Maailma lõpust ja prootoni lagunemisest

27. novembri oli au jutustada Tartu tähetornis suurele hulgale kohale tulnud inimestele võimalikest maailmalõppudest. Alguses sai viidatud ka 2012. aasta lõpuootustele ning nende ootuste päritolule ja evolutsioonile. Selle osa peamiseks allikaks on John W. Hoopes’i artikkel A critical history of 2012 mythology. Artikkel annab ülevaate allikatest ja akadeemilistest inimestest, kes on andnud oma panuse maailmalõpuootuste tekkimisele ja levimisele 2012. aasta ning maiade kalendriga seoses.

Loeng salvestati videole ja on vaadatav Tartu Ülikooli telekanalilt:
Maailmalõpp – teaduslikult võimalikud kosmilised kataklüsmid

Algusega ajamärgil 1:06:25 algab osa, mis pajatab prootoni lagunemisest. Hääl publiku hulgast avaldas kahtlust, et sellist asja ei saa juhtuda. Viitan oma vastuväites elementaarosakeste standardmudelile, mille raames justnagu prootoni lagunemine teoreetiliselt olemas võiks olla.

Minu väide ei vasta muidugi tõele. Prootoni võimalik lagunemine on standardmudeli järgsete suurte ühendteooriate (GUT – Grand Unified Theory) üks sündmustest, mida saaks vaatlustega kinnitada.

Praegune standardmudel vaatleb leptoneid (elektronid, müüonid, neutriinod jt) ja kvarke (kvarkidest koosnevad neutronid, prootonid) üsna eraldiseisvatena. Eraldi seisavad ka elektronõrk ning tugev vastastikmõju. GUT-i eesmärk on ühendada elektronõrk ning tugev vastastikmõju analoogselt elektromagnetjõu ning nõrga vastastikmõju ühendamisega elektronõrgaks vastastikmõjuks. Elementaarosakeste standardmudelis, mis on praeguste katsete põhjal (sh CERN-is läbi viidavad katsed) üks väga hästi paika pidav teooria, on prootonid tänu barüonarvu jäävusele stabiilsed, nagu hääl publikust õigesti märkis.

Osad füüsikud aga, eriti teoreetikud, üritavad standardmudelist kaugemale piiluda ja pole kunagi rahul. Senised võtted – renormeerimine, kalibratsiooni-teooriad (ingl gauge) – on osutunud nõnda edukaks, et nende abil loodetakse leida tee ka kõiki vastastikmõjusid ühendava looni, GUTid nende hulgas.

Prooton on barüonidest (kvarkidest koosnev osake) kõige kergem (ehk madalaima energiaga olek) ning seetõttu ka kõige stabiilsem. Näiteks neutron, mis on massi poolest prootonist veidi raskem, laguneb vabas olekus (väljaspool aatomi tuuma) keskmiselt 15 minutiga. Erinevad GUT-id pakuvad prootonite poolestusajaks 1030 kuni 1036 aastat. Selleks, et avastada prootoni lagunemist, et pea just nii palju aastaid ootama, vaid piisaks sellest, kui meil on selline hulk aatomeid ning võimalus neid jälgida aasta või paar. 1030 nukleoni on umbes 1,6 tonnis aines. Siis oleks vaja teada ka seda, milline on ühe prootoni lagunemise jälg ja seda jälge siis detektoritega tuvastada ning eristada muust taustamürast (muud radioaktiivsed lagunemised, kosmiliste müüonite sadu).

Üks võimalikest lagunemiskanalitest on väljendatav järgneva Feynmani diagrammiga:

Prooton (p) koosneb kahest u-kvargist ja ühest d-kvargist. Oletatava lagunemise käigus saab prootonist positron (e+) ja neutraalne pii-meson (π0), mis omakorda kiirelt (8,4×10-17 s) kaheks gammakvandiks laguneb (γ).

Võimalikku prootoni lagunemist on püütud eksperimentaalselt avastada alates 1950. aastatest, seni edutult.

Sarnaseid ebatäpsusi või siis eri teemade pinnapealseid puudutusi (ega seegi lugu siin ei pajata liiga detailselt elementaarosakeste kirjust elust) oli loengul teisigi ning igaühest neist saaks omaette pikemaid lugusid kirjutada. Tänan kuulajaid ja eriti küsimuste esitajaid!

Allikaid

603 Replies to “Maailma lõpust ja prootoni lagunemisest”

  1. @Klõbistaja:
    Millegipärast arvasid Delfis päris mitmed, et pole õige selliseid maailmalõpu “hüsteeriaid” üldse avaldada. Ja ragistati muidugi selle kallal, et võibolla tuleb, võibolla ei tule, ning üldse ei tea teadlased mitte midagi. Minu arust pole see lugu nii hull midagi. Aga ilmeksimatu tõena esitavad oma väiteid usudogmaatikud, mitte teadlased. Uued avastused võivad eelnevaid oletusi muuta.
    Faasisiirde võimalikkus ja aeg pole teada, kuid Maa muutumine elukõlbmatuks u miljardi aasta pärast on üsnagi kindel. See suurendab huvi teistele taevakehadele kolimise võimaluste suhtes. Eksoplaneedid on kaugel. Lähim teadaolev on u 4 valgusaasta kauguses, kuid ta ei asu sobivas tsoonis. Küllaltki lähedal võib asuda veel üks:
    http://www.sciencedaily.com/re.....142805.htm
    Meist ainult 6,6 valgusaasta kaugusel tiirutavad kaks pruuni kääbust (on vaidlus, et kas sellised “pisikesed” on tähed, kuna seal ei toimu termotuumareaktsiooni, päris üksmeelt selles küsimuses pole). Vaatlused viitavad seal olevale planeedile.

  2. Klõbistaja ütles:

    Ja ragistati muidugi selle kallal, et võibolla tuleb, võibolla ei tule, ning üldse ei tea teadlased mitte midagi. Minu arust pole see lugu nii hull midagi.

    üks vana laul tuli meelde, vist seetõttu, et seda maailmalõpu juttu olen juba lapsest saati aina kuulnud ja ära harjunud, ajapikku, muidugi on minu eluaastad tühised universumi eluea kõrval. kasvagu ta siis parasjagu või hakaku kahanema, sest – meie elu on siin ilmas niikui linnul oksapeal nagu juba ennevanasti öeldi

    .Anne Arrak “”Kui mina alles noor veel olin”

  3. Maailmalõpuga pole lood üldsegi selged… Mitmeid erinevaid variante on.
    http://teadus.err.ee/artikkel?id=10861&cat=1

    “Plancki satelliit võimaldas lisaks täpsustada universumi kiirenevat paisumist põhjustava tumeenergia osakaalu. Universum paisub vaatluste alusel aeglasemalt, kui seni valdavalt arvati.

    Pan-STARRS’i projekti tulemused sunnivad aga ettevaatlikke pilke heitma keerukamate tumeenergia mudelite poole. Kosmoloogilise konstandi w väärtus, mis seob ruumi paisutava rõhu tumeenergia tihedusega, näib olevat -1 asemel -1,186. Juhul, kui tegemist pole süstemaatilise veaga ja tulemusi suudetakse korrata, muutub tumeenergia aja möödudes üha tugevamaks. Universum lõppeb sellisel juhul Suure Rebenemisega.”

    Artiklist leiab veel palju põnevaid asju lõppeva (teadus)aasta kohta.

  4. Aasta uus on on ukse ees
    mida toob küll meile see
    kas ka lumi maha sajab
    kas nad raudtee ehitavad
    oh, kas suvi tuleb soe
    vitamiinid õiged moel?

    universum, mis küll ta
    uuel aastal kavandab
    kas veel ikka kasvamas
    või end äkki kahandab
    äkki nõnda tume meel
    võtab kätte, rebeneb
    või kui sellest vähe veel
    uue suure paugu teeb?

    Head vana-aasta lõppu kõigile!

  5. @O cookievaba Kameelion:
    “Ma ei ole oma elus midagi sarnast näinud ….”

    Sul jätkus viisakust, et mitte tulla selle pildiga lagedale jõulude ajal.
    Olin seda (fotot) varem näinud. Tead, kui kasutada nt kohvipaksu pealt ennustamist, siis “näed” ka palju kummalist. Või ka lihtsalt pilveid vaadates…

    Aastavahetuse pidustused niiväga Jeesusega ei seostu.

    Õues on üsnagi vaikseks jäänud. Hoolivamad koeraomanikud jalutavad nüüd oma hoolealustega. Ei mõju kutsude kõrvadele ja psüühikale hästi need üsnagi rumalad püssirohu taevasselennutamised.

  6. @Klõbistaja:

    Sul jätkus viisakust, et mitte tulla selle pildiga lagedale jõulude ajal.

    Asi pole viisakuses, ma lihtsalt ei sattunud varem sellise superjama peale.

    Ma lugesin Malle Pärna artiklit Sõda Jumalaga on kui sõda iseendaga http://www.ohtuleht.ee/558778/.....-iseendaga. See on vist esimene kord, kui teoloog tunnistab (tõsi tahtmatult), et jumal on väljamõeldis.

    Meie usk või usuvastasus sõltub ennekõike sellest, missuguse jumala me enda jaoks välja mõtleme. Kui me suudame oma jumala uskuda targaks ja armuliseks, siis areneb selles suunas ka meie vaim. Kui me mõtleme välja rumala ja väiklase jumala, kellesse me uskuda ei taha, siis on selge, et me kuulutame ennast ateistiks, ja hakkame oma tõde otsima siit maailmast.

    Religiooni eesmärk on samuti välja toodud – ühiskonna vaoshoidmine???

    Kui kõik inimesed kindlalt usuksid, et maailmas eksisteerib üksnes see, mis on silmaga nähtav ja käega katsutav, et kõik muu on puhas väljamõeldis ja vale, siis ei oleks meil enam võimalik ühiskonda vaos hoida. Juba praegu on neid inimesi meie väikesel maal liiga palju, kes kannatavad sellise karistamatusesündroomi all.

    Üldinimliku eetika kaaperdamine kristlaste poolt. Pr Pärn pole vist kunagi antiikaja religioonide vastu huvi tundnud?

    Neid ateiste või agnostikuid on väga vähe, kes on religioonist mugavasti enda tarbeks kõrgetasemelise eetika välja lõiganud ja kõik muu kui ebamugava ning tülika kõrvale heitnud. Tegelikult need inimesed ise elavad kooskõlas oma jumalaga, ent nad ei taha seda tunnistada. Nad petavad ennast illusiooniga, et nende vaim on vaba ja iseseisev.

    Selle jama peale ei ole kiriklaste solvamine vist mingi ebaeetiline tegu?

  7. @O cookievaba Kameelion:
    “Selle jama peale ei ole kiriklaste solvamine vist mingi ebaeetiline tegu?”

    Lugesin selle loo läbi. Minu meelest ka jama, kuid meil tohivad kõik oma arvamust avaldada (teatud piirangud siiski on – nt otseselt vägivallale õhutavad üleskutsed).
    Kiriklaste solvamine on siiski üldiselt ebaeetiline. Aga see oleneb… asjaoludest. Kui usklik avaldab mitteusklike suhtes valjuhäälset põlgust ja loeb end tohutult palju targemaks ning üleüldse täiuslikumaks inimeseks, siis võib sellele ikka ühtteist vastata. Parem seda siiski teha teist solvamata.

  8. @Klõbistaja:

    Minu meelest ka jama, kuid meil tohivad kõik oma arvamust avaldada

    Oh, see sõnavabaduse ajajärk läheb mööda. Tuletage meelde ACTA’t, sellega üritati suruda inimesi hästi kitsastesse raamidesse. Küll nad varsti üritavad millegi muuga ja siis on vaikus. Meie valitsejad unistavad vaikselt kõiki lollusi heaks kiitvast lambakarjast, noh sellisest milliseid kirik toodab. Irw, irw, irw.

    Kiriklaste solvamine on siiski üldiselt ebaeetiline. Aga see oleneb… asjaoludest.

    Aga pilt oli ju hea! Olen tegelikult solvunud, et siin vahepeal osalenud kiriklased ära kadusid. Nad nimelt jätsid vastamata mu küsimusele, kuidas sai inimene Jeesus ajusurmast (see toob kaasa pöördumatud muudatused ajus) üles tõusta. Kooma ei ole surm, kuna sellest tulevad paljud tagasi. (F1 Schumi võitleb praegu oma elu eest. Tahaks et selline legend leiaks tee ellu tagasi. Teadete ootamine on vastik ja kurb!)

    Kas Te/Sa teadsite, et pervert (suhtus halvasti naistesse ja abielusse) Paulus needis ära jumala ingli, kui see peaks kuulutama teistsugust evangeeliumi kui tema? Pauluse kiri galaatlastele 1:8-9. http://www.piibel.net/#q=Gl%201

    8 Aga kui ka meie ise või ingel taevast kuulutaks mingit evangeeliumi selle asemel, mida meie oleme teile kuulutanud – see olgu neetud!
    9 Nagu me oleme teile juba ütelnud ja praegu ma ütlen jälle: Kui keegi kuulutab teile mingit evangeeliumi selle asemel, mis te olete vastu võtnud – see olgu neetud!

    Siin on järjekordne piibli solkimine!

    15 Kui aga Jumalale, kes minu on ema ihust alates välja valinud ja oma armu läbi kutsunud, oli meelepärane
    16 ilmutada mulle oma Poega, et ma kuulutaksin evangeeliumi temast paganate seas, siis ma ei hakanud arutlema liha ja verega

    Algne oli“ilmutada minus oma poega“ Arne Hiob Mida teadis Paulus Jeesusest? Lk 70. http://www.usuteadus.ee/failid/1_2009/Hiob.pdf

    Ja kui Jumalale oli meelepärane ilmutada minus oma Poega, et ma kuulutaksin evangeeliumi temast paganate seas, siis ma ei hakanud arutlema liha ja verega ega läinud ka üles Jeruusalemma nende juurde, kes enne mind olid apostlid, vaid läksin Araabiasse ja seejärel pöördusin jälle tagasi Damaskusesse (Gl 1:15-17).

  9. @O cookievaba Kameelion:
    Oh, Piibli sisu üle ma võin vaielda ainult naljapärast. Ei võta vist ka usklikud seda sõna-sõnalt, fanaatikud vast ainult. Nii et sellel teemal oota ja looda, et kiriklased ilmutavad end jälle.
    Usku eriti argumentidega ei kummuta. Võib küll vaidluses peale jääda, kuid teise inimese (ümber)veenmiseks sellest vist ei piisa. Pealegi võivad sellised püüdlused tekitada teises hoopis trotsi. Ometigi pole välistatud, et mõne arukama uskliku (leidub ikka) peas hakkab idanema mingi tarkusetera, mis sunnib kahtlema igasuguses müstikas. Pigem teadmiste lisandumise tagajärjel – mitte sellest, et keegi on ateist ja lihtsalt kutsub teisigi seda olema.

  10. @Klõbistaja:

    Piibli sisu üle ma võin vaielda ainult naljapärast. Usku eriti argumentidega ei kummuta.

    Ma ei taha vaielda. Olen oma vaidlemised ära vaielnud ja veendunud, et usuhullule on võimatu midagi seletada (seda nii suuliselt kui kirjalikult). Kurvaks teeb, et paljud usuhullud tahaksid ära rikkuda kõigi eesti laste elu, muutes nad endasugusteks zombideks, seda juhul, kui usuõpetus õppekavadesse satuks.

    Ometigi pole välistatud, et mõne arukama uskliku (leidub ikka) peas hakkab idanema mingi tarkusetera, mis sunnib kahtlema igasuguses müstikas.

    Ma loodangi sellele, et ehk mõni hakkab kahtlema kiriklaste poolt pakutavas „patust pääsemise“ utoopias.

    Uskumatu, me elame vist ikka veel 21. sajandil (vahel tundub, et elame „kõverpeeglite kuningriigis“), aga meie hulgas on inimesi, kes usuvad keskaegset hirmujuttu, igasuguseid New Age väljamõeldisi, deemoneid, ingleid, kummitusi … Üritan sellele vähem mõelda, siis tundub elu ilusam.

  11. O cookievaba Kameelion ütles:

    Kurvaks teeb, et paljud usuhullud tahaksid ära rikkuda kõigi eesti laste elu, muutes nad endasugusteks zombideks, seda juhul, kui usuõpetus õppekavadesse satuks.

    usuõpetust meie kooli enam ei tule, kui just midagi väga ekstreemset ei peaks tulevikus toimuma, näiteks islamiriigiks muutumine. Aga usundiõpetus valikainena on täiesti olemas praegugi ja eks seda peetakse ju oluliseks haritud inimese juures ilmselt, et ta Piiblit tunneks, aitab paremini kunsti mõista jne.

  12. @salvey:
    “Aga usundiõpetus valikainena on täiesti olemas praegugi ja eks seda peetakse ju oluliseks haritud inimese juures ilmselt, et ta Piiblit tunneks, aitab paremini kunsti mõista jne.”

    See oli hea link. Hirm on ainult selles, et usundiõpetuse õpetaja võib kallutatud olla. Äkki hakkab lapsukestele kärbseid päheajama? Aga erapooletu ülevaade erinevatest religioonidest tuleb kasuks. Ma kuskilt juba lugesin, et ajalootunnis seda ju niikuinii käsitletakse.
    Nii et usundiõpetuse kohustuslikuks muutmise osas pole üksmeelt. Mina arvan, et seda pole vaja. Õigemini – on vaja, kuid mitte koolis.

  13. Klõbistaja ütles:

    Nii et usundiõpetuse kohustuslikuks muutmise osas pole üksmeelt.

    Kellega pole üksmeelt? Mina küll selle kohustuslikuks muutmist ei poolda, kui säärane mulje jäi. Ei usu ka, et see teema üldse päevakorraski oleks.

  14. @salvey:
    Ei, ei jäänud sellist muljet. Hoopis lugesin kuskilt mingi küsitluse tulemust ja selle põhjal pooldavad päris paljud usundiõpetuse kooliprogrammi panemist. Vastuargumentideks on see, et seal võidakse tõepoolest hoopis mingit jura ajama hakata; õppekava on niigi tihe ja ajaloos on teema olemas…
    Las lapsevanemad ise harivad oma võsukesi selles küsimuses. Ja loodetavasti teevad nad seda erapooletult. Aga mulle tundub, et usklikud püüavad ka teisi usklikeks kasvatada. Ateist võib ehk isegi erapooletumaks jääda.

  15. Muusikast on alati midagi rääkida, aga täna ehk on veidi rohkem põhjust.
    http://www.postimees.ee/265356.....a-maailmas

    ” Suurbritannias tegutseva maailma suurima klassikalise muusika sündmuste andmebaasi Bachtrack ülevaate põhjal oli Arvo Pärt kolmandat aastat järjest enim esitatud elav helilooja maailmas.

    Kokku oli Pärt 38. kohal. Esmakordselt esitati enim ehk 2512 kontserdil Wolfgang Amadeus Mozarti loomingut.

    Järgnesid senine esikohaomanik Ludwig van Beethoven, kelle loomingut esitati 2475 kontserdil, ja 3. kohal Johann Sebastian Bach. Benjamin Britten, kelle 100. sünniaastapäeva mullu tähistati, tõusis 22. kohalt 4. kohale.”

  16. Oijah, maailmalõpp vist ikka ligineb, sest taevasse on ilmunud “Jumala Käsi”. :)
    http://www.space.com/24225-han.....scope.html

    ” Religion and astronomy may not overlap often, but a new NASA X-ray image captures a celestial object that resembles the “Hand of God.”

    The cosmic “hand of God” photo was produced when a star exploded and ejected an enormous cloud of material, which NASA’s Nuclear Spectroscopic Telescope Array, or NuSTAR, glimpsed in high-energy X-rays, shown in blue in the photo. NASA’s Chandra X-ray Observatory had imaged the green and red parts previously, using lower-energy X-rays. /…/

    The Hand of God is an example of pareidolia, the psychological phenomenon of perceiving familiar shapes in random or vague images. Other common forms of pareidolia include seeing animals or faces in clouds, or the man in the moon. Despite its supernatural appearance, the Hand of God was produced by natural astrophysical phenomena.”

  17. Kas 10 eurot on suur summa? Kui jääd sellest totral kombel ilma, siis teeb meele ikka päris mõruks küll. Käisin eile poes. Kassas asetasin Maxima aitäh kaardi letile ja kasutasin pangakaarti – kõik nagu tavaliselt. Panin pangakaardi tagasi rahakotti ja avastasin, et aitäh kaarti seal pole, polnud ka letil, polnud ka põrandal – mitte kuskil. Lausa müstika. Tšekk näitas kaardi rahajäägiks üle 10 euri… Palusin müüjat vaadata, kas ta pani ehk kogemata selle kuskile. Müüja arvas, et pistsin selle ise kuskile. Teha polnud mitte midagi. Aga müstikat siiski polnud – meenus, et kui valisin PIN- koodi, ostis üks väljaspoolt järjekorda paki suitsu. Ta sai mõned sendid tagasi – neid võttes kahmas ilmselt automaatselt ka minu kaardi.
    Selle pika halamise moraal – ära lase kaardile koguneda suuremat summat ja ole tähelepanelikum.
    Täiesti asjakohane laul ka siis:
    http://www.youtube.com/watch?v=oYFFcvDJt9s

  18. @Klõbistaja:
    Oletasingi, et Delfil ei jää selline uudis märkamatuks. Kas mõnerealist nupukest kuidagi teistmoodi ei saa toimetada?
    http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=67596708

    “Tuumaline spektroskoopiline teleskooprida (NuSTAR) lendas satelliite valmistava ja nende kosmosesse lennutamisega tegeleva firma Orbital Sciences lennukiga L-1011 taevasse juba kahe aasta eest suvel.

    Masina eesmärk ongi suure energiaga röntgenkiirte abil jahtida universumi musti auke, hiidtähtede plahvatusi ja teisi energiafenomene.”

    Jeerum – kõigealt tõlgitakse nuclear “tuumaliseks”, siis tuleb ju normaalne jutt, et otsitaksegi röntgenkiirtega…

    Tegelikult saab seda pilti mitutpidi pöörata – pöial all, pöial üleval. :)

  19. Infosse tuleb rahulikult suhtuda, ja prahi seest terad välja sõeluda.
    http://forte.delfi.ee/news/kos.....d=67599256

    “Astrofüüsikud kaardistasid universumit enneolematu täpsusega; universum on väga lapik ja tõenäoliselt lõputu.”

    Vohh – koguni väääga lapik! :) Mõte on selles, et kaks paralleelset sirget jäävadki siis kulgema paralleelselt… Aga praegune “lamedus” võib ehk muutuda…
    Viimane lõik:
    “Universumi lapik olemus tähendaks, et tumeenergia — kui see üldse olemas on —, jaotub maailmaruumis ühtlaselt, käitudes võib-olla suisa kosmoloogilise konstandina, ning et selle tugevus ei muutu (sest muidu peaks universum rohkem kaarduma).”

    Nobelleeritud supernoovad siiski viitavad sellele, et tumeenergia pole konstantne. Viimastel miljarditel rohkem kiirenenud (kui see ikka on nii) paisumine ei saa lõputult kesta?

    Oijah, minuarust peab ikka millalgi vaakumi faasisiire toimuma. ;)

  20. @Klõbistaja:
    Pikk artikkel ilmus samal teemal juba mitu päeva tagasi, kuid selle pealkiri ei pakkunud siis erilist huvi.
    http://www.sciencedaily.com/re.....154456.htm

    “Combined with recent measures of the cosmic microwave background radiation (CMB) and supernova measures of accelerating expansion, the BOSS results suggest that dark energy is a cosmological constant whose strength does not vary in space or time. Although unlikely to be a flaw in Einstein’s General Theory of Relativity, the authors of the BOSS analysis note that “understanding the physical cause of the accelerated expansion remains one of the most interesting problems in modern physics.”

    Among other cosmic parameters, says White, the BOSS analysis “also provides one of the best-ever determinations of the curvature of space. The answer is, it’s not curved much.”

    Calling a three-dimensional universe “flat” means its shape is well described by the Euclidean geometry familiar from high school: straight lines are parallel and triangles add up to 180 degrees. Extraordinary flatness means the universe experienced relatively prolonged inflation, up to a decillionth of a second or more, immediately after the big bang.”

    Siin väidetakse, et tumeenergia on konstant (muutumatu). Noh, olgu siis muutumatu – kuid Universumi ainetiheduse vähenemise kaudu võib selle konstandi mõju suureneda.

  21. @salvey:
    “See uudis tuletas muidugi Lars von Trieri “Melanhoolia” meelde.”

    Haiglane film oli, aga päris põneva lõpuga.
    Dinosaurustele sai saatuslikuks u 10 km läbimõõduga asteroid. Inimesed märksa nutikamad – ka palju suurem kamakas ei kaotaks meid päriselt maapealt ära. Kuid Universumis on tõepoolest hulkurplaneedid ja -tähed. Pole vajagi otseselt pihta saada…
    Gravitatsioonijõust arusaamist saab testida küsimuste kaudu:
    http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=67606700

  22. Sajab lund – pruunkaruke näeb und?
    Kuidas mõjus meie mõmmikutele ebaharilikult pikk sügis? Kas/millal nad jäid talveunne? Kas kõik loomaliigid näevad unenägusid?
    Unenägusid saab “näha”, kuid saab ka “kuulata”. Kuulsin unes seda tuttavat pala:
    http://www.youtube.com/watch?v=39DNaNAMKAU

    Aga unes kõlas see veel ilusamini. Ja tegemist polnud klaveriga – midagi mahedamat oli.
    P.S. Ühele videole on lisatud veel kaunimad loodusfotod, kuid seal on heli kahisev.

  23. Postimees: Marek Tamm: vana muusika uus elu

    Kunst on üks neid valdkondi, kus uus sünnib tihti vanast, kus matkimine on vältimatu ja laenamine soositud. Kultuuriajaloolane Egon Friedell resümeeris selle 1927. aastal vaimukalt: «Kogu inimkonna vaimulugu on varguste ajalugu. Aleksander varastab Philipposelt, Augustinus varastab Pauluselt, ­Giotto varastab Cimabuelt, Schiller varastab Shakespeare’ilt, Schopenhauer varastab Kantilt. Ja kui kord saabub seisak, siis on põhjus alati selles, et varastatakse liiga vähe.»

    Otsisin ka ühe loos toodud muusikanäite youtube`st: Vox Clamantis & Weekend Guitar Trio

  24. @Klõbistaja:
    Tõepoolest, Sinu lingitud video on viidatud loo juurde iseäranis sobiv näide, mitte ainult seetõttu, et ta ühe vana ja ühe uue loo vaheliste sarnasustele viitamiseks üldse valmistatud oligi, vaid ka kuna ta ise paljudest erinevatest filmilõikudest andekalt kokku oli pandud. Nõnda see kultuur aiva moodustubki.

  25. Sotši olümpial esineb Vanessa Mae – see poleks üldsegi üllatav uudis, kuid ta on seal hoopis võistlejana. Mäesuusatamisega alustas ta juba neljaastaselt. Kodakondsuse probleemide tõttu eelmisele taliolümpiale ei pääsenud. Nüüd lubas Tai tal jätta ka briti kodakondsuse. Lugesin seda uudist NEWSru, aga Postimehes on ka.
    Viiulimängus on ta maailma üks parimatest.
    http://www.youtube.com/watch?v=N7zEY7RFH1s

  26. @Klõbistaja:
    Selle peale tuli “Agu Sihvka annab aru meelde” (või oli hoopiski “Salu Juhan ja ta sõbrad”?) Poisid peavad parajasti mingite pattude üle järele mõtlema ja nemad unistavad – üks oli end mõelnud maailma kiiremaiks jooksjaks ja erakordselt heaks lauljaks korraga, teine vaidles vastu, et ei saa korraga nii mitmekülgselt andekas olla. Aga näedsa, saab küll, tuleb välja :)

  27. @salvey:
    Suur andekus mingil alal viitab võimalusele, et kõrged võimed on mitmekülgsemad. Nt Leonardo da Vinci. Vikipeedia:
    “Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) (15. aprill 1452 Itaalia, Anchiano – 2. mai 1519 Prantsusmaa, Cloux) oli Itaalia paljuõppinud teadlane, matemaatik, insener, leiutaja, anatoom, maalikunstnik, skulptor, arhitekt, botaanik, muusik ja kirjanik, renessansiajastu mitmekülgseim geenius.

    Leonardot on tihti kirjeldatud renessanssinimese arhetüübina, mehena kelle vaigistamatu uudishimu oli võrreldav vaid tema võimetega leiutajana. Teda on peetud parimaks maalikunstnikuks läbi aegade ning mitmekülgseimaks isikuks, kes on kunagi elanud.”

    Aga kasside psühholoogia on ka jätkuvalt põnev teema.
    http://forte.delfi.ee/news/maa.....d=67568484

  28. salvey ütles:

    teine vaidles vastu, et ei saa korraga nii mitmekülgselt andekas olla.

    Valetasin. Järgi mõeldes ja meelde tuletades ütles teine poiss, et võib ühel inimesel olla nii jooksuanne kui lauluanne, aga jooksurekordit pole võimalik ühekorraga nii palju parandada, kui esimene poiss lubas.

    Aga kasside kohta arvan ise, et olles hiire kinni püüdnud, on nende järgmiseks mõtteks leida võimalikult turvaline paik rahus söömiseks, seetõttu nad võimalusel koos saagiga tuppa tulevadki. Toas olles selgub õieti, kas on parasjagu hiiresöömisisu või mitte ja siis võibki hiir koguni putku pääseda. Meil hüppas ka kass kord suvel läbi lahtise akna, elus hiir suus ja laskis tolle kööki lahti. Abkaasa oli sunnitud hiire ise maha lööma, muidu oleks see kusagile kapi taha putkanud, Aga vbl tahtis kass meile ka hiirte püüdmist õpetada, mine võta kinni.

  29. Mustadest aukudest ikka ja jälle. Ja sellest, et kas info seal kaob igaveseks.
    http://www.space.com/24418-ste.....holes.html

    “Hawking thinks that the idea behind the event horizon needs to be reworked. Rather than the event horizon being a definite line beyond which even light cannot escape, Hawking invokes an “apparent horizon” that changes shape according to quantum fluctuations inside the black hole — it’s almost like a “grey area” for extreme physics. An apparent horizon wouldn’t violate either general relativity or quantum dynamics if the region just beyond the apparent horizon is a tangled, chaotic mess of information.”

    Artikli alguses on joonis. Sellest võib veidi rohkem rääkida. Välimine ring tähistab musta augu gravitatsioonihaardesse jäänud seisumassiga keha/osakest (ilma selleta polegi keha) liikumist. Jääb ringorbiidile kahekordse Schwarzshildi raadiuse kaugusel. Footonite jaoks sulgub ringorbiit 1,5 Schwarzschildi raadiusel (seda ehk võibki nimetada musta augu nähtavaks horisondiks, või siiski mitte?), sest kiirus väledam. Kuid nii keha kui ka footon saavad sealt ringorbiidi häirituse korral veel lahkuda või langeda üle sündmuste horisondi. Tagasi tulla sealt ei saa. Sümdmuste horisont asub muidugi just vastaval raadiusel.
    Tuleb vahet teha pöörleval ja mittepöörleval mustal augul ning ka pöörlemiskiirusel – see muudab ühtteist – aga läheb juba liiga keeruliseks…:)

  30. @Klõbistaja:
    Jutuga tumeainest seostub hästi artikkel galaktikaid ühendavast gaasivõrgustikust.
    http://www.space.com/24431-dar.....image.html

    Sellest oli eelmisel nädalal põgusalt juttu ka ERR-is ja FORTEs. Huvi uudise vastu jäi üllatavalt leigeks. On ju niii raske tulla järeldusele, et esmakordselt nähti tõestust sellele, et Universumis ongi tumeaine niidistik (või kuidas teda täpsemalt nimetada). Gaas järgib seda gravitatsiooni tõttu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.