Kavandame katset, teemaks pildamine

vardad Miljoni euro teemas küsib lugeja Kriimsilm:

Tervisi!
Kas ma olen õigesti aru saanud, et kui ma suudan 10st katsest vähemalt 9-l korral, kahe 90 kraadi alla painutatud metalltraadiga, mis asuvad näiteks pastaka kestade sees, seotud silmadega ja kergelt allapoole suunatud (et välistada tahtmatult või tahtlikult liikumist) tuvastada maapinnale asetatud umbes 1 meetri pikkuse metalltoru, plekiriba, kaabli või tühja plastiktoru asukoha, kvalifitseerun ma katse läbinuks?
Kusjuures, esemed võivad olla paigutatud maapinnale alles pärast silmade kinnisidumist. Seda põhjusel, et vältida ideomotoorset efekti.
Kui ma läbin katse edukalt ja käin ära Belgias, kuid seal mingil põhjusel põrun, kas mul on siis võimalus tulla uuesti 8000 euro pakkumisele?
Isiklikult usun, et tegu pole ulme valdkonnast, vaid seda pole lihtsalt piisavalt uuritud. Kindlasti on sellel mingi teaduslik seletus mida pole veel avastatud.

Dig teostas arvutusi:

Reeglid ütlevad, et eelkatsel peab künnise juhusliku ületamise võimalus olema 1/1000 ringis. Kui meil on ühebitised jah-ei küsimused, siis künnis “kümnest katsest vähemalt üheksa” evib juhusliku ületamise võimalust 11/1024, mis on oma kümme korda lubavam kui ette nähtud.

Kriimsilm tuletas endast meelde:

Nädal möödas ja korraldajatelt ei ridagi …..

Dig arvutas veel:

Kriimsilm, neljateistkümnest katsest vähemalt kolmeteistkümne õigesti arvamine annaks vajaliku <1/1000 juhuarvamise edukuse tõenäosuse. (Juhuarvamise edukuse tõenäosuse <1/1 000 000 annaks näiteks 25 katsest vähemalt 24 õigesti arvamine.) Seda eeldusel, et igas katses on tuvastatava eseme olemasolu ja mitteolemasolu tõenäosused võrdsed. Kas see tundub Sulle vastuvõetav?

Kriimsilm täpsustab:

Oo jaa. Tegelikult sain ka Sinu eelmisest postist vastuse kätte. Tänud veelkord. Kuid ma sooviksin teada, kas selline katse läbiviimise käik oleks vastuvõetav? Samuti ka minu tagasihoidlikule teisele küsimusele ootaks vastust.

Tundub mulle, et testitav võime kvalifitseerub – tuvastada kinnisilmi painutatud traatide abil maapinnale asetatud umbes 1 meetri pikkuse metalltoru, plekiriba, kaabli või tühja plastiktoru asukoht esemeid puudutamata ehk siis katsealusele teadaoleva traatide liikumise või asendi konfiguratsiooni kaudu. Pakun välja, et ühest esemest peaks piisama ja katse eesmärk oleks tuvastada, kas kirjeldet meetodil tuvastab katsealune eseme kohalolu testpiirkonnas (või kaks eset, kusjuures katseseeria käigus on üks kahest alati testpiirkonnas), st vastuseks on lihtne jah-ei või siis ese1-ese2 rida.

Eraldi küsimus on pimendamine, sh topeltpimendamine. Kas just silmade kinnisidumine see kõige parem meetod on, olgu veel arutluse teemaks. Pakun välja võimaluse, et katsealusel isikul on silmad siiski avatud, aga ese on varjatud kas siis karpi, mulla või vaiba alla või mingil muu moel.

Selleks, et saavutada vajalik statistiline näitaja 1/1000, tuleks vastavalt Digi arvutusele teostada 14 üksikkatset, millest 13 peaks olema tabamused. Saab ka muid arve välja arvutada, nt 20 katset, neist xx tabamused.

Kui Belgia pakkumine otsa saab (30. septembril 2013), siis taaselustub MTÜ Eesti Skeptik 8000€ pakkumine.

147 Replies to “Kavandame katset, teemaks pildamine”

  1. Ma ei pea mitte midagi defineerima, sest AKI on minu eest selle töö ammu ära teinud.

    Selgitan siiski veelkord.
    Ma pole katse videona salvestamise vastu, vastupidi – on väga hea, kui see saab dokumentaalse tõendina jäädvustatud. Kuid mulle paistab, et sind huvitab video rohkem, kui katse ise, sest katse sooritamiseks pole ju videosalvestust ilmtingimata tarvis, eks ole?
    Küsimus tekib, kui sa soovid omakorda kellelegi midagi tõestada ja videot katse sooritamisest jagada.

    Nüüd – oletame, et katse toimumise üheks eelduseks sead sina, et katse jäädvustatakse videona, mille põhjal mina eeldan, et ka mina võin oma kaameraga katse toimumise jäädvustada. Salvestusele jääme me mõlemad. Ja kui mul tuleb hiljem pähe mõte seda lihtsalt kodus vaadata, ei pea ma sinuga ühendust võtma ega su`lt selleks luba küsima. Kui aga mul tekib mõte seda näit. töödelda-lõigata ja jagada (ehk siis sõpradele saata või võrku üles riputada mistahes eesmärkidel), siis loomulikult, järgides head tava ja kehtivaid seadusi, küsin ma kõigeks sinu luba ja pakun sulle võimalust valmistoodanguga enne jagamist tutvuda. Sõltuvalt sellest, kas oled tulemusega rahul või mitte, saame sõlmida kokkuleppe. Seega – mistahes multimeediafaili produtseerimine ja selle jagamine ei sõltu sellest, kelle omad on salvestusriistad. Jah, tehtud video on minu omand, kuid ma ei tohi seda loata jagada. Need on 2 erinevat asja.

    Nüüd ehk sai puust & punane. Mis küll siin nii keerulist on?

  2. Klõbistaja, soovitan sul postitused korralikult läbi lugeda.
    uudishimulik tartust ütles:

    to blacktop:

    Ma ei ole skeptik.ee-ga seotud. Varem avaldanud paar postitust, skeptilisest vaatepunktist.

    Ma ei kavatse kedagi teist kohale kutsuda, sest siis tekib “nokk-kinni-saba-lahti” olukord, kus kord ei saa üks tulla ja siis teine. Kavandasin sellise katse meelega sellise, et seda oleks võimalikult lihtne läbi viia.

  3. to blacktop:

    Olgu, olen nõus sellega, et salvestise kasutamiseks vajan sinu luba. Samas olen ma ise vähem paranoiline ja sa EI PEA koopia kasutamisel minu luba omama, kuigi me oleme ju mõlemad salvestise peal näha.

  4. @blacktop:
    “Klõbistaja, soovitan sul postitused korralikult läbi lugeda.
    uudishimulik tartust ütles:”

    Justkui lugesin üsna tähelepanelikult. See, et ei ole seotud skeptik.ee-ga, ei välista ju puntilöömist.
    Naljakas, ma ei vaata tavaliselt “Ringvaadet”, aga täna läksin abikaasa tuppa potililli kastma. Ja parajasti oli käsil äraarvamismäng. Pendel liikus kenasti, kuid tulemused polnud eriti julgustavad, pildajate jaoks. Aga noh, sellest ikka suuri järeldusi pole vaja teha – küllap oli tegemist täitsa andetu eksemplariga. Või siis mõjutas keegi ruumisolijatest katsetajat mentaalse energiaga. :)

  5. uudishimulik tartust ütles:

    to blacktop:

    Olgu, olen nõus sellega, et salvestise kasutamiseks vajan sinu luba. Samas olen ma ise vähem paranoiline ja sa EI PEA koopia kasutamisel minu luba omama, kuigi me oleme ju mõlemad salvestise peal näha.

    Pean ikka! Sa ei saanud ikka veel asjast aru. Eks siis kunagi hiljem selgitan.

  6. to blacktop:

    ok.

    kas veel vaja detaile paika saada?

    näiteks mingi varasema postituse järgi sain aru, et eseme tuvastamiseks pead jalgadega selle peal/kohal olema (?).

    Siis oleks variant tordikarpide asemel:
    3 euroalust. euroalused on papiga üle löödud mõlemalt poolt.
    labidaga kaevatakse 3 auku. näiteks 20x20x20cm mõõtmetega.
    Hantel asetatakse auku, euroalus selle augu peale.

  7. Jalad on jah tähtsad komponendid, nii igatahes kunagi mulle keegi selgitas. Usun, et maa sees olevat eset on kindlasti parem otsida, kuid papiga ülelöödud euroaluseid pole jällegi proovinud. Katse plaan võiks olla selline, et mul oleks enam-vähem sarnases situatsioonis võimalik kodus proovida. Hetkel ei tule ühtki ideed ka. Ehk on kellelgi siin midagi välja pakkuda?
    Vaevalt nüüd torti hakkan kokku ostma, kuid üritan võimalikult kiiresti mingite pappkarpidega katsetada, annan tulemustest teada.

  8. Tarvo Kruus ütles:

    Kunagi aastaid tagasi lugesin mingist eesti blogist (eks guugeldades leiaks ta vist veelgi üles, aga ei viitsi, ausalt öelda, otsida…) vaidlust, kus keegi audiofiil (on üks selline väheke friikluse (ei taha kedagi solvata, pole halvasti mõeldud) valdkonda kuuluv värk) väitis, et suudab heli kvaliteedi järgi ära arvata, kas võimendi stepsel on seinas üht- või teistpidi. Uskmatud väitsid, et pole võimalik ja siis läksid mingi audiokama müüva firma esindusse ja tegid katseid. Ma ei tea, miks nad nii väikese katsete arvuga piirdusid, aga oli vist, et mingi 6-st 5 arvas täpselt ja uskmatud olid sunnitud oma eksimist tunnistama. Kas see katse tõestas, et too kutt tunnebki heli järgi ära, mispidi stepsel seinas on? Kui on nii vinge väide, siis võiks siiski occami habemenuga kasutada ja arvata, et pigem läks neil midagi katsega nihu. Muidugi oli ka katsete arv statistilise olulisuse jaoks liiga väike, aga suure tõenäosusega, arvaksin, oli pigem probleeme ka pimendamisega. Üldiselt peaks kehtima reegel – mida võimsam väide, seda võimsam peaks olema ka tõestus.

    Märkasin seda postitust alles hetk tagasi, sry.
    Arvan, et sellele juhtumile on seletus olemas. Usun vägagi kindlalt, et tegemist ei olnud mitte heli enese kvaliteedi muutumisega, vaid tavalise nn. “võrgumüraga,” eriti, kui juhtum toimus Eestis. Enamus nõuka-aegseid kitarrimängijaid on sellega kokku puutunud – tollastel võimenditel puudus maandus, samuti polnud maandust ka liinil ja kui võimust kostev foon oli väga tugev, keerati pistik teistpidi. Tavaliselt efekt toimis, müra muutus kordi vaiksemaks või kadus hoopis. Võrgumüra oli erinevates kohtades erineva nivooga, seega on võimalik, et mainitud audiofiil oskas lihtsalt nõrga müra muust helist eristada. Siiski ei saa vaatamata tänasele moodsale tehnikale öelda, et võrgumüra võimenditest täiesti kadunud oleks, on tulnud ette mõnes kohas.

  9. Kui mõned kommijad skeptik.ee-s rohkem postitusi esitavad, siis saab nende intellektuaalsest tasemest siiski küllaltki hea ülevaate. Ei hakka kedagi sildistama. Lihtsalt nendin oma tähelepanekut. Enesekriitika mul ka ei puudu.

  10. Esimene proovikatse sarnaste tingimuste järgi, nagu uudishimulik tartust siia kirja pani, on tehtud.
    Pean tunnistama, et isegi pisiasjadele läheb märkimisväärselt aega.
    Proovikatsed viisime läbi tuttava inimese töökohas, eravalduses.
    Leidsin 3 pappkarpi mõõtudes 30x24x15 cm, ei olnud tordikarbid.
    Proovikatsete toimumiskohaks valisime ala elumajast ca 300m eemal. Kõige rohkem läks aega sellega, et leida nö. „puhas koht.” 4 platsi sai läbi kammitud, viiendale jäime parkima. Asetasime karbid murule suvalistele kohtadele (mitte ritta) 3-4meetriste vahedega. Kontrollisin eelnevalt, kas tühjad karbid traatidele reageerivad – ei. Mis oli suur rõõm, sest rõhutan, et see oli 1. kord karpidega proovida.
    Leppisime kokku, et mäng oleks lõpuni aus – mina lahkun kõrvalhoone taha, kui olen hüüdnud „valmis,” peidab tema (sest ma ei saanud ju üksi katset läbi viia, eks) ühe karbi alla kaks 1kilost lastehantlit (malm), hüüab „tule” ja mina asun asja kallale. Kuna tuul oli vali ja me teineteist ei kuulnud, tegime muudatuse – helistasime (st. tegime rotikaid, parmukaid ehk vastamata kõnesid vaheldumisi, kui kumbki meist valmis oli. Esimesed 2 tulemust – 2st 0.
    Kuna hantlikesed keeldusid, vahetasime materjali, 25cm-sed terasest jupid (karpraud ja muu, kusagil 4 kg ehk, ei kaalunud kahjuks), ja alustasime nullist. Kuigi ka kanalisatsioonikaevude kaaned, millest olen juttu teinud, on reeglina malmist, siis oli kas karbialune mass liiga väike või ei reageeri traadid mitte kaevuluukidele, vaid kaevule endale, milles veendusin täna hiljem taaskord.
    Tulemus – 7st 6 õiget. Kohe esimesega panin mööda, kuid siis selgus, et viga polnud minus. Aeg hakkas otsa saama, läksime elumaja juurde, kus sõber pakkus leida murualune veetrass puurkaevust majani. Ca 30meetrise lõigu käisin risti-põiki läbi, tähistasin trassi mingi lillepõõsa okstega ja sain hindeks „väga hea.” Mina polnud trassi ehitust näinud ega selle asukohaga kursis. Veetrassi märkimine oli muide tunduvalt lihtsam kui see kastivärk. Läks pimedaks ja lõpetasime.

    Kokkuvõttes olen meeldivalt üllatunud, sest, nagu olen maininud, on ilma karpideta toimetamine tunduvalt lihtsam

    Homme on plaanis katseid jätkata täismahus (20st 15) plastist marjakastidega, mis läbipaistmatuks muudetud, peidetavateks 12-kilone malmhantel ja terasest linttraktori lindi kilp (e. lindi üks osa, kopamees teab), mille mõõdan-kaalun üle. Leian, et 2×1 kg malmi on minu jaoks vähe. Noh, või vastupidi. :)

    Küsimus uudishimulikule tartust:
    Mida sa täpselt silmas pead lausega: „Lisavariant: 2 kaant. 1000 eurot saab siis, kui 14-st katsest õnnestub 13.”
    Kas see tähendab, et mängus on 2 kaant ja 1 ese või et mängus on 3 kaant, millede all peidus 2 eset?

    Ootan küsimusi-tähelepanekuid. Hoian teid kursis.

  11. to blacktop:

    Kiiduväärt usinus!

    Pidasin silmas 2 kaant ja 1 eset. 13 katset 14-st õieti on statistilise tõenäosusega väiksem kui 1/1000. (Vaata juttu eespool)

    Küsiks ise:
    1) Kas seega ei pidanud jalgupidi asjal peal olema?

    2) Kui kaugele jäid traadid sellest metallist?

    3) Kas metall oli magnetiline?

  12. blacktop ütles:

    1) ei pidanud

    2) ca 110 cm

    3) jah, mitte roostevaba

    Ei saanud kolmandast vastusest aru.
    http://et.wikipedia.org/wiki/Ferromagneetik

    ”Ferromagnetism on baasmehanism, millega teatud materjalid (näiteks raud) moodustavad püsimagneteid või tõmbuvad magnetitega. Füüsikas eristatakse mitut erinevat tüüpi magnetismi. Ferromagnetism (koos ferrimagnetismiga) [1] on kõige tugevamat tüüpi ja see on ainuke tüüp, mis tekitab küllalt tugevaid jõudusid, et neid tunda. Muud ained reageerivad nõrgalt paramagnetismi ja diamagnetismi poolt tekitatud magnetilistele väljadele. Nende väljade jõud on nii nõrgad, et neid saab kindlaks teha ainult tundliku aparatuuriga laboratooriumis.”

    Ma ei tea sellest teemast praktiliselt mitte midagi. Eks teemat põhjalikumalt uurides sab parema pildi. Üks on selge – ferromagnetismis pole mingit müstikat.

  13. Klõbistaja ütles:

    blacktop ütles:
    1) ei pidanud
    2) ca 110 cm
    3) jah, mitte roostevaba

    Ei saanud kolmandast vastusest aru.

    Mitukümmend aastat tagasi omandatud tarkusi meenutades: jutt on siin sellest, et raud võib esinda mitme vormina (ferriit, martensiit, austeniit), millest esimesed kaks on magnetilised ja kolmas ei ole. (Jätame faasidiagrammid, kristalliehituse eripära ja ka selle vahele, mis tingimustel esineb austeniit mujal kui roostevabas terases ja kuidas roostevaba terast toodetakse, et see kristalliehitus säiliks madalal temperatuuril.) Tavalistes roostevabades terastes (sulamid SAE/AISI 2xx ja 3xx), nt sulamis 304 (millest tehakse nt köögipindu ja majapidamistarbeid) on raud austeniidina, mistõttu need ei ole magnetilised. Ferriitne ja martensiitne roostevaba teras on ka olemas (SAE/AISI 4xx jt) ning need on magnetilised küll.

    http://en.wikipedia.org/wiki/S.....less_steel

  14. Nojah, te võite siin muidugi asja väga teaduslikuks ajada.
    Ausalt öeldes – mind isiklikult ei huvita andmed, mis on pärit wikist. Nendega on minu arust igaüks niigi (või võib – olla-sic!) kursis. Või siis – on võimalus kursis olla . Kõigil. Üritasin lihtsas maakeeles selgeks teha, mis metalliga tegu. Seega – võin teid, targutajaid, saata sinna & tagasi mitu korda, kuid see ei paranda kellegi enesetunnet.

    Miks nii tagasihoidlikud kõik? Küsige, MIKS mu esimene proov perse läks? Te ei loe komme?

    Provotseerige!

    OK, lähen tööle. 23.00 algab mäng. Olete oodatud!

    Andres Valdre (no saan hakkama küll nime kopimisega, aga pole aega :) ) – vabandan – minu tuntud metallid on vannitoas, 3 kahes seinas roostevabast käterätikuivatit, mida pean silmas mõiste all “roostevaba.” Ja siis need teised, magnetilised. Sry.

    Kas on mingi vahe, mida ma “leian”? Metallidel, I mean? St. – kas kellelegi on tähtsad metalli koostised & omadused, mida katsetes kasutatakse? Kui jah, mil moel kõik see kompott peaks minuga seotud olema? Jajah, pean ise proovima, kuid mil moel peaksid mu tulemsed siis kedagi huvitama? Ikka seesama magneetilisus?

  15. Tegelikult tahtsin teada, et kas see rauakolakas on ära magneetunud. (et tõmbab veidi mõningaid metallesemeid ligi)

  16. @blacktop:
    ”Miks nii tagasihoidlikud kõik? Küsige, MIKS mu esimene proov perse läks? Te ei loe komme?”

    Ei maksa teistest nii halvasti mõelda. Küsida polnud mõtet, sest Sa ütlesid, et see polnud Sinu süü. Nii et mis vahet seal on.
    Metallide koostis on oluline. Erinimelised magnetid tõmbuvad, samanimelised tõukuvad…
    Kuna Sa tahad katset läbi viia just uudishimulikuga tartust, siis jääb tema mureks ferromagnetismi mõjude hindamine.

  17. blacktop ütles:

    Lisaksin veel ühe punkti kujunevatesse mängureeglitesse – katsest tehtud videot ei näita olenemata tulemusest mitte keegi mitte kusagil ilma pildaja(te) loata.

    Miks Sa sellise reegli lisamist nõuad?

  18. Hei-hei, on plaan, et sel pühapäeval (29. septembril 2013) koguneme Plaasil (Lagedi tee 17) üht pildamiskatset tegema. Mul abiväge vaja, et saaks asja aetud. Soovi korral saab seal ka grillida, õunu süüa, jõe ääres käia, niisama tšillida, teleskoobiga Kuud ja Päikest vaadata jne.

    Alguse aeg varasel pealelõunal, transpordid end ise kohale või siis võtan linnast kaasa.


    View Larger Map

  19. @Martin Vällik:
    Ma ehk osaleksin, kuid ei ela Tallinnas, ega ka lähiümbruses. Kodulinnas olen pisut vabatahtlikuna üritustel osalenud, kui ei pea ise pealemaksma.
    Ega katse huvilistepuudusel ära jää? Väga tore ettevõttmine paistab olevat. Kel mugavam kohalejõuda, need ikka osalevad.
    Millest see praegune leigus? Keegi ei usu katse õnnestumisse?

  20. Martin Vällik ütles:

    Hei-hei, on plaan, et sel pühapäeval (29. septembril 2013) koguneme Plaasil (Lagedi tee 17) üht pildamiskatset tegema. Mul abiväge vaja, et saaks asja aetud. Soovi korral saab seal ka grillida, õunu süüa, jõe ääres käia, niisama tšillida, teleskoobiga kala püüda… jne.

    Krt see tuli küll nüüd äkki. Passid siin pidevalt, aga sõna ei võta? Aga ma tänan siiski. Mul pole hetkel rattaid all. Peale jalgratta. Aga üritan. Helista palun igal ajal vii-kaheksa – neli-üks-kuus-neli üks seitse. Vaatame, mis saab. Seega – olen nõus osalema. Kui ainult transa leiaks. Ja olen nõus kõigele soovijaile näitama, et see krdi värk toimib. Hallefuckingluuja, rsk. Aaga – tehke üks pisike ring ja võtke mind peale? Maksan benza kinni. Pole ju palju palutud?

  21. dig ütles:

    blacktop ütles:

    Lisaksin veel ühe punkti kujunevatesse mängureeglitesse – katsest tehtud videot ei näita olenemata tulemusest mitte keegi mitte kusagil ilma pildaja(te) loata.

    Miks Sa sellise reegli lisamist nõuad?

    Seepärast, et … no kuidas sulle endale see lepingutext meeldib? Oled selle üldse läbi lugenud?

    Mulle ei meeldi lepingu TOON. See pole aus. Ma võin taolisi texte koostada tuhandetes, nii ühele kui teisele totakale. Loe palun kõik otsast lõpuni läbi, pane end minu olukorda ja siis leia, kas on õige sellega nõustuda. Minu väärikus on kordi kallim kui miljon. Period.

  22. Klõbistaja ütles:

    @blacktop:
    ”Miks nii tagasihoidlikud kõik? Küsige, MIKS mu esimene proov perse läks? Te ei loe komme?”

    Ei maksa teistest nii halvasti mõelda. Küsida polnud mõtet, sest Sa ütlesid, et see polnud Sinu süü. Nii et mis vahet seal on.
    Metallide koostis on oluline. Erinimelised magnetid tõmbuvad, samanimelised tõukuvad…
    Kuna Sa tahad katset läbi viia just uudishimulikuga tartust, siis jääb tema mureks ferromagnetismi mõjude hindamine.

    Jah, vabandan.

  23. Mulle pole hetkel keegi end üles andnud, et olla abiks kogu selle värgi juures. Nohet kui praegu on seis kaks pildajat ja üks mina, siis on katse läbiviimine keeruline (kui just sa ise pole see, kes mulle ükspäev helistas). Võibolla pühapäeva ennelõuna jooksul selgub miskit. Ma ise olen sel nimetatud aadressil kella 17 paiku olemas ja mulle saab helistada 5089328.

  24. Katse kuulutati välja üsnagi ootamatult. Paljudel on tänaseks muud plaanid juba olemas. Skeptik.ee lugejaidki pole väga palju. Kas kuskil mujal ei ole infot katse toimumise kohta? Miks mitte venekeelses DELFIs? Millegipärast tundub, et venelastel on suurem huvi paranähtuste vastu. PUBLIKUS ja Naistekas on muidugi ka vastav kontingent suurem. Teavitus võib seisneda paaris kommentaaris. Vabandust, et kipun teisi õpetama. :)

  25. Kes on tegelikult rohkem huvitatud katse toimumisesest – kas pildamisse uskujad või mitteuskujad? Paistab, et üsna ükskõik mõlemal poolel. No need katsetajad ajagu oma tuttavad välja. Katse ei muutu ju sellest vähemobjektiivseks. Rahad on mängus, ja inimesed nii laisad.

  26. Klõbistaja ütles:

    Kes on tegelikult rohkem huvitatud katse toimumisesest – kas pildamisse uskujad või mitteuskujad? Paistab, et üsna ükskõik mõlemal poolel. No need katsetajad ajagu oma tuttavad välja. Katse ei muutu ju sellest vähemobjektiivseks. Rahad on mängus, ja inimesed nii laisad.

    Hetkseisuga kõik toimub kella 17 paiku täna. Kaart on sul ees, ole kohal! Vähem möla, pikem samm!

  27. @blacktop:
    ” Kaart on sul ees, ole kohal! Vähem möla, pikem samm!”

    Nojah, mul endal ka jube piinlik, et vaatamata rohkele mölinale katseteemal, ikkagi kohale ei ilmu. (Enese)õigustuseks on ainult see, et elan Tallinnast üsnagi kaugel.
    Edu!

  28. @Martin Vällik:
    Et siis paar tundi mõistatamist. Oletan siiski, et kui pildamise efektiivsus oleks kinnitust leidnud, siis oleksid juba meedias hiiglasuured pealkirjad. Äkki ongi, ma pole vaadanud. Pildajad ise pole midagi veel öelnud. Ma spekuleerin. Targem oleks äraoodata.

  29. Kuna pildajad pole väljailmunud oma võiduhõisetega, siis järeldan nende läbikukkumist. Või on pilt keerulisem? Ma pole unine, kuid väga uudishimulik küll.

  30. to blacktop:

    Ütlesid:

    Homme on plaanis katseid jätkata täismahus (20st 15) plastist marjakastidega, mis läbipaistmatuks muudetud, peidetavateks 12-kilone malmhantel ja terasest linttraktori lindi kilp (e. lindi üks osa, kopamees teab), mille mõõdan-kaalun üle. Leian, et 2×1 kg malmi on minu jaoks vähe. Noh, või vastupidi. :)

    Kuidas see katse õnnestus?

  31. to blacktop:

    Vaata oma postitust ” 26. september 2013 kell 22:51″ , seal kirjutasid, et kavatsed oma koduseid katsetusi jätkata.

    to klõbistaja:

    Sinu panus minu suhtlusel blacktop-i ja võibolla ka Kriimsilmaga (kui ta seda threadi jälle lugema hakkab) EI OLE tõesti vajalik.

  32. @uudishimulik tartust:
    “Sinu panus minu suhtlusel blacktop-i ja võibolla ka Kriimsilmaga (kui ta seda threadi jälle lugema hakkab) EI OLE tõesti vajalik.”

    Kas ma saan valesti aru, kuid nendest sõnadest justkui õhkub mingi halvakspanu? Mille eest? Konkreetselt Sinu poole pöördusin kommentaaris nr92 (23.sept). Omaarust tegin seda igati viisakalt ja sõbralikult. Blactopi ja Kriimsilmaga suhtlesin küll ja neil ei paistnud midagi selle vastu olevat. Nii et leian : Sinul pole õigust mulle teiste suhtes ettekirjutusi teha. Soovitust, et ma edaspidi Sinu kommidest välja ei tee, aktsepteerin täiesti.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga