Huvitav ettepanek ja muud aprilli

Klõpsa pildile, näed suuremalt.

Ulmefilmi tegija Hando Tõnumaa võttis ühendust, et plaanib teha uue umbes kümneosalise filmisarja kõigest sellest, mis peale Ulmefilmi talle tänu skeptikute materjalidega tutvumist teatavaks on saanud. Plaan siis võtta ette oma eelmise teose dekonstruktsioon ning seni levitatud lugude skeptiline ja teaduspõhine analüüs, omamoodi detoksifikatsiooni kuur, et eelnevast eksiteest täielikult vabaks saada. Ta oli juba alkeemia.ee ja “Hallo, Kosmose!” Ingridiga ka asja arutanud ning varsti on oodata temaga uut saadet, kus ta oma kergeusklikkusele avalikult ja ametlikult lõpu teeb. Telegram.ee paneb ta ka kinni, kuna ei soovi enam isiklikult desinformatsiooni levitamisega panustada universumi entroopia suurendamisse. Lisaks kavatseb ta korraldada üle-Eestilise esinemistuuri kultuurimajades, kus otse rahvale vandenõuteooriate naeruväärsust paljastab – omamoodi palverännak pattude lunastamiseks.

Olgem talle siis raskel hetkel toeks, kuna see on üsna tavaline, et suurematsorti maailmavaate muutus võib anda tagasilööke depressiooni, elu mõtte kadumise ja muu sellise näol. Rääkige kasvõi siin kommentaarides oma isiklik lugu, kuidas meelitavast umbluusoost välja sai tuldud, millised raskused tabasid ning kuidas see siiski õnnelikult üle sai elatud. Mõni võib sellist meelemuutust võtta kui reetmist, allaandmist establišmendile, loobumist maailmaparanduslikest revolutsioonilistest ideedest; teisalt aga võib seda võtta kui küpsemist, leppimist maailma paratamatustega ning keskendumist sinna, kus reaalsus võimaldab end muuta.

Muid leide:

234 Replies to “Huvitav ettepanek ja muud aprilli”

  1. The Raw Story räägib, et teadlased on teoloogia alal avastusi teinud.

    People who believe in an angry, punishing God are much more likely to suffer from a variety of mental illnesses, a scientific study published in the April edition of Journal of Religion & Health finds.

    The study, conducted by Marymount Manhattan College Assistant Psychology Professor Nava Silton, used data from the 2010 Baylor Religion Survey of US Adults to examine the links between beliefs and anxiety disorders like social dysfunction, paranoia, obsession and compulsion.

    To do this, Silton viewed the data through the lens of what’s called Evolutionary Threat Assessment System Theory, which posits that parts of the brain specifically evolved to detect threats, and suggests that many anxiety disorders may be a result of dysfunction in the brain’s perception of those threats.

  2. Seoses Bostoni pommijamaga solvati minu lemmikkommentaatorit Hurraaa!!!:

    Bostoni…TERRORIST…oli…CHETCHEN…Venemaalt…!!!
    19.04.2013 15:33
    U.S.A….ju ise TOETAS…Chetcheniat, kui Venemaa nendega sódis nii president Jeltsin`i…kui ka president Putin`i…ajal. Ja meie Mart Laar…saatis ju Eestist…vene rublad…lennikiga Chetcheniasse, kui Eestis tulid käibele kroonid. Ise toetasid…ISLAMI…TERRORISTE…ja núúd hakkavad ise vastu vahtimist saama.

    onu
    19.04.2013 16:45
    Bostoni…TERRORIST…oli…CHETCHEN…Venemaalt…!!!kirjutas:
    U.S.A….ju ise TOETAS…Chetcheniat, kui Venemaa nendega sódis nii president Jeltsin`i…kui ka president Putin`i…ajal. Ja meie Mart Laar…saatis ju Eestist…vene ru…
    2 vastust
    õpi kirjutama, lammas.
    ………………….
    Mul on küsimus: Miks vaikitakse maha need surnupealuu mehikesed, kelle seljakott sarnaneb üks-ühele pommiseljakotile? Kes need sellised on? Sain teada, et nad on sõjaline erafirma, aga … Loogika ütleb, et nad on ohtlikud. Kes maksab, tellib ka muusika!

  3. Kohaliku meedia suurnina Gunnar Kobin kurdab Postimehes, et ta ei suuda tarbijatele piisavalt väärtust pakkuda ja Rahvaringhäälinguga konkureerida.

    «Tänaseks kuu aega töös olnud meelelahutusportaalist Menu võib leida Eesti suurimate uudisteportaalide Delfi ja Postimees Online ülesehitust jäljendava kujunduse ja meelelahutusliku sisu, mida võimaldatakse lugejal ka kommenteerida. Portaalis on võimalik lugeda horoskoopi ja vaadata fotogaleriisid. Seega on ERR portaaliga Menu asunud konkureerima olemasolevate interneti meelelahutusportaalidega samas valdkonnas,» leiab Kobin kultuuriminister Rein Langile saadetud kirjas.

    Ta meenutab, et ERR on seadusega loodud avalik-õiguslik juriidiline isik sellest tulenevate spetsiifiliste eesmärkide ja ülesannetega. «Eelkõige on ERR-i eesmärgiks Eesti riigi, rahvuse ja kultuuri säilitamine ja jätkusuutliku arengu tagamine, demokraatliku riigikorralduse edendamine ja igaühele vabaks eneseteostuseks vajaliku informatsiooni saamise tagamine.»

    Kole lugu küll, kui ERR’is ei pakuta rahvuskultuuri säilitavaid horoskoope Koodi, Reha ja Taeva Sõelaga.

  4. dig ütles:

    Postimees tutvustab uut veidrat pseudoseadust.

    Mis juhtub, kui Venemaa ratifitseerib kas välisminister Urmas Paeti alla kirjutatud või professor Lauri Mälksoo soovitusi järgiva ja uuesti Eesti põhiseadust rikkuva riigipiiri lepingu? Põhiseaduse 122. paragrahvi põhisisu muutub siis kehtetuks ja lausa rumalaks ning põhiseadus koos sellega. Sellega katkeb põhiseaduslik järjepidevusside okupatsioonieelse ja okupatsioonijärgse Eesti vahel.

    Mälksoo vaidleb Postimehes vastu:

    Lauri Mälksoo: Narva-taguse kaotus ei katkesta Eesti riiklikku järjepidevust

    Tartu Ülikooli emeriitprofessori, keelemehe Tiit-Rein Viitso arvamuses piirilepingute kohta on nii asjalikke kui vähemsisukaid punkte. Kui alustada viimastest, siis selliseks on näiteks väide, et «põhiseaduses puudub viide Eesti Vabariigi sünnile». Tegelikult on Eesti põhiseaduse preambulis selgelt öeldud, et Eesti Vabariik on välja kuulutatud 1918. aasta 24. veebruaril. Kui see pole viide Eesti Vabariigi sünnile, siis mis see on?

    Sellest tulenevalt jääb arusaamatuks, mille alusel järeldab emeriitprofessor Viitso, et Tartu rahulepingust lahkneva piirilepingu sõlmimisega katkeks «põhiseaduslik järjepidevusside okupatsioonieelse ja okupatsioonijärgse Eesti vahel».

    Tegelikult on rahvusvahelise õiguse praktikas ja ka doktriinis juba vähemalt Krystyna Mareki (1914-1993) fundamentaalsetest töödest alates tunnustust leidnud seisukoht, et teatud territoriaalsed kaotused ei mõjuta negatiivselt riigi järjepidevust ja identiteeti.

    Aga mis tema ka teab, ta on ju kõigest rahvusvahelise õiguse professor. Õige õigusteadus tuleb ikka panikööride sisekaemusest.

  5. Reddit’is kirjutab oma kogemustest endine vandenõuteoreetik.

    * One time I called in sick because I was convinced the stock market was gonna crash that day. I stayed at home and watched CNBC all day. Turns out it was a slow day in the markets.
    * One Christmas Eve, I went down to my local store that was advertising flu shots on a billboard type sign outside. I spray painted “They’ll kill you.” on the sign. I had done my part, I thought.
    * I believed in reptilians. David Icke, Annunaki, reptilian shapeshifters… the works. I spent hours upon hours smoking pot and studying youtube videos of fox news anchors to see if i could make out reptile eyes. I even compiled a list in notepad which I titled “evidence” where I thought reptile eyes, or shapeshifting glitches (ie. video compression issues) were giving them away.

  6. Ei teagi, millise valdkonna alla see artikkel paigutada.
    http://teadus.err.ee/artikkel?id=8927&cat=1

    “Oma tohutust infoedastuspotentsiaalist hoolimata suudab internet teadust tõhusalt devalveerida. Meid ümbritsev infoväli on muutunud atraktiivseks ja agressiivseks, sedastab Tartu ülikooli arendusprorektor Erik Puura. Meedia huvi ei ole mitte lugeja/vaataja huve teenida, vaid tema arvelt teenida. Samuti kui klikid veebimeediat, huvitab ka rahvusringhäälingut vaatajate arv. Nõiad, ufoloogid, sensitiivid saavad parima eetriaja. Tõsised teadmised ei pääse esile. Nõnda me kasvatamegi uut põlvkonda, ütleb Puura. Ka paarikümne aasta pärast huvitab pseudoteadus ja paranormaal­sus lugejaid/vaatajaid rohkem kui teadus ja tehnoloogia, kirjutab Karl Kello Õpetajate Lehes.”

    Kuidas eraldada terasid sõkaldest?

  7. Eelmises kommentaaris viidatud artiklist veel:

    “Ülevaateartiklite ja teemakäsitluste puhul tuleb aga kahjuks tõdeda, et ega Eestis väga palju häid teadusajakirjanikke ole. Arko Olesk, Tiit Kändler (teadus.ee), Villu Päärt (TÜ teadusportaali novaator.ee peatoimetaja), Priit Ennet (teadus.err.ee), Nils Niitra Postimehest.”

    Jah, kuid mõned tublid teadusajakirjanikud jäid loetelust välja. Eks see ole subjektiivne…

  8. Minu mõistus jooksis kokku ja ma ei saa enam millestki aru! Palun targematelt selgitusi …

    Ma vabandan, et panen lingi vene lehele. Seal on alla kerides video, kus on näha, et vanem vend võetakse kinni elusalt ja ta läheb alasti ning omal jalal politseiautosse. Väidetavalt sõitis noorem vend temast ju maasturiga üle!!! Ka on seal pilt Tamerlani laibast. Ei soovita seda vaadata nõrganärvilistel. Pilt on tõeliselt jube! http://earth-chronicles.ru/news/2013-04-21-42631

    Kui inimesest auto üle sõidab, siis peaksid ju luud murduma? Seda pildilt näha ei ole. Nägu, kael ja üks õlg on sinised. Ja need haavad …

    Mul on alandlik küsimus: Kas keegi lugejatest ei ole järsku meditsiinilise haridusega? Kuidas said sellised vigastused tekkida?

  9. @O cookievaba Kameelion:
    Jubedad fotod, jah. Kahjuks on reaalsus selline.
    Vanemast vennast sõitis päris ilmselt auto üle. See toimus pärast tema vahistamist.
    Aga selle lingi jutt on tüüpiline vandenõuteoreetikute plära.
    Nad lavastati süüdi? Tõendid näitavad siiski väga veenvalt just nende süüd. Miks nad seda tegid? Miks on mõned inimesed hullud?

  10. O cookievaba Kameelion ütles:

    Kui inimesest auto üle sõidab, siis peaksid ju luud murduma?

    Ei pea. Luud on kaunis tugevast materjalist tehtud. Pealegi on teismelise testosteroonirikka inimese luud inimeste populatsiooni keskmisest veel kõvemad.

    Tähtsusetu ei ole ka, kuidas need luud sel hetkel paiknevad, kui auto neist üle sõidab.

  11. @Klõbistaja:

    Vanemast vennast sõitis päris ilmselt auto üle. See toimus pärast tema vahistamist.

    Millal? Politseiautos? Kuidas? Kes sõitis?

    Aga selle lingi jutt on tüüpiline vandenõuteoreetikute plära.

    Võimalik, ma ei oska selles asjas seisukohta võtta. Küsimusi tekitab noorema venna plahvatuse järgne käitumine: ta elas muretult oma tavaelu edasi. Tavaliselt on nii, et peale kuriteo kordasaatmist kurjategija põgeneb ja peidab ennast politsei eest. Vennakesed ennast ju ei peitnud. Miks?

    Mis on vandenõuteooria? Tänu ajakirjanike urgitsemistele on paljud nn. vandenõuteooriad tõeks osutunud, olenemata asjaosaliste valetamisest ja vassimisest. On olemas selline raamat nagu “NATO salajane armee”, http://pood.rahvaraamat.ee/raa.....rmee/46548 mis räägib operatsioonist Gladio (selle nimetus Iaalias) ja luure poolt organiseeritud kommunistide vastasest salaarmeest, kelle ridadesse värvati nii mõõdukaid konservatiive kui ka parempoolseid ekstremiste. Need salasõdalased viisid läbi ka ohvritega terroriakte. Itaalias suri perioodil 1969-1987 terroriaastate vältel 491 inimest, 1191 haavatut ja vigastatut.

    Usun, et ka Teie olete kuulnud kriisinäitlejatest, kes suudavad esitada erinevaid rolle, ka vigastatud ohvrite rolli. Teate Te kindlasti väita, millal on õppus ja millal tegelik kriisiolukord? Mina seda väita ei oska.

  12. @dig:

    Tähtsusetu ei ole ka, kuidas need luud sel hetkel paiknevad, kui auto neist üle sõidab.

    Kunagi aastaid tagasi sõideti mingist joodikust 2 korda autoga üle (erinevad autod), kuulsin kõrvalt, kuidas ühe auto alust tuli puhastada inimjäänustest. Seega ma tõesti täpselt ei tea, kuna üritasin ebameeldivaid asju kõrvust mööda lasta.

    Teil on õigus luude paiknevuse osas. Ei ole õnneks ise selliseid ohvreid näinud.

  13. Muide, joodikuid puutuvate õnnetuste kontekstis puutub asjasse veel see, et purjus inimese lihased on ebatavaliselt lõdvad. See aga tähendab, et kokkupõrkel jäävad luud kergemini terveks ja hing võib ka kergemini sisse jääda.

    Pehmete kudede kahjustused on aga midagi muud.

  14. @O cookievaba Kameelion:
    http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=66008894

    “Deveau ütles aga ajalehele Boston Globe, et Džohhar sõitis varastatud maasturiga vennast üle, mis tekitas ilmselt vigastused, mis ta tapsid. Tamerlan tulistas politseinike suunas, kuid tal said ilmselt kuulid otsa ja ta võeti kinni. Politsei üritas parajasti Tamerlani käsi raudu panna, kui nende suunas kihutas maastur, mille roolis oli Džohhar. Politseinikud hüppasid eest ära ja maastur sõitis Tamerlanist üle.”

    http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=66006530

    “Vahetult pärast rünnakut kirjutas mees Twitteris, et tunneb end “stressivabalt” ja on valmis pidutsema – ajal, mil Ameerika leinas kohutaval kombel lahkunud hukkunuid, vahendas The Sun.
    Klassikaaslaste sõnul pakatas ta kaks päeva pärast maratoni tapatalguid jõusaalis trenni tehes õnnest.”

  15. @O cookievaba Kameelion:
    Vennad olid ilmselt kindlad, et neid ei tabata. Pealegi oleks just põgenemine kahtlust äratanud. Nende tuvastamine oligi suurel määral juhus.

    Eks muidugi on igatsorti salaoperatsioone. Kuid see on teine teema…

  16. @dig:

    hing võib ka kergemini sisse jääda.

    OK! Minu poolt viidatud ohvri hingekene lahkus kehast peale esimest ülesõitu.

    Aga need haavad?

  17. @Klõbistaja:

    Vennad olid ilmselt kindlad, et neid ei tabata.

    Interneti ajastul, turvakaamerad igal pool, paljudel pildistavad fotoaparaadid, suure spordiürituse ajal? Seda võiks uskuda, kui nende IQ oleks võrdunud kinganumbriga!

    Nende tuvastamine oligi suurel määral juhus.

    Ohver kirjeldas pommipanijat täpselt. Või me tegelikult ei tea kuidas ta täpselt kirjeldas? Küsimused jäävad õhku, millele ei ole loogilist vastust. Miks on nende pildid udused, kui enamik fotosid on hea kvaliteediga? Fotode kvaliteedi järgi otsustades elame me kusagil 20 sajandi keskpaigas või veel kaugemal. Hi, hi, hi.

  18. @O cookievaba Kameelion:
    Paistab, et Sa saad vene keelest aru.
    http://www.newsru.com/world/23.....ffair.html

    “Братья появились под камерами за 11 минут до теракта. Сначала они шли вместе, один за другим, потом разделились. Камеры показали, что за 30 секунд до первого взрыва Джохар стал как будто говорить по сотовому. После взрыва все вокруг в тревоге и замешательстве стали смотреть в ту сторону, а Джохар единственный в толпе вел себя абсолютно спокойно. Затем он оставил рюкзак на земле и быстро ушел прочь. А через 10 секунд на этом месте прогремел второй взрыв.

    По словам мужчины, около полуночи, когда он сидел в своем авто, к нему подошел один из подозреваемых (к тому времени власти уже распространили их фотографии), постучал в стекло. Когда тот его опустил, подозреваемый изнутри открыл дверцу и забрался внутрь.

    “Ты слышал про бостонский взрыв? Это я сделал”, – сказал он.”

  19. O cookievaba Kameelion ütles:

    Aga need haavad?

    Mitte, et ma arst oleksin, aga jutt sellest, et jäseme amputeerimine toob tingimata kaasa verest tühjaks jooksmise, on päris kindlasti jama.

    Jäsemetest ilmajäämine on inimeste evolutsioonilises ajaloos üsna tähtsat kujundavat rolli mänginud ja sellepärast on perifeersel närvisüsteemil komme verekaotuse puhul veresoonte ümber asuvaid lihaseid jõuga kokku nöörida. Kindlat tulemust see ei anna, aga suurendab ellujäämise aega — tänapäeval üsna sageli vähemalt kuni niikaua, kuni arst kohale jõuab ja žguti (piltidel kenasti näha ka) paigaldab.

  20. O cookievaba Kameelion ütles:

    Interneti ajastul, turvakaamerad igal pool, paljudel pildistavad fotoaparaadid, suure spordiürituse ajal? Seda võiks uskuda, kui nende IQ oleks võrdunud kinganumbriga!

    Igavene häda, kui inimene ei ole ameerika elustiiliga harjuda suutnud või omandas seda õppemängu Grand Theft Auto abil.

  21. Nature teatab kurbtusega, et teadusevastased fanaatikud on tunginud Milano ülikooli laboritesse ja vandalismiaktidega aastate kaupa kahju teinud. Seekord oli nende ettekäändeks teadlased teevad loomadega hirmuäratavaid asju.

    Activists occupied an animal facility at the University of Milan, Italy, at the weekend, releasing mice and rabbits and mixing up cage labels to confuse experimental protocols. Researchers at the university say that it will take years to recover their work.

    Many of the animals at the facility are genetic models for psychiatric disorders such as autism and schizophrenia.

  22. Bavaaria raadiolt küsiti: Homöopaatia?
    Bavaaria raadio vastust on analüüsinud Martin Ballaschk, kes jõudis järeldusele, et vastuses sisalduvad faktid on homöopaatiliselt ära lahjendatud.

    Als erstes wird einem die Erfolgsgeschichte von einer eigentlich unheilbar an Krebs erkrankten Ärztin und „eingefleischten Schulmedizinerin“ vorgeführt. Diese hätte neben ihrer Chemotherapie noch Homöopathie genommen, und sei daraufhin in der Privatklinik Clinica St. Croce genesen. Der behandelnde Arzt Dr. Jens Wurster hält eine Heilung von Krebs durch Homöopathika durch „Immunmodulation“ für möglich. 100 Erfolgsgeschichten gäbe es an der Klinik, ohne Verweis auf die Gesamtzahl der Behandelten. Es bleibt letztlich offen, was der Grund für die Heilung der Frau war, aber der Rest der Sendung drängt die Zuschauer/innen in die gewünschte Richtung. Dabei wissen wir: Eine Anekdote ersetzt keine Daten und eine fantastische und spekulative Erklärung ersetzt keine stichfeste Theorie.

    Juhuks, kui mõni lugeja peaks saksa keeli küll ainult sõnu kuid mitte lauseid tundma, olgu ära märgitud, et jutt ei käi mitte kreepsust, Krebsi tsüklist ega isegi mitte kubemekrabidest vaid päris ehtsast vähist.

  23. @dig:

    on perifeersel närvisüsteemil komme verekaotuse puhul veresoonte ümber asuvaid lihaseid jõuga kokku nöörida.

    Tänan info eest, ma ei teadnud! Ma mõtlesin oma küsimusega surnud vanema venna haavakesi.

    Igavene häda, kui inimene ei ole ameerika elustiiliga harjuda suutnud või omandas seda õppemängu Grand Theft Auto abil.

    Mängudest ei tea ma midagi, ei oska kaasa rääkida.

    Mind häirib selle terroriakti juures selle seotus Sandy Hook’iga. Boston Marathon Hosted Newtown Families In VIP Seats Near Blasts http://www.inquisitr.com/62026.....MgTwOB2.99

    Today’s Boston Marathon honored the victims of the shooting at several points throughout the race. This included a 26-second silence to open the event and the 26th mile being dedicated to the people killed in the shooting.
    Additionally, CBS Boston reports that nine members of the Newtown community were running in the event.

  24. Juba nädalat paar saadab mulle miskipärast igapäevast uudiskirja keegi astrology-punkt-komm. Ju müüs mõni firma, kellelt ma hinnapakkumist küsisin, mu mailiaadressi spämmipaketis maha. Juhtub.

    Tänases numbris promotakse sihukest teenust nagu DogScopes. Ilmselt on inimeste turg horoskoopidega küllastunud ja käes on aeg koertele turustada.

  25. Not Always Right räägib, kuidas üks kiirgav telefon arvutustehnika tööd segada võib.

    Coworker: “Hey, my start bar is going crazy, and my keyboard won’t respond.”

    Me: “Pick up your cell phone.”

    Coworker: “That worked! Was the radiation interfering with the computer?”

    Me: “No, it was sitting on your space bar.”

  26. Kuna kulda on tal juba piisavalt, tuleb Meelis Atonen nüüd Postimehes välja reeglitega.

    Anonüümsed kommentaarid ei ole üldse vajalikud. Kui inimene tahab midagi arvata või väita, siis tuleks seda teha oma nime all.

    Kindlasti ei pea ma õigeks inimeste liigitamist ameti järgi. Kas me võtame poliitikutelt ja ametnikult veel mingid õigused teistega võrreldes ära? Mis õigused need siis olla võiks? Lubame poliitikuid ja ametnikke teistel esialgu anonüümselt sõimata, kas järgmine samm võiks olla nende peksmise lubamine? Anonüümselt, noh.

    Peaksime aru saama, et anonüümne õigus teisi halvustada viib meid hukatusse. See ei loo mingit lisaväärtust. Ajalehtede omanikud peaks mõistma, et see on lühiajalise kasu tee, mis lõpuks viib ka äri vähenemiseni, sest paljud lihtsalt tüdinevad.

  27. Ravimiamet jahib salasuhkruga kauplejaid:

    http://www.tarbija24.ee/121358.....kirjutuse/

    Ravimiamet kontrollis 27. märtsil arst-homöopaat Inna Kazakova vastuvõturuumi ja tegi inspektsiooni tulemusel ettekirjutuse kõrvaldada kasutusest müügiloata ravimid.

    Ravimiameti aktist selgub, et kabinetis oli palju müügiloata homöopaatilisi ravimeid – hinnanguliselt vähemalt 500 erinevat pakendit, millel ei olnud eestikeelse infoga pakendeid, kirjutab Meditsiiniuudised.

  28. Independent kirjutab valgest pulbrist, mis maailma majanduse õhku laskis.

    The former Government drugs tsar, Professor David Nutt, has said the financial crisis was caused by too many bankers taking cocaine.

    The controversial academic, who was sacked for claiming that ecstasy was as safe as horse riding, told the Sunday Times that abuse of cocaine caused the financial meltdown.

    “Bankers use cocaine and got us into this terrible mess,” he told the paper adding that the drug made them “overconfident” and led to them taking more risks.

    Konkureeriv ajaleht Guardian kritiseerib Nutt’i seisukohta:

    I’m inclined to agree. Cocaine is (I’m reliably informed) a drug that results in intense bouts of over-exuberance as well as a tendency to talk extremely convincingly about stuff you know nothing about. Everyone accepts that a credit bubble occurred in the mid-noughties and that it was a direct result of what the former US Federal Reserve chief Alan Greenspan has referred to as “irrational exuberance”. It could also be argued that traders would be better able to sell absurdly complicated financial weapons of mass destruction after taking a confidence-boosting narcotic such as cocaine. Furthermore, surely only cocaine-ravaged buffoons would actually buy billions of dollars worth of mortgage-backed securities when they were so clearly doomed to explode the minute the property boom stalled.

  29. Õhtuleht: Julm äri kasutute pommiotsijatega

    Londoni kohus tunnistas pommidetektoreid 20 riigile ja ÜRO-le müünud Briti ärimehe petturiks

    Londoni kohus mõistis paarikümnele riigile ligi 60 miljoni naelsterlingi eest kasutuid pommidetektoreid ADE 651 müünud ärimehe James McCormicki süüdi suurejoonelises pettuses. Konkreetse karistuse teeb kohus teatavaks 2. mail, vahendab BBC.

    “Kui inimesed nende seadmetega (ADE 651) varustatud kontrollpostidest läbi läksid, siis arvasid nad, et nende julgeolek on tagatud. Tegelikult oli see pettus. Sel inimesel (James McCormick) puudub südametunnistus,” rõhutas Haneen Alwan.

    Tasub teada, et aastatel 2008–2009, hukkus Iraagis pommiplahvatustes üle 1000 inimese. Just neil aastatel panustasid sealsed korrakaitsejõud James McCormicki imeseadmele. Väidetavalt on ADE 651 Iraagis veel nüüdki kasutusel.

    BBC oletab, et kohus mõistab James McCormickile vanglakaristuse. Tõenäoliselt konfiskeeritakse talt ka firma kasumi eest soetatud varandus, nagu näiteks villad Küprosel ja Floridas ning 630 000 naelsterlingit maksnud jaht. Hiljuti ostis ta Bathis 3,5 miljoni naelsterlingi eest varem Nicolas Cage’ile kuulunud kuue magamistoaga ja basseiniga maja.

    Eestis kasutatakse “imevitsa” tänaseni

    Suurbritannias ametlikult kasutuks tunnistatud pommiavastajal ADE 651 on ka analooge. Üks nendest on Sniffex, mida Eesti pommieksperdid kasutasid lõhkekehade otsimiseks ka 2006. aasta novembris, kui Tallinnas käis tollane USA president George W. Bush.

    Järgmisel aastal selgus, et USA armees tehtud katsetused tunnistasid ka Sniffexi kasutuks seadmeks, mille abil pole võimalik pomme avastada. Meie päästeameti demineerijate varustuse hulgas on Sniffex aga praegugi, kuus aastat hiljem, ikka veel.

    Päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugonen ütles eile Õhtulehele, et demineerijad on seadmega tulemuslikku tööd teinud. “Suhtume sellesse kui abivahendisse, mis võib anda olulise vihje, kuid alati peame arvestama ka asjaoluga, et ükski tehniline abivahend pole täiuslik,” lausus Pugonen. Julgeolekukaalutlustel ei saa demineerimiskeskuse juhataja jagada demineerijate varustuse kohta üksikasjalikku teavet, aga: “Otsime ja vaatame pidevalt kõike, mis võib meid lõhkematerjali tuvastamisel aidata, ja me pole võtnud varustusse ühtegi eset, mida poleks eelnevalt katsetanud.”

    Kuna Pugonen oli eile välislähetuses, polnud ta valmis vastama küsimustele, kes otsustas Sniffexi osta, palju see maksis ja kui sageli seda kasutatakse.

  30. Postimehe teadusveerus Elu 24 kirjutab IKH uutest mnemotehnilistest võtetest.

    Mälu aitab parandada, kui suruda parem käsi 90 sekundiks rusikasse, edastab BBC.
    Vasaku käe samaks ajaks rusikasse surumisel sellist efekti ei ole ja see võib mälu isegi halvendada.
    Teadlased tegid katse 50 täiskasvanuga, lastes neil käsi rusikasse suruda. Katses tuli sõnu meelde jätta. Sõnade meeles olemist kontrolliti pärast käe rusikasse surumist.

    Mis siis seekord valesti on?

    * Allikale ei ole viidatud. (Algallikas on PLOS ONE: Getting a Grip on Memory: Unilateral Hand Clenching Alters Episodic Recall.
    * Kontrollrühm on jäänud katsealuste hulka arvestamata. See on üsna tüüpiline teaduskatsete vääritimõistmise häda. (Algallikas: An additional no clenching control group did not clench either hand pre-encoding or pre-recall (See Table 1 for group ns). (We also tested eleven other conditions [N = 103 right-handers].)
    * Kõneviis on alusetult kindel.
    * Uurimistulevuse alters‘ist on saanud aitab parandada.
    * Töö koostanud uurimisrühma hinnangust jätku-uurimuste kohta on saanud kindlas kõneviisis tulevikuplaan.

    Lisaks sellele on veel paar asja, mille üle tuleb viriseda isegi, kui nad otseselt valed ei ole.
    * IKH on üritanud põhjalikku ja detailset (kuigi spekulatiivset) mehhanismikirjeldust üheks lauseks vormistada. See ei ole teadustöö kajastamisel, isegi populaarteaduslikus kontekstis, mõistlik. Kui artikkel on aia august, miks kirjutada siis pikalt aiast ja suruda aia auk üheksainsaks lauseks stiilis “Aias on auk, mis meenutab oksaauku”?
    * Võõramaa refereeringu jaoks pole see muidugi eriti oluline, aga Eesti lugeja jaoks mõeldud artiklis võiks ära mainida, et seda ala on uurinud ka Endel Tulving, kellele originaalartikkel ka korduvalt viitab:

    10. Habib R, Nyberg L, Tulving E (2003) Hemispheric asymmetries of memory: The HERA model revisited. Trends Cogn Sci 7: 241–245. doi: 10.1016/S1364-6613(03)00110-4.
    11. Tulving E, Kapur S, Craik FL, Moscovitch M, Houle S (1994) Hemispheric encoding/retrieval asymmetry in episodic memory: Positron emission tomography findings. Proc Natl Acad Sci USA 91: 2016–2020. doi: 10.1073/pnas.91.6.2016.

    13. Tulving E, Schacter DL, Stark HA (1982) Priming effects in word-fragment completion are independent of recognition memory. J Exp Psychol Learn Mem Cogn 8: 336–342. doi: 10.1037/0278-7393.8.4.336.

    * Inimest, kes loeb populaarteaduslikku artiklit kõmulehest, huvitab kindlasti, et “50 katsealuse” kokkusaamisega kaasnes ka väike intriig. Kõnealuses rühmas oli alguses nimelt 51 katsealust, aga üks neist jäeti välja, kuna tema käekiri ei olnud loetav.

  31. Guardian räägib, et Walesis möllavad leetrid.

    Measles cases in south Wales have jumped by 56 in two days as experts warn the outbreak shows no sign of ending.

    The headline total has reached 942 cases in the greater Swansea area with the 10-18 age group worst hit.

    The latest figures come a week after the death of Gareth Williams, 25, a father of one who had measles. The results of tests to establish the cause of his death are still awaited.

    Guardian on kokku pannud ka põhjaliku ülevaateartikli Measles and MMR: the essential guide. How dangerous is measles, why did uptake of the vaccine drop, and why is it a problem now?

  32. dig ütles:

    * Inimest, kes loeb populaarteaduslikku artiklit kõmulehest, huvitab kindlasti, et “50 katsealuse” kokkusaamisega kaasnes ka väike intriig. Kõnealuses rühmas oli alguses nimelt 51 katsealust, aga üks neist jäeti välja, kuna tema käekiri ei olnud loetav.

    Mind näiteks ei huvita.

    Aga minuti jagu rusika pingutamist võib ju edaspidi millegi paremaks meelespidamiseks katsetada küll, kui mul ainult meeles püsib, nii et tänan Sind igatahes PM loole viitamast :)

  33. salvey ütles:

    Mind näiteks ei huvita.

    Kas Sa oled Elu 24 sihtgrupp, keda huvitab, mida Anu Saagim või Justin Bieber täna hommikuks sõi või missugune kohalik kodanik seekord loteriil sada eurot võitis?

  34. dig ütles:

    Kas Sa oled Elu 24 sihtgrupp, keda huvitab, mida Anu Saagim või Justin Bieber täna hommikuks sõi või missugune kohalik kodanik seekord loteriil sada eurot võitis?

    Nendin siinkohal, et nimetatud asjad mind tõesti ei huvita.

  35. O cookievaba Kameelion ütles:

    Mis on elu24 viga?

    Kus kohas ma öelnud olen, et tal on midagi viga.

    Mulle vahel lausa meeldib! Ja päris mitu kuud on veel lõbus. Irw irw, irw.

    Piinlik värk: Kanye avastas ootamatult, et Kimi seelik paistab läbi

    Tõesti tore, kui nii lihtsad asjad mitu kuud järjest rõõmu suudavad pakkuda.
    Ilmselt ei püsiks mul näiteks see Teie poolt väkja toodud fakt viit minutitki meeles, kardan, et isegi parema käe rusikas hoidmisest poleks siinkohal kasu. Mitte, et see mind just ülemäära kurvastaks.

  36. Keenia politsei teatab, et nende nõiavitsad töötavad. Teadet kinnitati avaliku demonstratsiooniga.

    Police in Kenya have sought to reassure the public that their bomb and drug detectors work, after the conviction of a British man for selling fake devices.

    They carried out a public demonstration in the capital, Nairobi, in which the detector seemingly located narcotics.

    The police refused to divulge where they had purchased their devices from.

    But they look identical to the ADE detectors sold by convicted fraudster James McCormick and bear the name of his company, ATSC.

  37. Ühendkuningriigi poekett Booths on lettidelt ära korjanud sada kilo maapähkleid, kuna nendest leiti hobuseliha maapähkleid.

    The Food Standards Agency issued an allergy alert saying the presence of peanuts was not declared on Booths’ own brand packets of monkey nuts.

  38. @salvey:

    Tõesti tore, kui nii lihtsad asjad mitu kuud järjest rõõmu suudavad pakkuda

    See “daam” suudab üllatada oma riietumisstiiliga, artikleid lugeda ja pilte vaadata on soovitatav istudes, muidu võib käia mats ja maaühendus. Mitu kuud? Sünnituseni on ju veel aega. Hi, hi, hi.

  39. @O cookievaba Kameelion:
    ju see nii on, kui Te nii ütlete.

    Lihtsalt mina sain alles hilja-aegu teada, ja puht juhuslikult, et Justin Bieber ja Justin Timberlake ei olegi üks ja see sama isik.
    Arvatavasti peaks juba sellestki fopaast piisama, et mind mitte päris elu24 sihtgrupiks pidada.

  40. Delfi naistekas kirjutab: http://naistekas.delfi.ee/foor.....9,12271479

    Evolutsioon- see on kõige naeruväärsem ja suurimat usku eimillesegi nõudev religioon, mille “teaduslikud” tõekspidamised tunduvad uskumatud isegi 6aastasele. Konnast areneb prints, nagu laste muinasjutus. Tõeliselt naeruväärne, aga te Dawkinsi jüngrid usute kõike.
    Muide, ükssarvikul on sarv, põhimõtteliselt sarveta hobune, ninasarvikutel on üks sarv, nagu ükssarvikul, mardikatel on sarved ja kitsedel on sarved. inimesel on sarvkest. Evolutsiooni TEOORIA (mis ongi kõigest teooria, mitte fakt) järgi peaks hobune olema ükssarvikule kaugem sugulane, kui kits, mardikas ja sarvkest üksteisele ning hobune kõigile neile.
    Isegi teie prohvet Darwin tunneks tõelist häbi teie “argumentide” üle.

  41. Mõni võib sellist meelemuutust võtta kui reetmist, allaandmist establišmendile, loobumist maailmaparanduslikest revolutsioonilistest ideedest; teisalt aga võib seda võtta kui küpsemist, leppimist maailma paratamatustega ning keskendumist sinna, kus reaalsus võimaldab end muuta.

    Mis mõttes skeptisism ei ole maailmaparanduslik? Mõned asjad on küll paratamatud, aga just igavene ettemääratus annab põhjuseks mitte midagi teha, sh mitte olla skeptiline või teha teadust. Minu meelest on selline “maailmaparandajate” ühte patta panemine usu ja ebateadusega väga ebaloogiline ja peletab eemale inimesi, kes tahavad midagi ise ära teha. paljud pöörduvadki ebateaduse poole põhjusel, et nende elu oleks sisukam, kui paljunemine selleks, et paljuneda selleks, et paljuneda jne. Samal põhjusel pöördutakse ka religiooni, ateismi, filosoofia, fantaasiakirjanduse, matemaatika, astrofüüsika või mille iganes poole. Iga teadussaavutus ongi ju revolutsiooniline.

  42. @jeebus:

    igavene ettemääratus annab põhjuseks mitte midagi teha, sh mitte olla skeptiline või teha teadust.

    Kuidas see võimalik on? Judaismis, mis on kristluse baasiks (peaks nagu olema!) selline asi sisuliselt puudub. http://en.wikipedia.org/wiki/Predestination Judaism … but normally reject the idea of predestination as being incompatible with the free will and responsibility of moral agents, and it therefore has no place in their religion.

    Teadaolevalt on kiriklased head ajupesu meistrid, väites, et kõik inimesed on patused!!!, pääsevad ainult need, kes kiriku uksest sisse astuvad ja suusõnaliselt oma patte tunnistavad ning “päästja” Jeesuse oma ellu võtavad. See on jama. Inimene peab ise oma elu ja eluliste otsuste eest vastutama ja ta omab vabat tahet!, seda hoolimata kiriklaste punnitamisest see tahe tähtsusetuks tunnistada. Seega on inimese jaoks üheks valikuvõimaluseks olla skeptiline.

    Minu meelest on selline “maailmaparandajate” ühte patta panemine usu ja ebateadusega väga ebaloogiline ja peletab eemale inimesi, kes tahavad midagi ise ära teha.

    Meie kopitanud oludes peaks skeptitsism olema lisaks maailmaparanduslikkusele ka hariv; osa teadlasi kannatavad professionaalse kretinismi all, arvates, et kõik inimesed valdavad nende teadusharu terminoloogiat. Niikaua kui nad sealt teaduse Olümposelt alla ei lasku rahva sekka, peaks keegi olema tõlgiks, selgitades mida need teaduse “pooljumalad” tegelikult mõtlesid oma väljaütlemistega. Selleks võiksid ju lisaks teadusajakirjanikele ka skeptikud olla.

    paljud pöörduvadki ebateaduse poole põhjusel, et nende elu oleks sisukam, … Samal põhjusel pöördutakse ka religiooni, ateismi, filosoofia, fantaasiakirjanduse, matemaatika, astrofüüsika või mille iganes poole.

    Elu sisukam? Mõnedel kindlasti, kuid suur enamus läheb reklaami õnge, kus esoteerikud lubavad õnne, rikkust, ülivõimeid, eriliseks muutumise võimalust; loomulikult suuremate rahasummade eest. Nende teadmised piirduvad oma nn.”guru” sonimistega, aga need väheste teadmistega indiviidid paistavad olema see esoteerikat propageeeriv sõjasalk, kes kõvemat häält teeb. Sama kehtib ka religiooni kohta.

    Teaduse suhtes on Teil õigus, see muudab elu tõesti sisukamaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga