Huvitav ettepanek ja muud aprilli

Klõpsa pildile, näed suuremalt.

Ulmefilmi tegija Hando Tõnumaa võttis ühendust, et plaanib teha uue umbes kümneosalise filmisarja kõigest sellest, mis peale Ulmefilmi talle tänu skeptikute materjalidega tutvumist teatavaks on saanud. Plaan siis võtta ette oma eelmise teose dekonstruktsioon ning seni levitatud lugude skeptiline ja teaduspõhine analüüs, omamoodi detoksifikatsiooni kuur, et eelnevast eksiteest täielikult vabaks saada. Ta oli juba alkeemia.ee ja “Hallo, Kosmose!” Ingridiga ka asja arutanud ning varsti on oodata temaga uut saadet, kus ta oma kergeusklikkusele avalikult ja ametlikult lõpu teeb. Telegram.ee paneb ta ka kinni, kuna ei soovi enam isiklikult desinformatsiooni levitamisega panustada universumi entroopia suurendamisse. Lisaks kavatseb ta korraldada üle-Eestilise esinemistuuri kultuurimajades, kus otse rahvale vandenõuteooriate naeruväärsust paljastab – omamoodi palverännak pattude lunastamiseks.

Olgem talle siis raskel hetkel toeks, kuna see on üsna tavaline, et suurematsorti maailmavaate muutus võib anda tagasilööke depressiooni, elu mõtte kadumise ja muu sellise näol. Rääkige kasvõi siin kommentaarides oma isiklik lugu, kuidas meelitavast umbluusoost välja sai tuldud, millised raskused tabasid ning kuidas see siiski õnnelikult üle sai elatud. Mõni võib sellist meelemuutust võtta kui reetmist, allaandmist establišmendile, loobumist maailmaparanduslikest revolutsioonilistest ideedest; teisalt aga võib seda võtta kui küpsemist, leppimist maailma paratamatustega ning keskendumist sinna, kus reaalsus võimaldab end muuta.

Muid leide:

234 Replies to “Huvitav ettepanek ja muud aprilli”

  1. Tähetargad on põhjalikult uurinud Game of Thrones‘is nähtava Westeros’e aastaaegade vahetumise mustreid ja jõudnud järeldusele, et tõenäoliselt tiirleb planeet kaksiktähe ümber. Kuniks Oldtown Journal of Evil Omens artiklit kaalub, saab seda lugeda arXiv’ist.

    Those that do not sow care little about such mundane things as equinoxes or planting seasons, or even crop rotation for that matter. Wherever and whenever the reavers reave, the mood is always foul and the nights are never warm or pleasant. For the rest of the good folks of Westeros, however, a decent grasp of the long-term weather forecast is a necessity. Many a maester have tried to play the Game of Weather Patterns and foretell when to plant those last turnip seeds, hoping for a few more years of balmy respite [1]. Tried and failed. For other than the somewhat vague (if not outright meaningless) omens of “Winter is Coming”, their meteorological efforts have been worse than useless. To right that appalling wrong, here we attempt to explain the apparently erratic seasonal changes in the world of G.R.R.M. A natural explanation for such phenomena is the unique behavior of a circumbinary planet. Thus, by speculating that the planet under scrutiny is orbiting a pair of Solar-type stars, we utilize the power of numerical three-body dynamics to predict that, unfortunately, it is not possible to predict either the length, or the severity of any coming winter. We conclude that, alas, the Maesters were right – one can only throw their hands in the air in frustration and, defeated by non-analytic solutions, mumble “Coming winter? May be long and nasty (∼ 850 days, T < 268K) or may be short and sweet (∼ 600 days, T ∼ 273K). Who knows...”.

    Teadustööle kohaselt kaaluti ka mitmesuguseid alternatiivseid selgitusi.

    1.3. Pollutants

    To the best of our knowledge, industrial emissions are not to blame. But before we dismiss the issue, we must indict that most terrifying of greenhouse gas producers, whose carbon footprint is dwarfed only by its actual footprint. We defer further discussion on dragons [7] and all matters geophysical for a later work (in prep.).

    1.4. Magic

    Yep, this should work.

  2. Religioonides on jah igasugused paradoksid, et kuigi jumal meid selliseks lõi ning vaba tahet pole, oleneb inimese päästmine (patu kahetsemine ja õigesse usulahku astumine) ikka temast endast.
    Mõtlesin oma jutuga pigem seda, et inimestel on loomulik instinkt midagi muuta ja maailmaparandamises pole midagi halba, kui valitakse õiged vahendid. Maailma muutmise tahet ei tuleks maha teha, vaid neid inimesi suunata. Ma küll ei kujuta ette, et lapsed unistaks ainult (mitte millestki muust kui) automaatsest paljunemisest, suvalisest tööst ja isiklikust suhteelust, mis on oma ideedest, unistustest ja põhimõttetest loobunud täiskasvanute puhul nii tavaline. Lapsed tahavad saada kosmonaudiks, ehitada ronge, lendavaid autosid, rakette, reisida ümber maailma, hakata kirjanikuks, kunstnikuks, midagi avastada/leiutada (mille alla ka teadus käib), maailma muuta, ja siis leitaksegi posijad ning ususektid, sest keskmine negatiivne eestlane teeb maailma muutmise mõtteid maha.

  3. Klõbistaja! Ärge olge kõiges, mida Te näete ja kuulete, eriti kindel. Need sündmused võivad olla vaid “varjud koopa seinal” Irw, irw, irw.

    Kuumim teema nädalavahetusel! Bostoni terrorirünnaku taga on USA vandenõu?

    • Klõbistaja
    29.04.2013 09:59
    Pole mõtet hakata lahkama kõiki vandenõuteooriaid. Kui keskenduda Bostonile, siis oli tegemist ilmselgelt kahe usuhulluga. Või ka lihtsalt vaimuhaigetega. Isegi islamistid distantseeruvad sellisest jäledusest.
    Nõmedad kuulujutud levivad. Natukene hoolikamalt võiks neid pilte uurida. Just neid, mille põhjal paranoikud justkui näevad mingit lavastust. Ratastoolis istuval, mõlemad jalad kaotanud, mehel on žgutt põlvest kõrgemal. Ülim totrus on seda tragöödiat pidada mingiks lavastuseks.

    ………..

    Te jätsite vaatamata video sõjaväelaste treeningust, kus esinevad amputeeritud jäsemetega näitlejad. Suured tänud selle video leidjale!

    • @ Tom
    28.04.2013 20:32
    … Seljakotiteooria uurimiseks tekkis igatahes huvi. Kokkuvõttes ei saa ma aga kuidagi uskuda, et sellist lavastust on võimalik korraldada. Näiteks väide, et Jeff Bauman oli Nick Vogt, eeldab, et nõusse on vaja saada nii sõdur kui J.Bauman. Seejärel tuleb Vogtile teha grimm ja vastavad tundemärgid. Seejärel tuleb Baumani jalgadest lahti saada ning seejärel tuleb läbi mängida lavastus.
    Tead, seda polegi nii raske korraldada. Ausalt öeldes – selliseid asju korraldatakse regulaarselt ja tihti. Tõsi küll – teistel, täiesti legaalsetel eesmärkidel, milledest võib teha põneva, täiesti vandenõuvaba segmendi uudistesaatesse:
    http://www.youtube.com/watch?v=6vTikJSC26k Amputee actors train soldiers for combat crisis actors.
    Räägi osalistele, et tegemist on järjekordse, “hüper-realistliku” õppusega ja ma usun, et kellelgi ei teki oma kodumaa patrioodina vastuväiteid oma panuse andmiseks rahvusliku julgeoleku parandamise nimel. Mida sa nendega pärast teed…? Mnjah, küllap mingi lahenduse ikka leiab. Ning ei, sa ei pea tingimata konkreetse iisiku suud mullaga sulgema.

  4. Repubblica kirjutab preestrist, kes juhtis haiglat ja sai rikkaks. Haiglal nii hästi ei läinud.

    Con l’accusa di aver effettuato fatture false e un’appropriazione indebita per circa 4 milioni di euro è stato arrestato a Roma padre Franco Decaminada, consigliere delegato dell’Idi fino al dicembre 2011.

    Insieme a lui, ai domiciliari, la Guardia di finanza di Roma, con l’operazione ”Todo Modo” e su disposizione del gip del Tribunale di Roma, Antonella Capri, ha arrestato anche due imprenditori: Domenico Temperini e Antonio Nicolella. Sono tutti accusati di appropriazione indebita ed emissione di fatture false. Lo scorso 18 giugno, l’ex amministratore dell’Idi era stato ascoltato per tre ore dai pm sugli 800mila euro spariti.

  5. Belfast Telegraph kirjutab preestrist, kes andis almuseid. Kerjus sai rikkaks.

    A Catholic priest who ‘naively’ gave almost £150,000 of parish funds to a woman he believed to be destitute, has pleaded guilty to fraud.

    Fr Byrne was a priest in Loughinisland, Co Down, when Ms Hanna, who is in her 50s, called at the parochial house in September 2007 and claimed to be in “dire need” of financial assistance, the court heard. Ms Hanna told Fr Byrne she had just been released from prison, was homeless, had no adequate clothing, had been denied social security benefits and was in need of medication.

    She would tell him she needed money for changes in accommodation after being evicted, to pay court fines, to buy medication, for sanitary requirements, furniture removals, to replace damaged furniture and for “crisis arising in the lives of close family members”, the court heard.

    After he exhausted his own money he began to use parish funds. From early January 2008 to August 2009, Ms Hanna received between £133,000 and £145,000 in cash from Fr Byrne, which he obtained through the cashing of cheques from the parish account.

    Asjaosalised rõhutasid, et preester ei seksinud ja kerjus ei teadnud ka tema mustadest saladustest. Ju siis on see midagi ebatavalist.

    Although the relationship between Fr Byrne and Ms Hanna was not fully explained to the court, other than he had known her for a long time, prosecution and defence barristers stressed there were no issues of “personal gain, blackmail or sexual favours” in this case.

  6. @O cookievaba Kameelion:
    Minu kriitikameel ei lase jaburusi uskuda. Aga loomulikult ei võta ma kõike puhta kullana. Erinevatel põhjustel on valetamist küll ja küll.
    Võib-olla pole ilus vandenõuteoreetikuid paranoikudeks nimetada? Eks ma siis olen üks vastik ja ebaviisakas eksemplar. :)

  7. @jeebus:

    Mõtlesin oma jutuga pigem seda, et inimestel on loomulik instinkt midagi muuta ja maailmaparandamises pole midagi halba, kui valitakse õiged vahendid.

    Võimalik! Käesoleval ajal tunduvad maailmaparandajad pigem kuulsa Don Quijotena, kes tuuleveskitega võitlevad. Ajupesu on oma töö teinud.

    Maailma muutmise tahet ei tuleks maha teha, vaid neid inimesi suunata. Ma küll ei kujuta ette, et lapsed unistaks ainult (mitte millestki muust kui) automaatsest paljunemisest, suvalisest tööst ja isiklikust suhteelust, mis on oma ideedest, unistustest ja põhimõttetest loobunud täiskasvanute puhul nii tavaline.

    Kes ja kuidas peaks seda tegema? Varasest lapsepõlvest alates tegeldakse laste distsiplineerimisega, rõhutades autoriteetsete täiskasvanute tahtele allumist; tavakoolis on põhirõhk papagoi kombel võõraste tõdede kordamisel. Te räägite põhimõtetest? Mis need veel on? Enamiku inimeste põhimõtted pärinevad meedias reklaamitud ellusuhtumisest. Kes peab lastele põhimõtteid selgitama? Õpetama? Kool näitab näpuga vanemate suunas, need omakorda leiavad, et seda peaks kool tegema. Järsku on abi tsitaatidest? http://www.tsitaat.com/tsitaad.....im%C3%B5te

    Nüüd jõuame probleemini, mida on keeruline, kui mitte võimatu lahendada – naiste vastane vägivald. Millised unistused ja ideaalid peaksid neil piinatud naistel olema? Ellu jääda? Millise maailmavaate omandavad need lapsed, kes vägivalda pealt näevad? Ma ei näe lahendust.

  8. Delfi vahendab üht veidike õudset lugu: Aura keskuse külastaja leidis veest solkmetaolise ussi

    Preimani kinnitusel viidi eilne külastaja leid laborisse. „Kõik need näitajad, mis on visuaalselt vaadeldavad ja mida näitavad andurid, vastavad normidele,“ kinnitas ta.

    Ujulajuht pidas ka võimalikuks, et väidetava solkme leidnud inimene tõi selle ise kaasa. Tema sõnul on loo juures huvitav see, et külastaja mitte ei läinud instruktori juurde, vaid tal leidus aega, et tuua garderoobist kilekott, mida tavaliselt külastajail pole.

    „See tekitab kahtlust, miks tal on kilekott kaasas,“ kõneles Preiman. „Tavapäraselt läheb külastaja instruktori juurde ja juhib tähelepanu selle, mida ta basseinist on leidnud.“

    Kommentaatorid kinnitavad peaaegu nagu ühest suust, et neilgi on kilekott veekeskuses kaasas, nimelt et sinna märjaks saanud riided sisse panna. Kõige populaarsemaks on (täiesti teenitult, muidugi mõista) aga saanud järgmine kommentaar:

    loogiline ju
    29.04.2013 18:56
    Ma ei tea, kuidas teistel, kuid kui mina veekeskusesse lähen, siis võtan alati ka oma solkme kaasa.

    Selle loo ja kommentaari äramärkimisega tahaks ühtlasi ka seista anonüümse kommenteerimisõiguse jätkumise eest, sest vaevalt keegi oma nime all nii head nalja tegemist (mis võib nö teha Su õhtu) mitmetel-setmetel põhjustel enam vaevaks võtaks.

  9. Murettekitavaid arenguid USA riikliku teadusuuringute sihtasutuse grantide määramise protsessis vahendab The Raw Story: varem nn piraatlusevastase eelnõu SOPA ägeda toetamisega tuntust kogunud Texase rahvaesindaja Lamar Smith kavandab uues eelnõus uurimuste eelretsenseerimise (peer review) nõude kaotamist, uurimustele kehtestatud kriteeriumide muutmist läbipaistmatumaks ja sõltumatute ekspertide hinnangust sõltumatuks.

    A draft bill obtained by Science Magazine‘s blog ScienceInsider, sponsored by Rep. Lamar Smith (R-TX), would strip the peer-review requirement from the National Science Foundation (NSF) grant process, inserting a new set of funding criteria that is significantly less transparent and not inclusive of the opinions of independent experts.

    Smith, sponsor of the highly controversial Stop Online Piracy Act (SOPA) that threatened to fundamentally change how the Internet works, has long been a critic of the NSF grant process. In furtherance of those views, Smith recently conducted a hearing supposedly meant to consider how the grant approval process might be improved, an early indication that such a bill was forthcoming.

    Another indication came in February, when Smith published an editorial in Roll Call describing how his vision of science funding is based not upon the impacts new research may have on the scientific community, but whether that research will “create jobs.” He went on to boast about how much of the House science committee’s $39 billion in agency budgets gets dumped onto nuclear, fracking and “clean coal” projects.

    Smith’s “High Quality Research Act,” embedded below, scraps the NSF’s current peer-review process, which solicits the opinions of independent experts as to the “intellectual merit” and “broader impacts” of proposed research. In its stead, a new set of non-scientific standards for science funding are proposed. /—/

    In addition to the problem of stripping out a transparent, peer-review process, the new standards also discount the importance of research duplication, an important part of the scientific process. Without overlapping research, scientists cannot independently verify experimental results from other laboratories.

  10. O cookievaba Kameelion ütles:

    tavakoolis on põhirõhk papagoi kombel võõraste tõdede kordamisel

    Teen ettepaneku lisada skeptik.ee kommentaaridesse kaks robotit: üks, mis „papagoi kombel kordamise” peale lingib sihtasutusele The Alex Foundation, ja teine, mis umbluu nominentide lõngas reageeriks „teadusreligiooni” mainimise peale. Ma iga kord ei jõua :)

  11. @Andres Valdre:

    The Alex Foundation

    Tänan! Kõigi loomade hulgas leidub selliseid pärleid.

    Te saite aru küll mida ma mõtlesin – inimene õpib kordama mingit teooriat, seisukohta – aga sisuliselt ta sellest aru ei saa. Seda esineb muide tihti humanitaarteaduste vallas. Inimene oskab liikuda mööda sissetallatud rada, sammuke kõrvale on välistatud, sest siis jääb ta oma teadmistepagasiga hätta.

    Haridusteemalistes kommentaarides on olukorda koolides kirjeldatud, kooli ei minda õhinaga, et seal tundides midagi põnevat kogeda ja tõesti õppida asjast sisuliselt aru saama, vaid see kooliminek on pigem vastumeelne, kuna koolis on igav. Rohkem pööratakse tähelepanu tuupimisele. Elu on kahjuks säherdune! Hi, hi, hi.

  12. @Andres Valdre:

    Naiste maailmas valitseb “ilukultus”, kus rõhku pannakse ainult välimusele, haridus ja teadmised pole eriti olulised! Mida suudab selline “ilus tibi” õpetada oma lastele? Skandaalne VIDEO: Jalgpalluri naisest Vene miss (tegelikult missis!) ei tea, kas Päike tiirleb ümber Maa või vastupidi http://publik.delfi.ee/archive.....d=65976434

    Tõrkumisest veelgi kannustatuna otsustab ajakirjanik juba pooleldi solvavalt ning pooleldi naljaga uurida naiselt, kas too seda ikka teab, kas Päike tiirleb ümber Maa või Maa ümber Päikese.
    Tundes, et niisugusele küsimusele peaks ilmselt vastama, lausub segaduses miss mõttepausi järel: “Ilmselt ikka Päike. Ei – Maa!” Küsimusele, kumb siis kumma ümber, vastab Žirkova naerdes: “Ma ei tea!”

    Tegelikult tasub ära vaadata terve film, see on valgustav! Irw, irw, irw. Kommentaariumist link filmile: http://doc-filmik.net/news/kor.....04-13-3609

  13. O cookievaba Kameelion ütles:

    Jalgpalluri naisest Vene miss (tegelikult missis!) ei tea, kas Päike tiirleb ümber Maa või vastupidi

    Oakrock, kas Sa mäletad, kui põhjalikult Sherlock Holmes neid taevase tiirlemise värke tundis?

  14. Heise kirjutab kurblikust virtuaalepidemioloogilisest juhtumist Saksamaal, kus ühe haridusministeeriumi haldusalasse kuulunud arvuteid tabas viirus ja nad surid ära. Kahju 187 300€. (Oleks viirust ravida püütud, olnuks kahju 130 000€.)

    Wie hoch wären die Müllberge und wie leer die Geldbeutel in diesem Land, wenn das jeder so machen würde? Das Schweriner Bildungsministerium machte mit 170 virenverseuchten Rechnern kurzen Prozess und ließ sie kurzerhand auf den Müll werfen. Der Landesrechnungshof Mecklenburg-Vorpommern hat den darauf erfolgten Neukauf von 170 Rechnern nun gerügt. “Die gewählte Vorgehensweise entsprach nicht dem Prinzip der Wirtschaftlichkeit und Sparsamkeit.” 187.300 Euro kosteten die neuen Geräte und der Installationsservice den Steuerzahler.

  15. BBC teatel kavatseb Euroopa Komisjon piirata neonikotinoidide kasutamist kahjuritapjatena, et nad mesilasi ei tapaks.

    The European Commission will restrict the use of pesticides linked to bee deaths by researchers, despite a split among EU states on the issue.

    There is great concern across Europe about the collapse of bee populations.

    Neonicotinoid chemicals in pesticides are believed to harm bees and the European Commission says they should be restricted to crops not attractive to bees and other pollinators.

  16. @dig:

    Oakrock, kas Sa mäletad, kui põhjalikult Sherlock Holmes neid taevase tiirlemise värke tundis?

    Aga palun! Title: Sherlock Holmes and some astronomical connections, http://articles.adsabs.harvard.edu//full/1993JBAA..103…30S/0000031.000.html

    Kas kogu maailmas on kooliprogrammidest välja jäetud astronoomia??? Natuke võiks ju põhiasju teada. Irw, irw, irw.

  17. Kuna aprill on läbi, on paras aeg tutvustada täiesti mittenaljakat lugu sellest, kui ohtlik võib olla kontrollimatu teaduse populariseerumine — teadupärast ka MTÜ Eesti Skeptik põhikirjaline eesmärk.

    Miami New Times räägib Florida koolitüdrukust, kes keemiateaduse tähe all alumiiniumfooliumi naatriumhüdroksiidi pistis. Järgnes pauk. Vaeseke võeti vahi alla kooli territooriumil relva omamise ja sellest laskmise eest ning visati koolist välja.

    On 7 a.m. on Monday, the 16 year-old mixed some common household chemicals in a small 8 oz water bottle on the grounds of Bartow High School in Bartow, Florida. The reaction caused a small explosion that caused the top to pop up and produced some smoke. No one was hurt and no damage was caused.

    After the explosion Wilmot was taken into custody by a school resources officer and charged with possession/discharge of a weapon on school grounds and discharging a destructive device. She will be tried as an adult.

    She was then taken to a juvenile assessment center. She was also expelled from school and will be forced to complete her diploma through an expulsion program.

    Tähe audiatur et altera pars all laseme sõnu kuuldavale tuua ka koolil. (Vastalised võivad muidugi väita, et kooli sõnad paistetavad hoopis kooli peale halba valgust.)

    Anytime a student makes a bad choice it is disappointing to us. Unfortunately, the incident that occurred at Bartow High School yesterday was a serious breach of conduct. In order to maintain a safe and orderly learning environment, we simply must uphold our code of conduct rules. We urge our parents to join us in conveying the message that there are consequences to actions. We will not compromise the safety and security of our students and staff.

  18. Postimees on avaldanud värske uudise.

    Põhja-Hiina mees, kes abiellus oma naisega tema erakordse ilu tõttu kaebas naise kohtusse ning võitis kopsaka kompensatsiooni, sest selgus, et tema naise kaunis välimus oli saavutatud vaid ilukirurgia abil.

    Tõde tuli päevavalgele pärast seda, kui paar sai mehe sõnutsi erakordselt koleda tütre.

    Feng Jian ei suutnud pärast seda enam oma naise valesid taluda ning kaebas ta kohtusse, nõudes lahutust ja ligi 750 000 jüääni (umbes 91 000 eurot) suurust kompensatsiooni.

    Jätame ilu päritavuse küsimused iseseisvaks skeptiseerimiseks ja uurime küsimust, kui värske see uudisnupp on. Olgu võrdluseks toodud hõlpsasti googletav ABC uudisnupp:

    A Chinese man divorced and then sued his ex-wife for giving birth to what he called an extremely ugly baby girl, the Irish Times reported.

    Initially, Jian Feng accused his wife of infidelity, so sure that he could never father an unattractive child.

    When a DNA test proved that the baby was his, Feng’s wife came clean on a little secret — before they met, she had undergone about $100,000 worth of cosmetic surgery in South Korea.

    Ja värskus?

    Posted: 11/02/2012

    Kas pole tore näha, et isegi kaht aastat pole mööda läinud, et uudis Eesti juhtivasse päevalehte ilmuks?

  19. Loo kommentaarium viitab ka Pakistanis ilmuva Daily Times’i nupule:

    A Chinese man has divorced and sued his wife for £55,000 after discovering she’d had plastic surgery before they met. Jian Feng, 38, was said to have been horrified when she gave birth to an ugly baby daughter. He suspected her of having an affair.

    Wednesday, May 26, 2004

  20. Olen toda uudist ka Eesti ajakirjandusest aasta-paar-kolm tagasi juba lugenud. Väljaannet küll enam ei mäleta. Tõepoolest, peaaegu sama värske lugu kui Punamütsike, kes ükskord vanaemale külla läks :P Aga äkki juhtub Hiina meestega pidevalt taolisi äpardusi.

  21. Täpsuse huvides olgu täpsustatud, et hiina meestega, kelle nimi on Jian Feng või Feng Jian. Miljardirahva asi, nimed kipuvad korduma.

  22. Neil päevil ületab Keelingu Kõverik 0.0400% piiri.

    San Diego teadlased räägivad, mis värk on.

    The Pliocene is the geologic era between five million and three million years ago. Scientists have come to regard it as the most recent period in history when the atmosphere’s heat-trapping ability was as it is now and thus as our guide for things to come.

    Recent estimates suggest CO2 levels reached as much as 415 parts per million (ppm) during the Pliocene. With that came global average temperatures that eventually reached 3 or 4 degrees C (5.4-7.2 degrees F) higher than today’s and as much as 10 degrees C (18 degrees F) warmer at the poles. Sea level ranged between five and 40 meters (16 to 131 feet) higher than today.

    As for what life was like then, scientists rely on fossil records to recreate where plants and animals lived and in what quantity. Pliocene fossil records show that the climate was generally warmer and wetter than today. Maps of Pliocene vegetation record forests growing on Ellesmere Island in the Canadian Arctic, and savannas and woodlands spreading over what is now North African desert. Both the Greenland and Antarctic ice sheets were smaller than today during the warmest parts of the Pliocene.

  23. Kas EPL levitab alusetut FUD-i bisfenool A kohta? Evelin Samuel kirjutab:

    Supermarketi riiulil seisev tomatikonserv või sooja toidu letist kiireks eineks kaasa haaratud kartulipuder võivad olla ootamatul moel tervisele kahjulikud. Plekkpurgid, mis on mõeldud toidu pakendamiseks ja säilitamiseks, ning suurem osa plastnõusid sisaldavad kahjulikke aineid. Tuntuim neist on bisfenool A (BPA), mis on naissuguhormooni östrogeeni imiteeriv ühend. „See sekkub organismi normaalsesse hormoontalitlusse, rasvade ainevahetusse ja energeetilisse tasakaalu. Tagajärjeks võib olla läänestunud ühiskonnale iseloomulike haiguste, sh pahaloomuliste kasvajate ja südame-veresoonkonnatõbede arvukuse kasv,” ütleb MTÜ Praeventio juhatuse esimees filosoofiadoktor Katrin Sak.

    Ülejäänud, maksumüüritagune artikkel loetleb veel hulgaliselt jamasid, milles BPA süüdi olevat.

    BPA mõjutab lapse aju arengut, immuunsuse ja sugunäärmete kujunemist. Looteea kokkupuude BPA-ga võib soodustada ka kasvajate teket. Seetõttu on Euroopa Liit keelustanud BPA kasutamise lutipudelites. Bisfenool A-d leidub plastnõudes, konservipurkide vooderduses, termopaberis, spordivahendites, meditsiinivahendites, liimides-värvides ja isegi kassa­tšekkides ja paberrahas. /—/

    Ameerika meditsiini assotsiatsiooni andmeil näitavad viimased uuringud, et BPA-l on oluline roll ka kehakaalu kasvus. Nende uuringus osalenud laste seas, kelle uriinis leiduva BPA tase oli kõrge, leidus 2,6 korda rohkem ülekaalulisi.

    Ruumi jääb ka reklaamile:

    Kui plastist päris mööda ei pääse – näiteks vastupidavate spordijoogipudelite ja laste joogitassidena on see väga praktiline –, siis võiks kasutada ainult BPA-vaba plasti. Selliseid nõusid on Eestiski saada ja neid leiab internetist – see nõuab ostjalt üksnes suuremat teadlikkust ja huvi pakendeid jälgida.

    Hiljutises, 150 uurimust hõlmanud meta-analüüsis tõdeti, et tõenäoliselt on toiduga saadav BPA-annus liiga väike, et see hormonaalset tasakaalu loksutada saaks.

    [A]n analysis of almost 150 BPA exposure studies shows that in the general population, people’s exposure may be many times too low for BPA to effectively mimic estrogen in the human body.

  24. Mart K. ütles:

    Hiljutises, 150 uurimust hõlmanud meta-analüüsis tõdeti, et tõenäoliselt on toiduga saadav BPA-annus liiga väike, et see hormonaalset tasakaalu loksutada saaks.

    Pead ei anna, aga kõrva taha on mulle jäänud väide, et see on nii tänapäeval, aga 1970ndatel aastat tagasi kehtinud reeglid olid niipalju lõdvemad, et siis oli BPA toiduastjates veel päris tõsine probleem. Kui probleem tuntuks sai, siis keerati reegleid rangemaks ja tänapäeval enam tõsist probleemi ei ole.

    Peamine viis, kuidas BPA anumatest inimestesse saanud, olevat olnud plastikpudeli kuumaksajamine, mida olevat ebatavaliselt sageli tehtud beebitoiduga.

    Samas, vanade ja iganenud hoiatuste edasitsirkuleerimine ongi üks klassikalisi umbluu allikaid.

  25. USA toidu- ja ravimiamet kavatseb põhjalikult üle vaadata nn antibakteriaalsetesse toodetesse lisatud triklosaani kohta käivad terviseväited ja kõrvutada neid ohtudega. Kui selgub, et ohte on rohkem kui väidetavaid plusse, võib juhtuda, et ainet ei lubata enam senistel tingimustel kasutada. Antibakteriaalsete toodete tööstust see ei rõõmusta. (Allikas: MedicalXpress.com)

    [F]ederal health regulators are just now deciding whether triclosan – the germ-killing ingredient found in an estimated 75 percent of antibacterial liquid soaps and body washes sold in the U.S. – is ineffective, or worse, harmful.

    The U.S. Food and Drug Administration is planning to deliver a review this year of whether triclosan is safe. The ruling, which will determine whether triclosan continues to be used in household cleaners, could have implications for a $1 billion industry that includes hundreds of antibacterial products from toothpaste to toys.

    The agency’s review comes amid growing pressure from lawmakers, consumer advocates and others who are concerned about the safety of triclosan. Recent studies of triclosan in animals have led scientists to worry that it could increase the risk of infertility, early puberty and other hormone-related problems in humans.

    “To me it looks like the risks outweigh any benefit associated with these products right now,” said Allison Aiello, professor at the University of Michigan’s School of Public Health. “At this point, it’s just looking like a superfluous chemical.”

    Artikkel on päris pikk ja kirjeldab triklosaani bakteritsiidina kasutamise ajalugu, selle ohtudele osutavaid loomkatseid ning mõnede tootjate ja tervishoiuasutuste hiljutisi otsuseid selle kasutamisest loobuda.

  26. Seni kõige mastaapsem vastavateemaline uurimus kinnitab varasemaid järeldusi — arukuskvoot ehk IQ pole usaldusväärne mõõdik inimeste arukuse mõõtmiseks. (Allikas: MedicalXpress.com)

    The study included more than 100,000 participants from around the globe, asking them to complete 12 cognitive tests looking at their memory, reasoning, attention and planning abilities. It found a simple IQ score is misleading when assessing one’s intellectual capacity. /—/

    Results from the study found that given a broader range of cognitive tasks, the differences in ability relate to at least three components of intelligence – short-term memory, reasoning and verbal aptitude. These three components combined create an intelligence, or “cognitive profile.”

    In other words, there is no single measure of intelligence.

    Given the range of participants in the study, results also gave researchers new insight into how factors such as age, gender and the tendency to play computer games can influence brain function. While age had a profound negative effect on memory and reasoning abilities, playing computer games helped certain individuals perform better on tests assessing reasoning and short-term memory.

    “My hope is that this (study) pens the debate back up on how we should conceive of and measure human intelligence. We very often hear these comparisons (of intelligence) and it’s a terrible oversimplification. People should be skeptical when they hear these reports of population differences in IQ; it shouldn’t be a unitary measure. Examining the social demographic correlations in more detail will help to understand them better. The patterns need to be examined with a more detailed model,” Hampshire noted.

  27. Yonatan Zunger räägib, miks on populaarne maamaju punaseks värvida.

    Today I’m going to try to explain the real reason that barns are painted red: nuclear fusion. And yes, this is an excuse to take a mad ride around some of the stranger corners of physics and chemistry in order to give you the real, this-is-not-BS, answer to a simple question.

    Kas punane värv ikkagi olemas on, jääb lugejale koduseks mõistatamiseks.

    So now we know what makes a good pigment. What makes a cheap pigment? Obviously, that it’s plentiful. The red pigment that makes cheap paint is red ochre, which is just iron and oxygen. These are incredibly plentiful: the Earth’s crust is 6% iron and 30% oxygen. Oxygen is plentiful and affects the color of compounds it’s in by shaping them, but the real color is determined by the d-electrons of whatever attaches to it: red from iron, blues and greens from copper, a beautiful deep blue from cobalt, and so on.

    So if we know that good pigments will all come from elements in that big d-block in the middle, the real question is, why is one of these elements, iron, so much more common than all of the others? Why isn’t our world made mostly of, say, copper, or vanadium?

  28. Mars One on volitatud teatama, et Marsile tahtjaid on rohkem kui kosmoselaevu nende sinna saatmiseks.

    Amersfoort, 7th May 2013 – Just two weeks into the nineteen week application period, more than seventy-eight thousand people have applied to the Mars One astronaut selection program in the hope of becoming a Mars settler in 2023.

    Millistes Maa nurkades on elutingimused säärased, et kutsuvad inimesi kõige agaramalt väljapääsu teistelt planeetidelt otsima?

    Mars One has received applications from over 120 countries. Most applications come from USA (17324), followed by China (10241), United Kingdom (3581), Russia, Mexico, Brazil, Canada, Colombia, Argentina and India.

  29. KCET räägib tundmatust mehest, kes peab kiiresti vaktsineeritud saama.

    San Bernardino County public health officials want to talk to a man who had a bat land on his neck at the Kelso Depot visitor center in the Mojave Preserve on April 30. The bat has since tested positive for rabies, and health officials are trying to locate the man to make sure he gets appropriate medical attention.

    The bat in question was a member of the species Myotis lucifugus, also called the little brown bat. It’s a fairly rare event for a bat to contract rabies, and the rate of transmission of rabies from bats to humans is low: about 10 cases in North America since the 1970s.

    As this bat did indeed have rabies, officials are quite concerned about the unknown man who interacted with the bat on Tuesday, April 30. Rabies is almost uniformly fatal once severe symptoms develop, and that can happen anywhere from four days to several years after the bite. Death usually takes place within two weeks of the flu-like symptoms developing.

  30. Postimees tutvustab rahvameditsiini varjukülgi.

    Hobuste raviks mõeldud ja eestlaste hulgas laialt kasutatava hobusesalvi koostisainete mõju ja võimalike ohtude kohta inimese tervisele pole piisavaid uuringuid seni tehtud.

    Jalgpalliklubi Levadia 22-aastane noortetreener Andreas Aru eelistab hobusesalvi peamiselt kolmel põhjusel: kiire ja efektiivne toimeaine, odav hind ning suur kogus salvi purgis. «Selle mõju on palju efektiivsem kui näiteks Fastum geelil, kuna tõmbab paistetuse palju kiiremini alla,» tõdes ta.

  31. Indiegogo’s müüakse hõbepaberiga laptopiümbrist. Müügijutus tsiteeritakse isand Mercola’t.

    After hearing from a professor that using a laptop on your lap may be harmful to your health and later confirming this with some thorough research, we made a profound realization:the convenience of being able to use a computer anywhere, anytime often causes many of us to ignore the associated consequences.

    These radiation blocking underwear only block certain frequencies of EMF. And they retail for around $70. At least they look cool…

  32. The Pump Handle vahendab kurba uudist Pakistanist ühes vandenõuteooria osavõtuga.

    Earlier this week, a UN official told AFP that a child in North Waziristan, Pakistan had contracted polio – the first reported case since tribesman in North Waziristan stopped authorities from conducted a vaccination campaign in June last year. AFP explains:

    The Taliban alleged that the campaign was a cover for espionage.

    Efforts to tackle the highly infectious disease have been hampered over the years by local suspicion about vaccines being a plot to sterilise Muslims, particularly in Pakistan’s conservative and poorly educated northwest.

    “We are worried because this new case comes as an example of a bigger impending outbreak of disease in the region,” the WHO official said.

    Nagu näeme, võivad vandenõuteooriad lapsi lisaks tapmisele ka sandistada.

  33. NPR räägib, et kuna mesilastest on saanud ohustatud liik, on ohus paljud liigid. Teisisõnu, probleemid apikultuuriga ähvardavad agrikultuurile häda teha.

    According to a new survey of America’s beekeepers, almost a third of the country’s honeybee colonies did not make it through the winter.

    Farmers who grow crops like almonds, blueberries and apples rely on commercial beekeepers to make sure their crops get pollinated.

    But the number of honeybees has now dwindled to the point where there may not be enough to pollinate those crops.

    Pettis says that this year, farmers came closer than ever to a true pollination crisis. The only thing that saved part of the almond crop in California was some lovely weather at pollination time.

  34. Science Daily vahendab uurimustööd, mis seostab nikotiini tarvitamist Parkinsoni tõppe haigestumise riski langemisega.

    New research reveals that Solanaceae — a flowering plant family with some species producing foods that are edible sources of nicotine — may provide a protective effect against Parkinson’s disease. The study appearing today in Annals of Neurology, a journal of the American Neurological Association and Child Neurology Society, suggests that eating foods that contain even a small amount of nicotine, such as peppers and tomatoes, may reduce risk of developing Parkinson’s.

  35. dig ütles:

    Science Daily vahendab uurimustööd, mis seostab nikotiini tarvitamist Parkinsoni tõppe haigestumise riski langemisega.

    Ma sain aru niimoodi, et tubakapruukimise ja väiksema parkinsonismiriski korrelatsioon oli teada juba varem; nüüd leiti, et mittesuitsetajaile mõjuvad sarnaselt tubakast märksa väiksema nikotiinisisaldusega toidutaimed nagu piprad ja tomat.

  36. Malle Pärn üritab Postimehe arvamusportaalis kaitsta vägivaldset ja tagurlikku organisatsiooni, aga selle asemel sõimab vihaselt neid, kes kirikut vägivaldseks ja tagurlikuks peavad. See, et inimesed tuhandekaupa kirikust irduvad, ei tähenda tema arust, et kirik teeks midagi valesti — ei, inimesed on „valed“, mandunud ja lõbujanulised arvutimängurid, kes eelistavad mugavust ja moodi vaimsele pingutusele. Leidub ka varjatud ähvardus: kes kirikule peatset hukku ennustab, riskib pimedaksjäämisega! Ja kuni Andrus Kivirähk ei esita tõendeid kas või üheainsa kirikuinimese ahnuse, sallimatuse ja kurjuse kohta, on ta alatu laimaja! Lisaks saame teada, et erinevalt kirikust on teadus ja seadusandlus äraostetavad ning ateistidest hingearstidel puuduvad elementaarsed teadmised inimese vaimu- ja hingeelust. Demokraatia, avatus ja sallivus on aga hullus, millele kirik peabki vastanduma, muidu poleks see kirik.

  37. Pikemat abstraktset aju väänamist, kõrvutusi Søren Kierkegaardist ja Louis Hjelmslevist pakub “Kirik ja teoloogia”:

    „Öelda öeldamatut, kuni see on lõpuks öeldud“
    Jaan Pärnamäe

    Mitte, et ma oleks midagi aru saanud. Skeptiline ega a`skeptiline ka pole.

    Ka Kierkegaardi puhul, nagu Hjelmslev’gi puhul, on oluline tähele panna, et üldine (vorm) ei ole üksikuga (substantsiga) lõppkokkuvõttes interdependentses suhtes; üldine ei ole interdependentselt üksiku väljendamise jaoks ja üksik ei ole üldise väljendamiseks. Aga Hjelmslev’ järgi: nii nagu me ütleme midagi üksiku kohta, s.t paneme substantsi vormi, ei ole see substants enam transtsendentne, üksikus ei ole enam midagi kordumatut. Sellega on nii nagu tänapäevase füüsika saavutustega multiversumi vallas: kui siduda vorm tohutult suure olemasoluvõimaluste hulgaga, tuleb paratamatult ette minu või kellegi teise või mille iganes kordumine täpselt samal kujul. Niipea kui hõlmata vormiga substants, ilmub see substants transtsendentsusest siia, olgu kas või matemaatiliste võrrandite kujul. Niipea, kui jätame selle substantsi transtsendentseks, ei saa me sellest substantsist üldse rääkida ega räägigi: sellist substantsi Hjelmslev’ järgi ei ole. Kuidas saab siis olla transtsendentne Jumal?

  38. EE: Ettevõtja kinkis oma vara Universumi kummardajatele. Ja süüdistada pole kedagi

    Aga miks arendus pankrotti läks? Ja kuidas pääses? “Pankrot sai alguse äratundmisest, et nii jätkata ei saa. Sain aru, et pangalaenudega arendus pole Universumi poolt toetatud. Otsustasin, et ei maksa hullumeelseid intresse. See on ikkagi pankade vastutus, kes lihtsalt röövivad inimestelt elu.”

    Aru andis kõik ära, mis tal oli, ja kolis Uus-Meremaale “ennast puhastama”. Enne lahkumist esitas videoläkituse, abipalve “mõttekaaslastele kogu maailmas”. See mängiti ette ka Kanal 2 “Reporteris”. Ja pääsemine tuli! “Üks mõttekaaslane leidis, et see, millega ma tegelen, väärib toetamist,” ütleb ta põgusalt.” Kui annetajat tänasin, vastas ta: “Täna Jumalat, mitte mind. Vend leidis venna ja aitas. Sa oleksid ise samuti teinud.”

    See “vend” oligi Meelis Kodres. Mida kostab Aru selle kohta, et Kodres vajab nüüd vastuteenet – kas või üht krunti püramiididekülas, mille ta oma annetusega päästis? “Paljugi, mis räägitakse. Mina tegin Universumile taotluse oma unistuse elluviimiseks ja Universum saatis abi. Kui abistaja hiljem jäi rahakitsikusse ja esitas oma nõudmised, võtsin vastutuse ja keeldusin, sest see ei olnud pikemas perspektiivis lahendus.”

    Aru ütleb, et on abistajale tänulik, aga otsustab ise, kuidas oma abistajaid aitab. “Selline suur kinkimine võis tähendada ka karmavõla tasumist või filantroopilist karmat ehk varasemas elus tehtud heateole samaga vastamist. Kuna minu abistaja valis Jumala tee, siis kutsus ta ise enda ellu olukorra, nagu minul varem. Kui minu mängufilm lõpuks Hollywoodis kinoekraanile jõuab, siis mu abistaja mõistab, et tegutses õieti, kuigi ebatavaliselt.”

    Kodres ütleb, et ta ei taha Arule mingeid probleeme ega ole huvitatud “Õhtulehe tasemel” sõnasõjast. Teda huvitab ainult see, et Eesti valitsus võtaks kiiresti tarvitusele vajalikud meetmed, et Ida-Virumaale hakkaks kerkima kilomeetrikõrgune spordimägi. “Kõik muu on on mäeprojekti kõrval tühine. Mulle meeldib mõelda, et kunagi Eestist vaimuilma lahkudes olen midagi suurt ja positiivset Eesti heaks algatanud!”

  39. International Business Times tutvustab Rootsi meesterahva halenaljakat surmajuhtumit.

    A London newspaper took up the story claiming a neighbour Bertil Ståhfrääs said: “At first [I thought he was lying there by] of choice, so I called ‘Hasse’ to ask what the hell he was doing.

    “I walked up to the body and then I recognised his tattoo on his neck.

    “I have never in my life seen such a swollen pelvic bone. It hid the whole package [and] the scrotum was enlarged. Right now it feels heavy and unreal. We did not talk very often, but he was still my neighbour.”

    Terendab ka õnnelik lõpp.

    The bizarre story of a man who died after trying to have sex with a hornet’s nest has been exposed as a hoax.

  40. USA Johns Hopkinsi ülikooli arstiteadlane kirjutab BMJ-s, et gripiga seonduvaid ohte võimendatakse alusetult, nagu ka gripivaktsiini hüvesid ja ohutust.

    The United States government public health agency, the CDC, pledges “To base all public health decisions on the highest quality scientific data, openly and objectively derived.” But Peter Doshi, a postdoctoral fellow at Johns Hopkins University School of Medicine, argues that in the case of influenza vaccinations and their marketing, this is not so. /—/

    Promotion of influenza vaccines is one of the most visible and aggressive public health policies today, writes Doshi. Today around 135 million doses of influenza vaccine annually enter the US market, with vaccinations administered in drug stores, supermarkets – even some drive-throughs.

    This enormous growth has not been fuelled by popular demand but instead by a public health campaign that delivers a straightforward message: influenza is a serious disease, we are all at risk of complications from influenza, the flu shot is virtually risk free, and vaccination saves lives.

    Yet, Doshi argues that the vaccine might be less beneficial and less safe than has been claimed, and the threat of influenza appears overstated.

    To support its case, the CDC cites two studies of influenza vaccines, published in high-impact, peer-reviewed journals and carried out by academic and government researchers with non-commercial funding. Both found a large (up to 48%) relative reduction in the risk of death.

    “If true, these statistics indicate that influenza vaccines can save more lives than any other single licensed medicine on the planet,” says Doshi. But he argues that these studies are “simply implausible” and likely the product of the ‘healthy-user effect’ (in this case, a propensity for healthier people to be more likely to get vaccinated than less healthy people).

    In addition, he says, there is virtually no evidence that influenza vaccines reduce elderly deaths – the very reason the policy was originally created. /—/

    He also questions the CDC’s recommendation that beyond those for whom the vaccine is contraindicated, influenza vaccine can only do good, pointing to serious reactions to influenza vaccines in Australia (febrile convulsions in young children) and Sweden and Finland (a spike in cases of narcolepsy among adolescents).

    Doshi suggests that influenza is yet one more case of “disease mongering” – medicalising ordinary life to expand markets for new products. But, he warns that unlike most stories of selling sickness, “here the salesmen are public health officials, worried little about which brand of vaccine you get so long as they can convince you to take influenza seriously.”

  41. R2 saates «Hallo, Kosmos!» esineb vandenõumaailma superstaar David Icke vahendab elu 24.ee

    Äsja 61. sünnipäeva tähistanud David Icke sai Suurbritannias kuulsaks professionaalse jalgpallurina, kes pärast spordikarjääri lõppu töötas televisioonis ning oli põgusalt tegev ka poliitikamaastikul. Ühel hekel taipas mees aga, et tema missioon seisneb milleski muus ning nii on ta alates 90ndate algusest maailma võimueliidi tegemisi uurinud ning sellest 19 raamatut kirjutanud.

    Üks tema tuntumaid teoseid on kahtlemata «Matrixi lapsed», mis on Eestiski läbi müüdud. Kui veel kümme aastat tagasi käis tema loenguid kuulamas vaid käputäis fanaatikuid, siis 2012. aasta oktoobris Londonis Wembley’ staadionil toimunud üritusele kogunes teda kuulama juba 5000 inimest. Ta on käinud esinemas ja loenguid andmas kõikjal üle maailma ning tema raamatuid on tõlgitud ligi 20 keelde.

    R2 saade «Hallo, Kosmos!» on eetris pühapäeval kell 14. 00 – 16.00

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga