõustamise süsteemi, piirates demokraatlike protsesside võimalust läbi viia reforme, mis on vajalikud selleks, et viia meie seadused kooskõlla infoajastu vajadustega.»

    Mina ei ole ühtegi raamatut kirjutanud.

    Miks Teid siis tappa taheti? Mingi 6 aastat tiimitööd? Aitasite sõbral materjali koguda? Venemaaga on seotud panga rahade kõrvaletoimetamine? Naljakas on ka see, et Te ei teadnud, et politsei tegutseb peale kuriteo toimepanekut.

    miks te seda ähvarduse teemat ei puudutanud?

    Ma ignoreerin ähvardusi, sest tapmisähvardused on mulle väga tuttavad, kriisisituatsioonides tuleb loota oma instinktidele, see aitab alati! Ma olen ju elus. Hi, hi, hi …

    Nägu näha ei suuda te teiste tekste läbi lugeda vaid soovite kiirelt oma maailmanägemust kaitsta ja teistele peale suruda

    Sõnavabadus ja info vaba liikumine on kõrgeimad hüved.

    Kas pooldate anonüümseid ähvardusi

    Ei! Ma ei ole Teid ka ähvardanud, või kuidas?

    teiste mõnitamisi a`la pidasin teid targemaks jne?

    Aga Teie väide oli oma olemuselt nii jabur!

  26. ütles:

    Need kes uluvad ja keda suukorvistama hakatakse, ei ole siiani selline seadus huvi pakkunud.

    Kas siin on tegemist “selle seaduse ohvrid ongi kõik pahad inimesed, keda tuleb peedistada” narratiiviga?

  27. @Peeter P. Mõtsküla

    Mul ei ole infot, mis kinnitab, et Ameerikas, Jaapanis või teistes lepingu allkirjastanud riikides toimub Eesti autorite õiguste massiline rikkumine.

    Mis sellest järeldub?

    Kuna varastada saab ainult asju, intellektuaalomand aga pole asi, vaid kehatu õiguste kogum, ei ole selle varastamine juba põhimõtteliselt võimalik.

    Muudab see kuidagi meeldivamaks identiteedivarguse või infovarguse, et neid niimoodi nimetada ei tohiks?

    Tsiteerin: “ACTA lukustab iga selle allkirjastanud riigi autoriõiguse jõustamise süsteemi, piirates demokraatlike protsesside võimalust läbi viia reforme, mis on vajalikud selleks, et viia meie seadused kooskõlla infoajastu vajadustega.”

    Mage, kui spetsialist lihtsalt tsiteerib ühte millegi vastu olevat saadikut.

    Väidaks ka midagi. Internet on andnud demagoogiale kotkatiivad, kuna suur osa suurest auditooriumist ei taipa tõendamiste-tõestamiste järele küsidagi, rääkimata nende kvaliteedi hindamisest.

  28. Loho: dialoog võimukandjatega ACTA üle on nüüd avatud ERR

    Ma siinkohal tahaksin rõhutada, et kuigi võib olla faktiliselt tõsi, et ACTA tekst hetkel otseselt Eestit oma seadusi muutma ei kohusta – see on veel üks vaidlusküsimus -, mõjutab ACTA kindlasti meie õigusruumi. Seega ei ole võimalik kategooriliselt väita, et “Eestis midagi ei muutu.” Meil muutub olukord otseselt Euroopa Liidu õiguse kaudu ning kaudselt selle kaudu, et hilisem ACTA poolt reguleeritud küsimuste liberaliseerimine muutub märksa keerulisemaks, kui mitte praktiliselt võimatuks.

    Ühe näitena võib tuua rahvusvahelised intellektuaalomandit reguleerivad lepingud, mis kuni ACTAni olid koondatud WTO ja WIPO alla. Ehk teisisõnu, kui me soovime tulevikus rahvusvahelisel tasemel intellektuaalomandi õigust mingis aspektis liberaliseerida, siis
    hetkel piisab, kui korraldada läbirääkimised WTOs ja WIPOs, kus on ka mittekonsensuslikud otsustusprotsessid ning juba välja kujunenud head tavad.

    ACTA loob aga konsensusliku ACTA Komitee WTO ja WIPO kõrvale ning seeläbi muudab igasuguse globaalse reformi kordades keerulisemaks, kui mitte praktiliselt võimatuks. Piisab vaid ühe ACTA-riigi vastuhäälest, et reform blokeerida. Teisisõnu ACTA põlistab vana süsteemi, mis on juba praegu tõsises konfliktis tehnoloogia arenguga.

  29. K_V ütles:

    Internet on andnud demagoogiale kotkatiivad

    Ja enne seda üldine kirjaoskus ja piibli tõlkimine kohalikesse keeltesse.

    Tsiteerin üht demagoogi:

    Sidevahendite monopol võimaldab valitsevat eliiti määratleda täpsemalt kui kuulus marksistlik vormel „tootmisvahendite monopol“. Kuna inimene laiendab oma närvisüsteemi läbi sidekanalite nagu kirjasõna, telefon, raadio jne, kontrollib see, kes kontrollib neid meediumeid, ka osa iga ühiskonnaliikme närvisüsteemist. Nende meediumide sisu muutub osaks iga üksikisiku aju sisust.

    Seega on kirjaoskuse-eelsetes ühiskondades kõnele kehtestatud tabusid, mis on palju arvukamad ja palju karmimad kui ühegi vähegi keerukama ühiskondliku ülesehituse puhul. Kirjasõna — hieroglüüfilise, ideograafilise või tähestikulise — leiutamisega nihutati need tabud sellele meediumile; vähem muretsetakse selle pärast, mida inimesed räägivad, ja rohkem selle pärast, mida nad kirja panevad. (Mõned esimestest ühiskondadest, mis kirjaoskuseni jõudsid, nagu Egiptus ja iidse Mehhiko maiade kultuur, kohtlesid teadmist hieroglüüfide tähendusest ilmselt ususaladusena, mida oli lubatud avaldada vaid preestriseisuse kõige kõrgematele esindajatele ja kuningasoost perekondade liikmetele.) Sama protsess kordub lõputult: iga sidetehnoloogiline edusamm allutatakse varasemate sammudega võrreldes karmimatele tabudele.

    (Hagbard Celine, “Ära kunagi kustes vilista”)

    suur osa suurest auditooriumist ei taipa tõendamiste-tõestamiste järele küsidagi, rääkimata nende kvaliteedi hindamisest

    Ja kuidas ACTA selle vastu aitama peaks?

  30. Mart K. ütles:

    Ja kuidas ACTA selle vastu aitama peaks?

    Well, kui ACTA suudaks Interneti põranda alla suruda, siis edeneks demagoogia põranda all kiiremini kui avalikus inforuumis.

  31. ERR teadustab, et vee võõrutusnähud võivad olla vastikud.

    Enamasti tuleb meil pähe joogile mõelda siis, kui janu kurku kuivatab. USA teadlased on aga jõudnud järeldusteni, et juba kerge vedelikukaotus mõjutab inimese tuju, energiataset ja võimet selgelt mõelda, vahendab Scienceblog.com.

    Naiste puhul ilmnes, et vedelikupuudus tekitas neil peavalusid, väsimust ja keskendumishäireid. Samuti leidsid janus naised, et neile antud testiülesanded olid raskemad, kui siis, kui neil veepuudust polnud.

    Meestel esines janu puhul samuti vaimset pingutust nõudvate ülesannete täitmisel raskusi. Ka kurtsid nad kerge janu puhul väsimust, pingeid ja ärevust. Naiste puhul olid vaevused mõnevõrra tugevamad kui meestel.

  32. Adam Lusher kirjutab Telegraph’is koledast skandaalist: üheksa põlve tagasi oli Richard Dawkinsil esivanem, kes pidas Jamaical orje.

    Now Richard Dawkins, the secularist campaigner against “intolerance and suffering”, must face an awkward revelation: he is descended from slave owners and his family estate was bought with a fortune partly created by forced labour.

    One of his direct ancestors, Henry Dawkins, amassed such wealth that his family owned 1,013 slaves in Jamaica by the time of his death in 1744.

    The Dawkins family estate, consisting of 400 acres near Chipping Norton, Oxfordshire, was bought at least in part with wealth amassed through sugar plantation and slave ownership.

    See ei ole aga kaugeltki kõik. Uuriv ajakirjandusväljaanne NewsThump paljastab, et mõned Dawkinsi esivanemad olid ainuraksed, kes tarbisid väävlit!

    New findings have shown that the outspoken atheist is the direct descendent of a primordial soup-dwelling thermophile – a particular variant of extremophile which clung to hydrothermic vents just 3.5 billion years ago.

    Ilmselgelt on tegemist silmakirjalikkusega:

    To many it appears clear hypocrisy that Professor Dawkins – who has spent much of his career talking up the benefits of being a multi-cellular organism – is directly related to a single-cell organism.

    Kuidas terrorism asjasse puutub, peab lugeja ise lugema.

  33. Skeptic.com annab teada, et Brynlin Sanders on ära surnud. See üksi ei olekski ehk uudis — inimesed surevad ikka oma eluea lõpus ära — aga Brynlini lootusetu olukord tõi kuulsale umbluulasele Burzynskile kümneid tuhandeid dollareid sisse:

    Brynlin Sanders loses battle with brain tumor -St. John News.

    Very sad story made even sadder by Burzynski clinic’s false hope.

    Four-year-old Brynlin Sanders lost her battle with brain stem glioma, – an inoperable form of brain tumor – at her home Saturday.
    Over 600 people attended a New Year’s Eve fund-raiser that netted over $50,000 for Bryn’s medical fund. It was one of many events held for the darling blonde with the infectious smile.
    Brynlin was diagnosed with the tumor in November of 2011. When it was determined that the tumor was inoperable, Bryn was enrolled in a special treatment program at Burzynski Clinic in Houston.

  34. Postimehes kirjutab Toomas Vara, et kopiraidiseadusel parasiteerivate tegelaste ringi tuleks seaduse jõuga laiendada.

    Eesti suuremate telekanalite (Kanal 2, TV 3) algatusel on Eesti Ringhäälingute Liit esitanud ettepaneku muuta seadusi nii, et nende teleprogrammi taasedastamise eest oleks edastajatelt ehk kaabelleviteenuse osutajatelt (ennekõike Elion, Starman, STV) võimalik küsida tasu – hinda, mis kujuneks turutingimustes.

    Seltsimees Vara osutab, et tema seltsimeestel ei ole raha, aga teistel on, ning proponeerib seega ümberjaotamist vastavalt üldtunnustatud marksistlikele-leninistlikele printsiipidele.

    Nii ongi saanud võimalikuks, et viimase kümnendi majandustulemusi kõrvutades on telekanalid vaevu nullis. Võõrasse rahakotti piiluda pole tore, aga on selge, et kaabelleviettevõtjate majandustulemused on hoopis teistsugused …

    Kas inimesed, kellele see ettepanek ei meeldi, on seekord ilmselgelt piraadid, pursuid või hoopis parmud?

    Sama debatt oli hiljuti Leedus, kus muudatuse vastalised tekitasid küll rohkem avalikku populismi.

  35. dig ütles:

    Kas siin on tegemist “selle seaduse ohvrid ongi kõik pahad inimesed, keda tuleb peedistada” narratiiviga?

    Küsimus jääb mitmestimõistetavaks. Mida konkreetsemalt mõtlete?

  36. Samas, öelge ausalt, kes siinses keskonnas on ACTA-ga tutvunud. Mina isiklikult ei ole. Ei tunne ka vajadust (va see, et firmadele sunnitakse kohustusi peale ning erakliendile kajastub see suuremate arvete näol).

    Kuid isikud, kes on ennast selle seadusandlusega piisavalt kurssi viinud, siis palun esitage Teid häirivad kohad, ilma ajuvabade seaduse tõlgendusteta, mis veebis levivad.

  37. ütles:

    Samas, öelge ausalt, kes siinses keskonnas on ACTA-ga tutvunud.

    Kui Sa ACTA ümber käivat kisa jälgid, siis oled võibolla isegi märganud, et üks põhilisi probleeme on asjaolu, et läbirääkimisdokumendid on salastatud ning mitte keegi ei suuda aru saada, millised kohustused kõnealune õigusakt täpselt kaasa toob.

    Seaduse tõlgendused pole muideks kunagi ajuvabad vaid kehtivad või mitte kehtivad. Seaduse tõlgenduse ajuvabadus ei ole kohtus argument. Positiivse poole pealt võiks välja tuua selle, et ACTA kinnipidamistingimusi ei reguleeri, nii et ACTA alusel vangi pandud kodanikul on võimalik terve vangis istutud aja kisada, et teda pandi kinni ajuvaba seadusetõlgendusega.

    Kui muidugi keegi sõna “ajuvaba” autoriõigusele ei pretendeeri. Siis võib vangimajas ajuvabadusest kisades teist korda ACTA,t rikkuda ja veel ühe autoriõiguse rikkumise eest endale aega otsa saada. Vene keeles nimetatakse seda razkrutkaks.

  38. Konspiraator ütles:

    läbirääkimisdokumendid on salastatud ning mitte keegi ei suuda aru saada, millised kohustused kõnealune õigusakt täpselt kaasa toob.

    Kui need salastatud lisadokumendid avalikuks tulevad, kuidas tuvastatakse nende ehtsus ja juriidiline tähendus?
    MRP lisaprotokoll oli viisakalt allkirjastatud.
    Seitsme Moosese raamat varjab end tänase päevani.
    Ja kuidas on põhimõtteliselt võimalik, et mitte ükski jurist ei suuda aru saada, milleks üks dokument kedagi kohustab?

  39. K_V ütles:

    kuidas on põhimõtteliselt võimalik, et mitte ükski jurist ei suuda aru saada, milleks üks dokument kedagi kohustab?

    Sellepärast, et kõiki inimlikke tundeid pole võimalik sõnadesse ümber panna. Sellepärast ongi seadustes selline mõiste nagu tavaarusaam, sisekoemus või siis inglise keeles common sense.

  40. TechLeash teatab, et Hiina kaitseb oma kodanikke võltsingute eest ja ei luba sellepärast riiki võõramaalasi, kes on järgi teinud põlise Hiina kaubamärgi Facebook®.

    Apple has been facing major problems in China, all involving the difficulty of receiving a definitive status for their trademarks on the Chinese market. And Apple seems not to be the only one in this mess. Another giant is witnessing firsthand the cold shoulder of the Chinese authorities. Social media giant Facebook has started to register its relevant trademarks only to find out they were…well….taken.

    Based on the information found on the website of the Trademark Office of China’s industry, Facebook started its trademark registration in the country back in 2006 and since then has filled 61 applications under the “Facebook” name, both in English and Chinese. Facebook’s representative East IP Group stated that some of the names such as the Chinese translation of the word “Facebook” has been monopolized already by users living in the country.

    Mis värk nende Apple’i kaubamärkidega oli? Well, nädal tagasi raporteeris PC World, et Shijiazhuang’i linnas on poodidest ära korjatud välismaiste mereröövlite toodetud tahvelarvutid, kes kasutasid ebaseaduslikult põlist Hiina kaubamärki iPad®.

    Proview’s parent company registered the name “iPad” in several countries back in 2000, adding China to its trademark dossier in 2001. Apple’s iPad didn’t go on sale until April 3, 2010, of course, and Apple didn’t began selling the iPad in China until September 17, 2010. By all accounts (and analyst commentary), Apple’s in the wrong here, and could end up paying dearly for it — to the tune of 10 billion yuan (or about US$1.6 billion), if Proview has its way in court.

    Proview’s not waiting, either: Chinese site Hebei Youth Daily broke the news on Monday that China’s Trade and Industry department was actively confiscating Apple’s iPads from store shelves because — after a complaint filed by Proview, and given the recent court ruling against Apple — the tablets are being sold in violation of Chinese trademark law.

  41. ütles:

    dig ütles:

    Kas siin on tegemist “selle seaduse ohvrid ongi kõik pahad inimesed, keda tuleb peedistada” narratiiviga?

    Küsimus jääb mitmestimõistetavaks. Mida konkreetsemalt mõtlete?

    Mõned inimesed levitavad ideid, et see, kui seadus X ahistab inimhulka Y, siis ei ole see probleem, kui inimhulk Y sisaldab Pahu Inimesi, kuivõrd Pahu Inimesi tulebki ahistada, peedistada ja muidu taga kiusata, sest nad on lihtsalt niivõrd pahad inimesed. Mõnikord lisavad nad sinna juurde, et säärase seaduse vastu võiksid olla ainult Pahad Inimesed — ja sellepärast ei ole mõtet vastuargumente tõsiselt võtta.

  42. ütles:

    Samas, öelge ausalt, kes siinses keskonnas on ACTA-ga tutvunud. Mina isiklikult ei ole. Ei tunne ka vajadust (va see, et firmadele sunnitakse kohustusi peale ning erakliendile kajastub see suuremate arvete näol).

    Kuid isikud, kes on ennast selle seadusandlusega piisavalt kurssi viinud, siis palun esitage Teid häirivad kohad, ilma ajuvabade seaduse tõlgendusteta, mis veebis levivad.

    See suur, et kuidas Sa nende kohtade esitamist adekvaatselt hinnata saad, kui Sa ei ole tundnud vajadust end taustateadmistega kurssi viia?

  43. @dig:

    Rõõmustav uudis tartlastele: ACTA paneeldiskussioon http://www.tnv.ee

    Tartus toimub tuleval teisipäeval ehk 21. veebruaril kell 18:00 paneeldiskussioon, kus tuleb arutlusele ACTA ja intellektuaalne omand üldiselt. Diskussiooni on oodatud kuulama kõik huvilised.

    Üritus toimub Domus Dorpatensise seminariruumis, mis asub Tartus aadressil Ülikooli 7.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.